Hovädzí steak môžeme pripravovať na akomkoľvek type grilu

Hovädzí steak môžeme pripravovať na akomkoľvek type grilu. Dôležité je však na daný druh steaku a jeho dobré prepečenie zvoliť správnu teplotu. Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Pri kvalitnejších hovädzích steakoch sa používa teplota okolo 210-220 stupňov Celzia a vyššie," dodal s tým, že za najkvalitnejšie mäsá na grilovanie sa v kulinárstve pokladajú hovädzie steaky, ktoré sa pripravujú priamo na grile a dochucujú sa priamo, bez predošlého marinovania.

"Tam sa konzumuje samotná chuť steaku, pretože každé mäso špeciálneho chovu má špecifickú chuť. Všetky tieto mäsá majú vlastný marbling, tukové mramorovanie, ktoré prerastá vo vnútri mäsa. Tuk dodáva najlepším steakom chuť, pri grilovaní sa začne rozpúšťať a rozpustený sa spätne do mäsa nasaje. Preto sa odporúča kvalitné mäso na steaky len ugrilovať a mierne ochutiť priamo pri podávaní alebo na grile," spresnil odborník.

Článok pokračuje pod video reklamou

Marinády používame len v prípade, ak potrebujeme dodať mäsu chuť. Kvôli získaniu chuti sa marinujú len menej kvalitné mäsá bez špecifickej chuti, ako sú kuracie a bravčové mäso a mrazené mäsá, pri ktorých je chuťová strata. Nakladanie kvalitného mäsa do olejových marinád považuje Artz za chybu, pretože olej mäso nenamarinuje ani neprispieva k jeho krehkosti. "Olej je len prostriedok, ktorý pomáha mäso bez prístupu udržať dlhšie čerstvé. Nekvalitný olej môže, naopak, grilovaniu škodiť, tým, že sa na grile začne prepaľovať a znehodnotí samotné mäso," upozornil.

"Kvalitné steakové hovädzie mäso sa len nakrája, prípadne osuší utierkou alebo papierovým obrúskom a priamo griluje, uviedol odborník a poradil, že mäso sa nenaklepáva. Pri mäsách s tuhšou konzistenciou profesionáli používajú tzv. tenderizér, s ihlicami, ktoré narušujú jeho štruktúru, aby skrehlo.

Správny steak má hrúbku okolo dvoch centimetrov, existujú však aj obrovské steaky o hmotnosti od 500 gramov až do jedného kilogramu. Steaky by mali mať pred prípravou teplotu okolia, pretože ak na gril kladieme mäso príliš studené, razantná zmena teploty spôsobuje jeho tuhnutie.

Dĺžka prípravy steaku závisí od typu prepečenia. Američania používajú až desať stupňov prepečenia mäsa, v našich podmienkach sa používajú základné tri typy - row, medium a well done, pričom aj medzi nimi existujú stupne prepečenia.

"Steak na grile dochucujeme až po prvom otočení. Pokiaľ sa mäso prepeká z druhej strany, jeho opečenú stranu môžeme soliť, dochucovať, pretože inak by všetky ingrediencie pri vysokej teplote zhoreli," poradil Artz. Zásadou je, že mäso dochucujeme, až keď už plocha mäsa nedochádza priamo do styku s ohňom, počas grilovania by sme mali otáčať mäso len jedenkrát.

Korenie použité na steak závisí od druhu mäsa, ale najkvalitnejšie steakové mäsá stačí dochutiť len čerstvo namletou morskou soľou a čerstvo namletým korením. "Aby sme neprerazili samotnú chuť mäsa. Silné korenie alebo cesnak môže chuť mäsa preraziť," uviedol.

Veľa ľudí robí podľa neho chybu, že hneď po príprave steak podáva. "Steak by sa mal nechať 3-4 minúty odležať, aby odstál a servíruje sa až následne," spresnil.

Najväčším trendom v prílohách ku steakom sú rôzne grilované a dusené zeleniny, čerstvé šaláty, čerstvo upečené bagety, pečivo, s ktorými sa dá šťava zo steakov zo servírovacieho taniera vytrieť. Vhodné sú aj rôzne dipy, omáčky a dresingy, všetko však čerstvo pripravené.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  2. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  3. Najkrajšie americké národné parky
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  9. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  10. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  1. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  2. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  3. Najkrajšie americké národné parky
  4. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  5. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  6. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  7. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  8. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  9. Keď Slováci krotia morský vietor
  10. Ochrana pred tropickou horúčavou
  1. Najkrajšie americké národné parky 15 000
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 10 999
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 918
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 507
  5. Vizuálny smog je problém 2 905
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 884
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 730
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 698
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 274
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 174

Hlavné správy zo Sme.sk

Okupácia 1968

Minúta po minúte 1968: Krajinu okupujú. Pripravuje sa mimoriadne vyhlásenie.

Okupáciu sledujeme minútu po minúte.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Prečo v 1968 nedovolili, aby sme mali slobodu

Prečo prišli tanky a ako to vyzeralo.

Komentár šéfredaktorky

Tanky obnažili podstatu režimu

Komunistickým lídrom nešlo o ideológiu. Išlo len o moc.

OKUPÁCIA 1968

Okupácia 1968: Cez hranice sme prenášali periny (spomína Tóth)

Za posledné peniaze kúpil žene kožuch a topánky.

Neprehliadnite tiež

Toxické vzťahy na pracovisku? Niektorým typom ľudí sa radšej vyhnite

Niektorí oberajú o energiu, iní o čas. Ako si pomôcť?

Menej počúvajú a neveria v bolesť. Lekári liečia inak ako lekárky

Ženy počúvajú tri minúty, muži sotva jednu.

Prečo je ťažké prijať v živote zlyhania a ako nás môžu posúvať

Psychologička vysvetľuje, ako treba pristupovať k neúspechu.