Hovädzí steak môžeme pripravovať na akomkoľvek type grilu

Hovädzí steak môžeme pripravovať na akomkoľvek type grilu. Dôležité je však na daný druh steaku a jeho dobré prepečenie zvoliť správnu teplotu. Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Pri kvalitnejších hovädzích steakoch sa používa teplota okolo 210-220 stupňov Celzia a vyššie," dodal s tým, že za najkvalitnejšie mäsá na grilovanie sa v kulinárstve pokladajú hovädzie steaky, ktoré sa pripravujú priamo na grile a dochucujú sa priamo, bez predošlého marinovania.

"Tam sa konzumuje samotná chuť steaku, pretože každé mäso špeciálneho chovu má špecifickú chuť. Všetky tieto mäsá majú vlastný marbling, tukové mramorovanie, ktoré prerastá vo vnútri mäsa. Tuk dodáva najlepším steakom chuť, pri grilovaní sa začne rozpúšťať a rozpustený sa spätne do mäsa nasaje. Preto sa odporúča kvalitné mäso na steaky len ugrilovať a mierne ochutiť priamo pri podávaní alebo na grile," spresnil odborník.

Marinády používame len v prípade, ak potrebujeme dodať mäsu chuť. Kvôli získaniu chuti sa marinujú len menej kvalitné mäsá bez špecifickej chuti, ako sú kuracie a bravčové mäso a mrazené mäsá, pri ktorých je chuťová strata. Nakladanie kvalitného mäsa do olejových marinád považuje Artz za chybu, pretože olej mäso nenamarinuje ani neprispieva k jeho krehkosti. "Olej je len prostriedok, ktorý pomáha mäso bez prístupu udržať dlhšie čerstvé. Nekvalitný olej môže, naopak, grilovaniu škodiť, tým, že sa na grile začne prepaľovať a znehodnotí samotné mäso," upozornil.

"Kvalitné steakové hovädzie mäso sa len nakrája, prípadne osuší utierkou alebo papierovým obrúskom a priamo griluje, uviedol odborník a poradil, že mäso sa nenaklepáva. Pri mäsách s tuhšou konzistenciou profesionáli používajú tzv. tenderizér, s ihlicami, ktoré narušujú jeho štruktúru, aby skrehlo.

Správny steak má hrúbku okolo dvoch centimetrov, existujú však aj obrovské steaky o hmotnosti od 500 gramov až do jedného kilogramu. Steaky by mali mať pred prípravou teplotu okolia, pretože ak na gril kladieme mäso príliš studené, razantná zmena teploty spôsobuje jeho tuhnutie.

Dĺžka prípravy steaku závisí od typu prepečenia. Američania používajú až desať stupňov prepečenia mäsa, v našich podmienkach sa používajú základné tri typy - row, medium a well done, pričom aj medzi nimi existujú stupne prepečenia.

"Steak na grile dochucujeme až po prvom otočení. Pokiaľ sa mäso prepeká z druhej strany, jeho opečenú stranu môžeme soliť, dochucovať, pretože inak by všetky ingrediencie pri vysokej teplote zhoreli," poradil Artz. Zásadou je, že mäso dochucujeme, až keď už plocha mäsa nedochádza priamo do styku s ohňom, počas grilovania by sme mali otáčať mäso len jedenkrát.

Korenie použité na steak závisí od druhu mäsa, ale najkvalitnejšie steakové mäsá stačí dochutiť len čerstvo namletou morskou soľou a čerstvo namletým korením. "Aby sme neprerazili samotnú chuť mäsa. Silné korenie alebo cesnak môže chuť mäsa preraziť," uviedol.

Veľa ľudí robí podľa neho chybu, že hneď po príprave steak podáva. "Steak by sa mal nechať 3-4 minúty odležať, aby odstál a servíruje sa až následne," spresnil.

Najväčším trendom v prílohách ku steakom sú rôzne grilované a dusené zeleniny, čerstvé šaláty, čerstvo upečené bagety, pečivo, s ktorými sa dá šťava zo steakov zo servírovacieho taniera vytrieť. Vhodné sú aj rôzne dipy, omáčky a dresingy, všetko však čerstvo pripravené.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Za posledných 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 10
  3. Trendy udržateľnej architektúry
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  5. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  9. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  10. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 659
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 460
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 681
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 393
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 266
  6. Ako na refinancovanie hypotéky 941
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 854
  8. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 718
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 543
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“ 383

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Z Bonaparte do štátnej rezidencie? Fico plánuje bývanie aj pre Kisku a Danka

Šéf Úradu vlády Igor Federič kedysi vybavoval pre premiéra luxusnú vilu pri Bratislavskom hrade. Fico sa bránil, že by sa tam nikdy nenasťahoval.

KOMENTÁRE

Čechov teraz čaká obdobie ich mečiarizmu

České voľby popierajú tézu, že za nástup populistov môžu štandardné strany.

SVET

Anarchisti, hackeri či liberáli? Prečo Česi volili Pirátov

Pustite nás na nich, vyzývala Pirátska strana.

Nová kniha Michala Havrana: Obesíme ťa

Denník SME pripravil v utorok 24. októbra špeciálne vydanie. Kúpite ho v stánkoch s knihou Michala Havrana za 3,99 €.

Neprehliadnite tiež

Volajú ich biomatky a nie je to kompliment. Môže to ženám ublížiť?

Nálepkovanie môže mať dopad aj na zdravotnú starostlivosť.

Vzťahová poradňa: Môj muž si nikdy neprizná chybu. Čo s tým?

Čo robiť, keď máte doma odborníka na všetko? A ako si poradiť vtedy, keď si je manželka bližšia s bratom ako s manželom?

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Manuál pre silnú imunitu: Základom ostáva strava a pohyb

Ako si vypestovať väčšiu odolnosť organizmu proti negatívnym vplyvom?