SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Ako grilovať ryby a dary mora?

Ryby a dary mora majú na grile krátku dobu prípravy. Platí pravidlo pripraviť ich čo najjednoduchšie. "Stačí len dochutenie bylinkami, morskou soľou alebo korením, bylinkovým maslom, aby sa nestratila samotná chuť ryby," konštatoval pre TASR Vojtech Artz

(Zdroj: Stock.XCHNG)

z Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Grilované ryby sú v letnom období veľmi ľahkým a dobre stráviteľným jedlom. "Použitie klasických grilovacích korení alebo marinád vyžaduje opatrnosť, aby výrazné prísady neprebili jemnú chuť grilovanej ryby," dodal.

Na grilovanie je potrebné vždy vybrať čerstvú rybu. "Ryba by mala mať číre lesklé oči, krvavo červené, prekrvené a vlhké žiabre. Lesklá by mala byť aj samotná ryba a jej mäso by malo byť pružné. Ak na rybu zatlačíme prstom, nemala by po ňom zostať jamka, ale mäso by sa malo pružne vrátiť späť do pôvodného tvaru. Dôležitým ukazovateľom je aj vôňa ryby," vysvetlil odborník.

Skryť Vypnúť reklamu

Skôr ako rybu vložíme na gril, treba zabezpečiť, aby bola určitý čas pri izbovej teplote. Z chladničky ju treba vybrať aspoň 30 minút pred grilovaním. Len tak sa ryba prepečie rovnomerne rýchlo. Na grilovanie sú vhodné druhy rýb s pevným mäsom. Pri príprave rýb na grile sa podľa Artza musíme najskôr rozhodnúť, či chceme pripravovať rybu vcelku, vo forme steaku alebo filetu.

Z morských rýb sa vcelku najtradičnejšie pripravujú morský vlk, pražma, treska, slede, ale aj exotickejšie druhy rýb ako platýzy, ropušnice. Zo slovenských rýb je veľmi kvalitným mäsom na gril zubáč, kapor, najčastejšie sa však griluje pstruh.

Typickými steakovými rybami sú tuniak, losos, mečiar. Na filety je vhodný pangas. "Tenké filety však na grilovanie na rošte nie sú vhodné, pretože sa rýchlo prepekajú a rozpadávajú. Rošt je skôr vhodný na prípravu rýb vcelku a v mriežkach," upozornil Artz a dodal, že filety z rýb sa dajú zrolovať alebo väčšie kusy ryby sa môžu napichovať na rôzne špízy.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri príprave tenkých filetových rýb odporučil na jednej strane ryby nechať kožu, ktorá jemné mäso drží pohromade a dobre sa prepečie. "Tenké filety rýb sa častokrát pripravujú len z jednej strany," spresnil.

Ryby bohatšie na tuk ako makrely, slede, úhory alebo sardinky sú prirodzene chránené proti vysušeniu. Naopak, na ryby s menším obsahom tuku používame marinády alebo ich potierame olejom či maslom, prípadne ich grilujeme v alobale. Pri ich úprave väčšinou používame obracačku na grilovanie.

Artz zároveň uviedol, že ryby na grile vyžadujú veľmi rýchlu prípravu. Grilujú sa pri teplote 180-190 stupňov Celzia. "Dlho grilovaná ryba zoschne a je bez chuti. Od ryby, ktorú sme položili na rošt, by sme už nemali odchádzať. Niektoré dary mora potrebujú na prípravu jednu-dve minúty," vysvetlil.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri grilovaní rýb na záhradných griloch je podľa Artza vhodné používať drevené uhlie. Špecifickú chuť dodá rybe aj príprava v alobale, pričom sa jej brušná dutina naplní bylinkami, limetkou alebo rôznymi druhmi zeleniny.

Pri grilovaní rýb marinády využívame zväčša pri mrazených alebo menej kvalitných rybách, inak odborník odporučil dochucovanie ryby priamo na grile až po otočení na priamom žiare, čím sa vyhneme prepaľovaniu korenia z marinády. Ryby vhodne dochutia rôzne druhy byliniek.

Ryba je hotová vtedy, ak je jej mäso až do stredu matné, pričom však zostáva vlhké a jemné. Ideálna vnútorná teplota ryby po ugrilovaní je 60 °C.

Rýchlu prípravu na grile vyžadujú aj dary mora. "Pri ich prepekaní sa najmä mušle a krevety znehodnocujú, mäso je prevarené a tuhé," upozornil Artz.

Skryť Vypnúť reklamu

Z darov mora sa podľa neho najčastejšie grilujú mušle, krevety, ale aj kalamáre a homáre. Krevety odborník odporučil grilovať spolu s pancierom, pretože pancier sa zahrievaním zafarbí do červena a uvoľňuje sa z neho do mäsa špecifická chuť. "Plody mora dochucujeme len veľmi jednoduchými prísadami morskej soli, bylinkového masla a podobne," dodal.

Ku grilovaným jedlám z rýb a darov mora podávame čerstvé šaláty, prepečené bagetky, na dochutenie jedla by nemali chýbať limetky, citróny, olivový olej, balzamový ocot. "Vyhol by som sa omáčkam alebo ťažkým dipom, pretože ryby a dary mora najideálnejšie chutia s olivovým olejom, šalátom a bagetou," uzavrel Artz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  2. Spánok – základ pevných vzťahov
  3. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  4. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  5. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  8. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  9. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  10. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  1. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  7. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 21 085
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 878
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 077
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 630
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 363
  6. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 284
  7. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 157
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 924
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 550
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 505
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chuligáni na ihrisku.

Polícia a zväzy majú informačný systém.


24m
Jakub Filo.

Všetci chuligáni sú úplne rovnakí.


48m
Pochod za reprodukčnú spravodlivosť iniciatívy Nebudeme ticho v Bratislave.

Lekári upozorňujú na zdravotné riziká návrhu.


1 h
Nataša Holinová

Predkladateľom zákona o sťažení prístupu k interrupciám nezáleží na ochrane života.


59m

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  3. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  8. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 309
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 10 341
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 155
  4. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 653
  5. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 213
  6. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 4 793
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 790
  8. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 413
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu