Ako grilovať ryby a dary mora?

Ryby a dary mora majú na grile krátku dobu prípravy. Platí pravidlo pripraviť ich čo najjednoduchšie. "Stačí len dochutenie bylinkami, morskou soľou alebo korením, bylinkovým maslom, aby sa nestratila samotná chuť ryby," konštatoval pre TASR Vojtech Artz

(Zdroj: Stock.XCHNG)

z Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Grilované ryby sú v letnom období veľmi ľahkým a dobre stráviteľným jedlom. "Použitie klasických grilovacích korení alebo marinád vyžaduje opatrnosť, aby výrazné prísady neprebili jemnú chuť grilovanej ryby," dodal.

Na grilovanie je potrebné vždy vybrať čerstvú rybu. "Ryba by mala mať číre lesklé oči, krvavo červené, prekrvené a vlhké žiabre. Lesklá by mala byť aj samotná ryba a jej mäso by malo byť pružné. Ak na rybu zatlačíme prstom, nemala by po ňom zostať jamka, ale mäso by sa malo pružne vrátiť späť do pôvodného tvaru. Dôležitým ukazovateľom je aj vôňa ryby," vysvetlil odborník.

Skôr ako rybu vložíme na gril, treba zabezpečiť, aby bola určitý čas pri izbovej teplote. Z chladničky ju treba vybrať aspoň 30 minút pred grilovaním. Len tak sa ryba prepečie rovnomerne rýchlo. Na grilovanie sú vhodné druhy rýb s pevným mäsom. Pri príprave rýb na grile sa podľa Artza musíme najskôr rozhodnúť, či chceme pripravovať rybu vcelku, vo forme steaku alebo filetu.

Z morských rýb sa vcelku najtradičnejšie pripravujú morský vlk, pražma, treska, slede, ale aj exotickejšie druhy rýb ako platýzy, ropušnice. Zo slovenských rýb je veľmi kvalitným mäsom na gril zubáč, kapor, najčastejšie sa však griluje pstruh.

Typickými steakovými rybami sú tuniak, losos, mečiar. Na filety je vhodný pangas. "Tenké filety však na grilovanie na rošte nie sú vhodné, pretože sa rýchlo prepekajú a rozpadávajú. Rošt je skôr vhodný na prípravu rýb vcelku a v mriežkach," upozornil Artz a dodal, že filety z rýb sa dajú zrolovať alebo väčšie kusy ryby sa môžu napichovať na rôzne špízy.

Pri príprave tenkých filetových rýb odporučil na jednej strane ryby nechať kožu, ktorá jemné mäso drží pohromade a dobre sa prepečie. "Tenké filety rýb sa častokrát pripravujú len z jednej strany," spresnil.

Ryby bohatšie na tuk ako makrely, slede, úhory alebo sardinky sú prirodzene chránené proti vysušeniu. Naopak, na ryby s menším obsahom tuku používame marinády alebo ich potierame olejom či maslom, prípadne ich grilujeme v alobale. Pri ich úprave väčšinou používame obracačku na grilovanie.

Artz zároveň uviedol, že ryby na grile vyžadujú veľmi rýchlu prípravu. Grilujú sa pri teplote 180-190 stupňov Celzia. "Dlho grilovaná ryba zoschne a je bez chuti. Od ryby, ktorú sme položili na rošt, by sme už nemali odchádzať. Niektoré dary mora potrebujú na prípravu jednu-dve minúty," vysvetlil.

Pri grilovaní rýb na záhradných griloch je podľa Artza vhodné používať drevené uhlie. Špecifickú chuť dodá rybe aj príprava v alobale, pričom sa jej brušná dutina naplní bylinkami, limetkou alebo rôznymi druhmi zeleniny.

Pri grilovaní rýb marinády využívame zväčša pri mrazených alebo menej kvalitných rybách, inak odborník odporučil dochucovanie ryby priamo na grile až po otočení na priamom žiare, čím sa vyhneme prepaľovaniu korenia z marinády. Ryby vhodne dochutia rôzne druhy byliniek.

Ryba je hotová vtedy, ak je jej mäso až do stredu matné, pričom však zostáva vlhké a jemné. Ideálna vnútorná teplota ryby po ugrilovaní je 60 °C.

Rýchlu prípravu na grile vyžadujú aj dary mora. "Pri ich prepekaní sa najmä mušle a krevety znehodnocujú, mäso je prevarené a tuhé," upozornil Artz.

Z darov mora sa podľa neho najčastejšie grilujú mušle, krevety, ale aj kalamáre a homáre. Krevety odborník odporučil grilovať spolu s pancierom, pretože pancier sa zahrievaním zafarbí do červena a uvoľňuje sa z neho do mäsa špecifická chuť. "Plody mora dochucujeme len veľmi jednoduchými prísadami morskej soli, bylinkového masla a podobne," dodal.

Ku grilovaným jedlám z rýb a darov mora podávame čerstvé šaláty, prepečené bagetky, na dochutenie jedla by nemali chýbať limetky, citróny, olivový olej, balzamový ocot. "Vyhol by som sa omáčkam alebo ťažkým dipom, pretože ryby a dary mora najideálnejšie chutia s olivovým olejom, šalátom a bagetou," uzavrel Artz.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  1. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  4. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  5. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  9. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  10. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 525
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 078
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 970
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 422
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 128
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 2 278
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 044
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 554
  9. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 180
  10. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 090

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Migranti robia bordel. Ako sa šíria takéto hoaxy

Výskumníci sa pozreli na hoaxy. A zistili nielen prečo sa šíria, ale že môže byť oveľa horšie.

DOMOV

Tomanová nám viac škodí ako pomáha, hovoria niektorí rodičia

Znalca odvolávajúceho sa na Tomanovú stiahli z prípadu.

PLUS

Miro Jaroš: Prekážajú mi rodičia niektorých detí

Spevák má niekedy pocit, že detské pesničky sú jeho jediný svet.

Neprehliadnite tiež

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.