Slováci negrilujú len mäso, ale aj ovocie a zeleninu

Do jedálneho lístka grilovačiek k tradičnému mäsu aj na Slovensku stále viac pribúda grilovaná zelenina a ovocie. Pre TASR to konštatoval predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR Jaroslav Ertl.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Grilované jedlá zo zeleniny sa vyznačujú rýchlou a rozmanitou prípravou, majú jemnú chuť, sú ľahko stráviteľné a môžu nahradiť aj hlavné jedlo," dodal. Ich príprava je možná priamo na rošte alebo upečením v pahrebe. "Pri kúpe zeleniny na gril vyberáme čerstvé, rovnomerne narastené plody s pevnou dužinou," odporučil Ertl.

Z čerstvej zeleniny sú na grilovanie ideálne zemiaky, paradajky, papriky, baklažán, cibuľa, cesnak, kukurica, ale aj huby. Na grilovanie sú vhodné na tenko nakrájané aj mrkva, petržlen, celer, ale treba počítať s tým, že zelenina nebude mäkká, ale chrumkavá a opečená.

Článok pokračuje pod video reklamou

Spôsoby na prípravu grilovanej zeleniny sú rôzne. Očistené, umyté a nakrájané kusy zeleniny sa kladú na grilovací rošt. Zelenina sa dá grilovať v grilovacích košoch na alobalových podnosoch, ihlách, ale aj zabalená v alobale.

Zeleninu krájame až tesne pred prípravou s výnimkou baklažánu, tekvice a cukety, ktoré pred grilovaním solíme, aby sa zbavili vody. Pôsobením soli zmäknú, ale soľ z pokrmu pred grilovaním omyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Ostatné druhy zeleniny nesolíme, aby nepustili šťavu.

Pred prípravou môžeme zeleninu marinovať v olivovom, sezamovom, orechovom oleji, v marináde z balzamového alebo jablčného octu, vhodne dochutenú cesnakom a bylinkami.

Paradajky možno grilovať rozkrojené na polovicu, alebo pokrájané. "Je vhodné umiestniť ich na kúsky alobalu. Po tepelnej úprave ich pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme, alebo dochutíme čerstvými bylinkami, ktoré môžeme nahradiť ochutenými bylinkovými a ovocnými olejmi," poradil odborník.

Papriku na grile necháme upiecť a po grilovaní a sparení v mikroténovom vrecúšku sa šupka z grilovaného plodu ošúpe.

Grilované zemiaky chutia skvelo premiešané s niekoľkými lyžicami olivového oleja a posypané soľou a čerstvými posekanými bylinkami, alebo zamiešané s grilovanou zeleninou, kde po zamiešaní vytvoríme zeleninové jedlo alebo prílohu.

Grilované ovocie sa podáva ako sladký dezert aj ako príloha k mäsu. "Z ovocia sa dajú grilovať plátky ananásu, jabĺk, hrušiek, banánov. Špecialitou je kôstkové ovocie obkrútené slaninkou a grilované na ihlách," povedal odborník.

Na ovocie je vhodné použiť vanilku, badián, škoricu alebo zázvor a rôzne druhy destilátov a likérov. Ovocie grilujeme nakrájané na plátky, polovičky, ale aj vcelku na rošte alebo v alobalových miskách. Ku grilovanému ovociu sa hodia rôzne druhy ovocných zmrzlín.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 241
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 535
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 806
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 594
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 023
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 589
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 636
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 668
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 807
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 214

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.