Slováci negrilujú len mäso, ale aj ovocie a zeleninu

Do jedálneho lístka grilovačiek k tradičnému mäsu aj na Slovensku stále viac pribúda grilovaná zelenina a ovocie. Pre TASR to konštatoval predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR Jaroslav Ertl.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Grilované jedlá zo zeleniny sa vyznačujú rýchlou a rozmanitou prípravou, majú jemnú chuť, sú ľahko stráviteľné a môžu nahradiť aj hlavné jedlo," dodal. Ich príprava je možná priamo na rošte alebo upečením v pahrebe. "Pri kúpe zeleniny na gril vyberáme čerstvé, rovnomerne narastené plody s pevnou dužinou," odporučil Ertl.

Z čerstvej zeleniny sú na grilovanie ideálne zemiaky, paradajky, papriky, baklažán, cibuľa, cesnak, kukurica, ale aj huby. Na grilovanie sú vhodné na tenko nakrájané aj mrkva, petržlen, celer, ale treba počítať s tým, že zelenina nebude mäkká, ale chrumkavá a opečená.

Spôsoby na prípravu grilovanej zeleniny sú rôzne. Očistené, umyté a nakrájané kusy zeleniny sa kladú na grilovací rošt. Zelenina sa dá grilovať v grilovacích košoch na alobalových podnosoch, ihlách, ale aj zabalená v alobale.

Zeleninu krájame až tesne pred prípravou s výnimkou baklažánu, tekvice a cukety, ktoré pred grilovaním solíme, aby sa zbavili vody. Pôsobením soli zmäknú, ale soľ z pokrmu pred grilovaním omyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Ostatné druhy zeleniny nesolíme, aby nepustili šťavu.

Pred prípravou môžeme zeleninu marinovať v olivovom, sezamovom, orechovom oleji, v marináde z balzamového alebo jablčného octu, vhodne dochutenú cesnakom a bylinkami.

Paradajky možno grilovať rozkrojené na polovicu, alebo pokrájané. "Je vhodné umiestniť ich na kúsky alobalu. Po tepelnej úprave ich pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme, alebo dochutíme čerstvými bylinkami, ktoré môžeme nahradiť ochutenými bylinkovými a ovocnými olejmi," poradil odborník.

Papriku na grile necháme upiecť a po grilovaní a sparení v mikroténovom vrecúšku sa šupka z grilovaného plodu ošúpe.

Grilované zemiaky chutia skvelo premiešané s niekoľkými lyžicami olivového oleja a posypané soľou a čerstvými posekanými bylinkami, alebo zamiešané s grilovanou zeleninou, kde po zamiešaní vytvoríme zeleninové jedlo alebo prílohu.

Grilované ovocie sa podáva ako sladký dezert aj ako príloha k mäsu. "Z ovocia sa dajú grilovať plátky ananásu, jabĺk, hrušiek, banánov. Špecialitou je kôstkové ovocie obkrútené slaninkou a grilované na ihlách," povedal odborník.

Na ovocie je vhodné použiť vanilku, badián, škoricu alebo zázvor a rôzne druhy destilátov a likérov. Ovocie grilujeme nakrájané na plátky, polovičky, ale aj vcelku na rošte alebo v alobalových miskách. Ku grilovanému ovociu sa hodia rôzne druhy ovocných zmrzlín.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 127
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 010
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 145
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 308
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 927
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 258
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 066
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 600
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 799
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 2 640

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

KULTÚRA

Česi na objednávku vlády nikoho neuniesli, predbehli nás v inom

Českí filmári vedia, kde hľadať hrdinov.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop