Slováci negrilujú len mäso, ale aj ovocie a zeleninu

Do jedálneho lístka grilovačiek k tradičnému mäsu aj na Slovensku stále viac pribúda grilovaná zelenina a ovocie. Pre TASR to konštatoval predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR Jaroslav Ertl.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Grilované jedlá zo zeleniny sa vyznačujú rýchlou a rozmanitou prípravou, majú jemnú chuť, sú ľahko stráviteľné a môžu nahradiť aj hlavné jedlo," dodal. Ich príprava je možná priamo na rošte alebo upečením v pahrebe. "Pri kúpe zeleniny na gril vyberáme čerstvé, rovnomerne narastené plody s pevnou dužinou," odporučil Ertl.

Z čerstvej zeleniny sú na grilovanie ideálne zemiaky, paradajky, papriky, baklažán, cibuľa, cesnak, kukurica, ale aj huby. Na grilovanie sú vhodné na tenko nakrájané aj mrkva, petržlen, celer, ale treba počítať s tým, že zelenina nebude mäkká, ale chrumkavá a opečená.

Spôsoby na prípravu grilovanej zeleniny sú rôzne. Očistené, umyté a nakrájané kusy zeleniny sa kladú na grilovací rošt. Zelenina sa dá grilovať v grilovacích košoch na alobalových podnosoch, ihlách, ale aj zabalená v alobale.

Zeleninu krájame až tesne pred prípravou s výnimkou baklažánu, tekvice a cukety, ktoré pred grilovaním solíme, aby sa zbavili vody. Pôsobením soli zmäknú, ale soľ z pokrmu pred grilovaním omyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Ostatné druhy zeleniny nesolíme, aby nepustili šťavu.

Pred prípravou môžeme zeleninu marinovať v olivovom, sezamovom, orechovom oleji, v marináde z balzamového alebo jablčného octu, vhodne dochutenú cesnakom a bylinkami.

Paradajky možno grilovať rozkrojené na polovicu, alebo pokrájané. "Je vhodné umiestniť ich na kúsky alobalu. Po tepelnej úprave ich pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme, alebo dochutíme čerstvými bylinkami, ktoré môžeme nahradiť ochutenými bylinkovými a ovocnými olejmi," poradil odborník.

Papriku na grile necháme upiecť a po grilovaní a sparení v mikroténovom vrecúšku sa šupka z grilovaného plodu ošúpe.

Grilované zemiaky chutia skvelo premiešané s niekoľkými lyžicami olivového oleja a posypané soľou a čerstvými posekanými bylinkami, alebo zamiešané s grilovanou zeleninou, kde po zamiešaní vytvoríme zeleninové jedlo alebo prílohu.

Grilované ovocie sa podáva ako sladký dezert aj ako príloha k mäsu. "Z ovocia sa dajú grilovať plátky ananásu, jabĺk, hrušiek, banánov. Špecialitou je kôstkové ovocie obkrútené slaninkou a grilované na ihlách," povedal odborník.

Na ovocie je vhodné použiť vanilku, badián, škoricu alebo zázvor a rôzne druhy destilátov a likérov. Ovocie grilujeme nakrájané na plátky, polovičky, ale aj vcelku na rošte alebo v alobalových miskách. Ku grilovanému ovociu sa hodia rôzne druhy ovocných zmrzlín.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 9 320
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 6 513
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 155
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 054
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 425
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 293
  7. Kam do tepla v januári? 2 299
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 996
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 894
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 155

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Verejný nepriateľ Soros. Ako Orbán decimuje kritikov a ničí mimovládky

Maďarský premiér si spravil agendu z útokov na migrantov, médiá aj zahraničné organizácie. Vzoprieť sa mu vie málokto.

KOMENTÁRE

Maďari sa už inak ako smiechom brániť nevedia

Antiorbánovský front sa ocitol v situácii, keď vysvetľovanie stratilo význam.

KOMENTÁRE

Milujeme Slovensko

Vieme, že na to máme vo všetkých možných disciplínach.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.