Slováci negrilujú len mäso, ale aj ovocie a zeleninu

Do jedálneho lístka grilovačiek k tradičnému mäsu aj na Slovensku stále viac pribúda grilovaná zelenina a ovocie. Pre TASR to konštatoval predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR Jaroslav Ertl.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Grilované jedlá zo zeleniny sa vyznačujú rýchlou a rozmanitou prípravou, majú jemnú chuť, sú ľahko stráviteľné a môžu nahradiť aj hlavné jedlo," dodal. Ich príprava je možná priamo na rošte alebo upečením v pahrebe. "Pri kúpe zeleniny na gril vyberáme čerstvé, rovnomerne narastené plody s pevnou dužinou," odporučil Ertl.

Z čerstvej zeleniny sú na grilovanie ideálne zemiaky, paradajky, papriky, baklažán, cibuľa, cesnak, kukurica, ale aj huby. Na grilovanie sú vhodné na tenko nakrájané aj mrkva, petržlen, celer, ale treba počítať s tým, že zelenina nebude mäkká, ale chrumkavá a opečená.

Spôsoby na prípravu grilovanej zeleniny sú rôzne. Očistené, umyté a nakrájané kusy zeleniny sa kladú na grilovací rošt. Zelenina sa dá grilovať v grilovacích košoch na alobalových podnosoch, ihlách, ale aj zabalená v alobale.

Zeleninu krájame až tesne pred prípravou s výnimkou baklažánu, tekvice a cukety, ktoré pred grilovaním solíme, aby sa zbavili vody. Pôsobením soli zmäknú, ale soľ z pokrmu pred grilovaním omyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Ostatné druhy zeleniny nesolíme, aby nepustili šťavu.

Pred prípravou môžeme zeleninu marinovať v olivovom, sezamovom, orechovom oleji, v marináde z balzamového alebo jablčného octu, vhodne dochutenú cesnakom a bylinkami.

Paradajky možno grilovať rozkrojené na polovicu, alebo pokrájané. "Je vhodné umiestniť ich na kúsky alobalu. Po tepelnej úprave ich pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme, alebo dochutíme čerstvými bylinkami, ktoré môžeme nahradiť ochutenými bylinkovými a ovocnými olejmi," poradil odborník.

Papriku na grile necháme upiecť a po grilovaní a sparení v mikroténovom vrecúšku sa šupka z grilovaného plodu ošúpe.

Grilované zemiaky chutia skvelo premiešané s niekoľkými lyžicami olivového oleja a posypané soľou a čerstvými posekanými bylinkami, alebo zamiešané s grilovanou zeleninou, kde po zamiešaní vytvoríme zeleninové jedlo alebo prílohu.

Grilované ovocie sa podáva ako sladký dezert aj ako príloha k mäsu. "Z ovocia sa dajú grilovať plátky ananásu, jabĺk, hrušiek, banánov. Špecialitou je kôstkové ovocie obkrútené slaninkou a grilované na ihlách," povedal odborník.

Na ovocie je vhodné použiť vanilku, badián, škoricu alebo zázvor a rôzne druhy destilátov a likérov. Ovocie grilujeme nakrájané na plátky, polovičky, ale aj vcelku na rošte alebo v alobalových miskách. Ku grilovanému ovociu sa hodia rôzne druhy ovocných zmrzlín.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 812
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 10 947
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 563
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 225
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 127
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 092
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 620
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 443
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 305
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 201

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Slobodné a rozvedené matky sú moderné vdovy, tvrdia Kotlebovci

Kotlebovci cielia na zraniteľné skupiny s najväčšími finančnými problémami.

PLUS

Kto bol záhadný génius Jan Blažej Santini, staviteľ barokovej gotiky

Pompéznosť, lesk a gestá vyvažovala zanietená zbožnosť. Do Čiech ju priniesol velikán dávnej architektúry.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.