SME

Slováci negrilujú len mäso, ale aj ovocie a zeleninu

Do jedálneho lístka grilovačiek k tradičnému mäsu aj na Slovensku stále viac pribúda grilovaná zelenina a ovocie. Pre TASR to konštatoval predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR Jaroslav Ertl.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Grilované jedlá zo zeleniny sa vyznačujú rýchlou a rozmanitou prípravou, majú jemnú chuť, sú ľahko stráviteľné a môžu nahradiť aj hlavné jedlo," dodal. Ich príprava je možná priamo na rošte alebo upečením v pahrebe. "Pri kúpe zeleniny na gril vyberáme čerstvé, rovnomerne narastené plody s pevnou dužinou," odporučil Ertl.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z čerstvej zeleniny sú na grilovanie ideálne zemiaky, paradajky, papriky, baklažán, cibuľa, cesnak, kukurica, ale aj huby. Na grilovanie sú vhodné na tenko nakrájané aj mrkva, petržlen, celer, ale treba počítať s tým, že zelenina nebude mäkká, ale chrumkavá a opečená.

SkryťVypnúť reklamu

Spôsoby na prípravu grilovanej zeleniny sú rôzne. Očistené, umyté a nakrájané kusy zeleniny sa kladú na grilovací rošt. Zelenina sa dá grilovať v grilovacích košoch na alobalových podnosoch, ihlách, ale aj zabalená v alobale.

Zeleninu krájame až tesne pred prípravou s výnimkou baklažánu, tekvice a cukety, ktoré pred grilovaním solíme, aby sa zbavili vody. Pôsobením soli zmäknú, ale soľ z pokrmu pred grilovaním omyjeme a osušíme papierovým obrúskom. Ostatné druhy zeleniny nesolíme, aby nepustili šťavu.

Pred prípravou môžeme zeleninu marinovať v olivovom, sezamovom, orechovom oleji, v marináde z balzamového alebo jablčného octu, vhodne dochutenú cesnakom a bylinkami.

Paradajky možno grilovať rozkrojené na polovicu, alebo pokrájané. "Je vhodné umiestniť ich na kúsky alobalu. Po tepelnej úprave ich pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme, alebo dochutíme čerstvými bylinkami, ktoré môžeme nahradiť ochutenými bylinkovými a ovocnými olejmi," poradil odborník.

SkryťVypnúť reklamu

Papriku na grile necháme upiecť a po grilovaní a sparení v mikroténovom vrecúšku sa šupka z grilovaného plodu ošúpe.

Grilované zemiaky chutia skvelo premiešané s niekoľkými lyžicami olivového oleja a posypané soľou a čerstvými posekanými bylinkami, alebo zamiešané s grilovanou zeleninou, kde po zamiešaní vytvoríme zeleninové jedlo alebo prílohu.

Grilované ovocie sa podáva ako sladký dezert aj ako príloha k mäsu. "Z ovocia sa dajú grilovať plátky ananásu, jabĺk, hrušiek, banánov. Špecialitou je kôstkové ovocie obkrútené slaninkou a grilované na ihlách," povedal odborník.

Na ovocie je vhodné použiť vanilku, badián, škoricu alebo zázvor a rôzne druhy destilátov a likérov. Ovocie grilujeme nakrájané na plátky, polovičky, ale aj vcelku na rošte alebo v alobalových miskách. Ku grilovanému ovociu sa hodia rôzne druhy ovocných zmrzlín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 479
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 593
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 366
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 265
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 574
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 257
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 516
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 495
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu