SME
reklama

Väčšina ľudí griluje nad otvoreným ohňom

Väčšina ľudí, ktorí dnes grilujú, stále pracuje s metódou otvoreného ohňa, tzv. priamou metódou. Grilovací rošt umiestňujú priamo nad pahrebou. Pre TASR to konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Tento spôsob je vhodný pri príprave menších kusov mäsa, steakov, zeleniny a potravín, ktoré potrebujú kratšiu dobu prípravy, zväčša menej ako 20 minút," dodal.

Priamy žiar sa používa na uchovávanie prírodných štiav v mäse a na dosiahnutie šťavnatých a mäkkých pokrmov. "Horúci tuk by však nemal odkvapkávať do pahreby, ale do misiek alebo na špeciálne lišty tzv. flavolizéry, na ktorých syčia a vytvárajú dym, ktorý dodáva jedlu neopakovateľnú chuť grilovania," spresnil Sýkora.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj pri priamej metóde grilovania, keď je mäso umiestnené priamo nad pahrebou, by však pri správnom technologickom postupe prípravy jedla malo byť veko grilu zatvorené. "Grilovanie s vekom zabraňuje vzplanutiu pahreby a zaisťuje rovnomerný prívod tepla, aby boli zachované prírodné chute všetkých druhov jedál," vysvetlil odborník.

Pri grilovaní väčších kusov mäsa, prípadne mäsa s kosťou Sýkora túto metódu neodporučil, pretože neprichádza k jeho kompletnému prepečeniu. Pri grilovaní väčších kusov potravy je vhodné použitie nepriamej metódy grilovania.

"Pri nepriamej metóde je rozdelený prívod tepla na všetky strany grilu, v strede grilovacieho priestoru je voľné miesto bez priameho kontaktu s pahrebou a grilované potraviny sa kladú na grilovací rošt nad prázdne miesto nad palivovým roštom," povedal s tým, že cirkulujúce teplo pracuje ako horúcovzdušná trúba a jedlo opeká zo všetkých strán.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zároveň dodal, že pri nepriamej metóde grilovania dochádza k hĺbkovému prepečeniu pripravovaných jedál, veľkých kusov mäsa, hydiny, mastných jedál, zemiakov. Takýmto spôsobom sa dá piecť napríklad aj chlieb alebo pizza. Nepriame grilovanie je možné len v kotlovom grile s vekom, ktorý zabraňuje úniku tepla z grilu. Predstavuje šetrné a zdravé pečenie, ktoré vylučuje spálenie pokrmov.

Z nových postupov grilovania Sýkora odporučil pri samotnom grilovaní jednotlivé potraviny doudzovať. "Existujú rôzne drevené štiepky na to určené. Napríklad pri príprave lososa alebo pstruha sa pri grilovaní môžu pripravené štiepky hodiť buď priamo na pahrebu alebo do špeciálnych malých udiarní, ktoré sú zabudované v technologicky vyspelejších radách grilov. Toto dodá grilovaniu správny efekt a výnimočnú vôňu, uzavrel Sýkora.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 27 907
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 919
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 297
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 159
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 866
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 719
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 121
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 649
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 722
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 457
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 368
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 276
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu