SME
Nedeľa, 25. júl, 2021 | Meniny má JakubKrížovkyKrížovky

Väčšina ľudí griluje nad otvoreným ohňom

Väčšina ľudí, ktorí dnes grilujú, stále pracuje s metódou otvoreného ohňa, tzv. priamou metódou. Grilovací rošt umiestňujú priamo nad pahrebou. Pre TASR to konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Tento spôsob je vhodný pri príprave menších kusov mäsa, steakov, zeleniny a potravín, ktoré potrebujú kratšiu dobu prípravy, zväčša menej ako 20 minút," dodal.

Priamy žiar sa používa na uchovávanie prírodných štiav v mäse a na dosiahnutie šťavnatých a mäkkých pokrmov. "Horúci tuk by však nemal odkvapkávať do pahreby, ale do misiek alebo na špeciálne lišty tzv. flavolizéry, na ktorých syčia a vytvárajú dym, ktorý dodáva jedlu neopakovateľnú chuť grilovania," spresnil Sýkora.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj pri priamej metóde grilovania, keď je mäso umiestnené priamo nad pahrebou, by však pri správnom technologickom postupe prípravy jedla malo byť veko grilu zatvorené. "Grilovanie s vekom zabraňuje vzplanutiu pahreby a zaisťuje rovnomerný prívod tepla, aby boli zachované prírodné chute všetkých druhov jedál," vysvetlil odborník.

Pri grilovaní väčších kusov mäsa, prípadne mäsa s kosťou Sýkora túto metódu neodporučil, pretože neprichádza k jeho kompletnému prepečeniu. Pri grilovaní väčších kusov potravy je vhodné použitie nepriamej metódy grilovania.

"Pri nepriamej metóde je rozdelený prívod tepla na všetky strany grilu, v strede grilovacieho priestoru je voľné miesto bez priameho kontaktu s pahrebou a grilované potraviny sa kladú na grilovací rošt nad prázdne miesto nad palivovým roštom," povedal s tým, že cirkulujúce teplo pracuje ako horúcovzdušná trúba a jedlo opeká zo všetkých strán.

Skryť Vypnúť reklamu

Zároveň dodal, že pri nepriamej metóde grilovania dochádza k hĺbkovému prepečeniu pripravovaných jedál, veľkých kusov mäsa, hydiny, mastných jedál, zemiakov. Takýmto spôsobom sa dá piecť napríklad aj chlieb alebo pizza. Nepriame grilovanie je možné len v kotlovom grile s vekom, ktorý zabraňuje úniku tepla z grilu. Predstavuje šetrné a zdravé pečenie, ktoré vylučuje spálenie pokrmov.

Z nových postupov grilovania Sýkora odporučil pri samotnom grilovaní jednotlivé potraviny doudzovať. "Existujú rôzne drevené štiepky na to určené. Napríklad pri príprave lososa alebo pstruha sa pri grilovaní môžu pripravené štiepky hodiť buď priamo na pahrebu alebo do špeciálnych malých udiarní, ktoré sú zabudované v technologicky vyspelejších radách grilov. Toto dodá grilovaniu správny efekt a výnimočnú vôňu, uzavrel Sýkora.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  4. Od Česka až po Jadran
  5. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  7. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  3. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 11 136
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 7 459
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 206
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 878
  5. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 4 647
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 983
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 573
  8. Od Česka až po Jadran 3 307
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 563
  10. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 2 479
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Malebnou cestou Alojza Medňanského s Barbarou Rusnákovou.


21. júl
Premiér Eduard Heger.

Hlasovanie v parlamente prebehne v nedeľu.


7 h
Miroslav Kocúr.

Klérus bráni sám seba a priťahuje len sebe podobných.


21. júl
Milan Lasica počas klaňačky na svojom poslednom koncerte so súborom Bratislava Hot Serenaders 18. júla 2021 v Štúdiu L+S.

Teraz by som bol rád, keby sme o Milanovi Lasicovi spolu mlčali, hovorí.


23. júl