Väčšina ľudí griluje nad otvoreným ohňom

Väčšina ľudí, ktorí dnes grilujú, stále pracuje s metódou otvoreného ohňa, tzv. priamou metódou. Grilovací rošt umiestňujú priamo nad pahrebou. Pre TASR to konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Tento spôsob je vhodný pri príprave menších kusov mäsa, steakov, zeleniny a potravín, ktoré potrebujú kratšiu dobu prípravy, zväčša menej ako 20 minút," dodal.

Priamy žiar sa používa na uchovávanie prírodných štiav v mäse a na dosiahnutie šťavnatých a mäkkých pokrmov. "Horúci tuk by však nemal odkvapkávať do pahreby, ale do misiek alebo na špeciálne lišty tzv. flavolizéry, na ktorých syčia a vytvárajú dym, ktorý dodáva jedlu neopakovateľnú chuť grilovania," spresnil Sýkora.

Aj pri priamej metóde grilovania, keď je mäso umiestnené priamo nad pahrebou, by však pri správnom technologickom postupe prípravy jedla malo byť veko grilu zatvorené. "Grilovanie s vekom zabraňuje vzplanutiu pahreby a zaisťuje rovnomerný prívod tepla, aby boli zachované prírodné chute všetkých druhov jedál," vysvetlil odborník.

Pri grilovaní väčších kusov mäsa, prípadne mäsa s kosťou Sýkora túto metódu neodporučil, pretože neprichádza k jeho kompletnému prepečeniu. Pri grilovaní väčších kusov potravy je vhodné použitie nepriamej metódy grilovania.

"Pri nepriamej metóde je rozdelený prívod tepla na všetky strany grilu, v strede grilovacieho priestoru je voľné miesto bez priameho kontaktu s pahrebou a grilované potraviny sa kladú na grilovací rošt nad prázdne miesto nad palivovým roštom," povedal s tým, že cirkulujúce teplo pracuje ako horúcovzdušná trúba a jedlo opeká zo všetkých strán.

Zároveň dodal, že pri nepriamej metóde grilovania dochádza k hĺbkovému prepečeniu pripravovaných jedál, veľkých kusov mäsa, hydiny, mastných jedál, zemiakov. Takýmto spôsobom sa dá piecť napríklad aj chlieb alebo pizza. Nepriame grilovanie je možné len v kotlovom grile s vekom, ktorý zabraňuje úniku tepla z grilu. Predstavuje šetrné a zdravé pečenie, ktoré vylučuje spálenie pokrmov.

Z nových postupov grilovania Sýkora odporučil pri samotnom grilovaní jednotlivé potraviny doudzovať. "Existujú rôzne drevené štiepky na to určené. Napríklad pri príprave lososa alebo pstruha sa pri grilovaní môžu pripravené štiepky hodiť buď priamo na pahrebu alebo do špeciálnych malých udiarní, ktoré sú zabudované v technologicky vyspelejších radách grilov. Toto dodá grilovaniu správny efekt a výnimočnú vôňu, uzavrel Sýkora.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 389
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 424
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 049
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 937
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 334
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 2 306
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 290
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 234
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 450
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 247

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ak sa bude chcieť pacient objednať, vyšetrenie nech si zaplatí sám

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce zmeniť spôsob objednávania pacientov.

DOMOV

Dobré ráno: Fico má strach? Zase sa pustil do prezidenta

Prečo Fico zaútočil na Kisku? A čo sa deje v Smere?

KOMENTÁRE

Poplatky za objednanie? Nápad sa tvári životaschopne

Ľudia si za doplnkové ordinačné hodiny priplatia.

DOMOV

Prečo štát stavia drahšie nemocnice ako súkromný investor?

Penta ide niekedy až na úkor štátu.

Neprehliadnite tiež

Prečo niektoré ženy milujú masových vrahov?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.