Väčšina ľudí griluje nad otvoreným ohňom

Väčšina ľudí, ktorí dnes grilujú, stále pracuje s metódou otvoreného ohňa, tzv. priamou metódou. Grilovací rošt umiestňujú priamo nad pahrebou. Pre TASR to konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Tento spôsob je vhodný pri príprave menších kusov mäsa, steakov, zeleniny a potravín, ktoré potrebujú kratšiu dobu prípravy, zväčša menej ako 20 minút," dodal.

Priamy žiar sa používa na uchovávanie prírodných štiav v mäse a na dosiahnutie šťavnatých a mäkkých pokrmov. "Horúci tuk by však nemal odkvapkávať do pahreby, ale do misiek alebo na špeciálne lišty tzv. flavolizéry, na ktorých syčia a vytvárajú dym, ktorý dodáva jedlu neopakovateľnú chuť grilovania," spresnil Sýkora.

Aj pri priamej metóde grilovania, keď je mäso umiestnené priamo nad pahrebou, by však pri správnom technologickom postupe prípravy jedla malo byť veko grilu zatvorené. "Grilovanie s vekom zabraňuje vzplanutiu pahreby a zaisťuje rovnomerný prívod tepla, aby boli zachované prírodné chute všetkých druhov jedál," vysvetlil odborník.

Pri grilovaní väčších kusov mäsa, prípadne mäsa s kosťou Sýkora túto metódu neodporučil, pretože neprichádza k jeho kompletnému prepečeniu. Pri grilovaní väčších kusov potravy je vhodné použitie nepriamej metódy grilovania.

"Pri nepriamej metóde je rozdelený prívod tepla na všetky strany grilu, v strede grilovacieho priestoru je voľné miesto bez priameho kontaktu s pahrebou a grilované potraviny sa kladú na grilovací rošt nad prázdne miesto nad palivovým roštom," povedal s tým, že cirkulujúce teplo pracuje ako horúcovzdušná trúba a jedlo opeká zo všetkých strán.

Zároveň dodal, že pri nepriamej metóde grilovania dochádza k hĺbkovému prepečeniu pripravovaných jedál, veľkých kusov mäsa, hydiny, mastných jedál, zemiakov. Takýmto spôsobom sa dá piecť napríklad aj chlieb alebo pizza. Nepriame grilovanie je možné len v kotlovom grile s vekom, ktorý zabraňuje úniku tepla z grilu. Predstavuje šetrné a zdravé pečenie, ktoré vylučuje spálenie pokrmov.

Z nových postupov grilovania Sýkora odporučil pri samotnom grilovaní jednotlivé potraviny doudzovať. "Existujú rôzne drevené štiepky na to určené. Napríklad pri príprave lososa alebo pstruha sa pri grilovaní môžu pripravené štiepky hodiť buď priamo na pahrebu alebo do špeciálnych malých udiarní, ktoré sú zabudované v technologicky vyspelejších radách grilov. Toto dodá grilovaniu správny efekt a výnimočnú vôňu, uzavrel Sýkora.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 633
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 489
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 694
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 393
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 5 994
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 609
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 786
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 093
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 482
  10. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 421

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Trump zatiaľ podáva veľké výkony iba na golfovom ihrisku

Trump má po 100 dňoch vlády 44-percentnú popularitu. Sad!

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

PLUS

Najmladší pivovar na Slovensku má rozlohu dvojizbového bytu

Najmenší, ale najdlhšie budovaný.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop