SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Väčšina ľudí griluje nad otvoreným ohňom

Väčšina ľudí, ktorí dnes grilujú, stále pracuje s metódou otvoreného ohňa, tzv. priamou metódou. Grilovací rošt umiestňujú priamo nad pahrebou. Pre TASR to konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Tento spôsob je vhodný pri príprave menších kusov mäsa, steakov, zeleniny a potravín, ktoré potrebujú kratšiu dobu prípravy, zväčša menej ako 20 minút," dodal.

Priamy žiar sa používa na uchovávanie prírodných štiav v mäse a na dosiahnutie šťavnatých a mäkkých pokrmov. "Horúci tuk by však nemal odkvapkávať do pahreby, ale do misiek alebo na špeciálne lišty tzv. flavolizéry, na ktorých syčia a vytvárajú dym, ktorý dodáva jedlu neopakovateľnú chuť grilovania," spresnil Sýkora.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj pri priamej metóde grilovania, keď je mäso umiestnené priamo nad pahrebou, by však pri správnom technologickom postupe prípravy jedla malo byť veko grilu zatvorené. "Grilovanie s vekom zabraňuje vzplanutiu pahreby a zaisťuje rovnomerný prívod tepla, aby boli zachované prírodné chute všetkých druhov jedál," vysvetlil odborník.

Pri grilovaní väčších kusov mäsa, prípadne mäsa s kosťou Sýkora túto metódu neodporučil, pretože neprichádza k jeho kompletnému prepečeniu. Pri grilovaní väčších kusov potravy je vhodné použitie nepriamej metódy grilovania.

"Pri nepriamej metóde je rozdelený prívod tepla na všetky strany grilu, v strede grilovacieho priestoru je voľné miesto bez priameho kontaktu s pahrebou a grilované potraviny sa kladú na grilovací rošt nad prázdne miesto nad palivovým roštom," povedal s tým, že cirkulujúce teplo pracuje ako horúcovzdušná trúba a jedlo opeká zo všetkých strán.

Skryť Vypnúť reklamu

Zároveň dodal, že pri nepriamej metóde grilovania dochádza k hĺbkovému prepečeniu pripravovaných jedál, veľkých kusov mäsa, hydiny, mastných jedál, zemiakov. Takýmto spôsobom sa dá piecť napríklad aj chlieb alebo pizza. Nepriame grilovanie je možné len v kotlovom grile s vekom, ktorý zabraňuje úniku tepla z grilu. Predstavuje šetrné a zdravé pečenie, ktoré vylučuje spálenie pokrmov.

Z nových postupov grilovania Sýkora odporučil pri samotnom grilovaní jednotlivé potraviny doudzovať. "Existujú rôzne drevené štiepky na to určené. Napríklad pri príprave lososa alebo pstruha sa pri grilovaní môžu pripravené štiepky hodiť buď priamo na pahrebu alebo do špeciálnych malých udiarní, ktoré sú zabudované v technologicky vyspelejších radách grilov. Toto dodá grilovaniu správny efekt a výnimočnú vôňu, uzavrel Sýkora.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 663
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 335
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 080
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 039
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 789
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 715
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 555
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 773
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 660
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň bol záujem vysoký, na Orave sa opäť tvoria rady už od rána (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.