Pri výbere grilu je dôležitý materiál

Pri výbere kvalitného grilu je podstatnejší materiál. Najkvalitnejšie grily sú vyrobené z nízkouhlíkovej ocele spracovávanej za studena. "Takto spracovaná oceľ sa neprepaľuje a efekt správneho tepla v grile vyvoláva v niekoľkých vrstvách nanášaný porcelán

ový smalt," pre TASR to konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

Ponuka grilov na dnešnom trhu je v rôznej rozmerovej a materiálovej variabilite. Zásadou kvalitného grilu, bez ohľadu na to, či grilujeme na plyne, uhlí alebo elektrine, je uzatvorený systém. "Len správnou cirkuláciou teplého vzduchu v uzatvorenom systéme dosiahneme dobrú kvalitu jedla," uviedol Sýkora.

Pri otvorených griloch, najmä na drevenom uhlí musí kuchár permanentne otáčať pokrmom a zároveň kontrolovať plameň, ktorý vďaka prístupu vzduchu vzbĺkne vždy po odkvapkaní šťavy. V uzatvorenom systéme sa blokovaním prístupu vzduchu tomu aj pri grilovaní na drevenom uhlí vyhneme a pokrm nezačne ohorievať.

V uzatvorenom systéme grilovania sa vyhýbame aj karcinogénnym látkam v pokrmoch, ktoré vznikajú práve pri obhorievaní jedla priamym plameňom z pahreby spôsobeným kvapkaním štiav z marinády alebo tuku z mäsa. "V prípade uzatvoreného systému grilu možnosť vzniku plameňa neexistuje," konštatoval odborník.

Elektrické grily sú, pokiaľ ide o naštartovanie samotného procesu grilovania, veľmi rýchle. K ich nevýhode patrí ťažká regulácia teploty. "V porovnaní s ostatnými typmi grilov ide zväčša o grily s obrovským výkonom, s veľkou spotrebou energie a teda vyššími nákladmi na samotné grilovanie," zhodnotil Sýkora.

Najvariabilnejší je gril na drevené uhlie, v ktorom dokážeme pripraviť všetky druhy pokrmov. "Náklady na jeho prevádzku sú vyššie ako pri grile na plyn, pretože uhlie a brikety sa nedajú vypnúť a grilovanie v prípade potreby zastaviť ako v prípade plynového grilu. Horiaca pahreba limituje čas a dĺžku grilovania. Práve preto sa grily na drevené uhlie neodporúčajú v gastronomických jednotkách," uviedol.

Zároveň pri tomto type grilu odporučil uprednostniť grilovacie brikety pred dreveným uhlím, ktoré oveľa rýchlejšie vyhorí. Brikety dokážu horieť nepretržite niekoľko hodín a moderné technológie grilov na drevené uhlie umožňujú zastaviť proces horenia brikiet. "V priebehu procesu grilovania ich môžem zatvorením prieduchov zhora a zdola odstaviť, príde k ich uduseniu a neskôr ich môžeme opätovne použiť," spresnil Sýkora.

Vyznávači klasického grilovania uprednostňujú vytvorenie ohňa pomocou novín, triesok na palivovom rošte a potom pridávajú drevené uhlie a triesky. Proces prípravy správnej pahreby trvá dlhšie a je prácnejší. Moderné grily ponúkajú podpaľovanie v štartovacom komíne, v ktorom sa brikety nakladajú do nádoby, pod ktorú sa umiestňuje tuhý podpaľovač a v čase približne 20-25 minút sú brikety ideálne pripravené na grilovanie. Takto pripravené uhlie alebo brikety len jednoducho sypeme na palivový rošt.

Grily na plyn sú podľa Sýkoru z dôvodu rýchlej nábehovej doby na grilovanie, ktorá je dve až tri minúty, najvhodnejšie pre gastronomické jednotky. Pri používaní tohto typu grilu je grilmajster vždy pripravený grilovanie opakovane začať a kedykoľvek skončiť, čím prichádza k optimálnemu využitiu energie, spotreby plynu. "Pri použití propán-butánu, resp. čistého propánu sú najnižšie spotrebné náklady na samotné grilovanie," uviedol odborník.

Päťdesiat percent ľudí stále preferuje grilovanie na drevenom uhlí, pretože je to stále kultovejšia záležitosť, príležitosť na posedenie s rodinou a priateľmi a hra so samotným grilovaním.

Naopak, grilovanie na plynových griloch sa viac podobá kuchynskej príprave pokrmov. Je rýchlejšie, dá sa rôznym spôsobom regulovať a vďaka rýchlemu grilovaciemu nábehu je výhodnejšie pre rodiny s malými deťmi, pre početnú rodinu alebo veľkú spoločnosť.

Vo vývoji nových technológií grilov prichádzajú každý rok nové vylepšenia. "Plynové grily, ktoré prišli s technológiou ohrevu cez tzv. flavorizéry, ktoré dodávajú jedlu špeciálnu vôňu a nádych grilovania, je dnes vrchol toho, čo je vymyslené," zhodnotil Sýkora, ale dodal, že nové vylepšenia možno očakávať v krátkej dobe.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 14 894
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 371
  3. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 4 261
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 084
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 272
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 074
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 973
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 922
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 359
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 153

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum Focus: Vládne strany oslabujú

Smer stratil takmer dve percentá. Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

DOMOV

Politika, biznis, vplyv. O čo ide oligarchom v médiách

Odborník hovorí, že oligarchovia médiá skupujú kvôli svojim záujmom.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.