Pri výbere grilu je dôležitý materiál

Pri výbere kvalitného grilu je podstatnejší materiál. Najkvalitnejšie grily sú vyrobené z nízkouhlíkovej ocele spracovávanej za studena. "Takto spracovaná oceľ sa neprepaľuje a efekt správneho tepla v grile vyvoláva v niekoľkých vrstvách nanášaný porcelán

ový smalt," pre TASR to konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

Ponuka grilov na dnešnom trhu je v rôznej rozmerovej a materiálovej variabilite. Zásadou kvalitného grilu, bez ohľadu na to, či grilujeme na plyne, uhlí alebo elektrine, je uzatvorený systém. "Len správnou cirkuláciou teplého vzduchu v uzatvorenom systéme dosiahneme dobrú kvalitu jedla," uviedol Sýkora.

Pri otvorených griloch, najmä na drevenom uhlí musí kuchár permanentne otáčať pokrmom a zároveň kontrolovať plameň, ktorý vďaka prístupu vzduchu vzbĺkne vždy po odkvapkaní šťavy. V uzatvorenom systéme sa blokovaním prístupu vzduchu tomu aj pri grilovaní na drevenom uhlí vyhneme a pokrm nezačne ohorievať.

V uzatvorenom systéme grilovania sa vyhýbame aj karcinogénnym látkam v pokrmoch, ktoré vznikajú práve pri obhorievaní jedla priamym plameňom z pahreby spôsobeným kvapkaním štiav z marinády alebo tuku z mäsa. "V prípade uzatvoreného systému grilu možnosť vzniku plameňa neexistuje," konštatoval odborník.

Elektrické grily sú, pokiaľ ide o naštartovanie samotného procesu grilovania, veľmi rýchle. K ich nevýhode patrí ťažká regulácia teploty. "V porovnaní s ostatnými typmi grilov ide zväčša o grily s obrovským výkonom, s veľkou spotrebou energie a teda vyššími nákladmi na samotné grilovanie," zhodnotil Sýkora.

Najvariabilnejší je gril na drevené uhlie, v ktorom dokážeme pripraviť všetky druhy pokrmov. "Náklady na jeho prevádzku sú vyššie ako pri grile na plyn, pretože uhlie a brikety sa nedajú vypnúť a grilovanie v prípade potreby zastaviť ako v prípade plynového grilu. Horiaca pahreba limituje čas a dĺžku grilovania. Práve preto sa grily na drevené uhlie neodporúčajú v gastronomických jednotkách," uviedol.

Zároveň pri tomto type grilu odporučil uprednostniť grilovacie brikety pred dreveným uhlím, ktoré oveľa rýchlejšie vyhorí. Brikety dokážu horieť nepretržite niekoľko hodín a moderné technológie grilov na drevené uhlie umožňujú zastaviť proces horenia brikiet. "V priebehu procesu grilovania ich môžem zatvorením prieduchov zhora a zdola odstaviť, príde k ich uduseniu a neskôr ich môžeme opätovne použiť," spresnil Sýkora.

Vyznávači klasického grilovania uprednostňujú vytvorenie ohňa pomocou novín, triesok na palivovom rošte a potom pridávajú drevené uhlie a triesky. Proces prípravy správnej pahreby trvá dlhšie a je prácnejší. Moderné grily ponúkajú podpaľovanie v štartovacom komíne, v ktorom sa brikety nakladajú do nádoby, pod ktorú sa umiestňuje tuhý podpaľovač a v čase približne 20-25 minút sú brikety ideálne pripravené na grilovanie. Takto pripravené uhlie alebo brikety len jednoducho sypeme na palivový rošt.

Grily na plyn sú podľa Sýkoru z dôvodu rýchlej nábehovej doby na grilovanie, ktorá je dve až tri minúty, najvhodnejšie pre gastronomické jednotky. Pri používaní tohto typu grilu je grilmajster vždy pripravený grilovanie opakovane začať a kedykoľvek skončiť, čím prichádza k optimálnemu využitiu energie, spotreby plynu. "Pri použití propán-butánu, resp. čistého propánu sú najnižšie spotrebné náklady na samotné grilovanie," uviedol odborník.

Päťdesiat percent ľudí stále preferuje grilovanie na drevenom uhlí, pretože je to stále kultovejšia záležitosť, príležitosť na posedenie s rodinou a priateľmi a hra so samotným grilovaním.

Naopak, grilovanie na plynových griloch sa viac podobá kuchynskej príprave pokrmov. Je rýchlejšie, dá sa rôznym spôsobom regulovať a vďaka rýchlemu grilovaciemu nábehu je výhodnejšie pre rodiny s malými deťmi, pre početnú rodinu alebo veľkú spoločnosť.

Vo vývoji nových technológií grilov prichádzajú každý rok nové vylepšenia. "Plynové grily, ktoré prišli s technológiou ohrevu cez tzv. flavorizéry, ktoré dodávajú jedlu špeciálnu vôňu a nádych grilovania, je dnes vrchol toho, čo je vymyslené," zhodnotil Sýkora, ale dodal, že nové vylepšenia možno očakávať v krátkej dobe.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 782
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 929
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 116
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 837
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 690
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 455
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 082
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 015
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 856
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 471

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

KOMENTÁRE

Úrad, ktorý by Slovensku zdvihol reputáciu

To, že prípadný úspech vláda zneužije na marketing, je rub príbehu.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.