Pri výbere grilu je dôležitý materiál

Pri výbere kvalitného grilu je podstatnejší materiál. Najkvalitnejšie grily sú vyrobené z nízkouhlíkovej ocele spracovávanej za studena. "Takto spracovaná oceľ sa neprepaľuje a efekt správneho tepla v grile vyvoláva v niekoľkých vrstvách nanášaný porcelán

ový smalt," pre TASR to konštatoval odborník na grily Martin Sýkora.

Ponuka grilov na dnešnom trhu je v rôznej rozmerovej a materiálovej variabilite. Zásadou kvalitného grilu, bez ohľadu na to, či grilujeme na plyne, uhlí alebo elektrine, je uzatvorený systém. "Len správnou cirkuláciou teplého vzduchu v uzatvorenom systéme dosiahneme dobrú kvalitu jedla," uviedol Sýkora.

Pri otvorených griloch, najmä na drevenom uhlí musí kuchár permanentne otáčať pokrmom a zároveň kontrolovať plameň, ktorý vďaka prístupu vzduchu vzbĺkne vždy po odkvapkaní šťavy. V uzatvorenom systéme sa blokovaním prístupu vzduchu tomu aj pri grilovaní na drevenom uhlí vyhneme a pokrm nezačne ohorievať.

V uzatvorenom systéme grilovania sa vyhýbame aj karcinogénnym látkam v pokrmoch, ktoré vznikajú práve pri obhorievaní jedla priamym plameňom z pahreby spôsobeným kvapkaním štiav z marinády alebo tuku z mäsa. "V prípade uzatvoreného systému grilu možnosť vzniku plameňa neexistuje," konštatoval odborník.

Elektrické grily sú, pokiaľ ide o naštartovanie samotného procesu grilovania, veľmi rýchle. K ich nevýhode patrí ťažká regulácia teploty. "V porovnaní s ostatnými typmi grilov ide zväčša o grily s obrovským výkonom, s veľkou spotrebou energie a teda vyššími nákladmi na samotné grilovanie," zhodnotil Sýkora.

Najvariabilnejší je gril na drevené uhlie, v ktorom dokážeme pripraviť všetky druhy pokrmov. "Náklady na jeho prevádzku sú vyššie ako pri grile na plyn, pretože uhlie a brikety sa nedajú vypnúť a grilovanie v prípade potreby zastaviť ako v prípade plynového grilu. Horiaca pahreba limituje čas a dĺžku grilovania. Práve preto sa grily na drevené uhlie neodporúčajú v gastronomických jednotkách," uviedol.

Zároveň pri tomto type grilu odporučil uprednostniť grilovacie brikety pred dreveným uhlím, ktoré oveľa rýchlejšie vyhorí. Brikety dokážu horieť nepretržite niekoľko hodín a moderné technológie grilov na drevené uhlie umožňujú zastaviť proces horenia brikiet. "V priebehu procesu grilovania ich môžem zatvorením prieduchov zhora a zdola odstaviť, príde k ich uduseniu a neskôr ich môžeme opätovne použiť," spresnil Sýkora.

Vyznávači klasického grilovania uprednostňujú vytvorenie ohňa pomocou novín, triesok na palivovom rošte a potom pridávajú drevené uhlie a triesky. Proces prípravy správnej pahreby trvá dlhšie a je prácnejší. Moderné grily ponúkajú podpaľovanie v štartovacom komíne, v ktorom sa brikety nakladajú do nádoby, pod ktorú sa umiestňuje tuhý podpaľovač a v čase približne 20-25 minút sú brikety ideálne pripravené na grilovanie. Takto pripravené uhlie alebo brikety len jednoducho sypeme na palivový rošt.

Grily na plyn sú podľa Sýkoru z dôvodu rýchlej nábehovej doby na grilovanie, ktorá je dve až tri minúty, najvhodnejšie pre gastronomické jednotky. Pri používaní tohto typu grilu je grilmajster vždy pripravený grilovanie opakovane začať a kedykoľvek skončiť, čím prichádza k optimálnemu využitiu energie, spotreby plynu. "Pri použití propán-butánu, resp. čistého propánu sú najnižšie spotrebné náklady na samotné grilovanie," uviedol odborník.

Päťdesiat percent ľudí stále preferuje grilovanie na drevenom uhlí, pretože je to stále kultovejšia záležitosť, príležitosť na posedenie s rodinou a priateľmi a hra so samotným grilovaním.

Naopak, grilovanie na plynových griloch sa viac podobá kuchynskej príprave pokrmov. Je rýchlejšie, dá sa rôznym spôsobom regulovať a vďaka rýchlemu grilovaciemu nábehu je výhodnejšie pre rodiny s malými deťmi, pre početnú rodinu alebo veľkú spoločnosť.

Vo vývoji nových technológií grilov prichádzajú každý rok nové vylepšenia. "Plynové grily, ktoré prišli s technológiou ohrevu cez tzv. flavorizéry, ktoré dodávajú jedlu špeciálnu vôňu a nádych grilovania, je dnes vrchol toho, čo je vymyslené," zhodnotil Sýkora, ale dodal, že nové vylepšenia možno očakávať v krátkej dobe.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 226
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 565
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 889
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 063
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 781
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 874
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 410
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 930
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 451
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 300

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.