Muži sa väčšinou starajú nielen o oheň, ale aj o celé grilovanie

Grilovaniu sa venujú zväčša muži, ktorí sa starajú nielen o oheň, ale aj o to, čo sa na ňom pripravuje. Pre TASR to konštatoval predseda Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií SR Jaroslav Ertl.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

"Výsledok grilovačky nezávisí len od majstrovstva kuchára, ale aj od kvality grilu," dodal a odporučil vyhnúť sa otvorenému grilu s nízkym roštom nad pahrebou. "Treba sa zbaviť grilov, ktoré majú nízko položený rošt, ktorý sa nedá regulovať nad pahrebou a hrozí riziko spálenia a znehodnotenia surovín," poradil.

Množstvo variácií a chutí môže pri grilovaní ponúknuť podľa odborníka neopakovateľné gastronomické zážitky. "Fantázii sa dnes medze nekladú," pripomenul. Zároveň dodal, že základom grilovania je dobrá nálada a trpezlivosť. "Grilovanie potrebuje dobrú prípravu a premyslený plán postupu. Zručný grilmajster by mal mať už pred grilovaním v blízkosti grilu pripravené všetky nástroje, suroviny a riad na servírovanie," zhodnotil Ertl.

Medzi základné pomôcky grilovania patrí zástera, ktorá ochráni odev, dostatok obrúskov, plastových alebo papierových tácok, špeciálnych tácok na grilovanie, grilovacieho alobalu, štetec na potieranie, kliešte, dlhá vidlička na obracanie a drôtená kefa na čistenie roštu počas grilovania.

Na grilovanie je vhodné rovné miesto, chránené pred vetrom. V bezprostrednej blízkosti grilu sa nemajú nachádzať žiadne horľavé materiály v podobe plátenných striešok proti slnku alebo závesov. Pri grile by nemalo podľa Ertla chýbať vedierko s vodou na umytie rúk alebo prípadné zahasenie požiaru.

K najdôležitejším krokom grilovania patrí príprava optimálnej pahreby. "Grilujeme zásadne na pahrebe z čistého dreva, resp. dreveného uhlia alebo brikiet. Nepoužívame staré drevo so zvyškami laku, hnilobou napadnuté alebo bútľavé drevo, ktoré vytvára priveľa dymu," upozornil. Grilovanie by malo vždy prebiehať na pahrebe a nie na priamom ohni. "Treba byť trpezlivý a počkať, kým sa uhlie alebo brikety dobre rozohrejú. Zistiť sa to dá podľa toho, že na povrchu sa vytvorí vrstvička bieleho popola. Oheň by sa mal podobať zapálenej cigare a má horieť iba z jednej štvrtiny," poradil Ertl.

Zároveň dodal, že grilovaciu mriežku alebo rošt treba pred použitím dobre očistiť. "Rošt necháme rozpáliť nad pahrebou a prihorené nečistoty očistíme drôtenou kefou," spresnil.

Aby sa mäso neprilepilo, je výborným trikom očistený a rozpálený rošt potrieť kožou zo slaniny. Mäso môžeme zase potrieť olejom, mastnejšie kusy mäsa si však pustia tuk samé.

Pri dobrej pripravenej pahrebe je dôležité, aby sálala teplo primerane, rovnomerne a dostatočne dlho, kým dokončíme grilovanie všetkých nachystaných potravín. "Optimálna teplota pahreby je vtedy, ak udržíme vo výške 10 centimetrov nad roštom dlaň od 2 do 6 sekúnd," uviedol odborník.

Pokiaľ mäso a zeleninu marinujeme v oleji, je potrebné ju pred grilovaním otrieť z oleja, pretože kvapkajúci olej spôsobuje horenie a dymenie pahreby a má za následok tvorbu karcinogénnych látok. Ak olej predsa len nakvapká do pahreby, nie je vhodné hasiť ju vodou, ale soľou. Čím hrubšie sú kusy mäsa, tým väčšia musí byť vzdialenosť od ohňa. Dlhší čas opekania vyžaduje nižšiu teplotu. Hliníkové grilovacie misky položené na gril alebo alobal prepúšťajú teplo a vôňu a súčasne zabraňujú kvapkaniu tuku na uhlíky.

"Pri obracaní mäsa pri grilovaní používame lopatku alebo kuchynské kliešte. Mäso neprepichujeme vidličkou, pretože potom z neho vyteká šťava," povedal Ertl a poradil, že na špízy sú najvhodnejšie kovové alebo drevené špajdle, ktoré pred grilovaním namočíme do studenej vody, aby sa počas grilovania nepripaľovali a aby sa na ne nelepilo mäso.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Obyvatelia si zabezpečujú domácnosti bezpečnostnými dverami
  2. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  3. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  4. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  5. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  6. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  7. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  8. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  9. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  10. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 18 027
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 511
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 7 534
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 995
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 544
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 353
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 5 257
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 889
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 952
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 3 266

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Má anorexiu a 26 kilogramov. Jej manžel je zúfalý, lebo jej nikto nevie pomôcť

Povedali mi, že s takouto diagnózou nepochodíte nikde na Slovensku. Nikto vám ju nezoberie, spomína manžel na reakciu samosprávy.

DOMOV

Kaliňák lákal na byty za symbolické ceny

Asi tretinovú zľavu na byt dostal aj bývalý policajný viceprezident.

Neprehliadnite tiež

Ako nosiť košeľové šaty? Odborníčka na módu ponúka návod

Klasický kúsok patrí do šatníka každej ženy milujúcej nadčasový štýl a eleganciu.

Martina Hankerová: Naštartovala svoj sladký biznis, vyrába najkrajšie cupcaky

Zo dňa na deň dala výpoveď a skončila pri pečení sladkých ruží.

Psychologička: Keď nám chýba sebaláska, žijeme v oklieštených vzťahoch

Nie každý, kto tvrdí, že sa má rád, hovorí pravdu. Prečo je sebaláska dôležitá a ako sa človek zbaví komplexov?

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?