SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Grilovanie vyžaduje prísne dodržiavanie hygieny

Grilovanie vyžaduje prísne dodržiavanie hygienických pravidiel, pretože v letnom období, kedy sa najčastejšie táto úprava pokrmov využíva, sa zvyšuje aj aktivita baktérií, ktoré môžu potraviny pokaziť alebo pri použití nesprávneho technologického postupu

(Zdroj: Ilustračné foto - Stock.XCHNG)

prípravy pokrmu sa môžu v potravine vytvárať nebezpečné chemické kontaminanty. Pre TASR to uviedla hlavná odborníčka pre hygienu výživy hlavného hygienika Slovenskej republiky Iveta Trusková.

Pri nesprávnej manipulácii s mäsom, nedodržaní chladenia alebo mrazenia počas skladovania, pri nedodržaní potrebnej teploty pri kulinárskom spracovaní alebo pri nedodržiavaní zásad hygieny dochádza k zrýchleniu procesu jeho kontaminácie. "Konzumovanie kontaminovaného mäsa predstavuje zdravotné riziko, napríklad hnačkové ochorenie," upozornila s tým, že teplota potrebná pri kulinárskom spracovaní mäsa by mala byť najmenej 70řC vo všetkých častiach pripravovanej potraviny, vrátane stredu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri grilovaní mäsa dochádza vplyvom vysokej teploty k zmene proteínov, ale aj k vzniku karcinogénnych látok, tzv. heterocyklických amínov, preto Trusková pri grilovaní odporučila nižšiu teplotu a dlhší čas prípravy.

Na grilovanie je najvhodnejšie čerstvé mäso. Zmrazené treba rozmraziť bezpečne, v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre. "Mäso nikdy nerozmrazujeme voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode, pretože hrozí mikrobiologické riziko," zdôraznila Trusková a dodala, že mäso na grilovanie musí byť dokonale rozmrazené, pretože sa môže stať, že po grilovaní bude na povrchu spálené a vo vnútri surové.

Mäso je vhodnejšie grilovať v tenších plátkoch alebo menších kúskoch, pri naklepanom mäse sa skracuje čas prípravy a rovnomernejšie sa prepeká. "Z mäsa je vhodné odstrániť tuk a kožu, pretože spaľovaním a rozkladom tuku pri vysokej teplote, nad 200°C, vznikajú pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlíky polyaromatické uhľovodíky, ktoré sú karcinogénne," upozornila. Polyaromatické uhľovodíky a ostatné látky sú nesené dymom a zrážajú sa na povrchu grilovanej potraviny, konkretizovala Trusková.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrubšie plátky mäsa sa pred grilovaním dajú predpiecť v mikrovlnnej rúre, v dĺžke 60 - 90 sekúnd. Ochranou pred spálením sú redšie marinády, pripravené so šťavou z citróna alebo prídavkom octu a s čerstvými bylinkami. Spáleniu mäsa na povrchu sa vyhneme aj jeho pravidelným obracaním, v intervale približne raz za minútu.

Pečením mäsa na hliníkových podnosoch zabraňujeme odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím zabraňujeme tvorbe nebezpečných látok, ktoré sa uvoľňujú pri spaľovaní tukov.

"Jedlo po príprave treba čo najskôr skonzumovať a nenechávať ho stáť na vonkajšej teplote. Mäsový pokrm pripravený bezpečne na grile má originálnu chuť, ak však k nemu pridáme kusy grilovanej zeleniny, zvýšime jeho zdraviu prospešnú hodnotu," uzavrela Trusková.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 879
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 128
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 098
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 977
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 603
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 383
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 597
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 480
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 305
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Hygiena
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

11 h
Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

22 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

3 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

4 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

7 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

24 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan