Grilovanie vyžaduje prísne dodržiavanie hygieny

Grilovanie vyžaduje prísne dodržiavanie hygienických pravidiel, pretože v letnom období, kedy sa najčastejšie táto úprava pokrmov využíva, sa zvyšuje aj aktivita baktérií, ktoré môžu potraviny pokaziť alebo pri použití nesprávneho technologického postupu

(Zdroj: Ilustračné foto - Stock.XCHNG)

prípravy pokrmu sa môžu v potravine vytvárať nebezpečné chemické kontaminanty. Pre TASR to uviedla hlavná odborníčka pre hygienu výživy hlavného hygienika Slovenskej republiky Iveta Trusková.

Pri nesprávnej manipulácii s mäsom, nedodržaní chladenia alebo mrazenia počas skladovania, pri nedodržaní potrebnej teploty pri kulinárskom spracovaní alebo pri nedodržiavaní zásad hygieny dochádza k zrýchleniu procesu jeho kontaminácie. "Konzumovanie kontaminovaného mäsa predstavuje zdravotné riziko, napríklad hnačkové ochorenie," upozornila s tým, že teplota potrebná pri kulinárskom spracovaní mäsa by mala byť najmenej 70řC vo všetkých častiach pripravovanej potraviny, vrátane stredu.

Pri grilovaní mäsa dochádza vplyvom vysokej teploty k zmene proteínov, ale aj k vzniku karcinogénnych látok, tzv. heterocyklických amínov, preto Trusková pri grilovaní odporučila nižšiu teplotu a dlhší čas prípravy.

Na grilovanie je najvhodnejšie čerstvé mäso. Zmrazené treba rozmraziť bezpečne, v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre. "Mäso nikdy nerozmrazujeme voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode, pretože hrozí mikrobiologické riziko," zdôraznila Trusková a dodala, že mäso na grilovanie musí byť dokonale rozmrazené, pretože sa môže stať, že po grilovaní bude na povrchu spálené a vo vnútri surové.

Mäso je vhodnejšie grilovať v tenších plátkoch alebo menších kúskoch, pri naklepanom mäse sa skracuje čas prípravy a rovnomernejšie sa prepeká. "Z mäsa je vhodné odstrániť tuk a kožu, pretože spaľovaním a rozkladom tuku pri vysokej teplote, nad 200°C, vznikajú pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlíky polyaromatické uhľovodíky, ktoré sú karcinogénne," upozornila. Polyaromatické uhľovodíky a ostatné látky sú nesené dymom a zrážajú sa na povrchu grilovanej potraviny, konkretizovala Trusková.

Hrubšie plátky mäsa sa pred grilovaním dajú predpiecť v mikrovlnnej rúre, v dĺžke 60 - 90 sekúnd. Ochranou pred spálením sú redšie marinády, pripravené so šťavou z citróna alebo prídavkom octu a s čerstvými bylinkami. Spáleniu mäsa na povrchu sa vyhneme aj jeho pravidelným obracaním, v intervale približne raz za minútu.

Pečením mäsa na hliníkových podnosoch zabraňujeme odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím zabraňujeme tvorbe nebezpečných látok, ktoré sa uvoľňujú pri spaľovaní tukov.

"Jedlo po príprave treba čo najskôr skonzumovať a nenechávať ho stáť na vonkajšej teplote. Mäsový pokrm pripravený bezpečne na grile má originálnu chuť, ak však k nemu pridáme kusy grilovanej zeleniny, zvýšime jeho zdraviu prospešnú hodnotu," uzavrela Trusková.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 007
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 998
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 152
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 765
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 361
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 147
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 935
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 949
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 748
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 752

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

DOMOV

Cirkev o podpore Kotlebu: takto sa kňazi nesmú správať

Biskupi ideológii pozornosť nevenujú.

DOMOV

Politici, ktorým zrušia stranu, nebudú môcť ďalej pôsobiť

V zahraničí zákaz znamenal pre niektorých ľudí politický koniec.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?