Američania a Kanaďania sú najväčšími grilmajstrami

Najvyhlásenejšími grilmajstrami sú Američania a Kanaďania, v Európe je grilovanie populárnou činnosťou v škandinávskych krajinách. V krajinách smerom na juh s pribúdajúcou teplotou grilovanie stráca na intenzite.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pre TASR to uviedol odborník na grily Martin Sýkora.

Napríklad v Dánsku sa dá nájsť gril na každom balkóne obytného domu, nemusí byť nevyhnutne umiestnený na záhrade alebo terase. "Môže byť aj na štandardnom balkóne, ale tam odporúčam elektrický alebo plynový gril, pretože gril na drevené uhlie na balkóne vyžaduje veľkú tolerantnosť susedov," povedal Sýkora.

Grilovanie sa v posledných rokoch stalo aj na Slovensku súčasťou moderného životného štýlu, nielen na chatách a chalupách, ale aj v mestách, záhradách a terasách. Je jednou z foriem relaxácie spojenej s konzumáciou dobrého jedla a zdrojom príjemnej zábavy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pred desiatimi rokmi začali na slovenský trh vstupovať značky kvalitnejších grilov, ktoré prinášali novšiu technológiu, novšie technologické procesy výroby samotného grilu, ktoré zaručujú dokonalejšie grilovanie, dlhú životnosť grilov a bezproblémové grilovanie. "Novšie grily ponúkajú samostatnú grilovaciu technológiu, čo znamená, že grilmajster sa nestará vôbec o horenie v grile, ale o samotné grilovanie a hostí," dodal.

Hoci sú technologicky moderné grily pojazdné, v zásade nie sú pre hmotnosť a rozmery na prenášanie určené. "Rozdiel v technológii prípravy jedla medzi tzv. mobilným a vstavaným grilom spočíva v tom, že vo vstavaných griloch prebieha grilovanie v otvorenom systéme, s prístupom vzduchu," vysvetlil.

V murovaných záhradných griloch ľudia prevažne grilujú na dreve alebo drevenom uhlí. V týchto griloch sa ťažko griluje na briketách, ktoré potrebujú na horenie ťah vzduchu. Ten dokáže zabezpečiť len spodné a horné prúdenie. Pri tomto spôsobe grilovania grilmajstri bojujú s udržaním horenia, resp. tlením uhlíkov.

"V praxi to vyzerá tak, že prúdenie vzduchu naháňajú novinami alebo rôznymi dúchadlami. Niekomu sa to môže páčiť ako kultová záležitosť, ale ide skôr o trápenie a v tomto by nemalo grilovanie spočívať," zhodnotil Sýkora a upozornil, že kvalita jedla pripravovaná takýmto spôsobom je úplne odlišná ako pri grilovaní na klasickom grile.

V prípade, že nie je uzatvorený systém prúdenia vzduchu, mäso sa odspodu veľmi rýchlo pripeká a vysychá. "Dobrí grilmajstri vedia pripraviť dobré jedlo aj na vstavanom grile, ale 90 percentám ľudí sa to nikdy nepodarí, pretože mäso im buď obhorí alebo vyschne," uviedol odborník.

V tejto súvislosti Sýkora upozornil na rozdiel medzi grilovaním a barbeacue. "Aj keď sú technologicky takmer rovnakým procesom klasické, napríklad juhoamerické barbeacue spočíva v tom, že pokrmy sa grilujú niekoľko hodín. U nás ľudia ešte neprišli na to, že mäso možno dokonale preúdiť. Museli by byť trošku trpezlivejší," povedal s tým, že keď sa griluje v našich podmienkach, každý je hladný a ide mu o to, aby bolo jedlo na grile čo najskôr pripravené.

Mäso z klasického barbeacue je najskôr veľmi dlho naložené a griluje sa pri veľmi nízkych teplotách okolo 90-120 stupňov Celzia, pričom pri grilovaní sa v našich podmienkach griluje pri teplotách až 200-220, steaky pri 250 stupňov Celzia.

Pri veľmi nízkej tepelnej úprave trvá proces prípravy jedla od 6 do 12 hodín, pokrmy sa permanentne potierajú marinádami. "Takéto mäso sa v našich končinách ešte nepripravuje," zhodnotil s tým, že na barbeacue sa zväčša pripravujú väčšie kusy mäsa.

Okrem mäsa sa ľudia stále viac zaujímajú aj o grilovanie zeleniny. "Ugrilovať sa dá asi každá zelenina, okrem hlávkového šalátu. "V celosti sa dá ugrilovať kapustná hlava, celé paradajky, papriky, cukety, baklažán, mladá cibuľka, cesnak, čokoľvek, čo má pevnejšiu konzistenciu a v súčasnosti už existuje množstvo receptov ako si všetko dochutiť," spresnil.

Moderné začína byť pripravovanie morských plodov a exotických rýb vo forme plátov alebo vcelku. Grilovanie sa dnes spája už aj s grilovaním pečiva, chleba, prípravy pizze, dezertov v podobe flambovaného ovocia a podobne. "Ugrilovať si vieme naozaj všetko. Možno by bola problémom ryža, ale keby sme si ju dali do hrnca na gril rozhodne sa nám podarí urobiť," uzavrel Sýkora.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 779
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 797
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 036
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 689
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 138
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 009
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 645
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 583
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 345
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 761

Téma: Potraviny


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.