Američania a Kanaďania sú najväčšími grilmajstrami

Najvyhlásenejšími grilmajstrami sú Američania a Kanaďania, v Európe je grilovanie populárnou činnosťou v škandinávskych krajinách. V krajinách smerom na juh s pribúdajúcou teplotou grilovanie stráca na intenzite.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pre TASR to uviedol odborník na grily Martin Sýkora.

Napríklad v Dánsku sa dá nájsť gril na každom balkóne obytného domu, nemusí byť nevyhnutne umiestnený na záhrade alebo terase. "Môže byť aj na štandardnom balkóne, ale tam odporúčam elektrický alebo plynový gril, pretože gril na drevené uhlie na balkóne vyžaduje veľkú tolerantnosť susedov," povedal Sýkora.

Grilovanie sa v posledných rokoch stalo aj na Slovensku súčasťou moderného životného štýlu, nielen na chatách a chalupách, ale aj v mestách, záhradách a terasách. Je jednou z foriem relaxácie spojenej s konzumáciou dobrého jedla a zdrojom príjemnej zábavy.

Pred desiatimi rokmi začali na slovenský trh vstupovať značky kvalitnejších grilov, ktoré prinášali novšiu technológiu, novšie technologické procesy výroby samotného grilu, ktoré zaručujú dokonalejšie grilovanie, dlhú životnosť grilov a bezproblémové grilovanie. "Novšie grily ponúkajú samostatnú grilovaciu technológiu, čo znamená, že grilmajster sa nestará vôbec o horenie v grile, ale o samotné grilovanie a hostí," dodal.

Hoci sú technologicky moderné grily pojazdné, v zásade nie sú pre hmotnosť a rozmery na prenášanie určené. "Rozdiel v technológii prípravy jedla medzi tzv. mobilným a vstavaným grilom spočíva v tom, že vo vstavaných griloch prebieha grilovanie v otvorenom systéme, s prístupom vzduchu," vysvetlil.

V murovaných záhradných griloch ľudia prevažne grilujú na dreve alebo drevenom uhlí. V týchto griloch sa ťažko griluje na briketách, ktoré potrebujú na horenie ťah vzduchu. Ten dokáže zabezpečiť len spodné a horné prúdenie. Pri tomto spôsobe grilovania grilmajstri bojujú s udržaním horenia, resp. tlením uhlíkov.

"V praxi to vyzerá tak, že prúdenie vzduchu naháňajú novinami alebo rôznymi dúchadlami. Niekomu sa to môže páčiť ako kultová záležitosť, ale ide skôr o trápenie a v tomto by nemalo grilovanie spočívať," zhodnotil Sýkora a upozornil, že kvalita jedla pripravovaná takýmto spôsobom je úplne odlišná ako pri grilovaní na klasickom grile.

V prípade, že nie je uzatvorený systém prúdenia vzduchu, mäso sa odspodu veľmi rýchlo pripeká a vysychá. "Dobrí grilmajstri vedia pripraviť dobré jedlo aj na vstavanom grile, ale 90 percentám ľudí sa to nikdy nepodarí, pretože mäso im buď obhorí alebo vyschne," uviedol odborník.

V tejto súvislosti Sýkora upozornil na rozdiel medzi grilovaním a barbeacue. "Aj keď sú technologicky takmer rovnakým procesom klasické, napríklad juhoamerické barbeacue spočíva v tom, že pokrmy sa grilujú niekoľko hodín. U nás ľudia ešte neprišli na to, že mäso možno dokonale preúdiť. Museli by byť trošku trpezlivejší," povedal s tým, že keď sa griluje v našich podmienkach, každý je hladný a ide mu o to, aby bolo jedlo na grile čo najskôr pripravené.

Mäso z klasického barbeacue je najskôr veľmi dlho naložené a griluje sa pri veľmi nízkych teplotách okolo 90-120 stupňov Celzia, pričom pri grilovaní sa v našich podmienkach griluje pri teplotách až 200-220, steaky pri 250 stupňov Celzia.

Pri veľmi nízkej tepelnej úprave trvá proces prípravy jedla od 6 do 12 hodín, pokrmy sa permanentne potierajú marinádami. "Takéto mäso sa v našich končinách ešte nepripravuje," zhodnotil s tým, že na barbeacue sa zväčša pripravujú väčšie kusy mäsa.

Okrem mäsa sa ľudia stále viac zaujímajú aj o grilovanie zeleniny. "Ugrilovať sa dá asi každá zelenina, okrem hlávkového šalátu. "V celosti sa dá ugrilovať kapustná hlava, celé paradajky, papriky, cukety, baklažán, mladá cibuľka, cesnak, čokoľvek, čo má pevnejšiu konzistenciu a v súčasnosti už existuje množstvo receptov ako si všetko dochutiť," spresnil.

Moderné začína byť pripravovanie morských plodov a exotických rýb vo forme plátov alebo vcelku. Grilovanie sa dnes spája už aj s grilovaním pečiva, chleba, prípravy pizze, dezertov v podobe flambovaného ovocia a podobne. "Ugrilovať si vieme naozaj všetko. Možno by bola problémom ryža, ale keby sme si ju dali do hrnca na gril rozhodne sa nám podarí urobiť," uzavrel Sýkora.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  3. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  4. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  7. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  8. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  9. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  10. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 862
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 590
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 856
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 409
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 5 957
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 708
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 527
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 104
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 321
  10. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 303

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Na prvého mája hádzal po súdruhoch vajcia. Trafil a šiel sedieť do Ilavy

Vladimír Červeň sa už odmalička do sveta budovateľských hesiel a komunistického blahobytu obohnaného ostnatým drôtom nehodil.

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

PLUS

Najmladší pivovar na Slovensku má rozlohu dvojizbového bytu

Najmenší, ale najdlhšie budovaný.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké banány a jablká kupujete? Zorientujte sa v ich pôvode podľa značiek

Nálepky s číslami na ovocí majú svoj význam, nie každý sa v nich však vyzná.

Sexistický kix spustil hlasovanie. Kto získa slovenskú anticenu za reklamu?

Druhý ročník nadväzuje na úspešné prijatie minuloročného konceptu, ktorý odsudzuje rodové stereotypy.

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop