Američania a Kanaďania sú najväčšími grilmajstrami

Najvyhlásenejšími grilmajstrami sú Američania a Kanaďania, v Európe je grilovanie populárnou činnosťou v škandinávskych krajinách. V krajinách smerom na juh s pribúdajúcou teplotou grilovanie stráca na intenzite.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pre TASR to uviedol odborník na grily Martin Sýkora.

Napríklad v Dánsku sa dá nájsť gril na každom balkóne obytného domu, nemusí byť nevyhnutne umiestnený na záhrade alebo terase. "Môže byť aj na štandardnom balkóne, ale tam odporúčam elektrický alebo plynový gril, pretože gril na drevené uhlie na balkóne vyžaduje veľkú tolerantnosť susedov," povedal Sýkora.

Grilovanie sa v posledných rokoch stalo aj na Slovensku súčasťou moderného životného štýlu, nielen na chatách a chalupách, ale aj v mestách, záhradách a terasách. Je jednou z foriem relaxácie spojenej s konzumáciou dobrého jedla a zdrojom príjemnej zábavy.

Pred desiatimi rokmi začali na slovenský trh vstupovať značky kvalitnejších grilov, ktoré prinášali novšiu technológiu, novšie technologické procesy výroby samotného grilu, ktoré zaručujú dokonalejšie grilovanie, dlhú životnosť grilov a bezproblémové grilovanie. "Novšie grily ponúkajú samostatnú grilovaciu technológiu, čo znamená, že grilmajster sa nestará vôbec o horenie v grile, ale o samotné grilovanie a hostí," dodal.

Hoci sú technologicky moderné grily pojazdné, v zásade nie sú pre hmotnosť a rozmery na prenášanie určené. "Rozdiel v technológii prípravy jedla medzi tzv. mobilným a vstavaným grilom spočíva v tom, že vo vstavaných griloch prebieha grilovanie v otvorenom systéme, s prístupom vzduchu," vysvetlil.

V murovaných záhradných griloch ľudia prevažne grilujú na dreve alebo drevenom uhlí. V týchto griloch sa ťažko griluje na briketách, ktoré potrebujú na horenie ťah vzduchu. Ten dokáže zabezpečiť len spodné a horné prúdenie. Pri tomto spôsobe grilovania grilmajstri bojujú s udržaním horenia, resp. tlením uhlíkov.

"V praxi to vyzerá tak, že prúdenie vzduchu naháňajú novinami alebo rôznymi dúchadlami. Niekomu sa to môže páčiť ako kultová záležitosť, ale ide skôr o trápenie a v tomto by nemalo grilovanie spočívať," zhodnotil Sýkora a upozornil, že kvalita jedla pripravovaná takýmto spôsobom je úplne odlišná ako pri grilovaní na klasickom grile.

V prípade, že nie je uzatvorený systém prúdenia vzduchu, mäso sa odspodu veľmi rýchlo pripeká a vysychá. "Dobrí grilmajstri vedia pripraviť dobré jedlo aj na vstavanom grile, ale 90 percentám ľudí sa to nikdy nepodarí, pretože mäso im buď obhorí alebo vyschne," uviedol odborník.

V tejto súvislosti Sýkora upozornil na rozdiel medzi grilovaním a barbeacue. "Aj keď sú technologicky takmer rovnakým procesom klasické, napríklad juhoamerické barbeacue spočíva v tom, že pokrmy sa grilujú niekoľko hodín. U nás ľudia ešte neprišli na to, že mäso možno dokonale preúdiť. Museli by byť trošku trpezlivejší," povedal s tým, že keď sa griluje v našich podmienkach, každý je hladný a ide mu o to, aby bolo jedlo na grile čo najskôr pripravené.

Mäso z klasického barbeacue je najskôr veľmi dlho naložené a griluje sa pri veľmi nízkych teplotách okolo 90-120 stupňov Celzia, pričom pri grilovaní sa v našich podmienkach griluje pri teplotách až 200-220, steaky pri 250 stupňov Celzia.

Pri veľmi nízkej tepelnej úprave trvá proces prípravy jedla od 6 do 12 hodín, pokrmy sa permanentne potierajú marinádami. "Takéto mäso sa v našich končinách ešte nepripravuje," zhodnotil s tým, že na barbeacue sa zväčša pripravujú väčšie kusy mäsa.

Okrem mäsa sa ľudia stále viac zaujímajú aj o grilovanie zeleniny. "Ugrilovať sa dá asi každá zelenina, okrem hlávkového šalátu. "V celosti sa dá ugrilovať kapustná hlava, celé paradajky, papriky, cukety, baklažán, mladá cibuľka, cesnak, čokoľvek, čo má pevnejšiu konzistenciu a v súčasnosti už existuje množstvo receptov ako si všetko dochutiť," spresnil.

Moderné začína byť pripravovanie morských plodov a exotických rýb vo forme plátov alebo vcelku. Grilovanie sa dnes spája už aj s grilovaním pečiva, chleba, prípravy pizze, dezertov v podobe flambovaného ovocia a podobne. "Ugrilovať si vieme naozaj všetko. Možno by bola problémom ryža, ale keby sme si ju dali do hrnca na gril rozhodne sa nám podarí urobiť," uzavrel Sýkora.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 036
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 472
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 720
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 348
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 724
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 647
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 364
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 952
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 946
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 818

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Návrat Ščurka z basy k hokeju: vražda, klamstvá aj podozrenie z korupcie

Pôvodne mu hrozilo až 20 rokov. Prečo dostal hokejista Ščurko za brutálnu vraždu rozhodcu Mareka Liptaja len mierny trest.

ŠPORT

Saganov debut na MS: žalúdočné problémy a hnev

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria 20 rokov.

SVET

Silné zemetrasenie v centrálnej časti Mexika má už 149 obetí

Tisíce ľudí utekali ulicami, padali aj budovy.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.