Američania a Kanaďania sú najväčšími grilmajstrami

Najvyhlásenejšími grilmajstrami sú Američania a Kanaďania, v Európe je grilovanie populárnou činnosťou v škandinávskych krajinách. V krajinách smerom na juh s pribúdajúcou teplotou grilovanie stráca na intenzite.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pre TASR to uviedol odborník na grily Martin Sýkora.

Napríklad v Dánsku sa dá nájsť gril na každom balkóne obytného domu, nemusí byť nevyhnutne umiestnený na záhrade alebo terase. "Môže byť aj na štandardnom balkóne, ale tam odporúčam elektrický alebo plynový gril, pretože gril na drevené uhlie na balkóne vyžaduje veľkú tolerantnosť susedov," povedal Sýkora.

Grilovanie sa v posledných rokoch stalo aj na Slovensku súčasťou moderného životného štýlu, nielen na chatách a chalupách, ale aj v mestách, záhradách a terasách. Je jednou z foriem relaxácie spojenej s konzumáciou dobrého jedla a zdrojom príjemnej zábavy.

Pred desiatimi rokmi začali na slovenský trh vstupovať značky kvalitnejších grilov, ktoré prinášali novšiu technológiu, novšie technologické procesy výroby samotného grilu, ktoré zaručujú dokonalejšie grilovanie, dlhú životnosť grilov a bezproblémové grilovanie. "Novšie grily ponúkajú samostatnú grilovaciu technológiu, čo znamená, že grilmajster sa nestará vôbec o horenie v grile, ale o samotné grilovanie a hostí," dodal.

Hoci sú technologicky moderné grily pojazdné, v zásade nie sú pre hmotnosť a rozmery na prenášanie určené. "Rozdiel v technológii prípravy jedla medzi tzv. mobilným a vstavaným grilom spočíva v tom, že vo vstavaných griloch prebieha grilovanie v otvorenom systéme, s prístupom vzduchu," vysvetlil.

V murovaných záhradných griloch ľudia prevažne grilujú na dreve alebo drevenom uhlí. V týchto griloch sa ťažko griluje na briketách, ktoré potrebujú na horenie ťah vzduchu. Ten dokáže zabezpečiť len spodné a horné prúdenie. Pri tomto spôsobe grilovania grilmajstri bojujú s udržaním horenia, resp. tlením uhlíkov.

"V praxi to vyzerá tak, že prúdenie vzduchu naháňajú novinami alebo rôznymi dúchadlami. Niekomu sa to môže páčiť ako kultová záležitosť, ale ide skôr o trápenie a v tomto by nemalo grilovanie spočívať," zhodnotil Sýkora a upozornil, že kvalita jedla pripravovaná takýmto spôsobom je úplne odlišná ako pri grilovaní na klasickom grile.

V prípade, že nie je uzatvorený systém prúdenia vzduchu, mäso sa odspodu veľmi rýchlo pripeká a vysychá. "Dobrí grilmajstri vedia pripraviť dobré jedlo aj na vstavanom grile, ale 90 percentám ľudí sa to nikdy nepodarí, pretože mäso im buď obhorí alebo vyschne," uviedol odborník.

V tejto súvislosti Sýkora upozornil na rozdiel medzi grilovaním a barbeacue. "Aj keď sú technologicky takmer rovnakým procesom klasické, napríklad juhoamerické barbeacue spočíva v tom, že pokrmy sa grilujú niekoľko hodín. U nás ľudia ešte neprišli na to, že mäso možno dokonale preúdiť. Museli by byť trošku trpezlivejší," povedal s tým, že keď sa griluje v našich podmienkach, každý je hladný a ide mu o to, aby bolo jedlo na grile čo najskôr pripravené.

Mäso z klasického barbeacue je najskôr veľmi dlho naložené a griluje sa pri veľmi nízkych teplotách okolo 90-120 stupňov Celzia, pričom pri grilovaní sa v našich podmienkach griluje pri teplotách až 200-220, steaky pri 250 stupňov Celzia.

Pri veľmi nízkej tepelnej úprave trvá proces prípravy jedla od 6 do 12 hodín, pokrmy sa permanentne potierajú marinádami. "Takéto mäso sa v našich končinách ešte nepripravuje," zhodnotil s tým, že na barbeacue sa zväčša pripravujú väčšie kusy mäsa.

Okrem mäsa sa ľudia stále viac zaujímajú aj o grilovanie zeleniny. "Ugrilovať sa dá asi každá zelenina, okrem hlávkového šalátu. "V celosti sa dá ugrilovať kapustná hlava, celé paradajky, papriky, cukety, baklažán, mladá cibuľka, cesnak, čokoľvek, čo má pevnejšiu konzistenciu a v súčasnosti už existuje množstvo receptov ako si všetko dochutiť," spresnil.

Moderné začína byť pripravovanie morských plodov a exotických rýb vo forme plátov alebo vcelku. Grilovanie sa dnes spája už aj s grilovaním pečiva, chleba, prípravy pizze, dezertov v podobe flambovaného ovocia a podobne. "Ugrilovať si vieme naozaj všetko. Možno by bola problémom ryža, ale keby sme si ju dali do hrnca na gril rozhodne sa nám podarí urobiť," uzavrel Sýkora.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 165
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 047
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 435
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 946
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 540
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 533
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 485
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 341
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 296
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 229

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.