SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Piškótové prekvapenia

Ak ponúknete návšteve domácu roládu s ovocím a šľahačkou, zaručene jej nikto neodolá.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ/mag)

Malinová roláda s tvarohom
suroviny na 12 kúskov

Na cesto:

  • 4 žĺtka
  • 4 bielka
  • 100 g cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • PL škrobu
  • 4 PL teplej vody

Na plnku:

300 g smotany na šľahanie
2 balíčky stužovača
250 g nízkotučného tvarohu

70 g cukru
300 g čerstvých malín
mandľové lupienky na ozdobu

Plech o veľkosti 30x40 cm vyložte papierom na pečenie. Žĺtka vyšľahajte do peny s vodou a polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Bielka vyšľahajte na sneh. Predtým, ako budú úplne tuhé, vmiešajte do snehu zvyšný cukor. Sneh vmiešajte zľahka lyžicou do vajíčkovej zmesi. Prisypte múku so škrobom a spolu vymiešajte. Cesto vylejte na plech a pečte na strednej mriežke pri 180°C 10-12 minút. Hotové cesto vyklopte na kuchynskú utierku posypanú cukrom, odstráňte papier na pečenie. Prikryte cesto vlhkou utierkou a zrolujte a dajte vychladnúť. Na plnku vymiešajte smotanu s PL cukru a stužovačom. Dajte vychladnúť. Umyte a očistite maliny. Mandľové lupienky opražte nasucho v panvici. Polovicu nakrájajte nadrobno. Dobre vychladené piškótové cesto opatrne rozrolujte, natrite rovnomerne tvarohovou plnkou, posypte malinami a nasekanými mandľovými lupienkami. Cesto opäť zrolujte a dajte chladiť aspoň 2 hodiny. Posypte zvyšnými lupienkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládová roláda s ríbezľami
suroviny na 12 kúskov

Na krém:

  • 4 vajíčka
  • 125 g cukru
  • 150 g horkej čokolády s obsahom 70 % kakaa
  • 100g masla

Na cesto:

  • 50 g masla
  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 25 g polohrubej múky
  • balíček vanilkového cukru
  • 25 g kakaa
  • 25 g škrobu
  • 150 g ríbezľovej marmelády
  • práškový cukor

Na ozdobu:

  • 100 g roztopenej horkej čokolády
  • ríbezle na posypanie

Vajíčka vymiešajte s cukrom na penu. Zatiaľ roztopte vo vodnom kúpeli čokoládu. Keď bude roztopená, odstavte ju zo šporáka a vmiešajte do čokolády maslo, tak, aby vznikol jednotný krém. obr_1.jpgKrém opatrne vmiešajte do vajíčkovej zmesi a následne dajte hodinu chladiť. Na cesto oddeľte bielka od žĺtok. Žĺtka vymiešajte s polovicou cukru. Bielka vymiešajte do tuha s druhou polovicou cukru. Žĺtkovú zmes opatrne premiešajte so snehom, prisypte múku, vanilkový cukor, kakao a škrob. Roztopte maslo a prilejte k cestu. Plech s veľkosťou 30x40cm vyložte papierom na pečenie a vylejte naň cesto. Pečte pri 240°C do zlatista 10 minút. Vyberte plech z rúry a cesto s papierom na pečenie preložte na pracovnú dosku a prikryte vlhkou utierkou, aby sa zbytočne nevysušilo. Pracovnú dosku posypte práškovým cukrom a na to vyklopte piškótové cesto. Odstráňte papier na pečenie. Cesto potrite marmeládou a následne čokoládovým krémom. Zrolujte a povrch rolády potrite roztopenou čokoládou. Servírujte s čerstvými ríbezľami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 961
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 799
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 523
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 263
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 721
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 666
  7. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 601
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 388
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 239
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 10 h

Takýto drastický záver školského roka sme si mohli odpustiť.


11. jún