Malinová roláda s tvarohom
suroviny na 12 kúskov
Na cesto:
- 4 žĺtka
- 4 bielka
- 100 g cukru
- balíček vanilkového cukru
- 100 g polohrubej múky
- PL škrobu
- 4 PL teplej vody
Na plnku:
300 g smotany na šľahanie
2 balíčky stužovača
250 g nízkotučného tvarohu
70 g cukru
300 g čerstvých malín
mandľové lupienky na ozdobu
Plech o veľkosti 30x40 cm vyložte papierom na pečenie. Žĺtka vyšľahajte do peny s vodou a polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Bielka vyšľahajte na sneh. Predtým, ako budú úplne tuhé, vmiešajte do snehu zvyšný cukor. Sneh vmiešajte zľahka lyžicou do vajíčkovej zmesi. Prisypte múku so škrobom a spolu vymiešajte. Cesto vylejte na plech a pečte na strednej mriežke pri 180°C 10-12 minút. Hotové cesto vyklopte na kuchynskú utierku posypanú cukrom, odstráňte papier na pečenie. Prikryte cesto vlhkou utierkou a zrolujte a dajte vychladnúť. Na plnku vymiešajte smotanu s PL cukru a stužovačom. Dajte vychladnúť. Umyte a očistite maliny. Mandľové lupienky opražte nasucho v panvici. Polovicu nakrájajte nadrobno. Dobre vychladené piškótové cesto opatrne rozrolujte, natrite rovnomerne tvarohovou plnkou, posypte malinami a nasekanými mandľovými lupienkami. Cesto opäť zrolujte a dajte chladiť aspoň 2 hodiny. Posypte zvyšnými lupienkami.
Čokoládová roláda s ríbezľami
suroviny na 12 kúskov
Na krém:
- 4 vajíčka
- 125 g cukru
- 150 g horkej čokolády s obsahom 70 % kakaa
- 100g masla
Na cesto:
- 50 g masla
- 6 vajec
- 125 g cukru
- 25 g polohrubej múky
- balíček vanilkového cukru
- 25 g kakaa
- 25 g škrobu
- 150 g ríbezľovej marmelády
- práškový cukor
Na ozdobu:
- 100 g roztopenej horkej čokolády
- ríbezle na posypanie
Vajíčka vymiešajte s cukrom na penu. Zatiaľ roztopte vo vodnom kúpeli čokoládu. Keď bude roztopená, odstavte ju zo šporáka a vmiešajte do čokolády maslo, tak, aby vznikol jednotný krém. Krém opatrne vmiešajte do vajíčkovej zmesi a následne dajte hodinu chladiť. Na cesto oddeľte bielka od žĺtok. Žĺtka vymiešajte s polovicou cukru. Bielka vymiešajte do tuha s druhou polovicou cukru. Žĺtkovú zmes opatrne premiešajte so snehom, prisypte múku, vanilkový cukor, kakao a škrob. Roztopte maslo a prilejte k cestu. Plech s veľkosťou 30x40cm vyložte papierom na pečenie a vylejte naň cesto. Pečte pri 240°C do zlatista 10 minút. Vyberte plech z rúry a cesto s papierom na pečenie preložte na pracovnú dosku a prikryte vlhkou utierkou, aby sa zbytočne nevysušilo. Pracovnú dosku posypte práškovým cukrom a na to vyklopte piškótové cesto. Odstráňte papier na pečenie. Cesto potrite marmeládou a následne čokoládovým krémom. Zrolujte a povrch rolády potrite roztopenou čokoládou. Servírujte s čerstvými ríbezľami.
Autor: Ema Pospíšilová-Tekelyová