Piškótové prekvapenia

Ak ponúknete návšteve domácu roládu s ovocím a šľahačkou, zaručene jej nikto neodolá.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ/mag)

Malinová roláda s tvarohom
suroviny na 12 kúskov

Na cesto:

  • 4 žĺtka
  • 4 bielka
  • 100 g cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • PL škrobu
  • 4 PL teplej vody

Na plnku:

300 g smotany na šľahanie
2 balíčky stužovača
250 g nízkotučného tvarohu

70 g cukru
300 g čerstvých malín
mandľové lupienky na ozdobu

Plech o veľkosti 30x40 cm vyložte papierom na pečenie. Žĺtka vyšľahajte do peny s vodou a polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Bielka vyšľahajte na sneh. Predtým, ako budú úplne tuhé, vmiešajte do snehu zvyšný cukor. Sneh vmiešajte zľahka lyžicou do vajíčkovej zmesi. Prisypte múku so škrobom a spolu vymiešajte. Cesto vylejte na plech a pečte na strednej mriežke pri 180°C 10-12 minút. Hotové cesto vyklopte na kuchynskú utierku posypanú cukrom, odstráňte papier na pečenie. Prikryte cesto vlhkou utierkou a zrolujte a dajte vychladnúť. Na plnku vymiešajte smotanu s PL cukru a stužovačom. Dajte vychladnúť. Umyte a očistite maliny. Mandľové lupienky opražte nasucho v panvici. Polovicu nakrájajte nadrobno. Dobre vychladené piškótové cesto opatrne rozrolujte, natrite rovnomerne tvarohovou plnkou, posypte malinami a nasekanými mandľovými lupienkami. Cesto opäť zrolujte a dajte chladiť aspoň 2 hodiny. Posypte zvyšnými lupienkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čokoládová roláda s ríbezľami
suroviny na 12 kúskov

Na krém:

  • 4 vajíčka
  • 125 g cukru
  • 150 g horkej čokolády s obsahom 70 % kakaa
  • 100g masla

Na cesto:

  • 50 g masla
  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 25 g polohrubej múky
  • balíček vanilkového cukru
  • 25 g kakaa
  • 25 g škrobu
  • 150 g ríbezľovej marmelády
  • práškový cukor

Na ozdobu:

  • 100 g roztopenej horkej čokolády
  • ríbezle na posypanie

Vajíčka vymiešajte s cukrom na penu. Zatiaľ roztopte vo vodnom kúpeli čokoládu. Keď bude roztopená, odstavte ju zo šporáka a vmiešajte do čokolády maslo, tak, aby vznikol jednotný krém. obr_1.jpgKrém opatrne vmiešajte do vajíčkovej zmesi a následne dajte hodinu chladiť. Na cesto oddeľte bielka od žĺtok. Žĺtka vymiešajte s polovicou cukru. Bielka vymiešajte do tuha s druhou polovicou cukru. Žĺtkovú zmes opatrne premiešajte so snehom, prisypte múku, vanilkový cukor, kakao a škrob. Roztopte maslo a prilejte k cestu. Plech s veľkosťou 30x40cm vyložte papierom na pečenie a vylejte naň cesto. Pečte pri 240°C do zlatista 10 minút. Vyberte plech z rúry a cesto s papierom na pečenie preložte na pracovnú dosku a prikryte vlhkou utierkou, aby sa zbytočne nevysušilo. Pracovnú dosku posypte práškovým cukrom a na to vyklopte piškótové cesto. Odstráňte papier na pečenie. Cesto potrite marmeládou a následne čokoládovým krémom. Zrolujte a povrch rolády potrite roztopenou čokoládou. Servírujte s čerstvými ríbezľami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 147
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 347
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 457
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 393
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 721
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 401
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 003
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.