Piškótové prekvapenia

Ak ponúknete návšteve domácu roládu s ovocím a šľahačkou, zaručene jej nikto neodolá.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ/mag)

Malinová roláda s tvarohom
suroviny na 12 kúskov

Na cesto:

  • 4 žĺtka
  • 4 bielka
  • 100 g cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • PL škrobu
  • 4 PL teplej vody

Na plnku:

300 g smotany na šľahanie
2 balíčky stužovača
250 g nízkotučného tvarohu

70 g cukru
300 g čerstvých malín
mandľové lupienky na ozdobu

Plech o veľkosti 30x40 cm vyložte papierom na pečenie. Žĺtka vyšľahajte do peny s vodou a polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Bielka vyšľahajte na sneh. Predtým, ako budú úplne tuhé, vmiešajte do snehu zvyšný cukor. Sneh vmiešajte zľahka lyžicou do vajíčkovej zmesi. Prisypte múku so škrobom a spolu vymiešajte. Cesto vylejte na plech a pečte na strednej mriežke pri 180°C 10-12 minút. Hotové cesto vyklopte na kuchynskú utierku posypanú cukrom, odstráňte papier na pečenie. Prikryte cesto vlhkou utierkou a zrolujte a dajte vychladnúť. Na plnku vymiešajte smotanu s PL cukru a stužovačom. Dajte vychladnúť. Umyte a očistite maliny. Mandľové lupienky opražte nasucho v panvici. Polovicu nakrájajte nadrobno. Dobre vychladené piškótové cesto opatrne rozrolujte, natrite rovnomerne tvarohovou plnkou, posypte malinami a nasekanými mandľovými lupienkami. Cesto opäť zrolujte a dajte chladiť aspoň 2 hodiny. Posypte zvyšnými lupienkami.

Čokoládová roláda s ríbezľami
suroviny na 12 kúskov

Na krém:

  • 4 vajíčka
  • 125 g cukru
  • 150 g horkej čokolády s obsahom 70 % kakaa
  • 100g masla

Na cesto:

  • 50 g masla
  • 6 vajec
  • 125 g cukru
  • 25 g polohrubej múky
  • balíček vanilkového cukru
  • 25 g kakaa
  • 25 g škrobu
  • 150 g ríbezľovej marmelády
  • práškový cukor

Na ozdobu:

  • 100 g roztopenej horkej čokolády
  • ríbezle na posypanie

Vajíčka vymiešajte s cukrom na penu. Zatiaľ roztopte vo vodnom kúpeli čokoládu. Keď bude roztopená, odstavte ju zo šporáka a vmiešajte do čokolády maslo, tak, aby vznikol jednotný krém. obr_1.jpgKrém opatrne vmiešajte do vajíčkovej zmesi a následne dajte hodinu chladiť. Na cesto oddeľte bielka od žĺtok. Žĺtka vymiešajte s polovicou cukru. Bielka vymiešajte do tuha s druhou polovicou cukru. Žĺtkovú zmes opatrne premiešajte so snehom, prisypte múku, vanilkový cukor, kakao a škrob. Roztopte maslo a prilejte k cestu. Plech s veľkosťou 30x40cm vyložte papierom na pečenie a vylejte naň cesto. Pečte pri 240°C do zlatista 10 minút. Vyberte plech z rúry a cesto s papierom na pečenie preložte na pracovnú dosku a prikryte vlhkou utierkou, aby sa zbytočne nevysušilo. Pracovnú dosku posypte práškovým cukrom a na to vyklopte piškótové cesto. Odstráňte papier na pečenie. Cesto potrite marmeládou a následne čokoládovým krémom. Zrolujte a povrch rolády potrite roztopenou čokoládou. Servírujte s čerstvými ríbezľami.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  2. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  5. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  9. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 952
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 7 165
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 586
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 217
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 804
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 700
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 484
  8. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 882
  9. Ušetrite až 60 % nákladov na elektrinu využitím slnečnej energie 863
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 837

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Únava či zmena lyží. Čo malo vplyv na zranenie Velez-Zuzulovej?

Lyžiarka sa nevzdáva sna o olympijskej medaile.

KULTÚRA

V súťaži Anasoft litera zvíťazil príbeh zo súčasnosti Som Paula

Román Som Paula presvedčil porotu túžbou po autentickosti.

SVET

Kiska v OSN: Agresívny sused podkopáva suverenitu Ukrajiny

Lajčák vedie Valné zhromaždenie OSN.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.