Vitamínové "bomby"

Leto nám dáva jedinečnú príležitosť využiť ponuku čerstvých surovín a dopriať telu množstvo zdravých výživných látok.

Ovos s ovocím, orechami a jogurtom
suroviny na 4 porcie

  • šálka ovsených vločiek
  • 150 g nízkotučného jogurtu
  • šálka jablkovej šťavy
  • ½ šálky ľubovoľnej zmesi mandľových lupienkov, slnečnicových semiačok, orechov pekan a tekvicových semiačok
  • ½ šálky zmesi hrozienok a brusníc
  • postrúhané jablko
  • čerstvé čučoriedky alebo kusy iného čerstvého ovocia
  • med

V nádobe, ktorú možno vzduchotesne uzavrieť, zmiešajte ovsené vločky, jogurt a jablkovú šťavu. Nechajte cez noc vychladnúť. Opražte oriešky a semiačka na panvici nad nízkym plameňom. Dajte vychladnúť, potom zmiešajte s hrozienkami a brusnicami. Vmiešajte postrúhané jablko a polovicu ovocno-orechovej zmesi do ovsených vločiek. Navrch dajte zvyšnú zmes, čučoriedky alebo iné ovocie a kvapku medu.

Šošovicovo-ryžový šalát s avokádovým dresingom
suroviny na 4-6 porcií

  • šálka hnedej ryže
  • ½ ČL čili
  • ČL mletej rímskej rasce
  • štipka oregana
  • šálka paradajkovej šťavy
  • morská soľ
  • 200 g cherry paradajok, nakrájaných na štvrťky
  • šálka hnedej šošovice
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • 200 g syra feta
  • 30 g čerstvého posekaného koriandra
  • mleté čierne korenie
  • avokádo
  • šťava z 1 - 2 limetiek
  • listy hlávkového, rímskeho šalátu alebo čakanky

obr_1.jpgNasucho opražte ryžu na panvici. Keď sa ryža sfarbí dohneda, pridajte čili a rascu. Pridajte oregano spolu s paradajkovou šťavou, 2 šálky vody a osoľte. Nechajte minútu - dve prevariť, potom znížte plameň na nízky stupeň a varte 30 - 40 minút, kým ryža nezmäkne. Odstavte a nechajte vychladnúť, potom primiešajte paradajky. Varte šošovicu 20 minút domäkka. Sceďte, nechajte vychladnúť a zmiešajte s cesnakom, pomrvenou fetou a polovicou koriandra. Okoreňte podľa chuti. Premiešajte avokádovú dreň s limetkovou šťavou, so zvyšným koriandrom a s vodou. Okoreňte podľa chuti. Naservírujte porcie ryžovej a šošovicovej zmesi na šalát alebo čakanku a polejte avokádovým dressingom.

Jahody a kivi s karamelovou chrumkou
suroviny na 4 porcie

  • 400 g jahôd, bez stopiek
  • 4 kivi, olúpané a rozštvrtené
  • ¼ šálky cukru
  • šálka vody
  • 3 PL mlieka

Nakrájajte ovocie na väčšie kúsky a naaranžujte na servírovací tanier alebo do jednotlivých misiek. Zohrejte spolu cukor a vodu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup varte, kým nenadobudne zlatokaramelovú farbu. Odstavte z plameňa a vmiešajte mlieko. Polejte karamelom ovocie a dajte ho zamraziť do mrazničky na hodinu pred servírovaním.

Losos s bylinkami a cesnakovou zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • ½ šálky zmesi posekanej vňate petržlenu a ľubovoľnej zmesi posekanej čerstvej mäty, kôpru a feniklu
  • kôra a šťava z citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • 400 g ošúpanej a na kocky nakrájanej tekvice, letnej dyne a sladkých zemiakov
  • 180 g jemných fazuľových strukov
  • 140 g sladkého hrášku
  • 150 g čerstvého záhradného hrášku
  • 500 g porcií lososového filé

obr_3.jpgZmiešajte bylinky, citrónovú kôru, olivový olej a cesnak s trochou korenia. Uvarte tekvicu, dyňu a zemiaky domäkka. Zmiešajte s vodou, aby vzniklo jemné pyré, a okoreňte. Uvarte fazuľové struky, sladký hrášok a obyčajný hrášok vo vriacej slanej vode 2 - 3 minúty. Sceďte a vráťte do hrnca s 2/3 bylinkovej zmesi. Dobre premiešajte a okoreňte. Medzitým okoreňte lososa a položte ho kožou nadol do teflónovej panvice na stredný plameň asi na 2 minúty alebo kým nezhnedne. Prevráťte a opečte z druhej strany ďalšie 2 minúty. Vmiešajte zvyšnú bylinkovú zmes do tekvicovo-dyňovozemiakového pyré. Naservírujte na taniere, navrch položte lososa, fazuľky s hráškom a pokvapkajte vytlačenou citrónovou šťavou.

Zeleninové carpaccio s marinovanou mozzarellou
suroviny na 4 porcie

  • 120 g čerstvej mozzarelly
  • ½ šálky olivového oleja
  • štipka sušeného oregana
  • hrsť čerstvých bazalkových listov
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • hľúza feniklu
  • 120 g stoniek špargle
  • 250 g cukety
  • hrsť rokety
  • hrsť hoblín parmezánu
  • citrón, nakrájaný na štvrtky

obr_4.jpgNakrájajte mozzarellu na kúsky a marinujte ju v zmesi olivového oleja, oregana, bazalky a korenia. Krájačom na zeleninu nakrájajte fenikel, špargľu a cuketu na pásiky a opláchnite v studenej vode. Naložte zeleninové pásiky na servírovací tanier spolu s mozzarellou a marinádou. Posypte lístkami rokety, hoblinami parmezánu, trochou soli a štipkou korenia. Servírujte so štvrtkami citróna.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 968
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 892
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 765
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 387
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 274
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 151
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 727
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 651
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 497
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 234

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.