Vitamínové "bomby"

Leto nám dáva jedinečnú príležitosť využiť ponuku čerstvých surovín a dopriať telu množstvo zdravých výživných látok.

Ovos s ovocím, orechami a jogurtom
suroviny na 4 porcie

  • šálka ovsených vločiek
  • 150 g nízkotučného jogurtu
  • šálka jablkovej šťavy
  • ½ šálky ľubovoľnej zmesi mandľových lupienkov, slnečnicových semiačok, orechov pekan a tekvicových semiačok
  • ½ šálky zmesi hrozienok a brusníc
  • postrúhané jablko
  • čerstvé čučoriedky alebo kusy iného čerstvého ovocia
  • med

V nádobe, ktorú možno vzduchotesne uzavrieť, zmiešajte ovsené vločky, jogurt a jablkovú šťavu. Nechajte cez noc vychladnúť. Opražte oriešky a semiačka na panvici nad nízkym plameňom. Dajte vychladnúť, potom zmiešajte s hrozienkami a brusnicami. Vmiešajte postrúhané jablko a polovicu ovocno-orechovej zmesi do ovsených vločiek. Navrch dajte zvyšnú zmes, čučoriedky alebo iné ovocie a kvapku medu.

Šošovicovo-ryžový šalát s avokádovým dresingom
suroviny na 4-6 porcií

  • šálka hnedej ryže
  • ½ ČL čili
  • ČL mletej rímskej rasce
  • štipka oregana
  • šálka paradajkovej šťavy
  • morská soľ
  • 200 g cherry paradajok, nakrájaných na štvrťky
  • šálka hnedej šošovice
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • 200 g syra feta
  • 30 g čerstvého posekaného koriandra
  • mleté čierne korenie
  • avokádo
  • šťava z 1 - 2 limetiek
  • listy hlávkového, rímskeho šalátu alebo čakanky

obr_1.jpgNasucho opražte ryžu na panvici. Keď sa ryža sfarbí dohneda, pridajte čili a rascu. Pridajte oregano spolu s paradajkovou šťavou, 2 šálky vody a osoľte. Nechajte minútu - dve prevariť, potom znížte plameň na nízky stupeň a varte 30 - 40 minút, kým ryža nezmäkne. Odstavte a nechajte vychladnúť, potom primiešajte paradajky. Varte šošovicu 20 minút domäkka. Sceďte, nechajte vychladnúť a zmiešajte s cesnakom, pomrvenou fetou a polovicou koriandra. Okoreňte podľa chuti. Premiešajte avokádovú dreň s limetkovou šťavou, so zvyšným koriandrom a s vodou. Okoreňte podľa chuti. Naservírujte porcie ryžovej a šošovicovej zmesi na šalát alebo čakanku a polejte avokádovým dressingom.

Jahody a kivi s karamelovou chrumkou
suroviny na 4 porcie

  • 400 g jahôd, bez stopiek
  • 4 kivi, olúpané a rozštvrtené
  • ¼ šálky cukru
  • šálka vody
  • 3 PL mlieka

Nakrájajte ovocie na väčšie kúsky a naaranžujte na servírovací tanier alebo do jednotlivých misiek. Zohrejte spolu cukor a vodu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup varte, kým nenadobudne zlatokaramelovú farbu. Odstavte z plameňa a vmiešajte mlieko. Polejte karamelom ovocie a dajte ho zamraziť do mrazničky na hodinu pred servírovaním.

Losos s bylinkami a cesnakovou zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • ½ šálky zmesi posekanej vňate petržlenu a ľubovoľnej zmesi posekanej čerstvej mäty, kôpru a feniklu
  • kôra a šťava z citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • 400 g ošúpanej a na kocky nakrájanej tekvice, letnej dyne a sladkých zemiakov
  • 180 g jemných fazuľových strukov
  • 140 g sladkého hrášku
  • 150 g čerstvého záhradného hrášku
  • 500 g porcií lososového filé

obr_3.jpgZmiešajte bylinky, citrónovú kôru, olivový olej a cesnak s trochou korenia. Uvarte tekvicu, dyňu a zemiaky domäkka. Zmiešajte s vodou, aby vzniklo jemné pyré, a okoreňte. Uvarte fazuľové struky, sladký hrášok a obyčajný hrášok vo vriacej slanej vode 2 - 3 minúty. Sceďte a vráťte do hrnca s 2/3 bylinkovej zmesi. Dobre premiešajte a okoreňte. Medzitým okoreňte lososa a položte ho kožou nadol do teflónovej panvice na stredný plameň asi na 2 minúty alebo kým nezhnedne. Prevráťte a opečte z druhej strany ďalšie 2 minúty. Vmiešajte zvyšnú bylinkovú zmes do tekvicovo-dyňovozemiakového pyré. Naservírujte na taniere, navrch položte lososa, fazuľky s hráškom a pokvapkajte vytlačenou citrónovou šťavou.

Zeleninové carpaccio s marinovanou mozzarellou
suroviny na 4 porcie

  • 120 g čerstvej mozzarelly
  • ½ šálky olivového oleja
  • štipka sušeného oregana
  • hrsť čerstvých bazalkových listov
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • hľúza feniklu
  • 120 g stoniek špargle
  • 250 g cukety
  • hrsť rokety
  • hrsť hoblín parmezánu
  • citrón, nakrájaný na štvrtky

obr_4.jpgNakrájajte mozzarellu na kúsky a marinujte ju v zmesi olivového oleja, oregana, bazalky a korenia. Krájačom na zeleninu nakrájajte fenikel, špargľu a cuketu na pásiky a opláchnite v studenej vode. Naložte zeleninové pásiky na servírovací tanier spolu s mozzarellou a marinádou. Posypte lístkami rokety, hoblinami parmezánu, trochou soli a štipkou korenia. Servírujte so štvrtkami citróna.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  5. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  7. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  8. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  9. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  10. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 380
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 6 958
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 095
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 255
  5. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 674
  6. Kam do tepla v januári? 2 408
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 333
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 093
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 244
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 114

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Boli sme na Babišovom Čapím hnízde. Nikde nikto, len hotel takmer plný

Žiadny podvod, opakuje český premiér. Podvod naznačujú európski vyšetrovatelia.

DOMOV

Exekučná amnestia sa blíži, štát by odpúšťal dlhy

V poisťovni Dôvera chce dlhy odpustiť štyritisíc ľudí.

DOMOV

Európske centrum pre práva Rómov žaluje Kaliňákovo ministerstvo

Prekáža im zhromažďovanie štatistík.

KOMENTÁRE

Búrka po tichu na Balkáne

Neznámi páchatelia zastrelili umierneného politika v Kosove, Srbi sú až podozrivo rozčúlení.

Neprehliadnite tiež

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.

Čo si mala oblečené? V belgickom múzeu vystavujú šaty znásilnených žien

Výstava má poukázať na fakt, že príčinou násilia nie je to, čo má človek oblečené.