SME
reklama

Vitamínové "bomby"

Leto nám dáva jedinečnú príležitosť využiť ponuku čerstvých surovín a dopriať telu množstvo zdravých výživných látok.

Ovos s ovocím, orechami a jogurtom
suroviny na 4 porcie

  • šálka ovsených vločiek
  • 150 g nízkotučného jogurtu
  • šálka jablkovej šťavy
  • ½ šálky ľubovoľnej zmesi mandľových lupienkov, slnečnicových semiačok, orechov pekan a tekvicových semiačok
  • ½ šálky zmesi hrozienok a brusníc
  • postrúhané jablko
  • čerstvé čučoriedky alebo kusy iného čerstvého ovocia
  • med

V nádobe, ktorú možno vzduchotesne uzavrieť, zmiešajte ovsené vločky, jogurt a jablkovú šťavu. Nechajte cez noc vychladnúť. Opražte oriešky a semiačka na panvici nad nízkym plameňom. Dajte vychladnúť, potom zmiešajte s hrozienkami a brusnicami. Vmiešajte postrúhané jablko a polovicu ovocno-orechovej zmesi do ovsených vločiek. Navrch dajte zvyšnú zmes, čučoriedky alebo iné ovocie a kvapku medu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šošovicovo-ryžový šalát s avokádovým dresingom
suroviny na 4-6 porcií

  • šálka hnedej ryže
  • ½ ČL čili
  • ČL mletej rímskej rasce
  • štipka oregana
  • šálka paradajkovej šťavy
  • morská soľ
  • 200 g cherry paradajok, nakrájaných na štvrťky
  • šálka hnedej šošovice
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • 200 g syra feta
  • 30 g čerstvého posekaného koriandra
  • mleté čierne korenie
  • avokádo
  • šťava z 1 - 2 limetiek
  • listy hlávkového, rímskeho šalátu alebo čakanky

obr_1.jpgNasucho opražte ryžu na panvici. Keď sa ryža sfarbí dohneda, pridajte čili a rascu. Pridajte oregano spolu s paradajkovou šťavou, 2 šálky vody a osoľte. Nechajte minútu - dve prevariť, potom znížte plameň na nízky stupeň a varte 30 - 40 minút, kým ryža nezmäkne. Odstavte a nechajte vychladnúť, potom primiešajte paradajky. Varte šošovicu 20 minút domäkka. Sceďte, nechajte vychladnúť a zmiešajte s cesnakom, pomrvenou fetou a polovicou koriandra. Okoreňte podľa chuti. Premiešajte avokádovú dreň s limetkovou šťavou, so zvyšným koriandrom a s vodou. Okoreňte podľa chuti. Naservírujte porcie ryžovej a šošovicovej zmesi na šalát alebo čakanku a polejte avokádovým dressingom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jahody a kivi s karamelovou chrumkou
suroviny na 4 porcie

  • 400 g jahôd, bez stopiek
  • 4 kivi, olúpané a rozštvrtené
  • ¼ šálky cukru
  • šálka vody
  • 3 PL mlieka

Nakrájajte ovocie na väčšie kúsky a naaranžujte na servírovací tanier alebo do jednotlivých misiek. Zohrejte spolu cukor a vodu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup varte, kým nenadobudne zlatokaramelovú farbu. Odstavte z plameňa a vmiešajte mlieko. Polejte karamelom ovocie a dajte ho zamraziť do mrazničky na hodinu pred servírovaním.

Losos s bylinkami a cesnakovou zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • ½ šálky zmesi posekanej vňate petržlenu a ľubovoľnej zmesi posekanej čerstvej mäty, kôpru a feniklu
  • kôra a šťava z citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • 400 g ošúpanej a na kocky nakrájanej tekvice, letnej dyne a sladkých zemiakov
  • 180 g jemných fazuľových strukov
  • 140 g sladkého hrášku
  • 150 g čerstvého záhradného hrášku
  • 500 g porcií lososového filé

obr_3.jpgZmiešajte bylinky, citrónovú kôru, olivový olej a cesnak s trochou korenia. Uvarte tekvicu, dyňu a zemiaky domäkka. Zmiešajte s vodou, aby vzniklo jemné pyré, a okoreňte. Uvarte fazuľové struky, sladký hrášok a obyčajný hrášok vo vriacej slanej vode 2 - 3 minúty. Sceďte a vráťte do hrnca s 2/3 bylinkovej zmesi. Dobre premiešajte a okoreňte. Medzitým okoreňte lososa a položte ho kožou nadol do teflónovej panvice na stredný plameň asi na 2 minúty alebo kým nezhnedne. Prevráťte a opečte z druhej strany ďalšie 2 minúty. Vmiešajte zvyšnú bylinkovú zmes do tekvicovo-dyňovozemiakového pyré. Naservírujte na taniere, navrch položte lososa, fazuľky s hráškom a pokvapkajte vytlačenou citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zeleninové carpaccio s marinovanou mozzarellou
suroviny na 4 porcie

  • 120 g čerstvej mozzarelly
  • ½ šálky olivového oleja
  • štipka sušeného oregana
  • hrsť čerstvých bazalkových listov
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • hľúza feniklu
  • 120 g stoniek špargle
  • 250 g cukety
  • hrsť rokety
  • hrsť hoblín parmezánu
  • citrón, nakrájaný na štvrtky

obr_4.jpgNakrájajte mozzarellu na kúsky a marinujte ju v zmesi olivového oleja, oregana, bazalky a korenia. Krájačom na zeleninu nakrájajte fenikel, špargľu a cuketu na pásiky a opláchnite v studenej vode. Naložte zeleninové pásiky na servírovací tanier spolu s mozzarellou a marinádou. Posypte lístkami rokety, hoblinami parmezánu, trochou soli a štipkou korenia. Servírujte so štvrtkami citróna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 831
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 230
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 548
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 121
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 2 987
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 845
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 356
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 291
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 648
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 67 970
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 198
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 676
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 386
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 520
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 16 484
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 14 296
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
reklama
SkryťZatvoriť reklamu