Vitamínové "bomby"

Leto nám dáva jedinečnú príležitosť využiť ponuku čerstvých surovín a dopriať telu množstvo zdravých výživných látok.

Ovos s ovocím, orechami a jogurtom
suroviny na 4 porcie

  • šálka ovsených vločiek
  • 150 g nízkotučného jogurtu
  • šálka jablkovej šťavy
  • ½ šálky ľubovoľnej zmesi mandľových lupienkov, slnečnicových semiačok, orechov pekan a tekvicových semiačok
  • ½ šálky zmesi hrozienok a brusníc
  • postrúhané jablko
  • čerstvé čučoriedky alebo kusy iného čerstvého ovocia
  • med

V nádobe, ktorú možno vzduchotesne uzavrieť, zmiešajte ovsené vločky, jogurt a jablkovú šťavu. Nechajte cez noc vychladnúť. Opražte oriešky a semiačka na panvici nad nízkym plameňom. Dajte vychladnúť, potom zmiešajte s hrozienkami a brusnicami. Vmiešajte postrúhané jablko a polovicu ovocno-orechovej zmesi do ovsených vločiek. Navrch dajte zvyšnú zmes, čučoriedky alebo iné ovocie a kvapku medu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Šošovicovo-ryžový šalát s avokádovým dresingom
suroviny na 4-6 porcií

  • šálka hnedej ryže
  • ½ ČL čili
  • ČL mletej rímskej rasce
  • štipka oregana
  • šálka paradajkovej šťavy
  • morská soľ
  • 200 g cherry paradajok, nakrájaných na štvrťky
  • šálka hnedej šošovice
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • 200 g syra feta
  • 30 g čerstvého posekaného koriandra
  • mleté čierne korenie
  • avokádo
  • šťava z 1 - 2 limetiek
  • listy hlávkového, rímskeho šalátu alebo čakanky

obr_1.jpgNasucho opražte ryžu na panvici. Keď sa ryža sfarbí dohneda, pridajte čili a rascu. Pridajte oregano spolu s paradajkovou šťavou, 2 šálky vody a osoľte. Nechajte minútu - dve prevariť, potom znížte plameň na nízky stupeň a varte 30 - 40 minút, kým ryža nezmäkne. Odstavte a nechajte vychladnúť, potom primiešajte paradajky. Varte šošovicu 20 minút domäkka. Sceďte, nechajte vychladnúť a zmiešajte s cesnakom, pomrvenou fetou a polovicou koriandra. Okoreňte podľa chuti. Premiešajte avokádovú dreň s limetkovou šťavou, so zvyšným koriandrom a s vodou. Okoreňte podľa chuti. Naservírujte porcie ryžovej a šošovicovej zmesi na šalát alebo čakanku a polejte avokádovým dressingom.

Jahody a kivi s karamelovou chrumkou
suroviny na 4 porcie

  • 400 g jahôd, bez stopiek
  • 4 kivi, olúpané a rozštvrtené
  • ¼ šálky cukru
  • šálka vody
  • 3 PL mlieka

Nakrájajte ovocie na väčšie kúsky a naaranžujte na servírovací tanier alebo do jednotlivých misiek. Zohrejte spolu cukor a vodu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup varte, kým nenadobudne zlatokaramelovú farbu. Odstavte z plameňa a vmiešajte mlieko. Polejte karamelom ovocie a dajte ho zamraziť do mrazničky na hodinu pred servírovaním.

Losos s bylinkami a cesnakovou zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • ½ šálky zmesi posekanej vňate petržlenu a ľubovoľnej zmesi posekanej čerstvej mäty, kôpru a feniklu
  • kôra a šťava z citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • 400 g ošúpanej a na kocky nakrájanej tekvice, letnej dyne a sladkých zemiakov
  • 180 g jemných fazuľových strukov
  • 140 g sladkého hrášku
  • 150 g čerstvého záhradného hrášku
  • 500 g porcií lososového filé

obr_3.jpgZmiešajte bylinky, citrónovú kôru, olivový olej a cesnak s trochou korenia. Uvarte tekvicu, dyňu a zemiaky domäkka. Zmiešajte s vodou, aby vzniklo jemné pyré, a okoreňte. Uvarte fazuľové struky, sladký hrášok a obyčajný hrášok vo vriacej slanej vode 2 - 3 minúty. Sceďte a vráťte do hrnca s 2/3 bylinkovej zmesi. Dobre premiešajte a okoreňte. Medzitým okoreňte lososa a položte ho kožou nadol do teflónovej panvice na stredný plameň asi na 2 minúty alebo kým nezhnedne. Prevráťte a opečte z druhej strany ďalšie 2 minúty. Vmiešajte zvyšnú bylinkovú zmes do tekvicovo-dyňovozemiakového pyré. Naservírujte na taniere, navrch položte lososa, fazuľky s hráškom a pokvapkajte vytlačenou citrónovou šťavou.

Zeleninové carpaccio s marinovanou mozzarellou
suroviny na 4 porcie

  • 120 g čerstvej mozzarelly
  • ½ šálky olivového oleja
  • štipka sušeného oregana
  • hrsť čerstvých bazalkových listov
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • hľúza feniklu
  • 120 g stoniek špargle
  • 250 g cukety
  • hrsť rokety
  • hrsť hoblín parmezánu
  • citrón, nakrájaný na štvrtky

obr_4.jpgNakrájajte mozzarellu na kúsky a marinujte ju v zmesi olivového oleja, oregana, bazalky a korenia. Krájačom na zeleninu nakrájajte fenikel, špargľu a cuketu na pásiky a opláchnite v studenej vode. Naložte zeleninové pásiky na servírovací tanier spolu s mozzarellou a marinádou. Posypte lístkami rokety, hoblinami parmezánu, trochou soli a štipkou korenia. Servírujte so štvrtkami citróna.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 892
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 604
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 973
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 458
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 122
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 805
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 440
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 907
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 509
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 195

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Vyhovovalo by to najmä Pente, tvrdia aktivisti

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nezastavíte

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.