SME
Sobota, 23. október, 2021 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Vitamínové "bomby"

Leto nám dáva jedinečnú príležitosť využiť ponuku čerstvých surovín a dopriať telu množstvo zdravých výživných látok.

Ovos s ovocím, orechami a jogurtom
suroviny na 4 porcie

  • šálka ovsených vločiek
  • 150 g nízkotučného jogurtu
  • šálka jablkovej šťavy
  • ½ šálky ľubovoľnej zmesi mandľových lupienkov, slnečnicových semiačok, orechov pekan a tekvicových semiačok
  • ½ šálky zmesi hrozienok a brusníc
  • postrúhané jablko
  • čerstvé čučoriedky alebo kusy iného čerstvého ovocia
  • med

V nádobe, ktorú možno vzduchotesne uzavrieť, zmiešajte ovsené vločky, jogurt a jablkovú šťavu. Nechajte cez noc vychladnúť. Opražte oriešky a semiačka na panvici nad nízkym plameňom. Dajte vychladnúť, potom zmiešajte s hrozienkami a brusnicami. Vmiešajte postrúhané jablko a polovicu ovocno-orechovej zmesi do ovsených vločiek. Navrch dajte zvyšnú zmes, čučoriedky alebo iné ovocie a kvapku medu.

Skryť Vypnúť reklamu

Šošovicovo-ryžový šalát s avokádovým dresingom
suroviny na 4-6 porcií

  • šálka hnedej ryže
  • ½ ČL čili
  • ČL mletej rímskej rasce
  • štipka oregana
  • šálka paradajkovej šťavy
  • morská soľ
  • 200 g cherry paradajok, nakrájaných na štvrťky
  • šálka hnedej šošovice
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • 200 g syra feta
  • 30 g čerstvého posekaného koriandra
  • mleté čierne korenie
  • avokádo
  • šťava z 1 - 2 limetiek
  • listy hlávkového, rímskeho šalátu alebo čakanky

obr_1.jpgNasucho opražte ryžu na panvici. Keď sa ryža sfarbí dohneda, pridajte čili a rascu. Pridajte oregano spolu s paradajkovou šťavou, 2 šálky vody a osoľte. Nechajte minútu - dve prevariť, potom znížte plameň na nízky stupeň a varte 30 - 40 minút, kým ryža nezmäkne. Odstavte a nechajte vychladnúť, potom primiešajte paradajky. Varte šošovicu 20 minút domäkka. Sceďte, nechajte vychladnúť a zmiešajte s cesnakom, pomrvenou fetou a polovicou koriandra. Okoreňte podľa chuti. Premiešajte avokádovú dreň s limetkovou šťavou, so zvyšným koriandrom a s vodou. Okoreňte podľa chuti. Naservírujte porcie ryžovej a šošovicovej zmesi na šalát alebo čakanku a polejte avokádovým dressingom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jahody a kivi s karamelovou chrumkou
suroviny na 4 porcie

  • 400 g jahôd, bez stopiek
  • 4 kivi, olúpané a rozštvrtené
  • ¼ šálky cukru
  • šálka vody
  • 3 PL mlieka

Nakrájajte ovocie na väčšie kúsky a naaranžujte na servírovací tanier alebo do jednotlivých misiek. Zohrejte spolu cukor a vodu. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Sirup varte, kým nenadobudne zlatokaramelovú farbu. Odstavte z plameňa a vmiešajte mlieko. Polejte karamelom ovocie a dajte ho zamraziť do mrazničky na hodinu pred servírovaním.

Losos s bylinkami a cesnakovou zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • ½ šálky zmesi posekanej vňate petržlenu a ľubovoľnej zmesi posekanej čerstvej mäty, kôpru a feniklu
  • kôra a šťava z citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • strúčik cesnaku, olúpaného a podrveného
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • 400 g ošúpanej a na kocky nakrájanej tekvice, letnej dyne a sladkých zemiakov
  • 180 g jemných fazuľových strukov
  • 140 g sladkého hrášku
  • 150 g čerstvého záhradného hrášku
  • 500 g porcií lososového filé

obr_3.jpgZmiešajte bylinky, citrónovú kôru, olivový olej a cesnak s trochou korenia. Uvarte tekvicu, dyňu a zemiaky domäkka. Zmiešajte s vodou, aby vzniklo jemné pyré, a okoreňte. Uvarte fazuľové struky, sladký hrášok a obyčajný hrášok vo vriacej slanej vode 2 - 3 minúty. Sceďte a vráťte do hrnca s 2/3 bylinkovej zmesi. Dobre premiešajte a okoreňte. Medzitým okoreňte lososa a položte ho kožou nadol do teflónovej panvice na stredný plameň asi na 2 minúty alebo kým nezhnedne. Prevráťte a opečte z druhej strany ďalšie 2 minúty. Vmiešajte zvyšnú bylinkovú zmes do tekvicovo-dyňovozemiakového pyré. Naservírujte na taniere, navrch položte lososa, fazuľky s hráškom a pokvapkajte vytlačenou citrónovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zeleninové carpaccio s marinovanou mozzarellou
suroviny na 4 porcie

  • 120 g čerstvej mozzarelly
  • ½ šálky olivového oleja
  • štipka sušeného oregana
  • hrsť čerstvých bazalkových listov
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • hľúza feniklu
  • 120 g stoniek špargle
  • 250 g cukety
  • hrsť rokety
  • hrsť hoblín parmezánu
  • citrón, nakrájaný na štvrtky

obr_4.jpgNakrájajte mozzarellu na kúsky a marinujte ju v zmesi olivového oleja, oregana, bazalky a korenia. Krájačom na zeleninu nakrájajte fenikel, špargľu a cuketu na pásiky a opláchnite v studenej vode. Naložte zeleninové pásiky na servírovací tanier spolu s mozzarellou a marinádou. Posypte lístkami rokety, hoblinami parmezánu, trochou soli a štipkou korenia. Servírujte so štvrtkami citróna.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  2. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  3. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  6. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  7. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  8. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  3. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 525
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 11 456
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 101
  4. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 6 006
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 148
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 577
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 421
  8. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 3 066
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 753
  10. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 533
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.

Najlepší čas zatiaľ dosiahla Lara Gutová-Behramiová.


Sportnet 7m
Práve sa stalo

Nehlásia ani jedno nové úmrtie.


35m
Infektológ Vladimír Krčméry je jednou z najznámejších tvarí očkovacej kampane na Slovensku

Na facebooku kolovala výzva na smrť mojich vnúčat, vraví Krčméry.


15 h
Týždeň Petra Schutza

Marosz je dôkazom, že transparentná štátna správa je nad možnosti OĽaNO.


21. okt

Neprehliadnite tiež

Pavlína Fichta Čierna so synom Johannom

Pavlínu Fichta Čiernu hnevajú extrémistické návrhy v parlamente.


22. okt
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


21. okt
Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  5. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 320
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 13 868
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 9 708
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 7 779
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 170
  6. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 410
  7. Stanislav Martinčko: Prečo chudoba v R. Sobote mávala prázdnymi čapicami ??? 4 157
  8. Lucia Nicholsonová: Emme. 3 818
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu