SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Správna záhradná párty

Zorganizovať stolovanie pod holým nebom nie je nič zložité. Prinášame vám zopár praktických tipov.

História barbecue

Ako prví možno zaviedli tento gastronomický pojem Francúzi. Slovo barbecue vraj pochádza z barebe-a-quene alebo „pečenia od fúzov po chvost“. Iná teória tvrdí, že zakladateľmi barbecue sú juhoamerickí Indiáni, ktorí pripravovali mäso na rošte zo surového dreva a tomuto jedlu vraveli barbacoa. V každom prípade, súčasné barbecue ja najrozšírenejšie v Spojených štátoch amerických, odkiaľ sa rozšírilo do Európy a udomácnilo sa aj u nás.

Atmosféra je dôležitá

Pohrajte sa s kvetinovou dekoráciou, farebnými obrusmi a servítkami. Na peknú výzdobu môžete použiť lampióny, nafukovacie balóny a po zotmení vyčarujú príjemnú náladu sviečky vo veľkých sklenených nádobách, ktoré zabránia tomu, aby ich sfúkol vietor a zároveň poskytnú bezpečnú ochranu pred ohňom.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako si vybrať správny gril

Medzi základné kritériá výberu patrí rozhodne to, ako často budete gril používať a pre koľko stravníkov budete grilovať. Medzi najjednoduchšie a najlacnejšie varianty patrí prenosný gril, ktorý sa ľahko premiestňuje, v prípade potreby sa dá poskladať a odložiť niekam, kde počká do ďalšej grilovačky. Skôr, než si ho kúpite, skontrolujte jeho stabilitu, aby sa vám náhodou, keď budete pri grilovaní v najlepšom, neprevrátil. Kvalitný gril by mal mať možnosť nastavenia vzdialenosti roštu od ohňa. Vyhnite sa grilom z tenkého kovu, ktoré sa môžu rýchlo prepáliť. Kvalitnejšie sú liatinové. Pozor na grily s farebným náterom, ktorý môže pri styku s ohňom vylučovať nebezpečné látky.

Grilovať sa dá aj ovocie

Samozrejme, základom každej barbecue párty je dobre ugrilované mäsko s pikantnou marinádou, ktoré môžete podávať s chlebom, pečenými zemiakmi alebo grilovanou zeleninou a zapiť dobre vychladeným pivom. Ak však chcete hosťom pripraviť niečo extra, inšpirujte sa brazílskymi zvykmi a ponúknite im grilované tropické ovocie.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilované kurča

  • naporciované kurča
  • kečup
  • hnedý cukor
  • PL bieleho octa
  • biele korenie
  • čierne korenie
  • soľ
  • PL worcestrovej omáčky
  • PL horčice

Zmiešame všetky prísady na marinádu, potrieme ňou kuracie mäso, položíme do vymastenej zapekacej misky a pečieme v rúre 25 minút pri teplote 180 °C. Medzitým zohrejemem gril na strednú teplotu. Potrieme mäso zvyšnou marinádou a grilujeme 15 až 20 minút.

Univerzálna barbecue omáčka

  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 5 ČL korenia na barbecue
  • 100 g masla
  • PL pikantnej horčice
  • soľ

Na rozpustenom masle podusíme paradajkový pretlak, pridáme horčicu, zalejeme troškou vody a necháme povariť. Potom vmiešame korenie a podľa chuti dosolíme. Omáčku podávame teplú i studenú k pečenému mäsu, rybám i zelenine.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 036
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 007
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 856
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 799
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 538
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 304
  7. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 897
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 897
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 264
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 382
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu