Správna záhradná párty

Zorganizovať stolovanie pod holým nebom nie je nič zložité. Prinášame vám zopár praktických tipov.

História barbecue

Ako prví možno zaviedli tento gastronomický pojem Francúzi. Slovo barbecue vraj pochádza z barebe-a-quene alebo „pečenia od fúzov po chvost“. Iná teória tvrdí, že zakladateľmi barbecue sú juhoamerickí Indiáni, ktorí pripravovali mäso na rošte zo surového dreva a tomuto jedlu vraveli barbacoa. V každom prípade, súčasné barbecue ja najrozšírenejšie v Spojených štátoch amerických, odkiaľ sa rozšírilo do Európy a udomácnilo sa aj u nás.

Atmosféra je dôležitá

Pohrajte sa s kvetinovou dekoráciou, farebnými obrusmi a servítkami. Na peknú výzdobu môžete použiť lampióny, nafukovacie balóny a po zotmení vyčarujú príjemnú náladu sviečky vo veľkých sklenených nádobách, ktoré zabránia tomu, aby ich sfúkol vietor a zároveň poskytnú bezpečnú ochranu pred ohňom.

Ako si vybrať správny gril

Medzi základné kritériá výberu patrí rozhodne to, ako často budete gril používať a pre koľko stravníkov budete grilovať. Medzi najjednoduchšie a najlacnejšie varianty patrí prenosný gril, ktorý sa ľahko premiestňuje, v prípade potreby sa dá poskladať a odložiť niekam, kde počká do ďalšej grilovačky. Skôr, než si ho kúpite, skontrolujte jeho stabilitu, aby sa vám náhodou, keď budete pri grilovaní v najlepšom, neprevrátil. Kvalitný gril by mal mať možnosť nastavenia vzdialenosti roštu od ohňa. Vyhnite sa grilom z tenkého kovu, ktoré sa môžu rýchlo prepáliť. Kvalitnejšie sú liatinové. Pozor na grily s farebným náterom, ktorý môže pri styku s ohňom vylučovať nebezpečné látky.

Grilovať sa dá aj ovocie

Samozrejme, základom každej barbecue párty je dobre ugrilované mäsko s pikantnou marinádou, ktoré môžete podávať s chlebom, pečenými zemiakmi alebo grilovanou zeleninou a zapiť dobre vychladeným pivom. Ak však chcete hosťom pripraviť niečo extra, inšpirujte sa brazílskymi zvykmi a ponúknite im grilované tropické ovocie.

Grilované kurča

  • naporciované kurča
  • kečup
  • hnedý cukor
  • PL bieleho octa
  • biele korenie
  • čierne korenie
  • soľ
  • PL worcestrovej omáčky
  • PL horčice

Zmiešame všetky prísady na marinádu, potrieme ňou kuracie mäso, položíme do vymastenej zapekacej misky a pečieme v rúre 25 minút pri teplote 180 °C. Medzitým zohrejemem gril na strednú teplotu. Potrieme mäso zvyšnou marinádou a grilujeme 15 až 20 minút.

Univerzálna barbecue omáčka

  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 5 ČL korenia na barbecue
  • 100 g masla
  • PL pikantnej horčice
  • soľ

Na rozpustenom masle podusíme paradajkový pretlak, pridáme horčicu, zalejeme troškou vody a necháme povariť. Potom vmiešame korenie a podľa chuti dosolíme. Omáčku podávame teplú i studenú k pečenému mäsu, rybám i zelenine.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 17 315
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 639
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 573
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 258
  5. Kam do tepla v januári? 1 876
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 829
  7. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 715
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 629
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 480
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 922

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

KOMENTÁRE

Babiš rovná sa ANO, ANO rovná sa Babiš

Kdesi na konci tunela sa predsa len čosi črtá.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.