Správna záhradná párty

Zorganizovať stolovanie pod holým nebom nie je nič zložité. Prinášame vám zopár praktických tipov.

História barbecue

Ako prví možno zaviedli tento gastronomický pojem Francúzi. Slovo barbecue vraj pochádza z barebe-a-quene alebo „pečenia od fúzov po chvost“. Iná teória tvrdí, že zakladateľmi barbecue sú juhoamerickí Indiáni, ktorí pripravovali mäso na rošte zo surového dreva a tomuto jedlu vraveli barbacoa. V každom prípade, súčasné barbecue ja najrozšírenejšie v Spojených štátoch amerických, odkiaľ sa rozšírilo do Európy a udomácnilo sa aj u nás.

Atmosféra je dôležitá

Pohrajte sa s kvetinovou dekoráciou, farebnými obrusmi a servítkami. Na peknú výzdobu môžete použiť lampióny, nafukovacie balóny a po zotmení vyčarujú príjemnú náladu sviečky vo veľkých sklenených nádobách, ktoré zabránia tomu, aby ich sfúkol vietor a zároveň poskytnú bezpečnú ochranu pred ohňom.

Ako si vybrať správny gril

Medzi základné kritériá výberu patrí rozhodne to, ako často budete gril používať a pre koľko stravníkov budete grilovať. Medzi najjednoduchšie a najlacnejšie varianty patrí prenosný gril, ktorý sa ľahko premiestňuje, v prípade potreby sa dá poskladať a odložiť niekam, kde počká do ďalšej grilovačky. Skôr, než si ho kúpite, skontrolujte jeho stabilitu, aby sa vám náhodou, keď budete pri grilovaní v najlepšom, neprevrátil. Kvalitný gril by mal mať možnosť nastavenia vzdialenosti roštu od ohňa. Vyhnite sa grilom z tenkého kovu, ktoré sa môžu rýchlo prepáliť. Kvalitnejšie sú liatinové. Pozor na grily s farebným náterom, ktorý môže pri styku s ohňom vylučovať nebezpečné látky.

Grilovať sa dá aj ovocie

Samozrejme, základom každej barbecue párty je dobre ugrilované mäsko s pikantnou marinádou, ktoré môžete podávať s chlebom, pečenými zemiakmi alebo grilovanou zeleninou a zapiť dobre vychladeným pivom. Ak však chcete hosťom pripraviť niečo extra, inšpirujte sa brazílskymi zvykmi a ponúknite im grilované tropické ovocie.

Grilované kurča

  • naporciované kurča
  • kečup
  • hnedý cukor
  • PL bieleho octa
  • biele korenie
  • čierne korenie
  • soľ
  • PL worcestrovej omáčky
  • PL horčice

Zmiešame všetky prísady na marinádu, potrieme ňou kuracie mäso, položíme do vymastenej zapekacej misky a pečieme v rúre 25 minút pri teplote 180 °C. Medzitým zohrejemem gril na strednú teplotu. Potrieme mäso zvyšnou marinádou a grilujeme 15 až 20 minút.

Univerzálna barbecue omáčka

  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 5 ČL korenia na barbecue
  • 100 g masla
  • PL pikantnej horčice
  • soľ

Na rozpustenom masle podusíme paradajkový pretlak, pridáme horčicu, zalejeme troškou vody a necháme povariť. Potom vmiešame korenie a podľa chuti dosolíme. Omáčku podávame teplú i studenú k pečenému mäsu, rybám i zelenine.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 812
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 163
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 685
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 143
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 306
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 257
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 029
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 996
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 830
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 748

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.