SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Správna záhradná párty

Zorganizovať stolovanie pod holým nebom nie je nič zložité. Prinášame vám zopár praktických tipov.

História barbecue

Ako prví možno zaviedli tento gastronomický pojem Francúzi. Slovo barbecue vraj pochádza z barebe-a-quene alebo „pečenia od fúzov po chvost“. Iná teória tvrdí, že zakladateľmi barbecue sú juhoamerickí Indiáni, ktorí pripravovali mäso na rošte zo surového dreva a tomuto jedlu vraveli barbacoa. V každom prípade, súčasné barbecue ja najrozšírenejšie v Spojených štátoch amerických, odkiaľ sa rozšírilo do Európy a udomácnilo sa aj u nás.

Atmosféra je dôležitá

Pohrajte sa s kvetinovou dekoráciou, farebnými obrusmi a servítkami. Na peknú výzdobu môžete použiť lampióny, nafukovacie balóny a po zotmení vyčarujú príjemnú náladu sviečky vo veľkých sklenených nádobách, ktoré zabránia tomu, aby ich sfúkol vietor a zároveň poskytnú bezpečnú ochranu pred ohňom.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako si vybrať správny gril

Medzi základné kritériá výberu patrí rozhodne to, ako často budete gril používať a pre koľko stravníkov budete grilovať. Medzi najjednoduchšie a najlacnejšie varianty patrí prenosný gril, ktorý sa ľahko premiestňuje, v prípade potreby sa dá poskladať a odložiť niekam, kde počká do ďalšej grilovačky. Skôr, než si ho kúpite, skontrolujte jeho stabilitu, aby sa vám náhodou, keď budete pri grilovaní v najlepšom, neprevrátil. Kvalitný gril by mal mať možnosť nastavenia vzdialenosti roštu od ohňa. Vyhnite sa grilom z tenkého kovu, ktoré sa môžu rýchlo prepáliť. Kvalitnejšie sú liatinové. Pozor na grily s farebným náterom, ktorý môže pri styku s ohňom vylučovať nebezpečné látky.

Grilovať sa dá aj ovocie

Samozrejme, základom každej barbecue párty je dobre ugrilované mäsko s pikantnou marinádou, ktoré môžete podávať s chlebom, pečenými zemiakmi alebo grilovanou zeleninou a zapiť dobre vychladeným pivom. Ak však chcete hosťom pripraviť niečo extra, inšpirujte sa brazílskymi zvykmi a ponúknite im grilované tropické ovocie.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilované kurča

  • naporciované kurča
  • kečup
  • hnedý cukor
  • PL bieleho octa
  • biele korenie
  • čierne korenie
  • soľ
  • PL worcestrovej omáčky
  • PL horčice

Zmiešame všetky prísady na marinádu, potrieme ňou kuracie mäso, položíme do vymastenej zapekacej misky a pečieme v rúre 25 minút pri teplote 180 °C. Medzitým zohrejemem gril na strednú teplotu. Potrieme mäso zvyšnou marinádou a grilujeme 15 až 20 minút.

Univerzálna barbecue omáčka

  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 5 ČL korenia na barbecue
  • 100 g masla
  • PL pikantnej horčice
  • soľ

Na rozpustenom masle podusíme paradajkový pretlak, pridáme horčicu, zalejeme troškou vody a necháme povariť. Potom vmiešame korenie a podľa chuti dosolíme. Omáčku podávame teplú i studenú k pečenému mäsu, rybám i zelenine.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 320
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 317
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 867
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 044
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 709
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 375
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 040
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 510
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 496
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 415
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková
Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.