Správna záhradná párty

Zorganizovať stolovanie pod holým nebom nie je nič zložité. Prinášame vám zopár praktických tipov.

História barbecue

Ako prví možno zaviedli tento gastronomický pojem Francúzi. Slovo barbecue vraj pochádza z barebe-a-quene alebo „pečenia od fúzov po chvost“. Iná teória tvrdí, že zakladateľmi barbecue sú juhoamerickí Indiáni, ktorí pripravovali mäso na rošte zo surového dreva a tomuto jedlu vraveli barbacoa. V každom prípade, súčasné barbecue ja najrozšírenejšie v Spojených štátoch amerických, odkiaľ sa rozšírilo do Európy a udomácnilo sa aj u nás.

Atmosféra je dôležitá

Pohrajte sa s kvetinovou dekoráciou, farebnými obrusmi a servítkami. Na peknú výzdobu môžete použiť lampióny, nafukovacie balóny a po zotmení vyčarujú príjemnú náladu sviečky vo veľkých sklenených nádobách, ktoré zabránia tomu, aby ich sfúkol vietor a zároveň poskytnú bezpečnú ochranu pred ohňom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako si vybrať správny gril

Medzi základné kritériá výberu patrí rozhodne to, ako často budete gril používať a pre koľko stravníkov budete grilovať. Medzi najjednoduchšie a najlacnejšie varianty patrí prenosný gril, ktorý sa ľahko premiestňuje, v prípade potreby sa dá poskladať a odložiť niekam, kde počká do ďalšej grilovačky. Skôr, než si ho kúpite, skontrolujte jeho stabilitu, aby sa vám náhodou, keď budete pri grilovaní v najlepšom, neprevrátil. Kvalitný gril by mal mať možnosť nastavenia vzdialenosti roštu od ohňa. Vyhnite sa grilom z tenkého kovu, ktoré sa môžu rýchlo prepáliť. Kvalitnejšie sú liatinové. Pozor na grily s farebným náterom, ktorý môže pri styku s ohňom vylučovať nebezpečné látky.

Grilovať sa dá aj ovocie

Samozrejme, základom každej barbecue párty je dobre ugrilované mäsko s pikantnou marinádou, ktoré môžete podávať s chlebom, pečenými zemiakmi alebo grilovanou zeleninou a zapiť dobre vychladeným pivom. Ak však chcete hosťom pripraviť niečo extra, inšpirujte sa brazílskymi zvykmi a ponúknite im grilované tropické ovocie.

Grilované kurča

  • naporciované kurča
  • kečup
  • hnedý cukor
  • PL bieleho octa
  • biele korenie
  • čierne korenie
  • soľ
  • PL worcestrovej omáčky
  • PL horčice

Zmiešame všetky prísady na marinádu, potrieme ňou kuracie mäso, položíme do vymastenej zapekacej misky a pečieme v rúre 25 minút pri teplote 180 °C. Medzitým zohrejemem gril na strednú teplotu. Potrieme mäso zvyšnou marinádou a grilujeme 15 až 20 minút.

Univerzálna barbecue omáčka

  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 5 ČL korenia na barbecue
  • 100 g masla
  • PL pikantnej horčice
  • soľ

Na rozpustenom masle podusíme paradajkový pretlak, pridáme horčicu, zalejeme troškou vody a necháme povariť. Potom vmiešame korenie a podľa chuti dosolíme. Omáčku podávame teplú i studenú k pečenému mäsu, rybám i zelenine.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 612
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 930
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 223
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 734
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 418
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 073
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 671
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 638
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 534
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 239

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

KOŠICE KORZÁR

Súd v Budapešti súhlasil so žiadosťou Varholíkovej o prepustenie na slobodu

Slovenka si odpykáva v Maďarsku trest.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.