Pozvánka na grilovačku

Čas záhradných grilovačiek je v plnom prúde. Prekvapte svojich hostí originálnymi pečenými pochúťkami, po ktorých si budú prsty oblizovať a na záver im pripravte dezert z čerstvého ovocia.

Crostini s fazuľou
suroviny na 4 porcie

  • nakrájaná bageta
  • 2 plechovky fazule
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekaného
  • 50 ml olivového oleja
  • 4 veľké jarné cibuľky, nadrobno nakrájané
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Predhrejte gril. Ogrilujte kúsky bagety z oboch strán do zlatohneda. Roztlačte fazuľu vidličkou alebo v mixéri. Pridajte do nej cesnak, olivový olej a jarnú cibuľku. Dochuťte soľou a čiernym korením. Naložte fazuľovú zmes na chlieb a servírujte s olivovým olejom.


Chlebový šalát s pečenými zemiakmi a kukuricou
suroviny na 4 porcie

  • chlieb ciabatta
  • 30 ml studenej vody
  • 6 paradajok, rozštvrtených
  • červená cibuľa, nakrájaná
  • polovica uhorky, nakrájaná na väčšie kusy
  • stonka nakrájaného zeleru
  • 2 strúčiky podrveného cesnaku
  • 90 ml olivového oleja
  • 30 ml octu z červeného vína
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • veľká hrsť čerstvých lístkov bazalky, nahrubo nalámaných

obr_1.jpgNalámte chlieb na kúsky a vložte do veľkej misy. Vlejte vodu a dobre premiešajte. Chlieb musí byť vlhký, ale nie rozmočený. Odstráňte jadierka z paradajok. Nakrájajte ich na veľké kusy. Pridajte dve tretiny paradajok k chlebu. Pridajte cibuľu, uhorku, zeler a cesnak. Prelejte polovicou olivového oleja a octom. Dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte. Prikryte šalát potravinovou fóliou a nechajte 30 minút odstáť. Pridajte lístky bazalky, premiešajte a pokvapkajte zvyškom olivového oleja. Navrch dajte zvyšné paradajky a ozdobte ďalšími lístkami bazalky. Podávajte s pečenými zemiakmi a kukuricou.


Ražniči z kuracích krídel
suroviny na 4 porcie

  • 24 kuracích krídel
  • 200 ml paradajkovej omáčky
  • 100 ml čatní
  • 50 ml sójovej omáčky
  • 75 ml worcesterskej omáčky
  • 2 strúčiky podrveného cesnaku

obr_2.jpgPredhrejte rúru na 180 °C. Napichnite 3 kuracie krídla na drevenú kebabovú paličku. Uložte do zapekacej misy. Zmiešajte všetku paradajkovú omáčku s čatní a cesnakom. Prelejte zmesou krídla. Prikryte misu alobalom a pečte v rúre 15 minút. Vyberte z rúry a položte krídla na gril, dogrilujte domäkka. Pozor, omáčka sa môže trochu pripáliť vzhľadom na množstvo cukru v paradajkovej omáčke a čatní.
TIP: Na noc namočte kebabové paličky v studenej vode. Tak pri grilovaní neobhoria.


Vykostené jahňacie stehno
suroviny na 4 porcie

  • jahňacie stehno, vykostené
  • 500 ml bieleho jogurtu
  • šťava z citróna
  • veľká hrsť čerstvej nasekanej bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku podrviť
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

obr_3.jpgPoložte jahňacie stehno na veľký tanier. Pridajte jogurt, citrónovú šťavu, bazalku a cesnak. Rukami výdatne obaľte mäso v bylinkovo-jogurtovej zmesi. Nechajte odstáť hodinu. Môžete ho nechať marinovať aj dlhšie alebo dokonca cez noc v chladničke. Keď je gril pripravený, dochuťte mäso soľou a korením. Položte stehno na gril, prikryte a nechajte piecť. Po chvíľke mäso obráťte. Pečte mäso tak dlho, ako uznáte za vhodné, v závislosti od stupňa prepečenia, aký vám chutí.


!Dobrý nápad!

Cesnakovo-bylinkové maslo

  • maslo
  • bylinková soľ
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť čerstvého kôpru
  • 5 strúčikov cesnaku

V miske necháme zmäknúť maslo, nasekáme umytú vňať a kôpor, očistíme cesnak a roztlačíme. Do masla vmiešame vňať, kôpor, cesnak a dochutíme bylinkovou soľou. Dáme do alobalu a vyformujeme z masla valček. Necháme 45 minút vychladiť v chladničke. Pred servírovaním budeme z masla krájať kolieska a podávať rovno k mäsu na grile.

!Osviežujúci záver dňa!

Čerstvé ovocie s mätou
suroviny na 4 porcie

  • melón
  • čerstvá mäta
  • vodný melón
  • cukrový melón
  • ananás

Nakrájajte všetko ovocie podľa ľubovôle, pridajte mätu. Až do servírovania skladujte v chladničke.

!Ovocná grilovačka!

Grilovaný ananás

  • ananás
  • včelí med
  • čerstvý zázvor
  • škorica

Ananás ošúpeme, nakrájame na plátky, vykrojíme drevnatý stred a potrieme medom. Zázvor ošúpeme a najemno postrúhame. Plátky ananásu potreté medom posypeme nastrúhaným zázvorom a škoricou, zabalíme do alobalu a ugrilujeme.
TIP: Podobne môžete pripraviť rôzne druhy ovocia, ktoré stačí obaliť v cukre, mede alebo jogurte a chvíľu grilovať, kým sa cukor neskaramelizuje.

Broskyne na grile

  • broskyne
  • kryštálový cukor
  • šľahačka

Broskyne rozpolíme, posypeme kryštálovým cukrom a položíme na grilovaciu panvicu. Grilujeme z oboch strán, až kým sa nevytvorí na ovocí karamel. Rozložíme na tanier, necháme chvíľku vychladnúť a navrch nastriekame šlahačku. Podávame teplé.

Grapefruit s medom na grile

  • grapefruity
  • med
  • škorica
  • posekané mandle

Grapefruity nakrájame na osminky, napicháme na špajle, namočíme do medu a obalíme v mandľových lupienkoch. Grilujeme z oboch strán 5 minút. Podávame ako dezert.

Grilované banány

  • banány so žltou šupkou bez škvŕn
  • med
  • maslo
  • škorica
  • citrónová šťava

Alobal potrime maslom. Babány ošúpeme, polejemem citrónovou šťavou, medom, posypeme škoricou, potrieme trochu maslom a zabalíme. Opekáme na grile, kým banány nie sú na dotyk mäkké. Podávame horúce, môžeme ozdobiť čokoládou alebo šľahačkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  7. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  1. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  3. Modern luxury next to the Blue Church
  4. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  5. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  6. Moskva alebo Petrohrad?
  7. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. Moskva alebo Petrohrad? 10 623
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 145
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 138
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 661
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 493
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 427
  7. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 1 377
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 120
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 049
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 813

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sedel s mafiánmi, pozná sa s poslancom. Šéfa sekcie Carga minister podržal

Minister Árpád Érsek sa zastal sekčného šéfa Carga Fazekaša, ktorý sedel s mafiánmi. Známa je už aj identita posledného muža z fotografie.

ŠPORT

Zomrela bývala wimbledonská víťazka Jana Novotná

Češka zomrela vo veku 49 rokov.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

KOMENTÁRE

Okamuru musia Česi dostať do izolácie ako Slováci Kotlebu

Okamura je riziko pre budúcnosť Česka.

Neprehliadnite tiež

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.