SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Pozvánka na grilovačku

Čas záhradných grilovačiek je v plnom prúde. Prekvapte svojich hostí originálnymi pečenými pochúťkami, po ktorých si budú prsty oblizovať a na záver im pripravte dezert z čerstvého ovocia.

Crostini s fazuľou
suroviny na 4 porcie

  • nakrájaná bageta
  • 2 plechovky fazule
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekaného
  • 50 ml olivového oleja
  • 4 veľké jarné cibuľky, nadrobno nakrájané
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Predhrejte gril. Ogrilujte kúsky bagety z oboch strán do zlatohneda. Roztlačte fazuľu vidličkou alebo v mixéri. Pridajte do nej cesnak, olivový olej a jarnú cibuľku. Dochuťte soľou a čiernym korením. Naložte fazuľovú zmes na chlieb a servírujte s olivovým olejom.


Chlebový šalát s pečenými zemiakmi a kukuricou
suroviny na 4 porcie

  • chlieb ciabatta
  • 30 ml studenej vody
  • 6 paradajok, rozštvrtených
  • červená cibuľa, nakrájaná
  • polovica uhorky, nakrájaná na väčšie kusy
  • stonka nakrájaného zeleru
  • 2 strúčiky podrveného cesnaku
  • 90 ml olivového oleja
  • 30 ml octu z červeného vína
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • veľká hrsť čerstvých lístkov bazalky, nahrubo nalámaných

obr_1.jpgNalámte chlieb na kúsky a vložte do veľkej misy. Vlejte vodu a dobre premiešajte. Chlieb musí byť vlhký, ale nie rozmočený. Odstráňte jadierka z paradajok. Nakrájajte ich na veľké kusy. Pridajte dve tretiny paradajok k chlebu. Pridajte cibuľu, uhorku, zeler a cesnak. Prelejte polovicou olivového oleja a octom. Dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte. Prikryte šalát potravinovou fóliou a nechajte 30 minút odstáť. Pridajte lístky bazalky, premiešajte a pokvapkajte zvyškom olivového oleja. Navrch dajte zvyšné paradajky a ozdobte ďalšími lístkami bazalky. Podávajte s pečenými zemiakmi a kukuricou.

Skryť Vypnúť reklamu

Ražniči z kuracích krídel
suroviny na 4 porcie

  • 24 kuracích krídel
  • 200 ml paradajkovej omáčky
  • 100 ml čatní
  • 50 ml sójovej omáčky
  • 75 ml worcesterskej omáčky
  • 2 strúčiky podrveného cesnaku

obr_2.jpgPredhrejte rúru na 180 °C. Napichnite 3 kuracie krídla na drevenú kebabovú paličku. Uložte do zapekacej misy. Zmiešajte všetku paradajkovú omáčku s čatní a cesnakom. Prelejte zmesou krídla. Prikryte misu alobalom a pečte v rúre 15 minút. Vyberte z rúry a položte krídla na gril, dogrilujte domäkka. Pozor, omáčka sa môže trochu pripáliť vzhľadom na množstvo cukru v paradajkovej omáčke a čatní.
TIP: Na noc namočte kebabové paličky v studenej vode. Tak pri grilovaní neobhoria.


Vykostené jahňacie stehno
suroviny na 4 porcie

  • jahňacie stehno, vykostené
  • 500 ml bieleho jogurtu
  • šťava z citróna
  • veľká hrsť čerstvej nasekanej bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku podrviť
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

obr_3.jpgPoložte jahňacie stehno na veľký tanier. Pridajte jogurt, citrónovú šťavu, bazalku a cesnak. Rukami výdatne obaľte mäso v bylinkovo-jogurtovej zmesi. Nechajte odstáť hodinu. Môžete ho nechať marinovať aj dlhšie alebo dokonca cez noc v chladničke. Keď je gril pripravený, dochuťte mäso soľou a korením. Položte stehno na gril, prikryte a nechajte piecť. Po chvíľke mäso obráťte. Pečte mäso tak dlho, ako uznáte za vhodné, v závislosti od stupňa prepečenia, aký vám chutí.

Skryť Vypnúť reklamu

!Dobrý nápad!

Cesnakovo-bylinkové maslo

  • maslo
  • bylinková soľ
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť čerstvého kôpru
  • 5 strúčikov cesnaku

V miske necháme zmäknúť maslo, nasekáme umytú vňať a kôpor, očistíme cesnak a roztlačíme. Do masla vmiešame vňať, kôpor, cesnak a dochutíme bylinkovou soľou. Dáme do alobalu a vyformujeme z masla valček. Necháme 45 minút vychladiť v chladničke. Pred servírovaním budeme z masla krájať kolieska a podávať rovno k mäsu na grile.

!Osviežujúci záver dňa!

Čerstvé ovocie s mätou
suroviny na 4 porcie

  • melón
  • čerstvá mäta
  • vodný melón
  • cukrový melón
  • ananás

Nakrájajte všetko ovocie podľa ľubovôle, pridajte mätu. Až do servírovania skladujte v chladničke.

!Ovocná grilovačka!

Grilovaný ananás

  • ananás
  • včelí med
  • čerstvý zázvor
  • škorica

Ananás ošúpeme, nakrájame na plátky, vykrojíme drevnatý stred a potrieme medom. Zázvor ošúpeme a najemno postrúhame. Plátky ananásu potreté medom posypeme nastrúhaným zázvorom a škoricou, zabalíme do alobalu a ugrilujeme.
TIP: Podobne môžete pripraviť rôzne druhy ovocia, ktoré stačí obaliť v cukre, mede alebo jogurte a chvíľu grilovať, kým sa cukor neskaramelizuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Broskyne na grile

  • broskyne
  • kryštálový cukor
  • šľahačka

Broskyne rozpolíme, posypeme kryštálovým cukrom a položíme na grilovaciu panvicu. Grilujeme z oboch strán, až kým sa nevytvorí na ovocí karamel. Rozložíme na tanier, necháme chvíľku vychladnúť a navrch nastriekame šlahačku. Podávame teplé.

Grapefruit s medom na grile

  • grapefruity
  • med
  • škorica
  • posekané mandle

Grapefruity nakrájame na osminky, napicháme na špajle, namočíme do medu a obalíme v mandľových lupienkoch. Grilujeme z oboch strán 5 minút. Podávame ako dezert.

Grilované banány

  • banány so žltou šupkou bez škvŕn
  • med
  • maslo
  • škorica
  • citrónová šťava

Alobal potrime maslom. Babány ošúpeme, polejemem citrónovou šťavou, medom, posypeme škoricou, potrieme trochu maslom a zabalíme. Opekáme na grile, kým banány nie sú na dotyk mäkké. Podávame horúce, môžeme ozdobiť čokoládou alebo šľahačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 101
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 976
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 636
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 062
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 006
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 334
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 567
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 564
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 549
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 338
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu