SME
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Pozvánka na grilovačku

Čas záhradných grilovačiek je v plnom prúde. Prekvapte svojich hostí originálnymi pečenými pochúťkami, po ktorých si budú prsty oblizovať a na záver im pripravte dezert z čerstvého ovocia.

Crostini s fazuľou
suroviny na 4 porcie

  • nakrájaná bageta
  • 2 plechovky fazule
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekaného
  • 50 ml olivového oleja
  • 4 veľké jarné cibuľky, nadrobno nakrájané
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Predhrejte gril. Ogrilujte kúsky bagety z oboch strán do zlatohneda. Roztlačte fazuľu vidličkou alebo v mixéri. Pridajte do nej cesnak, olivový olej a jarnú cibuľku. Dochuťte soľou a čiernym korením. Naložte fazuľovú zmes na chlieb a servírujte s olivovým olejom.


Chlebový šalát s pečenými zemiakmi a kukuricou
suroviny na 4 porcie

  • chlieb ciabatta
  • 30 ml studenej vody
  • 6 paradajok, rozštvrtených
  • červená cibuľa, nakrájaná
  • polovica uhorky, nakrájaná na väčšie kusy
  • stonka nakrájaného zeleru
  • 2 strúčiky podrveného cesnaku
  • 90 ml olivového oleja
  • 30 ml octu z červeného vína
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • veľká hrsť čerstvých lístkov bazalky, nahrubo nalámaných

obr_1.jpgNalámte chlieb na kúsky a vložte do veľkej misy. Vlejte vodu a dobre premiešajte. Chlieb musí byť vlhký, ale nie rozmočený. Odstráňte jadierka z paradajok. Nakrájajte ich na veľké kusy. Pridajte dve tretiny paradajok k chlebu. Pridajte cibuľu, uhorku, zeler a cesnak. Prelejte polovicou olivového oleja a octom. Dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte. Prikryte šalát potravinovou fóliou a nechajte 30 minút odstáť. Pridajte lístky bazalky, premiešajte a pokvapkajte zvyškom olivového oleja. Navrch dajte zvyšné paradajky a ozdobte ďalšími lístkami bazalky. Podávajte s pečenými zemiakmi a kukuricou.

Skryť Vypnúť reklamu

Ražniči z kuracích krídel
suroviny na 4 porcie

  • 24 kuracích krídel
  • 200 ml paradajkovej omáčky
  • 100 ml čatní
  • 50 ml sójovej omáčky
  • 75 ml worcesterskej omáčky
  • 2 strúčiky podrveného cesnaku

obr_2.jpgPredhrejte rúru na 180 °C. Napichnite 3 kuracie krídla na drevenú kebabovú paličku. Uložte do zapekacej misy. Zmiešajte všetku paradajkovú omáčku s čatní a cesnakom. Prelejte zmesou krídla. Prikryte misu alobalom a pečte v rúre 15 minút. Vyberte z rúry a položte krídla na gril, dogrilujte domäkka. Pozor, omáčka sa môže trochu pripáliť vzhľadom na množstvo cukru v paradajkovej omáčke a čatní.
TIP: Na noc namočte kebabové paličky v studenej vode. Tak pri grilovaní neobhoria.


Vykostené jahňacie stehno
suroviny na 4 porcie

  • jahňacie stehno, vykostené
  • 500 ml bieleho jogurtu
  • šťava z citróna
  • veľká hrsť čerstvej nasekanej bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku podrviť
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

obr_3.jpgPoložte jahňacie stehno na veľký tanier. Pridajte jogurt, citrónovú šťavu, bazalku a cesnak. Rukami výdatne obaľte mäso v bylinkovo-jogurtovej zmesi. Nechajte odstáť hodinu. Môžete ho nechať marinovať aj dlhšie alebo dokonca cez noc v chladničke. Keď je gril pripravený, dochuťte mäso soľou a korením. Položte stehno na gril, prikryte a nechajte piecť. Po chvíľke mäso obráťte. Pečte mäso tak dlho, ako uznáte za vhodné, v závislosti od stupňa prepečenia, aký vám chutí.

Skryť Vypnúť reklamu

!Dobrý nápad!

Cesnakovo-bylinkové maslo

  • maslo
  • bylinková soľ
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť čerstvého kôpru
  • 5 strúčikov cesnaku

V miske necháme zmäknúť maslo, nasekáme umytú vňať a kôpor, očistíme cesnak a roztlačíme. Do masla vmiešame vňať, kôpor, cesnak a dochutíme bylinkovou soľou. Dáme do alobalu a vyformujeme z masla valček. Necháme 45 minút vychladiť v chladničke. Pred servírovaním budeme z masla krájať kolieska a podávať rovno k mäsu na grile.

!Osviežujúci záver dňa!

Čerstvé ovocie s mätou
suroviny na 4 porcie

  • melón
  • čerstvá mäta
  • vodný melón
  • cukrový melón
  • ananás

Nakrájajte všetko ovocie podľa ľubovôle, pridajte mätu. Až do servírovania skladujte v chladničke.

!Ovocná grilovačka!

Grilovaný ananás

  • ananás
  • včelí med
  • čerstvý zázvor
  • škorica

Ananás ošúpeme, nakrájame na plátky, vykrojíme drevnatý stred a potrieme medom. Zázvor ošúpeme a najemno postrúhame. Plátky ananásu potreté medom posypeme nastrúhaným zázvorom a škoricou, zabalíme do alobalu a ugrilujeme.
TIP: Podobne môžete pripraviť rôzne druhy ovocia, ktoré stačí obaliť v cukre, mede alebo jogurte a chvíľu grilovať, kým sa cukor neskaramelizuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Broskyne na grile

  • broskyne
  • kryštálový cukor
  • šľahačka

Broskyne rozpolíme, posypeme kryštálovým cukrom a položíme na grilovaciu panvicu. Grilujeme z oboch strán, až kým sa nevytvorí na ovocí karamel. Rozložíme na tanier, necháme chvíľku vychladnúť a navrch nastriekame šlahačku. Podávame teplé.

Grapefruit s medom na grile

  • grapefruity
  • med
  • škorica
  • posekané mandle

Grapefruity nakrájame na osminky, napicháme na špajle, namočíme do medu a obalíme v mandľových lupienkoch. Grilujeme z oboch strán 5 minút. Podávame ako dezert.

Grilované banány

  • banány so žltou šupkou bez škvŕn
  • med
  • maslo
  • škorica
  • citrónová šťava

Alobal potrime maslom. Babány ošúpeme, polejemem citrónovou šťavou, medom, posypeme škoricou, potrieme trochu maslom a zabalíme. Opekáme na grile, kým banány nie sú na dotyk mäkké. Podávame horúce, môžeme ozdobiť čokoládou alebo šľahačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  4. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  9. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 224
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 598
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 7 811
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 319
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 446
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 209
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 555
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 855
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 097
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


12 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 7 h