SME

Pozvánka na grilovačku

Čas záhradných grilovačiek je v plnom prúde. Prekvapte svojich hostí originálnymi pečenými pochúťkami, po ktorých si budú prsty oblizovať a na záver im pripravte dezert z čerstvého ovocia.

Crostini s fazuľou
suroviny na 4 porcie

  • nakrájaná bageta
  • 2 plechovky fazule
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekaného
  • 50 ml olivového oleja
  • 4 veľké jarné cibuľky, nadrobno nakrájané
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie

Predhrejte gril. Ogrilujte kúsky bagety z oboch strán do zlatohneda. Roztlačte fazuľu vidličkou alebo v mixéri. Pridajte do nej cesnak, olivový olej a jarnú cibuľku. Dochuťte soľou a čiernym korením. Naložte fazuľovú zmes na chlieb a servírujte s olivovým olejom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Chlebový šalát s pečenými zemiakmi a kukuricou
suroviny na 4 porcie

  • chlieb ciabatta
  • 30 ml studenej vody
  • 6 paradajok, rozštvrtených
  • červená cibuľa, nakrájaná
  • polovica uhorky, nakrájaná na väčšie kusy
  • stonka nakrájaného zeleru
  • 2 strúčiky podrveného cesnaku
  • 90 ml olivového oleja
  • 30 ml octu z červeného vína
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • veľká hrsť čerstvých lístkov bazalky, nahrubo nalámaných

obr_1.jpgNalámte chlieb na kúsky a vložte do veľkej misy. Vlejte vodu a dobre premiešajte. Chlieb musí byť vlhký, ale nie rozmočený. Odstráňte jadierka z paradajok. Nakrájajte ich na veľké kusy. Pridajte dve tretiny paradajok k chlebu. Pridajte cibuľu, uhorku, zeler a cesnak. Prelejte polovicou olivového oleja a octom. Dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte. Prikryte šalát potravinovou fóliou a nechajte 30 minút odstáť. Pridajte lístky bazalky, premiešajte a pokvapkajte zvyškom olivového oleja. Navrch dajte zvyšné paradajky a ozdobte ďalšími lístkami bazalky. Podávajte s pečenými zemiakmi a kukuricou.

SkryťVypnúť reklamu

Ražniči z kuracích krídel
suroviny na 4 porcie

  • 24 kuracích krídel
  • 200 ml paradajkovej omáčky
  • 100 ml čatní
  • 50 ml sójovej omáčky
  • 75 ml worcesterskej omáčky
  • 2 strúčiky podrveného cesnaku

obr_2.jpgPredhrejte rúru na 180 °C. Napichnite 3 kuracie krídla na drevenú kebabovú paličku. Uložte do zapekacej misy. Zmiešajte všetku paradajkovú omáčku s čatní a cesnakom. Prelejte zmesou krídla. Prikryte misu alobalom a pečte v rúre 15 minút. Vyberte z rúry a položte krídla na gril, dogrilujte domäkka. Pozor, omáčka sa môže trochu pripáliť vzhľadom na množstvo cukru v paradajkovej omáčke a čatní.
TIP: Na noc namočte kebabové paličky v studenej vode. Tak pri grilovaní neobhoria.


Vykostené jahňacie stehno
suroviny na 4 porcie

  • jahňacie stehno, vykostené
  • 500 ml bieleho jogurtu
  • šťava z citróna
  • veľká hrsť čerstvej nasekanej bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku podrviť
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

obr_3.jpgPoložte jahňacie stehno na veľký tanier. Pridajte jogurt, citrónovú šťavu, bazalku a cesnak. Rukami výdatne obaľte mäso v bylinkovo-jogurtovej zmesi. Nechajte odstáť hodinu. Môžete ho nechať marinovať aj dlhšie alebo dokonca cez noc v chladničke. Keď je gril pripravený, dochuťte mäso soľou a korením. Položte stehno na gril, prikryte a nechajte piecť. Po chvíľke mäso obráťte. Pečte mäso tak dlho, ako uznáte za vhodné, v závislosti od stupňa prepečenia, aký vám chutí.

SkryťVypnúť reklamu

!Dobrý nápad!

Cesnakovo-bylinkové maslo

  • maslo
  • bylinková soľ
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • hrsť čerstvého kôpru
  • 5 strúčikov cesnaku

V miske necháme zmäknúť maslo, nasekáme umytú vňať a kôpor, očistíme cesnak a roztlačíme. Do masla vmiešame vňať, kôpor, cesnak a dochutíme bylinkovou soľou. Dáme do alobalu a vyformujeme z masla valček. Necháme 45 minút vychladiť v chladničke. Pred servírovaním budeme z masla krájať kolieska a podávať rovno k mäsu na grile.

!Osviežujúci záver dňa!

Čerstvé ovocie s mätou
suroviny na 4 porcie

  • melón
  • čerstvá mäta
  • vodný melón
  • cukrový melón
  • ananás

Nakrájajte všetko ovocie podľa ľubovôle, pridajte mätu. Až do servírovania skladujte v chladničke.

!Ovocná grilovačka!

Grilovaný ananás

  • ananás
  • včelí med
  • čerstvý zázvor
  • škorica

Ananás ošúpeme, nakrájame na plátky, vykrojíme drevnatý stred a potrieme medom. Zázvor ošúpeme a najemno postrúhame. Plátky ananásu potreté medom posypeme nastrúhaným zázvorom a škoricou, zabalíme do alobalu a ugrilujeme.
TIP: Podobne môžete pripraviť rôzne druhy ovocia, ktoré stačí obaliť v cukre, mede alebo jogurte a chvíľu grilovať, kým sa cukor neskaramelizuje.

SkryťVypnúť reklamu

Broskyne na grile

  • broskyne
  • kryštálový cukor
  • šľahačka

Broskyne rozpolíme, posypeme kryštálovým cukrom a položíme na grilovaciu panvicu. Grilujeme z oboch strán, až kým sa nevytvorí na ovocí karamel. Rozložíme na tanier, necháme chvíľku vychladnúť a navrch nastriekame šlahačku. Podávame teplé.

Grapefruit s medom na grile

  • grapefruity
  • med
  • škorica
  • posekané mandle

Grapefruity nakrájame na osminky, napicháme na špajle, namočíme do medu a obalíme v mandľových lupienkoch. Grilujeme z oboch strán 5 minút. Podávame ako dezert.

Grilované banány

  • banány so žltou šupkou bez škvŕn
  • med
  • maslo
  • škorica
  • citrónová šťava

Alobal potrime maslom. Babány ošúpeme, polejemem citrónovou šťavou, medom, posypeme škoricou, potrieme trochu maslom a zabalíme. Opekáme na grile, kým banány nie sú na dotyk mäkké. Podávame horúce, môžeme ozdobiť čokoládou alebo šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 002
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 604
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 824
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 641
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 287
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 911
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 385
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 129
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 211
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 407
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 413
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 768
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 563
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu