Ako na zmrzliny a sorbety?

Ako si doma vyrobiť kvalitnú mrazenú pochúťku podľa vlastnej chuti? A čo to vlastne ten sorbet je?

Zmrzlina

„Zmrzliny tvoria samostatnú skupinu cukrárskych výrobkov. Na ich výrobu sú potrebné mlieko alebo smotana, cukor či iné sladidlo, zahusťovadlo, vajcia, ovocie, chuťové a aromatické prípravky...“ vraví uznávaná cukrárka Jozefína Zaukolcová. Ich príprava sa dá rozdeliť do niekoľkých častí: varenie základnej zmrzlinovej zmesi - smotanovej alebo mliečnej, dochucovanie - ovocím, rôznymi pastami, orechmi, kakaom a podobne, zmrazovanie dochutenej zmesi. Pri príprave zmrzlín používajú výrobcovia v súčasnosti rôzne hotové polotovary. Domácu zmrzlinu však nie je ťažké vyrobiť. Stačí len uvariť základnú zmes a vymiešať ju v zmrzlinovači, prípadne vyšľahať smotanu a pripraviť zmrzlinovú pochúťku na spôsob parfé – mrazeného smotanového krému. „Pri prvom spôsobe je, samozrejme, potrebný zmrzlinovač. Tekutá zmrzlina sa v ňom neustále mieša, čím sa našľaháva, zväčšuje svoj objem, zároveň sa zmrazuje a nevytvárajú sa kryštáliky ľadu. Tak má vyzerať dobrá zmrzlina. Ručne by to bolo náročnejšie,“ vraví odborníčka.

Sorbet

Ide o mrazený ovocný dezert, ktorého základ tvoria ovocná zložka, cukor, voda, prípadne liehovina alebo víno. Môže sa pripravovať aj zo zeleniny. „Ak sa používa cukor, treba ho najskôr krátko povariť s vodou a citrónovou šťavou, vychladiť a pridať ostatné suroviny. Pri príprave pomarančového sorbetu sa suroviny zmiešajú za studena. Je to v podstate ochutená vymiešaná zamrazená ovocná dreň. Pripravuje sa výlučne z čerstvých surovín,“ vraví Jozefína Zaukolcová. Počas zmrazovania sa hmota premiešava, aby sa netvorili kryštáliky. Na výrobu sa používajú sorbetovače.

Pár tipov od cukrárky:

  • Nie je ťažké vyrobiť sorbet podľa vlastnej chuti. Stačí si pripraviť rozmixované ovocie s cukrom, vhodne ho dochutiť a zamraziť tak, aby sa dalo jesť lyžicou. Treba však dávať pozor, aby sa netvorili kúsky ľadu!
  • Zmrzlinu mrazíme v kovovej nádobe, lebo má lepšiu tepelnú vodivosť ako plast.
  • Ak zmrzlina v miske príliš stuhne, ponoríme misku nakrátko do horúcej vody.
  • Pri konzumovaní nesmie byť zmrzlina príliš zmrznutá, lebo sa nerozvinie jej chuť.
  • Zmrzlinu, či už kúpenú, alebo vyrobenú, uchovávame v mrazničke pri teplote -18°C, nemali by sme ju skladovať dlhšie ako mesiac a treba ju izolovať od cudzích pachov.
  • Čiastočne rozmrazenú zmrzlinu nezmrazujeme, lebo by sa vytvorila hrubá hmota s ľadovými kryštálikmi.

Recepty Jozefíny Zaukolcovej

OVOCNÝ SORBET

  • 100 g čerstvého ovocia
  • 20 g kryštálového cukru
  • citrónová šťava z polovice citróna
  • 20 g ovocného destilátu podľa vlastného výberu
  • bielok

Ovocie, cukor, šťavu a destilát spolu rozmixujeme, dáme na dve hodiny zamraziť. Premiešame a pridáme vyšľahaný bielkový sneh. Ešte hodinu mrazíme.

RÝCHLA ZMRZLINA

  • 5 vajec
  • 50 g vanilínového cukru
  • 140 g práškového cukru
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 30 g kakaa
  • 200 g ľubovoľného rozmixovaného ovocia

Bielky, vanilínový cukor a 2/3 práškového cukru vyšľaháme, zvyšný cukor vymiešame so žĺtkami. Obidve hmoty spolu spojíme, pridáme vyšľahanú smotanu. Rozdelíme na tri časti. Jednu dochutíme ovocím, jednu kakaom a jednu necháme vanilkovú. Dáme do misiek zamraziť, nemusíme počas mrazenia miešať a servírujeme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 11 664
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 551
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 630
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 457
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 433
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 966
  7. Kam do tepla v januári? 2 119
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 905
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 735
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 041

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Logopedička: Nikdy nie je neskoro odnaučiť sa ráčkovať

Detí s problémami je čoraz viac.

SVET

Soros je všade. Orbánov verejný nepriateľ číslo jeden

Maďarský premiér si spravil agendu z útokov na migrantov aj médiá.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.