Ako na zmrzliny a sorbety?

Ako si doma vyrobiť kvalitnú mrazenú pochúťku podľa vlastnej chuti? A čo to vlastne ten sorbet je?

Zmrzlina

„Zmrzliny tvoria samostatnú skupinu cukrárskych výrobkov. Na ich výrobu sú potrebné mlieko alebo smotana, cukor či iné sladidlo, zahusťovadlo, vajcia, ovocie, chuťové a aromatické prípravky...“ vraví uznávaná cukrárka Jozefína Zaukolcová. Ich príprava sa dá rozdeliť do niekoľkých častí: varenie základnej zmrzlinovej zmesi - smotanovej alebo mliečnej, dochucovanie - ovocím, rôznymi pastami, orechmi, kakaom a podobne, zmrazovanie dochutenej zmesi. Pri príprave zmrzlín používajú výrobcovia v súčasnosti rôzne hotové polotovary. Domácu zmrzlinu však nie je ťažké vyrobiť. Stačí len uvariť základnú zmes a vymiešať ju v zmrzlinovači, prípadne vyšľahať smotanu a pripraviť zmrzlinovú pochúťku na spôsob parfé – mrazeného smotanového krému. „Pri prvom spôsobe je, samozrejme, potrebný zmrzlinovač. Tekutá zmrzlina sa v ňom neustále mieša, čím sa našľaháva, zväčšuje svoj objem, zároveň sa zmrazuje a nevytvárajú sa kryštáliky ľadu. Tak má vyzerať dobrá zmrzlina. Ručne by to bolo náročnejšie,“ vraví odborníčka.

Sorbet

Ide o mrazený ovocný dezert, ktorého základ tvoria ovocná zložka, cukor, voda, prípadne liehovina alebo víno. Môže sa pripravovať aj zo zeleniny. „Ak sa používa cukor, treba ho najskôr krátko povariť s vodou a citrónovou šťavou, vychladiť a pridať ostatné suroviny. Pri príprave pomarančového sorbetu sa suroviny zmiešajú za studena. Je to v podstate ochutená vymiešaná zamrazená ovocná dreň. Pripravuje sa výlučne z čerstvých surovín,“ vraví Jozefína Zaukolcová. Počas zmrazovania sa hmota premiešava, aby sa netvorili kryštáliky. Na výrobu sa používajú sorbetovače.

Pár tipov od cukrárky:

  • Nie je ťažké vyrobiť sorbet podľa vlastnej chuti. Stačí si pripraviť rozmixované ovocie s cukrom, vhodne ho dochutiť a zamraziť tak, aby sa dalo jesť lyžicou. Treba však dávať pozor, aby sa netvorili kúsky ľadu!
  • Zmrzlinu mrazíme v kovovej nádobe, lebo má lepšiu tepelnú vodivosť ako plast.
  • Ak zmrzlina v miske príliš stuhne, ponoríme misku nakrátko do horúcej vody.
  • Pri konzumovaní nesmie byť zmrzlina príliš zmrznutá, lebo sa nerozvinie jej chuť.
  • Zmrzlinu, či už kúpenú, alebo vyrobenú, uchovávame v mrazničke pri teplote -18°C, nemali by sme ju skladovať dlhšie ako mesiac a treba ju izolovať od cudzích pachov.
  • Čiastočne rozmrazenú zmrzlinu nezmrazujeme, lebo by sa vytvorila hrubá hmota s ľadovými kryštálikmi.

Recepty Jozefíny Zaukolcovej

OVOCNÝ SORBET

  • 100 g čerstvého ovocia
  • 20 g kryštálového cukru
  • citrónová šťava z polovice citróna
  • 20 g ovocného destilátu podľa vlastného výberu
  • bielok

Ovocie, cukor, šťavu a destilát spolu rozmixujeme, dáme na dve hodiny zamraziť. Premiešame a pridáme vyšľahaný bielkový sneh. Ešte hodinu mrazíme.

RÝCHLA ZMRZLINA

  • 5 vajec
  • 50 g vanilínového cukru
  • 140 g práškového cukru
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 30 g kakaa
  • 200 g ľubovoľného rozmixovaného ovocia

Bielky, vanilínový cukor a 2/3 práškového cukru vyšľaháme, zvyšný cukor vymiešame so žĺtkami. Obidve hmoty spolu spojíme, pridáme vyšľahanú smotanu. Rozdelíme na tri časti. Jednu dochutíme ovocím, jednu kakaom a jednu necháme vanilkovú. Dáme do misiek zamraziť, nemusíme počas mrazenia miešať a servírujeme.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 413
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 319
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 333
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 062
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 985
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 162
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 010
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 573
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 883
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 568

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop