Ako na zmrzliny a sorbety?

Ako si doma vyrobiť kvalitnú mrazenú pochúťku podľa vlastnej chuti? A čo to vlastne ten sorbet je?

(Zdroj: Pexels,com)

„Zmrzliny tvoria samostatnú skupinu cukrárskych výrobkov. Na ich výrobu sú potrebné mlieko alebo smotana, cukor či iné sladidlo, zahusťovadlo, vajcia, ovocie, chuťové a aromatické prípravky...“ vraví uznávaná cukrárka Jozefína Zaukolcová.

Ich príprava sa dá rozdeliť do niekoľkých častí: varenie základnej zmrzlinovej zmesi - smotanovej alebo mliečnej, dochucovanie - ovocím, rôznymi pastami, orechmi, kakaom a podobne, zmrazovanie dochutenej zmesi.

Pri príprave zmrzlín používajú výrobcovia v súčasnosti rôzne hotové polotovary.

Ako na domácu zmrzlinu

Domácu zmrzlinu však nie je ťažké vyrobiť. Stačí len uvariť základnú zmes a vymiešať ju v zmrzlinovači, prípadne vyšľahať smotanu a pripraviť zmrzlinovú pochúťku na spôsob parfé – mrazeného smotanového krému. „Pri prvom spôsobe je, samozrejme, potrebný zmrzlinovač.

Tekutá zmrzlina sa v ňom neustále mieša, čím sa našľaháva, zväčšuje svoj objem, zároveň sa zmrazuje a nevytvárajú sa kryštáliky ľadu. Tak má vyzerať dobrá zmrzlina. Ručne by to bolo náročnejšie,“ vraví odborníčka.

Vyrobte si sorbet

Ide o mrazený ovocný dezert, ktorého základ tvoria ovocná zložka, cukor, voda, prípadne liehovina alebo víno. Môže sa pripravovať aj zo zeleniny.

„Ak sa používa cukor, treba ho najskôr krátko povariť s vodou a citrónovou šťavou, vychladiť a pridať ostatné suroviny. Pri príprave pomarančového sorbetu sa suroviny zmiešajú za studena. Je to v podstate ochutená vymiešaná zamrazená ovocná dreň.

Pripravuje sa výlučne z čerstvých surovín,“ vraví Jozefína Zaukolcová. Počas zmrazovania sa hmota premiešava, aby sa netvorili kryštáliky. Na výrobu sa používajú sorbetovače.

Recepty Jozefíny Zaukolcovej

Ovocný sorbet

  • 100 g čerstvého ovocia
  • 20 g kryštálového cukru
  • citrónová šťava z polovice citróna
  • 20 g ovocného destilátu podľa vlastného výberu
  • bielok

Ovocie, cukor, šťavu a destilát spolu rozmixujeme, dáme na dve hodiny zamraziť. Premiešame a pridáme vyšľahaný bielkový sneh. Ešte hodinu mrazíme.

Rýchla zmrzlina

  • 5 vajec
  • 50 g vanilínového cukru
  • 140 g práškového cukru
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 30 g kakaa
  • 200 g ľubovoľného rozmixovaného ovocia

Bielky, vanilínový cukor a 2/3 práškového cukru vyšľaháme, zvyšný cukor vymiešame so žĺtkami. Obidve hmoty spolu spojíme, pridáme vyšľahanú smotanu. Rozdelíme na tri časti. Jednu dochutíme ovocím, jednu kakaom a jednu necháme vanilkovú. Dáme do misiek zamraziť, nemusíme počas mrazenia miešať a servírujeme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  4. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  5. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  6. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  8. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  9. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  10. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  3. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  4. 5 skvelých interiérových trendov pre rok 2019
  5. Functional spaces for creative dwellers
  6. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  7. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  8. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  9. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  10. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 20 391
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 15 807
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 12 642
  4. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 627
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 827
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 7 702
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 6 279
  8. Jedli ste už ružovú čokoládu? 6 233
  9. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 4 213
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 2 458

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Zabije trikrát viac Slovákov ako autonehody

Ako funguje očkovanie a prečo sú antivakcinačné hnutia.

Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo si Tóth myslí, že nepochybil

Podľa Kočnerovho informátora žiadny verejný záujem neexistuje.

Neprehliadnite tiež

Buď dobré dievčatko. Prečo nechceme, aby sa naše dcéry hnevali?

Šesť rád ako pomôcť dievčatám so zlosťou.

Móda ulice preniká už aj do svadobných trendov (foto)

Začal sa 10. ročník výstavy so svadobnou tematikou.

AUTORSKÁ STRANA MICHAELY TERENZANI

„Som tehotná, nie neschopná“

Muži už nemusia sami stavať domy a sadiť stromy.