Ako na zmrzliny a sorbety?

Ako si doma vyrobiť kvalitnú mrazenú pochúťku podľa vlastnej chuti? A čo to vlastne ten sorbet je?

Zmrzlina

„Zmrzliny tvoria samostatnú skupinu cukrárskych výrobkov. Na ich výrobu sú potrebné mlieko alebo smotana, cukor či iné sladidlo, zahusťovadlo, vajcia, ovocie, chuťové a aromatické prípravky...“ vraví uznávaná cukrárka Jozefína Zaukolcová. Ich príprava sa dá rozdeliť do niekoľkých častí: varenie základnej zmrzlinovej zmesi - smotanovej alebo mliečnej, dochucovanie - ovocím, rôznymi pastami, orechmi, kakaom a podobne, zmrazovanie dochutenej zmesi. Pri príprave zmrzlín používajú výrobcovia v súčasnosti rôzne hotové polotovary. Domácu zmrzlinu však nie je ťažké vyrobiť. Stačí len uvariť základnú zmes a vymiešať ju v zmrzlinovači, prípadne vyšľahať smotanu a pripraviť zmrzlinovú pochúťku na spôsob parfé – mrazeného smotanového krému. „Pri prvom spôsobe je, samozrejme, potrebný zmrzlinovač. Tekutá zmrzlina sa v ňom neustále mieša, čím sa našľaháva, zväčšuje svoj objem, zároveň sa zmrazuje a nevytvárajú sa kryštáliky ľadu. Tak má vyzerať dobrá zmrzlina. Ručne by to bolo náročnejšie,“ vraví odborníčka.

Sorbet

Ide o mrazený ovocný dezert, ktorého základ tvoria ovocná zložka, cukor, voda, prípadne liehovina alebo víno. Môže sa pripravovať aj zo zeleniny. „Ak sa používa cukor, treba ho najskôr krátko povariť s vodou a citrónovou šťavou, vychladiť a pridať ostatné suroviny. Pri príprave pomarančového sorbetu sa suroviny zmiešajú za studena. Je to v podstate ochutená vymiešaná zamrazená ovocná dreň. Pripravuje sa výlučne z čerstvých surovín,“ vraví Jozefína Zaukolcová. Počas zmrazovania sa hmota premiešava, aby sa netvorili kryštáliky. Na výrobu sa používajú sorbetovače.

Pár tipov od cukrárky:

  • Nie je ťažké vyrobiť sorbet podľa vlastnej chuti. Stačí si pripraviť rozmixované ovocie s cukrom, vhodne ho dochutiť a zamraziť tak, aby sa dalo jesť lyžicou. Treba však dávať pozor, aby sa netvorili kúsky ľadu!
  • Zmrzlinu mrazíme v kovovej nádobe, lebo má lepšiu tepelnú vodivosť ako plast.
  • Ak zmrzlina v miske príliš stuhne, ponoríme misku nakrátko do horúcej vody.
  • Pri konzumovaní nesmie byť zmrzlina príliš zmrznutá, lebo sa nerozvinie jej chuť.
  • Zmrzlinu, či už kúpenú, alebo vyrobenú, uchovávame v mrazničke pri teplote -18°C, nemali by sme ju skladovať dlhšie ako mesiac a treba ju izolovať od cudzích pachov.
  • Čiastočne rozmrazenú zmrzlinu nezmrazujeme, lebo by sa vytvorila hrubá hmota s ľadovými kryštálikmi.

Recepty Jozefíny Zaukolcovej

OVOCNÝ SORBET

  • 100 g čerstvého ovocia
  • 20 g kryštálového cukru
  • citrónová šťava z polovice citróna
  • 20 g ovocného destilátu podľa vlastného výberu
  • bielok

Ovocie, cukor, šťavu a destilát spolu rozmixujeme, dáme na dve hodiny zamraziť. Premiešame a pridáme vyšľahaný bielkový sneh. Ešte hodinu mrazíme.

RÝCHLA ZMRZLINA

  • 5 vajec
  • 50 g vanilínového cukru
  • 140 g práškového cukru
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 30 g kakaa
  • 200 g ľubovoľného rozmixovaného ovocia

Bielky, vanilínový cukor a 2/3 práškového cukru vyšľaháme, zvyšný cukor vymiešame so žĺtkami. Obidve hmoty spolu spojíme, pridáme vyšľahanú smotanu. Rozdelíme na tri časti. Jednu dochutíme ovocím, jednu kakaom a jednu necháme vanilkovú. Dáme do misiek zamraziť, nemusíme počas mrazenia miešať a servírujeme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 530
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 945
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 216
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 382
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 935
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 931
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 690
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 494
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 289
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 790

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.