SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Ako na zmrzliny a sorbety?

Ako si doma vyrobiť kvalitnú mrazenú pochúťku podľa vlastnej chuti? A čo to vlastne ten sorbet je?

(Zdroj: Pexels,com)

„Zmrzliny tvoria samostatnú skupinu cukrárskych výrobkov. Na ich výrobu sú potrebné mlieko alebo smotana, cukor či iné sladidlo, zahusťovadlo, vajcia, ovocie, chuťové a aromatické prípravky...“ vraví uznávaná cukrárka Jozefína Zaukolcová.

Ich príprava sa dá rozdeliť do niekoľkých častí: varenie základnej zmrzlinovej zmesi - smotanovej alebo mliečnej, dochucovanie - ovocím, rôznymi pastami, orechmi, kakaom a podobne, zmrazovanie dochutenej zmesi.

Pri príprave zmrzlín používajú výrobcovia v súčasnosti rôzne hotové polotovary.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako na domácu zmrzlinu

Domácu zmrzlinu však nie je ťažké vyrobiť. Stačí len uvariť základnú zmes a vymiešať ju v zmrzlinovači, prípadne vyšľahať smotanu a pripraviť zmrzlinovú pochúťku na spôsob parfé – mrazeného smotanového krému. „Pri prvom spôsobe je, samozrejme, potrebný zmrzlinovač.

Tekutá zmrzlina sa v ňom neustále mieša, čím sa našľaháva, zväčšuje svoj objem, zároveň sa zmrazuje a nevytvárajú sa kryštáliky ľadu. Tak má vyzerať dobrá zmrzlina. Ručne by to bolo náročnejšie,“ vraví odborníčka.

Vyrobte si sorbet

Ide o mrazený ovocný dezert, ktorého základ tvoria ovocná zložka, cukor, voda, prípadne liehovina alebo víno. Môže sa pripravovať aj zo zeleniny.

„Ak sa používa cukor, treba ho najskôr krátko povariť s vodou a citrónovou šťavou, vychladiť a pridať ostatné suroviny. Pri príprave pomarančového sorbetu sa suroviny zmiešajú za studena. Je to v podstate ochutená vymiešaná zamrazená ovocná dreň.

Skryť Vypnúť reklamu

Pripravuje sa výlučne z čerstvých surovín,“ vraví Jozefína Zaukolcová. Počas zmrazovania sa hmota premiešava, aby sa netvorili kryštáliky. Na výrobu sa používajú sorbetovače.

Recepty Jozefíny Zaukolcovej

Ovocný sorbet

  • 100 g čerstvého ovocia
  • 20 g kryštálového cukru
  • citrónová šťava z polovice citróna
  • 20 g ovocného destilátu podľa vlastného výberu
  • bielok

Ovocie, cukor, šťavu a destilát spolu rozmixujeme, dáme na dve hodiny zamraziť. Premiešame a pridáme vyšľahaný bielkový sneh. Ešte hodinu mrazíme.

Rýchla zmrzlina

  • 5 vajec
  • 50 g vanilínového cukru
  • 140 g práškového cukru
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 30 g kakaa
  • 200 g ľubovoľného rozmixovaného ovocia

Bielky, vanilínový cukor a 2/3 práškového cukru vyšľaháme, zvyšný cukor vymiešame so žĺtkami. Obidve hmoty spolu spojíme, pridáme vyšľahanú smotanu. Rozdelíme na tri časti. Jednu dochutíme ovocím, jednu kakaom a jednu necháme vanilkovú. Dáme do misiek zamraziť, nemusíme počas mrazenia miešať a servírujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 225
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 451
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 345
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 204
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 991
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 932
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 205
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 917
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 717
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 605
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Policajti blokujú demonštrantov počas protestu proti väzneniu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v Jekaterinburgu.

Rusi demonštrovali proti Putinovmu režimu.

5 h
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

9 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt