Mrazené potešenie

Keď sa teplota vyšplhá na tropické hodnoty, určite vám dobre padne dať si pohár vlastnoručne vyrobeného sorbetu alebo zmrzliny.

Jahodová zmrzlina
SUROVINY NA 2 LITRE

šálka práškového cukru
košíček čerstvých jahôd
6 veľkých vajec, bielka oddelené od žĺtkov
750 ml čerstvej smotany
4 kvapky červeného potravinového farbiva

Dajte ½ šálky práškového cukru a jahody do hrnca a varte na strednom plameni, kým jahody nezmäknú. Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť. Vyšľahajte žĺtka so zvyšným cukrom, kým nie je zmes svetlá a krémová. Priveďte do varu smotanu. Odstavte zo sporáka a pomaly prelejte do žĺtkovej zmesi za stáleho šľahania. Nalejte zmes do hrnca a varte na nízkom plameni, kým sa nevytvorí hustý puding. Dajte vychladnúť do chladničky a potom primiešajte jahodovú zmes. Vyšľahajte bielka a pomaly ich primiešajte do pudingovej zmesi. Pridajte potravinové farbivo a premiešajte. Nalejte zmes do plastovej nádoby a zamrazte na 40 minút. Vymiešajte metličkou na šľahanie a zmrazte na ďalších 30 minút. Pred servírovaním premiešajte ešte dvakrát.


Sorbet z marakuje a manga
SUROVINY NA ½ LITRA

4 zrelé marakuje
3 stredne veľké zrelé mangá, olúpané a nadrobno nakrájané
250 ml vody
2 PL práškového cukru

Nakrájajte marakuje na polovice, dajte spolu s mangami do mixéra a rozmixujte na pyré. Pridajte vodu, práškový cukor a ešte raz zmixujte. Sorbet vlejte do umelohmotnej nádoby a nechajte zamraziť 4 hodiny. Lyžicou rozdeľte do pohárov a servírujte s čerstvým ovocím.


Zmrazená pena z limetky a mäty
SUROVINY NA 2 LITRE

185 ml limetkovej šťavy
lístky mäty, rozmixované na pyré
½ šálky cukru
6 vaječných žĺtkov
2 vajíčka
maslo, pokrájané na kocky
625 ml smotany na šľahanie
2 PL práškového cukru

Na panvici vyšľahajte limetkovú šťavu, rozmixované listy mäty, cukor, žĺtka, vajíčka a maslo. Varte na strednom plameni, pričom stále šľahajte, až kým zmes nezovrie. Odstavte panvicu zo sporáka a preceďte zmes cez jemné sitko do misy. Pridajte k zmesi šľahačku a premiešajte. Pridajte práškový cukor a miešajte, kým nie je zmes hladká. Naplňte veľkú misu kockami ľadu. Obaľte misu naplnenú zmesou potravinovou fóliou a položte ju do ľadového kúpeľa. Chlaďte zmes v chladničke dva dni, pričom ju občas premiešajte. Naberte ju lyžicou do pohárov a zmrazte ešte 4 hodiny.


Melónový sorbet s vodkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

malý červený melón
3 PL práškového cukru
250 ml citrónovej šťavy
125 ml vodky
125 ml vody

Zmixujte spolu melón a práškový cukor. Pridajte citrónovú šťavu, vodku, vodu a pomiešajte. Nalejte zmes do mraziacich misiek a dajte zmraziť. Servírujte v pohároch ako ľadové melónové kocky alebo ako drvenú ľadovú kašu.


Ľadová Piňa Colada
SUROVINY NA 750 ML

500 ml čerstvej ananásovej šťavy
250 ml šľahačky
90 ml likéru Amarula
plátky čerstvého ananasu

Zmiešajte spolu šťavu, šľahačku a Amarulu. Nalejte do pohárov alebo do formy a dajte zamraziť na 3 až 4 hodiny alebo kým nie je zmes zmrznutá. Servírujte ozdobené plátkami čerstvého ananásu.

ODKIAĽ POCHÁDZA ZMRZLINA?

Traduje sa, že mrazený dezert objavil cisár Nero v 1. storočí n. l., keď holdoval rozmixovanému snehu s medom, orieškami a vínom. Podľa iného zdroja priniesol v 13. storočí do Talianska podobný dezert z Číny Marco Polo. A keď sa Talianka Katarína Medicejská vydala v roku 1533 za vojvodu Orleánskeho do Paríža, vzala so sebou aj kuchára, ktorý predstavil mrazené pochúťky Francúzsku. Na konci 17. storočia už sorbet či zmrzlinu dobre poznali aj obyčajní Parížania. Prvý recept na zmrzlinu sa však objavil až v roku 1718 v anglickej knihe Mrs. Mary Eales´Receipts. Bežnou pochúťkou sa zmrzlina stala až v druhej polovici 19. storočia vďaka veľkej obľube, ktorú získala v USA.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 974
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 830
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 770
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 666
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 301
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 147
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 564
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 388
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 374
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Odstrihnime sa od koreňov nenávisti (píše Michal Havran)

Pri výročí reformácie dokázali francúzski protestanti odsúdiť Lutherov antisemitizmus. A čo Slováci?

KOMENTÁRE

Púť do Compostely nám pripomína stratené ideály

Všetci pocestní sa v jednu chvíľu stretli, aby sa stručne pozdravili „buen camino“, a aby sa hneď potom aj rozišli.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.