SME

Mrazené potešenie

Keď sa teplota vyšplhá na tropické hodnoty, určite vám dobre padne dať si pohár vlastnoručne vyrobeného sorbetu alebo zmrzliny.

Jahodová zmrzlina
SUROVINY NA 2 LITRE

šálka práškového cukru
košíček čerstvých jahôd
6 veľkých vajec, bielka oddelené od žĺtkov
750 ml čerstvej smotany
4 kvapky červeného potravinového farbiva

Dajte ½ šálky práškového cukru a jahody do hrnca a varte na strednom plameni, kým jahody nezmäknú. Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť. Vyšľahajte žĺtka so zvyšným cukrom, kým nie je zmes svetlá a krémová. Priveďte do varu smotanu. Odstavte zo sporáka a pomaly prelejte do žĺtkovej zmesi za stáleho šľahania. Nalejte zmes do hrnca a varte na nízkom plameni, kým sa nevytvorí hustý puding. Dajte vychladnúť do chladničky a potom primiešajte jahodovú zmes. Vyšľahajte bielka a pomaly ich primiešajte do pudingovej zmesi. Pridajte potravinové farbivo a premiešajte. Nalejte zmes do plastovej nádoby a zamrazte na 40 minút. Vymiešajte metličkou na šľahanie a zmrazte na ďalších 30 minút. Pred servírovaním premiešajte ešte dvakrát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sorbet z marakuje a manga
SUROVINY NA ½ LITRA

4 zrelé marakuje
3 stredne veľké zrelé mangá, olúpané a nadrobno nakrájané
250 ml vody
2 PL práškového cukru

Nakrájajte marakuje na polovice, dajte spolu s mangami do mixéra a rozmixujte na pyré. Pridajte vodu, práškový cukor a ešte raz zmixujte. Sorbet vlejte do umelohmotnej nádoby a nechajte zamraziť 4 hodiny. Lyžicou rozdeľte do pohárov a servírujte s čerstvým ovocím.


Zmrazená pena z limetky a mäty
SUROVINY NA 2 LITRE

185 ml limetkovej šťavy
lístky mäty, rozmixované na pyré
½ šálky cukru
6 vaječných žĺtkov
2 vajíčka
maslo, pokrájané na kocky
625 ml smotany na šľahanie
2 PL práškového cukru

Na panvici vyšľahajte limetkovú šťavu, rozmixované listy mäty, cukor, žĺtka, vajíčka a maslo. Varte na strednom plameni, pričom stále šľahajte, až kým zmes nezovrie. Odstavte panvicu zo sporáka a preceďte zmes cez jemné sitko do misy. Pridajte k zmesi šľahačku a premiešajte. Pridajte práškový cukor a miešajte, kým nie je zmes hladká. Naplňte veľkú misu kockami ľadu. Obaľte misu naplnenú zmesou potravinovou fóliou a položte ju do ľadového kúpeľa. Chlaďte zmes v chladničke dva dni, pričom ju občas premiešajte. Naberte ju lyžicou do pohárov a zmrazte ešte 4 hodiny.

SkryťVypnúť reklamu

Melónový sorbet s vodkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

malý červený melón
3 PL práškového cukru
250 ml citrónovej šťavy
125 ml vodky
125 ml vody

Zmixujte spolu melón a práškový cukor. Pridajte citrónovú šťavu, vodku, vodu a pomiešajte. Nalejte zmes do mraziacich misiek a dajte zmraziť. Servírujte v pohároch ako ľadové melónové kocky alebo ako drvenú ľadovú kašu.


Ľadová Piňa Colada
SUROVINY NA 750 ML

500 ml čerstvej ananásovej šťavy
250 ml šľahačky
90 ml likéru Amarula
plátky čerstvého ananasu

Zmiešajte spolu šťavu, šľahačku a Amarulu. Nalejte do pohárov alebo do formy a dajte zamraziť na 3 až 4 hodiny alebo kým nie je zmes zmrznutá. Servírujte ozdobené plátkami čerstvého ananásu.

ODKIAĽ POCHÁDZA ZMRZLINA?

Traduje sa, že mrazený dezert objavil cisár Nero v 1. storočí n. l., keď holdoval rozmixovanému snehu s medom, orieškami a vínom. Podľa iného zdroja priniesol v 13. storočí do Talianska podobný dezert z Číny Marco Polo. A keď sa Talianka Katarína Medicejská vydala v roku 1533 za vojvodu Orleánskeho do Paríža, vzala so sebou aj kuchára, ktorý predstavil mrazené pochúťky Francúzsku. Na konci 17. storočia už sorbet či zmrzlinu dobre poznali aj obyčajní Parížania. Prvý recept na zmrzlinu sa však objavil až v roku 1718 v anglickej knihe Mrs. Mary Eales´Receipts. Bežnou pochúťkou sa zmrzlina stala až v druhej polovici 19. storočia vďaka veľkej obľube, ktorú získala v USA.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 058
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 671
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 954
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 743
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 715
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 172
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 171
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 57
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 2

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


2
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 232
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 306
  3. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 909
  4. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 895
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 889
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 694
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 039
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 614
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu