Mrazené potešenie

Keď sa teplota vyšplhá na tropické hodnoty, určite vám dobre padne dať si pohár vlastnoručne vyrobeného sorbetu alebo zmrzliny.

Jahodová zmrzlina
SUROVINY NA 2 LITRE

šálka práškového cukru
košíček čerstvých jahôd
6 veľkých vajec, bielka oddelené od žĺtkov
750 ml čerstvej smotany
4 kvapky červeného potravinového farbiva

Dajte ½ šálky práškového cukru a jahody do hrnca a varte na strednom plameni, kým jahody nezmäknú. Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť. Vyšľahajte žĺtka so zvyšným cukrom, kým nie je zmes svetlá a krémová. Priveďte do varu smotanu. Odstavte zo sporáka a pomaly prelejte do žĺtkovej zmesi za stáleho šľahania. Nalejte zmes do hrnca a varte na nízkom plameni, kým sa nevytvorí hustý puding. Dajte vychladnúť do chladničky a potom primiešajte jahodovú zmes. Vyšľahajte bielka a pomaly ich primiešajte do pudingovej zmesi. Pridajte potravinové farbivo a premiešajte. Nalejte zmes do plastovej nádoby a zamrazte na 40 minút. Vymiešajte metličkou na šľahanie a zmrazte na ďalších 30 minút. Pred servírovaním premiešajte ešte dvakrát.


Sorbet z marakuje a manga
SUROVINY NA ½ LITRA

4 zrelé marakuje
3 stredne veľké zrelé mangá, olúpané a nadrobno nakrájané
250 ml vody
2 PL práškového cukru

Nakrájajte marakuje na polovice, dajte spolu s mangami do mixéra a rozmixujte na pyré. Pridajte vodu, práškový cukor a ešte raz zmixujte. Sorbet vlejte do umelohmotnej nádoby a nechajte zamraziť 4 hodiny. Lyžicou rozdeľte do pohárov a servírujte s čerstvým ovocím.


Zmrazená pena z limetky a mäty
SUROVINY NA 2 LITRE

185 ml limetkovej šťavy
lístky mäty, rozmixované na pyré
½ šálky cukru
6 vaječných žĺtkov
2 vajíčka
maslo, pokrájané na kocky
625 ml smotany na šľahanie
2 PL práškového cukru

Na panvici vyšľahajte limetkovú šťavu, rozmixované listy mäty, cukor, žĺtka, vajíčka a maslo. Varte na strednom plameni, pričom stále šľahajte, až kým zmes nezovrie. Odstavte panvicu zo sporáka a preceďte zmes cez jemné sitko do misy. Pridajte k zmesi šľahačku a premiešajte. Pridajte práškový cukor a miešajte, kým nie je zmes hladká. Naplňte veľkú misu kockami ľadu. Obaľte misu naplnenú zmesou potravinovou fóliou a položte ju do ľadového kúpeľa. Chlaďte zmes v chladničke dva dni, pričom ju občas premiešajte. Naberte ju lyžicou do pohárov a zmrazte ešte 4 hodiny.


Melónový sorbet s vodkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

malý červený melón
3 PL práškového cukru
250 ml citrónovej šťavy
125 ml vodky
125 ml vody

Zmixujte spolu melón a práškový cukor. Pridajte citrónovú šťavu, vodku, vodu a pomiešajte. Nalejte zmes do mraziacich misiek a dajte zmraziť. Servírujte v pohároch ako ľadové melónové kocky alebo ako drvenú ľadovú kašu.


Ľadová Piňa Colada
SUROVINY NA 750 ML

500 ml čerstvej ananásovej šťavy
250 ml šľahačky
90 ml likéru Amarula
plátky čerstvého ananasu

Zmiešajte spolu šťavu, šľahačku a Amarulu. Nalejte do pohárov alebo do formy a dajte zamraziť na 3 až 4 hodiny alebo kým nie je zmes zmrznutá. Servírujte ozdobené plátkami čerstvého ananásu.

ODKIAĽ POCHÁDZA ZMRZLINA?

Traduje sa, že mrazený dezert objavil cisár Nero v 1. storočí n. l., keď holdoval rozmixovanému snehu s medom, orieškami a vínom. Podľa iného zdroja priniesol v 13. storočí do Talianska podobný dezert z Číny Marco Polo. A keď sa Talianka Katarína Medicejská vydala v roku 1533 za vojvodu Orleánskeho do Paríža, vzala so sebou aj kuchára, ktorý predstavil mrazené pochúťky Francúzsku. Na konci 17. storočia už sorbet či zmrzlinu dobre poznali aj obyčajní Parížania. Prvý recept na zmrzlinu sa však objavil až v roku 1718 v anglickej knihe Mrs. Mary Eales´Receipts. Bežnou pochúťkou sa zmrzlina stala až v druhej polovici 19. storočia vďaka veľkej obľube, ktorú získala v USA.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 22 953
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 392
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 428
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 328
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 986
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 874
  7. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 802
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 680
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 672

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Plavčan vo štvrtok skončí, Danko si dal čas na premýšľanie

Predseda SNS hovorí o potrebe obnoviť dôveru v koalícii.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa prehrabávali v úlomkoch Dankovho poníženia, aby zistili, čo povedal.

DOMOV

Reportér Týždňa: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Magušin sa s Dankom rozprával počas Ficovej tlačovky.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.