Mrazené potešenie

Keď sa teplota vyšplhá na tropické hodnoty, určite vám dobre padne dať si pohár vlastnoručne vyrobeného sorbetu alebo zmrzliny.

Jahodová zmrzlina
SUROVINY NA 2 LITRE

šálka práškového cukru
košíček čerstvých jahôd
6 veľkých vajec, bielka oddelené od žĺtkov
750 ml čerstvej smotany
4 kvapky červeného potravinového farbiva

Dajte ½ šálky práškového cukru a jahody do hrnca a varte na strednom plameni, kým jahody nezmäknú. Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť. Vyšľahajte žĺtka so zvyšným cukrom, kým nie je zmes svetlá a krémová. Priveďte do varu smotanu. Odstavte zo sporáka a pomaly prelejte do žĺtkovej zmesi za stáleho šľahania. Nalejte zmes do hrnca a varte na nízkom plameni, kým sa nevytvorí hustý puding. Dajte vychladnúť do chladničky a potom primiešajte jahodovú zmes. Vyšľahajte bielka a pomaly ich primiešajte do pudingovej zmesi. Pridajte potravinové farbivo a premiešajte. Nalejte zmes do plastovej nádoby a zamrazte na 40 minút. Vymiešajte metličkou na šľahanie a zmrazte na ďalších 30 minút. Pred servírovaním premiešajte ešte dvakrát.


Sorbet z marakuje a manga
SUROVINY NA ½ LITRA

4 zrelé marakuje
3 stredne veľké zrelé mangá, olúpané a nadrobno nakrájané
250 ml vody
2 PL práškového cukru

Nakrájajte marakuje na polovice, dajte spolu s mangami do mixéra a rozmixujte na pyré. Pridajte vodu, práškový cukor a ešte raz zmixujte. Sorbet vlejte do umelohmotnej nádoby a nechajte zamraziť 4 hodiny. Lyžicou rozdeľte do pohárov a servírujte s čerstvým ovocím.


Zmrazená pena z limetky a mäty
SUROVINY NA 2 LITRE

185 ml limetkovej šťavy
lístky mäty, rozmixované na pyré
½ šálky cukru
6 vaječných žĺtkov
2 vajíčka
maslo, pokrájané na kocky
625 ml smotany na šľahanie
2 PL práškového cukru

Na panvici vyšľahajte limetkovú šťavu, rozmixované listy mäty, cukor, žĺtka, vajíčka a maslo. Varte na strednom plameni, pričom stále šľahajte, až kým zmes nezovrie. Odstavte panvicu zo sporáka a preceďte zmes cez jemné sitko do misy. Pridajte k zmesi šľahačku a premiešajte. Pridajte práškový cukor a miešajte, kým nie je zmes hladká. Naplňte veľkú misu kockami ľadu. Obaľte misu naplnenú zmesou potravinovou fóliou a položte ju do ľadového kúpeľa. Chlaďte zmes v chladničke dva dni, pričom ju občas premiešajte. Naberte ju lyžicou do pohárov a zmrazte ešte 4 hodiny.


Melónový sorbet s vodkou
SUROVINY NA 4 PORCIE

malý červený melón
3 PL práškového cukru
250 ml citrónovej šťavy
125 ml vodky
125 ml vody

Zmixujte spolu melón a práškový cukor. Pridajte citrónovú šťavu, vodku, vodu a pomiešajte. Nalejte zmes do mraziacich misiek a dajte zmraziť. Servírujte v pohároch ako ľadové melónové kocky alebo ako drvenú ľadovú kašu.


Ľadová Piňa Colada
SUROVINY NA 750 ML

500 ml čerstvej ananásovej šťavy
250 ml šľahačky
90 ml likéru Amarula
plátky čerstvého ananasu

Zmiešajte spolu šťavu, šľahačku a Amarulu. Nalejte do pohárov alebo do formy a dajte zamraziť na 3 až 4 hodiny alebo kým nie je zmes zmrznutá. Servírujte ozdobené plátkami čerstvého ananásu.

ODKIAĽ POCHÁDZA ZMRZLINA?

Traduje sa, že mrazený dezert objavil cisár Nero v 1. storočí n. l., keď holdoval rozmixovanému snehu s medom, orieškami a vínom. Podľa iného zdroja priniesol v 13. storočí do Talianska podobný dezert z Číny Marco Polo. A keď sa Talianka Katarína Medicejská vydala v roku 1533 za vojvodu Orleánskeho do Paríža, vzala so sebou aj kuchára, ktorý predstavil mrazené pochúťky Francúzsku. Na konci 17. storočia už sorbet či zmrzlinu dobre poznali aj obyčajní Parížania. Prvý recept na zmrzlinu sa však objavil až v roku 1718 v anglickej knihe Mrs. Mary Eales´Receipts. Bežnou pochúťkou sa zmrzlina stala až v druhej polovici 19. storočia vďaka veľkej obľube, ktorú získala v USA.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 226
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 569
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 902
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 066
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 782
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 876
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 410
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 931
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 447
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 300

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.