SME
reklama

Ako si urobiť najlepší šalát?

Pri príprave letných šalátov platí zlaté pravidlo – čím viac fantázie, tým viac chuti.

Špičkoví kuchári, akým je napríklad Marek Orth z bratislavskej reštaurácie Paparazzi, tvrdia, že základom dobrého šalátu sú čerstvé suroviny, najlepšie rovno natrhané z vlastnej záhradky, ktoré treba krájať dobre nabrúseným ostrým nožom, a kvalitný dressing.

Základ ľahkých letných šalátov tvoria vždy šalátové listy, ktorých máme dnes na trhu nepreberné množstvo. „Ja osobne rád používam kučeravé šaláty biondo a rosso, japonský šalát mizunu, rukolu alebo ľadový šalát,“ odporúča Marek Orth. Ostatné zeleninové ingrediencie môžeme použiť podľa chuti. Marek často používa cherry paradajky, papriku a rôzne druhy exotického ovocia, ako sú papaja, karambola alebo mango. „Netreba sa báť kombinovať slané chute so sladkými,“ zdôrazňuje a dodáva, že sladké ovocie ako broskyne alebo melón chutia výborne napríklad s prošutom.

Na ochutenie nám poslúžia čerstvé bylinky ako pažítka, petržlenová vňať, oregano alebo majoránka. Čerešničkou na torte je, samozrejme, dresing, ktorý nemusí byť vôbec zložitý. Marek Orth má najradšej jednoduchú zálievku z vínneho octa a panenského olivového oleja. Obe ingrediencie stačí zmiešať, osoliť a okoreniť čerstvo pomletým farebným alebo bielym korením. Zhýčkaným gurmánom, ktorí sa chcú blysnúť niečím špeciálnym, odporúča vyskúšať sofi stikovaný Cézar dresing. Na jeho výrobu treba rozmixovať ančovičky, postrúhaný parmezán, kapary, dijonsku horčicu, vaječný žĺtok a rastlinný olej, ku ktorému pridáme na zjemnenie panenský olivový olej. K takto pripravenému dresingu pridáme ešte pečený cesnak, ktorý pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a necháme piecť v rúre 10 minút. Keď bude krásne upečený, rozmixujeme ho do dresingu, ktorý na záver dochutíme soľou, čili korením, bielym korením, worchestrovou omáčkou a tabascom.

Marekov šalátový tip:
Šalát z parmskej šunky, grilovaných broskýň a ovčieho syra

SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 mäkké broskyne
  • čerstvé rozmarínové listy, nakrájané na drobno
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • PL vínneho octu
  • extra virgin olivový olej
  • PL bieleho jogurtu alebo smotany
  • 16 plátkov parmskej šunky
  • 2 hrste rukoly, umytej a ousušenej
  • 100 g ovčieho syra

Zohrejeme grilovaciu panvicu alebo gril. Broskyne prekrojíme na polovičky a otáčaním opačným smerom z nich vyberieme kôstky. Naukladáme ich na tanier, posypeme nakrájaným rozmarínom, polejeme olivovým olejom, posypeme soľou a bielym korením. Ugrilujeme ich z každej strany do hneda, ale musíme si dať pozor, aby sme ich nespálili. Medzitým si pripravíme dresing. Do misky dáme ocot, 3 lyžičky extra virgin olivového oleja, jogurt alebo smotanu, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame. Parmskú šunku naukladáme na taniere, na to položíme broskyne. Rukolu dáme do misky s dresingom, premiešame a naservírujeme na taniere. Navrch dáme ovčí syr a podávame.

K téme sa vyjadruje: Executive Chef reštaurácie Paparazzi Marek Orth, www.redmonkeygroup.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 455
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 395
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 902
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 236
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 036
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 820
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 801
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 060
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 644
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 432
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 941
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 446
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 362
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 251
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu