Ako si urobiť najlepší šalát?

Pri príprave letných šalátov platí zlaté pravidlo – čím viac fantázie, tým viac chuti.

Špičkoví kuchári, akým je napríklad Marek Orth z bratislavskej reštaurácie Paparazzi, tvrdia, že základom dobrého šalátu sú čerstvé suroviny, najlepšie rovno natrhané z vlastnej záhradky, ktoré treba krájať dobre nabrúseným ostrým nožom, a kvalitný dressing.

Základ ľahkých letných šalátov tvoria vždy šalátové listy, ktorých máme dnes na trhu nepreberné množstvo. „Ja osobne rád používam kučeravé šaláty biondo a rosso, japonský šalát mizunu, rukolu alebo ľadový šalát,“ odporúča Marek Orth. Ostatné zeleninové ingrediencie môžeme použiť podľa chuti. Marek často používa cherry paradajky, papriku a rôzne druhy exotického ovocia, ako sú papaja, karambola alebo mango. „Netreba sa báť kombinovať slané chute so sladkými,“ zdôrazňuje a dodáva, že sladké ovocie ako broskyne alebo melón chutia výborne napríklad s prošutom.

Na ochutenie nám poslúžia čerstvé bylinky ako pažítka, petržlenová vňať, oregano alebo majoránka. Čerešničkou na torte je, samozrejme, dresing, ktorý nemusí byť vôbec zložitý. Marek Orth má najradšej jednoduchú zálievku z vínneho octa a panenského olivového oleja. Obe ingrediencie stačí zmiešať, osoliť a okoreniť čerstvo pomletým farebným alebo bielym korením. Zhýčkaným gurmánom, ktorí sa chcú blysnúť niečím špeciálnym, odporúča vyskúšať sofi stikovaný Cézar dresing. Na jeho výrobu treba rozmixovať ančovičky, postrúhaný parmezán, kapary, dijonsku horčicu, vaječný žĺtok a rastlinný olej, ku ktorému pridáme na zjemnenie panenský olivový olej. K takto pripravenému dresingu pridáme ešte pečený cesnak, ktorý pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a necháme piecť v rúre 10 minút. Keď bude krásne upečený, rozmixujeme ho do dresingu, ktorý na záver dochutíme soľou, čili korením, bielym korením, worchestrovou omáčkou a tabascom.

Marekov šalátový tip:
Šalát z parmskej šunky, grilovaných broskýň a ovčieho syra

SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 mäkké broskyne
  • čerstvé rozmarínové listy, nakrájané na drobno
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • PL vínneho octu
  • extra virgin olivový olej
  • PL bieleho jogurtu alebo smotany
  • 16 plátkov parmskej šunky
  • 2 hrste rukoly, umytej a ousušenej
  • 100 g ovčieho syra

Zohrejeme grilovaciu panvicu alebo gril. Broskyne prekrojíme na polovičky a otáčaním opačným smerom z nich vyberieme kôstky. Naukladáme ich na tanier, posypeme nakrájaným rozmarínom, polejeme olivovým olejom, posypeme soľou a bielym korením. Ugrilujeme ich z každej strany do hneda, ale musíme si dať pozor, aby sme ich nespálili. Medzitým si pripravíme dresing. Do misky dáme ocot, 3 lyžičky extra virgin olivového oleja, jogurt alebo smotanu, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame. Parmskú šunku naukladáme na taniere, na to položíme broskyne. Rukolu dáme do misky s dresingom, premiešame a naservírujeme na taniere. Navrch dáme ovčí syr a podávame.

K téme sa vyjadruje: Executive Chef reštaurácie Paparazzi Marek Orth, www.redmonkeygroup.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 243
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 826
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 791
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 577
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 924
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 895
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 768
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 578
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 571
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 489

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.