Špičkoví kuchári, akým je napríklad Marek Orth z bratislavskej reštaurácie Paparazzi, tvrdia, že základom dobrého šalátu sú čerstvé suroviny, najlepšie rovno natrhané z vlastnej záhradky, ktoré treba krájať dobre nabrúseným ostrým nožom, a kvalitný dressing.
Základ ľahkých letných šalátov tvoria vždy šalátové listy, ktorých máme dnes na trhu nepreberné množstvo. „Ja osobne rád používam kučeravé šaláty biondo a rosso, japonský šalát mizunu, rukolu alebo ľadový šalát,“ odporúča Marek Orth. Ostatné zeleninové ingrediencie môžeme použiť podľa chuti. Marek často používa cherry paradajky, papriku a rôzne druhy exotického ovocia, ako sú papaja, karambola alebo mango. „Netreba sa báť kombinovať slané chute so sladkými,“ zdôrazňuje a dodáva, že sladké ovocie ako broskyne alebo melón chutia výborne napríklad s prošutom.
Na ochutenie nám poslúžia čerstvé bylinky ako pažítka, petržlenová vňať, oregano alebo majoránka. Čerešničkou na torte je, samozrejme, dresing, ktorý nemusí byť vôbec zložitý. Marek Orth má najradšej jednoduchú zálievku z vínneho octa a panenského olivového oleja. Obe ingrediencie stačí zmiešať, osoliť a okoreniť čerstvo pomletým farebným alebo bielym korením. Zhýčkaným gurmánom, ktorí sa chcú blysnúť niečím špeciálnym, odporúča vyskúšať sofi stikovaný Cézar dresing. Na jeho výrobu treba rozmixovať ančovičky, postrúhaný parmezán, kapary, dijonsku horčicu, vaječný žĺtok a rastlinný olej, ku ktorému pridáme na zjemnenie panenský olivový olej. K takto pripravenému dresingu pridáme ešte pečený cesnak, ktorý pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a necháme piecť v rúre 10 minút. Keď bude krásne upečený, rozmixujeme ho do dresingu, ktorý na záver dochutíme soľou, čili korením, bielym korením, worchestrovou omáčkou a tabascom.
Šalát z parmskej šunky, grilovaných broskýň a ovčieho syra
SUROVINY NA 4 PORCIE
- 4 mäkké broskyne
- čerstvé rozmarínové listy, nakrájané na drobno
- olivový olej
- soľ
- mleté biele korenie
- PL vínneho octu
- extra virgin olivový olej
- PL bieleho jogurtu alebo smotany
- 16 plátkov parmskej šunky
- 2 hrste rukoly, umytej a ousušenej
- 100 g ovčieho syra
Zohrejeme grilovaciu panvicu alebo gril. Broskyne prekrojíme na polovičky a otáčaním opačným smerom z nich vyberieme kôstky. Naukladáme ich na tanier, posypeme nakrájaným rozmarínom, polejeme olivovým olejom, posypeme soľou a bielym korením. Ugrilujeme ich z každej strany do hneda, ale musíme si dať pozor, aby sme ich nespálili. Medzitým si pripravíme dresing. Do misky dáme ocot, 3 lyžičky extra virgin olivového oleja, jogurt alebo smotanu, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame. Parmskú šunku naukladáme na taniere, na to položíme broskyne. Rukolu dáme do misky s dresingom, premiešame a naservírujeme na taniere. Navrch dáme ovčí syr a podávame.
K téme sa vyjadruje: Executive Chef reštaurácie Paparazzi Marek Orth, www.redmonkeygroup.sk