Ako si urobiť najlepší šalát?

Pri príprave letných šalátov platí zlaté pravidlo – čím viac fantázie, tým viac chuti.

Špičkoví kuchári, akým je napríklad Marek Orth z bratislavskej reštaurácie Paparazzi, tvrdia, že základom dobrého šalátu sú čerstvé suroviny, najlepšie rovno natrhané z vlastnej záhradky, ktoré treba krájať dobre nabrúseným ostrým nožom, a kvalitný dressing.

Základ ľahkých letných šalátov tvoria vždy šalátové listy, ktorých máme dnes na trhu nepreberné množstvo. „Ja osobne rád používam kučeravé šaláty biondo a rosso, japonský šalát mizunu, rukolu alebo ľadový šalát,“ odporúča Marek Orth. Ostatné zeleninové ingrediencie môžeme použiť podľa chuti. Marek často používa cherry paradajky, papriku a rôzne druhy exotického ovocia, ako sú papaja, karambola alebo mango. „Netreba sa báť kombinovať slané chute so sladkými,“ zdôrazňuje a dodáva, že sladké ovocie ako broskyne alebo melón chutia výborne napríklad s prošutom.

Na ochutenie nám poslúžia čerstvé bylinky ako pažítka, petržlenová vňať, oregano alebo majoránka. Čerešničkou na torte je, samozrejme, dresing, ktorý nemusí byť vôbec zložitý. Marek Orth má najradšej jednoduchú zálievku z vínneho octa a panenského olivového oleja. Obe ingrediencie stačí zmiešať, osoliť a okoreniť čerstvo pomletým farebným alebo bielym korením. Zhýčkaným gurmánom, ktorí sa chcú blysnúť niečím špeciálnym, odporúča vyskúšať sofi stikovaný Cézar dresing. Na jeho výrobu treba rozmixovať ančovičky, postrúhaný parmezán, kapary, dijonsku horčicu, vaječný žĺtok a rastlinný olej, ku ktorému pridáme na zjemnenie panenský olivový olej. K takto pripravenému dresingu pridáme ešte pečený cesnak, ktorý pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a necháme piecť v rúre 10 minút. Keď bude krásne upečený, rozmixujeme ho do dresingu, ktorý na záver dochutíme soľou, čili korením, bielym korením, worchestrovou omáčkou a tabascom.

Marekov šalátový tip:
Šalát z parmskej šunky, grilovaných broskýň a ovčieho syra

SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 mäkké broskyne
  • čerstvé rozmarínové listy, nakrájané na drobno
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • PL vínneho octu
  • extra virgin olivový olej
  • PL bieleho jogurtu alebo smotany
  • 16 plátkov parmskej šunky
  • 2 hrste rukoly, umytej a ousušenej
  • 100 g ovčieho syra

Zohrejeme grilovaciu panvicu alebo gril. Broskyne prekrojíme na polovičky a otáčaním opačným smerom z nich vyberieme kôstky. Naukladáme ich na tanier, posypeme nakrájaným rozmarínom, polejeme olivovým olejom, posypeme soľou a bielym korením. Ugrilujeme ich z každej strany do hneda, ale musíme si dať pozor, aby sme ich nespálili. Medzitým si pripravíme dresing. Do misky dáme ocot, 3 lyžičky extra virgin olivového oleja, jogurt alebo smotanu, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame. Parmskú šunku naukladáme na taniere, na to položíme broskyne. Rukolu dáme do misky s dresingom, premiešame a naservírujeme na taniere. Navrch dáme ovčí syr a podávame.

K téme sa vyjadruje: Executive Chef reštaurácie Paparazzi Marek Orth, www.redmonkeygroup.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 5 694
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 677
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 5 050
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 578
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 492
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 354
  7. Kam do tepla v januári? 2 410
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 172
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 044
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 214

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ďalšia šanca na referendum o brexite? Podporil ho Blair aj Farage

Aj Briti si myslia, že ak by o brexite hlasovali druhýkrát, rozhodli by inak.

SVET

Babiša a Faltýnka vydajú na trestné stíhanie

Babiš v prejave zopakoval, že kauza je podľa neho zmanipulovaná.

PLUS

Psích dobyvateľov kozmu obetovali v mene komunizmu

Prvý psí kozmonaut mal byť pekný.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.