Ako si urobiť najlepší šalát?

Pri príprave letných šalátov platí zlaté pravidlo – čím viac fantázie, tým viac chuti.

Špičkoví kuchári, akým je napríklad Marek Orth z bratislavskej reštaurácie Paparazzi, tvrdia, že základom dobrého šalátu sú čerstvé suroviny, najlepšie rovno natrhané z vlastnej záhradky, ktoré treba krájať dobre nabrúseným ostrým nožom, a kvalitný dressing.

Základ ľahkých letných šalátov tvoria vždy šalátové listy, ktorých máme dnes na trhu nepreberné množstvo. „Ja osobne rád používam kučeravé šaláty biondo a rosso, japonský šalát mizunu, rukolu alebo ľadový šalát,“ odporúča Marek Orth. Ostatné zeleninové ingrediencie môžeme použiť podľa chuti. Marek často používa cherry paradajky, papriku a rôzne druhy exotického ovocia, ako sú papaja, karambola alebo mango. „Netreba sa báť kombinovať slané chute so sladkými,“ zdôrazňuje a dodáva, že sladké ovocie ako broskyne alebo melón chutia výborne napríklad s prošutom.

Na ochutenie nám poslúžia čerstvé bylinky ako pažítka, petržlenová vňať, oregano alebo majoránka. Čerešničkou na torte je, samozrejme, dresing, ktorý nemusí byť vôbec zložitý. Marek Orth má najradšej jednoduchú zálievku z vínneho octa a panenského olivového oleja. Obe ingrediencie stačí zmiešať, osoliť a okoreniť čerstvo pomletým farebným alebo bielym korením. Zhýčkaným gurmánom, ktorí sa chcú blysnúť niečím špeciálnym, odporúča vyskúšať sofi stikovaný Cézar dresing. Na jeho výrobu treba rozmixovať ančovičky, postrúhaný parmezán, kapary, dijonsku horčicu, vaječný žĺtok a rastlinný olej, ku ktorému pridáme na zjemnenie panenský olivový olej. K takto pripravenému dresingu pridáme ešte pečený cesnak, ktorý pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a necháme piecť v rúre 10 minút. Keď bude krásne upečený, rozmixujeme ho do dresingu, ktorý na záver dochutíme soľou, čili korením, bielym korením, worchestrovou omáčkou a tabascom.

Marekov šalátový tip:
Šalát z parmskej šunky, grilovaných broskýň a ovčieho syra

SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 4 mäkké broskyne
  • čerstvé rozmarínové listy, nakrájané na drobno
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • PL vínneho octu
  • extra virgin olivový olej
  • PL bieleho jogurtu alebo smotany
  • 16 plátkov parmskej šunky
  • 2 hrste rukoly, umytej a ousušenej
  • 100 g ovčieho syra

Zohrejeme grilovaciu panvicu alebo gril. Broskyne prekrojíme na polovičky a otáčaním opačným smerom z nich vyberieme kôstky. Naukladáme ich na tanier, posypeme nakrájaným rozmarínom, polejeme olivovým olejom, posypeme soľou a bielym korením. Ugrilujeme ich z každej strany do hneda, ale musíme si dať pozor, aby sme ich nespálili. Medzitým si pripravíme dresing. Do misky dáme ocot, 3 lyžičky extra virgin olivového oleja, jogurt alebo smotanu, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame. Parmskú šunku naukladáme na taniere, na to položíme broskyne. Rukolu dáme do misky s dresingom, premiešame a naservírujeme na taniere. Navrch dáme ovčí syr a podávame.

K téme sa vyjadruje: Executive Chef reštaurácie Paparazzi Marek Orth, www.redmonkeygroup.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 548
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 071
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 478
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 939
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 727
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 371
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 127
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 103
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 684
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 604

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.