Šalátové menu

Počas teplých letných dní vám spoľahlivo zaženie hlad zmes chrumkavej zeleniny s originálnymi šalátovými ingredienciami a s chutným dresingom.

Šalát z opraženej cvikly s plátkami pomaranča a kozím syrom
SUROVINY NA 6 PORCIÍ

8 – 12 mladých cvikiel
3 PL olivového oleja
3 strúčiky pokrájaného cesnaku
3 PL balzamikového octu
200 g zmiešaných šalátových listov (roketa, lístky mladého špenátu a žerucha)
3 stredne veľké pomaranče, nakrájané na plátky
75 g opražených vlašských orechov
250 g krémového kozieho syra

Šalátový dresing: PL octu z bieleho vína
ČL pomarančovej šťavy
ČL dijonskej horčice
soľ
čierne korenie
3 PL olivového oleja
med na dochutenie

Ošúpte cviklu, narežte na štvrtky a zmiešajte s olivovým olejom, cesnakom a balzamikovým octom. Okoreňte a opražte na horúcom grile domäkka. Nechajte trochu vychladnúť. Vyšľahajte prísady na šalátový dresing a polovicou premiešajte so šalátovými listami, plátkami pomaranča a vlašskými orechmi. Naaranžujte na šalátový servírovací podnos, potom pridajte grilovanú cviklu. Šalát je veľmi chutný, ak je cvikla ešte teplá, takže vône a chute sa premiešajú. Navrch nalámte kozí syr, pokvapkajte zvyšným šalátovým dresingom a ihneď servírujte s čerstvým chlebom.


Toausty s kurčaťom, mladým rímskym šalátom a aioli
SUROVINY NA 4 PORCIE

6 plátkov slaniny, nakrájanej na tenké pásiky
PL olivového oleja
2 veľké kuracie prsia, nakrájané na tenké pásiky
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
peceň bieleho chleba
100 ml domáceho aioli (pozrite recept v tabuľke - Dresingové variácie)
1 hlávka mladého rímskeho šalátu, rozdeleného na listy
4 vajíčka natvrdo
hobliny parmezánu

Opražte slaninu na oleji do chrumkava. Vyberte z panvice a opražte pásiky kurčaťa na tej istej panvici. Osoľte a okoreňte čiernym korením. Bochník chleba nakrájajte na kúsky, každý kúsok krátko opečte na panvici alebo na rozpálenom grile. Nahrubo natrite na chleb aioli, navrch dajte listy šalátu. Rozdeľte kúsky kurčaťa a chrumkavú slaninu na hrianky, navrch položte olúpané vajíčko a posypte parmezánom. TIP: Namiesto aioli použite kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Alebo urobte z tohto jedla šalát: polku chleba pokrájajte na kocky, opražte na krutóny a posypte nimi zvyšok ingrediencií.


Šalát s brokolicou a orechmi
SUROVINY NA 6 PORCIÍ

hlavička brokolice, nalámaná na ružičky
nadrobno nakrájaná cibuľa
hrsť nakrájaného čerstvého feniklu
2 PL olivového oleja
1 veľká plechovka artičokov, nakrájaných na štvrtky
šťava a kôra z citróna
vaječný bielok
100 g orieškov makadamia
korenie na barbecue
2 hrste šalátu roketa
100 ml limetkového šalátového dressingu (pozrite recept v tabuľke - Dresingové variácie)

Zmiešajte brokolicu, cibuľu, fenikel a olivový olej a grilujte, kým špičky brokolice nezačnú černieť. Okoreňte soľou a čiernym korením a zmiešajte ešte teplé s artičokmi a citrónovou šťavou a kôrou. Predhrejte rúru. Vyšľahajte vaječný bielok a premiešajte s orieškami, ochuťte korením na barbecue. Vysypte na panvicu a opekajte, kým sa oriešky neprepečú. Nechajte vychladnúť, potom orechy nahrubo posekajte. Premiešajte lístky rokety so šalátovým dresingom a uložte na tanier. Na šalát uložte lyžičkou brokolicovú zmes a posypte orieškami. TIP: Namiesto artičokov môžete použiť nakrájanú hľuzu fenikla.


Placka s opekaným baklažánom
SUROVINY NA VEĽKÚ PLACKU

500 g hladkej múky
štipka soli
ČL cukru
balíček instantných kvasníc
3,5 PL olivového oleja
300 ml vlažnej vody
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky, pokrájaný a posolený baklažán
200 g kozieho syra
vykôstkované čierne olivy
2 hrste lístkov mladého šalátu a byliniek
bazalkové pesto
2 citróny nakrájané na mesiačiky

Zmiešajte dokopy múku, soľ a cukor, pridajte olej a vodu, aby vzniklo mäkké cesto. Mieste 5 – 10 minút na pomúčenej pracovnej doske, kým nie je hladké a pružné. Dajte cesto do naolejovanej misy, prikryte ho látkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Cesto potom vyvaľkajte na veľkú placku a rozložte ju na vymastený plech alebo na papier na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte rozdrveným cesnakom a dajte odstáť na teplé miesto, kde bude kysnúť ešte 15 minút. Pečte pri 200 ˚C asi 20 – 25 minút do zlatohneda. Opražte baklažán z oboch strán na horúcej panvici a odložte. Opražte syr na rovnakej panvici dohneda. Pridajte k baklažánu spolu s olivami a primiešajte veľkú lyžicu pesta. Naaranžujte lístky šalátu a baklažán na placku, len čo ju vyberiete z rúry, nakrájajte na pizzové dieliky a servírujte. TIP: Ak si chcete recept zjednodušiť, kúpte hotovú cesnakovú pizzu a obložte ju týmto šalátom.


Šalát z tuniaka s paradajkami a fetou
SUROVINY NA 4 PORCIE

200 g cherry paradajok
červená cibuľa, nakrájaná na kolieska
500 g malých zemiakov, uvarených a prepolených
200 g blanšírovaných fazuľových strukov alebo špargle
syr feta, nalámaný na kúsky
2 hrste listov šalátu
veľká plechovka tuniaka

Šalátový dresing: hrsť nasekanej petržlenovej vňate
3 PL bieleho vínneho octu
2 PL kremžskej horčice
soľ
čierne korenie
1/2 hrnčeka olivového oleja
štipka čerstvo pomletého čierneho korenia

Predhrejte panvicu a vyšľahajte spolu prísady na šalátový dresing. Cherry paradajky a krúžky cibule uložte v jednej vrstve na panvicu. Opekajte 10 minút, alebo kým koža na paradajkách nezačne praskať. Nechajte vychladnúť. Zmiešajte zvyšok šalátových ingrediencií s dresingom a rozdeľte na taniere. Lyžicou dajte navrch paradajkovo-cibuľovú zmes.


Kuracia pečeň a šalát zo žeruchy
SUROVINY NA 4 PORCIE

3 PL olivového oleja
70 g masla
250 g kuracej pečene
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
4 šalotky, olúpané a nakrájané na kolieska
štipka cukru
1/2 šálky brandy
1/2 šálky octu
2 plné hrste žeruchy a listov čakanky
3 malé reďkovky, natenko nakrájané
4 hrubé plátky francúzskej bagety, nakrájané na kocky a opražené
3 PL olivového oleja
šťava z citróna
malý zväzok posekanej pažítky

Zohrejte polovicu olivového oleja a masla v panvici, opražte kuraciu pečeň. Osoľte a okoreňte, vyberte z panvice a odložte nabok. Opražte šalotky s cukrom na rovnakej panvici. Pridajte brandy s octom a duste, kým sa polovica tekutiny neodparí. Vráťte kuraciu pečeň na panvicu a premiešajte so zeleninou. Zmiešajte listy šalátu, reďkovky a opečené kocky bagety. Naaranžujte zmes na štyri taniere a pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a pažítkou. Tesne pred servírovaním dajte na šalát lyžicou teplú kuraciu pečeň a polejte chutným výpekom z panvice. TIP: Ak si chcete urobiť výdatné hlavné jedlo, vmiešajte do šalátu chrumkavú opraženú slaninku a servírujte s plátkami opraženého bieleho chleba.

DRESINGOVÉ VARIÁCIE:

Limetkový dresing

  • červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť koriandra
  • hrsť petržlenovej vňate
  • ČL plnotučnej horčice
  • ČL kremžskej horčice
  • ČL bieleho vínneho octu
  • šťava a kôra z 3 limetiek
  • soľ
  • čierne korenie
  • hrnček olivového oleja

Vložte všetky prísady okrem olivového oleja do mixéru a nadrobno rozmixujte. Pridajte olej, kým mixér ešte pracuje. Ak je dresing príliš hustý, môžete pridať ešte trochu oleja. Dresing vydrží v chladničke až týždeň.

Domáce aioli

  • 4 strúčiky rozdrveného cesnaku
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 3 vaječné žĺtky
  • ČL dijonskej horčice
  • 3 ČLčerveného vínneho octu
  • 2 hrnčeky slnečnicového oleja
  • hrsť posekanej pažítky

Rozmixujte všetky prísady okrem pažítky a oleja. Potom začnite pridávať po troške olej po jednotlivých kvapkách, počas mixovania. Postupne pridajte zvyšok oleja. Primiešajte pažítku a okoreňte podľa chuti. Aioli vydrží v chladničke až týždeň. Možno ho zriediť troškou horúcej vody alebo smotany.

Octový nálev s bazalkou

  • malá červená cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 6 PL balzamikového octu
  • hrnček olivového oleja
  • veľká hrsť listov bazalky

Rozmixujte spolu cibuľu, cesnak, soľ a čierne korenie s balzamikovým octom. Pridajte olej a znovu rozmixujte. Posekajte listy bazalky najemno a primiešajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 270
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 159
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 230
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 202
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 953
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 233
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 034
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 601
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 850
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 576

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

EKONOMIKA

Kaufland mení predajne. Pozrite sa, ako budú vyzerať

Sieť už začala s prestavbou niektorých pobočiek.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop