Šalátové menu

Počas teplých letných dní vám spoľahlivo zaženie hlad zmes chrumkavej zeleniny s originálnymi šalátovými ingredienciami a s chutným dresingom.

Šalát z opraženej cvikly s plátkami pomaranča a kozím syrom
SUROVINY NA 6 PORCIÍ

8 – 12 mladých cvikiel
3 PL olivového oleja
3 strúčiky pokrájaného cesnaku
3 PL balzamikového octu
200 g zmiešaných šalátových listov (roketa, lístky mladého špenátu a žerucha)
3 stredne veľké pomaranče, nakrájané na plátky
75 g opražených vlašských orechov
250 g krémového kozieho syra

Šalátový dresing: PL octu z bieleho vína
ČL pomarančovej šťavy
ČL dijonskej horčice
soľ
čierne korenie
3 PL olivového oleja
med na dochutenie

Ošúpte cviklu, narežte na štvrtky a zmiešajte s olivovým olejom, cesnakom a balzamikovým octom. Okoreňte a opražte na horúcom grile domäkka. Nechajte trochu vychladnúť. Vyšľahajte prísady na šalátový dresing a polovicou premiešajte so šalátovými listami, plátkami pomaranča a vlašskými orechmi. Naaranžujte na šalátový servírovací podnos, potom pridajte grilovanú cviklu. Šalát je veľmi chutný, ak je cvikla ešte teplá, takže vône a chute sa premiešajú. Navrch nalámte kozí syr, pokvapkajte zvyšným šalátovým dresingom a ihneď servírujte s čerstvým chlebom.


Toausty s kurčaťom, mladým rímskym šalátom a aioli
SUROVINY NA 4 PORCIE

6 plátkov slaniny, nakrájanej na tenké pásiky
PL olivového oleja
2 veľké kuracie prsia, nakrájané na tenké pásiky
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
peceň bieleho chleba
100 ml domáceho aioli (pozrite recept v tabuľke - Dresingové variácie)
1 hlávka mladého rímskeho šalátu, rozdeleného na listy
4 vajíčka natvrdo
hobliny parmezánu

Opražte slaninu na oleji do chrumkava. Vyberte z panvice a opražte pásiky kurčaťa na tej istej panvici. Osoľte a okoreňte čiernym korením. Bochník chleba nakrájajte na kúsky, každý kúsok krátko opečte na panvici alebo na rozpálenom grile. Nahrubo natrite na chleb aioli, navrch dajte listy šalátu. Rozdeľte kúsky kurčaťa a chrumkavú slaninu na hrianky, navrch položte olúpané vajíčko a posypte parmezánom. TIP: Namiesto aioli použite kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Alebo urobte z tohto jedla šalát: polku chleba pokrájajte na kocky, opražte na krutóny a posypte nimi zvyšok ingrediencií.


Šalát s brokolicou a orechmi
SUROVINY NA 6 PORCIÍ

hlavička brokolice, nalámaná na ružičky
nadrobno nakrájaná cibuľa
hrsť nakrájaného čerstvého feniklu
2 PL olivového oleja
1 veľká plechovka artičokov, nakrájaných na štvrtky
šťava a kôra z citróna
vaječný bielok
100 g orieškov makadamia
korenie na barbecue
2 hrste šalátu roketa
100 ml limetkového šalátového dressingu (pozrite recept v tabuľke - Dresingové variácie)

Zmiešajte brokolicu, cibuľu, fenikel a olivový olej a grilujte, kým špičky brokolice nezačnú černieť. Okoreňte soľou a čiernym korením a zmiešajte ešte teplé s artičokmi a citrónovou šťavou a kôrou. Predhrejte rúru. Vyšľahajte vaječný bielok a premiešajte s orieškami, ochuťte korením na barbecue. Vysypte na panvicu a opekajte, kým sa oriešky neprepečú. Nechajte vychladnúť, potom orechy nahrubo posekajte. Premiešajte lístky rokety so šalátovým dresingom a uložte na tanier. Na šalát uložte lyžičkou brokolicovú zmes a posypte orieškami. TIP: Namiesto artičokov môžete použiť nakrájanú hľuzu fenikla.


Placka s opekaným baklažánom
SUROVINY NA VEĽKÚ PLACKU

500 g hladkej múky
štipka soli
ČL cukru
balíček instantných kvasníc
3,5 PL olivového oleja
300 ml vlažnej vody
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky, pokrájaný a posolený baklažán
200 g kozieho syra
vykôstkované čierne olivy
2 hrste lístkov mladého šalátu a byliniek
bazalkové pesto
2 citróny nakrájané na mesiačiky

Zmiešajte dokopy múku, soľ a cukor, pridajte olej a vodu, aby vzniklo mäkké cesto. Mieste 5 – 10 minút na pomúčenej pracovnej doske, kým nie je hladké a pružné. Dajte cesto do naolejovanej misy, prikryte ho látkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Cesto potom vyvaľkajte na veľkú placku a rozložte ju na vymastený plech alebo na papier na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte rozdrveným cesnakom a dajte odstáť na teplé miesto, kde bude kysnúť ešte 15 minút. Pečte pri 200 ˚C asi 20 – 25 minút do zlatohneda. Opražte baklažán z oboch strán na horúcej panvici a odložte. Opražte syr na rovnakej panvici dohneda. Pridajte k baklažánu spolu s olivami a primiešajte veľkú lyžicu pesta. Naaranžujte lístky šalátu a baklažán na placku, len čo ju vyberiete z rúry, nakrájajte na pizzové dieliky a servírujte. TIP: Ak si chcete recept zjednodušiť, kúpte hotovú cesnakovú pizzu a obložte ju týmto šalátom.


Šalát z tuniaka s paradajkami a fetou
SUROVINY NA 4 PORCIE

200 g cherry paradajok
červená cibuľa, nakrájaná na kolieska
500 g malých zemiakov, uvarených a prepolených
200 g blanšírovaných fazuľových strukov alebo špargle
syr feta, nalámaný na kúsky
2 hrste listov šalátu
veľká plechovka tuniaka

Šalátový dresing: hrsť nasekanej petržlenovej vňate
3 PL bieleho vínneho octu
2 PL kremžskej horčice
soľ
čierne korenie
1/2 hrnčeka olivového oleja
štipka čerstvo pomletého čierneho korenia

Predhrejte panvicu a vyšľahajte spolu prísady na šalátový dresing. Cherry paradajky a krúžky cibule uložte v jednej vrstve na panvicu. Opekajte 10 minút, alebo kým koža na paradajkách nezačne praskať. Nechajte vychladnúť. Zmiešajte zvyšok šalátových ingrediencií s dresingom a rozdeľte na taniere. Lyžicou dajte navrch paradajkovo-cibuľovú zmes.


Kuracia pečeň a šalát zo žeruchy
SUROVINY NA 4 PORCIE

3 PL olivového oleja
70 g masla
250 g kuracej pečene
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
4 šalotky, olúpané a nakrájané na kolieska
štipka cukru
1/2 šálky brandy
1/2 šálky octu
2 plné hrste žeruchy a listov čakanky
3 malé reďkovky, natenko nakrájané
4 hrubé plátky francúzskej bagety, nakrájané na kocky a opražené
3 PL olivového oleja
šťava z citróna
malý zväzok posekanej pažítky

Zohrejte polovicu olivového oleja a masla v panvici, opražte kuraciu pečeň. Osoľte a okoreňte, vyberte z panvice a odložte nabok. Opražte šalotky s cukrom na rovnakej panvici. Pridajte brandy s octom a duste, kým sa polovica tekutiny neodparí. Vráťte kuraciu pečeň na panvicu a premiešajte so zeleninou. Zmiešajte listy šalátu, reďkovky a opečené kocky bagety. Naaranžujte zmes na štyri taniere a pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a pažítkou. Tesne pred servírovaním dajte na šalát lyžicou teplú kuraciu pečeň a polejte chutným výpekom z panvice. TIP: Ak si chcete urobiť výdatné hlavné jedlo, vmiešajte do šalátu chrumkavú opraženú slaninku a servírujte s plátkami opraženého bieleho chleba.

DRESINGOVÉ VARIÁCIE:

Limetkový dresing

  • červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť koriandra
  • hrsť petržlenovej vňate
  • ČL plnotučnej horčice
  • ČL kremžskej horčice
  • ČL bieleho vínneho octu
  • šťava a kôra z 3 limetiek
  • soľ
  • čierne korenie
  • hrnček olivového oleja

Vložte všetky prísady okrem olivového oleja do mixéru a nadrobno rozmixujte. Pridajte olej, kým mixér ešte pracuje. Ak je dresing príliš hustý, môžete pridať ešte trochu oleja. Dresing vydrží v chladničke až týždeň.

Domáce aioli

  • 4 strúčiky rozdrveného cesnaku
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 3 vaječné žĺtky
  • ČL dijonskej horčice
  • 3 ČLčerveného vínneho octu
  • 2 hrnčeky slnečnicového oleja
  • hrsť posekanej pažítky

Rozmixujte všetky prísady okrem pažítky a oleja. Potom začnite pridávať po troške olej po jednotlivých kvapkách, počas mixovania. Postupne pridajte zvyšok oleja. Primiešajte pažítku a okoreňte podľa chuti. Aioli vydrží v chladničke až týždeň. Možno ho zriediť troškou horúcej vody alebo smotany.

Octový nálev s bazalkou

  • malá červená cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 6 PL balzamikového octu
  • hrnček olivového oleja
  • veľká hrsť listov bazalky

Rozmixujte spolu cibuľu, cesnak, soľ a čierne korenie s balzamikovým octom. Pridajte olej a znovu rozmixujte. Posekajte listy bazalky najemno a primiešajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 877
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 309
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 665
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 990
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 214
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 113
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 587
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 405
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 338
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 163

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.