Šalátové menu

Počas teplých letných dní vám spoľahlivo zaženie hlad zmes chrumkavej zeleniny s originálnymi šalátovými ingredienciami a s chutným dresingom.

Šalát z opraženej cvikly s plátkami pomaranča a kozím syrom
SUROVINY NA 6 PORCIÍ

8 – 12 mladých cvikiel
3 PL olivového oleja
3 strúčiky pokrájaného cesnaku
3 PL balzamikového octu
200 g zmiešaných šalátových listov (roketa, lístky mladého špenátu a žerucha)
3 stredne veľké pomaranče, nakrájané na plátky
75 g opražených vlašských orechov
250 g krémového kozieho syra

Šalátový dresing: PL octu z bieleho vína
ČL pomarančovej šťavy
ČL dijonskej horčice
soľ
čierne korenie
3 PL olivového oleja
med na dochutenie

Ošúpte cviklu, narežte na štvrtky a zmiešajte s olivovým olejom, cesnakom a balzamikovým octom. Okoreňte a opražte na horúcom grile domäkka. Nechajte trochu vychladnúť. Vyšľahajte prísady na šalátový dresing a polovicou premiešajte so šalátovými listami, plátkami pomaranča a vlašskými orechmi. Naaranžujte na šalátový servírovací podnos, potom pridajte grilovanú cviklu. Šalát je veľmi chutný, ak je cvikla ešte teplá, takže vône a chute sa premiešajú. Navrch nalámte kozí syr, pokvapkajte zvyšným šalátovým dresingom a ihneď servírujte s čerstvým chlebom.


Toausty s kurčaťom, mladým rímskym šalátom a aioli
SUROVINY NA 4 PORCIE

6 plátkov slaniny, nakrájanej na tenké pásiky
PL olivového oleja
2 veľké kuracie prsia, nakrájané na tenké pásiky
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
peceň bieleho chleba
100 ml domáceho aioli (pozrite recept v tabuľke - Dresingové variácie)
1 hlávka mladého rímskeho šalátu, rozdeleného na listy
4 vajíčka natvrdo
hobliny parmezánu

Opražte slaninu na oleji do chrumkava. Vyberte z panvice a opražte pásiky kurčaťa na tej istej panvici. Osoľte a okoreňte čiernym korením. Bochník chleba nakrájajte na kúsky, každý kúsok krátko opečte na panvici alebo na rozpálenom grile. Nahrubo natrite na chleb aioli, navrch dajte listy šalátu. Rozdeľte kúsky kurčaťa a chrumkavú slaninu na hrianky, navrch položte olúpané vajíčko a posypte parmezánom. TIP: Namiesto aioli použite kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Alebo urobte z tohto jedla šalát: polku chleba pokrájajte na kocky, opražte na krutóny a posypte nimi zvyšok ingrediencií.


Šalát s brokolicou a orechmi
SUROVINY NA 6 PORCIÍ

hlavička brokolice, nalámaná na ružičky
nadrobno nakrájaná cibuľa
hrsť nakrájaného čerstvého feniklu
2 PL olivového oleja
1 veľká plechovka artičokov, nakrájaných na štvrtky
šťava a kôra z citróna
vaječný bielok
100 g orieškov makadamia
korenie na barbecue
2 hrste šalátu roketa
100 ml limetkového šalátového dressingu (pozrite recept v tabuľke - Dresingové variácie)

Zmiešajte brokolicu, cibuľu, fenikel a olivový olej a grilujte, kým špičky brokolice nezačnú černieť. Okoreňte soľou a čiernym korením a zmiešajte ešte teplé s artičokmi a citrónovou šťavou a kôrou. Predhrejte rúru. Vyšľahajte vaječný bielok a premiešajte s orieškami, ochuťte korením na barbecue. Vysypte na panvicu a opekajte, kým sa oriešky neprepečú. Nechajte vychladnúť, potom orechy nahrubo posekajte. Premiešajte lístky rokety so šalátovým dresingom a uložte na tanier. Na šalát uložte lyžičkou brokolicovú zmes a posypte orieškami. TIP: Namiesto artičokov môžete použiť nakrájanú hľuzu fenikla.


Placka s opekaným baklažánom
SUROVINY NA VEĽKÚ PLACKU

500 g hladkej múky
štipka soli
ČL cukru
balíček instantných kvasníc
3,5 PL olivového oleja
300 ml vlažnej vody
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky, pokrájaný a posolený baklažán
200 g kozieho syra
vykôstkované čierne olivy
2 hrste lístkov mladého šalátu a byliniek
bazalkové pesto
2 citróny nakrájané na mesiačiky

Zmiešajte dokopy múku, soľ a cukor, pridajte olej a vodu, aby vzniklo mäkké cesto. Mieste 5 – 10 minút na pomúčenej pracovnej doske, kým nie je hladké a pružné. Dajte cesto do naolejovanej misy, prikryte ho látkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Cesto potom vyvaľkajte na veľkú placku a rozložte ju na vymastený plech alebo na papier na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom, posypte rozdrveným cesnakom a dajte odstáť na teplé miesto, kde bude kysnúť ešte 15 minút. Pečte pri 200 ˚C asi 20 – 25 minút do zlatohneda. Opražte baklažán z oboch strán na horúcej panvici a odložte. Opražte syr na rovnakej panvici dohneda. Pridajte k baklažánu spolu s olivami a primiešajte veľkú lyžicu pesta. Naaranžujte lístky šalátu a baklažán na placku, len čo ju vyberiete z rúry, nakrájajte na pizzové dieliky a servírujte. TIP: Ak si chcete recept zjednodušiť, kúpte hotovú cesnakovú pizzu a obložte ju týmto šalátom.


Šalát z tuniaka s paradajkami a fetou
SUROVINY NA 4 PORCIE

200 g cherry paradajok
červená cibuľa, nakrájaná na kolieska
500 g malých zemiakov, uvarených a prepolených
200 g blanšírovaných fazuľových strukov alebo špargle
syr feta, nalámaný na kúsky
2 hrste listov šalátu
veľká plechovka tuniaka

Šalátový dresing: hrsť nasekanej petržlenovej vňate
3 PL bieleho vínneho octu
2 PL kremžskej horčice
soľ
čierne korenie
1/2 hrnčeka olivového oleja
štipka čerstvo pomletého čierneho korenia

Predhrejte panvicu a vyšľahajte spolu prísady na šalátový dresing. Cherry paradajky a krúžky cibule uložte v jednej vrstve na panvicu. Opekajte 10 minút, alebo kým koža na paradajkách nezačne praskať. Nechajte vychladnúť. Zmiešajte zvyšok šalátových ingrediencií s dresingom a rozdeľte na taniere. Lyžicou dajte navrch paradajkovo-cibuľovú zmes.


Kuracia pečeň a šalát zo žeruchy
SUROVINY NA 4 PORCIE

3 PL olivového oleja
70 g masla
250 g kuracej pečene
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
4 šalotky, olúpané a nakrájané na kolieska
štipka cukru
1/2 šálky brandy
1/2 šálky octu
2 plné hrste žeruchy a listov čakanky
3 malé reďkovky, natenko nakrájané
4 hrubé plátky francúzskej bagety, nakrájané na kocky a opražené
3 PL olivového oleja
šťava z citróna
malý zväzok posekanej pažítky

Zohrejte polovicu olivového oleja a masla v panvici, opražte kuraciu pečeň. Osoľte a okoreňte, vyberte z panvice a odložte nabok. Opražte šalotky s cukrom na rovnakej panvici. Pridajte brandy s octom a duste, kým sa polovica tekutiny neodparí. Vráťte kuraciu pečeň na panvicu a premiešajte so zeleninou. Zmiešajte listy šalátu, reďkovky a opečené kocky bagety. Naaranžujte zmes na štyri taniere a pokvapkajte olivovým olejom, citrónovou šťavou a pažítkou. Tesne pred servírovaním dajte na šalát lyžicou teplú kuraciu pečeň a polejte chutným výpekom z panvice. TIP: Ak si chcete urobiť výdatné hlavné jedlo, vmiešajte do šalátu chrumkavú opraženú slaninku a servírujte s plátkami opraženého bieleho chleba.

DRESINGOVÉ VARIÁCIE:

Limetkový dresing

  • červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť koriandra
  • hrsť petržlenovej vňate
  • ČL plnotučnej horčice
  • ČL kremžskej horčice
  • ČL bieleho vínneho octu
  • šťava a kôra z 3 limetiek
  • soľ
  • čierne korenie
  • hrnček olivového oleja

Vložte všetky prísady okrem olivového oleja do mixéru a nadrobno rozmixujte. Pridajte olej, kým mixér ešte pracuje. Ak je dresing príliš hustý, môžete pridať ešte trochu oleja. Dresing vydrží v chladničke až týždeň.

Domáce aioli

  • 4 strúčiky rozdrveného cesnaku
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 3 vaječné žĺtky
  • ČL dijonskej horčice
  • 3 ČLčerveného vínneho octu
  • 2 hrnčeky slnečnicového oleja
  • hrsť posekanej pažítky

Rozmixujte všetky prísady okrem pažítky a oleja. Potom začnite pridávať po troške olej po jednotlivých kvapkách, počas mixovania. Postupne pridajte zvyšok oleja. Primiešajte pažítku a okoreňte podľa chuti. Aioli vydrží v chladničke až týždeň. Možno ho zriediť troškou horúcej vody alebo smotany.

Octový nálev s bazalkou

  • malá červená cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nakrájané
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 6 PL balzamikového octu
  • hrnček olivového oleja
  • veľká hrsť listov bazalky

Rozmixujte spolu cibuľu, cesnak, soľ a čierne korenie s balzamikovým octom. Pridajte olej a znovu rozmixujte. Posekajte listy bazalky najemno a primiešajte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 7 316
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 5 623
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 491
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 435
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 442
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 386
  7. Kam do tepla v januári? 2 348
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 096
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 988
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 195

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Milujeme Slovensko

Vieme, že na to máme vo všetkých možných disciplínach.

ŠPORT

Rybáriková: Keby mi to niekto povedal, pošlem ho na liečenie

Slovenská tenistka postúpila už do osemfinále Australian Open.

AUTO

Nehody komplikujú dopravu v Bratislave, na D1 sa zrazilo 5 áut

Zápchy sú aj na diaľničnom obchvate.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?