Utopence chutia v lete najviac

Hoci nie sú najzdravšie a ani na vzhľad najlákavejšie, ich svieža chuť tvorí s pivom jedinečnú kombináciu.

Niečo drobné k pivu

Jedným z najpríjemnejších spôsobov ako v lete dodržiavať pitný režim, je bez debaty orosený pohár piva. Ten však, najmä v dobrej spoločnosti priateľov, nezostáva sám a po pár pivách sa ozve chuť na niečo drobné pod zub. Mnohé podniky sú na to pripravené, lebo vedia, že po dobrej „chuťovke“ znovu príde smäd, kruh sa uzatvára a hosť zostáva na ďalšie. Neopakovateľný sortiment a dokonalý súlad drobností k čapovanému pivu je typický pre nemecké a české krčmičky, kde je nielen na pohľad, ale hlavne podľa chuti jasné, že pivnú kultúru si pestujú už celé storočia. V pravej českej „hospůdke“ tak okrem národnej klasiky za pár „kaček“, akou je „vepřo-knedlo-zelo“, hovädzí guláš prípadne držková, dostanete aj nejakú pikantnú maličkosť k pivu – syrečky, nakladaný hermelín, pivný syr, hrianky s tatarákom alebo ostrou mäsovou zmesou, a takmer vždy aj utopence.

Utopence a ich nemeckí príbuzní

Utopence sú českou špecialitou a počas minulej volebnej kampane ich dokonca použili na vyjadrenie svojho názoru a hádzali ich do rečniacich politikov. Ich morbídne meno nevnímame dovtedy, kým sa na jedálnom lístku neobjaví jeho nepodarený anglický preklad – ‚drowned dead men‘. Pochybujem, že zahraniční turisti chápu tento druh čierneho humoru a vedia, že im neprinesú kus z odležaného nebožtíka. Utopence údajne pred viac ako sto rokmi prvýkrát pripravil krčmár a mlynár Šamánek z Berounska, ktorý sa potom vraj utopil pri oprave mlynského kolesa, čím nechtiac dal utopencom aj ich meno. Táto legenda však pred verejnosťou maskuje fakt, že v podstate išlo o ďalší z vynálezov Járu Cimrmana, ktorý takto vzdal hold českému pivu, aj vďaka čomu ho minulý mesiac zvolili za najväčší div Čiech. Jeho nápad sa ihneď ujal a rozšíril sa aj do nemecky hovoriacich krajín. Tam sa udomácnil hlavne v podobe šalátu (Wurstsalat), ktorý sa v rôznych podobách a obmenách ponúka od Rakúska až po Alsasko, kde napríklad pozostáva z tenkých prúžkov diétnej salámy a tvrdého syra (Allgäuer alebo Ementál) s cibuľou, krátko marinovaných v octe. Jedinečnou špecialitou sú norimberské „kyslé rožky“ (Saure Zipfel). Tieto teplé teľacie „buršty“ sa varia v octovo-vínovom náleve s cibuľou a koreninami a ešte teplé sa podávajú s chrenom a ražným chlebom a chutné sú nielen k pivu, ale aj po bujarej noci, keď ich ocenia najmä tí, čo to „trošku“ prehnali.

Aký plavčík, taký utopenec

Základom dobrých utopencov sú kvalitné špekáčiky. Po páde komunistov začal byť ich výber obzvlášť náročný, keďže jednotliví výrobcovia prestali dodržiavať československú normu na ich výrobu a v snahe ušetriť sa zvyšoval podiel múky a nemäsových zložiek, čo sa zreteľne prejavilo na ich kvalite. S frustráciou sme to zažívali napríklad aj pri snahe opekať ich nad ohňom – rýchlo sa pripekali a zároveň sa rozpadali. Našťastie sa slovenskí a českí výrobcovia dohodli na spoločných pravidlách tradičnej výroby a tento rok podali žiadosť Európskej komisii o registrovanie špekáčikov ako našej zaručenej tradičnej špeciality. Utopence odrážajú krajové špecifiká, odvahu ich výrobcu, ako aj chute ich konzumentov. Okrem kvality a kvantity bežných ingrediencií (špekáčiky, cibuľa, kyslé uhorky, nakladaná kápia, feferónky či baranie rohy) záleží na dávke jednotlivých pochutín (horčica, ocot, cukor, soľ), ako aj na výbere korenín a byliniek, ktoré sa podieľajú na chuti octového nálevu. Hoci je ich príprava v podstate nenáročná a v praxi nemáte čo pokaziť, vo výslednej chuti sú veľké rozdiely a tak nečudo, že Česi radi usporadúvajú súťaže v ich degustácii. Skúste (nesúťažne) pripraviť svoje vlastné utopence na najbližšiu oslavu a určite mnohých potešíte.

Recepty na domáce utopence
Sedem dní a nocí

Ingrediencie: špekáčiky a cibuľa (1:1), nakladané uhorky, feferónky a baranie rohy, čerstvé alebo nakladané kuriatka prípadne rýdziky, mleté čierne korenie alebo štipľavá paprika. Na liter nálevu: ocot a voda (1:1), 1 lyžica oleja, 2 lyžičky cukru, 1 lyžička soli, celé korenie, nové korenie, bobkový list, klinčeky, borievky, rasca.
Postup: Nálev povaríme minimálne 5 minút, pričom časť vody môžeme nahradiť aj nálevom z feferónok. Ak použijeme čerstvé huby, pridáme ich na záver do vriaceho nálevu. Špekáčiky olúpeme, prekrojíme, pokoreníme, do rezu vložíme cibuľu a plátok uhorky. Do skleného pohára navrstvíme cibuľu, špekáčiky a ostatné zložky a zalejeme ešte teplým nálevom. Po vychladnutí uložíme na týždeň do chladničky. Obsah občas premiešame (nad drezom) a chýbajúci nálev môžeme doliať octom.

Bavorský „Wurstsalat“ sa podáva aj počas mníchovského Oktoberfestu. Obsahuje na kolieska nakrájané miestne „buršty“, kyslé uhorky a cibuľu. Väčšinou sa marinuje len pár hodín.

Čo ste možno nevedeli: Namiesto špekáčikov sa môžu použiť aj obyčajné párky. Menej vhodný je kabanos alebo slovenská točená saláma – tie sa hodia skôr na rýchle šaláty. Octový nálev zabezpečuje konzerváciu mäsa aj pri izbovej teplote. Napriek tomu sa tento spôsob manipulácie Európskej komisii nepozdáva.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Talent - vzdelanie - úspech
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  7. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 537
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 14 037
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 8 695
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 8 595
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 7 031
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 484
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 429
  8. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 032
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 903
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 372

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Procházka: Keby Dzurinda kandidoval, bude prezidentom

Špeciálne vydanie podcastu. Peter Tkačenko sa rozprával s Radoslavom Procházkom.

KOMENTÁRE

Danko si znova koleduje

Netreba pochybovať, že Dankova partia lezie na nervy všetkým zúčastneným.

Neprehliadnite tiež

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.