Jahodovo - rebarborový džem
- 1 kg jahôd
- 1 kg rebarbory
- 1,5 kg kryštálového cukru
Jahody umyte, osušte, pokrájajte, dajte do misy, posypte polovicou cukru a premiešajte. Rebarboru ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky, dajte do inej misy, posypte druhou polovicou cukru a premiešajte. Prikryte a nechajte na chladnom mieste do druhého dňa odstáť. Potom dajte do veľkého hrnca rebarboru, nechajte zovrieť a varte 10 minút. Pridajte jahody, znovu nechajte zovrieť a za stáleho miešania varte 20 minút. Hotový džem rozdeľte do pohárov a zatvorte.
Domáci jahodový džem
- 1 kg zrelých jahôd
- 1 kg želatínového cukru
- 3 Pl citrónovej šťavy
Nezabudnite aj na iné ovocie, ktoré máte radi...
Marhuľový džem

- 10 kg prezretých marhúľ
- 3,5 kg krupicového cukru
- šťava z 10 citrónov
Marhule umyte, zbavte kôstok a nakrájajte. V širokom hrnci ich varte asi 6 minút, potom pridajte cukor a citrónovú šťavu. Varte ďalších 5 minút. Hotový džem nalejte do pohárov, uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.