Marhuľové guľky
suroviny na 4 porcie
1 kg zemiakov
75 g masla
50 g krupice
vajce
2 žĺtky
soľ
250 g polohrubej múky
½ kg marhúľ
kockový cukor
180 g masla
150 g strúhanky
práškový cukor
škorica
Uvarené guľky vyberte z vody, polejte roztopeným maslom, posypte strúhankou, práškovým cukrom a škoricou.
TIP: Na obľúbené ovocné knedle či guľky môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa chuti a ročného obdovia. Pre spestrenie si môžete obmieňať aj posýpku. Najchutnejšia je z opraženej strúhanky, mletého maku, mletých orechov, deťom ulahodíte škoricovým cukrom či kakaom zmiešaným s práškovým cukrom, alebo hotovou čokoládovou polevou.
Ovocné guľky z rožkového cesta

3 rožky
3 dl mlieka
200 g polohrubej múky
ovocie podľa chuti
maslo
práškový cukor
mak alebo tvaroh
Postup: Rožky zalejte vlažným mliekom, pridajte múku a vypracujte cesto. Nechajte ho chvíľu odstáť, potom vyvaľkajte, pokrájajte na štvorčeky a plňte ovocím. Varte 10 minút v osolenej vode, polejte rozpusteným maslom, posypte makom alebo tvarohom a pocukrujte. Náplň receptov môžete obmieňať podľa chuti. Sladké guľky sú výborné napríklad aj s jahodami. Ak nemáte poruke čerstvé ovocie, môžete ho nahradiť aj zaváraným.
Slivkové guľky z tvarohového cesta

250 g tvarohu
3 PL strúhanky
PL polohrubej múky
PL krupice
vajce
slivky
maslo
práškový cukor
Postup: Z tvarohu, múky, krupice a vajca vypracujte cesto, vyvaľkajte z neho širší valček, nakrájajte na plátky, na ne položte umyté vykôstkované slivky a dobre zabaľte. Varte vo vriacej osolenej vode 10 minút. Podávajte poliate roztopeným maslom, posypané strúhankou a práškovým cukrom.
Čerešňové guľky

500 ml mlieka
100 g detskej krupice
20 g masla
vajce
300 g polohrubej múky
soľ
700 g čerešní
roztopené maslo na poliatie
tvaroh
práškový cukor
Postup: Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom do nej primiešame maslo, vajce, múku, osolíme a vypracujeme cesto. Z cesta odoberáme menšie kúsky, do ktorých zabalíme umyté čerešne. Pripravené guľky uvaríme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte minútu povaríme a potom dierkovanou naberačkou vyberieme na tanier. Každú porciu polejeme roztopeným maslom, posypeme rozdrobeným tvarohom a práškovým cukrom.