Marhuľové guľky

Kedysi nám ich možno varila babička. Dnes je už načase, aby sme sa ich naučili robiť samy.

Marhuľové guľky

suroviny na 4 porcie

1 kg zemiakov
75 g masla
50 g krupice
vajce
2 žĺtky
soľ
250 g polohrubej múky
½ kg marhúľ
kockový cukor
180 g masla
150 g strúhanky
práškový cukor
škorica

Uvarené guľky vyberte z vody, polejte roztopeným maslom, posypte strúhankou, práškovým cukrom a škoricou.

TIP: Na obľúbené ovocné knedle či guľky môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa chuti a ročného obdovia. Pre spestrenie si môžete obmieňať aj posýpku. Najchutnejšia je z opraženej strúhanky, mletého maku, mletých orechov, deťom ulahodíte škoricovým cukrom či kakaom zmiešaným s práškovým cukrom, alebo hotovou čokoládovou polevou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ovocné guľky z rožkového cesta

3 rožky
3 dl mlieka
200 g polohrubej múky
ovocie podľa chuti
maslo
práškový cukor
mak alebo tvaroh

Postup: Rožky zalejte vlažným mliekom, pridajte múku a vypracujte cesto. Nechajte ho chvíľu odstáť, potom vyvaľkajte, pokrájajte na štvorčeky a plňte ovocím. Varte 10 minút v osolenej vode, polejte rozpusteným maslom, posypte makom alebo tvarohom a pocukrujte. Náplň receptov môžete obmieňať podľa chuti. Sladké guľky sú výborné napríklad aj s jahodami. Ak nemáte poruke čerstvé ovocie, môžete ho nahradiť aj zaváraným.


Slivkové guľky z tvarohového cesta

250 g tvarohu
3 PL strúhanky
PL polohrubej múky
PL krupice
vajce
slivky
maslo
práškový cukor

Postup: Z tvarohu, múky, krupice a vajca vypracujte cesto, vyvaľkajte z neho širší valček, nakrájajte na plátky, na ne položte umyté vykôstkované slivky a dobre zabaľte. Varte vo vriacej osolenej vode 10 minút. Podávajte poliate roztopeným maslom, posypané strúhankou a práškovým cukrom.


Čerešňové guľky

500 ml mlieka
100 g detskej krupice
20 g masla
vajce
300 g polohrubej múky
soľ
700 g čerešní
roztopené maslo na poliatie
tvaroh
práškový cukor

Postup: Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom do nej primiešame maslo, vajce, múku, osolíme a vypracujeme cesto. Z cesta odoberáme menšie kúsky, do ktorých zabalíme umyté čerešne. Pripravené guľky uvaríme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte minútu povaríme a potom dierkovanou naberačkou vyberieme na tanier. Každú porciu polejeme roztopeným maslom, posypeme rozdrobeným tvarohom a práškovým cukrom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 911
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 10 131
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 119
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 585
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 661
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 322
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 587
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 227
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 628
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 194

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Putin priletel do Helsínk na summit s Trumpom s oneskorením

Program summitu sa zrejme oneskorí.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

ŠPORT

Súperi pri ňom vyzerali ako kužele. Zostavili sme ideálny tím

Najlepším hráčom bol Modrič, najužitočnejším Griezmann.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.