SME

Marhuľové guľky

Kedysi nám ich možno varila babička. Dnes je už načase, aby sme sa ich naučili robiť samy.

Marhuľové guľky

suroviny na 4 porcie

1 kg zemiakov
75 g masla
50 g krupice
vajce
2 žĺtky
soľ
250 g polohrubej múky
½ kg marhúľ
kockový cukor
180 g masla
150 g strúhanky
práškový cukor
škorica

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Uvarené guľky vyberte z vody, polejte roztopeným maslom, posypte strúhankou, práškovým cukrom a škoricou.

TIP: Na obľúbené ovocné knedle či guľky môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa chuti a ročného obdovia. Pre spestrenie si môžete obmieňať aj posýpku. Najchutnejšia je z opraženej strúhanky, mletého maku, mletých orechov, deťom ulahodíte škoricovým cukrom či kakaom zmiešaným s práškovým cukrom, alebo hotovou čokoládovou polevou.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocné guľky z rožkového cesta

3 rožky
3 dl mlieka
200 g polohrubej múky
ovocie podľa chuti
maslo
práškový cukor
mak alebo tvaroh

Postup: Rožky zalejte vlažným mliekom, pridajte múku a vypracujte cesto. Nechajte ho chvíľu odstáť, potom vyvaľkajte, pokrájajte na štvorčeky a plňte ovocím. Varte 10 minút v osolenej vode, polejte rozpusteným maslom, posypte makom alebo tvarohom a pocukrujte. Náplň receptov môžete obmieňať podľa chuti. Sladké guľky sú výborné napríklad aj s jahodami. Ak nemáte poruke čerstvé ovocie, môžete ho nahradiť aj zaváraným.


Slivkové guľky z tvarohového cesta

250 g tvarohu
3 PL strúhanky
PL polohrubej múky
PL krupice
vajce
slivky
maslo
práškový cukor

Postup: Z tvarohu, múky, krupice a vajca vypracujte cesto, vyvaľkajte z neho širší valček, nakrájajte na plátky, na ne položte umyté vykôstkované slivky a dobre zabaľte. Varte vo vriacej osolenej vode 10 minút. Podávajte poliate roztopeným maslom, posypané strúhankou a práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Čerešňové guľky

500 ml mlieka
100 g detskej krupice
20 g masla
vajce
300 g polohrubej múky
soľ
700 g čerešní
roztopené maslo na poliatie
tvaroh
práškový cukor

Postup: Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom do nej primiešame maslo, vajce, múku, osolíme a vypracujeme cesto. Z cesta odoberáme menšie kúsky, do ktorých zabalíme umyté čerešne. Pripravené guľky uvaríme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte minútu povaríme a potom dierkovanou naberačkou vyberieme na tanier. Každú porciu polejeme roztopeným maslom, posypeme rozdrobeným tvarohom a práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 471
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 811
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 891
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 360
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 799
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 751
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 084
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 915
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 941
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 813
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 830
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 980
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 671
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 772
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 861
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 284
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
reklama
SkryťZatvoriť reklamu