SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Marhuľové guľky

Kedysi nám ich možno varila babička. Dnes je už načase, aby sme sa ich naučili robiť samy.

Marhuľové guľky

suroviny na 4 porcie

1 kg zemiakov
75 g masla
50 g krupice
vajce
2 žĺtky
soľ
250 g polohrubej múky
½ kg marhúľ
kockový cukor
180 g masla
150 g strúhanky
práškový cukor
škorica

Uvarené guľky vyberte z vody, polejte roztopeným maslom, posypte strúhankou, práškovým cukrom a škoricou.

TIP: Na obľúbené ovocné knedle či guľky môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa chuti a ročného obdovia. Pre spestrenie si môžete obmieňať aj posýpku. Najchutnejšia je z opraženej strúhanky, mletého maku, mletých orechov, deťom ulahodíte škoricovým cukrom či kakaom zmiešaným s práškovým cukrom, alebo hotovou čokoládovou polevou.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocné guľky z rožkového cesta

3 rožky
3 dl mlieka
200 g polohrubej múky
ovocie podľa chuti
maslo
práškový cukor
mak alebo tvaroh

Postup: Rožky zalejte vlažným mliekom, pridajte múku a vypracujte cesto. Nechajte ho chvíľu odstáť, potom vyvaľkajte, pokrájajte na štvorčeky a plňte ovocím. Varte 10 minút v osolenej vode, polejte rozpusteným maslom, posypte makom alebo tvarohom a pocukrujte. Náplň receptov môžete obmieňať podľa chuti. Sladké guľky sú výborné napríklad aj s jahodami. Ak nemáte poruke čerstvé ovocie, môžete ho nahradiť aj zaváraným.


Slivkové guľky z tvarohového cesta

250 g tvarohu
3 PL strúhanky
PL polohrubej múky
PL krupice
vajce
slivky
maslo
práškový cukor

Postup: Z tvarohu, múky, krupice a vajca vypracujte cesto, vyvaľkajte z neho širší valček, nakrájajte na plátky, na ne položte umyté vykôstkované slivky a dobre zabaľte. Varte vo vriacej osolenej vode 10 minút. Podávajte poliate roztopeným maslom, posypané strúhankou a práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Čerešňové guľky

500 ml mlieka
100 g detskej krupice
20 g masla
vajce
300 g polohrubej múky
soľ
700 g čerešní
roztopené maslo na poliatie
tvaroh
práškový cukor

Postup: Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom do nej primiešame maslo, vajce, múku, osolíme a vypracujeme cesto. Z cesta odoberáme menšie kúsky, do ktorých zabalíme umyté čerešne. Pripravené guľky uvaríme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte minútu povaríme a potom dierkovanou naberačkou vyberieme na tanier. Každú porciu polejeme roztopeným maslom, posypeme rozdrobeným tvarohom a práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 059
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 932
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 10 761
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 086
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 018
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 366
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 580
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 560
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 554
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 294
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu