Marhuľové guľky

Kedysi nám ich možno varila babička. Dnes je už načase, aby sme sa ich naučili robiť samy.

Marhuľové guľky

suroviny na 4 porcie

1 kg zemiakov
75 g masla
50 g krupice
vajce
2 žĺtky
soľ
250 g polohrubej múky
½ kg marhúľ
kockový cukor
180 g masla
150 g strúhanky
práškový cukor
škorica

Uvarené guľky vyberte z vody, polejte roztopeným maslom, posypte strúhankou, práškovým cukrom a škoricou.

TIP: Na obľúbené ovocné knedle či guľky môžete použiť rôzne druhy ovocia podľa chuti a ročného obdovia. Pre spestrenie si môžete obmieňať aj posýpku. Najchutnejšia je z opraženej strúhanky, mletého maku, mletých orechov, deťom ulahodíte škoricovým cukrom či kakaom zmiešaným s práškovým cukrom, alebo hotovou čokoládovou polevou.


Ovocné guľky z rožkového cesta

3 rožky
3 dl mlieka
200 g polohrubej múky
ovocie podľa chuti
maslo
práškový cukor
mak alebo tvaroh

Postup: Rožky zalejte vlažným mliekom, pridajte múku a vypracujte cesto. Nechajte ho chvíľu odstáť, potom vyvaľkajte, pokrájajte na štvorčeky a plňte ovocím. Varte 10 minút v osolenej vode, polejte rozpusteným maslom, posypte makom alebo tvarohom a pocukrujte. Náplň receptov môžete obmieňať podľa chuti. Sladké guľky sú výborné napríklad aj s jahodami. Ak nemáte poruke čerstvé ovocie, môžete ho nahradiť aj zaváraným.


Slivkové guľky z tvarohového cesta

250 g tvarohu
3 PL strúhanky
PL polohrubej múky
PL krupice
vajce
slivky
maslo
práškový cukor

Postup: Z tvarohu, múky, krupice a vajca vypracujte cesto, vyvaľkajte z neho širší valček, nakrájajte na plátky, na ne položte umyté vykôstkované slivky a dobre zabaľte. Varte vo vriacej osolenej vode 10 minút. Podávajte poliate roztopeným maslom, posypané strúhankou a práškovým cukrom.


Čerešňové guľky

500 ml mlieka
100 g detskej krupice
20 g masla
vajce
300 g polohrubej múky
soľ
700 g čerešní
roztopené maslo na poliatie
tvaroh
práškový cukor

Postup: Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom do nej primiešame maslo, vajce, múku, osolíme a vypracujeme cesto. Z cesta odoberáme menšie kúsky, do ktorých zabalíme umyté čerešne. Pripravené guľky uvaríme v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, tak ich ešte minútu povaríme a potom dierkovanou naberačkou vyberieme na tanier. Každú porciu polejeme roztopeným maslom, posypeme rozdrobeným tvarohom a práškovým cukrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 261
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 950
  3. Moskva alebo Petrohrad? 4 629
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 322
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 557
  6. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 2 189
  7. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 2 183
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 723
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 617
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 191

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Filmár: To, čo sa deje v lesoch, presiahlo únosnú mieru

Zmenu už žiadajú tisíce ľudí.

KOMENTÁRE

O ozajstných hlupákoch. Bez mien, všeobecne

Vždy bol na smiech, čo však, neznamená, že by sme sa ho nemali báť.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.