SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Zavárané vitamíny

Vlastnoručne vyrobené zaváraniny vám budú určite chutiť lepšie ako tie z obchodu.

Jablkovo-hrušková pochúťka
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml

  • 300 g kyslých jabĺk
  • 300 g hrušiek
  • limetka
  • 100 g brusníc
  • ½ l suchého červeného vína
  • 500 g želírovacieho cukru

Umyjeme jablká a hrušky, pokrájame na menšie kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky a zalejeme ňou pokrájané ovocie. Umyjeme brusnice. Červené víno vlejeme do väčšieho hrnca a uvedieme do varu. Do horúceho vína pridáme jablká, hrušky, brusnice a želírovací cukor a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Zmes vlejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom a potom uložte na chladnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablkovo-mandľový sen
suroviny na 4 poháre s obsahom 450 ml

  • 800 g jabĺk
  • 100 g mandlí
  • 100 g hrozienok
  • 2 celé zrná kardamónu
  • 1 ČL škorice
  • ¼ l jablkovej šťavy
  • 750 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Jablká umyjeme, rozpolíme, vyberiem jadierka a pokrájame na menšie kúsky. Mandle rozpolíme, hrozienka umyjeme a vysušíme. Kardamón pokrájame nadrobno. Všetky ingrediencie okrem kyseliny citrónovej dáme do jedného hrnca a necháme odstáť 2 hodiny. Potom uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 4 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Odoberieme zvrchu penu a hotovú zaváraninu nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Jablkovo-hruškové želé
suroviny na 6 poháre s obsahom 200 ml

  • 4 veľké jablká
  • čerstvý zázvor veľkosti vlašského orecha
  • vanilkový struk
  • ¼ l hruškovej šťavy
  • 500 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Jablká umyjeme, osušíme, rozkrojíme, vyberieme jadrá, pokrájame na väčšie kúsky a dáme do hrnca. Zázvor ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Vanilkový struk pozdĺžne prepolíme. Pokrájané ovocie a zázvor zalejeme ¼ litrom vody a necháme 45 minút variť, kým jablká celkom nezmäknú. Odstavíme a jablká roztlačíme lyžičkou. Zalejeme hruškovou šťavou, pridáme vanilkový struk a želírovací cukor. Uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Pridáme kyselinu citrónovú. Odoberieme penu zvrchu, horúce želé naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Necháme 5 minút odstáť hore donom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zavárané hrušky v červenom víne
suroviny na 2 poháre s obsahom 800 ml

  • pomaranč
  • 0,7 l suchého červeného vína
  • 200 g cukru
  • škorica
  • klinčeky
  • 1 kg hrušiek

Umyjeme dôkladne pomaranč, odkrojíme z neho kôru v dlhých pásikoch. Vytlačíme z neho šťavu a zmiešame spolu s červeným vínom, cukrom, škoricou v jednom hrnci. Pridáme pomarančovú kôru a klinčeky, uvedieme do varu a necháme povariť 5 minút. Umyjeme hrušky a pokrájame na kúsky, pridáme k vriacemu ochutenému vínu a necháme 10 minút dusiť na miernom plameni. Odstavíme. Hrušky vyberieme a rozdelíme do pohárov. Zalejeme vareným ochuteným vínom a uzavrieme viečkom.

Egrešové želé s mätou
suroviny na 4 poháre s obsahom 375 ml

  • 1 kg zelených egrešov
  • 8 PL hroznovej šťavy
  • čerstvé lístky mäty
  • 500 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Egreše umyjeme, rozpolíme, dáme do hrnca spolu s hroznovou šťavou a uvedieme do varu. Odstavíme, egreše precedíme cez sitko. Umyjeme mätové lístky a pokrájame nadrobno. Prevarenú hroznovú šťavu, egreše a mätu dáme do jedného hrnca spolu so želírovacím cukrom. Uvedieme do varu a povaríme za stáleho miešania 3 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Z hotového želé odoberieme penu, ktorá sa vytvorila navrchu. Naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Poháre necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Skryť Vypnúť reklamu

Marmeláda z kivi
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml

  • 6 plodov kivi
  • limetka
  • 500 g želírovacieho cukru
  • škorica
  • balíček kyseliny citrónovej

Kivi ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky. Kúsky kivi, limetkovú šťavu a škoricu vymiešame spolu so želírovacím cukrom. Necháme 15 minút odstáť. Zmes uvedieme do varu a povaríme 3 minúty. Potom primiešame kyselinu citrónovú. Hotovú marmeládu vlejeme do pohárov a uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 258
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 499
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 644
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 609
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 534
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 210
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 335
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 280
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 183
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 052
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom