SME

Zavárané vitamíny

Vlastnoručne vyrobené zaváraniny vám budú určite chutiť lepšie ako tie z obchodu.

Jablkovo-hrušková pochúťka
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml

  • 300 g kyslých jabĺk
  • 300 g hrušiek
  • limetka
  • 100 g brusníc
  • ½ l suchého červeného vína
  • 500 g želírovacieho cukru

Umyjeme jablká a hrušky, pokrájame na menšie kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky a zalejeme ňou pokrájané ovocie. Umyjeme brusnice. Červené víno vlejeme do väčšieho hrnca a uvedieme do varu. Do horúceho vína pridáme jablká, hrušky, brusnice a želírovací cukor a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Zmes vlejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom a potom uložte na chladnom mieste.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jablkovo-mandľový sen
suroviny na 4 poháre s obsahom 450 ml

  • 800 g jabĺk
  • 100 g mandlí
  • 100 g hrozienok
  • 2 celé zrná kardamónu
  • 1 ČL škorice
  • ¼ l jablkovej šťavy
  • 750 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Jablká umyjeme, rozpolíme, vyberiem jadierka a pokrájame na menšie kúsky. Mandle rozpolíme, hrozienka umyjeme a vysušíme. Kardamón pokrájame nadrobno. Všetky ingrediencie okrem kyseliny citrónovej dáme do jedného hrnca a necháme odstáť 2 hodiny. Potom uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 4 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Odoberieme zvrchu penu a hotovú zaváraninu nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Jablkovo-hruškové želé
suroviny na 6 poháre s obsahom 200 ml

  • 4 veľké jablká
  • čerstvý zázvor veľkosti vlašského orecha
  • vanilkový struk
  • ¼ l hruškovej šťavy
  • 500 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Jablká umyjeme, osušíme, rozkrojíme, vyberieme jadrá, pokrájame na väčšie kúsky a dáme do hrnca. Zázvor ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Vanilkový struk pozdĺžne prepolíme. Pokrájané ovocie a zázvor zalejeme ¼ litrom vody a necháme 45 minút variť, kým jablká celkom nezmäknú. Odstavíme a jablká roztlačíme lyžičkou. Zalejeme hruškovou šťavou, pridáme vanilkový struk a želírovací cukor. Uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Pridáme kyselinu citrónovú. Odoberieme penu zvrchu, horúce želé naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Necháme 5 minút odstáť hore donom.

SkryťVypnúť reklamu

Zavárané hrušky v červenom víne
suroviny na 2 poháre s obsahom 800 ml

  • pomaranč
  • 0,7 l suchého červeného vína
  • 200 g cukru
  • škorica
  • klinčeky
  • 1 kg hrušiek

Umyjeme dôkladne pomaranč, odkrojíme z neho kôru v dlhých pásikoch. Vytlačíme z neho šťavu a zmiešame spolu s červeným vínom, cukrom, škoricou v jednom hrnci. Pridáme pomarančovú kôru a klinčeky, uvedieme do varu a necháme povariť 5 minút. Umyjeme hrušky a pokrájame na kúsky, pridáme k vriacemu ochutenému vínu a necháme 10 minút dusiť na miernom plameni. Odstavíme. Hrušky vyberieme a rozdelíme do pohárov. Zalejeme vareným ochuteným vínom a uzavrieme viečkom.

Egrešové želé s mätou
suroviny na 4 poháre s obsahom 375 ml

  • 1 kg zelených egrešov
  • 8 PL hroznovej šťavy
  • čerstvé lístky mäty
  • 500 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Egreše umyjeme, rozpolíme, dáme do hrnca spolu s hroznovou šťavou a uvedieme do varu. Odstavíme, egreše precedíme cez sitko. Umyjeme mätové lístky a pokrájame nadrobno. Prevarenú hroznovú šťavu, egreše a mätu dáme do jedného hrnca spolu so želírovacím cukrom. Uvedieme do varu a povaríme za stáleho miešania 3 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Z hotového želé odoberieme penu, ktorá sa vytvorila navrchu. Naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Poháre necháme 5 minút odstáť hore dnom.

SkryťVypnúť reklamu

Marmeláda z kivi
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml

  • 6 plodov kivi
  • limetka
  • 500 g želírovacieho cukru
  • škorica
  • balíček kyseliny citrónovej

Kivi ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky. Kúsky kivi, limetkovú šťavu a škoricu vymiešame spolu so želírovacím cukrom. Necháme 15 minút odstáť. Zmes uvedieme do varu a povaríme 3 minúty. Potom primiešame kyselinu citrónovú. Hotovú marmeládu vlejeme do pohárov a uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 095
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 402
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 180
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 135
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 053
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 443
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
reklama
SkryťZatvoriť reklamu