Jablkovo-hrušková pochúťka
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml
- 300 g kyslých jabĺk
- 300 g hrušiek
- limetka
- 100 g brusníc
- ½ l suchého červeného vína
- 500 g želírovacieho cukru
Umyjeme jablká a hrušky, pokrájame na menšie kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky a zalejeme ňou pokrájané ovocie. Umyjeme brusnice. Červené víno vlejeme do väčšieho hrnca a uvedieme do varu. Do horúceho vína pridáme jablká, hrušky, brusnice a želírovací cukor a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Zmes vlejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom a potom uložte na chladnom mieste.
Jablkovo-mandľový sen
suroviny na 4 poháre s obsahom 450 ml
- 800 g jabĺk
- 100 g mandlí
- 100 g hrozienok
- 2 celé zrná kardamónu
- 1 ČL škorice
- ¼ l jablkovej šťavy
- 750 g želírovacieho cukru
- balíček kyseliny citrónovej
Jablká umyjeme, rozpolíme, vyberiem jadierka a pokrájame na menšie kúsky. Mandle rozpolíme, hrozienka umyjeme a vysušíme. Kardamón pokrájame nadrobno. Všetky ingrediencie okrem kyseliny citrónovej dáme do jedného hrnca a necháme odstáť 2 hodiny. Potom uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 4 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Odoberieme zvrchu penu a hotovú zaváraninu nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.
Jablkovo-hruškové želé
suroviny na 6 poháre s obsahom 200 ml
- 4 veľké jablká
- čerstvý zázvor veľkosti vlašského orecha
- vanilkový struk
- ¼ l hruškovej šťavy
- 500 g želírovacieho cukru
- balíček kyseliny citrónovej
Jablká umyjeme, osušíme, rozkrojíme, vyberieme jadrá, pokrájame na väčšie kúsky a dáme do hrnca. Zázvor ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Vanilkový struk pozdĺžne prepolíme. Pokrájané ovocie a zázvor zalejeme ¼ litrom vody a necháme 45 minút variť, kým jablká celkom nezmäknú. Odstavíme a jablká roztlačíme lyžičkou. Zalejeme hruškovou šťavou, pridáme vanilkový struk a želírovací cukor. Uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Pridáme kyselinu citrónovú. Odoberieme penu zvrchu, horúce želé naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Necháme 5 minút odstáť hore donom.
Zavárané hrušky v červenom víne
suroviny na 2 poháre s obsahom 800 ml
- pomaranč
- 0,7 l suchého červeného vína
- 200 g cukru
- škorica
- klinčeky
- 1 kg hrušiek
Umyjeme dôkladne pomaranč, odkrojíme z neho kôru v dlhých pásikoch. Vytlačíme z neho šťavu a zmiešame spolu s červeným vínom, cukrom, škoricou v jednom hrnci. Pridáme pomarančovú kôru a klinčeky, uvedieme do varu a necháme povariť 5 minút. Umyjeme hrušky a pokrájame na kúsky, pridáme k vriacemu ochutenému vínu a necháme 10 minút dusiť na miernom plameni. Odstavíme. Hrušky vyberieme a rozdelíme do pohárov. Zalejeme vareným ochuteným vínom a uzavrieme viečkom.
Egrešové želé s mätou
suroviny na 4 poháre s obsahom 375 ml
- 1 kg zelených egrešov
- 8 PL hroznovej šťavy
- čerstvé lístky mäty
- 500 g želírovacieho cukru
- balíček kyseliny citrónovej
Egreše umyjeme, rozpolíme, dáme do hrnca spolu s hroznovou šťavou a uvedieme do varu. Odstavíme, egreše precedíme cez sitko. Umyjeme mätové lístky a pokrájame nadrobno. Prevarenú hroznovú šťavu, egreše a mätu dáme do jedného hrnca spolu so želírovacím cukrom. Uvedieme do varu a povaríme za stáleho miešania 3 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Z hotového želé odoberieme penu, ktorá sa vytvorila navrchu. Naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Poháre necháme 5 minút odstáť hore dnom.
Marmeláda z kivi
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml
- 6 plodov kivi
- limetka
- 500 g želírovacieho cukru
- škorica
- balíček kyseliny citrónovej
Kivi ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky. Kúsky kivi, limetkovú šťavu a škoricu vymiešame spolu so želírovacím cukrom. Necháme 15 minút odstáť. Zmes uvedieme do varu a povaríme 3 minúty. Potom primiešame kyselinu citrónovú. Hotovú marmeládu vlejeme do pohárov a uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.