Zavárané vitamíny

Vlastnoručne vyrobené zaváraniny vám budú určite chutiť lepšie ako tie z obchodu.

Jablkovo-hrušková pochúťka
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml

  • 300 g kyslých jabĺk
  • 300 g hrušiek
  • limetka
  • 100 g brusníc
  • ½ l suchého červeného vína
  • 500 g želírovacieho cukru

Umyjeme jablká a hrušky, pokrájame na menšie kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky a zalejeme ňou pokrájané ovocie. Umyjeme brusnice. Červené víno vlejeme do väčšieho hrnca a uvedieme do varu. Do horúceho vína pridáme jablká, hrušky, brusnice a želírovací cukor a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Zmes vlejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom a potom uložte na chladnom mieste.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jablkovo-mandľový sen
suroviny na 4 poháre s obsahom 450 ml

  • 800 g jabĺk
  • 100 g mandlí
  • 100 g hrozienok
  • 2 celé zrná kardamónu
  • 1 ČL škorice
  • ¼ l jablkovej šťavy
  • 750 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Jablká umyjeme, rozpolíme, vyberiem jadierka a pokrájame na menšie kúsky. Mandle rozpolíme, hrozienka umyjeme a vysušíme. Kardamón pokrájame nadrobno. Všetky ingrediencie okrem kyseliny citrónovej dáme do jedného hrnca a necháme odstáť 2 hodiny. Potom uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 4 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Odoberieme zvrchu penu a hotovú zaváraninu nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Jablkovo-hruškové želé
suroviny na 6 poháre s obsahom 200 ml

  • 4 veľké jablká
  • čerstvý zázvor veľkosti vlašského orecha
  • vanilkový struk
  • ¼ l hruškovej šťavy
  • 500 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Jablká umyjeme, osušíme, rozkrojíme, vyberieme jadrá, pokrájame na väčšie kúsky a dáme do hrnca. Zázvor ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Vanilkový struk pozdĺžne prepolíme. Pokrájané ovocie a zázvor zalejeme ¼ litrom vody a necháme 45 minút variť, kým jablká celkom nezmäknú. Odstavíme a jablká roztlačíme lyžičkou. Zalejeme hruškovou šťavou, pridáme vanilkový struk a želírovací cukor. Uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Pridáme kyselinu citrónovú. Odoberieme penu zvrchu, horúce želé naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Necháme 5 minút odstáť hore donom.

Zavárané hrušky v červenom víne
suroviny na 2 poháre s obsahom 800 ml

  • pomaranč
  • 0,7 l suchého červeného vína
  • 200 g cukru
  • škorica
  • klinčeky
  • 1 kg hrušiek

Umyjeme dôkladne pomaranč, odkrojíme z neho kôru v dlhých pásikoch. Vytlačíme z neho šťavu a zmiešame spolu s červeným vínom, cukrom, škoricou v jednom hrnci. Pridáme pomarančovú kôru a klinčeky, uvedieme do varu a necháme povariť 5 minút. Umyjeme hrušky a pokrájame na kúsky, pridáme k vriacemu ochutenému vínu a necháme 10 minút dusiť na miernom plameni. Odstavíme. Hrušky vyberieme a rozdelíme do pohárov. Zalejeme vareným ochuteným vínom a uzavrieme viečkom.

Egrešové želé s mätou
suroviny na 4 poháre s obsahom 375 ml

  • 1 kg zelených egrešov
  • 8 PL hroznovej šťavy
  • čerstvé lístky mäty
  • 500 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Egreše umyjeme, rozpolíme, dáme do hrnca spolu s hroznovou šťavou a uvedieme do varu. Odstavíme, egreše precedíme cez sitko. Umyjeme mätové lístky a pokrájame nadrobno. Prevarenú hroznovú šťavu, egreše a mätu dáme do jedného hrnca spolu so želírovacím cukrom. Uvedieme do varu a povaríme za stáleho miešania 3 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Z hotového želé odoberieme penu, ktorá sa vytvorila navrchu. Naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Poháre necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Marmeláda z kivi
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml

  • 6 plodov kivi
  • limetka
  • 500 g želírovacieho cukru
  • škorica
  • balíček kyseliny citrónovej

Kivi ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky. Kúsky kivi, limetkovú šťavu a škoricu vymiešame spolu so želírovacím cukrom. Necháme 15 minút odstáť. Zmes uvedieme do varu a povaríme 3 minúty. Potom primiešame kyselinu citrónovú. Hotovú marmeládu vlejeme do pohárov a uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 114
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 985
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 18 109
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 787
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 455
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 676
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 293
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 451
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 145
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 626

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.