SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Zavárané vitamíny

Vlastnoručne vyrobené zaváraniny vám budú určite chutiť lepšie ako tie z obchodu.

Jablkovo-hrušková pochúťka
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml

  • 300 g kyslých jabĺk
  • 300 g hrušiek
  • limetka
  • 100 g brusníc
  • ½ l suchého červeného vína
  • 500 g želírovacieho cukru

Umyjeme jablká a hrušky, pokrájame na menšie kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky a zalejeme ňou pokrájané ovocie. Umyjeme brusnice. Červené víno vlejeme do väčšieho hrnca a uvedieme do varu. Do horúceho vína pridáme jablká, hrušky, brusnice a želírovací cukor a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Zmes vlejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom a potom uložte na chladnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Jablkovo-mandľový sen
suroviny na 4 poháre s obsahom 450 ml

  • 800 g jabĺk
  • 100 g mandlí
  • 100 g hrozienok
  • 2 celé zrná kardamónu
  • 1 ČL škorice
  • ¼ l jablkovej šťavy
  • 750 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Jablká umyjeme, rozpolíme, vyberiem jadierka a pokrájame na menšie kúsky. Mandle rozpolíme, hrozienka umyjeme a vysušíme. Kardamón pokrájame nadrobno. Všetky ingrediencie okrem kyseliny citrónovej dáme do jedného hrnca a necháme odstáť 2 hodiny. Potom uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 4 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Odoberieme zvrchu penu a hotovú zaváraninu nalejeme do pohárov, uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Jablkovo-hruškové želé
suroviny na 6 poháre s obsahom 200 ml

  • 4 veľké jablká
  • čerstvý zázvor veľkosti vlašského orecha
  • vanilkový struk
  • ¼ l hruškovej šťavy
  • 500 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Jablká umyjeme, osušíme, rozkrojíme, vyberieme jadrá, pokrájame na väčšie kúsky a dáme do hrnca. Zázvor ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Vanilkový struk pozdĺžne prepolíme. Pokrájané ovocie a zázvor zalejeme ¼ litrom vody a necháme 45 minút variť, kým jablká celkom nezmäknú. Odstavíme a jablká roztlačíme lyžičkou. Zalejeme hruškovou šťavou, pridáme vanilkový struk a želírovací cukor. Uvedieme do varu a za stáleho miešania povaríme 3 minúty. Pridáme kyselinu citrónovú. Odoberieme penu zvrchu, horúce želé naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Necháme 5 minút odstáť hore donom.

Skryť Vypnúť reklamu

Zavárané hrušky v červenom víne
suroviny na 2 poháre s obsahom 800 ml

  • pomaranč
  • 0,7 l suchého červeného vína
  • 200 g cukru
  • škorica
  • klinčeky
  • 1 kg hrušiek

Umyjeme dôkladne pomaranč, odkrojíme z neho kôru v dlhých pásikoch. Vytlačíme z neho šťavu a zmiešame spolu s červeným vínom, cukrom, škoricou v jednom hrnci. Pridáme pomarančovú kôru a klinčeky, uvedieme do varu a necháme povariť 5 minút. Umyjeme hrušky a pokrájame na kúsky, pridáme k vriacemu ochutenému vínu a necháme 10 minút dusiť na miernom plameni. Odstavíme. Hrušky vyberieme a rozdelíme do pohárov. Zalejeme vareným ochuteným vínom a uzavrieme viečkom.

Egrešové želé s mätou
suroviny na 4 poháre s obsahom 375 ml

  • 1 kg zelených egrešov
  • 8 PL hroznovej šťavy
  • čerstvé lístky mäty
  • 500 g želírovacieho cukru
  • balíček kyseliny citrónovej

Egreše umyjeme, rozpolíme, dáme do hrnca spolu s hroznovou šťavou a uvedieme do varu. Odstavíme, egreše precedíme cez sitko. Umyjeme mätové lístky a pokrájame nadrobno. Prevarenú hroznovú šťavu, egreše a mätu dáme do jedného hrnca spolu so želírovacím cukrom. Uvedieme do varu a povaríme za stáleho miešania 3 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú. Z hotového želé odoberieme penu, ktorá sa vytvorila navrchu. Naplníme do pohárov a uzavrieme viečkom. Poháre necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Skryť Vypnúť reklamu

Marmeláda z kivi
suroviny na 3 poháre s obsahom 450 ml

  • 6 plodov kivi
  • limetka
  • 500 g želírovacieho cukru
  • škorica
  • balíček kyseliny citrónovej

Kivi ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Vytlačíme šťavu z limetky. Kúsky kivi, limetkovú šťavu a škoricu vymiešame spolu so želírovacím cukrom. Necháme 15 minút odstáť. Zmes uvedieme do varu a povaríme 3 minúty. Potom primiešame kyselinu citrónovú. Hotovú marmeládu vlejeme do pohárov a uzavrieme viečkom a necháme 5 minút odstáť hore dnom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 969
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 161
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 242
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 694
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 864
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 862
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 002
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 793
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 264
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová