Lístkové štvorce s jahodami
suroviny na 8 porcií
- 150 ml džemu
- 3 polievkové lyžice kukuričnej múčky
- 3 polievkové lyžice cukru
- 5 ml citrónovej šťavy
- 1 balíček lístkového cesta
- 100 g pokrájaných čerstvých jahôd
- 1 vaječný žĺtok
- 5 ml mlieka
- práškový cukor na posypanie
Zmiešajte džem, kukuričnú múčku, cukor, citrónovú šťavu a odložte bokom. Na plech položte papier na pečenie tak, aby jeho okraj pretŕčal z plechu najmenej 2 cm. Lístkové cesto prepoľte na polovicu. Jednu časť položte na dosku, ktorú si predtým jemne posypte múkou. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm a položte ho na papier na pečenie. Potom rozbaľte aj druhú polovicu cesta a vyvaľkajte na obdĺžnik tak, aby bolo trochu menšie ako to prvé. Vykrojte do vrchného obĺžnika formičkou ozdobné dierky a dajte na 15 minút chladiť. Lístkové cesto, ktoré sme položili na papier na pečenie, potrite na vrchu džemovou zmesou a poukladajte naň jahody. Potom prikryte cestom s vykrojenými dierkami, ktoré v rohoch jemne pritlačte, aby sa spojilo s cestom, ktoré je naspodku. Zmiešajte vaječný žĺtok a mlieko a koláč ním ľahko potrite. Poprášte s práškovým cukrom a pečte v predhriatej rúre 25 minút, pokiaľ nie je cesto hotové. Ak vám začne príliš rýchlo tmavnúť, prikryte ho alobalom. Predtým, ako odložíte koláč z plechu, počkajte kým úplne vychladne. Nakrájajte na štvorce.
Klobásové tortičky
suroviny na 12 – 16 ks
- 1 balíček lístkového cesta
- 1 malá cibuľa
- ½ červenej a ½ zelenej papriky
- 10 ml olivového oleja
- 1 nakrájaná klobáska
- 1 veľké vajce
- 80 ml smotany
- 50 g syru čedar
Z lístkového cesta vykrojte kruhy. Uložte do vymastenej formy na muffiny. Spodok cesta prepichnite. Dajte piecť na 15 minút. Opečte cibuľu a papriku na oleji. Pridajte klobásku a pečte ďalších 5 minút. Zmiešajte vajce so smotanou a primiešajte nastrúhaný čedar. Ochuťte soľou a čiernym korením. Rozdeľte klobásovú zmes na tortičkové korpusy a na vrch pridajte vajíčkovú zmes. Pečte 15 až 20 minút.
Plnená ciabatta
suroviny na 8 porcií 
- 1 ciabatta
- hrsť rozpolených vykôstkovaných čiernych olív
- nakladané papričky alebo baranie rohy
- na plátky nakrájaný syr mozzarella
Ciabattu rozdeľte vodorovne na polovicu. Poukladajte na ňu nakladané papričky alebo baranie rohy. Pridajte vrstvu olív, potom vrstvu syru. Prikryte ciabattu druhou polovicou a zabezpečte ju kúskom motúzika. Pečte v predhriatej rúre 20 minút. Pred krájaním ju nechajte vychladnúť.