SME

Občerstvenie na výlet

Čo si zobrať na výlet, či piknik pod holým nebom? Máme pre vás tri tipy...

Lístkové štvorce s jahodami
suroviny na 8 porcií

  • 150 ml džemu
  • 3 polievkové lyžice kukuričnej múčky
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 5 ml citrónovej šťavy
  • 1 balíček lístkového cesta
  • 100 g pokrájaných čerstvých jahôd
  • 1 vaječný žĺtok
  • 5 ml mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Zmiešajte džem, kukuričnú múčku, cukor, citrónovú šťavu a odložte bokom. Na plech položte papier na pečenie tak, aby jeho okraj pretŕčal z plechu najmenej 2 cm. Lístkové cesto prepoľte na polovicu. Jednu časť položte na dosku, ktorú si predtým jemne posypte múkou. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm a položte ho na papier na pečenie. Potom rozbaľte aj druhú polovicu cesta a vyvaľkajte na obdĺžnik tak, aby bolo trochu menšie ako to prvé. Vykrojte do vrchného obĺžnika formičkou ozdobné dierky a dajte na 15 minút chladiť. Lístkové cesto, ktoré sme položili na papier na pečenie, potrite na vrchu džemovou zmesou a poukladajte naň jahody. Potom prikryte cestom s vykrojenými dierkami, ktoré v rohoch jemne pritlačte, aby sa spojilo s cestom, ktoré je naspodku. Zmiešajte vaječný žĺtok a mlieko a koláč ním ľahko potrite. Poprášte s práškovým cukrom a pečte v predhriatej rúre 25 minút, pokiaľ nie je cesto hotové. Ak vám začne príliš rýchlo tmavnúť, prikryte ho alobalom. Predtým, ako odložíte koláč z plechu, počkajte kým úplne vychladne. Nakrájajte na štvorce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Klobásové tortičky
suroviny na 12 – 16 ks

obr_1.jpg

  • 1 balíček lístkového cesta
  • 1 malá cibuľa
  • ½ červenej a ½ zelenej papriky
  • 10 ml olivového oleja
  • 1 nakrájaná klobáska
  • 1 veľké vajce
  • 80 ml smotany
  • 50 g syru čedar

Z lístkového cesta vykrojte kruhy. Uložte do vymastenej formy na muffiny. Spodok cesta prepichnite. Dajte piecť na 15 minút. Opečte cibuľu a papriku na oleji. Pridajte klobásku a pečte ďalších 5 minút. Zmiešajte vajce so smotanou a primiešajte nastrúhaný čedar. Ochuťte soľou a čiernym korením. Rozdeľte klobásovú zmes na tortičkové korpusy a na vrch pridajte vajíčkovú zmes. Pečte 15 až 20 minút.


Plnená ciabatta
suroviny na 8 porcií obr_2.jpg

  • 1 ciabatta
  • hrsť rozpolených vykôstkovaných čiernych olív
  • nakladané papričky alebo baranie rohy
  • na plátky nakrájaný syr mozzarella

Ciabattu rozdeľte vodorovne na polovicu. Poukladajte na ňu nakladané papričky alebo baranie rohy. Pridajte vrstvu olív, potom vrstvu syru. Prikryte ciabattu druhou polovicou a zabezpečte ju kúskom motúzika. Pečte v predhriatej rúre 20 minút. Pred krájaním ju nechajte vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu