Dobroty ku káve a čaju

Viete si predstaviť niečo krajšie ako sladkú popoludňajšiu siestu so šálkou kávy či čaju, ku ktorej si dáte niečo malé delikátne na zahryznutie?

Medovo-kokosové kocky
Suroviny na 25 kociek:

Korpus
1 hrnček hladkej múky špeciál 00 Extra
12 PL svetlohnedého cukru
soľ
1 hrnček kokosu
12 PL ovsa
vychladené maslo, nakrájané na kocky

Plnka
230 g krémového syra
60 ml medu
1 PL hladkej múky špeciál 00 Extra
1 vajíčko

Poleva
250 ml kyslej smotany
1 PL medu
5 ml vanilkovej esencie
4 PL kokosu

Predhrejte rúru na 180 °C. Vymastite plech na koláč veľký 20 cm x 25 cm a rozprestrite naň hárok papiera na pečenie. Znovu vymastite. Zmiešajte v mixéri múku, cukor, soľ, kokos a ovos. Pridajte maslo a rozmixujte. Vylejte cesto na pripravený plech. Pečte korpus 25 minút do zlatohneda. Vyberte z rúry. Vyšľahajte spolu prísady na plnku a vylejte na korpus. Pečte 25 minút, kým nestuhne. Zmiešajte všetky prísady na polevu a lyžicou opatrne rozotrite na plnku. Pečte 5 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Narežte na kocky. Uchovávajte v chlade.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zázvorovo-pomarančové kocky
Suroviny na 30 kociek:

Korpus
4 PL mletých mandlí
4 PL práškového cukru
postrúhaná kôra z 1 pomaranča
1 hrnček hladkej múky špeciál 00 Extra
maslo

Vrchná vrstva
2 vajcia
12 PL práškového cukru
60 ml čerstvej pomarančovej šťavy
štipka prášku do pečiva
mletý zázvor

Predhrejte rúru na 180°C. Vysteľte papierom na pečenie a potrite maslom. V robote zmixujte spolu mleté mandle, práškový cukor, pomarančovú kôru a múku. Pridajte maslo a rozmixuje na drobenku. Cesto rovnomerne natlačte na dno plechu a poprepichujte vidličkou. Pečte 15-20 minút, do zlatohneda. Dajte vychladnúť, kým budete pripravovať vrchnú vrstvu.
Vyšľahajte vajíčka. Pridajte po troške cukor za stáleho šľahania, kým nie je zmes svetložltá a hustá. Pridajte pomarančovú šťavu, prášok do pečiva a zázvor a dôkladne vyšľahajte. Vylejte na korpus a pečte 25 minút do zlatohneda. Opatrne z plechu vyberte a posypte vrstvou práškového cukru cez sitko. Nakrájajte na kocky a skladujte vo vzduchotesnom obale v chladničke.


Datľové kocky
Suroviny na 25 kociek:

2 hrnčeky hladkej múky špeciál 00 Extra
štipka soli
mletá škorica
maslo
1 hrnček cukru
2 vajíčka
štipka sódy bikarbóny
60 ml teplej vody
500g vykôstkovaných datlí, nadrobno nasekaných
1 hrnček vlašských orechov

Predhrejte rúru na 180°C. Plech vysteľte alobalom alebo papierom na pečenie a vymastite maslom. Zmiešajte múku, soľ a škoricu. Vymiešajte maslo a cukor, kým nie sú ľahké a krémové a pridajte jedno vajíčko. Zmiešajte sódu bikarbónu, vodu a datle a dajte odstáť 5 minút. Pridajte orechy a ďalšie suché ingrediencie k maslovej zmesi. Dobre premiešajte a preložte na pripravený plech. Pečte 50-60 minút, kým nie je všetko prepečené. Nechajte 15 minút vychladnúť, vyklopte a nakrájajte na kocky. Skladujte vo vzduchotesnom obale medzi vrstvami voskového papiera.


Ľahké ovocné kocky
Suroviny na 15 kociek:

200 g bielej čokolády, nakrájanej na kúsky
100 g sušených marhúľ
100 g sultánok alebo hrozienok bez jadierok
100 g sušených fíg alebo hrušiek, potrhaných
50 g nesolených orieškov
4 PL hladkej múky špeciál 00 Extra
pár rozdrobených ryžových chlebíkov

Predhrejte rúru na 180°C a vysteľte koláčový plech veľkosti 20cm x 25cm voskovým papierom. Pomastite maslom. Rozpustite čokoládu a vmiešajte do nej sušené ovocie a orechy. Dobre premiešajte. Pridajte múku a kúsky ryžových chlebíkov a znovu premiešajte. Zmes by mala byť dosť hutná. Vyklopte ju lyžicou na plech a rovnomerne ju rozotrite varechou. Pečte 20 minút do zlatohneda. Vyberte z rúry a vychlaďte. Vyberte z plechu a nakrájajte na kúsky podlhovastého tvaru. Skladujte vo vzduchotesnom obale medzi vrstvami voskového papiera.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 509
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 215
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 149
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 080
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 280
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 943
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 235
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 209
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 036
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 007

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Tatry zasiahla povodeň, viaceré chodníky uzavreli

V severných dolinách Tatier platia obmedzenia.

Stĺpček Jakuba Fila

Bordel v lesoch, riekach a na úradoch

Spor o odpad v lome nad Dechticami je ďalšou ukážkou prístupu k prostrediu.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.