Dobroty ku káve a čaju

Viete si predstaviť niečo krajšie ako sladkú popoludňajšiu siestu so šálkou kávy či čaju, ku ktorej si dáte niečo malé delikátne na zahryznutie?

Medovo-kokosové kocky
Suroviny na 25 kociek:

Korpus
1 hrnček hladkej múky špeciál 00 Extra
12 PL svetlohnedého cukru
soľ
1 hrnček kokosu
12 PL ovsa
vychladené maslo, nakrájané na kocky

Plnka
230 g krémového syra
60 ml medu
1 PL hladkej múky špeciál 00 Extra
1 vajíčko

Poleva
250 ml kyslej smotany
1 PL medu
5 ml vanilkovej esencie
4 PL kokosu

Predhrejte rúru na 180 °C. Vymastite plech na koláč veľký 20 cm x 25 cm a rozprestrite naň hárok papiera na pečenie. Znovu vymastite. Zmiešajte v mixéri múku, cukor, soľ, kokos a ovos. Pridajte maslo a rozmixujte. Vylejte cesto na pripravený plech. Pečte korpus 25 minút do zlatohneda. Vyberte z rúry. Vyšľahajte spolu prísady na plnku a vylejte na korpus. Pečte 25 minút, kým nestuhne. Zmiešajte všetky prísady na polevu a lyžicou opatrne rozotrite na plnku. Pečte 5 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Narežte na kocky. Uchovávajte v chlade.


Zázvorovo-pomarančové kocky
Suroviny na 30 kociek:

Korpus
4 PL mletých mandlí
4 PL práškového cukru
postrúhaná kôra z 1 pomaranča
1 hrnček hladkej múky špeciál 00 Extra
maslo

Vrchná vrstva
2 vajcia
12 PL práškového cukru
60 ml čerstvej pomarančovej šťavy
štipka prášku do pečiva
mletý zázvor

Predhrejte rúru na 180°C. Vysteľte papierom na pečenie a potrite maslom. V robote zmixujte spolu mleté mandle, práškový cukor, pomarančovú kôru a múku. Pridajte maslo a rozmixuje na drobenku. Cesto rovnomerne natlačte na dno plechu a poprepichujte vidličkou. Pečte 15-20 minút, do zlatohneda. Dajte vychladnúť, kým budete pripravovať vrchnú vrstvu.
Vyšľahajte vajíčka. Pridajte po troške cukor za stáleho šľahania, kým nie je zmes svetložltá a hustá. Pridajte pomarančovú šťavu, prášok do pečiva a zázvor a dôkladne vyšľahajte. Vylejte na korpus a pečte 25 minút do zlatohneda. Opatrne z plechu vyberte a posypte vrstvou práškového cukru cez sitko. Nakrájajte na kocky a skladujte vo vzduchotesnom obale v chladničke.


Datľové kocky
Suroviny na 25 kociek:

2 hrnčeky hladkej múky špeciál 00 Extra
štipka soli
mletá škorica
maslo
1 hrnček cukru
2 vajíčka
štipka sódy bikarbóny
60 ml teplej vody
500g vykôstkovaných datlí, nadrobno nasekaných
1 hrnček vlašských orechov

Predhrejte rúru na 180°C. Plech vysteľte alobalom alebo papierom na pečenie a vymastite maslom. Zmiešajte múku, soľ a škoricu. Vymiešajte maslo a cukor, kým nie sú ľahké a krémové a pridajte jedno vajíčko. Zmiešajte sódu bikarbónu, vodu a datle a dajte odstáť 5 minút. Pridajte orechy a ďalšie suché ingrediencie k maslovej zmesi. Dobre premiešajte a preložte na pripravený plech. Pečte 50-60 minút, kým nie je všetko prepečené. Nechajte 15 minút vychladnúť, vyklopte a nakrájajte na kocky. Skladujte vo vzduchotesnom obale medzi vrstvami voskového papiera.


Ľahké ovocné kocky
Suroviny na 15 kociek:

200 g bielej čokolády, nakrájanej na kúsky
100 g sušených marhúľ
100 g sultánok alebo hrozienok bez jadierok
100 g sušených fíg alebo hrušiek, potrhaných
50 g nesolených orieškov
4 PL hladkej múky špeciál 00 Extra
pár rozdrobených ryžových chlebíkov

Predhrejte rúru na 180°C a vysteľte koláčový plech veľkosti 20cm x 25cm voskovým papierom. Pomastite maslom. Rozpustite čokoládu a vmiešajte do nej sušené ovocie a orechy. Dobre premiešajte. Pridajte múku a kúsky ryžových chlebíkov a znovu premiešajte. Zmes by mala byť dosť hutná. Vyklopte ju lyžicou na plech a rovnomerne ju rozotrite varechou. Pečte 20 minút do zlatohneda. Vyberte z rúry a vychlaďte. Vyberte z plechu a nakrájajte na kúsky podlhovastého tvaru. Skladujte vo vzduchotesnom obale medzi vrstvami voskového papiera.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  2. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  3. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  4. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  5. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  6. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  7. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  8. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  9. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  10. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 774
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 622
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 309
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 114
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 571
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 598
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 246
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 014
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 807
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 725

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Spasí nás univerzálny základný príjem?

Stroje a automatizácia prinesú v budúcnosti stratu polovice pracovných miest. Spolu s tým príde ešte väčší hnev ľudí bez práce. Bude to znamenať pád demokracie?

AUTO

Nie v každej hmle treba zapnúť hmlovky

Predné a zadné hmlové svetlá plnia rôzne funkcie.

ROZHOVOR

Zosnulá Jaroslava Blažková: V Kanade som žila náhradný život

V tomto smutnom svete treba vyhľadávať jagavé momenty.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop