SME

Dobroty ku káve a čaju

Viete si predstaviť niečo krajšie ako sladkú popoludňajšiu siestu so šálkou kávy či čaju, ku ktorej si dáte niečo malé delikátne na zahryznutie?

Medovo-kokosové kocky
Suroviny na 25 kociek:

Korpus
1 hrnček hladkej múky špeciál 00 Extra
12 PL svetlohnedého cukru
soľ
1 hrnček kokosu
12 PL ovsa
vychladené maslo, nakrájané na kocky

Plnka
230 g krémového syra
60 ml medu
1 PL hladkej múky špeciál 00 Extra
1 vajíčko

Poleva
250 ml kyslej smotany
1 PL medu
5 ml vanilkovej esencie
4 PL kokosu

Predhrejte rúru na 180 °C. Vymastite plech na koláč veľký 20 cm x 25 cm a rozprestrite naň hárok papiera na pečenie. Znovu vymastite. Zmiešajte v mixéri múku, cukor, soľ, kokos a ovos. Pridajte maslo a rozmixujte. Vylejte cesto na pripravený plech. Pečte korpus 25 minút do zlatohneda. Vyberte z rúry. Vyšľahajte spolu prísady na plnku a vylejte na korpus. Pečte 25 minút, kým nestuhne. Zmiešajte všetky prísady na polevu a lyžicou opatrne rozotrite na plnku. Pečte 5 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Narežte na kocky. Uchovávajte v chlade.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zázvorovo-pomarančové kocky
Suroviny na 30 kociek:

Korpus
4 PL mletých mandlí
4 PL práškového cukru
postrúhaná kôra z 1 pomaranča
1 hrnček hladkej múky špeciál 00 Extra
maslo

Vrchná vrstva
2 vajcia
12 PL práškového cukru
60 ml čerstvej pomarančovej šťavy
štipka prášku do pečiva
mletý zázvor

Predhrejte rúru na 180°C. Vysteľte papierom na pečenie a potrite maslom. V robote zmixujte spolu mleté mandle, práškový cukor, pomarančovú kôru a múku. Pridajte maslo a rozmixuje na drobenku. Cesto rovnomerne natlačte na dno plechu a poprepichujte vidličkou. Pečte 15-20 minút, do zlatohneda. Dajte vychladnúť, kým budete pripravovať vrchnú vrstvu.
Vyšľahajte vajíčka. Pridajte po troške cukor za stáleho šľahania, kým nie je zmes svetložltá a hustá. Pridajte pomarančovú šťavu, prášok do pečiva a zázvor a dôkladne vyšľahajte. Vylejte na korpus a pečte 25 minút do zlatohneda. Opatrne z plechu vyberte a posypte vrstvou práškového cukru cez sitko. Nakrájajte na kocky a skladujte vo vzduchotesnom obale v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu

Datľové kocky
Suroviny na 25 kociek:

2 hrnčeky hladkej múky špeciál 00 Extra
štipka soli
mletá škorica
maslo
1 hrnček cukru
2 vajíčka
štipka sódy bikarbóny
60 ml teplej vody
500g vykôstkovaných datlí, nadrobno nasekaných
1 hrnček vlašských orechov

Predhrejte rúru na 180°C. Plech vysteľte alobalom alebo papierom na pečenie a vymastite maslom. Zmiešajte múku, soľ a škoricu. Vymiešajte maslo a cukor, kým nie sú ľahké a krémové a pridajte jedno vajíčko. Zmiešajte sódu bikarbónu, vodu a datle a dajte odstáť 5 minút. Pridajte orechy a ďalšie suché ingrediencie k maslovej zmesi. Dobre premiešajte a preložte na pripravený plech. Pečte 50-60 minút, kým nie je všetko prepečené. Nechajte 15 minút vychladnúť, vyklopte a nakrájajte na kocky. Skladujte vo vzduchotesnom obale medzi vrstvami voskového papiera.

SkryťVypnúť reklamu

Ľahké ovocné kocky
Suroviny na 15 kociek:

200 g bielej čokolády, nakrájanej na kúsky
100 g sušených marhúľ
100 g sultánok alebo hrozienok bez jadierok
100 g sušených fíg alebo hrušiek, potrhaných
50 g nesolených orieškov
4 PL hladkej múky špeciál 00 Extra
pár rozdrobených ryžových chlebíkov

Predhrejte rúru na 180°C a vysteľte koláčový plech veľkosti 20cm x 25cm voskovým papierom. Pomastite maslom. Rozpustite čokoládu a vmiešajte do nej sušené ovocie a orechy. Dobre premiešajte. Pridajte múku a kúsky ryžových chlebíkov a znovu premiešajte. Zmes by mala byť dosť hutná. Vyklopte ju lyžicou na plech a rovnomerne ju rozotrite varechou. Pečte 20 minút do zlatohneda. Vyberte z rúry a vychlaďte. Vyberte z plechu a nakrájajte na kúsky podlhovastého tvaru. Skladujte vo vzduchotesnom obale medzi vrstvami voskového papiera.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 074
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 683
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 989
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 764
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 676
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 225
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 192
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 238
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 926
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 914
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 608
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 564
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 042
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 627
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu