Chutná exotika

Povzbuďte svoj apetít počas horúcich letných dní a doprajte si trochu nevšednej exotiky.

Dusené kurča s olivami
Suroviny na 4 porcie:

3 PL olív
8 kuracích stehien bez kože
semiačka fenikla
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
kôra z 1 pomaranča
150 ml suchého bieleho vína

Zohrejte olej na panvici a opražte kurča do zlatista. Pridajte feniklové semiačka, cesnak a pomarančovú kôru a podľa chuti osoľte a okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením.
Pridajte suché biele víno, prikryte pokrievkou a duste 20 minút – pridajte vodu, ak nie je dosť šťavy. Pridajte olivy a duste neprikryté ďalších 10 minút. Servírujte s kuskusom a hlávkovým šalátom.


Zeleninové thajské zelené kari
Suroviny na 4 porcie:

750 g tekvice nakrájanej na kocky
15 ml olivového oleja
1 posekaná cibuľa
30 ml zelenej kari pasty
400 ml kokosového mlieka z plechovky
300 g brokolice
10 ml rybacej omáčky

Zohrejte olej na panvici a uduste cibuľu domäkka. Pridajte kari pastu a tekvicu pražte ešte dve minúty. Vlejte kokosové mlieko a duste neprikryté 10 až 15 minút. Pridajte brokolicu, rybaciu omáčku, citrónovú šťavu a cukor a duste ďalších päť minút. Servírujte s jazmínovou ryžou ozdobené čerstvým koriandrom.


Pražené kurča s kešu orechmi
Suroviny na 4 porcie:

60 ml olivového oleja
500 g filé z kuracích pŕs, nakrájané na tenké pásiky
1 malá nakrájaná cibuľa
1 pokrájaná čili paprička
2 strúčiky podrveného cesnaku
6 jarných pokrájaných cibuliek
1 červená paprika, pokrájaná na pásiky
100 g cukrového hrášku
100 g pražených kešu orechov
30 ml sójovej omáčky
cukor
15 ml kuracieho vývaru

Zohrejte polovicu oleja na panvici a vypražte kurča. Odložte nabok. Zohrejte zvyšný olej a opražte cibuľu, čili a cesnak. Pridajte jarnú cibuľku, červenú papriku a hrášok a vyprážajte dve minúty. Pridajte kurča, kešu oriešky, sójovú omáčku, cukor a kurací vývar. Okoreňte podľa chuti a duste ešte minútu za stáleho miešania. Servírujte s ohriatymi tortilami.


Paradajkovo-ryžové mäsové guľky
Suroviny na 4 porcie:

500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
250 g varenej ryže
postrúhaná cibuľa
zľahka vyšľahané vajíčko
5 g miešaných sušených byliniek
400 ml paradajkového pretlaku alebo čerstvo prepasírovaných paradajok

Zmiešajte všetky ingrediencie, okrem paradajkového pretlaku. Vytvarujte osem mäsových guliek a dajte ich na vymastenú zapekaciu misu. Polejte ich paradajkovým pretlakom a prikryte alobalom. Pečte v predhriatej rúre 20 minút. Odkryte a pečte ďalších 10 minút. Servírujte s dusenou zeleninou a miešaným šalátom.


Koláč s údenou rybou
Suroviny na 4 porcie:

Rolka hotového lístkového cesta
10 ml olivového oleja
nakrájaná cibuľa
nakrájaná zelená paprika
200 g údenej ryby
250 g strúhaného syra čedar
4 veľké vajíčka
250 ml smotany
50 ml mlieka (plus trocha navyše na potretie)

Vyvaľkajte lístkové cesto na zľahka pomúčenej doske a vysteľte ním misku na quiche s priemerom 23 cm alebo jednotlivé menšie misky. Zahrejte olej na panvici a pridajte cibuľu a zelenú papriku. Duste tri minúty. Vmiešajte rybu potrhanú na kúsočky a čedar a dajte do misky. Vyšľahajte spolu vajíčka, smotanu a mlieko, kým sa dokonale nespoja. Okoreňte podľa chuti čerstvo namletým čiernym korením, soľou a nalejte na plnku. Okraje cesta potrite trochou mlieka a pečte v predhriatej rúre 30 minút alebo kým plnka nie je prepečená. Pred servírovaním nechajte trocha vychladnúť. Podávajte so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 749
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 14 162
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 634
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 11 514
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 344
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 579
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 399
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 515
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 167
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 961

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

TECH

Vedci sú na stope tajomstvu DNA

Vďaka úžasnému technologickému vývoju vznikajú nové vedné odbory.

EKONOMIKA

British Airways vypadli systémy, na letiskách panuje chaos

Zrušila sobotňajšie lety z Londýna.

ŽENA

Sex s robotom: Môžu napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.