SME

Chutná exotika

Povzbuďte svoj apetít počas horúcich letných dní a doprajte si trochu nevšednej exotiky.

Dusené kurča s olivami
Suroviny na 4 porcie:

3 PL olív
8 kuracích stehien bez kože
semiačka fenikla
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
kôra z 1 pomaranča
150 ml suchého bieleho vína

Zohrejte olej na panvici a opražte kurča do zlatista. Pridajte feniklové semiačka, cesnak a pomarančovú kôru a podľa chuti osoľte a okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením.
Pridajte suché biele víno, prikryte pokrievkou a duste 20 minút – pridajte vodu, ak nie je dosť šťavy. Pridajte olivy a duste neprikryté ďalších 10 minút. Servírujte s kuskusom a hlávkovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninové thajské zelené kari
Suroviny na 4 porcie:

750 g tekvice nakrájanej na kocky
15 ml olivového oleja
1 posekaná cibuľa
30 ml zelenej kari pasty
400 ml kokosového mlieka z plechovky
300 g brokolice
10 ml rybacej omáčky

Zohrejte olej na panvici a uduste cibuľu domäkka. Pridajte kari pastu a tekvicu pražte ešte dve minúty. Vlejte kokosové mlieko a duste neprikryté 10 až 15 minút. Pridajte brokolicu, rybaciu omáčku, citrónovú šťavu a cukor a duste ďalších päť minút. Servírujte s jazmínovou ryžou ozdobené čerstvým koriandrom.


Pražené kurča s kešu orechmi
Suroviny na 4 porcie:

60 ml olivového oleja
500 g filé z kuracích pŕs, nakrájané na tenké pásiky
1 malá nakrájaná cibuľa
1 pokrájaná čili paprička
2 strúčiky podrveného cesnaku
6 jarných pokrájaných cibuliek
1 červená paprika, pokrájaná na pásiky
100 g cukrového hrášku
100 g pražených kešu orechov
30 ml sójovej omáčky
cukor
15 ml kuracieho vývaru

Zohrejte polovicu oleja na panvici a vypražte kurča. Odložte nabok. Zohrejte zvyšný olej a opražte cibuľu, čili a cesnak. Pridajte jarnú cibuľku, červenú papriku a hrášok a vyprážajte dve minúty. Pridajte kurča, kešu oriešky, sójovú omáčku, cukor a kurací vývar. Okoreňte podľa chuti a duste ešte minútu za stáleho miešania. Servírujte s ohriatymi tortilami.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajkovo-ryžové mäsové guľky
Suroviny na 4 porcie:

500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
250 g varenej ryže
postrúhaná cibuľa
zľahka vyšľahané vajíčko
5 g miešaných sušených byliniek
400 ml paradajkového pretlaku alebo čerstvo prepasírovaných paradajok

Zmiešajte všetky ingrediencie, okrem paradajkového pretlaku. Vytvarujte osem mäsových guliek a dajte ich na vymastenú zapekaciu misu. Polejte ich paradajkovým pretlakom a prikryte alobalom. Pečte v predhriatej rúre 20 minút. Odkryte a pečte ďalších 10 minút. Servírujte s dusenou zeleninou a miešaným šalátom.


Koláč s údenou rybou
Suroviny na 4 porcie:

Rolka hotového lístkového cesta
10 ml olivového oleja
nakrájaná cibuľa
nakrájaná zelená paprika
200 g údenej ryby
250 g strúhaného syra čedar
4 veľké vajíčka
250 ml smotany
50 ml mlieka (plus trocha navyše na potretie)

SkryťVypnúť reklamu

Vyvaľkajte lístkové cesto na zľahka pomúčenej doske a vysteľte ním misku na quiche s priemerom 23 cm alebo jednotlivé menšie misky. Zahrejte olej na panvici a pridajte cibuľu a zelenú papriku. Duste tri minúty. Vmiešajte rybu potrhanú na kúsočky a čedar a dajte do misky. Vyšľahajte spolu vajíčka, smotanu a mlieko, kým sa dokonale nespoja. Okoreňte podľa chuti čerstvo namletým čiernym korením, soľou a nalejte na plnku. Okraje cesta potrite trochou mlieka a pečte v predhriatej rúre 30 minút alebo kým plnka nie je prepečená. Pred servírovaním nechajte trocha vychladnúť. Podávajte so šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné?
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 373
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 4 588
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 563
  4. Prečo sú dovolenky na obrích výletných lodiach lacné? 3 250
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 2 903
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 793
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 354
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 746
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 320
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 18 211
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 17 475
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 7 727
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 6 215
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 5 328
  7. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 800
  8. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 4 373
  1. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  2. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  3. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  4. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  6. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  7. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
reklama
SkryťZatvoriť reklamu