SME

Chutná exotika

Povzbuďte svoj apetít počas horúcich letných dní a doprajte si trochu nevšednej exotiky.

Dusené kurča s olivami
Suroviny na 4 porcie:

3 PL olív
8 kuracích stehien bez kože
semiačka fenikla
2 strúčiky roztlačeného cesnaku
kôra z 1 pomaranča
150 ml suchého bieleho vína

Zohrejte olej na panvici a opražte kurča do zlatista. Pridajte feniklové semiačka, cesnak a pomarančovú kôru a podľa chuti osoľte a okoreňte čerstvo pomletým čiernym korením.
Pridajte suché biele víno, prikryte pokrievkou a duste 20 minút – pridajte vodu, ak nie je dosť šťavy. Pridajte olivy a duste neprikryté ďalších 10 minút. Servírujte s kuskusom a hlávkovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninové thajské zelené kari
Suroviny na 4 porcie:

750 g tekvice nakrájanej na kocky
15 ml olivového oleja
1 posekaná cibuľa
30 ml zelenej kari pasty
400 ml kokosového mlieka z plechovky
300 g brokolice
10 ml rybacej omáčky

Zohrejte olej na panvici a uduste cibuľu domäkka. Pridajte kari pastu a tekvicu pražte ešte dve minúty. Vlejte kokosové mlieko a duste neprikryté 10 až 15 minút. Pridajte brokolicu, rybaciu omáčku, citrónovú šťavu a cukor a duste ďalších päť minút. Servírujte s jazmínovou ryžou ozdobené čerstvým koriandrom.


Pražené kurča s kešu orechmi
Suroviny na 4 porcie:

60 ml olivového oleja
500 g filé z kuracích pŕs, nakrájané na tenké pásiky
1 malá nakrájaná cibuľa
1 pokrájaná čili paprička
2 strúčiky podrveného cesnaku
6 jarných pokrájaných cibuliek
1 červená paprika, pokrájaná na pásiky
100 g cukrového hrášku
100 g pražených kešu orechov
30 ml sójovej omáčky
cukor
15 ml kuracieho vývaru

Zohrejte polovicu oleja na panvici a vypražte kurča. Odložte nabok. Zohrejte zvyšný olej a opražte cibuľu, čili a cesnak. Pridajte jarnú cibuľku, červenú papriku a hrášok a vyprážajte dve minúty. Pridajte kurča, kešu oriešky, sójovú omáčku, cukor a kurací vývar. Okoreňte podľa chuti a duste ešte minútu za stáleho miešania. Servírujte s ohriatymi tortilami.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajkovo-ryžové mäsové guľky
Suroviny na 4 porcie:

500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
250 g varenej ryže
postrúhaná cibuľa
zľahka vyšľahané vajíčko
5 g miešaných sušených byliniek
400 ml paradajkového pretlaku alebo čerstvo prepasírovaných paradajok

Zmiešajte všetky ingrediencie, okrem paradajkového pretlaku. Vytvarujte osem mäsových guliek a dajte ich na vymastenú zapekaciu misu. Polejte ich paradajkovým pretlakom a prikryte alobalom. Pečte v predhriatej rúre 20 minút. Odkryte a pečte ďalších 10 minút. Servírujte s dusenou zeleninou a miešaným šalátom.


Koláč s údenou rybou
Suroviny na 4 porcie:

Rolka hotového lístkového cesta
10 ml olivového oleja
nakrájaná cibuľa
nakrájaná zelená paprika
200 g údenej ryby
250 g strúhaného syra čedar
4 veľké vajíčka
250 ml smotany
50 ml mlieka (plus trocha navyše na potretie)

SkryťVypnúť reklamu

Vyvaľkajte lístkové cesto na zľahka pomúčenej doske a vysteľte ním misku na quiche s priemerom 23 cm alebo jednotlivé menšie misky. Zahrejte olej na panvici a pridajte cibuľu a zelenú papriku. Duste tri minúty. Vmiešajte rybu potrhanú na kúsočky a čedar a dajte do misky. Vyšľahajte spolu vajíčka, smotanu a mlieko, kým sa dokonale nespoja. Okoreňte podľa chuti čerstvo namletým čiernym korením, soľou a nalejte na plnku. Okraje cesta potrite trochou mlieka a pečte v predhriatej rúre 30 minút alebo kým plnka nie je prepečená. Pred servírovaním nechajte trocha vychladnúť. Podávajte so šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 070
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 680
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 987
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 760
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 678
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 222
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 191
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 66
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 17

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


7
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 238
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 926
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 914
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 608
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 564
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 042
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 627
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu