Variabilné cestoviny

Cestoviny sa dajú pripraviť na tisíc spôsobov a zakaždým chutia i vyzerajú inak.

Cestovinové karbonátky s parmezánom
Suroviny na 20 vyprážaných kúskov

1 šálka malých cestovín
500 g tekvice pokrájanej na kocky
250 g syra rikota
2 PL strúhaného parmezánu
1/4 šálky múky
1/4 mletého muškátového oriešku
morská soľ
olivový olej
veľká hrsť čerstvých lístkov šalvie
pásiky strúhaného parmezánu

Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku. Tekvicu naparte a potom roztlačte na kašu. Zmiešajte s rikotou, cestovinami a parmezánom, potom vmiešajte múku, muškátový oriešok a osoľte morskou soľou. Pomúčenými rukami vyváľajte guľky, potom vytvarujte placky. Opražte v olivovom oleji dozlatista. Opražte lístky šalvie do chrumkava, potom nimi posypte opražené cestoviny. Posypte morskou soľou a navrch ešte pásikmi strúhaného parmezánu.

Tip: Karbonátky sa výborne hodia s marinovanými a dusenými kuracími prsiami a fazuľovými strukmi alebo s hlávkovým šalátom poliatym citrónovou šťavou.


Cestovinové rolky s fazuľovými strukmi a artičokovým pestom
Suroviny na 4 porcie:

400 g artičok z konzervy v náleve
100 g píniových orieškov
1 strúčik podrveného cesnaku
sušené alebo čerstvé oregano
nahrubo posekaná petržlenová vňať
3 PL olivového oleja
75 g postrúhaného parmezánu
morská soľ
mleté čierne korenie
180 g fazuľových strukov
8 plátkov lasagní
postrúhaná citrónová kôra

Na pesto zmiešajte kúsky artičok s dvoma tretinami píniových orieškov, cesnakom, oreganom, dvoma tretinami petržlenu a olivovým olejom a vymiešajte do hustej pasty. Pridajte dve tretiny parmezánu a osoľte. Priveďte do varu vodu. Výdatne osoľte. Vhoďte do vody struky a varte 2 minúty. Vyberte dierkovanou lyžicou a odložte nabok.
Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja do vriacej vody, uvarte v nej lasagne podľa návodu na balíčku. Sceďte a prepláchnite pod studenou vodou. Uložte plátky cestovín do radu na čistú utierku alebo podložku a potrite pestom. Na kratšiu stranu plátkov naaranžujte niekoľko strukov a navoľno zviňte. Poukladajte na pomastený plech a potrite troškou oleja. Vložte do rúry (pod horúci gril) na 5-7 minút alebo kým nie sú dozlatova prepečené. Zatiaľ zľahka opražte zvyšné píniové oriešky na panvici. Cestovinové rolky servírujte posypané zvyšnými opraženými píniovými orieškami, petržlenovou vňaťou, parmezánom a citrónovou kôrou.


Pikantné špagety s krevetami
Suroviny na 4 porcie

3 PL olivového oleja
1-2 hľuzy feniklu, natenko nakrájaného
1 veľký strúčik cesnaku, podrvený
1 ČL drveného čili (alebo viac, ak mate radi pálivé jedlá)
2 plechovky posekaných paradajok
1 šálka olív kalamaty, bez kôstok
1/2 šálky bieleho vína
mleté čierne korenie
400g špagiet
asi 300g varených kreviet alebo dobrej zmesi morských plodov
3 polievkové lyžice posekaných feniklových listov
morská soľ

Predhrejte rúru na 180°C. Jemne zahrejte olivový olej na panvici. Pridajte fenikel a varte do mäkka, potom pridajte cesnak a čili, pričom minútu-dve miešate. Vlejte paradajky, olivy, víno a čierne korenie a duste bez pokrievky 20 minút. Uvarte špagety o minútu až dve kratšie, než hovorí návod na balíčku. Scedené špagety premiešajte s krevetami a dvoma tretinami pripravenej omáčky.

Vykrojte štvorce 40x40 cm z pergamenového nemastiaceho sa papiera. Dajte po naberačke cestovinovej zmesi do stredu každého kúska, potom zdvihnite bočné strany a zabaľte, akoby ste balili darček. Previažte povrázkom. Keď sú balíčky pripravené na servírovanie, dajte ich na zapekaciu misu a pečte na 180°C 15 minút.
Otvorte balíčky pri stole (dajte pozor na horúcu paru) a prelejte ich zvyšnou omáčkou.


Cestovinovo-hríbové koláčiky
Suroviny na 6 koláčikov

250 g nakrájaných hríbov
olivový olej
3 stredne veľké červené cibule, natenko nakrájané
1 ČL sušeného tymiánu
100 g spaghettini
12 plátkov prerastenej slaniny bez kože
100g mäkkého kozieho syra
6 vajíčok, zľahka vyšľahaných
morská soľ
mleté čierne korenie
roketa
cherry paradajky
balzamikový ocot

Predhrejte rúru na 200°C. Opražte hríby na olivovom oleji dozlatista. Pridajte cibuľu, znížte plameň a varte, kým nebude zmes mäkká a skaramelizovaná. Vmiešajte tymián a odložte nabok. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku. Sceďte a opláchnite studenou vodou.
Potrite trochou olivového oleja mufinové formy. Každú formu vysteľte 2 kúskami slaniny do kríža. Konce nechajte prevísať ponad okraje.
V mise zmiešajte cibuľovú a hríbovú zmes s pomrveným kozím syrom, všetko zmiešajte s cestovinami. Dobre okoreňte. Rozdeľte do vystlaných foriem. Postupne prilejte vyšľahané vajíčka a preložte prevísajúce konce slaniny cez vrch. Pečte 25-30 minút. Servírujte koláčiky s lístkami rokety a paradajkami, pokvapkané balzamikovým octom.

3x rýchle omáčky na cestoviny:

Paradajková

  • paradajkový pretlak
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • trochu šunky
  • postrúhaný parmezán
  • oregano
  • soľ
  • olej
Na oleji opražíme na drobné plátky pokrájaný cesnak a šunku (nakrájanú na malé kúsky). Potom zalejeme pretlakom a pridáme oreganom. Privedieme do varu, ochutíme soľou a na miernom ohni povaríme približne 10 minút. Hotovú omáčku dáme na cestoviny a posypeme strúhaným parmezánom.

Syrová
  • šľahačková smotana
  • 2 trojuholníčky topeného syra
  • 100 gramov syra s modrou plesňou
  • bazalka
Najprv privedieme do varu šľahačkovú smotanu, pridáme topený syr a rozdrvený syr s modrou plesňou. Ochutíme bazalkou. Keď sa syry roztopia zmiešame s uvarenými cestovinami.

Tuniaková
  • konzerva tuniaka
  • malá cibuľa
  • kukurica
  • soľ
  • olej
  • kečup
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme tuniaka a necháme pražiť asi 8 minút. Primiešame kukuricu a dochutíme soľou. Hotovú, ešte teplú zmes zmiešame s uvarenými cestovinami a podľa chuti pridáme kečup.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  4. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  10. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  1. Eilat: Slnko, teplo a zábava
  2. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%
  3. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  4. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  5. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  6. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  7. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  8. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 16 846
  2. Eilat: Slnko, teplo a zábava 10 299
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 453
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 366
  5. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 2 778
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 559
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 1 927
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 690
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky 1 480
  10. Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50% 1 467

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Jimi Hendrix: Oslávil by 75 rokov, no jeho život bol príliš divoký

Keď najvplyvnejší gitarista 20. storočia zomrel, nikto nevedel, ako sa to stalo.

Tip na výlet: Juhočeská Třeboň možno práve chová vášho vianočného kapra

Skvelý tip na predĺžený víkend môže byť Třeboň, preslávená rybníkmi, históriou, kúpeľníctvom a pivom.

Svet sa zabáva na odlíčených celebritách, aplikácia im zmýva šminky

Vďaka technológii môžete vyzerať horšie ako v skutočnosti.

Sedem receptov na punčové rezy

Jeden z najobľúbenejších receptov všetkých čias v rôznych verziách.