Variabilné cestoviny

Cestoviny sa dajú pripraviť na tisíc spôsobov a zakaždým chutia i vyzerajú inak.

Cestovinové karbonátky s parmezánom
Suroviny na 20 vyprážaných kúskov

1 šálka malých cestovín
500 g tekvice pokrájanej na kocky
250 g syra rikota
2 PL strúhaného parmezánu
1/4 šálky múky
1/4 mletého muškátového oriešku
morská soľ
olivový olej
veľká hrsť čerstvých lístkov šalvie
pásiky strúhaného parmezánu

Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku. Tekvicu naparte a potom roztlačte na kašu. Zmiešajte s rikotou, cestovinami a parmezánom, potom vmiešajte múku, muškátový oriešok a osoľte morskou soľou. Pomúčenými rukami vyváľajte guľky, potom vytvarujte placky. Opražte v olivovom oleji dozlatista. Opražte lístky šalvie do chrumkava, potom nimi posypte opražené cestoviny. Posypte morskou soľou a navrch ešte pásikmi strúhaného parmezánu.

Tip: Karbonátky sa výborne hodia s marinovanými a dusenými kuracími prsiami a fazuľovými strukmi alebo s hlávkovým šalátom poliatym citrónovou šťavou.


Cestovinové rolky s fazuľovými strukmi a artičokovým pestom
Suroviny na 4 porcie:

400 g artičok z konzervy v náleve
100 g píniových orieškov
1 strúčik podrveného cesnaku
sušené alebo čerstvé oregano
nahrubo posekaná petržlenová vňať
3 PL olivového oleja
75 g postrúhaného parmezánu
morská soľ
mleté čierne korenie
180 g fazuľových strukov
8 plátkov lasagní
postrúhaná citrónová kôra

Na pesto zmiešajte kúsky artičok s dvoma tretinami píniových orieškov, cesnakom, oreganom, dvoma tretinami petržlenu a olivovým olejom a vymiešajte do hustej pasty. Pridajte dve tretiny parmezánu a osoľte. Priveďte do varu vodu. Výdatne osoľte. Vhoďte do vody struky a varte 2 minúty. Vyberte dierkovanou lyžicou a odložte nabok.
Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja do vriacej vody, uvarte v nej lasagne podľa návodu na balíčku. Sceďte a prepláchnite pod studenou vodou. Uložte plátky cestovín do radu na čistú utierku alebo podložku a potrite pestom. Na kratšiu stranu plátkov naaranžujte niekoľko strukov a navoľno zviňte. Poukladajte na pomastený plech a potrite troškou oleja. Vložte do rúry (pod horúci gril) na 5-7 minút alebo kým nie sú dozlatova prepečené. Zatiaľ zľahka opražte zvyšné píniové oriešky na panvici. Cestovinové rolky servírujte posypané zvyšnými opraženými píniovými orieškami, petržlenovou vňaťou, parmezánom a citrónovou kôrou.


Pikantné špagety s krevetami
Suroviny na 4 porcie

3 PL olivového oleja
1-2 hľuzy feniklu, natenko nakrájaného
1 veľký strúčik cesnaku, podrvený
1 ČL drveného čili (alebo viac, ak mate radi pálivé jedlá)
2 plechovky posekaných paradajok
1 šálka olív kalamaty, bez kôstok
1/2 šálky bieleho vína
mleté čierne korenie
400g špagiet
asi 300g varených kreviet alebo dobrej zmesi morských plodov
3 polievkové lyžice posekaných feniklových listov
morská soľ

Predhrejte rúru na 180°C. Jemne zahrejte olivový olej na panvici. Pridajte fenikel a varte do mäkka, potom pridajte cesnak a čili, pričom minútu-dve miešate. Vlejte paradajky, olivy, víno a čierne korenie a duste bez pokrievky 20 minút. Uvarte špagety o minútu až dve kratšie, než hovorí návod na balíčku. Scedené špagety premiešajte s krevetami a dvoma tretinami pripravenej omáčky.

Vykrojte štvorce 40x40 cm z pergamenového nemastiaceho sa papiera. Dajte po naberačke cestovinovej zmesi do stredu každého kúska, potom zdvihnite bočné strany a zabaľte, akoby ste balili darček. Previažte povrázkom. Keď sú balíčky pripravené na servírovanie, dajte ich na zapekaciu misu a pečte na 180°C 15 minút.
Otvorte balíčky pri stole (dajte pozor na horúcu paru) a prelejte ich zvyšnou omáčkou.


Cestovinovo-hríbové koláčiky
Suroviny na 6 koláčikov

250 g nakrájaných hríbov
olivový olej
3 stredne veľké červené cibule, natenko nakrájané
1 ČL sušeného tymiánu
100 g spaghettini
12 plátkov prerastenej slaniny bez kože
100g mäkkého kozieho syra
6 vajíčok, zľahka vyšľahaných
morská soľ
mleté čierne korenie
roketa
cherry paradajky
balzamikový ocot

Predhrejte rúru na 200°C. Opražte hríby na olivovom oleji dozlatista. Pridajte cibuľu, znížte plameň a varte, kým nebude zmes mäkká a skaramelizovaná. Vmiešajte tymián a odložte nabok. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku. Sceďte a opláchnite studenou vodou.
Potrite trochou olivového oleja mufinové formy. Každú formu vysteľte 2 kúskami slaniny do kríža. Konce nechajte prevísať ponad okraje.
V mise zmiešajte cibuľovú a hríbovú zmes s pomrveným kozím syrom, všetko zmiešajte s cestovinami. Dobre okoreňte. Rozdeľte do vystlaných foriem. Postupne prilejte vyšľahané vajíčka a preložte prevísajúce konce slaniny cez vrch. Pečte 25-30 minút. Servírujte koláčiky s lístkami rokety a paradajkami, pokvapkané balzamikovým octom.

3x rýchle omáčky na cestoviny:

Paradajková

  • paradajkový pretlak
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • trochu šunky
  • postrúhaný parmezán
  • oregano
  • soľ
  • olej
Na oleji opražíme na drobné plátky pokrájaný cesnak a šunku (nakrájanú na malé kúsky). Potom zalejeme pretlakom a pridáme oreganom. Privedieme do varu, ochutíme soľou a na miernom ohni povaríme približne 10 minút. Hotovú omáčku dáme na cestoviny a posypeme strúhaným parmezánom.

Syrová
  • šľahačková smotana
  • 2 trojuholníčky topeného syra
  • 100 gramov syra s modrou plesňou
  • bazalka
Najprv privedieme do varu šľahačkovú smotanu, pridáme topený syr a rozdrvený syr s modrou plesňou. Ochutíme bazalkou. Keď sa syry roztopia zmiešame s uvarenými cestovinami.

Tuniaková
  • konzerva tuniaka
  • malá cibuľa
  • kukurica
  • soľ
  • olej
  • kečup
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme tuniaka a necháme pražiť asi 8 minút. Primiešame kukuricu a dochutíme soľou. Hotovú, ešte teplú zmes zmiešame s uvarenými cestovinami a podľa chuti pridáme kečup.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  8. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  9. Kam do tepla v januári?
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  4. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  5. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  6. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  9. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  10. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 261
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 993
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 792
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 3 332
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 908
  6. Kam do tepla v januári? 2 526
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 306
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 201
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 478
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 1 438

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Čím viac hlasov, tým ľahšie rozhodovanie o kandidatúre, tvrdí konšpirátor a bývalý minister spravodlivosti. Zneužitia svojich údajov sa nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.