SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Variabilné cestoviny

Cestoviny sa dajú pripraviť na tisíc spôsobov a zakaždým chutia i vyzerajú inak.

Cestovinové karbonátky s parmezánom
Suroviny na 20 vyprážaných kúskov

1 šálka malých cestovín
500 g tekvice pokrájanej na kocky
250 g syra rikota
2 PL strúhaného parmezánu
1/4 šálky múky
1/4 mletého muškátového oriešku
morská soľ
olivový olej
veľká hrsť čerstvých lístkov šalvie
pásiky strúhaného parmezánu

Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku. Tekvicu naparte a potom roztlačte na kašu. Zmiešajte s rikotou, cestovinami a parmezánom, potom vmiešajte múku, muškátový oriešok a osoľte morskou soľou. Pomúčenými rukami vyváľajte guľky, potom vytvarujte placky. Opražte v olivovom oleji dozlatista. Opražte lístky šalvie do chrumkava, potom nimi posypte opražené cestoviny. Posypte morskou soľou a navrch ešte pásikmi strúhaného parmezánu.

Tip: Karbonátky sa výborne hodia s marinovanými a dusenými kuracími prsiami a fazuľovými strukmi alebo s hlávkovým šalátom poliatym citrónovou šťavou.


Cestovinové rolky s fazuľovými strukmi a artičokovým pestom
Suroviny na 4 porcie:

400 g artičok z konzervy v náleve
100 g píniových orieškov
1 strúčik podrveného cesnaku
sušené alebo čerstvé oregano
nahrubo posekaná petržlenová vňať
3 PL olivového oleja
75 g postrúhaného parmezánu
morská soľ
mleté čierne korenie
180 g fazuľových strukov
8 plátkov lasagní
postrúhaná citrónová kôra

Na pesto zmiešajte kúsky artičok s dvoma tretinami píniových orieškov, cesnakom, oreganom, dvoma tretinami petržlenu a olivovým olejom a vymiešajte do hustej pasty. Pridajte dve tretiny parmezánu a osoľte. Priveďte do varu vodu. Výdatne osoľte. Vhoďte do vody struky a varte 2 minúty. Vyberte dierkovanou lyžicou a odložte nabok.
Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja do vriacej vody, uvarte v nej lasagne podľa návodu na balíčku. Sceďte a prepláchnite pod studenou vodou. Uložte plátky cestovín do radu na čistú utierku alebo podložku a potrite pestom. Na kratšiu stranu plátkov naaranžujte niekoľko strukov a navoľno zviňte. Poukladajte na pomastený plech a potrite troškou oleja. Vložte do rúry (pod horúci gril) na 5-7 minút alebo kým nie sú dozlatova prepečené. Zatiaľ zľahka opražte zvyšné píniové oriešky na panvici. Cestovinové rolky servírujte posypané zvyšnými opraženými píniovými orieškami, petržlenovou vňaťou, parmezánom a citrónovou kôrou.


Pikantné špagety s krevetami
Suroviny na 4 porcie

3 PL olivového oleja
1-2 hľuzy feniklu, natenko nakrájaného
1 veľký strúčik cesnaku, podrvený
1 ČL drveného čili (alebo viac, ak mate radi pálivé jedlá)
2 plechovky posekaných paradajok
1 šálka olív kalamaty, bez kôstok
1/2 šálky bieleho vína
mleté čierne korenie
400g špagiet
asi 300g varených kreviet alebo dobrej zmesi morských plodov
3 polievkové lyžice posekaných feniklových listov
morská soľ

Predhrejte rúru na 180°C. Jemne zahrejte olivový olej na panvici. Pridajte fenikel a varte do mäkka, potom pridajte cesnak a čili, pričom minútu-dve miešate. Vlejte paradajky, olivy, víno a čierne korenie a duste bez pokrievky 20 minút. Uvarte špagety o minútu až dve kratšie, než hovorí návod na balíčku. Scedené špagety premiešajte s krevetami a dvoma tretinami pripravenej omáčky.

Vykrojte štvorce 40x40 cm z pergamenového nemastiaceho sa papiera. Dajte po naberačke cestovinovej zmesi do stredu každého kúska, potom zdvihnite bočné strany a zabaľte, akoby ste balili darček. Previažte povrázkom. Keď sú balíčky pripravené na servírovanie, dajte ich na zapekaciu misu a pečte na 180°C 15 minút.
Otvorte balíčky pri stole (dajte pozor na horúcu paru) a prelejte ich zvyšnou omáčkou.


Cestovinovo-hríbové koláčiky
Suroviny na 6 koláčikov

250 g nakrájaných hríbov
olivový olej
3 stredne veľké červené cibule, natenko nakrájané
1 ČL sušeného tymiánu
100 g spaghettini
12 plátkov prerastenej slaniny bez kože
100g mäkkého kozieho syra
6 vajíčok, zľahka vyšľahaných
morská soľ
mleté čierne korenie
roketa
cherry paradajky
balzamikový ocot

Predhrejte rúru na 200°C. Opražte hríby na olivovom oleji dozlatista. Pridajte cibuľu, znížte plameň a varte, kým nebude zmes mäkká a skaramelizovaná. Vmiešajte tymián a odložte nabok. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku. Sceďte a opláchnite studenou vodou.
Potrite trochou olivového oleja mufinové formy. Každú formu vysteľte 2 kúskami slaniny do kríža. Konce nechajte prevísať ponad okraje.
V mise zmiešajte cibuľovú a hríbovú zmes s pomrveným kozím syrom, všetko zmiešajte s cestovinami. Dobre okoreňte. Rozdeľte do vystlaných foriem. Postupne prilejte vyšľahané vajíčka a preložte prevísajúce konce slaniny cez vrch. Pečte 25-30 minút. Servírujte koláčiky s lístkami rokety a paradajkami, pokvapkané balzamikovým octom.

3x rýchle omáčky na cestoviny:

Paradajková

  • paradajkový pretlak
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • trochu šunky
  • postrúhaný parmezán
  • oregano
  • soľ
  • olej
Na oleji opražíme na drobné plátky pokrájaný cesnak a šunku (nakrájanú na malé kúsky). Potom zalejeme pretlakom a pridáme oreganom. Privedieme do varu, ochutíme soľou a na miernom ohni povaríme približne 10 minút. Hotovú omáčku dáme na cestoviny a posypeme strúhaným parmezánom.

Syrová
  • šľahačková smotana
  • 2 trojuholníčky topeného syra
  • 100 gramov syra s modrou plesňou
  • bazalka
Najprv privedieme do varu šľahačkovú smotanu, pridáme topený syr a rozdrvený syr s modrou plesňou. Ochutíme bazalkou. Keď sa syry roztopia zmiešame s uvarenými cestovinami.

Tuniaková
  • konzerva tuniaka
  • malá cibuľa
  • kukurica
  • soľ
  • olej
  • kečup
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme tuniaka a necháme pražiť asi 8 minút. Primiešame kukuricu a dochutíme soľou. Hotovú, ešte teplú zmes zmiešame s uvarenými cestovinami a podľa chuti pridáme kečup.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 120
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 702
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 197
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 473
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 575
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 489
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 222
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 204
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 137
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


7 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


5 h
Peter Kerekes, režisér a producent.

Prestížny festival sa chválil jeho príchodom.


19 h
Peter Schutz

Je nezrozumiteľné, ako sa virtuálny problém podarilo prepašovať do kampane.


12 h

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 489
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 689
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 005
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 793
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 462
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 668
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 873
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 807
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu