Variabilné cestoviny

Cestoviny sa dajú pripraviť na tisíc spôsobov a zakaždým chutia i vyzerajú inak.

Cestovinové karbonátky s parmezánom
Suroviny na 20 vyprážaných kúskov

1 šálka malých cestovín
500 g tekvice pokrájanej na kocky
250 g syra rikota
2 PL strúhaného parmezánu
1/4 šálky múky
1/4 mletého muškátového oriešku
morská soľ
olivový olej
veľká hrsť čerstvých lístkov šalvie
pásiky strúhaného parmezánu

Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku. Tekvicu naparte a potom roztlačte na kašu. Zmiešajte s rikotou, cestovinami a parmezánom, potom vmiešajte múku, muškátový oriešok a osoľte morskou soľou. Pomúčenými rukami vyváľajte guľky, potom vytvarujte placky. Opražte v olivovom oleji dozlatista. Opražte lístky šalvie do chrumkava, potom nimi posypte opražené cestoviny. Posypte morskou soľou a navrch ešte pásikmi strúhaného parmezánu.

Tip: Karbonátky sa výborne hodia s marinovanými a dusenými kuracími prsiami a fazuľovými strukmi alebo s hlávkovým šalátom poliatym citrónovou šťavou.


Cestovinové rolky s fazuľovými strukmi a artičokovým pestom
Suroviny na 4 porcie:

400 g artičok z konzervy v náleve
100 g píniových orieškov
1 strúčik podrveného cesnaku
sušené alebo čerstvé oregano
nahrubo posekaná petržlenová vňať
3 PL olivového oleja
75 g postrúhaného parmezánu
morská soľ
mleté čierne korenie
180 g fazuľových strukov
8 plátkov lasagní
postrúhaná citrónová kôra

Na pesto zmiešajte kúsky artičok s dvoma tretinami píniových orieškov, cesnakom, oreganom, dvoma tretinami petržlenu a olivovým olejom a vymiešajte do hustej pasty. Pridajte dve tretiny parmezánu a osoľte. Priveďte do varu vodu. Výdatne osoľte. Vhoďte do vody struky a varte 2 minúty. Vyberte dierkovanou lyžicou a odložte nabok.
Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja do vriacej vody, uvarte v nej lasagne podľa návodu na balíčku. Sceďte a prepláchnite pod studenou vodou. Uložte plátky cestovín do radu na čistú utierku alebo podložku a potrite pestom. Na kratšiu stranu plátkov naaranžujte niekoľko strukov a navoľno zviňte. Poukladajte na pomastený plech a potrite troškou oleja. Vložte do rúry (pod horúci gril) na 5-7 minút alebo kým nie sú dozlatova prepečené. Zatiaľ zľahka opražte zvyšné píniové oriešky na panvici. Cestovinové rolky servírujte posypané zvyšnými opraženými píniovými orieškami, petržlenovou vňaťou, parmezánom a citrónovou kôrou.


Pikantné špagety s krevetami
Suroviny na 4 porcie

3 PL olivového oleja
1-2 hľuzy feniklu, natenko nakrájaného
1 veľký strúčik cesnaku, podrvený
1 ČL drveného čili (alebo viac, ak mate radi pálivé jedlá)
2 plechovky posekaných paradajok
1 šálka olív kalamaty, bez kôstok
1/2 šálky bieleho vína
mleté čierne korenie
400g špagiet
asi 300g varených kreviet alebo dobrej zmesi morských plodov
3 polievkové lyžice posekaných feniklových listov
morská soľ

Predhrejte rúru na 180°C. Jemne zahrejte olivový olej na panvici. Pridajte fenikel a varte do mäkka, potom pridajte cesnak a čili, pričom minútu-dve miešate. Vlejte paradajky, olivy, víno a čierne korenie a duste bez pokrievky 20 minút. Uvarte špagety o minútu až dve kratšie, než hovorí návod na balíčku. Scedené špagety premiešajte s krevetami a dvoma tretinami pripravenej omáčky.

Vykrojte štvorce 40x40 cm z pergamenového nemastiaceho sa papiera. Dajte po naberačke cestovinovej zmesi do stredu každého kúska, potom zdvihnite bočné strany a zabaľte, akoby ste balili darček. Previažte povrázkom. Keď sú balíčky pripravené na servírovanie, dajte ich na zapekaciu misu a pečte na 180°C 15 minút.
Otvorte balíčky pri stole (dajte pozor na horúcu paru) a prelejte ich zvyšnou omáčkou.


Cestovinovo-hríbové koláčiky
Suroviny na 6 koláčikov

250 g nakrájaných hríbov
olivový olej
3 stredne veľké červené cibule, natenko nakrájané
1 ČL sušeného tymiánu
100 g spaghettini
12 plátkov prerastenej slaniny bez kože
100g mäkkého kozieho syra
6 vajíčok, zľahka vyšľahaných
morská soľ
mleté čierne korenie
roketa
cherry paradajky
balzamikový ocot

Predhrejte rúru na 200°C. Opražte hríby na olivovom oleji dozlatista. Pridajte cibuľu, znížte plameň a varte, kým nebude zmes mäkká a skaramelizovaná. Vmiešajte tymián a odložte nabok. Uvarte cestoviny podľa návodu na balíčku. Sceďte a opláchnite studenou vodou.
Potrite trochou olivového oleja mufinové formy. Každú formu vysteľte 2 kúskami slaniny do kríža. Konce nechajte prevísať ponad okraje.
V mise zmiešajte cibuľovú a hríbovú zmes s pomrveným kozím syrom, všetko zmiešajte s cestovinami. Dobre okoreňte. Rozdeľte do vystlaných foriem. Postupne prilejte vyšľahané vajíčka a preložte prevísajúce konce slaniny cez vrch. Pečte 25-30 minút. Servírujte koláčiky s lístkami rokety a paradajkami, pokvapkané balzamikovým octom.

3x rýchle omáčky na cestoviny:

Paradajková

  • paradajkový pretlak
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • trochu šunky
  • postrúhaný parmezán
  • oregano
  • soľ
  • olej
Na oleji opražíme na drobné plátky pokrájaný cesnak a šunku (nakrájanú na malé kúsky). Potom zalejeme pretlakom a pridáme oreganom. Privedieme do varu, ochutíme soľou a na miernom ohni povaríme približne 10 minút. Hotovú omáčku dáme na cestoviny a posypeme strúhaným parmezánom.

Syrová
  • šľahačková smotana
  • 2 trojuholníčky topeného syra
  • 100 gramov syra s modrou plesňou
  • bazalka
Najprv privedieme do varu šľahačkovú smotanu, pridáme topený syr a rozdrvený syr s modrou plesňou. Ochutíme bazalkou. Keď sa syry roztopia zmiešame s uvarenými cestovinami.

Tuniaková
  • konzerva tuniaka
  • malá cibuľa
  • kukurica
  • soľ
  • olej
  • kečup
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme tuniaka a necháme pražiť asi 8 minút. Primiešame kukuricu a dochutíme soľou. Hotovú, ešte teplú zmes zmiešame s uvarenými cestovinami a podľa chuti pridáme kečup.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 815
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 471
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 384
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 026
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 663
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 612
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 289
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 881
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 659
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 002

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

DOMOV

Bývalý minister práce Mihál odchádza z SaS, pre postoje Sulíka

Mihál vraj nesúhlasí s niektorými postojmi predsedu strany Sulíka.

DOMOV

Žena, ktorá močila na Korán, ohrozila bezpečnosť Slovenska

Na videu obvinenej viala v pozadí slovenská vlajka.

ŠPORT

Češka je hviezdou biatlonu, no je rozhodnutá skončiť kariéru

Gabriela Koukalová získala na MS tri medaily.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop