Futbalové chuťovky

Prišli k vám sledovať futbalové prenosy kamaráti vášho muža a vy im potrebujete naservírovať niečo chutné k pivu? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Šunkovo-syrové koláčiky
suroviny na 30 koláčikov

1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
3 plátky najemno nakrájanej šunky
100 g syra (nastrúhaného čedaru)
soľ
čerstvo mleté korenie
1 vyšľahané vajíčko

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Cesto vyvaľkajte na tenko na pomúčenej doske a nakrájajte ho na kúsky veľké 6 x 6 cm. Prepichnite cesto vidličkou. Zahrejte olej na panvici a opražte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú. Pridajte šunku a pražte asi minútu. Natrite cibuľovú zmes na štvorce z cesta a posypte syrom. Okraje potrite vajíčkom a pečte v rúre 5-7 minút, kým cesto nie je zlatohnedé a narastené. Ozdobte čerstvo natrhanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Na tieto koláčiky môžete použiť akúkoľvek lahôdku – slaninu, varené kurča alebo mleté mäso.

Pizzové kolieska
suroviny na 25 koliesok

o2.jpg400 g krehkého cesta
1 pokrájaná cibuľa
1 pokrájaná zelená paprika
2 podrvené strúčiky cesnaku
8 šampiňónov nakrájaných na malé kúsky
1 šálka najemno nastrúhaného syra
2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Vyvaľkajte krehké cesto na pomúčenej doske. Zohrejte olej na panvici a opražte cibuľu, zelenú papriku a cesnak do mäkka. Pridajte hríby a pražte, kým nie sú mäkké. Vyberte zmes z panvice a nechajte vychladnúť. Zmiešajte so syrom a petržlenom. Zmes rovnomerne rozdeľte na cesto. Zviňte cesto po dĺžke ako roládu a zabaľte do papiera na pečenie. Uložte do chladničky na 30 minút. Veľmi ostrým nožom narežte cesto na tenké kolieska a naaranžujte ho na pripravený plech. Pečte 10 minút, kým nie sú kolieska prepečené a zlatohnedé.

Bravčové mäsové guľky
suroviny na 30 guliek

o3.jpg500 g bravčových klobás
1/4 šálky posekanej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
3 PL worcesterskej omáčky
2 PL medu
2 PL čatní
cherry paradajky na ozdobu

Vytlačte klobásové mäso z črievok, zmiešajte ho s petržlenom a okoreňte soľou a korením. Pomúčte si ruky a vytvarujte mäsovú zmes do malých guliek. Zahrejte olej na panvici a vypražte mäsové guľky do zlatohneda. Vyberte z panvice a odložte nabok. Pridajte na panvicu worcesterskú omáčku, med a čantí, priveďte do varu a nechajte dusiť, kým trochu nezhustnú. Pridajte mäsové guľky a nechajte ich variť v omáčke 2-3 minúty. Vyberte z panvice a dajte nabok vychladnúť. Použite špáradlo na servírovanie jednotlivých mäsových guliek a ozdobte ich cherry paradajkami.
Tip: Namiesto bravčových klobás môžete použiť 500 g mletého bravčového mäsa. Mleté mäso nezabudnite predtým dobre okoreniť.

Pikantné rybacie koláče
suroviny na 45 koláčov

o4.jpg750 g rozmrazeného hejka
2 strúčiky podrveného cesnaku
2 PL sladkej čili omáčky
hrsť nasekaného čerstvého koriandra
2 vajíčka
1 PL koláčovej múky
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
lístky mladého špenátu alebo rokety na ozdobu

Z ryby odstráňte kožu a kosti a nakrájajte nadrobno ostrým nožom. Pridajte cesnak, sladkú čili omáčku, posekaný koriander a dobre premiešajte. Vyšľahajte vajíčka a pridajte k rybe spolu s múkou. Osoľte a okoreňte. Dobre premiešajte. Zohrejte olej na panvici a vyprážajte kôpky zmesi urobené lyžicou, kým nie sú zlatohnedé z oboch strán. Nechajte vychladnúť. Ozdobte listami mladého špenátu alebo rokety. Zabaľte rybacie koláčiky do listov a zaistite špáradlom.

Na poslednú chvíľu

AK K VÁM NÁVŠTEVA PRIŠLA BEZ OHLÁSENIA, MOŽNO SA VÁM ZÍDU TIETO TIPY NA RÝCHLE OBČERSTVENIE. KEĎ ICH PEKNE NASERVÍRUJETE A PRIDÁTE K NIM PÁR FĽAŠIEK PIVA, URČITE VÁS BUDÚ VŠETCI POVAŽOVAŤ ZA VYNIKAJÚCU HOSTITEĽKU.

Prvá pomoc z chladničky: Chuťovky „čo dom dal“
Vymiešame maslo s horčicou a pretlačeným cesnakom. Nátierkou potrieme rožky nakrájané na kolieska a navrch položíme hocičo, čo sa nám hodí z chladničky – kúsky šunky, klobásky alebo salámy. Ozdobíme kúskami papriky, olivami alebo uhorkou. Spojíme špáradlami.

Rýchlovka pre mäsožrútov: Zapečené mäsové plátky
Rezne z kuracích alebo morčacích pŕs osolíme, okoreníme a nakrájame na dlhé plátky, ktoré zvinieme do valca. Do stredu dáme čiernu olivu a obalíme prerastenou slaninou, prepichneme špáradlom, poukladáme na plech a na 15 minút dáme zapiecť do rúry. Podávame so zeleninovým šalátom s olivami a syrom Feta, zaliatym olivovým olejom.

Skromné, ale chutné: Domáce chlebové placky
Starší chlieb nakrájame na kocky, zalejeme trochou mlieka a necháme postáť, aby zmäkol. Potom prstami rozmrvíme. Pridáme vajíčka, na oleji restovanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, majoránku a postrúhaný syr, premiešame. Z cestíčka kladieme kôpky na rozpálený olej a opražíme z oboch strán. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Kreditná karta – áno alebo nie
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 24 055
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 18 000
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 14 772
  4. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 14 709
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 445
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 884
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 4 885
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 690
  9. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 888
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 064

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Európsky súd nám prikázal platiť za Duckého zmenku. Stále sa tak nestalo

Tri roky sa prípad nikam nepohol, zmenku zaplatí SPP alebo štát. Dovtedy sa každý deň dlh zvýši o dvetisíc eur.

DOMOV

Hrnčiar rozširuje majetok, kúpil Chatu pod Chlebom

Okolie chaty patrí firme Jozefa Kubinca, ktorý dostal aj agrodotácie.

EKONOMIKA

Ako platíte štátu vyššie dane a ani o tom neviete

Vďaka tichému zdaneniu sa do štátnej kasy dostalo o 250 miliónov eur viac.

Neprehliadnite tiež

Herečka Eva Longoria porodila svoje prvé dieťa

Matkou sa stala vo svojich 43 rokoch.

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.