SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Futbalové chuťovky

Prišli k vám sledovať futbalové prenosy kamaráti vášho muža a vy im potrebujete naservírovať niečo chutné k pivu? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Šunkovo-syrové koláčiky
suroviny na 30 koláčikov

1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
3 plátky najemno nakrájanej šunky
100 g syra (nastrúhaného čedaru)
soľ
čerstvo mleté korenie
1 vyšľahané vajíčko

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Cesto vyvaľkajte na tenko na pomúčenej doske a nakrájajte ho na kúsky veľké 6 x 6 cm. Prepichnite cesto vidličkou. Zahrejte olej na panvici a opražte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú. Pridajte šunku a pražte asi minútu. Natrite cibuľovú zmes na štvorce z cesta a posypte syrom. Okraje potrite vajíčkom a pečte v rúre 5-7 minút, kým cesto nie je zlatohnedé a narastené. Ozdobte čerstvo natrhanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Na tieto koláčiky môžete použiť akúkoľvek lahôdku – slaninu, varené kurča alebo mleté mäso.

Pizzové kolieska
suroviny na 25 koliesok

o2.jpg400 g krehkého cesta
1 pokrájaná cibuľa
1 pokrájaná zelená paprika
2 podrvené strúčiky cesnaku
8 šampiňónov nakrájaných na malé kúsky
1 šálka najemno nastrúhaného syra
2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Vyvaľkajte krehké cesto na pomúčenej doske. Zohrejte olej na panvici a opražte cibuľu, zelenú papriku a cesnak do mäkka. Pridajte hríby a pražte, kým nie sú mäkké. Vyberte zmes z panvice a nechajte vychladnúť. Zmiešajte so syrom a petržlenom. Zmes rovnomerne rozdeľte na cesto. Zviňte cesto po dĺžke ako roládu a zabaľte do papiera na pečenie. Uložte do chladničky na 30 minút. Veľmi ostrým nožom narežte cesto na tenké kolieska a naaranžujte ho na pripravený plech. Pečte 10 minút, kým nie sú kolieska prepečené a zlatohnedé.

Bravčové mäsové guľky
suroviny na 30 guliek

o3.jpg500 g bravčových klobás
1/4 šálky posekanej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
3 PL worcesterskej omáčky
2 PL medu
2 PL čatní
cherry paradajky na ozdobu

Vytlačte klobásové mäso z črievok, zmiešajte ho s petržlenom a okoreňte soľou a korením. Pomúčte si ruky a vytvarujte mäsovú zmes do malých guliek. Zahrejte olej na panvici a vypražte mäsové guľky do zlatohneda. Vyberte z panvice a odložte nabok. Pridajte na panvicu worcesterskú omáčku, med a čantí, priveďte do varu a nechajte dusiť, kým trochu nezhustnú. Pridajte mäsové guľky a nechajte ich variť v omáčke 2-3 minúty. Vyberte z panvice a dajte nabok vychladnúť. Použite špáradlo na servírovanie jednotlivých mäsových guliek a ozdobte ich cherry paradajkami.
Tip: Namiesto bravčových klobás môžete použiť 500 g mletého bravčového mäsa. Mleté mäso nezabudnite predtým dobre okoreniť.

Pikantné rybacie koláče
suroviny na 45 koláčov

o4.jpg750 g rozmrazeného hejka
2 strúčiky podrveného cesnaku
2 PL sladkej čili omáčky
hrsť nasekaného čerstvého koriandra
2 vajíčka
1 PL koláčovej múky
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
lístky mladého špenátu alebo rokety na ozdobu

Z ryby odstráňte kožu a kosti a nakrájajte nadrobno ostrým nožom. Pridajte cesnak, sladkú čili omáčku, posekaný koriander a dobre premiešajte. Vyšľahajte vajíčka a pridajte k rybe spolu s múkou. Osoľte a okoreňte. Dobre premiešajte. Zohrejte olej na panvici a vyprážajte kôpky zmesi urobené lyžicou, kým nie sú zlatohnedé z oboch strán. Nechajte vychladnúť. Ozdobte listami mladého špenátu alebo rokety. Zabaľte rybacie koláčiky do listov a zaistite špáradlom.

Na poslednú chvíľu

AK K VÁM NÁVŠTEVA PRIŠLA BEZ OHLÁSENIA, MOŽNO SA VÁM ZÍDU TIETO TIPY NA RÝCHLE OBČERSTVENIE. KEĎ ICH PEKNE NASERVÍRUJETE A PRIDÁTE K NIM PÁR FĽAŠIEK PIVA, URČITE VÁS BUDÚ VŠETCI POVAŽOVAŤ ZA VYNIKAJÚCU HOSTITEĽKU.

Prvá pomoc z chladničky: Chuťovky „čo dom dal“
Vymiešame maslo s horčicou a pretlačeným cesnakom. Nátierkou potrieme rožky nakrájané na kolieska a navrch položíme hocičo, čo sa nám hodí z chladničky – kúsky šunky, klobásky alebo salámy. Ozdobíme kúskami papriky, olivami alebo uhorkou. Spojíme špáradlami.

Rýchlovka pre mäsožrútov: Zapečené mäsové plátky
Rezne z kuracích alebo morčacích pŕs osolíme, okoreníme a nakrájame na dlhé plátky, ktoré zvinieme do valca. Do stredu dáme čiernu olivu a obalíme prerastenou slaninou, prepichneme špáradlom, poukladáme na plech a na 15 minút dáme zapiecť do rúry. Podávame so zeleninovým šalátom s olivami a syrom Feta, zaliatym olivovým olejom.

Skromné, ale chutné: Domáce chlebové placky
Starší chlieb nakrájame na kocky, zalejeme trochou mlieka a necháme postáť, aby zmäkol. Potom prstami rozmrvíme. Pridáme vajíčka, na oleji restovanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, majoránku a postrúhaný syr, premiešame. Z cestíčka kladieme kôpky na rozpálený olej a opražíme z oboch strán. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 072
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 415
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 372
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 163
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 738
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 615
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 566
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 467
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 423
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 315
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

3 h
Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

14 h
Peter Tkačenko

Konzervatívna skupinka vie, čo chce, a rada si to vypýta.

19 h

Nie všetci občania trpia množiacimi sa príkladmi neschopnosti tejto vlády. Minimálne dvaja sa z nich tešia.

Neprehliadnite tiež

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

16 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan