Futbalové chuťovky

Prišli k vám sledovať futbalové prenosy kamaráti vášho muža a vy im potrebujete naservírovať niečo chutné k pivu? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Šunkovo-syrové koláčiky
suroviny na 30 koláčikov

1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
3 plátky najemno nakrájanej šunky
100 g syra (nastrúhaného čedaru)
soľ
čerstvo mleté korenie
1 vyšľahané vajíčko

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Cesto vyvaľkajte na tenko na pomúčenej doske a nakrájajte ho na kúsky veľké 6 x 6 cm. Prepichnite cesto vidličkou. Zahrejte olej na panvici a opražte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú. Pridajte šunku a pražte asi minútu. Natrite cibuľovú zmes na štvorce z cesta a posypte syrom. Okraje potrite vajíčkom a pečte v rúre 5-7 minút, kým cesto nie je zlatohnedé a narastené. Ozdobte čerstvo natrhanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Na tieto koláčiky môžete použiť akúkoľvek lahôdku – slaninu, varené kurča alebo mleté mäso.

Pizzové kolieska
suroviny na 25 koliesok

o2.jpg400 g krehkého cesta
1 pokrájaná cibuľa
1 pokrájaná zelená paprika
2 podrvené strúčiky cesnaku
8 šampiňónov nakrájaných na malé kúsky
1 šálka najemno nastrúhaného syra
2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Vyvaľkajte krehké cesto na pomúčenej doske. Zohrejte olej na panvici a opražte cibuľu, zelenú papriku a cesnak do mäkka. Pridajte hríby a pražte, kým nie sú mäkké. Vyberte zmes z panvice a nechajte vychladnúť. Zmiešajte so syrom a petržlenom. Zmes rovnomerne rozdeľte na cesto. Zviňte cesto po dĺžke ako roládu a zabaľte do papiera na pečenie. Uložte do chladničky na 30 minút. Veľmi ostrým nožom narežte cesto na tenké kolieska a naaranžujte ho na pripravený plech. Pečte 10 minút, kým nie sú kolieska prepečené a zlatohnedé.

Bravčové mäsové guľky
suroviny na 30 guliek

o3.jpg500 g bravčových klobás
1/4 šálky posekanej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
3 PL worcesterskej omáčky
2 PL medu
2 PL čatní
cherry paradajky na ozdobu

Vytlačte klobásové mäso z črievok, zmiešajte ho s petržlenom a okoreňte soľou a korením. Pomúčte si ruky a vytvarujte mäsovú zmes do malých guliek. Zahrejte olej na panvici a vypražte mäsové guľky do zlatohneda. Vyberte z panvice a odložte nabok. Pridajte na panvicu worcesterskú omáčku, med a čantí, priveďte do varu a nechajte dusiť, kým trochu nezhustnú. Pridajte mäsové guľky a nechajte ich variť v omáčke 2-3 minúty. Vyberte z panvice a dajte nabok vychladnúť. Použite špáradlo na servírovanie jednotlivých mäsových guliek a ozdobte ich cherry paradajkami.
Tip: Namiesto bravčových klobás môžete použiť 500 g mletého bravčového mäsa. Mleté mäso nezabudnite predtým dobre okoreniť.

Pikantné rybacie koláče
suroviny na 45 koláčov

o4.jpg750 g rozmrazeného hejka
2 strúčiky podrveného cesnaku
2 PL sladkej čili omáčky
hrsť nasekaného čerstvého koriandra
2 vajíčka
1 PL koláčovej múky
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
lístky mladého špenátu alebo rokety na ozdobu

Z ryby odstráňte kožu a kosti a nakrájajte nadrobno ostrým nožom. Pridajte cesnak, sladkú čili omáčku, posekaný koriander a dobre premiešajte. Vyšľahajte vajíčka a pridajte k rybe spolu s múkou. Osoľte a okoreňte. Dobre premiešajte. Zohrejte olej na panvici a vyprážajte kôpky zmesi urobené lyžicou, kým nie sú zlatohnedé z oboch strán. Nechajte vychladnúť. Ozdobte listami mladého špenátu alebo rokety. Zabaľte rybacie koláčiky do listov a zaistite špáradlom.

Na poslednú chvíľu

AK K VÁM NÁVŠTEVA PRIŠLA BEZ OHLÁSENIA, MOŽNO SA VÁM ZÍDU TIETO TIPY NA RÝCHLE OBČERSTVENIE. KEĎ ICH PEKNE NASERVÍRUJETE A PRIDÁTE K NIM PÁR FĽAŠIEK PIVA, URČITE VÁS BUDÚ VŠETCI POVAŽOVAŤ ZA VYNIKAJÚCU HOSTITEĽKU.

Prvá pomoc z chladničky: Chuťovky „čo dom dal“
Vymiešame maslo s horčicou a pretlačeným cesnakom. Nátierkou potrieme rožky nakrájané na kolieska a navrch položíme hocičo, čo sa nám hodí z chladničky – kúsky šunky, klobásky alebo salámy. Ozdobíme kúskami papriky, olivami alebo uhorkou. Spojíme špáradlami.

Rýchlovka pre mäsožrútov: Zapečené mäsové plátky
Rezne z kuracích alebo morčacích pŕs osolíme, okoreníme a nakrájame na dlhé plátky, ktoré zvinieme do valca. Do stredu dáme čiernu olivu a obalíme prerastenou slaninou, prepichneme špáradlom, poukladáme na plech a na 15 minút dáme zapiecť do rúry. Podávame so zeleninovým šalátom s olivami a syrom Feta, zaliatym olivovým olejom.

Skromné, ale chutné: Domáce chlebové placky
Starší chlieb nakrájame na kocky, zalejeme trochou mlieka a necháme postáť, aby zmäkol. Potom prstami rozmrvíme. Pridáme vajíčka, na oleji restovanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, majoránku a postrúhaný syr, premiešame. Z cestíčka kladieme kôpky na rozpálený olej a opražíme z oboch strán. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  5. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  6. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  8. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  9. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  10. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 844
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 708
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 142
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 326
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 064
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 047
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 551
  8. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 548
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 079
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 660

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Miliónové dotácie od Plavčana dostali aj pochybné firmy

Niektoré firmy, ktoré podporilo ministerstvo školstva, aby sa venovali vývoju a inováciám, nemajú s výskumom žiadne skúsenosti.

KOMENTÁRE

Minister Plavčan už dávno nemal existovať

Na znôšku legislatívnych náhod sa už nemôže pozerať ani koalícia.

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.