Futbalové chuťovky

Prišli k vám sledovať futbalové prenosy kamaráti vášho muža a vy im potrebujete naservírovať niečo chutné k pivu? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Šunkovo-syrové koláčiky
suroviny na 30 koláčikov

1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
3 plátky najemno nakrájanej šunky
100 g syra (nastrúhaného čedaru)
soľ
čerstvo mleté korenie
1 vyšľahané vajíčko

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Cesto vyvaľkajte na tenko na pomúčenej doske a nakrájajte ho na kúsky veľké 6 x 6 cm. Prepichnite cesto vidličkou. Zahrejte olej na panvici a opražte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú. Pridajte šunku a pražte asi minútu. Natrite cibuľovú zmes na štvorce z cesta a posypte syrom. Okraje potrite vajíčkom a pečte v rúre 5-7 minút, kým cesto nie je zlatohnedé a narastené. Ozdobte čerstvo natrhanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Na tieto koláčiky môžete použiť akúkoľvek lahôdku – slaninu, varené kurča alebo mleté mäso.

Pizzové kolieska
suroviny na 25 koliesok

o2.jpg400 g krehkého cesta
1 pokrájaná cibuľa
1 pokrájaná zelená paprika
2 podrvené strúčiky cesnaku
8 šampiňónov nakrájaných na malé kúsky
1 šálka najemno nastrúhaného syra
2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Vyvaľkajte krehké cesto na pomúčenej doske. Zohrejte olej na panvici a opražte cibuľu, zelenú papriku a cesnak do mäkka. Pridajte hríby a pražte, kým nie sú mäkké. Vyberte zmes z panvice a nechajte vychladnúť. Zmiešajte so syrom a petržlenom. Zmes rovnomerne rozdeľte na cesto. Zviňte cesto po dĺžke ako roládu a zabaľte do papiera na pečenie. Uložte do chladničky na 30 minút. Veľmi ostrým nožom narežte cesto na tenké kolieska a naaranžujte ho na pripravený plech. Pečte 10 minút, kým nie sú kolieska prepečené a zlatohnedé.

Bravčové mäsové guľky
suroviny na 30 guliek

o3.jpg500 g bravčových klobás
1/4 šálky posekanej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
3 PL worcesterskej omáčky
2 PL medu
2 PL čatní
cherry paradajky na ozdobu

Vytlačte klobásové mäso z črievok, zmiešajte ho s petržlenom a okoreňte soľou a korením. Pomúčte si ruky a vytvarujte mäsovú zmes do malých guliek. Zahrejte olej na panvici a vypražte mäsové guľky do zlatohneda. Vyberte z panvice a odložte nabok. Pridajte na panvicu worcesterskú omáčku, med a čantí, priveďte do varu a nechajte dusiť, kým trochu nezhustnú. Pridajte mäsové guľky a nechajte ich variť v omáčke 2-3 minúty. Vyberte z panvice a dajte nabok vychladnúť. Použite špáradlo na servírovanie jednotlivých mäsových guliek a ozdobte ich cherry paradajkami.
Tip: Namiesto bravčových klobás môžete použiť 500 g mletého bravčového mäsa. Mleté mäso nezabudnite predtým dobre okoreniť.

Pikantné rybacie koláče
suroviny na 45 koláčov

o4.jpg750 g rozmrazeného hejka
2 strúčiky podrveného cesnaku
2 PL sladkej čili omáčky
hrsť nasekaného čerstvého koriandra
2 vajíčka
1 PL koláčovej múky
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
lístky mladého špenátu alebo rokety na ozdobu

Z ryby odstráňte kožu a kosti a nakrájajte nadrobno ostrým nožom. Pridajte cesnak, sladkú čili omáčku, posekaný koriander a dobre premiešajte. Vyšľahajte vajíčka a pridajte k rybe spolu s múkou. Osoľte a okoreňte. Dobre premiešajte. Zohrejte olej na panvici a vyprážajte kôpky zmesi urobené lyžicou, kým nie sú zlatohnedé z oboch strán. Nechajte vychladnúť. Ozdobte listami mladého špenátu alebo rokety. Zabaľte rybacie koláčiky do listov a zaistite špáradlom.

Na poslednú chvíľu

AK K VÁM NÁVŠTEVA PRIŠLA BEZ OHLÁSENIA, MOŽNO SA VÁM ZÍDU TIETO TIPY NA RÝCHLE OBČERSTVENIE. KEĎ ICH PEKNE NASERVÍRUJETE A PRIDÁTE K NIM PÁR FĽAŠIEK PIVA, URČITE VÁS BUDÚ VŠETCI POVAŽOVAŤ ZA VYNIKAJÚCU HOSTITEĽKU.

Prvá pomoc z chladničky: Chuťovky „čo dom dal“
Vymiešame maslo s horčicou a pretlačeným cesnakom. Nátierkou potrieme rožky nakrájané na kolieska a navrch položíme hocičo, čo sa nám hodí z chladničky – kúsky šunky, klobásky alebo salámy. Ozdobíme kúskami papriky, olivami alebo uhorkou. Spojíme špáradlami.

Rýchlovka pre mäsožrútov: Zapečené mäsové plátky
Rezne z kuracích alebo morčacích pŕs osolíme, okoreníme a nakrájame na dlhé plátky, ktoré zvinieme do valca. Do stredu dáme čiernu olivu a obalíme prerastenou slaninou, prepichneme špáradlom, poukladáme na plech a na 15 minút dáme zapiecť do rúry. Podávame so zeleninovým šalátom s olivami a syrom Feta, zaliatym olivovým olejom.

Skromné, ale chutné: Domáce chlebové placky
Starší chlieb nakrájame na kocky, zalejeme trochou mlieka a necháme postáť, aby zmäkol. Potom prstami rozmrvíme. Pridáme vajíčka, na oleji restovanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, majoránku a postrúhaný syr, premiešame. Z cestíčka kladieme kôpky na rozpálený olej a opražíme z oboch strán. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  3. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  4. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  6. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova
  7. Košickí športovci „pustili žilou“
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  9. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku
  1. Príbeh tradičného družstva - príbeh Alojza Kračinovského
  2. Parfum podľa zverokruhu. Zvoľte tú správnu vôňu
  3. Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  5. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  6. Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO
  7. Adient je tretí najlepší zamestnávateľ
  8. 8 krokov k príprave na zdravé tehotenstvo
  9. Študenti SPU skúmajú vplyv rýchlostnej cesty na život obyvateľov
  10. V Botanickej záhrade predstavia nežnú krásu orchideí
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 23 817
  2. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 158
  3. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 10 015
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 6 925
  5. Počet predplatiteľov SME.sk dosiahol ďalší rekord 5 988
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 813
  7. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 5 539
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 4 742
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 3 960
  10. Olympiáda ukradne fanúšikom hodiny spánku 2 496

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ich športovci súťažia, v KĽDR ich nesledujú. Pre úspech Južnej Kórey

Severokórejčania milujú sledovanie športu. Z olympiády však dostanú len pár obrazov a propagandu.

Neprehliadnite tiež

Kokosový olej na akné? Zaručené zázraky radšej nečakajte

Upcháva póry a ako krém ho používať netreba.

Jedenásť trendov pre záhradu v roku 2018

Nový rok prináša nové trendy pre vašu záhradu, balkón aj terasu.

Hlasová pedagogička Eva Žilineková: V hlase a v prejave je najdôležitejšia ľudskosť

Rukami jej prešla viac ako stovka moderátorov. Mikrofonický hlas nepovažuje za najdôležitejšiu vec v brandži.

Burberry robí odvážny krok, v ich novej kampani sa bozkávajú muži

Značka, ktorá kedysi vyrábala kabáty pre staršie dámy, dnes podporuje LGBT.

Justin Timberlake: Jeho osobnosť ho predurčovala k sólovej dráhe

Je všestranným umelcom, no v poslednom čase ho najviac teší najmä rola otca.