Futbalové chuťovky

Prišli k vám sledovať futbalové prenosy kamaráti vášho muža a vy im potrebujete naservírovať niečo chutné k pivu? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Šunkovo-syrové koláčiky
suroviny na 30 koláčikov

1 rolka (400 g) lístkového cesta
1 najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
3 plátky najemno nakrájanej šunky
100 g syra (nastrúhaného čedaru)
soľ
čerstvo mleté korenie
1 vyšľahané vajíčko

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Cesto vyvaľkajte na tenko na pomúčenej doske a nakrájajte ho na kúsky veľké 6 x 6 cm. Prepichnite cesto vidličkou. Zahrejte olej na panvici a opražte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú. Pridajte šunku a pražte asi minútu. Natrite cibuľovú zmes na štvorce z cesta a posypte syrom. Okraje potrite vajíčkom a pečte v rúre 5-7 minút, kým cesto nie je zlatohnedé a narastené. Ozdobte čerstvo natrhanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Na tieto koláčiky môžete použiť akúkoľvek lahôdku – slaninu, varené kurča alebo mleté mäso.

Pizzové kolieska
suroviny na 25 koliesok

o2.jpg400 g krehkého cesta
1 pokrájaná cibuľa
1 pokrájaná zelená paprika
2 podrvené strúčiky cesnaku
8 šampiňónov nakrájaných na malé kúsky
1 šálka najemno nastrúhaného syra
2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Predhrejte rúru na 220 °C a vysteľte plech papierom na pečenie alebo fóliou. Vyvaľkajte krehké cesto na pomúčenej doske. Zohrejte olej na panvici a opražte cibuľu, zelenú papriku a cesnak do mäkka. Pridajte hríby a pražte, kým nie sú mäkké. Vyberte zmes z panvice a nechajte vychladnúť. Zmiešajte so syrom a petržlenom. Zmes rovnomerne rozdeľte na cesto. Zviňte cesto po dĺžke ako roládu a zabaľte do papiera na pečenie. Uložte do chladničky na 30 minút. Veľmi ostrým nožom narežte cesto na tenké kolieska a naaranžujte ho na pripravený plech. Pečte 10 minút, kým nie sú kolieska prepečené a zlatohnedé.

Bravčové mäsové guľky
suroviny na 30 guliek

o3.jpg500 g bravčových klobás
1/4 šálky posekanej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
3 PL worcesterskej omáčky
2 PL medu
2 PL čatní
cherry paradajky na ozdobu

Vytlačte klobásové mäso z črievok, zmiešajte ho s petržlenom a okoreňte soľou a korením. Pomúčte si ruky a vytvarujte mäsovú zmes do malých guliek. Zahrejte olej na panvici a vypražte mäsové guľky do zlatohneda. Vyberte z panvice a odložte nabok. Pridajte na panvicu worcesterskú omáčku, med a čantí, priveďte do varu a nechajte dusiť, kým trochu nezhustnú. Pridajte mäsové guľky a nechajte ich variť v omáčke 2-3 minúty. Vyberte z panvice a dajte nabok vychladnúť. Použite špáradlo na servírovanie jednotlivých mäsových guliek a ozdobte ich cherry paradajkami.
Tip: Namiesto bravčových klobás môžete použiť 500 g mletého bravčového mäsa. Mleté mäso nezabudnite predtým dobre okoreniť.

Pikantné rybacie koláče
suroviny na 45 koláčov

o4.jpg750 g rozmrazeného hejka
2 strúčiky podrveného cesnaku
2 PL sladkej čili omáčky
hrsť nasekaného čerstvého koriandra
2 vajíčka
1 PL koláčovej múky
soľ
čerstvo mleté korenie
olej na vyprážanie
lístky mladého špenátu alebo rokety na ozdobu

Z ryby odstráňte kožu a kosti a nakrájajte nadrobno ostrým nožom. Pridajte cesnak, sladkú čili omáčku, posekaný koriander a dobre premiešajte. Vyšľahajte vajíčka a pridajte k rybe spolu s múkou. Osoľte a okoreňte. Dobre premiešajte. Zohrejte olej na panvici a vyprážajte kôpky zmesi urobené lyžicou, kým nie sú zlatohnedé z oboch strán. Nechajte vychladnúť. Ozdobte listami mladého špenátu alebo rokety. Zabaľte rybacie koláčiky do listov a zaistite špáradlom.

Na poslednú chvíľu

AK K VÁM NÁVŠTEVA PRIŠLA BEZ OHLÁSENIA, MOŽNO SA VÁM ZÍDU TIETO TIPY NA RÝCHLE OBČERSTVENIE. KEĎ ICH PEKNE NASERVÍRUJETE A PRIDÁTE K NIM PÁR FĽAŠIEK PIVA, URČITE VÁS BUDÚ VŠETCI POVAŽOVAŤ ZA VYNIKAJÚCU HOSTITEĽKU.

Prvá pomoc z chladničky: Chuťovky „čo dom dal“
Vymiešame maslo s horčicou a pretlačeným cesnakom. Nátierkou potrieme rožky nakrájané na kolieska a navrch položíme hocičo, čo sa nám hodí z chladničky – kúsky šunky, klobásky alebo salámy. Ozdobíme kúskami papriky, olivami alebo uhorkou. Spojíme špáradlami.

Rýchlovka pre mäsožrútov: Zapečené mäsové plátky
Rezne z kuracích alebo morčacích pŕs osolíme, okoreníme a nakrájame na dlhé plátky, ktoré zvinieme do valca. Do stredu dáme čiernu olivu a obalíme prerastenou slaninou, prepichneme špáradlom, poukladáme na plech a na 15 minút dáme zapiecť do rúry. Podávame so zeleninovým šalátom s olivami a syrom Feta, zaliatym olivovým olejom.

Skromné, ale chutné: Domáce chlebové placky
Starší chlieb nakrájame na kocky, zalejeme trochou mlieka a necháme postáť, aby zmäkol. Potom prstami rozmrvíme. Pridáme vajíčka, na oleji restovanú cibuľu, pretlačený cesnak, korenie, majoránku a postrúhaný syr, premiešame. Z cestíčka kladieme kôpky na rozpálený olej a opražíme z oboch strán. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 19 023
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 953
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 6 004
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 134
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 465
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 003
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 983
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 749
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 614
  10. Slováci triedia lepšie 1 210

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.

Technika vo svete ženy: Bez čoho sa nezaobídu známe Slovenky?

Dnešné ženy poznajú výhody moderných technológií, uľahčujú im život v rôznych oblastiach.

Sedem spôsobov, ako si rozvoňať bývanie Vianocami

Vnímajte najkrajšie sviatky roka všetkými zmyslami. Aj čuchom.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Hrajte o štedré ceny vo veľkej vianočnej súťaži!