Chlebíčky s mäsovými guľkami
suroviny na 20 chlebíčkov
1 plátok bieleho chleba bez kôrky (cca 40g)
hrsť údenej slaniny, nakrájanej na malé kocky
hrsť nakrájanej cibule
hrsť posekaného petržlenu
1 vajíčko
150 g mletého teľacieho mäsa
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
3 PL slnečnicového oleja
5 PL paradajkového kečupu
1 PL podrvenej zmesi viacfarebného korenia
1 ČL citrónovej šťavy
8 šalátových listov
4 celozrnné chlebíčky
Biely chlieb nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte v jednej mise slaninu, cibuľu, petržlen, vajíčko, mleté mäso a biely chlieb, ochuťte soľou, čiernym korením a muškátom a vyhneťte do dobre tvarovateľného cesta. Zahrejte na veľkej panvici olej. Z masy mäsového cesta vytvarujte vlhkými rukami 20 guliek a na strednom plameni opražte do chrumkava. Paradajkový kečup, zmes viacfarebného korenia a citrónovú šťavu vymiešajte, dochuťte soľou a cukrom. Šalátové listy potrhajte na malé kúsky. Ovsené chlebíčky nakrájajte priečne na 5 kúskov. Na ne rozdeľte šalátové listy, potrite korenistou omáčkou a navrch pripevnite 1 mäsovú guľku drevenou špajľou.
Lososové taštičky na orechovom chlebe
suroviny na 10 škatuliek
1 citrón
150 g tvarohu
2 ČL sekanej pažítky
2 ČL sekaného tymiánu
soľ
kajenské korenie
10 plátkov údeného lososa (cca 200 g)
5 plátkov chleba s vlašskými orechmi
1 šalátová uhorka
Citrón umyte v horúcej vode, osušte a polovicu kôry najemno nastrúhajte. Zvyšnú kôru oškrabte škrabkou v jemných pásikoch. Citrón vytlačte. Tvaroh dôkladne premiešajte s 2 lyžičkami strúhanej citrónovej kôry a 2 lyžičkami citrónovej šťavy. Zmiešajte 1 lyžičku pažítky a 2 lyžičky tymiánu, dochuťte soľou a kajenským korením. Doprostred každého plátku lososa dajte 1 kopcovitú lyžičku tvarohovej plnky. Potom zviňte lososa do tvaru malej taštičky. Chlieb s vlašskými orechmi nakrájajte na 10 malých štvorcov, uhorku na plátky. Chlebové štvorce obložte plátkami uhorky, navrch dajte vždy 1 lososovú taštičku a posypte zvyšnou pažítkou a pásikmi citrónovej kôry.
Kelové rolky
suroviny na 20 kusov
soľ
6 veľkých kelových listov
10 plátkov slaniny
150 g mrkvy
200 g suchej klobásy
10 plátkov ražného celozrnného chleba
Vo veľkom hrnci priveďte do varu slanú vodu a nechajte v nej blanšírovať kelové listy asi 3 až 4 minúty. Nechajte odkvapkať v site, opláchnite chladnou vodou a utľapkajte dosucha. Šunku zľahka opražte na teflonovej panvici bez oleja 2 až 3 minúty. Mrkvu pokrájajte a na zeleninovom strúhadle pozdĺžne nastrúhajte na tenké plátky a blanšírujte vo vriacej slanej vode 2 až 3 minúty. Kelové listy nakrájajte na obdĺžniky veľké 5 x 10 cm, navrch každého položte 1 plátok slaniny a mrkvy. Suchú klobásu rozdeľte na 10 porcií, na každý list dajte po 1 porcii, opatrne zviňte, prípadne upevnite drevenou špajľou. Z plátkov chleba nakrájajte kosoštvorce (cca 3 x 6 cm). Kelové zvitky krížom prekrojte a servírujte s chlebom.
Špargľové rezy
suroviny na 10 rezov

10 stoniek zelenej špargle
soľ
6 PL majonézy
3 PL pomarančovej šťavy
3 PL citrónovej šťavy
1 PL horčice
čierne korenie
2 PL mäkkého masla
2 ČL nastrúhanej limetkovej kôry
3 plátky svetlého chleba
1 pomaranč
Špargľu očistite, priečne prepoľte, povarte vo vriacej vode 4 až 5 minút. Sceďte a opláchnite chladnou vodou. Majonézu vymiešajte s pomarančovou šťavou, citrónovou šťavou a horčicou, dochuťte soľou a korením. Mäkké maslo vymiešajte s postrúhanou limetkovou kôrou. Z bieleho chleba odkrojte kôrku, a plátky chleba nakrájajte na 10 tenkých, dlhých trojuholníkov. Pomaranč špirálovito ošúpte, bielu vnútornú kôru zachovajte.
Ostrým nožom opatrne vykrojte plátky ovocia z blán medzi jednotlivými mesiačikmi. Chlebové trojuholníky potrite limetkovým maslom. Pomarančovú majonézu rozdeľte navrch trojuholníkov kávovou lyžičkou, ozdobne špargľou a pomarančovými mesiačikmi.
Kaviárové kanapky
suroviny na 12 kanapiek
3 matjesové filety (cca 150 g)
2 zväzky kôpru
2 PL masla
3 plátky celozrnného chleba (cca 250g)
1 malý pohár kaviáru (25g)
Odpláchnite matjesové filety. Každé filé nakrájajte pozdĺžne na 4 pásiky. Umyte kôpor. Polovicu kôpru najemno nasekajte. Zvyšný kôpor odložte. Mäkké maslo zmiešajte s posekaným kôprom. Plátky chleba nakrájajte na štvorce (po cca 4cm) a natrite kôprovým maslom. Z matjesových plátkov vytvorte krúžok a položte ho na chlebové jednohubky. Doprostred dajte vždy 1 kávovej lyžičky kaviáru. Citrón umyte pod horúcou vodou a osušte. Kôru odkrojte veľmi natenko škrabkou a nakrájajte na jemné pásiky. Kanapky ozdobte vždy 1 vetvičkou kôpru a 1 až 2 pásikmi z citrónovej kôry.
Vajíčkové chuťovky
suroviny na 10 jednohubiek
200 g listového špenátu (posekaného, zmrazeného)
2 PL smotany
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
5 menších vajíčok
4 plátky slnečnicového chleba
10 plátkov šunky (cca 80g)
kajenské korenie
Špenát nechajte rozmraziť podľa návodu na slabom plameni cca 15 minút a nechajte krátko prevariť. Dajte do sitka, vytlačte z neho lyžicou vodu a nechajte vychladnúť. Smotanu vmiešajte do špenátu. Cesnak olúpte a roztlačte, pridajte k zmesi. Okoreňte soľou, čiernym korením a muškátom. Vajíčka varte asi 6 minút natvrdo, umyte studenou vodou, olúpte a pozdĺžne prepoľte. Z chleba vykrojte okrúhlym vykrajovačom malé kolieska (s priemerom 4 až 5 cm). Navrch vždy dajte najprv 1 plátok šunky, potom 1 kopcovitú lyžičku špenátu. Položte vždy 1/2 vajíčka do stredu a posypte kajenským korením.
Bravčové rolky
suroviny na 10 porcií

150 g bravčového mäsa
soľ
čierne korenie
60 g taveného syra v plátkoch
20 lístkov bazalky
4 PL repkového oleja
4 plátky ražného chleba
5 ČL paradajkového pretlaku
5 malých paradajok
Bravčové plátky nakrájajte na 5 plátkov. Valčekom na cesto opatrne vyvaľkajte na ploché rezne medzi priesvitnou fóliou. Osoľte a okoreňte. Plátky syra nakrájajte na hrubé pásiky, vždy s 1 lístkom bazalky položte na rezne. Mäso zviňte a upevnite drevenou špajľou. Na panvici zohrejte olej a mäsové rolky na ňom asi 5 minút vyprážajte. Nechajte vychladnúť. Z chleba vykrojte oválne jednohubky a potrite vždy 1 čajovej lyžičky pretlaku. Paradajky umyte, prepoľte, zbavte jadierok a nakrájajte na tenké plátky. Na chleby dajte paradajky a po jednom liste bazalky. Vytiahnite špajle z rezňov a rolky priečne prepoľte. Na každý kúsok chleba dajte po 1 mäsovej rolky a pripevnite špajľami.
Syrové pralinky
suroviny na 20 chlebíkov
150 g zrelého Camembertu
3 PL plnotučného čerstvého syra
2 PL postrúhaného ementálu
2 PL červenej papriky, pokrájanej na kocky
2 PL jarnej cibuľky, nadrobno pokrájanej
2 PL pažítky
1 PL jablčného octu
soľ
kajenské korenie
mletá sladká paprika
4 PL jadier vlašských orechov
4 PL tekvicových jadier
2 šalátové čakanky
5 plátkov celozrnného chleba
Camembert nakrájajte na malé kocky, dobre premiešajte s čerstvým syrom a ementálom. Zmiešajte papriku, jarnú cibuľku a pažítku. Dochuťte jablčným octom, soľou, kajenským korením a mletou paprikou, dajte vychladnúť. V elektrickom mixéri postupne nahrubo posekajte vlašské orechy a tekvicové jadierka, potom zmiešajte. Zo syrovej masy vytvarujte asi 20 guliek, obaľte ich v orechovej zmesi. Šalátovú čakanku očistite, umyte a listy osušte. Z chleba vykrojte 20 koliesok (s priemerom asi 3 až 4 cm). Obložte lístkami čakanky. Na každú jednohubku pripevnite špajľou alebo špáradlom 1 syrovú guľku a nechajte pred servírovaním vychladnúť.
Chlieb s jablkami a zelerom
suroviny na 10 jednohubiek
300 g zeleru
200 g červených kyslastých jabĺk
2 PL citrónovej šťavy
3 PL e masla
30 g plesňového syra
1 PL octu z bieleho vína
1 PL smotany
soľ
čierne korenie
5 plátkov rascového chleba
listy šalátu na ozdobenie
Zeler olúpte a nakrájajte na rovnomerné malé kocky. Jablká umyte, rozštvrťte, zbavte jadier a tiež nakrájajte na kocky. Kocky ovocia a zeleniny pokvapkajte 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Maslo zohrejte na veľkej panvici, za stáleho miešania na ňom krátko poduste kocky zeleru a jabĺk. Plesňový syr pokrájajte na malé kúsky, dobre premiešajte s vínnym octom, zvyšnou citrónovou šťavou a smotanou. Vidličkou vymiešajte na hustý krém. Syrový krém dochuťte soľou a čiernym korením. Z rascového chleba odstráňte kôrku, krajce chleba nakrájajte na 10 štvorcov. Potrite syrovým krémom, obložte opraženými kúskami jablka a zeleru a ozdobte kúskami šalátu.