Pripravte si dobroty k televízoru

Chystáte sa pozerať s vaším miláčikom celé majstrovstvá sveta vo futbale? Spríjemnite si spoločné chvíle pred obrazovkou týmito chuťovkami.

Chlebíčky s mäsovými guľkami
suroviny na 20 chlebíčkov

1 plátok bieleho chleba bez kôrky (cca 40g)
hrsť údenej slaniny, nakrájanej na malé kocky
hrsť nakrájanej cibule
hrsť posekaného petržlenu
1 vajíčko
150 g mletého teľacieho mäsa
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
3 PL slnečnicového oleja
5 PL paradajkového kečupu
1 PL podrvenej zmesi viacfarebného korenia
1 ČL citrónovej šťavy
8 šalátových listov
4 celozrnné chlebíčky

Biely chlieb nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte v jednej mise slaninu, cibuľu, petržlen, vajíčko, mleté mäso a biely chlieb, ochuťte soľou, čiernym korením a muškátom a vyhneťte do dobre tvarovateľného cesta. Zahrejte na veľkej panvici olej. Z masy mäsového cesta vytvarujte vlhkými rukami 20 guliek a na strednom plameni opražte do chrumkava. Paradajkový kečup, zmes viacfarebného korenia a citrónovú šťavu vymiešajte, dochuťte soľou a cukrom. Šalátové listy potrhajte na malé kúsky. Ovsené chlebíčky nakrájajte priečne na 5 kúskov. Na ne rozdeľte šalátové listy, potrite korenistou omáčkou a navrch pripevnite 1 mäsovú guľku drevenou špajľou.

Lososové taštičky na orechovom chlebe
suroviny na 10 škatuliek

1 citrón
150 g tvarohu
2 ČL sekanej pažítky
2 ČL sekaného tymiánu
soľ
kajenské korenie
10 plátkov údeného lososa (cca 200 g)
5 plátkov chleba s vlašskými orechmi
1 šalátová uhorka

Citrón umyte v horúcej vode, osušte a polovicu kôry najemno nastrúhajte. Zvyšnú kôru oškrabte škrabkou v jemných pásikoch. Citrón vytlačte. Tvaroh dôkladne premiešajte s 2 lyžičkami strúhanej citrónovej kôry a 2 lyžičkami citrónovej šťavy. Zmiešajte 1 lyžičku pažítky a 2 lyžičky tymiánu, dochuťte soľou a kajenským korením. Doprostred každého plátku lososa dajte 1 kopcovitú lyžičku tvarohovej plnky. Potom zviňte lososa do tvaru malej taštičky. Chlieb s vlašskými orechmi nakrájajte na 10 malých štvorcov, uhorku na plátky. Chlebové štvorce obložte plátkami uhorky, navrch dajte vždy 1 lososovú taštičku a posypte zvyšnou pažítkou a pásikmi citrónovej kôry.

Kelové rolky
suroviny na 20 kusov

soľ
6 veľkých kelových listov
10 plátkov slaniny
150 g mrkvy
200 g suchej klobásy
10 plátkov ražného celozrnného chleba

Vo veľkom hrnci priveďte do varu slanú vodu a nechajte v nej blanšírovať kelové listy asi 3 až 4 minúty. Nechajte odkvapkať v site, opláchnite chladnou vodou a utľapkajte dosucha. Šunku zľahka opražte na teflonovej panvici bez oleja 2 až 3 minúty. Mrkvu pokrájajte a na zeleninovom strúhadle pozdĺžne nastrúhajte na tenké plátky a blanšírujte vo vriacej slanej vode 2 až 3 minúty. Kelové listy nakrájajte na obdĺžniky veľké 5 x 10 cm, navrch každého položte 1 plátok slaniny a mrkvy. Suchú klobásu rozdeľte na 10 porcií, na každý list dajte po 1 porcii, opatrne zviňte, prípadne upevnite drevenou špajľou. Z plátkov chleba nakrájajte kosoštvorce (cca 3 x 6 cm). Kelové zvitky krížom prekrojte a servírujte s chlebom.

Špargľové rezy
suroviny na 10 rezov

10 stoniek zelenej špargle
soľ
6 PL majonézy
3 PL pomarančovej šťavy
3 PL citrónovej šťavy
1 PL horčice
čierne korenie
2 PL mäkkého masla
2 ČL nastrúhanej limetkovej kôry
3 plátky svetlého chleba
1 pomaranč

Špargľu očistite, priečne prepoľte, povarte vo vriacej vode 4 až 5 minút. Sceďte a opláchnite chladnou vodou. Majonézu vymiešajte s pomarančovou šťavou, citrónovou šťavou a horčicou, dochuťte soľou a korením. obr_1.jpg Mäkké maslo vymiešajte s postrúhanou limetkovou kôrou. Z bieleho chleba odkrojte kôrku, a plátky chleba nakrájajte na 10 tenkých, dlhých trojuholníkov. Pomaranč špirálovito ošúpte, bielu vnútornú kôru zachovajte.

Ostrým nožom opatrne vykrojte plátky ovocia z blán medzi jednotlivými mesiačikmi. Chlebové trojuholníky potrite limetkovým maslom. Pomarančovú majonézu rozdeľte navrch trojuholníkov kávovou lyžičkou, ozdobne špargľou a pomarančovými mesiačikmi.

Kaviárové kanapky
suroviny na 12 kanapiek

3 matjesové filety (cca 150 g)
2 zväzky kôpru
2 PL masla
3 plátky celozrnného chleba (cca 250g)
1 malý pohár kaviáru (25g)

Odpláchnite matjesové filety. Každé filé nakrájajte pozdĺžne na 4 pásiky. Umyte kôpor. Polovicu kôpru najemno nasekajte. Zvyšný kôpor odložte. Mäkké maslo zmiešajte s posekaným kôprom. Plátky chleba nakrájajte na štvorce (po cca 4cm) a natrite kôprovým maslom. Z matjesových plátkov vytvorte krúžok a položte ho na chlebové jednohubky. Doprostred dajte vždy 1 kávovej lyžičky kaviáru. Citrón umyte pod horúcou vodou a osušte. Kôru odkrojte veľmi natenko škrabkou a nakrájajte na jemné pásiky. Kanapky ozdobte vždy 1 vetvičkou kôpru a 1 až 2 pásikmi z citrónovej kôry.

Vajíčkové chuťovky
suroviny na 10 jednohubiek

200 g listového špenátu (posekaného, zmrazeného)
2 PL smotany
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
5 menších vajíčok
4 plátky slnečnicového chleba
10 plátkov šunky (cca 80g)
kajenské korenie

Špenát nechajte rozmraziť podľa návodu na slabom plameni cca 15 minút a nechajte krátko prevariť. Dajte do sitka, vytlačte z neho lyžicou vodu a nechajte vychladnúť. Smotanu vmiešajte do špenátu. Cesnak olúpte a roztlačte, pridajte k zmesi. Okoreňte soľou, čiernym korením a muškátom. Vajíčka varte asi 6 minút natvrdo, umyte studenou vodou, olúpte a pozdĺžne prepoľte. Z chleba vykrojte okrúhlym vykrajovačom malé kolieska (s priemerom 4 až 5 cm). Navrch vždy dajte najprv 1 plátok šunky, potom 1 kopcovitú lyžičku špenátu. Položte vždy 1/2 vajíčka do stredu a posypte kajenským korením.

Bravčové rolky
suroviny na 10 porcií

150 g bravčového mäsa
soľ
čierne korenie
60 g taveného syra v plátkoch
20 lístkov bazalky
4 PL repkového oleja
4 plátky ražného chleba
5 ČL paradajkového pretlaku
5 malých paradajok

Bravčové plátky nakrájajte na 5 plátkov. Valčekom na cesto opatrne vyvaľkajte na ploché rezne medzi priesvitnou fóliou. Osoľte a okoreňte. Plátky syra nakrájajte na hrubé pásiky, vždy s 1 lístkom bazalky položte na rezne. Mäso zviňte a upevnite drevenou špajľou. Na panvici zohrejte olej a mäsové rolky na ňom asi 5 minút vyprážajte. Nechajte vychladnúť. Z chleba vykrojte oválne jednohubky a potrite vždy 1 čajovej lyžičky pretlaku. Paradajky umyte, prepoľte, zbavte jadierok a nakrájajte na tenké plátky. Na chleby dajte paradajky a po jednom liste bazalky. obr_2.jpgVytiahnite špajle z rezňov a rolky priečne prepoľte. Na každý kúsok chleba dajte po 1 mäsovej rolky a pripevnite špajľami.

Syrové pralinky
suroviny na 20 chlebíkov

150 g zrelého Camembertu
3 PL plnotučného čerstvého syra
2 PL postrúhaného ementálu
2 PL červenej papriky, pokrájanej na kocky
2 PL jarnej cibuľky, nadrobno pokrájanej
2 PL pažítky
1 PL jablčného octu
soľ
kajenské korenie
mletá sladká paprika
4 PL jadier vlašských orechov
4 PL tekvicových jadier
2 šalátové čakanky
5 plátkov celozrnného chleba

Camembert nakrájajte na malé kocky, dobre premiešajte s čerstvým syrom a ementálom. Zmiešajte papriku, jarnú cibuľku a pažítku. Dochuťte jablčným octom, soľou, kajenským korením a mletou paprikou, dajte vychladnúť. V elektrickom mixéri postupne nahrubo posekajte vlašské orechy a tekvicové jadierka, potom zmiešajte. Zo syrovej masy vytvarujte asi 20 guliek, obaľte ich v orechovej zmesi. Šalátovú čakanku očistite, umyte a listy osušte. Z chleba vykrojte 20 koliesok (s priemerom asi 3 až 4 cm). Obložte lístkami čakanky. Na každú jednohubku pripevnite špajľou alebo špáradlom 1 syrovú guľku a nechajte pred servírovaním vychladnúť.

Chlieb s jablkami a zelerom
suroviny na 10 jednohubiek

300 g zeleru
200 g červených kyslastých jabĺk
2 PL citrónovej šťavy
3 PL e masla
30 g plesňového syra
1 PL octu z bieleho vína
1 PL smotany
soľ
čierne korenie
5 plátkov rascového chleba
listy šalátu na ozdobenie

Zeler olúpte a nakrájajte na rovnomerné malé kocky. Jablká umyte, rozštvrťte, zbavte jadier a tiež nakrájajte na kocky. Kocky ovocia a zeleniny pokvapkajte 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Maslo zohrejte na veľkej panvici, za stáleho miešania na ňom krátko poduste kocky zeleru a jabĺk. Plesňový syr pokrájajte na malé kúsky, dobre premiešajte s vínnym octom, zvyšnou citrónovou šťavou a smotanou. Vidličkou vymiešajte na hustý krém. Syrový krém dochuťte soľou a čiernym korením. Z rascového chleba odstráňte kôrku, krajce chleba nakrájajte na 10 štvorcov. Potrite syrovým krémom, obložte opraženými kúskami jablka a zeleru a ozdobte kúskami šalátu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 704
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 13 578
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 5 098
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 467
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 539
  6. Splnený sen 2 244
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 743
  8. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 1 119
  9. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 084
  10. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 973

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šitie bez umŕtvenia či facka. Pôrody sprevádza aj násilie, tvrdia aktivistky

Prednostovia pôrodnickych kliník násilie na rodičkách odmietajú.

KOMENTÁRE

Odsúdenci, ktorí dávno prišli o politický vplyv

Aspoň jedna emblematická kauza sa neskončila v stratene a zmare.

Neprehliadnite tiež

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopulárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.