Pripravte si dobroty k televízoru

Chystáte sa pozerať s vaším miláčikom celé majstrovstvá sveta vo futbale? Spríjemnite si spoločné chvíle pred obrazovkou týmito chuťovkami.

Chlebíčky s mäsovými guľkami
suroviny na 20 chlebíčkov

1 plátok bieleho chleba bez kôrky (cca 40g)
hrsť údenej slaniny, nakrájanej na malé kocky
hrsť nakrájanej cibule
hrsť posekaného petržlenu
1 vajíčko
150 g mletého teľacieho mäsa
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
3 PL slnečnicového oleja
5 PL paradajkového kečupu
1 PL podrvenej zmesi viacfarebného korenia
1 ČL citrónovej šťavy
8 šalátových listov
4 celozrnné chlebíčky

Biely chlieb nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte v jednej mise slaninu, cibuľu, petržlen, vajíčko, mleté mäso a biely chlieb, ochuťte soľou, čiernym korením a muškátom a vyhneťte do dobre tvarovateľného cesta. Zahrejte na veľkej panvici olej. Z masy mäsového cesta vytvarujte vlhkými rukami 20 guliek a na strednom plameni opražte do chrumkava. Paradajkový kečup, zmes viacfarebného korenia a citrónovú šťavu vymiešajte, dochuťte soľou a cukrom. Šalátové listy potrhajte na malé kúsky. Ovsené chlebíčky nakrájajte priečne na 5 kúskov. Na ne rozdeľte šalátové listy, potrite korenistou omáčkou a navrch pripevnite 1 mäsovú guľku drevenou špajľou.

Lososové taštičky na orechovom chlebe
suroviny na 10 škatuliek

1 citrón
150 g tvarohu
2 ČL sekanej pažítky
2 ČL sekaného tymiánu
soľ
kajenské korenie
10 plátkov údeného lososa (cca 200 g)
5 plátkov chleba s vlašskými orechmi
1 šalátová uhorka

Citrón umyte v horúcej vode, osušte a polovicu kôry najemno nastrúhajte. Zvyšnú kôru oškrabte škrabkou v jemných pásikoch. Citrón vytlačte. Tvaroh dôkladne premiešajte s 2 lyžičkami strúhanej citrónovej kôry a 2 lyžičkami citrónovej šťavy. Zmiešajte 1 lyžičku pažítky a 2 lyžičky tymiánu, dochuťte soľou a kajenským korením. Doprostred každého plátku lososa dajte 1 kopcovitú lyžičku tvarohovej plnky. Potom zviňte lososa do tvaru malej taštičky. Chlieb s vlašskými orechmi nakrájajte na 10 malých štvorcov, uhorku na plátky. Chlebové štvorce obložte plátkami uhorky, navrch dajte vždy 1 lososovú taštičku a posypte zvyšnou pažítkou a pásikmi citrónovej kôry.

Kelové rolky
suroviny na 20 kusov

soľ
6 veľkých kelových listov
10 plátkov slaniny
150 g mrkvy
200 g suchej klobásy
10 plátkov ražného celozrnného chleba

Vo veľkom hrnci priveďte do varu slanú vodu a nechajte v nej blanšírovať kelové listy asi 3 až 4 minúty. Nechajte odkvapkať v site, opláchnite chladnou vodou a utľapkajte dosucha. Šunku zľahka opražte na teflonovej panvici bez oleja 2 až 3 minúty. Mrkvu pokrájajte a na zeleninovom strúhadle pozdĺžne nastrúhajte na tenké plátky a blanšírujte vo vriacej slanej vode 2 až 3 minúty. Kelové listy nakrájajte na obdĺžniky veľké 5 x 10 cm, navrch každého položte 1 plátok slaniny a mrkvy. Suchú klobásu rozdeľte na 10 porcií, na každý list dajte po 1 porcii, opatrne zviňte, prípadne upevnite drevenou špajľou. Z plátkov chleba nakrájajte kosoštvorce (cca 3 x 6 cm). Kelové zvitky krížom prekrojte a servírujte s chlebom.

Špargľové rezy
suroviny na 10 rezov

10 stoniek zelenej špargle
soľ
6 PL majonézy
3 PL pomarančovej šťavy
3 PL citrónovej šťavy
1 PL horčice
čierne korenie
2 PL mäkkého masla
2 ČL nastrúhanej limetkovej kôry
3 plátky svetlého chleba
1 pomaranč

Špargľu očistite, priečne prepoľte, povarte vo vriacej vode 4 až 5 minút. Sceďte a opláchnite chladnou vodou. Majonézu vymiešajte s pomarančovou šťavou, citrónovou šťavou a horčicou, dochuťte soľou a korením. obr_1.jpg Mäkké maslo vymiešajte s postrúhanou limetkovou kôrou. Z bieleho chleba odkrojte kôrku, a plátky chleba nakrájajte na 10 tenkých, dlhých trojuholníkov. Pomaranč špirálovito ošúpte, bielu vnútornú kôru zachovajte.

Ostrým nožom opatrne vykrojte plátky ovocia z blán medzi jednotlivými mesiačikmi. Chlebové trojuholníky potrite limetkovým maslom. Pomarančovú majonézu rozdeľte navrch trojuholníkov kávovou lyžičkou, ozdobne špargľou a pomarančovými mesiačikmi.

Kaviárové kanapky
suroviny na 12 kanapiek

3 matjesové filety (cca 150 g)
2 zväzky kôpru
2 PL masla
3 plátky celozrnného chleba (cca 250g)
1 malý pohár kaviáru (25g)

Odpláchnite matjesové filety. Každé filé nakrájajte pozdĺžne na 4 pásiky. Umyte kôpor. Polovicu kôpru najemno nasekajte. Zvyšný kôpor odložte. Mäkké maslo zmiešajte s posekaným kôprom. Plátky chleba nakrájajte na štvorce (po cca 4cm) a natrite kôprovým maslom. Z matjesových plátkov vytvorte krúžok a položte ho na chlebové jednohubky. Doprostred dajte vždy 1 kávovej lyžičky kaviáru. Citrón umyte pod horúcou vodou a osušte. Kôru odkrojte veľmi natenko škrabkou a nakrájajte na jemné pásiky. Kanapky ozdobte vždy 1 vetvičkou kôpru a 1 až 2 pásikmi z citrónovej kôry.

Vajíčkové chuťovky
suroviny na 10 jednohubiek

200 g listového špenátu (posekaného, zmrazeného)
2 PL smotany
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
5 menších vajíčok
4 plátky slnečnicového chleba
10 plátkov šunky (cca 80g)
kajenské korenie

Špenát nechajte rozmraziť podľa návodu na slabom plameni cca 15 minút a nechajte krátko prevariť. Dajte do sitka, vytlačte z neho lyžicou vodu a nechajte vychladnúť. Smotanu vmiešajte do špenátu. Cesnak olúpte a roztlačte, pridajte k zmesi. Okoreňte soľou, čiernym korením a muškátom. Vajíčka varte asi 6 minút natvrdo, umyte studenou vodou, olúpte a pozdĺžne prepoľte. Z chleba vykrojte okrúhlym vykrajovačom malé kolieska (s priemerom 4 až 5 cm). Navrch vždy dajte najprv 1 plátok šunky, potom 1 kopcovitú lyžičku špenátu. Položte vždy 1/2 vajíčka do stredu a posypte kajenským korením.

Bravčové rolky
suroviny na 10 porcií

150 g bravčového mäsa
soľ
čierne korenie
60 g taveného syra v plátkoch
20 lístkov bazalky
4 PL repkového oleja
4 plátky ražného chleba
5 ČL paradajkového pretlaku
5 malých paradajok

Bravčové plátky nakrájajte na 5 plátkov. Valčekom na cesto opatrne vyvaľkajte na ploché rezne medzi priesvitnou fóliou. Osoľte a okoreňte. Plátky syra nakrájajte na hrubé pásiky, vždy s 1 lístkom bazalky položte na rezne. Mäso zviňte a upevnite drevenou špajľou. Na panvici zohrejte olej a mäsové rolky na ňom asi 5 minút vyprážajte. Nechajte vychladnúť. Z chleba vykrojte oválne jednohubky a potrite vždy 1 čajovej lyžičky pretlaku. Paradajky umyte, prepoľte, zbavte jadierok a nakrájajte na tenké plátky. Na chleby dajte paradajky a po jednom liste bazalky. obr_2.jpgVytiahnite špajle z rezňov a rolky priečne prepoľte. Na každý kúsok chleba dajte po 1 mäsovej rolky a pripevnite špajľami.

Syrové pralinky
suroviny na 20 chlebíkov

150 g zrelého Camembertu
3 PL plnotučného čerstvého syra
2 PL postrúhaného ementálu
2 PL červenej papriky, pokrájanej na kocky
2 PL jarnej cibuľky, nadrobno pokrájanej
2 PL pažítky
1 PL jablčného octu
soľ
kajenské korenie
mletá sladká paprika
4 PL jadier vlašských orechov
4 PL tekvicových jadier
2 šalátové čakanky
5 plátkov celozrnného chleba

Camembert nakrájajte na malé kocky, dobre premiešajte s čerstvým syrom a ementálom. Zmiešajte papriku, jarnú cibuľku a pažítku. Dochuťte jablčným octom, soľou, kajenským korením a mletou paprikou, dajte vychladnúť. V elektrickom mixéri postupne nahrubo posekajte vlašské orechy a tekvicové jadierka, potom zmiešajte. Zo syrovej masy vytvarujte asi 20 guliek, obaľte ich v orechovej zmesi. Šalátovú čakanku očistite, umyte a listy osušte. Z chleba vykrojte 20 koliesok (s priemerom asi 3 až 4 cm). Obložte lístkami čakanky. Na každú jednohubku pripevnite špajľou alebo špáradlom 1 syrovú guľku a nechajte pred servírovaním vychladnúť.

Chlieb s jablkami a zelerom
suroviny na 10 jednohubiek

300 g zeleru
200 g červených kyslastých jabĺk
2 PL citrónovej šťavy
3 PL e masla
30 g plesňového syra
1 PL octu z bieleho vína
1 PL smotany
soľ
čierne korenie
5 plátkov rascového chleba
listy šalátu na ozdobenie

Zeler olúpte a nakrájajte na rovnomerné malé kocky. Jablká umyte, rozštvrťte, zbavte jadier a tiež nakrájajte na kocky. Kocky ovocia a zeleniny pokvapkajte 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Maslo zohrejte na veľkej panvici, za stáleho miešania na ňom krátko poduste kocky zeleru a jabĺk. Plesňový syr pokrájajte na malé kúsky, dobre premiešajte s vínnym octom, zvyšnou citrónovou šťavou a smotanou. Vidličkou vymiešajte na hustý krém. Syrový krém dochuťte soľou a čiernym korením. Z rascového chleba odstráňte kôrku, krajce chleba nakrájajte na 10 štvorcov. Potrite syrovým krémom, obložte opraženými kúskami jablka a zeleru a ozdobte kúskami šalátu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 28 845
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 595
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 645
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 788
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 578
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 400
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 339
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 275
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 087
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 952

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Dres Neapola je mojou druhou kožou, tvrdí Hamšík. Slovák dokázal nevídanú vec.

Slovák Marek Hamšík vyrovnal klubový rekord Diega Maradonu.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Keď Slovensko ostatným len zamávalo

Mečiar napĺňal učenie: Ak nás nechcú na Západe, pôjdeme na Východ.

TECH

Ako sa rozprávať s popieračmi vedy cez Vianoce a nehádať sa

Skúste sa zdržať okamžitého menovania a faktov.

EKONOMIKA

Plánujete živý stromček? Ako ho uskladniť, aby vydržal do Vianoc

Dobre uskladnený stromček by mal bez problémov vydržať.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.