SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Mlieko - pohár zdravia

O tom, aké je mlieko zdravé a bohaté na vápnik sme sa dozvedeli asi všetci už v detstve. Čo o ňom možno ešte nevieme?

Piť či nepiť To je otázka!

Mlieko je v zdravotníckych kruhoch stále diskutovanou témou. Chvíľu sa dočítame, aké je zdravé, hneď na to zasa, že to až také jasné s jeho prospešnosťou pre naše telo nie je. Aká je teda pravda? „Mlieko je zdroj kvalitných bielkovín živočíšneho pôvodu a vápnika potrebného na stavbu kostí. Je nevyhnutné pre výživu novorodencov a batoliat. Jeho pitie je teda dôležité najmä v detskom veku. Avšak jeho konzum u dospelého jedinca je kontroverzný. Mlieko treba jednoznačne vnímať ako potravinu, a nie nápoj, pretože je pomerne kalorické a podľa obsahu tuku v ňom prijímame aj živočíšne tuky. Komu však chutí a nerobí mu zdravotné ťažkosti, pre toho je zdravé,“ vysvetľuje lekárka Eva Smíšková, ktorá sa zaoberá zdravou výživou.

Skryť Vypnúť reklamu

Pijeme viac

Nie, nemyslíme alkohol. Výsledky Štatistického úradu SR ukázali, že pijeme viac mlieka a jeme viac mliečnych výrobkov. V minulom roku sa ich spotreba vyšplhala na 154,6 kilogramu na osobu, čo je o 1,6 kilogramu viac ako v roku 2008. „Mliekoholikmi“ však rozhodne nie sme, pretože ako uviedla v máji tohto roka pre agentúru TASR generálna sekretárka Slovenského mliekarenského zväzu Zuzana Nouzovská, v iných krajinách Európskej únie je priemerná spotreba mlieka a výrobkov z neho ešte vyššia – ročne okolo 250 kilogramov na osobu. Za týmto odporúčaným množstvom konzumácie na Slovensku stále pomerne zaostávame.

Sójová náhrada

Môže byť sójové mlieko adekvátnou náhradou za kravské? „Ide vlastne o sójový nápoj, ktorého zloženie je od kravského mlieka podstatne odlišné. Má úplne iné zloženie aminokyselín a bielkovín, minerálov aj vitamínov či tukov. Napriek tomu môže poslúžiť ako bielkovinový nápoj pre toho, kto nemôže alebo nechce konzumovať kravské mlieko. Výhodou je, že neobsahuje nijaký cholesterol,“ opisuje výhody sójového nápoja Eva Smíšková.

Skryť Vypnúť reklamu

Trvanlivé verzus čerstvé

Mnohí si vôňu a chuť čerstvého mlieka nevedia vynachváliť. S tým škatuľovým sa vraj nedá ani porovnávať. V poslednom období sa čerstvé mlieko začalo predávať v mliečnych automatoch. Usídlili sa už vo viacerých slovenských mestách. Každý deň v nich nájdeme čerstvé plnotučné mlieko, ktoré nie je pasterizované. Môžeme mať istotu, že je po hygienickej stránke v poriadku?

„V mliečnych automatoch sa spotrebiteľovi dostáva mlieko priamo od výrobcu – farmára. Je určené na priamu spotrebu, automaty sú vysoko moderné a skonštruované s prihliadnutím na vysoký hygienický štandard,“ tvrdí odborníčka na výživu Smíšková. Okrem vône čerstvého mlieka z automatu nám môže zavoňať aj jeho cena, ktorá je väčšinou o niekoľko centov nižšia ako v obchode. Mlieko vo všeobecnosti obsahuje okrem hlavných zložiek, ako sú bielkoviny, tuky, mliečny cukor, aj esenciálne látky, vitamíny a minerálne látky. Obsahuje bežne predávané trvanlivé mlieko aj konzervačné látky?

Skryť Vypnúť reklamu

Výsledky prieskumu, ktorého výsledky prezentovali Slovenský mliekarenský zväz a Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, ukázali, že až 40 % žien si myslí, že áno. V skutočnosti konzervanty v mlieku nie sú potrebné, pretože jeho trvanlivosť sa zabezpečuje pasterizáciou, čo je zahriatie mlieka počas pätnástich sekúnd na teplotu minimálne 71,7 °C. Väčšinou sa však používa teplota ešte vyššia, asi 85 °C. Vtedy už ide o takzvané vysokopasterizované mlieko. Tento proces sľubuje tekutej bielej potravine zdravotnú bezpečnosť. Okrem toho zákaz používania konzervantov v mlieku vyplýva aj z nariadení Európskej komisie a Potravinového kódexu Slovenskej republiky.

O alergii a intolerancii

Mliečna bielkovina je pomerne častým alergénom. Môže spôsobovať ekzémy, zahlienenie a kŕče v bruchu. Iným problémom je laktóza – mliečny cukor a laktáza – enzým, ktorý ho štiepi. Niektorí ľudia v dospelom veku trpia jeho defi citom a konzumácia mlieka im preto vyvoláva kŕče a hnačky. V lekárni sa dajú kúpiť kvapky, ktoré laktózu rozštiepia. Na trhu sú aj dostupné už takzvané bezlaktózové mlieka. Tvrdé syry sú vo väčšine prípadov znášané dobre. A čo rôzne zakysanky a kefíry? „Kyslomliečne nápoje a jogurty sú pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy, ľahšie stráviteľné. Časť práce enzýmu laktáza totiž vykonajú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sa v tejto technológii používajú,“ hovorí Eva Smíšková.

Skryť Vypnúť reklamu

K téme sa vyjadruje: Eva Smíšková, všeobecná lekárka pre dospelých, nemocnica s poliklinikou Medissimo

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 072
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 748
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 631
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 408
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 977
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 346
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 011
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 989
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 659
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

15 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

14 h
Mobilné odberové miesto v budove ružinovskej Polikliniky.

V pondelok sa začalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie, ktoré potrvá do 27. januára.

2 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

21 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt