SME
Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Krémové tiramisu

Tento lahodný taliansky zákusok sa rozplýva na každom jazyku.

Tvarohové tiramisu

Na originálnu verziu sa nič nechytá, ale ak nezoženiete taliansky syr mascarpone, skúste ho nahradiť dvomi nátierkovými maslami bez príchute alebo nízkotučnými tvarohmi. Vajíčka nahraďte dvomi smotanami na šľahanie. Vyšľahajte šľahačky do tuha. Rozmixujte maslo alebo tvaroh a zmiešajte so šľahačkami. Nechajte v chlade zľahka stuhnúť. Zatiaľ si pripravte kávu. Zvyšný postup vrstvenia zostáva rovnaký, ako pri pôvodnej talianskej verzii.

Originálne Tiramisu
suroviny na 1 misu s veľkosťou 25x25 cm

500g krému mascarpone
4 žĺtka
4 bielky
100 g práškového cukru
40-60 dlhých piškót (môžu byť z jednej strany obalené cukrom)
2-3 šálky silnej kávy
štamprlík rumu alebo amareta (mandľový likér)
holandské kakao na posypanie

Skryť Vypnúť reklamu

obr_01.jpg

obr_02.jpg

obr_03.jpg

obr_04.jpg

Čo je mascarpone

Mascarpone sa pôvodne menovalo „mascherpa“ alebo „mascarpia“. Ide o čerstvý syr, ktorý je vyrobený na smotanovom základe a pochádza zo severotalianskeho regiónu Lombardia. Má jemnú chuť a vonia po čerstvom mlieku. Obsahuje dosť vysoké percento tuku – 45 až 55 %, ale v obchodoch dostať kúpiť aj light verziu. Veľmi sa podobá tvarohu alebo nátierkovému maslu, je však krémovejší a smotanovejší.

Odkiaľ pochádza tiramisu?

Hovorí sa, že názov pochádza z konca sedemnásteho storočia z Toskánska. V tom čase veľkovojvoda Cosimo III de Medici cestoval do Sieny, kde mu miestni vychýrení cukrári naservírovali dezert „zuppa del duca“, čo v preklade znamená veľkovojvodov krém. Ten rozmaznanému Cosimovi tak chutil, že recept na tiramisu si našiel svoje miesto na Florentínskom dvore, odkiaľ sa šíril ďalej.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip na odľahčenú a sviežu podobu tiramisu s ovocím...

Tiramisu s jahodami

500g jahôd
5 PL lyžíc amareta
80 g piškót
100 g práškového cukru
250 g tvarohu
250 g mascarpone
75 ml smotany na šľahanie
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL práškového cukru a 1ČL kakaa

Piškóty pokvapkajte amaretom a nechajte vsiaknuť. Jahody umyte a pokrájajte na menšie kúsky a pocukrite. Vyšľahajte smotanu s polovicou cukru. Druhú polovicu vmiešajte do mascarpone a tvarohu. Obidva krémy spolu zmiešajte a pridajte ešte vanilkový cukor. Môžete začať s vrstvením - piškóty, jahody, krém – kým neminiete ingrediencie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 967
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 939
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 488
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 326
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 308
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 971
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 612
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 195
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 825
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 1 794
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Minister Matovič.

Kollárova strana by prípadne mohla prísť len o SIS.


6 h
Peter Sagan získal žltý dres pre celkového víťaza pretekov Okolo Slovenska 2021.

Slovenský cyklista si udržal žltý dres.


Sportnet a 1 ďalší 4 h

August býva vrchol uhorkovej sezóny. Je to síce nuda, ale aspoň sa nič nemôže pokaziť. Tento uplynulý bol výnimkou.


Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu