Krémové tiramisu

Tento lahodný taliansky zákusok sa rozplýva na každom jazyku.

Tvarohové tiramisu

Na originálnu verziu sa nič nechytá, ale ak nezoženiete taliansky syr mascarpone, skúste ho nahradiť dvomi nátierkovými maslami bez príchute alebo nízkotučnými tvarohmi. Vajíčka nahraďte dvomi smotanami na šľahanie. Vyšľahajte šľahačky do tuha. Rozmixujte maslo alebo tvaroh a zmiešajte so šľahačkami. Nechajte v chlade zľahka stuhnúť. Zatiaľ si pripravte kávu. Zvyšný postup vrstvenia zostáva rovnaký, ako pri pôvodnej talianskej verzii.

Originálne Tiramisu
suroviny na 1 misu s veľkosťou 25x25 cm

500g krému mascarpone
4 žĺtka
4 bielky
100 g práškového cukru
40-60 dlhých piškót (môžu byť z jednej strany obalené cukrom)
2-3 šálky silnej kávy
štamprlík rumu alebo amareta (mandľový likér)
holandské kakao na posypanie

obr_01.jpg

obr_02.jpg

obr_03.jpg

obr_04.jpg

Čo je mascarpone

Mascarpone sa pôvodne menovalo „mascherpa“ alebo „mascarpia“. Ide o čerstvý syr, ktorý je vyrobený na smotanovom základe a pochádza zo severotalianskeho regiónu Lombardia. Má jemnú chuť a vonia po čerstvom mlieku. Obsahuje dosť vysoké percento tuku – 45 až 55 %, ale v obchodoch dostať kúpiť aj light verziu. Veľmi sa podobá tvarohu alebo nátierkovému maslu, je však krémovejší a smotanovejší.

Odkiaľ pochádza tiramisu?

Hovorí sa, že názov pochádza z konca sedemnásteho storočia z Toskánska. V tom čase veľkovojvoda Cosimo III de Medici cestoval do Sieny, kde mu miestni vychýrení cukrári naservírovali dezert „zuppa del duca“, čo v preklade znamená veľkovojvodov krém. Ten rozmaznanému Cosimovi tak chutil, že recept na tiramisu si našiel svoje miesto na Florentínskom dvore, odkiaľ sa šíril ďalej.

Tip na odľahčenú a sviežu podobu tiramisu s ovocím...

Tiramisu s jahodami

500g jahôd
5 PL lyžíc amareta
80 g piškót
100 g práškového cukru
250 g tvarohu
250 g mascarpone
75 ml smotany na šľahanie
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL práškového cukru a 1ČL kakaa

Piškóty pokvapkajte amaretom a nechajte vsiaknuť. Jahody umyte a pokrájajte na menšie kúsky a pocukrite. Vyšľahajte smotanu s polovicou cukru. Druhú polovicu vmiešajte do mascarpone a tvarohu. Obidva krémy spolu zmiešajte a pridajte ešte vanilkový cukor. Môžete začať s vrstvením - piškóty, jahody, krém – kým neminiete ingrediencie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 21 859
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 638
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 164
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 665
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 310
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 512
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 504
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 392
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 357
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 022

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Denne im prejde cez ruky šesťsto kíl múky. Ako sa robí maces na Slovensku

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali nočné mory.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.