SME

Krémové tiramisu

Tento lahodný taliansky zákusok sa rozplýva na každom jazyku.

Tvarohové tiramisu

Na originálnu verziu sa nič nechytá, ale ak nezoženiete taliansky syr mascarpone, skúste ho nahradiť dvomi nátierkovými maslami bez príchute alebo nízkotučnými tvarohmi. Vajíčka nahraďte dvomi smotanami na šľahanie. Vyšľahajte šľahačky do tuha. Rozmixujte maslo alebo tvaroh a zmiešajte so šľahačkami. Nechajte v chlade zľahka stuhnúť. Zatiaľ si pripravte kávu. Zvyšný postup vrstvenia zostáva rovnaký, ako pri pôvodnej talianskej verzii.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Originálne Tiramisu
suroviny na 1 misu s veľkosťou 25x25 cm

500g krému mascarpone
4 žĺtka
4 bielky
100 g práškového cukru
40-60 dlhých piškót (môžu byť z jednej strany obalené cukrom)
2-3 šálky silnej kávy
štamprlík rumu alebo amareta (mandľový likér)
holandské kakao na posypanie

SkryťVypnúť reklamu

obr_01.jpg

obr_02.jpg

obr_03.jpg

obr_04.jpg

Čo je mascarpone

Mascarpone sa pôvodne menovalo „mascherpa“ alebo „mascarpia“. Ide o čerstvý syr, ktorý je vyrobený na smotanovom základe a pochádza zo severotalianskeho regiónu Lombardia. Má jemnú chuť a vonia po čerstvom mlieku. Obsahuje dosť vysoké percento tuku – 45 až 55 %, ale v obchodoch dostať kúpiť aj light verziu. Veľmi sa podobá tvarohu alebo nátierkovému maslu, je však krémovejší a smotanovejší.

Odkiaľ pochádza tiramisu?

Hovorí sa, že názov pochádza z konca sedemnásteho storočia z Toskánska. V tom čase veľkovojvoda Cosimo III de Medici cestoval do Sieny, kde mu miestni vychýrení cukrári naservírovali dezert „zuppa del duca“, čo v preklade znamená veľkovojvodov krém. Ten rozmaznanému Cosimovi tak chutil, že recept na tiramisu si našiel svoje miesto na Florentínskom dvore, odkiaľ sa šíril ďalej.

SkryťVypnúť reklamu

Tip na odľahčenú a sviežu podobu tiramisu s ovocím...

Tiramisu s jahodami

500g jahôd
5 PL lyžíc amareta
80 g piškót
100 g práškového cukru
250 g tvarohu
250 g mascarpone
75 ml smotany na šľahanie
1 balíček vanilkového cukru
1 ČL práškového cukru a 1ČL kakaa

Piškóty pokvapkajte amaretom a nechajte vsiaknuť. Jahody umyte a pokrájajte na menšie kúsky a pocukrite. Vyšľahajte smotanu s polovicou cukru. Druhú polovicu vmiešajte do mascarpone a tvarohu. Obidva krémy spolu zmiešajte a pridajte ešte vanilkový cukor. Môžete začať s vrstvením - piškóty, jahody, krém – kým neminiete ingrediencie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 913
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 6 062
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 000
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 863
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 920
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 570
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 561
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 317
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 229
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 714
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 162
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 778
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 250
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 177
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 461
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 923
  1. Tupou Ceruzou: Krížovka
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  3. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  4. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  5. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  7. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu