Grécka kuchyňa

Snívate o prázdninách na malebnom gréckom pobreží? Jeho atmosféru si môžete vytvoriť aj doma – pomocou našich receptov.

Grécky mliečny koláčik
suroviny na 4 koláčiky

400 ml mlieka
8 plátkov lístkového cesta
200 g roztopeného masla
3 vajíčka
2 vaječné žĺtky
100 g cukru
75 g krupice
semiačka z 1 plodu vanilky alebo 5 ml vanilkovej esencie

Predhrejte rúru na 190 °C. Nalejte mlieko na panvicu a zohrejte, vypnite, keď začne vrieť. Nechajte vychladnúť. Vložte jeden plátok cesta do zapekacej misy. Cesto musí prevísať cez okraje misy. Potrite ho roztopeným maslom. Rovnako vložte ďalšie 3 plátky cesta do 3 zapekacích mís. Rozšľahajte vajíčka, žĺtky a cukor, kým nie je zmes svetlá a krémová. Postupne pridajte krupicu, vanilku a mlieko. Nalejte zmes do hrnca. Zahrejte za stáleho miešania, kým nie je zmes krémová a hustá. Odstavte z plameňa a pridajte roztopené maslo. Dobre premiešajte. Nalejte zmes do misy s lístkovým cestom. Prehnite cesto prevísajúce cez okraje ponad plnku. Zvyšné plátky cesta prepoľte a položte navrch každej plnky. Vrch potrite maslom. Vložte do horúcej rúry na plechu vystlanom papierom na pečenie. Znížte teplotu po 15 minútach na 160°C. Pečte ďalších 30 minút, kým nie sú koláčiky zlatohnedé a chrumkavé. Zatiaľ uvarte sirup.

Ingrediencie na sirup:
300 g cukru
200ml vody
15 ml citrónovej šťavy
2 ml vanilkovej esencie

Postup:
Dajte všetky ingrediencie do hrnca. Uveďte do varu za občasného miešania. Nechajte dusiť 10 minút. Keď je sirup hotový, nalejte ho teplý na mliečny koláčik. Aby sa cesto nevysušilo, kým pracujete, prikryte ho vlhkou utierkou.


Spanakopita – špenát s fetou v lístkovom ceste
suroviny na 6 koláčov

gr_02.jpg300 g čerstvých lístkov baby špenátu
2 jarné cibuľky
200 g pomrveného syra feta
1 rozšľahané vajíčko
čerstvo pomleté čierne korenie
6 plátkov lístkového cesta
150 ml olivového oleja

Zohrejte rúru na 190°C. Dobre umyte špenátové listy a odstráňte stonky. Blanšírujte vriacou vodou. Dajte špenát do cedidla na zeleninu, vytlačte prebytočnú vodu a najemno nasekajte v mixéri. Zmiešajte rozmixovaný špenát s jarnými cibuľkami, fetou a vajíčkom a okoreňte čiernym korením. Dajte jeden plátok cesta na pracovnú dosku. Potrite trochou olivového oleja a plátok preložte, aby tvoril dve vrstvy. Znovu pokropte olivovým olejom. Štedro naložte do stredu plnku, asi 5 cm od vrchného okraja. Preložte cesto zvrchu ponad plnku a zviňte. Prehnite okraje, aby vytvorili štvorec. Rovnako vytvarujte aj koláče z ostatných plátov cesta. Každý štvorec potrite olivovým olejom a položte na vymastený plech. Pečte 25-20 minút do zlatohneda. Servírujte s tzatzikmi.


Jahňacie kotlety s fazuľou a fetou
suroviny na 8 porcií

gr_03.jpg100 ml olivového oleja
4 nakrájané póriky
6 celých strúčikov cesnaku
3 mrkvy, nakrájané na štvorčeky
3 plechovky fazuľových strukov
1 plechovka pokrájaných paradajok
250 ml červeného vína
250 ml kuracieho vývaru
sušené oregano
2 bobkové listy
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
8 jahňacích kotliet
šťava z 1 citróna
400 g pomrveného syra feta
veľká hrsť čerstvej bazalky.

Zahrejte rúru na 180°C. Nalejte 80 ml olivového oleja na veľkú zapekaciu misu. Zahrejte olej a opražte póriky, cesnak a mrkvu 10 minút. Pridajte fazuľové struky, paradajky, červené víno a kurací vývar. Ochuťte oreganom, bobkovým listom, soľou a korením. Prikryte misu staniolom a pečte 45 minút. Zatiaľ vložte kotlety do veľkej misy a zalejte ich zvyškom olivového oleja a citrónovou šťavou. Zohrejte väčšiu panvicu. Opečte kotlety dohneda z oboch strán. Osoľte a okoreňte. Zeleninu vyberte z rúry po 45 minútach a naaranžujte kotlety a fetu navrch. Dajte späť do rúry na 20 minút. Posypte lístkami bazalky.


Grécke keksy ku káve
suroviny na 40 keksov

gr_04.jpg200 g lúpaných mandlí
450 g mäkkého masla
200 g cukru
3 žĺtky
60 ml brandy
semienka z 1 kúska vanilky
900 g múky
1 ČL prášku do pečiva
malinový sirup
práškový cukor.

Zahrejte rúru na 190 °C. Poukladajte mandle na plech a opražte 8 minút. Najemno rozmixujte v mixéri. Vymiešajte maslo s cukrom ručným mixérom, kým zmes nie je svetlá a krémová. Pridajte žĺtky, brandy a vanilkové semiačka. Zmiešajte spolu múku a prášok do pečiva. Pridajte k maslovej zmesi. Pridajte mandle. Dobre premiešajte. Preklopte zmes na pomúčenú pracovnú dosku. Mieste, kým nezískate hladké cesto a vytvarujte z neho polievkovou lyžicou oválne keksíky. Položte na plech vystlaný vymasteným papierom. Pečte keksy 20 minút. Vyberte z rúry a pokropte malinovým sirupom. Nechajte vychladnúť. Posypte práškovým cukrom. Servírujte s čiernou kávou.


Stredomorský chlieb
suroviny na 2 chleby

gr_05.jpg10 g instantných kvasníc
štipka cukru
450 g múky na biely chlieb
soľ
275 ml vlažnej vody.

Zmiešajte instantné kvasnice, cukor, múku a soľ v mise. Pridajte toľko vody, aby ste vytvorili cesto. Položte cesto na pomúčenú pracovnú dosku a mieste 10-15 minút. Je veľmi dôležité, aby ste cesto dobre premiesili, aby získalo správnu konzistenciu. Dajte ho do čistej misy a prikryte utierkou. Odložte na teplé miesto a nechajte ho nakysnúť na dvojnásobok objemu. Zahrejte rúru na 240 alebo 260 °C. Keď cesto dokysne, opäť ho vymieste. Vytvarujte dva dlhé chleby a uložte ich na plech. Nechajte odpočinúť na teplom mieste, aby znovu nakyslo na dvojnásobnú veľkosť. Pokropte studenou vodou a vložte do teplej rúry. Pečte 10-12 minút. Neotvárajte dvierka rúry, kým chlieb nie je upečený.


Citrónové zemiaky
suroviny na 4 porcie

gr_06.jpg1 kg stredomorských zemiakov, ošúpaných a prepolených
1 ČL sušeného oregana
soľ
125 ml olivového oleja
šťava z 1 citróna

Zahrejte rúru na 220 °C. Naaranžujte zemiaky do jednej vrstvy do veľkej zapekacej misy. Ochuťte soľou a oreganom. Polejte olivovým olejom a citrónovou šťavou a zalejte vodou. Pečte 2,5 hodiny. Voda sa postupne vyparí a olej zostane na zemiakoch. Citrónová šťava nie je len pre chuť, pomáha tiež, aby zemiaky boli chrumkavé.


Tzatziki s čiernymi olivami
ingrediencie na 2 porcie

gr_07.jpg1 uhorka
300 ml gréckeho jogurtu
3 strúčiky podrveného cesnaku
2 ČL najemno posekanej čerstvej mäty
2 ČL najemno posekanej čerstvej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
100 g čiernych olív

Odkrojte konce uhorky a odstráňte jadierka. Postrúhajte uhorku a vytlačte z nej všetku vodu. Zmiešajte všetky prísady (okrem olív) a ochuťte soľou a čiernym korením. Navrch naaranžujte olivy. Servírujte s pita plackami.


"Hodujte po grécky"

Tip majiteľa gréckej reštaurácie Taverna v Bratislave - Yannisa Iliopoulosa

Gréci nejedia len preto, aby zahnali hlad. Jedlo považujú za spoločenskú udalosť a spôsob komunikácie. Preto uprednostňujú stolovanie formou "mezé" - menších chuťoviek. Podáva sa niekoľko druhov jedál na malých tanieroch a každý pri stole ochutnáva zo všetkého, na čo má chuť. Základnou surovinou pri príprave gréckych špecialít je olivový olej. Gréci kladú veľký dôraz na kvalitu jednotlivých ingrediencií. Zelenina, mäso, dary mora - všetko musí byť čerstvé.

Krevety s pikantnou paradajkovou omáčkou a fetou
100g kreviet
50g fety
5 cl bieleho vína
oregano
soľ
korenie
štipľavá paprika
cesnak
olivový olej
paradajkové konkase - nakrájané paradajky vo vlastnej šťave

Očistené krevety orestujeme s cesnakom na olivovom oleji, podlejeme vínom, pridáme soľ, korenie, papriku a fetu. Chvíľu povaríme, zalejeme paradajkovým konkase a varíme ešte 5 minút, kým nevznikne hustá krémová omáčka. Môžeme podávať v panvičke s chlebom ako teplé predjedlo.

Slovníček gréckych špecialít:

Klasický grécky obed obsahuje minimálne dve teplé jedlá, niečo slané na zahryznutie, niečo kyslé, šaláty a prílohy k mäsu. To všetko sa servíruje zvlášť - vždy na inom tanieri. Nekonzumuje sa rýchlo, Gréci si jedlo postupne vychutnávajú medzi dúškami vína, ktoré má pri stolovaní zvláštny význam. Prečistí chuťové poháriky a pripraví ich na ďalšie sústo s inou chuťou.

PITA - chlebová placka
GYROS - tenké plátky mäsa odrezané z jahňacieho, baranieho alebo hydinového mäsa napichnutého na zvislom grile. Väčšinou sa podáva so zeleninou a pita plackou.
MOUSSAKA - zapečená pochúťka z baklažánu, zemiakov a mletého mäsa.
SOUVLAKI – grilovaný mäsový špíz.
BAKLAVA – múčnik z lístkového cesta s medom a orieškami.
DOLMADES – vínny list plnený ryžou a mäsom, zapečený s omáčkou z vajec a citróna.
CHALVA – múčnik z múky, pasty zo sezamových semiačok, oleja, medu a orechov.
CHORIATIKI – typický grécky šalát z paradajok, uhoriek, cibule, olív a ovčieho syra.
BARBUNA – ryby pripravené na rošte.
GEMISTES – zapečené paradajky alebo zelené papriky plnené ryžou a mletým mäsom.
TZATZIKY – postrúhaná uhorka v gréckom jogurte, ochutená cesnakom a bielym korením.
GOPES – malé vyprážané rybičky.
OCHTAPODI – dary mora, ako sú chobotnice a sépie.
KALAMARIA – vyprážané sépie pokrájané na kolieska.
MELITSANOSALATA – pyré z baklažánov.
KEFTEDES – guľôčky z mletého hovädzieho mäsa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 507
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 289
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 156
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 359
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 984
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 792
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 769
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 603
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 325
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 302

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: O Ficovom hlase sme viedli polemiky

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.