SME

Božské rizoto

Pravé talianske rizoto má ďaleko od toho, čo poznáme zo školskej jedálne. Je krásne krémové a nádherne vonia.

Aký typ ryže je vhodný?

  • Určite sa vyvarujte kúpe ryže typu Basmati, parboiled alebo jasmínovej. Do úvahy prichádza iba pravá talianska ryža s dostatkom škrobu amylopektínu, ktorý dodáva pravému talianskemu rizotu krémovú konzistenciu.
  • Takisto nekupujte klasickú guľatú ryžu, akú poznáme z čias socializmu. Je čistená, a teda nevhodná do rizota.

Vybrať si môžete zo štyroch typov

  • ARBORIO – dostať ju najčastejšie, aj v obyčajných obchodoch
  • BALDO – podobá sa ryži Arborio, pochádza zo severu Talianska, má výraznejšiu chuť a pevné vnútro
  • VIALONE NANO – okrúhla ryža ideálna na redší typ rizota
  • CARNAROLI – drahšia odroda ryže je veľmi obľúbená u profesionálnych kuchárov.

Zeleninové rizoto
suroviny na 4 porcie

1,5 l mäsového alebo zeleninového vývaru
1 na drobno nakrájaná šalotka
60 g masla
350 g rizotovej ryže typu Arborio alebo Carnaroli
100 ml bieleho suchého vína
2 štipky šafranu
čerstvo nastrúhaný parmezán
300 g špargle
150g cherry paradajok, prípadne inej sezónnej zeleniny
čerstvá petržlenová vňať

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

obr_1.jpg

obr_2.jpg

obr_3.jpg

obr_4.jpg

obr_5.jpg

Zopár tipov navyše

  • Ak chcete podávať rizoto ako predjedlo, bude vám stačiť 50 g na jednu porciu. Na hlavný chod použite 100 g na osobu.
  • Ryžu pred varením neumývajte, pretože zrnká sú obalené škrobom, ktorý dodáva rizotu krémovosť.
  • Počas varenia ryžu neustále miešajte, pretože iba takto sa obalí každé zrnko tukom.
  • Taliani podávajú rizoto „all´onda“, čo v preklade znamená jemne tekuté.
  • Rizoto jedzte okamžite. Nedá sa z neho „odložiť na druhý deň“, pretože už nebude dostatočne vláčne a krémové. Ryža postupne napučí a efekt – krémový obal a pevné vnútro – zmizne.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 921
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 569
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 722
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 571
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 279
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 076
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 726
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 082
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 185
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 13 134
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 604
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 273
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 854
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 634
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 012
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 519
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu