Testovali sme domácu pekáreň, ktorá napečie aj buchty

Čerstvému chlebu z domácej pekárne nik neodolá. Prenikavá vôňa, jemná chrumkavá kôrka a šťavnatá striedka môžu hravo súperiť s čerstvým pečivom zo supermarketu. Dokáže však tá vaša napiecť bagety, praclíky, buchty či žemle?

Philips má riešenie, ako tvarovať cesto tak, aby výsledkom neboli iba hranaté bochníky s otvormi po lopatkách. Chlebopiecka HD9040 je vybavená špeciálnou formou, v ktorej možno tvarovať pečivo podľa vlastnej fantázie. Kým v hlavnej forme automat vymiesi a pripraví cesto, v tej na pečenie zvládne pripraviť hoci aj buchty.

Má svoj štýl

HD9040 sa od ostatných zariadení na trhu v mnohom nelíši. Snaží sa zaujať pútavým dizajnom, praktickým vyhotovením a príslušenstvom. Ako je už pri Philipse zvykom, dizajnéri dostali pri návrhu voľnú ruku a rozhodli sa prekročiť hranice bielo-šedo-strieborného sveta nudnej kuchyne. Odvážne farby pútajú pozornosť a svieži, moderný look dodáva tomuto modelu potrebný šmrnc. Ak ste sa stretli s najnovšími kuchynskými pomocníkmi tejto značky, asi budete vedieť, o čom je reč.

Funkciami nesklame, ani neprekvapí

Chlebový automat má klasické ovládanie membránovou klávesnicou a segmentový LCD displej bez podsvietenia. Ocenili sme slovenské popisky tlačidiel a zrozumiteľné symboly, prostredníctvom ktorých sa každý zorientuje v nastaveniach. Stačí iba navoliť ten správny program z číselníka, hmotnosť cesta, intenzitu prepečenia a prípadné oneskorenie štartu. Na displeji začne ubiehať časomiera, ktorá prezradí, kedy bude cesto, chlieb, či džem pripravený na vytiahnutie.

Továrenské spracovanie je na úrovni a spokojní sme boli aj s výkonom motora, ktorý si poradí aj s hustejšími cestami s nižším obsahom vody. Pre ne je pripravený špeciálny program pre prípravu cesta na rezance. Forma má dve lopatky, ktoré v protismere vyťahujú v ceste lepok, aby bolo pečivo vzdušné a zadržalo maximum plynov vyrobených kvasinkami. Beh je tichý a do vedľajších miestností z kuchyne nepreniká.

Pri pečení 1000 a 1250 gramových bochníkov sme boli plne spokojní s ich kvalitou aj tvarom. Pri menších chleboch zo 750 gramov cesta bolo spracovanie bezchybné, pre dosiahnutie dokonalého tvaru sme však museli pripraviť o málo redšie cesto, inak nebola jeho hrúbka vo forme po nakysnutí jednotná. To však vyžaduje trochu cviku, inak sa bochník popraská. Výmena pšeničnej múky za ražnú pekárničke problémy nespôsobovala aj napriek tomu, že pre cesto z ražnej múky špeciálny program mená.

Hor sa na praclíky

Zvukový signál sa neozve iba pre nasypanie zrniek a hrozienok do vypracovaného cesta, ale aj vtedy, ak je zvolený program s použitím tvarovača cesta. Vtedy sa očakáva, že vytiahnete formu z piecky, a do jednej hodiny z cesta vytvoríte niekoľko tvarovaných bochníčkov, ktoré poputujú do hliníkových misiek.

Tie sú vyrobené z tenkostenného hliníku potiahnutého teflónom. Zasúvajú sa do kovového roštu a každú z nich je možné rozdeliť priečkami na dve, tri, štyri alebo šesť častí, ktoré treba naplniť cestom. Či máte chuť na dve pletenky, štyri bagety, šesť väčších, alebo dvanásť menších žemlí je iba na vás. Program počíta s 500 gramovou dávkou cesta.

My sme experimentovali s vianočkovým cestom, džemovými buchtami, či banketovým pečivom dochuteným tekutou marinádou vliatou do cesta. Manipulácia s cestom a jeho rozdelenie do tvarovačov nezaberie viac ako päť minút času, presa len je potrebné striehnuť na signál a pridať ruky k dielu.

Túto funkciu sme si obľúbili aj napriek tomu, že rovnaký výsledok je možné dosiahnuť s ľubovoľnou chlebopieckou, ktorá vymiesi cesto pre následné pečenie v rúre. Tvarovač však zaručí jednotnosť tvarov a aj v malej kuchyni s obmedzenou výbavou je možné upiecť skvosty. Hoci aj na chalupe.

Receptár, ktorý sa nestratí

Väčšina výrobcov zabúda na to, že recepty majú byť na očiach. Návod kdesi zapadne prachom a človek pri pečení viac experimentuje, ako vsádza na istotu. Možno aj preto nás príjemne prekvapil receptár vo forme stolového kalendára, ktorý sa v kuchyni nestratí. Presné gramáže sú vždy na dosah ruky. Zamrzelo nás však, že chýbajú receptúry pre použitie tvarovača, ktoré sú iba v pribalenej knižke.

Chlebopiecku Philips HD9040 hodnotíme ako dobre spracovaného pomocníka do kuchyne tam, kde je ochota a vôľa piecť si vlastný chlieb a pečivo z čerstvých surovín. Je nenáročná na údržbu, vďaka tvarovaču dokáže upiecť aj dobre vyzerajúce pečivo a počas testov nás nijako nesklamala. Vo svojej podstate sa v mnohom od konkurenčných modelov nelíši a nie je vylúčené, že podobné príslušenstvo ponúknu aj ďalší výrobcovia. Isté však je, že ide o inováciu, ktorá si zaslúži pozornosť svojou jednoduchosťou a pridanou hodnotou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 15 966
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 9 231
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 820
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 852
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 431
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 256
  7. Kam do tepla v januári? 1 957
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 747
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 544
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 918

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ukrajina konečne priznala vojnu s Ruskom. Slova vojna sa však bojí

Na východe Ukrajiny už aj formálne neprebieha protiteroristická operácia, ale otvorený konflikt.

KOMENTÁRE

Ako sa katolícka cirkev stala hrozbou pre Poľsko

Katolícka cirkev naklonená prijímaniu utečencov sa rozchádza s názorom väčšiny Poliakov.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.