Testovali sme domácu pekáreň, ktorá napečie aj buchty

Čerstvému chlebu z domácej pekárne nik neodolá. Prenikavá vôňa, jemná chrumkavá kôrka a šťavnatá striedka môžu hravo súperiť s čerstvým pečivom zo supermarketu. Dokáže však tá vaša napiecť bagety, praclíky, buchty či žemle?

Philips má riešenie, ako tvarovať cesto tak, aby výsledkom neboli iba hranaté bochníky s otvormi po lopatkách. Chlebopiecka HD9040 je vybavená špeciálnou formou, v ktorej možno tvarovať pečivo podľa vlastnej fantázie. Kým v hlavnej forme automat vymiesi a pripraví cesto, v tej na pečenie zvládne pripraviť hoci aj buchty.

Má svoj štýl

HD9040 sa od ostatných zariadení na trhu v mnohom nelíši. Snaží sa zaujať pútavým dizajnom, praktickým vyhotovením a príslušenstvom. Ako je už pri Philipse zvykom, dizajnéri dostali pri návrhu voľnú ruku a rozhodli sa prekročiť hranice bielo-šedo-strieborného sveta nudnej kuchyne. Odvážne farby pútajú pozornosť a svieži, moderný look dodáva tomuto modelu potrebný šmrnc. Ak ste sa stretli s najnovšími kuchynskými pomocníkmi tejto značky, asi budete vedieť, o čom je reč.

Článok pokračuje pod video reklamou

Funkciami nesklame, ani neprekvapí

Chlebový automat má klasické ovládanie membránovou klávesnicou a segmentový LCD displej bez podsvietenia. Ocenili sme slovenské popisky tlačidiel a zrozumiteľné symboly, prostredníctvom ktorých sa každý zorientuje v nastaveniach. Stačí iba navoliť ten správny program z číselníka, hmotnosť cesta, intenzitu prepečenia a prípadné oneskorenie štartu. Na displeji začne ubiehať časomiera, ktorá prezradí, kedy bude cesto, chlieb, či džem pripravený na vytiahnutie.

Továrenské spracovanie je na úrovni a spokojní sme boli aj s výkonom motora, ktorý si poradí aj s hustejšími cestami s nižším obsahom vody. Pre ne je pripravený špeciálny program pre prípravu cesta na rezance. Forma má dve lopatky, ktoré v protismere vyťahujú v ceste lepok, aby bolo pečivo vzdušné a zadržalo maximum plynov vyrobených kvasinkami. Beh je tichý a do vedľajších miestností z kuchyne nepreniká.

Pri pečení 1000 a 1250 gramových bochníkov sme boli plne spokojní s ich kvalitou aj tvarom. Pri menších chleboch zo 750 gramov cesta bolo spracovanie bezchybné, pre dosiahnutie dokonalého tvaru sme však museli pripraviť o málo redšie cesto, inak nebola jeho hrúbka vo forme po nakysnutí jednotná. To však vyžaduje trochu cviku, inak sa bochník popraská. Výmena pšeničnej múky za ražnú pekárničke problémy nespôsobovala aj napriek tomu, že pre cesto z ražnej múky špeciálny program mená.

Hor sa na praclíky

Zvukový signál sa neozve iba pre nasypanie zrniek a hrozienok do vypracovaného cesta, ale aj vtedy, ak je zvolený program s použitím tvarovača cesta. Vtedy sa očakáva, že vytiahnete formu z piecky, a do jednej hodiny z cesta vytvoríte niekoľko tvarovaných bochníčkov, ktoré poputujú do hliníkových misiek.

Tie sú vyrobené z tenkostenného hliníku potiahnutého teflónom. Zasúvajú sa do kovového roštu a každú z nich je možné rozdeliť priečkami na dve, tri, štyri alebo šesť častí, ktoré treba naplniť cestom. Či máte chuť na dve pletenky, štyri bagety, šesť väčších, alebo dvanásť menších žemlí je iba na vás. Program počíta s 500 gramovou dávkou cesta.

My sme experimentovali s vianočkovým cestom, džemovými buchtami, či banketovým pečivom dochuteným tekutou marinádou vliatou do cesta. Manipulácia s cestom a jeho rozdelenie do tvarovačov nezaberie viac ako päť minút času, presa len je potrebné striehnuť na signál a pridať ruky k dielu.

Túto funkciu sme si obľúbili aj napriek tomu, že rovnaký výsledok je možné dosiahnuť s ľubovoľnou chlebopieckou, ktorá vymiesi cesto pre následné pečenie v rúre. Tvarovač však zaručí jednotnosť tvarov a aj v malej kuchyni s obmedzenou výbavou je možné upiecť skvosty. Hoci aj na chalupe.

Receptár, ktorý sa nestratí

Väčšina výrobcov zabúda na to, že recepty majú byť na očiach. Návod kdesi zapadne prachom a človek pri pečení viac experimentuje, ako vsádza na istotu. Možno aj preto nás príjemne prekvapil receptár vo forme stolového kalendára, ktorý sa v kuchyni nestratí. Presné gramáže sú vždy na dosah ruky. Zamrzelo nás však, že chýbajú receptúry pre použitie tvarovača, ktoré sú iba v pribalenej knižke.

Chlebopiecku Philips HD9040 hodnotíme ako dobre spracovaného pomocníka do kuchyne tam, kde je ochota a vôľa piecť si vlastný chlieb a pečivo z čerstvých surovín. Je nenáročná na údržbu, vďaka tvarovaču dokáže upiecť aj dobre vyzerajúce pečivo a počas testov nás nijako nesklamala. Vo svojej podstate sa v mnohom od konkurenčných modelov nelíši a nie je vylúčené, že podobné príslušenstvo ponúknu aj ďalší výrobcovia. Isté však je, že ide o inováciu, ktorá si zaslúži pozornosť svojou jednoduchosťou a pridanou hodnotou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 509
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 215
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 18 149
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 080
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 280
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 943
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 235
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 209
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 036
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 007

Hlavné správy zo Sme.sk

SPIŠ KORZÁR

Tatry zasiahla povodeň, viaceré chodníky uzavreli

V severných dolinách Tatier platia obmedzenia.

Stĺpček Jakuba Fila

Bordel v lesoch a riekach je zrkadlom bordelu v úradoch

Spor o odpad v lome nad Dechticami je ďalšou ukážkou prístupu k prostrediu.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.