Doprajte si "jarný doping"

Záhradky a pulty trhovcov sa už pomaly zapĺňajú prvými vitamínovými bombami.

Špenát

Dnes už vie asi každý, že množstvo železa v špenáte nie je také ohromné, ako sa nás snažil presvedčiť Pepek námorník. Napriek slávnej chybe v desatinnej čiarke však zostáva zdravou zeleninou, plnou vitamínu A, E, K, fosforu, vápnika, draslíka, vzácnej kyseliny listovej a luteínu. V našej kuchyni je stále najznámejšia „klasika“ v podaní prívarku zo zmrazeného pretlaku. V období čerstvého mladého špenátu by ho však vyváral len málokto, pretože krehké lístky takzvaného baby špenátu sú nielen chutnejšie a chrumkavejšie, no obsahujú aj viac prospešných látok. Výborne sa hodia do šalátov, sparené sú zasa skvelou prílohou k rybám a mäsu.

obr_01.jpg

Čo s ním?

Čerstvý špenát stratí pri tepelnej úprave veľké množstvo objemu, nakupujme ho teda vo vyšších dávkach. Listy umyjeme a odstránime tuhšie stopky a pridáme do šalátu, alebo sparíme na masle či na olivovom oleji. Ochutíme soľou, korením, cesnakom, smotanou alebo ricottou. Ak nechceme mať zo špenátovej polievky hnedastú brečku, špenát po sparení prelejeme ľadovou vodou.

Rebarbora

Zelenina alebo ovocie? Tento oriešok mátal botanikov po dlhé roky. V roku 1947 bola rebarbora dokonca predmetom pojednávania amerického súdu, ktorý rozhodol, že plodina patrí medzi ovocie. Dnes je už všetko inak a rebarbora sa radí medzi zeleninu, ktorá je najchutnejšia v koláčoch. Dezertom, ale aj slaným prílohám dodá nádhernú ružovú farbu a pikantne kyslú chuť. Najmä v sladkých jedlách ju treba poriadne zasypať cukrom, pretože obsahuje množstvo kyseliny šťavelovej. Tá pomáha prečisťovať organizmus, no ľudia, čo trpia ochoreniami žlčníka, by sa jej mali vyhnúť. Plodinu nekonzumujme surovú, pretože môže ľahko podráždiť črevá. Rebarbora však patrí medzi zdravé pochúťky - obsahuje vitamín A, B, niacín, jód, železo, draslík, horčík a fosfor. Významný je podiel vápnika, ktorý je dokonca vyšší ako v mlieku. Prírodné estrogény zmierňujú nepríjemné príznaky klimaktéria a preventívne pôsobia proti rakovine prsníka.

obr_02.jpg

Čo s ňou?

Rebarboru ošúpeme, nakrájame na dvojcentimetrové paličky, poriadne osladíme a tepelne spracujeme – buď varom, alebo pečením. Pozor na rozvarenie – rebarbora mäkne už po niekoľkých minútach. Pri tepelnom spracovaní sa vyhýbajme hliníkovým hrncom – kyselina šťavelová môže s povrchom ľahko zreagovať a do jedla sa tak dostanú škodlivé látky. Zelenina sa dobre skladuje mrazením.

Hrášok

Jedna drobná zelená guľôčka dokáže naozaj veľké divy. Vedela to nielen princezná na hrášku, ale aj dietológovia z celého sveta, ktorí na túto zeleninu nedajú dopustiť. Hrachovú kašu poznali naši predkovia už v staroveku, no čerstvé guľôčky ochutnali až Holanďania v 17. storočí. Najmä v tejto podobe je hrášok skutočnou vitamínovou minibombou s poriadnou dávkou vitamínov skupiny B, vitamínu C, E a K. Pre obsah kyseliny listovej (B9) a kombináciu horčíka a zinku je zvlášť vhodný pre budúce mamičky, no pomáha aj ľuďom s vysokým krvným tlakom a ochorením ľadvín. Niacín znižuje hladinu cholesterolu, luteín chráni oči pred sivým zákalom.

obr_03.jpg

Čo s ním?

Jednoducho ho vylúpeme a zjeme, alebo krátko povaríme. Cukrový hrášok dokonca netreba ani lúpať, pretože jeho obal má omnoho jemnejšiu konzistenciu – stačí ho len tri až päť minút blanšírovať v osolenej vode alebo orestovať na masle či na olivovom oleji. Sto gramov takto pripraveného cukrového hrášku obsahuje dokonca viac vitamínu C, ako je jeho odporúčaná denná dávka.

Mladý pór

Vedeli ste, že starovekého cisára Nera nazývali pórožrútom? Túto zeleninu chrúmal na posilnenie hlasiviek, robotníci na egyptských pyramídach si ňou zvyšovali telesnú kondíciu, starovekí Peržania ju nosili za uchom, aby zabránili možnej otrave. My ho za uchom radšej nenosme, no ak pór zaradíme do pravidelného jedálneho lístka, rozhodne neobanujeme. Koreň je bohatý na vitamíny C, E a B, draslík, vápnik, fosfor, železo, niacín, kyselinu listovú, selén a množstvo vlákniny. Povzbudzuje činnosť mozgu, pomáha pri cievnych problémoch a reume, prečisťuje črevá, znižuje hladinu cholesterolu a podporuje imunitu.

obr_04.jpg

Čo s ním?

Čím je tenší, tým je sladší – na trhoviskách preto vyberajme čo najužšie, jemné stonky, ktoré nás prekvapia svojou jemnou chuťou. Zelenú vňať nezahadzujme, pretože obsahuje dvojnásobok vitamínov. Pór využijeme všade, kde sa hodí aj cibuľa. Ak máte radi experimenty, vyskúšajte zapečený mladý pór s hrozienkami, kešu orieškami a sladkou smotanou – jeho chuť vás príjemne prekvapí...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 991
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 721
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 665
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 271
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 759
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 666
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 428
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 895
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 885
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 836

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.