Sezóna čerešní sa začína...

Kyslasté a nízkokalorické ovocie osvieži každý sladký múčnik.

Čerešňové knedle s kokosom
suroviny na 4 porcie

700 g zemiakov
soľ
1 balíček vanilkového cukru
60 g múky
60 g krupice
2 PL masla
1 vaječný žĺtok
16 čerešní
cukor
4 PL masla
80 g strúhanky
25 g kosových lupienkov
1 PL škorice

Umyjeme zemiaky a uvaríme v slanej vode, scedíme, ošúpeme a roztlačíme v miske. Necháme trochu vychladnúť. K zemiakom pridáme soľ, vanilkový cukor, múku a krupicu, dobre premiešame. Pridáme zmäknuté maslo s vaječným žĺtkom a rukami vypracujeme cesto. Ak je príliš mäkké, pridáme ešte trochu múky. Cesto rozdelíme na osem častí, z každej časti vyformujeme guličku. Umyjeme čerešne, odkôstkujeme a pocukrujeme. Cestové guličky stlačíme na ploché placky, do stredu každej položíme 2 čerešne. Z každej placky vyformujeme knedľu tak, aby cesto obalilo čerešne. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť trochu osolenú vodu, vložíme do nej knedle a povaríme 10 až 15 minút. Vyberieme. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme strúhanku a kokosové lupienky, krátko opražíme. Ochutíme škoricou a cukrom. Naservírujeme knedle na tanier a posypeme maslovo-kokosovou strúhankou.

Čerešňový nákyp s croissantmi
suroviny pre 4 osoby

obr_01.jpg8 croissantov
600 g čerešní
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
300 g nízkotučného bieleho jogurtu
200 ml nízkotučného mlieka
soľ
2 PL škrobovej múčky
50 g mandľových keksíkov
práškový cukor
maslo

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Croissanty potrháme na kúsky a spolu s čerešňami poukladáme do vymastnej nákypovej formy. Zmiešame cukor s vanilkovým cukrom, jogurtom, mliekom, kukuričnou múčkou a štipkou soli. Zmesou polejeme croissanty a necháme 10 minút vsiaknuť. Posypeme rozdrobenými keksíkmi, zakryjeme fóliou a necháme piecť 40 minút. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

Cisársky trhanec s čerešňovým kompótom
suroviny na 4 porcie

Na kompót:
400 g čerešní
200 g čerešňovej šťavy
80 g cukru
1 struk škorice
1 kus anízuobr_02.jpg
1 malý žltý melón
1 PL škrobovej múčky
Na trhance:
4 PL hrozienok,
2 PL čerešňovice
50 g cukru
4 vajíčka, štipka soli
1 ČL citrónovej kôry
200 ml mlieka,
60 g hladkej múky
80 g krupice
3 PL masla
3 PL mandľových lupienkov
3 PL práškového cukru

Kompót: Umyte a vykostite čerešne a spolu so šťavou, cukrom, škoricou a anízom ich povarte na strednom plameni 3 - 5 minút. Škrobovú múčku vymiešajte s troškou vody a zamiešajte do čerešňovej zmesi. Melón rozpoľte, ošúpte, vydlabte jadierka a nakrájajte na kocky. Tieto zamiešajte do čerešňového kompótu a nechajte vychladnúť asi dve hodiny.
Cisársky trhanec: zohrejte v malom kastróliku hrozienka s čerešňovicou. Oddeľte žĺtka od bielok a z bielok vyšľahajte sneh. Zvlášť vymiešajte žĺtka s cukrom a citrónovou kôrou, kým nebudú krémové. Prilejte mlieko, múku a krupicu a nechajte 10 minút napučať. Na záver primiešajte do zmesi sneh. V ohňovzdornej mise roztopte maslo. Vmiešajte polovicu mandľových lupienkov do cesta. Cesto nalejte na panvicu, vrch prelejte hrozienkami s čerešňovicou a posypte zvyškom lupienkov. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 12 minút dozlatista. Po vybratí cesto roztrhajte na kúsky a servírujte na tanieroch posypané práškovým cukrom s čerešňovým kompótom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 12 359
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 882
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 464
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 469
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 253
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 866
  7. Kam do tepla v januári? 2 064
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 861
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 690
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 002

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová: Presvedčila som sa, že chyba nie je v streleckej forme

Slovenská biatlonistka je bez stresu a vo väčšej pohode. V stíhacích pretekoch skončila jedenásta.

PLUS

Logopedička: Nikdy nie je neskoro odnaučiť sa ráčkovať

Detí s problémami je čoraz viac.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.