Sezóna čerešní sa začína...

Kyslasté a nízkokalorické ovocie osvieži každý sladký múčnik.

Čerešňové knedle s kokosom
suroviny na 4 porcie

700 g zemiakov
soľ
1 balíček vanilkového cukru
60 g múky
60 g krupice
2 PL masla
1 vaječný žĺtok
16 čerešní
cukor
4 PL masla
80 g strúhanky
25 g kosových lupienkov
1 PL škorice

Umyjeme zemiaky a uvaríme v slanej vode, scedíme, ošúpeme a roztlačíme v miske. Necháme trochu vychladnúť. K zemiakom pridáme soľ, vanilkový cukor, múku a krupicu, dobre premiešame. Pridáme zmäknuté maslo s vaječným žĺtkom a rukami vypracujeme cesto. Ak je príliš mäkké, pridáme ešte trochu múky. Cesto rozdelíme na osem častí, z každej časti vyformujeme guličku. Umyjeme čerešne, odkôstkujeme a pocukrujeme. Cestové guličky stlačíme na ploché placky, do stredu každej položíme 2 čerešne. Z každej placky vyformujeme knedľu tak, aby cesto obalilo čerešne. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť trochu osolenú vodu, vložíme do nej knedle a povaríme 10 až 15 minút. Vyberieme. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme strúhanku a kokosové lupienky, krátko opražíme. Ochutíme škoricou a cukrom. Naservírujeme knedle na tanier a posypeme maslovo-kokosovou strúhankou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čerešňový nákyp s croissantmi
suroviny pre 4 osoby

obr_01.jpg8 croissantov
600 g čerešní
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
300 g nízkotučného bieleho jogurtu
200 ml nízkotučného mlieka
soľ
2 PL škrobovej múčky
50 g mandľových keksíkov
práškový cukor
maslo

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Croissanty potrháme na kúsky a spolu s čerešňami poukladáme do vymastnej nákypovej formy. Zmiešame cukor s vanilkovým cukrom, jogurtom, mliekom, kukuričnou múčkou a štipkou soli. Zmesou polejeme croissanty a necháme 10 minút vsiaknuť. Posypeme rozdrobenými keksíkmi, zakryjeme fóliou a necháme piecť 40 minút. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

Cisársky trhanec s čerešňovým kompótom
suroviny na 4 porcie

Na kompót:
400 g čerešní
200 g čerešňovej šťavy
80 g cukru
1 struk škorice
1 kus anízuobr_02.jpg
1 malý žltý melón
1 PL škrobovej múčky
Na trhance:
4 PL hrozienok,
2 PL čerešňovice
50 g cukru
4 vajíčka, štipka soli
1 ČL citrónovej kôry
200 ml mlieka,
60 g hladkej múky
80 g krupice
3 PL masla
3 PL mandľových lupienkov
3 PL práškového cukru

Kompót: Umyte a vykostite čerešne a spolu so šťavou, cukrom, škoricou a anízom ich povarte na strednom plameni 3 - 5 minút. Škrobovú múčku vymiešajte s troškou vody a zamiešajte do čerešňovej zmesi. Melón rozpoľte, ošúpte, vydlabte jadierka a nakrájajte na kocky. Tieto zamiešajte do čerešňového kompótu a nechajte vychladnúť asi dve hodiny.
Cisársky trhanec: zohrejte v malom kastróliku hrozienka s čerešňovicou. Oddeľte žĺtka od bielok a z bielok vyšľahajte sneh. Zvlášť vymiešajte žĺtka s cukrom a citrónovou kôrou, kým nebudú krémové. Prilejte mlieko, múku a krupicu a nechajte 10 minút napučať. Na záver primiešajte do zmesi sneh. V ohňovzdornej mise roztopte maslo. Vmiešajte polovicu mandľových lupienkov do cesta. Cesto nalejte na panvicu, vrch prelejte hrozienkami s čerešňovicou a posypte zvyškom lupienkov. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 12 minút dozlatista. Po vybratí cesto roztrhajte na kúsky a servírujte na tanieroch posypané práškovým cukrom s čerešňovým kompótom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 220
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 113
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 422
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 082
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 768
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 861
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 766
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 438
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 238
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 821

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalí šéfovia i rodinní príslušníci. Kto sú policajní pridelenci?

Marian Slobodník by ako šéf polície podľa premiéra Pellegriniho vzbudzoval pochybnosti. Obával sa prepojení na Bašternáka.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Nábor agentov aj získavanie informácii. To sú Noční vlci

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.