SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Sezóna čerešní sa začína...

Kyslasté a nízkokalorické ovocie osvieži každý sladký múčnik.

Čerešňové knedle s kokosom
suroviny na 4 porcie

700 g zemiakov
soľ
1 balíček vanilkového cukru
60 g múky
60 g krupice
2 PL masla
1 vaječný žĺtok
16 čerešní
cukor
4 PL masla
80 g strúhanky
25 g kosových lupienkov
1 PL škorice

Umyjeme zemiaky a uvaríme v slanej vode, scedíme, ošúpeme a roztlačíme v miske. Necháme trochu vychladnúť. K zemiakom pridáme soľ, vanilkový cukor, múku a krupicu, dobre premiešame. Pridáme zmäknuté maslo s vaječným žĺtkom a rukami vypracujeme cesto. Ak je príliš mäkké, pridáme ešte trochu múky. Cesto rozdelíme na osem častí, z každej časti vyformujeme guličku. Umyjeme čerešne, odkôstkujeme a pocukrujeme. Cestové guličky stlačíme na ploché placky, do stredu každej položíme 2 čerešne. Z každej placky vyformujeme knedľu tak, aby cesto obalilo čerešne. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť trochu osolenú vodu, vložíme do nej knedle a povaríme 10 až 15 minút. Vyberieme. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme strúhanku a kokosové lupienky, krátko opražíme. Ochutíme škoricou a cukrom. Naservírujeme knedle na tanier a posypeme maslovo-kokosovou strúhankou.

Skryť Vypnúť reklamu

Čerešňový nákyp s croissantmi
suroviny pre 4 osoby

obr_01.jpg8 croissantov
600 g čerešní
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
300 g nízkotučného bieleho jogurtu
200 ml nízkotučného mlieka
soľ
2 PL škrobovej múčky
50 g mandľových keksíkov
práškový cukor
maslo

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Croissanty potrháme na kúsky a spolu s čerešňami poukladáme do vymastnej nákypovej formy. Zmiešame cukor s vanilkovým cukrom, jogurtom, mliekom, kukuričnou múčkou a štipkou soli. Zmesou polejeme croissanty a necháme 10 minút vsiaknuť. Posypeme rozdrobenými keksíkmi, zakryjeme fóliou a necháme piecť 40 minút. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

Cisársky trhanec s čerešňovým kompótom
suroviny na 4 porcie

Na kompót:
400 g čerešní
200 g čerešňovej šťavy
80 g cukru
1 struk škorice
1 kus anízuobr_02.jpg
1 malý žltý melón
1 PL škrobovej múčky
Na trhance:
4 PL hrozienok,
2 PL čerešňovice
50 g cukru
4 vajíčka, štipka soli
1 ČL citrónovej kôry
200 ml mlieka,
60 g hladkej múky
80 g krupice
3 PL masla
3 PL mandľových lupienkov
3 PL práškového cukru

Skryť Vypnúť reklamu

Kompót: Umyte a vykostite čerešne a spolu so šťavou, cukrom, škoricou a anízom ich povarte na strednom plameni 3 - 5 minút. Škrobovú múčku vymiešajte s troškou vody a zamiešajte do čerešňovej zmesi. Melón rozpoľte, ošúpte, vydlabte jadierka a nakrájajte na kocky. Tieto zamiešajte do čerešňového kompótu a nechajte vychladnúť asi dve hodiny.
Cisársky trhanec: zohrejte v malom kastróliku hrozienka s čerešňovicou. Oddeľte žĺtka od bielok a z bielok vyšľahajte sneh. Zvlášť vymiešajte žĺtka s cukrom a citrónovou kôrou, kým nebudú krémové. Prilejte mlieko, múku a krupicu a nechajte 10 minút napučať. Na záver primiešajte do zmesi sneh. V ohňovzdornej mise roztopte maslo. Vmiešajte polovicu mandľových lupienkov do cesta. Cesto nalejte na panvicu, vrch prelejte hrozienkami s čerešňovicou a posypte zvyškom lupienkov. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 12 minút dozlatista. Po vybratí cesto roztrhajte na kúsky a servírujte na tanieroch posypané práškovým cukrom s čerešňovým kompótom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 357
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 517
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 204
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 165
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 185
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 450
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 804
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 925
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 766
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 744
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krajčí testoval, potom rokoval. Verí, že Slovensko bude príkladom (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Minister Marek Krajčí v Tvrdošíne.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.