Sezóna čerešní sa začína...

Kyslasté a nízkokalorické ovocie osvieži každý sladký múčnik.

Čerešňové knedle s kokosom
suroviny na 4 porcie

700 g zemiakov
soľ
1 balíček vanilkového cukru
60 g múky
60 g krupice
2 PL masla
1 vaječný žĺtok
16 čerešní
cukor
4 PL masla
80 g strúhanky
25 g kosových lupienkov
1 PL škorice

Umyjeme zemiaky a uvaríme v slanej vode, scedíme, ošúpeme a roztlačíme v miske. Necháme trochu vychladnúť. K zemiakom pridáme soľ, vanilkový cukor, múku a krupicu, dobre premiešame. Pridáme zmäknuté maslo s vaječným žĺtkom a rukami vypracujeme cesto. Ak je príliš mäkké, pridáme ešte trochu múky. Cesto rozdelíme na osem častí, z každej časti vyformujeme guličku. Umyjeme čerešne, odkôstkujeme a pocukrujeme. Cestové guličky stlačíme na ploché placky, do stredu každej položíme 2 čerešne. Z každej placky vyformujeme knedľu tak, aby cesto obalilo čerešne. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť trochu osolenú vodu, vložíme do nej knedle a povaríme 10 až 15 minút. Vyberieme. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme strúhanku a kokosové lupienky, krátko opražíme. Ochutíme škoricou a cukrom. Naservírujeme knedle na tanier a posypeme maslovo-kokosovou strúhankou.

Čerešňový nákyp s croissantmi
suroviny pre 4 osoby

obr_01.jpg8 croissantov
600 g čerešní
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
300 g nízkotučného bieleho jogurtu
200 ml nízkotučného mlieka
soľ
2 PL škrobovej múčky
50 g mandľových keksíkov
práškový cukor
maslo

Rúru zohrejeme na 180 stupňov. Croissanty potrháme na kúsky a spolu s čerešňami poukladáme do vymastnej nákypovej formy. Zmiešame cukor s vanilkovým cukrom, jogurtom, mliekom, kukuričnou múčkou a štipkou soli. Zmesou polejeme croissanty a necháme 10 minút vsiaknuť. Posypeme rozdrobenými keksíkmi, zakryjeme fóliou a necháme piecť 40 minút. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

Cisársky trhanec s čerešňovým kompótom
suroviny na 4 porcie

Na kompót:
400 g čerešní
200 g čerešňovej šťavy
80 g cukru
1 struk škorice
1 kus anízuobr_02.jpg
1 malý žltý melón
1 PL škrobovej múčky
Na trhance:
4 PL hrozienok,
2 PL čerešňovice
50 g cukru
4 vajíčka, štipka soli
1 ČL citrónovej kôry
200 ml mlieka,
60 g hladkej múky
80 g krupice
3 PL masla
3 PL mandľových lupienkov
3 PL práškového cukru

Kompót: Umyte a vykostite čerešne a spolu so šťavou, cukrom, škoricou a anízom ich povarte na strednom plameni 3 - 5 minút. Škrobovú múčku vymiešajte s troškou vody a zamiešajte do čerešňovej zmesi. Melón rozpoľte, ošúpte, vydlabte jadierka a nakrájajte na kocky. Tieto zamiešajte do čerešňového kompótu a nechajte vychladnúť asi dve hodiny.
Cisársky trhanec: zohrejte v malom kastróliku hrozienka s čerešňovicou. Oddeľte žĺtka od bielok a z bielok vyšľahajte sneh. Zvlášť vymiešajte žĺtka s cukrom a citrónovou kôrou, kým nebudú krémové. Prilejte mlieko, múku a krupicu a nechajte 10 minút napučať. Na záver primiešajte do zmesi sneh. V ohňovzdornej mise roztopte maslo. Vmiešajte polovicu mandľových lupienkov do cesta. Cesto nalejte na panvicu, vrch prelejte hrozienkami s čerešňovicou a posypte zvyškom lupienkov. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 12 minút dozlatista. Po vybratí cesto roztrhajte na kúsky a servírujte na tanieroch posypané práškovým cukrom s čerešňovým kompótom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  7. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. Nový Jaguar XF Sportbrake
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 728
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 013
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 105
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 727
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 590
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 437
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 077
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 031
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 846
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 652

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.