SME

Lepšie ako z fast foodu...

Zvykli si vaše ratolesti na dobroty z rýchleho občerstvenia? Skúste im ponúknuť zdravšiu a výživnejšiu alternatívu z vašej domácej kuchyne.

Makaróny so syrom a kuracou pečeňou
suroviny na 4 porcie

250 g makarónov
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 ČL olivového oleja
1 PL masla
250 g kuracích pečení, očistených a nakrájaných
125 g húb, nakrájaných na štvrtky
8 nadrobno nakrájaných jarných cibuliek
3 PL masla
3 PL múky
500 ml mlieka
štipka mletého kari
1 šálka strúhaného syra čedar
čerstvý petržlen

Predhrejte rúru na 180 °C. Uvarte makaróny v slanej vode al dente. Zahrejte olivový olej a 1 polievkovú lyžicu masla a opražte pečeň a huby do zlatohneda. Pridajte jarnú cibuľku a mierne opražte. Ochuťte soľou a korením. Zahrejte zvyšok masla, pridajte múku a miešajte 1 minútu. Pridajte mlieko a miešajte, kým nevznikne biela omáčka. Osoľte a okoreňte korením a kari. Zmiešajte bielu omáčku s uvarenými makarónmi a pečeňovou zmesou. Rozdeľte zmes do 4 malých zapekacích misiek alebo ju dajte do stredne veľkej zapekacej misy. Posypte navrchu syrom a zapekajte asi 20 minút. Ozdobte čerstvým petržlenom a servírujte so šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rybacia pizza
suroviny na 4 porcie

250 g prepolených cherry paradajok
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 PL olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
250 g nakrájaných húb
1 žltá paprika, nakrájaná na tenké pásiky
10 - 12 kusov zmrazeného rybieho filé
100 g lahôdkovej kukurice
1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
1/2 šálky strúhaného syra čedar
čerstvý fenikel na ozdobu

Predhrejte gril v rúre. Naaranžuje polovice cherry paradajok na plech vyložený papierom na pečenie. Osoľte, okoreňte a grilujte 5 - 10 minút. Nastavte teplotu rúry na 200 °C.obr_01.jpg Rozohrejte olivový olej a opražte cibuľu niekoľko minút alebo kým nezmäkne. Pridajte huby a jemne ich opražte. Osoľte a okoreňte. Vyberte cibuľovú zmes z panvice a opražte pásiky žltej papriky na rovnakej panvici 1 minútu. Dochuťte rybie filé soľou a čiernym korením a naaranžujte ho na veľký vymastený plech. Na rybu rozložte cibuľovú zmes, pásiky žltej papriky, zrnká kukurice a grilované paradajky. Zmiešajte mozarellu a čedar a posypte nimi vrch zmesi. Pečte 30 minút a ozdobte feniklom.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie burgery s omáčkou z cherry paradajok
suroviny na 4 porcie

Omáčka z cherry paradajok:
2 PL olivového oleja
250 g cherry paradajok
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
štipka hnedého cukru
1/4 šálky najemno nastrúhaného parmezánu
Kuracie burgery:
4 rezne z kuracích pŕs
2 PL olivového oleja
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 pokrájané cibule
4 prepolené žemle na hamburger
1/2 šálky cottage cheese
listy šalátu

Omáčka z cherry paradajok: Zahrejte olivový olej a opražte paradajky na silnom plameni, kým neprasknú. Ochuťte soľou, čiernym korením a cukrom. obr_02.jpgRoztlačte paradajky vidličkou a vmiešajte do nich parmezán. Omáčku odstavte, kým pripravíte burgery.
Kuracie burgery: Položte kuracie prsia na čistú pracovnú dosku a jemne ich naklepte tĺčikom alebo rukou. (Čím sú rezne tenšie, tým rýchlejšie sa prepečú.) Zahrejte olivový olej na panvici a vyprážajte rezne do zlatohneda, kým nie sú prepečené. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti a odstavte zo sporáka. Opražte cibuľu na rovnakej panvici na silnom plameni, osoľte a okoreňte. Na polovicu každej žemle natrite trochu cottage chees a položte listy šalátu, kuracie prsia, opraženú cibuľu a omáčku z cherry paradajok.

SkryťVypnúť reklamu

Palacinky so špenátovou plnkou
suroviny na 10 palaciniek

1 1/2 šálky múky
štipka soli
1ČL kypriaceho prášku do pečiva
500 ml vody
1 veľké vajíčko
1 1/2 ČL bieleho vínneho octu
1 PL oleja na varenie
olej na vyprážanie
Špenátová plnka:
25 g masla
1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
22 g múky
125 ml mlieka
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
50 ml smotany
15 ml olivového oleja
1 malá najemno nakrájaná cibuľa
125 g nakrájaného špenátu
1/2 šálky strúhaného syra parmezán

Cesto na palacinky: Preosejte múku a v strede urobte jamku. Vyšľahajte spolu vodu, vajíčko, ocot a olej a vylejte do jamky, pridajte kypiaci prášok. Dobre vyšľahajte, až kým nevznikne riedke cesto. Nechajte ho odležať 30 minút.
Špenátová plnka: Zahrejte maslo na panvici, pridajte múku a miešajte niekoľko minút. Postupne pridajte mlieko, zmes šľahajte, až kým sa nevytvorí hladká biela omáčka. Ochuťte soľou a čiernym korením a pridajte smotanu. obr_03.jpgZahrejte olej na malej panvici, opražte cibuľu niekoľko minút a okoreňte. Zmiešajte cibuľu a špenát. Pridajte parmezán a bielu omáčku. Ak je potrebné, dochuťte. Odložte nabok. Predhrejte rúru na 180 °C. Zahrejte olej na panvici a nalejte na ňu veľkú lyžicu cesta. Opečte z jednej strany, kým nie je palacinka hotová a zlatohnedá, otočte ju a opekajte z druhej strany, kým nie je hotová. Opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto. Na každú palacinku dajte za lyžicu špenátovej plnky a zviňte. Naplnené palacinky položte na vymastený plech a zapekajte 10 - 15 minút, alebo kým sa syr neroztopí. Servírujte so zeleným šalátom.
TIP: Ak neobľubujete sýtu plnku, vynechajte smotanu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 12 971
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 454
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 865
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 689
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 244
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 148
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 982
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 563
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Tehotenský test je založený na preukázaní hormónu hCG v moči alebo v krvi.

Tehotenstvo sa dá zistiť z moču aj z krvi.


a 1 ďalší
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 23 351
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 587
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 165
  4. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 7 695
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 603
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 843
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 535
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 102
  1. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  4. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  5. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  6. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  7. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  8. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu