SME

Lepšie ako z fast foodu...

Zvykli si vaše ratolesti na dobroty z rýchleho občerstvenia? Skúste im ponúknuť zdravšiu a výživnejšiu alternatívu z vašej domácej kuchyne.

Makaróny so syrom a kuracou pečeňou
suroviny na 4 porcie

250 g makarónov
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 ČL olivového oleja
1 PL masla
250 g kuracích pečení, očistených a nakrájaných
125 g húb, nakrájaných na štvrtky
8 nadrobno nakrájaných jarných cibuliek
3 PL masla
3 PL múky
500 ml mlieka
štipka mletého kari
1 šálka strúhaného syra čedar
čerstvý petržlen

Predhrejte rúru na 180 °C. Uvarte makaróny v slanej vode al dente. Zahrejte olivový olej a 1 polievkovú lyžicu masla a opražte pečeň a huby do zlatohneda. Pridajte jarnú cibuľku a mierne opražte. Ochuťte soľou a korením. Zahrejte zvyšok masla, pridajte múku a miešajte 1 minútu. Pridajte mlieko a miešajte, kým nevznikne biela omáčka. Osoľte a okoreňte korením a kari. Zmiešajte bielu omáčku s uvarenými makarónmi a pečeňovou zmesou. Rozdeľte zmes do 4 malých zapekacích misiek alebo ju dajte do stredne veľkej zapekacej misy. Posypte navrchu syrom a zapekajte asi 20 minút. Ozdobte čerstvým petržlenom a servírujte so šalátom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rybacia pizza
suroviny na 4 porcie

250 g prepolených cherry paradajok
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 PL olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
250 g nakrájaných húb
1 žltá paprika, nakrájaná na tenké pásiky
10 - 12 kusov zmrazeného rybieho filé
100 g lahôdkovej kukurice
1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
1/2 šálky strúhaného syra čedar
čerstvý fenikel na ozdobu

Predhrejte gril v rúre. Naaranžuje polovice cherry paradajok na plech vyložený papierom na pečenie. Osoľte, okoreňte a grilujte 5 - 10 minút. Nastavte teplotu rúry na 200 °C.obr_01.jpg Rozohrejte olivový olej a opražte cibuľu niekoľko minút alebo kým nezmäkne. Pridajte huby a jemne ich opražte. Osoľte a okoreňte. Vyberte cibuľovú zmes z panvice a opražte pásiky žltej papriky na rovnakej panvici 1 minútu. Dochuťte rybie filé soľou a čiernym korením a naaranžujte ho na veľký vymastený plech. Na rybu rozložte cibuľovú zmes, pásiky žltej papriky, zrnká kukurice a grilované paradajky. Zmiešajte mozarellu a čedar a posypte nimi vrch zmesi. Pečte 30 minút a ozdobte feniklom.

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie burgery s omáčkou z cherry paradajok
suroviny na 4 porcie

Omáčka z cherry paradajok:
2 PL olivového oleja
250 g cherry paradajok
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
štipka hnedého cukru
1/4 šálky najemno nastrúhaného parmezánu
Kuracie burgery:
4 rezne z kuracích pŕs
2 PL olivového oleja
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 pokrájané cibule
4 prepolené žemle na hamburger
1/2 šálky cottage cheese
listy šalátu

Omáčka z cherry paradajok: Zahrejte olivový olej a opražte paradajky na silnom plameni, kým neprasknú. Ochuťte soľou, čiernym korením a cukrom. obr_02.jpgRoztlačte paradajky vidličkou a vmiešajte do nich parmezán. Omáčku odstavte, kým pripravíte burgery.
Kuracie burgery: Položte kuracie prsia na čistú pracovnú dosku a jemne ich naklepte tĺčikom alebo rukou. (Čím sú rezne tenšie, tým rýchlejšie sa prepečú.) Zahrejte olivový olej na panvici a vyprážajte rezne do zlatohneda, kým nie sú prepečené. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti a odstavte zo sporáka. Opražte cibuľu na rovnakej panvici na silnom plameni, osoľte a okoreňte. Na polovicu každej žemle natrite trochu cottage chees a položte listy šalátu, kuracie prsia, opraženú cibuľu a omáčku z cherry paradajok.

SkryťVypnúť reklamu

Palacinky so špenátovou plnkou
suroviny na 10 palaciniek

1 1/2 šálky múky
štipka soli
1ČL kypriaceho prášku do pečiva
500 ml vody
1 veľké vajíčko
1 1/2 ČL bieleho vínneho octu
1 PL oleja na varenie
olej na vyprážanie
Špenátová plnka:
25 g masla
1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
22 g múky
125 ml mlieka
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
50 ml smotany
15 ml olivového oleja
1 malá najemno nakrájaná cibuľa
125 g nakrájaného špenátu
1/2 šálky strúhaného syra parmezán

Cesto na palacinky: Preosejte múku a v strede urobte jamku. Vyšľahajte spolu vodu, vajíčko, ocot a olej a vylejte do jamky, pridajte kypiaci prášok. Dobre vyšľahajte, až kým nevznikne riedke cesto. Nechajte ho odležať 30 minút.
Špenátová plnka: Zahrejte maslo na panvici, pridajte múku a miešajte niekoľko minút. Postupne pridajte mlieko, zmes šľahajte, až kým sa nevytvorí hladká biela omáčka. Ochuťte soľou a čiernym korením a pridajte smotanu. obr_03.jpgZahrejte olej na malej panvici, opražte cibuľu niekoľko minút a okoreňte. Zmiešajte cibuľu a špenát. Pridajte parmezán a bielu omáčku. Ak je potrebné, dochuťte. Odložte nabok. Predhrejte rúru na 180 °C. Zahrejte olej na panvici a nalejte na ňu veľkú lyžicu cesta. Opečte z jednej strany, kým nie je palacinka hotová a zlatohnedá, otočte ju a opekajte z druhej strany, kým nie je hotová. Opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto. Na každú palacinku dajte za lyžicu špenátovej plnky a zviňte. Naplnené palacinky položte na vymastený plech a zapekajte 10 - 15 minút, alebo kým sa syr neroztopí. Servírujte so zeleným šalátom.
TIP: Ak neobľubujete sýtu plnku, vynechajte smotanu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, rozhodne strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu