Lepšie ako z fast foodu...

Zvykli si vaše ratolesti na dobroty z rýchleho občerstvenia? Skúste im ponúknuť zdravšiu a výživnejšiu alternatívu z vašej domácej kuchyne.

Makaróny so syrom a kuracou pečeňou
suroviny na 4 porcie

250 g makarónov
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 ČL olivového oleja
1 PL masla
250 g kuracích pečení, očistených a nakrájaných
125 g húb, nakrájaných na štvrtky
8 nadrobno nakrájaných jarných cibuliek
3 PL masla
3 PL múky
500 ml mlieka
štipka mletého kari
1 šálka strúhaného syra čedar
čerstvý petržlen

Predhrejte rúru na 180 °C. Uvarte makaróny v slanej vode al dente. Zahrejte olivový olej a 1 polievkovú lyžicu masla a opražte pečeň a huby do zlatohneda. Pridajte jarnú cibuľku a mierne opražte. Ochuťte soľou a korením. Zahrejte zvyšok masla, pridajte múku a miešajte 1 minútu. Pridajte mlieko a miešajte, kým nevznikne biela omáčka. Osoľte a okoreňte korením a kari. Zmiešajte bielu omáčku s uvarenými makarónmi a pečeňovou zmesou. Rozdeľte zmes do 4 malých zapekacích misiek alebo ju dajte do stredne veľkej zapekacej misy. Posypte navrchu syrom a zapekajte asi 20 minút. Ozdobte čerstvým petržlenom a servírujte so šalátom.

Rybacia pizza
suroviny na 4 porcie

250 g prepolených cherry paradajok
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 PL olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
250 g nakrájaných húb
1 žltá paprika, nakrájaná na tenké pásiky
10 - 12 kusov zmrazeného rybieho filé
100 g lahôdkovej kukurice
1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
1/2 šálky strúhaného syra čedar
čerstvý fenikel na ozdobu

Predhrejte gril v rúre. Naaranžuje polovice cherry paradajok na plech vyložený papierom na pečenie. Osoľte, okoreňte a grilujte 5 - 10 minút. Nastavte teplotu rúry na 200 °C.obr_01.jpg Rozohrejte olivový olej a opražte cibuľu niekoľko minút alebo kým nezmäkne. Pridajte huby a jemne ich opražte. Osoľte a okoreňte. Vyberte cibuľovú zmes z panvice a opražte pásiky žltej papriky na rovnakej panvici 1 minútu. Dochuťte rybie filé soľou a čiernym korením a naaranžujte ho na veľký vymastený plech. Na rybu rozložte cibuľovú zmes, pásiky žltej papriky, zrnká kukurice a grilované paradajky. Zmiešajte mozarellu a čedar a posypte nimi vrch zmesi. Pečte 30 minút a ozdobte feniklom.

Kuracie burgery s omáčkou z cherry paradajok
suroviny na 4 porcie

Omáčka z cherry paradajok:
2 PL olivového oleja
250 g cherry paradajok
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
štipka hnedého cukru
1/4 šálky najemno nastrúhaného parmezánu
Kuracie burgery:
4 rezne z kuracích pŕs
2 PL olivového oleja
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 pokrájané cibule
4 prepolené žemle na hamburger
1/2 šálky cottage cheese
listy šalátu

Omáčka z cherry paradajok: Zahrejte olivový olej a opražte paradajky na silnom plameni, kým neprasknú. Ochuťte soľou, čiernym korením a cukrom. obr_02.jpgRoztlačte paradajky vidličkou a vmiešajte do nich parmezán. Omáčku odstavte, kým pripravíte burgery.
Kuracie burgery: Položte kuracie prsia na čistú pracovnú dosku a jemne ich naklepte tĺčikom alebo rukou. (Čím sú rezne tenšie, tým rýchlejšie sa prepečú.) Zahrejte olivový olej na panvici a vyprážajte rezne do zlatohneda, kým nie sú prepečené. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti a odstavte zo sporáka. Opražte cibuľu na rovnakej panvici na silnom plameni, osoľte a okoreňte. Na polovicu každej žemle natrite trochu cottage chees a položte listy šalátu, kuracie prsia, opraženú cibuľu a omáčku z cherry paradajok.

Palacinky so špenátovou plnkou
suroviny na 10 palaciniek

1 1/2 šálky múky
štipka soli
1ČL kypriaceho prášku do pečiva
500 ml vody
1 veľké vajíčko
1 1/2 ČL bieleho vínneho octu
1 PL oleja na varenie
olej na vyprážanie
Špenátová plnka:
25 g masla
1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
22 g múky
125 ml mlieka
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
50 ml smotany
15 ml olivového oleja
1 malá najemno nakrájaná cibuľa
125 g nakrájaného špenátu
1/2 šálky strúhaného syra parmezán

Cesto na palacinky: Preosejte múku a v strede urobte jamku. Vyšľahajte spolu vodu, vajíčko, ocot a olej a vylejte do jamky, pridajte kypiaci prášok. Dobre vyšľahajte, až kým nevznikne riedke cesto. Nechajte ho odležať 30 minút.
Špenátová plnka: Zahrejte maslo na panvici, pridajte múku a miešajte niekoľko minút. Postupne pridajte mlieko, zmes šľahajte, až kým sa nevytvorí hladká biela omáčka. Ochuťte soľou a čiernym korením a pridajte smotanu. obr_03.jpgZahrejte olej na malej panvici, opražte cibuľu niekoľko minút a okoreňte. Zmiešajte cibuľu a špenát. Pridajte parmezán a bielu omáčku. Ak je potrebné, dochuťte. Odložte nabok. Predhrejte rúru na 180 °C. Zahrejte olej na panvici a nalejte na ňu veľkú lyžicu cesta. Opečte z jednej strany, kým nie je palacinka hotová a zlatohnedá, otočte ju a opekajte z druhej strany, kým nie je hotová. Opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto. Na každú palacinku dajte za lyžicu špenátovej plnky a zviňte. Naplnené palacinky položte na vymastený plech a zapekajte 10 - 15 minút, alebo kým sa syr neroztopí. Servírujte so zeleným šalátom.
TIP: Ak neobľubujete sýtu plnku, vynechajte smotanu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 11 364
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 334
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 929
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 321
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 929
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 643
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 103
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 966
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 910
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 746

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

KOMENTÁRE

Česko púšťa k moci populistu s autokratickými tendenciami

Krajina, ktorá už raz autokraciu porazila, jej znovu otvára cestu.

PLUS

Vraj sme ich milo prekvapili. Cudzinci berú Slovensko ako školu života

Študenti sa pripravovali na kultúrny šok.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.