Lepšie ako z fast foodu...

Zvykli si vaše ratolesti na dobroty z rýchleho občerstvenia? Skúste im ponúknuť zdravšiu a výživnejšiu alternatívu z vašej domácej kuchyne.

Makaróny so syrom a kuracou pečeňou
suroviny na 4 porcie

250 g makarónov
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 ČL olivového oleja
1 PL masla
250 g kuracích pečení, očistených a nakrájaných
125 g húb, nakrájaných na štvrtky
8 nadrobno nakrájaných jarných cibuliek
3 PL masla
3 PL múky
500 ml mlieka
štipka mletého kari
1 šálka strúhaného syra čedar
čerstvý petržlen

Predhrejte rúru na 180 °C. Uvarte makaróny v slanej vode al dente. Zahrejte olivový olej a 1 polievkovú lyžicu masla a opražte pečeň a huby do zlatohneda. Pridajte jarnú cibuľku a mierne opražte. Ochuťte soľou a korením. Zahrejte zvyšok masla, pridajte múku a miešajte 1 minútu. Pridajte mlieko a miešajte, kým nevznikne biela omáčka. Osoľte a okoreňte korením a kari. Zmiešajte bielu omáčku s uvarenými makarónmi a pečeňovou zmesou. Rozdeľte zmes do 4 malých zapekacích misiek alebo ju dajte do stredne veľkej zapekacej misy. Posypte navrchu syrom a zapekajte asi 20 minút. Ozdobte čerstvým petržlenom a servírujte so šalátom.

Rybacia pizza
suroviny na 4 porcie

250 g prepolených cherry paradajok
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 PL olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
250 g nakrájaných húb
1 žltá paprika, nakrájaná na tenké pásiky
10 - 12 kusov zmrazeného rybieho filé
100 g lahôdkovej kukurice
1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
1/2 šálky strúhaného syra čedar
čerstvý fenikel na ozdobu

Predhrejte gril v rúre. Naaranžuje polovice cherry paradajok na plech vyložený papierom na pečenie. Osoľte, okoreňte a grilujte 5 - 10 minút. Nastavte teplotu rúry na 200 °C.obr_01.jpg Rozohrejte olivový olej a opražte cibuľu niekoľko minút alebo kým nezmäkne. Pridajte huby a jemne ich opražte. Osoľte a okoreňte. Vyberte cibuľovú zmes z panvice a opražte pásiky žltej papriky na rovnakej panvici 1 minútu. Dochuťte rybie filé soľou a čiernym korením a naaranžujte ho na veľký vymastený plech. Na rybu rozložte cibuľovú zmes, pásiky žltej papriky, zrnká kukurice a grilované paradajky. Zmiešajte mozarellu a čedar a posypte nimi vrch zmesi. Pečte 30 minút a ozdobte feniklom.

Kuracie burgery s omáčkou z cherry paradajok
suroviny na 4 porcie

Omáčka z cherry paradajok:
2 PL olivového oleja
250 g cherry paradajok
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
štipka hnedého cukru
1/4 šálky najemno nastrúhaného parmezánu
Kuracie burgery:
4 rezne z kuracích pŕs
2 PL olivového oleja
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
2 pokrájané cibule
4 prepolené žemle na hamburger
1/2 šálky cottage cheese
listy šalátu

Omáčka z cherry paradajok: Zahrejte olivový olej a opražte paradajky na silnom plameni, kým neprasknú. Ochuťte soľou, čiernym korením a cukrom. obr_02.jpgRoztlačte paradajky vidličkou a vmiešajte do nich parmezán. Omáčku odstavte, kým pripravíte burgery.
Kuracie burgery: Položte kuracie prsia na čistú pracovnú dosku a jemne ich naklepte tĺčikom alebo rukou. (Čím sú rezne tenšie, tým rýchlejšie sa prepečú.) Zahrejte olivový olej na panvici a vyprážajte rezne do zlatohneda, kým nie sú prepečené. Ochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti a odstavte zo sporáka. Opražte cibuľu na rovnakej panvici na silnom plameni, osoľte a okoreňte. Na polovicu každej žemle natrite trochu cottage chees a položte listy šalátu, kuracie prsia, opraženú cibuľu a omáčku z cherry paradajok.

Palacinky so špenátovou plnkou
suroviny na 10 palaciniek

1 1/2 šálky múky
štipka soli
1ČL kypriaceho prášku do pečiva
500 ml vody
1 veľké vajíčko
1 1/2 ČL bieleho vínneho octu
1 PL oleja na varenie
olej na vyprážanie
Špenátová plnka:
25 g masla
1/2 šálky strúhaného syra mozzarella
22 g múky
125 ml mlieka
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
50 ml smotany
15 ml olivového oleja
1 malá najemno nakrájaná cibuľa
125 g nakrájaného špenátu
1/2 šálky strúhaného syra parmezán

Cesto na palacinky: Preosejte múku a v strede urobte jamku. Vyšľahajte spolu vodu, vajíčko, ocot a olej a vylejte do jamky, pridajte kypiaci prášok. Dobre vyšľahajte, až kým nevznikne riedke cesto. Nechajte ho odležať 30 minút.
Špenátová plnka: Zahrejte maslo na panvici, pridajte múku a miešajte niekoľko minút. Postupne pridajte mlieko, zmes šľahajte, až kým sa nevytvorí hladká biela omáčka. Ochuťte soľou a čiernym korením a pridajte smotanu. obr_03.jpgZahrejte olej na malej panvici, opražte cibuľu niekoľko minút a okoreňte. Zmiešajte cibuľu a špenát. Pridajte parmezán a bielu omáčku. Ak je potrebné, dochuťte. Odložte nabok. Predhrejte rúru na 180 °C. Zahrejte olej na panvici a nalejte na ňu veľkú lyžicu cesta. Opečte z jednej strany, kým nie je palacinka hotová a zlatohnedá, otočte ju a opekajte z druhej strany, kým nie je hotová. Opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto. Na každú palacinku dajte za lyžicu špenátovej plnky a zviňte. Naplnené palacinky položte na vymastený plech a zapekajte 10 - 15 minút, alebo kým sa syr neroztopí. Servírujte so zeleným šalátom.
TIP: Ak neobľubujete sýtu plnku, vynechajte smotanu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 102
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 581
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 641
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 208
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 875
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 663
  7. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 332
  8. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 326
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 632
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 216

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

ŠPORT

Kozák má problém. Príde Slovensko o svoju jednotku?

Slovákov čaká 10. júna v Litve kvalifikačný zápas o postup na MS 2018.

Neprehliadnite tiež

Ako začať deň naplno a dosiahnuť ideálne ráno?

Vstávanie, raňajky, šport, nálada. Ako dosiahnuť, aby bolo vaše ráno zdravé?

Sedem fitness trendov, ktoré by ste mali tento rok vyskúšať

Sú efektívne, overené a opodstatnene obľúbené.

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.