Zmrzlina s grepovou omáčkou
suroviny na 4 - 8 porcií
75 ml ovocnej šťavy
200 g manga
100 g práškového cukru
500 ml ovocného sorbetu napr. citrónový
300 ml grepovej šťavy
1 - 2 PL malinového sirupu
75 ml ovocnej šťavy
1 stonka mäty
2 PL škrobovej múčky
alobal
12 drevených alebo plastových paličiek
Mango očistite a nakrájajte nadrobno. Primiešajte 50 g práškového cukru a rozmiešajte na pyré. Primiešajte 75 ml ovocnej šťavy a naplňte po 50 ml do malých pohárov – napríklad téglikov od jogurtu alebo jednorazových šnapsových pohárov. Do stredu každého vsuňte paličku a prekryte alobalom. Nechajte chladiť v mrazničke približne 4 hodiny. Kúpený ovocný sorbet nechajte zľahka roztopiť a lyžičkou naplňte boky pohárov okolo paličiek. Aby ste a vyhli vzduchovým bublinám, poklepte poháre pravidelne o pracovnú dosku. Nechajte na noc vychladnúť v mrazničke. Na omáčku: grepovú šťavu, sirup, 75 ml ovocnej šťavy a mätu povarte so zvyškom práškového cukru. Škrob zmiešajte so zvyškom grepovej šťavy a primiešajte do hrnca, nechajte grepovú omáčku zovrieť a vychladnúť. Mätu vyberte pred servírovaním a nalejte omáčku do misiek, aby sa v nej dali namáčať zmrzliny. Zmrzlinové formy pred podávaním namočte na chvíľu do teplej vody, aby sa dali vybrať.
Ovocný šalát so želé
suroviny na 6 porcií
600 ml ovocnej šťavy – grepovej, kivi a broskyňovej
med podľa chuti
1ČL želatínového prášku
3 broskyne
200 g jahôd
2 granátové jablká
Zohrejte každú ovocnú šťavu zvlášť, doslaďte medom a primiešajte do každého kastróla želatínový prášok. Počas varenia miešajte, kým sa všetko nerozpustí. Urobte želírovaciu skúšku: kvapnite z každej šťavy na studený tanier. Ak nestuhne, tak pridajte ešte viac želatíny. Šťavy prelejte do plochých misiek vystlaných potravinovou fóliou a nechajte chladnúť aspoň 4 hodiny v chlade. Keď je želatína dostatočne vychladená a tuhá, vyklopte ju z formy a nakrájajte na kocky. Medzitým očistite broskyne a jahody a nakrájajte na kocky. Rozpoľte granátové jablká a vydlabte z nich zrnká. Nakrájane ovocie zmiešajte s kockami želatíny do pohárov a navrch ozdobte granátovými zrnkami.
Mafiny s cukrovou polevou
suroviny na 12 kusov
100 g roztopeného masla
250 g múky
2 ČL prášku do pečiva
150 g cukru
1/2 ČL soli
1 ČL škorice
štipka muškátového orieška
štipka mletého klinčeka
2 PL posekaných lieskových orechov alebo mandlí
1 pomaranč
2 vajcia
30 - 40ml mlieka
Na polevu:
150 g práškového cukru
2 - 3 PL mlieka
potravinové farbičky
farebná ozdobná ryža
pestrofarebné cukrové guľôčky
12 papierových košíčkov
Predhrejte rúru na 200 °C. Do mafinkového plechu vložte papierové košíčky. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ, muškátový oriešok, klinček, oriešky a škoricu. Pod horúcou vodou umyte pomaranč, osušte a nastrúhajte kôru. Kôru pridajte do misky k suchým ingredienciám. Vytlačte z pomaranča šťavu. V druhej miske vymiešajte spolu vajíčka, mlieko, pomarančovú šťavu a maslo. Prisypte suché suroviny k mokrej zmesi a zľahka premiešajte. Pozor nie úplne do hladka. Cesto naplňte do formičiek. V predhriatej rúre pečte do zlatista pol hodinu. Potom ich vyberte z rúry a nechajte 5 minút chladiť. Zľahka ich vylúpnite z plechu (pričom papierové košíčky neodstraňujte) a nechajte úplne vychladnúť.
Na polevu: zmiešajte práškový cukor s 2 - 3 PL mlieka tak, aby vznikla tuhšia poleva. Podľa vlastnej voľby rozdeľte na viac častí a každú zafarbite na inou potravinárskou farbou. Potom natrite štetcom na mafiny a posypte farebnou ozdobnou ryžou alebo cukrovými guľôčkami.
Tipy na detskú oslavu
Deti si nepotrpia na luxus, servírujte im jedlo na plastikovom riade, ktorý len tak ľahko nerozbijú. Všetko by malo byť čo najviac farebné – tanieriky, poháre, servítky.
Ideálne je podávať jedlo vo veľkosti chuťoviek, ktoré sa dá jesť rukami a nenarobí veľa neporiadku.
Malým oslávencom pripravte menovky a pripevnite im ich na slamky, aby si v zápale hry rozoznali poháre.
Ideálnou dekoráciou sú pestrofarebné balóny. Pekne oživia interiér a navyše poslúžia aj pri hraní.
Môžete pripraviť aj detské party čiapočky – skrúťte farebný papier do kornútka, prilepte ho, aby sa nerozchádzal, a priviažte naň gumičku.
Na prípitok im pripravte detské šampanské – budú sa cítiť ako „dospeláci“. Pre deti sú nevhodné kofeínové nápoje, radšej im nalejte do džbánov džús a ozdobte ovocím.
Naplánujte im viac hravých aktivít po kratších časových úsekoch. Ideálne sú hry, ktoré trvajú päť až sedem minút. Detská party nemusí byť dlhá, deťom postačia na zábavu aj dve hodiny. Nezabúdajme, že čas im ubieha podstatne pomalšie ako nám dospelým.