Oslavujeme deň detí

Pripravme deťom na oslavu ich sviatku lákavé, ale zdravé ovocné pochúťky.

Zmrzlina s grepovou omáčkou
suroviny na 4 - 8 porcií

75 ml ovocnej šťavy
200 g manga
100 g práškového cukru
500 ml ovocného sorbetu napr. citrónový
300 ml grepovej šťavy
1 - 2 PL malinového sirupu
75 ml ovocnej šťavy
1 stonka mäty
2 PL škrobovej múčky
alobal
12 drevených alebo plastových paličiek

Mango očistite a nakrájajte nadrobno. Primiešajte 50 g práškového cukru a rozmiešajte na pyré. Primiešajte 75 ml ovocnej šťavy a naplňte po 50 ml do malých pohárov – napríklad téglikov od jogurtu alebo jednorazových šnapsových pohárov. obr_01.jpgDo stredu každého vsuňte paličku a prekryte alobalom. Nechajte chladiť v mrazničke približne 4 hodiny. Kúpený ovocný sorbet nechajte zľahka roztopiť a lyžičkou naplňte boky pohárov okolo paličiek. Aby ste a vyhli vzduchovým bublinám, poklepte poháre pravidelne o pracovnú dosku. Nechajte na noc vychladnúť v mrazničke. Na omáčku: grepovú šťavu, sirup, 75 ml ovocnej šťavy a mätu povarte so zvyškom práškového cukru. Škrob zmiešajte so zvyškom grepovej šťavy a primiešajte do hrnca, nechajte grepovú omáčku zovrieť a vychladnúť. Mätu vyberte pred servírovaním a nalejte omáčku do misiek, aby sa v nej dali namáčať zmrzliny. Zmrzlinové formy pred podávaním namočte na chvíľu do teplej vody, aby sa dali vybrať.

Ovocný šalát so želé
suroviny na 6 porcií

600 ml ovocnej šťavy – grepovej, kivi a broskyňovej
med podľa chuti
1ČL želatínového prášku
3 broskyne
200 g jahôd
2 granátové jablká

Zohrejte každú ovocnú šťavu zvlášť, doslaďte medom a primiešajte do každého kastróla želatínový prášok. Počas varenia miešajte, kým sa všetko nerozpustí. obr_02.jpgUrobte želírovaciu skúšku: kvapnite z každej šťavy na studený tanier. Ak nestuhne, tak pridajte ešte viac želatíny. Šťavy prelejte do plochých misiek vystlaných potravinovou fóliou a nechajte chladnúť aspoň 4 hodiny v chlade. Keď je želatína dostatočne vychladená a tuhá, vyklopte ju z formy a nakrájajte na kocky. Medzitým očistite broskyne a jahody a nakrájajte na kocky. Rozpoľte granátové jablká a vydlabte z nich zrnká. Nakrájane ovocie zmiešajte s kockami želatíny do pohárov a navrch ozdobte granátovými zrnkami.

Mafiny s cukrovou polevou
suroviny na 12 kusov

100 g roztopeného masla
250 g múky
2 ČL prášku do pečiva
150 g cukru
1/2 ČL soli
1 ČL škorice
štipka muškátového orieška
štipka mletého klinčeka
2 PL posekaných lieskových orechov alebo mandlí
1 pomaranč
2 vajcia
30 - 40ml mlieka
Na polevu:
150 g práškového cukru
2 - 3 PL mlieka
potravinové farbičky
farebná ozdobná ryža
pestrofarebné cukrové guľôčky
12 papierových košíčkov

Predhrejte rúru na 200 °C. Do mafinkového plechu vložte papierové košíčky. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ, muškátový oriešok, klinček, oriešky a škoricu. Pod horúcou vodou umyte pomaranč, osušte a nastrúhajte kôru. Kôru pridajte do misky k suchým ingredienciám. obr_03.jpgVytlačte z pomaranča šťavu. V druhej miske vymiešajte spolu vajíčka, mlieko, pomarančovú šťavu a maslo. Prisypte suché suroviny k mokrej zmesi a zľahka premiešajte. Pozor nie úplne do hladka. Cesto naplňte do formičiek. V predhriatej rúre pečte do zlatista pol hodinu. Potom ich vyberte z rúry a nechajte 5 minút chladiť. Zľahka ich vylúpnite z plechu (pričom papierové košíčky neodstraňujte) a nechajte úplne vychladnúť.
Na polevu: zmiešajte práškový cukor s 2 - 3 PL mlieka tak, aby vznikla tuhšia poleva. Podľa vlastnej voľby rozdeľte na viac častí a každú zafarbite na inou potravinárskou farbou. Potom natrite štetcom na mafiny a posypte farebnou ozdobnou ryžou alebo cukrovými guľôčkami.

Tipy na detskú oslavu
  • Deti si nepotrpia na luxus, servírujte im jedlo na plastikovom riade, ktorý len tak ľahko nerozbijú. Všetko by malo byť čo najviac farebné – tanieriky, poháre, servítky.
  • Ideálne je podávať jedlo vo veľkosti chuťoviek, ktoré sa dá jesť rukami a nenarobí veľa neporiadku.
  • Malým oslávencom pripravte menovky a pripevnite im ich na slamky, aby si v zápale hry rozoznali poháre.
  • Ideálnou dekoráciou sú pestrofarebné balóny. Pekne oživia interiér a navyše poslúžia aj pri hraní.
  • Môžete pripraviť aj detské party čiapočky – skrúťte farebný papier do kornútka, prilepte ho, aby sa nerozchádzal, a priviažte naň gumičku.
  • Na prípitok im pripravte detské šampanské – budú sa cítiť ako „dospeláci“. Pre deti sú nevhodné kofeínové nápoje, radšej im nalejte do džbánov džús a ozdobte ovocím.
  • Naplánujte im viac hravých aktivít po kratších časových úsekoch. Ideálne sú hry, ktoré trvajú päť až sedem minút. Detská party nemusí byť dlhá, deťom postačia na zábavu aj dve hodiny. Nezabúdajme, že čas im ubieha podstatne pomalšie ako nám dospelým.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 270
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 159
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 230
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 202
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 953
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 233
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 034
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 601
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 850
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 576

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

EKONOMIKA

Kaufland mení predajne. Pozrite sa, ako budú vyzerať

Sieť už začala s prestavbou niektorých pobočiek.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop