Špargľové nápady...

Máloktorá zelenina má také univerzálne využitie ako špargľa. Dá sa pripraviť na sto spôsobov a vždy chutí rovnako fantasticky.

Zelená špargľa s tekvicou

20 g sušenej tekvice
2 mrkvy
200 g zelenej špargle
2 šalotky
1 PL trstinového cukru
4 PL svetlej sójovej omáčky
2 PL saké
150 g šampiňónov
1 malá žltá paprika
400 g dusenej ryže
2 ČL posekaných arašidov
nakladaný zázvor
sójová omáčka
wasabi

Tekvicu prelejte asi 300 ml horúcej vody, nechajte 20 minút odstáť, kým nezmäkne. Mrkvy, zelenú špargľu a šalotky očistite a umyte. Mrkvy prepoľte pozdĺžne a potom nakrájajte na jemné pásiky. Mrkvy vytvarujte do 2 až 4 malých balíčkov a obaľte šalotkami, nakrájanými na pásiky. Špargľu rozdeľte na tretiny. Zahrejte 300 ml vody, cukor, svetlú sójovú omáčku a saké. Nechajte krátko zovrieť. Pridajte pripravené prísady a duste 6 - 8 minút. Šampiňóny umyte, odstráňte hlúbiky a klobúčiky nakrájajte na tenké plátky. Papriku rozkrojte na štvrtiny, očistite, umyte a nakrájajte na jemné pásiky. Uvarenú ryžu rozdeľte do dvoch misiek a pokvapkajte trochou zeleninového vývaru. Postupne ozdobne navrstvite mrkvy, šampiňóny, špargľu, šalotku a papriku. Špargľu posypte arašidmi. Zázvor, sójovú omáčku a wasabi servírujte k jedlu zvlášť.

Zapekané farfalle so zelenou špargľou
suroviny na 4 porcie

500 g zelenej špargle
soľ
400 g cestovín farfalle
150 g parmezánu
250 g kyslej a hustej smotany
1 PL lístkov tymiánu
čerstvo pomleté čierne korenie
maslo

obr_02.jpgŠpargľu opláchnite a konce odrežte. V slanej vode nechajte variť asi 8 - 10 minút. Farfalle uvarte al dente v slanej vode podľa návodu na balíčku. Postrúhajte parmezán. Vymiešajte smotanu s 2/3 patmezánu a tymianom. Okoreňte. Farfalle sceďte a vmiešajte do nich smotanovú zmes.Vymastite maslom nákypovú formu. Špargľu zmiešajte s farfalle a dajte do formy. Posypte zvyšným parmezánom. Zapekajte v predhriatej rúre na 220 °C 15 - 20 minút.

Špargľovo-syrovo-pórový koláč
suroviny na 4 porcie

1 balenie lístkového cesta
maslo
1 zväzok sparenej čerstvej zelenej špargle
250 g smotanového syra
3 veľké vajíčka
150 ml smotany alebo mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
2 veľké opražené póry
hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
200g stoniek bielej a zelenej špargle

obr_03.jpgRozvaľkajte cesto a rozrežte ho na 4 rovnaké časti. Potrite jeden plátok cesta maslom. Vložte ho do vymastenej koláčovej formy 12x35cm alebo 20x20cm a nechajte cesto trošku prevísať cez okraje. Zmiešajte syr, parmezán, smotanu a vajíčka. Zmes osoľte a okorente. Nakrájajte špargľu na 10 cm dlhé kúsky Na cesto naukladajte špargľu a nakrájaný pór. Prelejte syrovo-smotanovou plnkou. Prekryte ďaľším plátkom cesta. Postup opakujte ešte dva krát, pričom každý potrite maslom. Navrch posledného plátku cesta naaranžujte špargľu, pričom striedajte farby. Pečte v predhriatej rúre 30 až 40 minút alebo kým nie je cesto zlatohnedé a plnka prepečená. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.

Špargľovo-cuketové rizoto
suroviny na 4 porcie

1 cibuľa
60 g masla
1 bobkový list
200 g mrazeného hrášku
1 zväzok zelenej špargle
100 g húb šiitake
1 cuketa
125 ml suchého bieleho vína
750 ml zeleninového vývaru
250 g ryže na rizoto
80 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 PL posekaného petržlenu

Uvarte ryžu. Prekrojte cibuľu, najemno ju pokrájajte a poduste na 30 g masla. Pridajte ryžu a tiež poduste. Zalejte vínom, stíšte plameň, potom dolejte toľko vývaru, aby bola ryža zaliata, a nechajte prevrieť na nízkom plameni, pričom občas premiešate. Pridajte bobkový list a ryžu nechajte ďalej dusiť 15 - 20 minút, pričom obr_04.jpgpostupne dolievajte vývar. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale ryža by mala byť ešte trochu tvrdkavá. Opražte zeleninu.

Odkrojte dolnú tretinu špargle a nakrájajte na pásiky dlhé asi 3cm. Očistite huby a nakrájajte na plátky. Umyte cuketu, očistite ju a nakrájajte na plátky. Špargľu opražte na zvyšnom masle, pridajte huby, tiež poduste a napokon vmiešajte cuketu. Prikryté nechajte dusiť asi 4 minúty. Prípadne prilejte trochu vody. Na konci dusenia nechajte tekutinu odpariť s odkrytou pokrievkou. Pridajte k rizotu zeleninu, vmiešajte parmezán a petržlen a dochuťte soľou a korením. Ihneď podávajte.

Vhodná príprava

Špargľu umyjeme, necháme odkvapkať a škrabkou alebo nožom ošúpeme ako mrkvu. Postupujeme zhora nadol, krehkú hlavičku pri šúpaní vynecháme, drevnatú časť odstránime - zíde sa nám do polievky. Pri zelenej špargli stačí ošúpať len spodnú tretinu. Výhonky zviažeme a vložíme do užšieho hrnca hlavičkami hore. Zalejeme vodou tak, aby vytŕčali iba vrcholky. Keďže sú veľmi krehké, dokonale sa uvaria v pare. Vodu osolíme a pridáme trochu cukru. Bielu špargľu varíme približne 15 až 20 minút, zelenú 8 až 10 minút. Táto zelenina sa dá tiež grilovať, vyprážať, zapekať so syrom a výborná je aj v polievke. Surové zelené výhonky sú zvlášť vhodné do šalátov, no konzumovať ich môžete aj ako chuťovky, pokvapkané citrónom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 987
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 125
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 12 026
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 824
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 446
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 948
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 572
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 583
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 462
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 211

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.