Špargľové nápady...

Máloktorá zelenina má také univerzálne využitie ako špargľa. Dá sa pripraviť na sto spôsobov a vždy chutí rovnako fantasticky.

Zelená špargľa s tekvicou

20 g sušenej tekvice
2 mrkvy
200 g zelenej špargle
2 šalotky
1 PL trstinového cukru
4 PL svetlej sójovej omáčky
2 PL saké
150 g šampiňónov
1 malá žltá paprika
400 g dusenej ryže
2 ČL posekaných arašidov
nakladaný zázvor
sójová omáčka
wasabi

Tekvicu prelejte asi 300 ml horúcej vody, nechajte 20 minút odstáť, kým nezmäkne. Mrkvy, zelenú špargľu a šalotky očistite a umyte. Mrkvy prepoľte pozdĺžne a potom nakrájajte na jemné pásiky. Mrkvy vytvarujte do 2 až 4 malých balíčkov a obaľte šalotkami, nakrájanými na pásiky. Špargľu rozdeľte na tretiny. Zahrejte 300 ml vody, cukor, svetlú sójovú omáčku a saké. Nechajte krátko zovrieť. Pridajte pripravené prísady a duste 6 - 8 minút. Šampiňóny umyte, odstráňte hlúbiky a klobúčiky nakrájajte na tenké plátky. Papriku rozkrojte na štvrtiny, očistite, umyte a nakrájajte na jemné pásiky. Uvarenú ryžu rozdeľte do dvoch misiek a pokvapkajte trochou zeleninového vývaru. Postupne ozdobne navrstvite mrkvy, šampiňóny, špargľu, šalotku a papriku. Špargľu posypte arašidmi. Zázvor, sójovú omáčku a wasabi servírujte k jedlu zvlášť.

Zapekané farfalle so zelenou špargľou
suroviny na 4 porcie

500 g zelenej špargle
soľ
400 g cestovín farfalle
150 g parmezánu
250 g kyslej a hustej smotany
1 PL lístkov tymiánu
čerstvo pomleté čierne korenie
maslo

obr_02.jpgŠpargľu opláchnite a konce odrežte. V slanej vode nechajte variť asi 8 - 10 minút. Farfalle uvarte al dente v slanej vode podľa návodu na balíčku. Postrúhajte parmezán. Vymiešajte smotanu s 2/3 patmezánu a tymianom. Okoreňte. Farfalle sceďte a vmiešajte do nich smotanovú zmes.Vymastite maslom nákypovú formu. Špargľu zmiešajte s farfalle a dajte do formy. Posypte zvyšným parmezánom. Zapekajte v predhriatej rúre na 220 °C 15 - 20 minút.

Špargľovo-syrovo-pórový koláč
suroviny na 4 porcie

1 balenie lístkového cesta
maslo
1 zväzok sparenej čerstvej zelenej špargle
250 g smotanového syra
3 veľké vajíčka
150 ml smotany alebo mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
2 veľké opražené póry
hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
200g stoniek bielej a zelenej špargle

obr_03.jpgRozvaľkajte cesto a rozrežte ho na 4 rovnaké časti. Potrite jeden plátok cesta maslom. Vložte ho do vymastenej koláčovej formy 12x35cm alebo 20x20cm a nechajte cesto trošku prevísať cez okraje. Zmiešajte syr, parmezán, smotanu a vajíčka. Zmes osoľte a okorente. Nakrájajte špargľu na 10 cm dlhé kúsky Na cesto naukladajte špargľu a nakrájaný pór. Prelejte syrovo-smotanovou plnkou. Prekryte ďaľším plátkom cesta. Postup opakujte ešte dva krát, pričom každý potrite maslom. Navrch posledného plátku cesta naaranžujte špargľu, pričom striedajte farby. Pečte v predhriatej rúre 30 až 40 minút alebo kým nie je cesto zlatohnedé a plnka prepečená. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.

Špargľovo-cuketové rizoto
suroviny na 4 porcie

1 cibuľa
60 g masla
1 bobkový list
200 g mrazeného hrášku
1 zväzok zelenej špargle
100 g húb šiitake
1 cuketa
125 ml suchého bieleho vína
750 ml zeleninového vývaru
250 g ryže na rizoto
80 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 PL posekaného petržlenu

Uvarte ryžu. Prekrojte cibuľu, najemno ju pokrájajte a poduste na 30 g masla. Pridajte ryžu a tiež poduste. Zalejte vínom, stíšte plameň, potom dolejte toľko vývaru, aby bola ryža zaliata, a nechajte prevrieť na nízkom plameni, pričom občas premiešate. Pridajte bobkový list a ryžu nechajte ďalej dusiť 15 - 20 minút, pričom obr_04.jpgpostupne dolievajte vývar. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale ryža by mala byť ešte trochu tvrdkavá. Opražte zeleninu.

Odkrojte dolnú tretinu špargle a nakrájajte na pásiky dlhé asi 3cm. Očistite huby a nakrájajte na plátky. Umyte cuketu, očistite ju a nakrájajte na plátky. Špargľu opražte na zvyšnom masle, pridajte huby, tiež poduste a napokon vmiešajte cuketu. Prikryté nechajte dusiť asi 4 minúty. Prípadne prilejte trochu vody. Na konci dusenia nechajte tekutinu odpariť s odkrytou pokrievkou. Pridajte k rizotu zeleninu, vmiešajte parmezán a petržlen a dochuťte soľou a korením. Ihneď podávajte.

Vhodná príprava

Špargľu umyjeme, necháme odkvapkať a škrabkou alebo nožom ošúpeme ako mrkvu. Postupujeme zhora nadol, krehkú hlavičku pri šúpaní vynecháme, drevnatú časť odstránime - zíde sa nám do polievky. Pri zelenej špargli stačí ošúpať len spodnú tretinu. Výhonky zviažeme a vložíme do užšieho hrnca hlavičkami hore. Zalejeme vodou tak, aby vytŕčali iba vrcholky. Keďže sú veľmi krehké, dokonale sa uvaria v pare. Vodu osolíme a pridáme trochu cukru. Bielu špargľu varíme približne 15 až 20 minút, zelenú 8 až 10 minút. Táto zelenina sa dá tiež grilovať, vyprážať, zapekať so syrom a výborná je aj v polievke. Surové zelené výhonky sú zvlášť vhodné do šalátov, no konzumovať ich môžete aj ako chuťovky, pokvapkané citrónom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 534
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 475
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 11 066
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 10 519
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 164
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 447
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 391
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 370
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 656
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 171

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Šmejdi sa úplne nevytratili. Sedem krokov, ako sa vyhnúť problémom

Zmluvy, ktoré človek podpíše na nelegálne usporiadanej akcii, neplatia.

KULTÚRA

Ukrajinský režisér ukázal aroganciu ruských policajtov, vybučali ho

Nasadili Rusi svojich ľudí do hľadiska?

KOMENTÁRE

V kanadskom raji sa s ostatnými delí čoraz menej ľudí

Je Vancouver jedným z najlepších miest pre život?

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.