Špargľové nápady...

Máloktorá zelenina má také univerzálne využitie ako špargľa. Dá sa pripraviť na sto spôsobov a vždy chutí rovnako fantasticky.

Zelená špargľa s tekvicou

20 g sušenej tekvice
2 mrkvy
200 g zelenej špargle
2 šalotky
1 PL trstinového cukru
4 PL svetlej sójovej omáčky
2 PL saké
150 g šampiňónov
1 malá žltá paprika
400 g dusenej ryže
2 ČL posekaných arašidov
nakladaný zázvor
sójová omáčka
wasabi

Tekvicu prelejte asi 300 ml horúcej vody, nechajte 20 minút odstáť, kým nezmäkne. Mrkvy, zelenú špargľu a šalotky očistite a umyte. Mrkvy prepoľte pozdĺžne a potom nakrájajte na jemné pásiky. Mrkvy vytvarujte do 2 až 4 malých balíčkov a obaľte šalotkami, nakrájanými na pásiky. Špargľu rozdeľte na tretiny. Zahrejte 300 ml vody, cukor, svetlú sójovú omáčku a saké. Nechajte krátko zovrieť. Pridajte pripravené prísady a duste 6 - 8 minút. Šampiňóny umyte, odstráňte hlúbiky a klobúčiky nakrájajte na tenké plátky. Papriku rozkrojte na štvrtiny, očistite, umyte a nakrájajte na jemné pásiky. Uvarenú ryžu rozdeľte do dvoch misiek a pokvapkajte trochou zeleninového vývaru. Postupne ozdobne navrstvite mrkvy, šampiňóny, špargľu, šalotku a papriku. Špargľu posypte arašidmi. Zázvor, sójovú omáčku a wasabi servírujte k jedlu zvlášť.

Zapekané farfalle so zelenou špargľou
suroviny na 4 porcie

500 g zelenej špargle
soľ
400 g cestovín farfalle
150 g parmezánu
250 g kyslej a hustej smotany
1 PL lístkov tymiánu
čerstvo pomleté čierne korenie
maslo

obr_02.jpgŠpargľu opláchnite a konce odrežte. V slanej vode nechajte variť asi 8 - 10 minút. Farfalle uvarte al dente v slanej vode podľa návodu na balíčku. Postrúhajte parmezán. Vymiešajte smotanu s 2/3 patmezánu a tymianom. Okoreňte. Farfalle sceďte a vmiešajte do nich smotanovú zmes.Vymastite maslom nákypovú formu. Špargľu zmiešajte s farfalle a dajte do formy. Posypte zvyšným parmezánom. Zapekajte v predhriatej rúre na 220 °C 15 - 20 minút.

Špargľovo-syrovo-pórový koláč
suroviny na 4 porcie

1 balenie lístkového cesta
maslo
1 zväzok sparenej čerstvej zelenej špargle
250 g smotanového syra
3 veľké vajíčka
150 ml smotany alebo mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
2 veľké opražené póry
hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
200g stoniek bielej a zelenej špargle

obr_03.jpgRozvaľkajte cesto a rozrežte ho na 4 rovnaké časti. Potrite jeden plátok cesta maslom. Vložte ho do vymastenej koláčovej formy 12x35cm alebo 20x20cm a nechajte cesto trošku prevísať cez okraje. Zmiešajte syr, parmezán, smotanu a vajíčka. Zmes osoľte a okorente. Nakrájajte špargľu na 10 cm dlhé kúsky Na cesto naukladajte špargľu a nakrájaný pór. Prelejte syrovo-smotanovou plnkou. Prekryte ďaľším plátkom cesta. Postup opakujte ešte dva krát, pričom každý potrite maslom. Navrch posledného plátku cesta naaranžujte špargľu, pričom striedajte farby. Pečte v predhriatej rúre 30 až 40 minút alebo kým nie je cesto zlatohnedé a plnka prepečená. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.

Špargľovo-cuketové rizoto
suroviny na 4 porcie

1 cibuľa
60 g masla
1 bobkový list
200 g mrazeného hrášku
1 zväzok zelenej špargle
100 g húb šiitake
1 cuketa
125 ml suchého bieleho vína
750 ml zeleninového vývaru
250 g ryže na rizoto
80 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
1 PL posekaného petržlenu

Uvarte ryžu. Prekrojte cibuľu, najemno ju pokrájajte a poduste na 30 g masla. Pridajte ryžu a tiež poduste. Zalejte vínom, stíšte plameň, potom dolejte toľko vývaru, aby bola ryža zaliata, a nechajte prevrieť na nízkom plameni, pričom občas premiešate. Pridajte bobkový list a ryžu nechajte ďalej dusiť 15 - 20 minút, pričom obr_04.jpgpostupne dolievajte vývar. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale ryža by mala byť ešte trochu tvrdkavá. Opražte zeleninu.

Odkrojte dolnú tretinu špargle a nakrájajte na pásiky dlhé asi 3cm. Očistite huby a nakrájajte na plátky. Umyte cuketu, očistite ju a nakrájajte na plátky. Špargľu opražte na zvyšnom masle, pridajte huby, tiež poduste a napokon vmiešajte cuketu. Prikryté nechajte dusiť asi 4 minúty. Prípadne prilejte trochu vody. Na konci dusenia nechajte tekutinu odpariť s odkrytou pokrievkou. Pridajte k rizotu zeleninu, vmiešajte parmezán a petržlen a dochuťte soľou a korením. Ihneď podávajte.

Vhodná príprava

Špargľu umyjeme, necháme odkvapkať a škrabkou alebo nožom ošúpeme ako mrkvu. Postupujeme zhora nadol, krehkú hlavičku pri šúpaní vynecháme, drevnatú časť odstránime - zíde sa nám do polievky. Pri zelenej špargli stačí ošúpať len spodnú tretinu. Výhonky zviažeme a vložíme do užšieho hrnca hlavičkami hore. Zalejeme vodou tak, aby vytŕčali iba vrcholky. Keďže sú veľmi krehké, dokonale sa uvaria v pare. Vodu osolíme a pridáme trochu cukru. Bielu špargľu varíme približne 15 až 20 minút, zelenú 8 až 10 minút. Táto zelenina sa dá tiež grilovať, vyprážať, zapekať so syrom a výborná je aj v polievke. Surové zelené výhonky sú zvlášť vhodné do šalátov, no konzumovať ich môžete aj ako chuťovky, pokvapkané citrónom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 861
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 236
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 680
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 971
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 774
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 064
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 507
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 116
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 375
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 185

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

KULTÚRA

Minúta po minúte: Moonlight má prvého Oscara

Odovzdávanie budeme sledovať naživo.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop