Jahodový sen

Viete si predstaviť niečo lahodnejšie ako čerstvé jahody uprostred slnečného májového dňa?

Jahodová charlotte
suroviny na 8 porcie

500 ml mlieka
5 žĺtkov z veľkých vajíčok
60 g cukru
20 ml želatíny
2 balenia podlhovastých piškót
120 ml orieškového likéru
100 g lieskových orieškov, opražených a posekaných
500 g čerstvých jahôd, umytých a okrájaných
10 ml citrónovej šťavy
125 ml smotany

Zahrejte mlieko v stabilnej panvici na strednom plameni. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým zmes nie je hustá a svetlá. Do vajíčkovej zmesi vmiešajte trochu horúceho mlieka, potom ju vmiešajte do zvyšného mlieka. Vráťte na sporák a miešajte na slabom plameni, kým krém nezhustne. Mal by byť dosť hustý, aby sa prilepil na lyžicu. Odstavte zo sporáka. Zmiešajte želatínu so 60 ml studenej vody a zohrejte v mikrovlnnej rúre asi 1 minútu, kým sa nerozpustí.

Pridajte trochu horúceho krému k želatíne a dobre premiešajte, potom vmiešajte do zvyšného krému. Prikryte povrch krému umelohmotnou fóliou a nechajte vychladnúť. Vysteľte dno formy na charlotte papierom neprepúšťajúcim mastnotu. Vysteľte formu piškótami. Nakvapkajte na piškóty 60 ml likéru a posypte štvrtinou liekových orieškov. Zvyšné piškóty nakrájajte na kúsky, pokvapkajte likérom a nechajte odležať. Rozmixujte polovicu jahôd v mixéri, aby ste získali 300 ml pyré (v prípade potreby pridajte vodu, aby ste mali 300 ml).

Zvyšné jahody nakrájajte a odložte nabok. Vmiešajte jahodové pyré, zvyšný likér a citrónovú šťavu do studeného krému. Vyšľahajte šľahačku. Dajte misu s jahodovým krémom nad veľkú misu ľadových kociek a stále miešajte, kým zmes nezačne tuhnúť. Vmiešajte šľahačku. Polovicu zmesi nalejte na pripravený plech. Poukladajte na plech vrstvu piškót, posypte štvrtinou orieškov a navrch dajte vrstvu krájaných jahôd. Prekryte zvyšným jahodovým krémom. Prikryte tesne potravinovou fóliou a nechajte chladiť aspoň štyri hodiny, ale ešte lepšie cez noc. Preklopte na servírovací podnos a ozdobte zvyšnými jahodami a orieškami.

obr_02.jpgVedeli ste čo to je charlotte?
Je to dezert so sýtou krémovou plnkou ochutený ovocím, čokoládou alebo orechmi. Robí sa z piškót alebo piškótového cesta. Jeho názov pochádza zo staroanglického slova charlyt, čo znamená „jedlo z krému“.
Ako pripraviť krém
obr_03.jpgKeď varíte krém, udržiavajte nízku teplotu. Aby ste si proces uľahčili, môžete variť krém v hrnci s dvojitým dnom. Ak ho nemáte, naplňte obyčajný hrniec do štvrtiny vodou a priveďte do varu. Nad vriacu vodu položte misu alebo iný hrniec a pridajte krém. Takto zabránite, aby bol krém príliš horúci a zrazil sa. Varte ho nad veľmi slabým plameňom a miešajte, kým nezhustne. Môže to chvíľu trvať, ale majte trpezlivosť a nepridávajte teplotu.
Ako pracovať so želatínou?
Keď sa pridá ku krému želatína, nechajte zmes vychladnúť, ale nie pridlho, inak začne tuhnúť. Nedávajte ju do chladničky, lebo kraje začnú tuhnúť a tvoriť hrudky, keď pridáte ďalšie prísady. Mala by byť studená, ale nie stuhnutá, keď do nej pridávate jahodové pyré a ďalšie ingrediencie. Ak je príliš horúca, jahodové pyré obr_04.jpgzhnedne. Keď ste pridali ostatné prísady, nechajte zmes stuhnúť. Najlepšie je dať ju do misy nad ľad a miešať ju. Takto zabránite, aby okraje nestuhli ako prvé. Ak ste ju nechali stáť pridlho a ona začne príliš rýchlo tuhnúť a vytvárať hrudky, keď ju zamiešate, položte ju nad panvicu s vriacou vodou. Jemne ju zahrejte, aby sa želatína znovu roztopila, a potom ju znovu nechajte vychladnúť a stuhnúť.
V tejto fáze vmiešajte šľahačku a potom všetko vylejte do formy. Ak nie je zmes poriadne stuhnutá, ovocná časť bude príliš ťažká oproti šľahačke a klesne na dno formy. Preto musí čiastočne stuhnúť, než do nej vmiešate šľahačku. Najlepšie je nechať dezert stuhnúť cez noc v chladničke alebo aspoň na štyri hodiny. Keď ho idete servírovať, ponorte ostrý nôž do vriacej vody, aby ste dosiahli hladký, ľahký rez.

Jahodovo-mascarponové tortičky
suroviny na 6 porcie

250 g múky
60 g jemného cukru
1 štipka soli
nastrúhaná citrónová kôra
125 g masla
1 žĺtok
6 malých formičiek na tortičky s priemerom asi 8 – 10 cm
400 g jahôd
1 - 2 PL pomarančového likéru
150 g mascarpone
75 g kyslej smotany
2 - 3 PL citrónovej šťavy
2 PL cukru
6 veľkých lístkov medovky lekárskej

obr_05.jpgZ múky, cukru, soli, citrónovej kôry, masla a žĺtka vyhneťte krehké cesto. Nechajte chladnúť asi 30 minút zabalené vo fólii. Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vysteľte ním formičky. V predhriatej rúre pečte asi 15 - 20 minút do zlatohneda (urobte test ihlicou!). Vyberte a nechajte vychladnúť. Jahody očistite a umyte. Podľa veľkosti ich prepoľte alebo rozštvrťte a marinujte v pomarančovom likéri. Mascarpone vymiešajte so smotanou, citrónovou šťavou a cukrom a rozdeľte na tortičky z krehkého cesta. Navrch dajte jahody. Medovku umyte a narežte na tenké pásiky. Posypte ňou tortičky.

Jahodová zmrzlina s čerstvými jahodami
suroviny na 4 porcie

300 g jahôd
2 - 3 PL citrónovej šťavy
2 balíčky vanilkového cukru
125 g tvarohu
50 g jahodového sirupu
250 g smotany
100 g zmesi lesných plodov, napríklad malín a čučoriedok

obr_06.jpgJahody umyte, nechajte veľmi dobre odkvapkať, očistite, odložte asi štyri kúsky na ozdobenie a zvyšok jahôd nakrájajte na malé kúsky. Zmiešajte s citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom a varte za stáleho miešania, kým plody nezmäknú. Nechajte vychladnúť, potlačte na pyré a prepasírujte cez sitko, aby ste ich zbavili zrniečok. Malo by vzniknúť asi 250 g ovocného pretlaku. Ovocný pretlak vymiešajte s tvarohom a sirupom. Smotanu vyšľahajte dotuha. Masu nalejte do zmrzlinovača a za miešania zmrazte. Ak nemáte poruke zmrzlinovač, nalejte masu do malých formičiek alebo väčšej misy a dajte do mrazničky. Raz za 20 minút silno premiešajte, aby sa tvorili čo najmenšie kryštáliky ľadu. Zvyšné plody umyte a nechajte odkvapkať. Zmrzlinu naaranžujte na taniere a ozdobte čerstvým ovocím.

Šalát s čilli, jahodami a fetou
suroviny na 4 porcie

250 g rozpolených jahôd
hrsť reďkoviek, nakrájaných na tenko
3 malé červené, žlté a oranžové papriky, natenko nakrájané
30 g čerstvých lístkov koriandra
30 g čerstvých lístkov mäty
200 g kozieho syra feta
50 g opražených makadamových orechov
obr_07.jpgNa dresing:
1 PL podrveného zázvoru
1 ČL drveného čilli
1 PL sójovej omáčky
4 PL olivového oleja
2 PL limetkovej šťavy
morská soľ
mleté čierne korenie

Naaranžujte jahody, reďkovky, papriky, koriander a mätu na servírovaciu misu.
Rozmrvte navrch fetu a posypte makadamovými orechmi. Zalejte dresingom a servírujte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 048
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 161
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 6 093
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 5 314
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 115
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 824
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 123
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 032
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 195
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 028

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.

EKONOMIKA

Dodávateľ nemocníc dostal pokutu za biele kone z Cypru

Prvý postih za neprehľadnú vlastnícku štruktúru je právoplatný.

Neprehliadnite tiež

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.

Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

V niektorých nešťastných manželstvách sa oplatí zotrvať

Britská štúdia naznačila, že väčšina párov sa cez ťažkosti dokáže dostať.

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop