Jahodový sen

Viete si predstaviť niečo lahodnejšie ako čerstvé jahody uprostred slnečného májového dňa?

Jahodová charlotte
suroviny na 8 porcie

500 ml mlieka
5 žĺtkov z veľkých vajíčok
60 g cukru
20 ml želatíny
2 balenia podlhovastých piškót
120 ml orieškového likéru
100 g lieskových orieškov, opražených a posekaných
500 g čerstvých jahôd, umytých a okrájaných
10 ml citrónovej šťavy
125 ml smotany

Zahrejte mlieko v stabilnej panvici na strednom plameni. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým zmes nie je hustá a svetlá. Do vajíčkovej zmesi vmiešajte trochu horúceho mlieka, potom ju vmiešajte do zvyšného mlieka. Vráťte na sporák a miešajte na slabom plameni, kým krém nezhustne. Mal by byť dosť hustý, aby sa prilepil na lyžicu. Odstavte zo sporáka. Zmiešajte želatínu so 60 ml studenej vody a zohrejte v mikrovlnnej rúre asi 1 minútu, kým sa nerozpustí.

Pridajte trochu horúceho krému k želatíne a dobre premiešajte, potom vmiešajte do zvyšného krému. Prikryte povrch krému umelohmotnou fóliou a nechajte vychladnúť. Vysteľte dno formy na charlotte papierom neprepúšťajúcim mastnotu. Vysteľte formu piškótami. Nakvapkajte na piškóty 60 ml likéru a posypte štvrtinou liekových orieškov. Zvyšné piškóty nakrájajte na kúsky, pokvapkajte likérom a nechajte odležať. Rozmixujte polovicu jahôd v mixéri, aby ste získali 300 ml pyré (v prípade potreby pridajte vodu, aby ste mali 300 ml).

Zvyšné jahody nakrájajte a odložte nabok. Vmiešajte jahodové pyré, zvyšný likér a citrónovú šťavu do studeného krému. Vyšľahajte šľahačku. Dajte misu s jahodovým krémom nad veľkú misu ľadových kociek a stále miešajte, kým zmes nezačne tuhnúť. Vmiešajte šľahačku. Polovicu zmesi nalejte na pripravený plech. Poukladajte na plech vrstvu piškót, posypte štvrtinou orieškov a navrch dajte vrstvu krájaných jahôd. Prekryte zvyšným jahodovým krémom. Prikryte tesne potravinovou fóliou a nechajte chladiť aspoň štyri hodiny, ale ešte lepšie cez noc. Preklopte na servírovací podnos a ozdobte zvyšnými jahodami a orieškami.

obr_02.jpgVedeli ste čo to je charlotte?
Je to dezert so sýtou krémovou plnkou ochutený ovocím, čokoládou alebo orechmi. Robí sa z piškót alebo piškótového cesta. Jeho názov pochádza zo staroanglického slova charlyt, čo znamená „jedlo z krému“.
Ako pripraviť krém
obr_03.jpgKeď varíte krém, udržiavajte nízku teplotu. Aby ste si proces uľahčili, môžete variť krém v hrnci s dvojitým dnom. Ak ho nemáte, naplňte obyčajný hrniec do štvrtiny vodou a priveďte do varu. Nad vriacu vodu položte misu alebo iný hrniec a pridajte krém. Takto zabránite, aby bol krém príliš horúci a zrazil sa. Varte ho nad veľmi slabým plameňom a miešajte, kým nezhustne. Môže to chvíľu trvať, ale majte trpezlivosť a nepridávajte teplotu.
Ako pracovať so želatínou?
Keď sa pridá ku krému želatína, nechajte zmes vychladnúť, ale nie pridlho, inak začne tuhnúť. Nedávajte ju do chladničky, lebo kraje začnú tuhnúť a tvoriť hrudky, keď pridáte ďalšie prísady. Mala by byť studená, ale nie stuhnutá, keď do nej pridávate jahodové pyré a ďalšie ingrediencie. Ak je príliš horúca, jahodové pyré obr_04.jpgzhnedne. Keď ste pridali ostatné prísady, nechajte zmes stuhnúť. Najlepšie je dať ju do misy nad ľad a miešať ju. Takto zabránite, aby okraje nestuhli ako prvé. Ak ste ju nechali stáť pridlho a ona začne príliš rýchlo tuhnúť a vytvárať hrudky, keď ju zamiešate, položte ju nad panvicu s vriacou vodou. Jemne ju zahrejte, aby sa želatína znovu roztopila, a potom ju znovu nechajte vychladnúť a stuhnúť.
V tejto fáze vmiešajte šľahačku a potom všetko vylejte do formy. Ak nie je zmes poriadne stuhnutá, ovocná časť bude príliš ťažká oproti šľahačke a klesne na dno formy. Preto musí čiastočne stuhnúť, než do nej vmiešate šľahačku. Najlepšie je nechať dezert stuhnúť cez noc v chladničke alebo aspoň na štyri hodiny. Keď ho idete servírovať, ponorte ostrý nôž do vriacej vody, aby ste dosiahli hladký, ľahký rez.

Jahodovo-mascarponové tortičky
suroviny na 6 porcie

250 g múky
60 g jemného cukru
1 štipka soli
nastrúhaná citrónová kôra
125 g masla
1 žĺtok
6 malých formičiek na tortičky s priemerom asi 8 – 10 cm
400 g jahôd
1 - 2 PL pomarančového likéru
150 g mascarpone
75 g kyslej smotany
2 - 3 PL citrónovej šťavy
2 PL cukru
6 veľkých lístkov medovky lekárskej

obr_05.jpgZ múky, cukru, soli, citrónovej kôry, masla a žĺtka vyhneťte krehké cesto. Nechajte chladnúť asi 30 minút zabalené vo fólii. Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vysteľte ním formičky. V predhriatej rúre pečte asi 15 - 20 minút do zlatohneda (urobte test ihlicou!). Vyberte a nechajte vychladnúť. Jahody očistite a umyte. Podľa veľkosti ich prepoľte alebo rozštvrťte a marinujte v pomarančovom likéri. Mascarpone vymiešajte so smotanou, citrónovou šťavou a cukrom a rozdeľte na tortičky z krehkého cesta. Navrch dajte jahody. Medovku umyte a narežte na tenké pásiky. Posypte ňou tortičky.

Jahodová zmrzlina s čerstvými jahodami
suroviny na 4 porcie

300 g jahôd
2 - 3 PL citrónovej šťavy
2 balíčky vanilkového cukru
125 g tvarohu
50 g jahodového sirupu
250 g smotany
100 g zmesi lesných plodov, napríklad malín a čučoriedok

obr_06.jpgJahody umyte, nechajte veľmi dobre odkvapkať, očistite, odložte asi štyri kúsky na ozdobenie a zvyšok jahôd nakrájajte na malé kúsky. Zmiešajte s citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom a varte za stáleho miešania, kým plody nezmäknú. Nechajte vychladnúť, potlačte na pyré a prepasírujte cez sitko, aby ste ich zbavili zrniečok. Malo by vzniknúť asi 250 g ovocného pretlaku. Ovocný pretlak vymiešajte s tvarohom a sirupom. Smotanu vyšľahajte dotuha. Masu nalejte do zmrzlinovača a za miešania zmrazte. Ak nemáte poruke zmrzlinovač, nalejte masu do malých formičiek alebo väčšej misy a dajte do mrazničky. Raz za 20 minút silno premiešajte, aby sa tvorili čo najmenšie kryštáliky ľadu. Zvyšné plody umyte a nechajte odkvapkať. Zmrzlinu naaranžujte na taniere a ozdobte čerstvým ovocím.

Šalát s čilli, jahodami a fetou
suroviny na 4 porcie

250 g rozpolených jahôd
hrsť reďkoviek, nakrájaných na tenko
3 malé červené, žlté a oranžové papriky, natenko nakrájané
30 g čerstvých lístkov koriandra
30 g čerstvých lístkov mäty
200 g kozieho syra feta
50 g opražených makadamových orechov
obr_07.jpgNa dresing:
1 PL podrveného zázvoru
1 ČL drveného čilli
1 PL sójovej omáčky
4 PL olivového oleja
2 PL limetkovej šťavy
morská soľ
mleté čierne korenie

Naaranžujte jahody, reďkovky, papriky, koriander a mätu na servírovaciu misu.
Rozmrvte navrch fetu a posypte makadamovými orechmi. Zalejte dresingom a servírujte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Posledné byty za uvádzacie ceny v úspešnom projekte Adlerova
  3. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  1. Posledné byty za uvádzacie ceny v úspešnom projekte Adlerova
  2. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  3. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  4. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  5. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  6. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  7. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  8. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  9. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  10. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 640
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 903
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 956
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 6 397
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 179
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 711
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 255
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 388
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 3 988
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 816

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bugár: Vyzerám ako nejaká troska? Strane mám čo ponúknuť aj po ďalších voľbách

Až také jednoduché to nebude, hovorí o Ficovej prípadnej kandidatúre na ústavného sudcu.

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Prišiel na týždeň, no žije tu 16 rokov.

Neprehliadnite tiež

Advokátka zvierat: Tyrani vedia, čo robia a často z toho majú príjemné pocity

Právnička a aktivistka Zuzana Stanová prispela k novele zákona, ktorá vraví že, zviera nie je vec.

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.