Jahodová charlotte
suroviny na 8 porcie
500 ml mlieka
5 žĺtkov z veľkých vajíčok
60 g cukru
20 ml želatíny
2 balenia podlhovastých piškót
120 ml orieškového likéru
100 g lieskových orieškov, opražených a posekaných
500 g čerstvých jahôd, umytých a okrájaných
10 ml citrónovej šťavy
125 ml smotany
Zahrejte mlieko v stabilnej panvici na strednom plameni. Vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým zmes nie je hustá a svetlá. Do vajíčkovej zmesi vmiešajte trochu horúceho mlieka, potom ju vmiešajte do zvyšného mlieka. Vráťte na sporák a miešajte na slabom plameni, kým krém nezhustne. Mal by byť dosť hustý, aby sa prilepil na lyžicu. Odstavte zo sporáka. Zmiešajte želatínu so 60 ml studenej vody a zohrejte v mikrovlnnej rúre asi 1 minútu, kým sa nerozpustí.
Pridajte trochu horúceho krému k želatíne a dobre premiešajte, potom vmiešajte do zvyšného krému. Prikryte povrch krému umelohmotnou fóliou a nechajte vychladnúť. Vysteľte dno formy na charlotte papierom neprepúšťajúcim mastnotu. Vysteľte formu piškótami. Nakvapkajte na piškóty 60 ml likéru a posypte štvrtinou liekových orieškov. Zvyšné piškóty nakrájajte na kúsky, pokvapkajte likérom a nechajte odležať. Rozmixujte polovicu jahôd v mixéri, aby ste získali 300 ml pyré (v prípade potreby pridajte vodu, aby ste mali 300 ml).
Zvyšné jahody nakrájajte a odložte nabok. Vmiešajte jahodové pyré, zvyšný likér a citrónovú šťavu do studeného krému. Vyšľahajte šľahačku. Dajte misu s jahodovým krémom nad veľkú misu ľadových kociek a stále miešajte, kým zmes nezačne tuhnúť. Vmiešajte šľahačku. Polovicu zmesi nalejte na pripravený plech. Poukladajte na plech vrstvu piškót, posypte štvrtinou orieškov a navrch dajte vrstvu krájaných jahôd. Prekryte zvyšným jahodovým krémom. Prikryte tesne potravinovou fóliou a nechajte chladiť aspoň štyri hodiny, ale ešte lepšie cez noc. Preklopte na servírovací podnos a ozdobte zvyšnými jahodami a orieškami.



V tejto fáze vmiešajte šľahačku a potom všetko vylejte do formy. Ak nie je zmes poriadne stuhnutá, ovocná časť bude príliš ťažká oproti šľahačke a klesne na dno formy. Preto musí čiastočne stuhnúť, než do nej vmiešate šľahačku. Najlepšie je nechať dezert stuhnúť cez noc v chladničke alebo aspoň na štyri hodiny. Keď ho idete servírovať, ponorte ostrý nôž do vriacej vody, aby ste dosiahli hladký, ľahký rez.
Jahodovo-mascarponové tortičky
suroviny na 6 porcie
250 g múky
60 g jemného cukru
1 štipka soli
nastrúhaná citrónová kôra
125 g masla
1 žĺtok
6 malých formičiek na tortičky s priemerom asi 8 – 10 cm
400 g jahôd
1 - 2 PL pomarančového likéru
150 g mascarpone
75 g kyslej smotany
2 - 3 PL citrónovej šťavy
2 PL cukru
6 veľkých lístkov medovky lekárskejZ múky, cukru, soli, citrónovej kôry, masla a žĺtka vyhneťte krehké cesto. Nechajte chladnúť asi 30 minút zabalené vo fólii. Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a vysteľte ním formičky. V predhriatej rúre pečte asi 15 - 20 minút do zlatohneda (urobte test ihlicou!). Vyberte a nechajte vychladnúť. Jahody očistite a umyte. Podľa veľkosti ich prepoľte alebo rozštvrťte a marinujte v pomarančovom likéri. Mascarpone vymiešajte so smotanou, citrónovou šťavou a cukrom a rozdeľte na tortičky z krehkého cesta. Navrch dajte jahody. Medovku umyte a narežte na tenké pásiky. Posypte ňou tortičky.
Jahodová zmrzlina s čerstvými jahodami
suroviny na 4 porcie
300 g jahôd
2 - 3 PL citrónovej šťavy
2 balíčky vanilkového cukru
125 g tvarohu
50 g jahodového sirupu
250 g smotany
100 g zmesi lesných plodov, napríklad malín a čučoriedokJahody umyte, nechajte veľmi dobre odkvapkať, očistite, odložte asi štyri kúsky na ozdobenie a zvyšok jahôd nakrájajte na malé kúsky. Zmiešajte s citrónovou šťavou a vanilkovým cukrom a varte za stáleho miešania, kým plody nezmäknú. Nechajte vychladnúť, potlačte na pyré a prepasírujte cez sitko, aby ste ich zbavili zrniečok. Malo by vzniknúť asi 250 g ovocného pretlaku. Ovocný pretlak vymiešajte s tvarohom a sirupom. Smotanu vyšľahajte dotuha. Masu nalejte do zmrzlinovača a za miešania zmrazte. Ak nemáte poruke zmrzlinovač, nalejte masu do malých formičiek alebo väčšej misy a dajte do mrazničky. Raz za 20 minút silno premiešajte, aby sa tvorili čo najmenšie kryštáliky ľadu. Zvyšné plody umyte a nechajte odkvapkať. Zmrzlinu naaranžujte na taniere a ozdobte čerstvým ovocím.
Šalát s čilli, jahodami a fetou
suroviny na 4 porcie
250 g rozpolených jahôd
hrsť reďkoviek, nakrájaných na tenko
3 malé červené, žlté a oranžové papriky, natenko nakrájané
30 g čerstvých lístkov koriandra
30 g čerstvých lístkov mäty
200 g kozieho syra feta
50 g opražených makadamových orechovNa dresing:
1 PL podrveného zázvoru
1 ČL drveného čilli
1 PL sójovej omáčky
4 PL olivového oleja
2 PL limetkovej šťavy
morská soľ
mleté čierne korenie
Naaranžujte jahody, reďkovky, papriky, koriander a mätu na servírovaciu misu.
Rozmrvte navrch fetu a posypte makadamovými orechmi. Zalejte dresingom a servírujte.