SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Dajte si rebarborovú siestu

Svieža chuť rebarbory z nej robí ideálnu surovinu na ľahké jarné menu.

Rebarborové čatní s pečeným kozím syrom na šalátových listoch
suroviny na 4 porcie

4 malé kozie syry
4 ČL hnedého cukru
2 ČL masla
100 g zeleného šalátu podľa vlastného výberu
3 PL octu z červeného vína
1 ČL horčice
5 PL olivového oleja
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
kvety levandule na ozdobenie
Na čatní:
2 červené cibule
750 g rebarbory
1 ČL strúhaného ďumbiera
1 ČL nahrubo pomletého bieleho korenia
1 ČL nahrubo pomletých koriandrových semiačok
1 ČL horčičných semiačok
1 bobkový list
100 ml jablčného octu
50 g hrozienok
100 g cukru

Olúpte cibuľu a pokrájajte na mesiačiky. Umytú rebarboru očistite a nakrájajte na kúsky veľké asi 3 cm. Nechajte zovrieť cibuľu, zázvor, biele korenie, koriander, horčičné semiačka, bobkový list s jablčným octom, hrozienkami a cukrom. Pridajte rebarboru a nechajte zľahka podusiť 10 minút. Dochuťte a nechajte vychladnúť. Hnedý cukor a maslo rozdeľte rovnomerne na kozí syr a nechajte do zlatohneda zapiecť pod grilom. Umyte šalátové listy, očistite ich a rozdrobte na primerané sústa. Nakoniec rozdeľte na taniere. Ocot s horčicou a olivovým olejom dochuťte soľou a korením a polejte ním šalát. Kozí syr a čatní pridajte k šalátu a servírujte posypané levanduľovými kvetmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Rebarborový sorbet
suroviny na 4 porcie

750 g rebarbory
250 ml ružového vína
100 g medu
4 polievkové lyžice grenadíny
1 bielok z vajíčka
lístky tymiánu na ozdobenie

obr_02.jpgUmytú rebarboru očistite a nakrájajte na malé kúsky. Víno nechajte zovrieť so 125 ml vody, pridajte rebarboru a asi 10 minút nechajte zľahka vrieť. Napokon pretlačte cez sito, primiešajte med a nechajte vychladnúť. Potom pridajte grenadínu a vyšľahajte bielok a dajte do zmrzlinovača alebo do mrazničky (tam občas premiešajte a nechajte zamraziť minimálne na 4 hodiny). Rebarborový sorbet naaranžujte do pohárov a servírujte ozdobený lístkami tymiánu.

Rebarborový kompót s mascarponovým krémom
suroviny na 4 porcie

500 g rebarbory
250 g syra mascarpone
250 g tvarohu
1 palička škorice
80 g cukru
100 g malín
2 PL pomarančového likéru
3 PL smotany
1 stonka vanilky

obr_03.jpgUmytú rebarboru očistite a nakrájajte na kúsky. Nechajte prevariť so 100 ml vody, 50 g cukru a paličkou škorice 5 minút na slabom plameni. Preberte maliny a pridajte k rebarbore. Nechajte vychladnúť. Nakoniec vyberte paličku škorice a pridajte likér. Na krém dohladka vymiešajte mascarpone s tvarohom, smotanou, zvyšným cukrom a vylúpnutou vanilkou. Naplňte 4 poháre striedavo marscarponovým krémom a rebarborovým kompótom a servírujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Rebarborové koláčiky s mandľovými lupienkami
suroviny na 6 porcií

200 g rebarbory
120 - 150 g briošiek
200 ml smotany
100 ml mlieka
3 vajíčka
4 PL medu
1 balíček vanilínového cukru
2 - 3 PL mandlí, posekaných na lupienky
práškový cukor na posypanie
maslo

obr_04.jpgUmyte rebarboru, očistite ju a nakrájajte na kocky. Aj briošky nakrájajte na kocky a rozdeľte spolu s rebarborou do 6 vymastených formičiek. Vymiešajte smotanu s mliekom, vajíčkami, vanilínovým cukrom a medom a natrite na rebarborovo-brioškové kocky. Posypte mandľami a pečte v teplovzdušnej rúre predhriatej na 180 °C asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Rebarborové rizoto s tuniakom
suroviny na 4 porcie

250 g ryže na rizoto
400 g rebarbory
100 ml bieleho vína
600 ml zeleninového vývaru
1 šalotka
2 PL masla
4 limetkové listy
500 g tuniaka v suši kvalite
2 PL oleja z hroznových jadier
1 chemicky neošetrený citrón
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

obr_05.jpgOlúpte šalotku, najemno ju nakrájajte a speňte na horúcom masle. Pridajte ryžu a nechajte podusiť, kým nezosklovatie. Potom zalejte bielym vínom a pridajte trochu vývaru, aby bola ryža zaliata. Za občasného miešania nechajte dusiť, kým rizoto nie je krémovej konzistencie, ale ešte trochu tvrdkavé (asi 20 minút). Umyte rebarboru, očistite a nakrájajte na kocky. Po 10 minútach pridajte k ryži. Umyte tuniaka, zľahka osušte a nakrájajte na kocky. Zmiešajte s olejom z hroznových jadier, citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou, osoľte, okoreňte a nechajte podusiť. Rizoto dochuťte a naservírujte na predhriate taniere. Navrch dajte kocky tuniaka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 407
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 659
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 169
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 129
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 202
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 420
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 819
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 934
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 767
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 748
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Boris Kollár mal vážnu dopravnú nehodu

Informoval o tom premiér Matovič.

Predseda Národnej rady Boris Kollár.

Koronavírus na Slovensku: Krajčí testoval, potom rokoval. Verí, že Slovensko bude príkladom (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Minister Marek Krajčí v Tvrdošíne.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.