Dajte si rebarborovú siestu

Svieža chuť rebarbory z nej robí ideálnu surovinu na ľahké jarné menu.

Rebarborové čatní s pečeným kozím syrom na šalátových listoch
suroviny na 4 porcie

4 malé kozie syry
4 ČL hnedého cukru
2 ČL masla
100 g zeleného šalátu podľa vlastného výberu
3 PL octu z červeného vína
1 ČL horčice
5 PL olivového oleja
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
kvety levandule na ozdobenie
Na čatní:
2 červené cibule
750 g rebarbory
1 ČL strúhaného ďumbiera
1 ČL nahrubo pomletého bieleho korenia
1 ČL nahrubo pomletých koriandrových semiačok
1 ČL horčičných semiačok
1 bobkový list
100 ml jablčného octu
50 g hrozienok
100 g cukru

Olúpte cibuľu a pokrájajte na mesiačiky. Umytú rebarboru očistite a nakrájajte na kúsky veľké asi 3 cm. Nechajte zovrieť cibuľu, zázvor, biele korenie, koriander, horčičné semiačka, bobkový list s jablčným octom, hrozienkami a cukrom. Pridajte rebarboru a nechajte zľahka podusiť 10 minút. Dochuťte a nechajte vychladnúť. Hnedý cukor a maslo rozdeľte rovnomerne na kozí syr a nechajte do zlatohneda zapiecť pod grilom. Umyte šalátové listy, očistite ich a rozdrobte na primerané sústa. Nakoniec rozdeľte na taniere. Ocot s horčicou a olivovým olejom dochuťte soľou a korením a polejte ním šalát. Kozí syr a čatní pridajte k šalátu a servírujte posypané levanduľovými kvetmi.

Rebarborový sorbet
suroviny na 4 porcie

750 g rebarbory
250 ml ružového vína
100 g medu
4 polievkové lyžice grenadíny
1 bielok z vajíčka
lístky tymiánu na ozdobenie

obr_02.jpgUmytú rebarboru očistite a nakrájajte na malé kúsky. Víno nechajte zovrieť so 125 ml vody, pridajte rebarboru a asi 10 minút nechajte zľahka vrieť. Napokon pretlačte cez sito, primiešajte med a nechajte vychladnúť. Potom pridajte grenadínu a vyšľahajte bielok a dajte do zmrzlinovača alebo do mrazničky (tam občas premiešajte a nechajte zamraziť minimálne na 4 hodiny). Rebarborový sorbet naaranžujte do pohárov a servírujte ozdobený lístkami tymiánu.

Rebarborový kompót s mascarponovým krémom
suroviny na 4 porcie

500 g rebarbory
250 g syra mascarpone
250 g tvarohu
1 palička škorice
80 g cukru
100 g malín
2 PL pomarančového likéru
3 PL smotany
1 stonka vanilky

obr_03.jpgUmytú rebarboru očistite a nakrájajte na kúsky. Nechajte prevariť so 100 ml vody, 50 g cukru a paličkou škorice 5 minút na slabom plameni. Preberte maliny a pridajte k rebarbore. Nechajte vychladnúť. Nakoniec vyberte paličku škorice a pridajte likér. Na krém dohladka vymiešajte mascarpone s tvarohom, smotanou, zvyšným cukrom a vylúpnutou vanilkou. Naplňte 4 poháre striedavo marscarponovým krémom a rebarborovým kompótom a servírujte.

Rebarborové koláčiky s mandľovými lupienkami
suroviny na 6 porcií

200 g rebarbory
120 - 150 g briošiek
200 ml smotany
100 ml mlieka
3 vajíčka
4 PL medu
1 balíček vanilínového cukru
2 - 3 PL mandlí, posekaných na lupienky
práškový cukor na posypanie
maslo

obr_04.jpgUmyte rebarboru, očistite ju a nakrájajte na kocky. Aj briošky nakrájajte na kocky a rozdeľte spolu s rebarborou do 6 vymastených formičiek. Vymiešajte smotanu s mliekom, vajíčkami, vanilínovým cukrom a medom a natrite na rebarborovo-brioškové kocky. Posypte mandľami a pečte v teplovzdušnej rúre predhriatej na 180 °C asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Rebarborové rizoto s tuniakom
suroviny na 4 porcie

250 g ryže na rizoto
400 g rebarbory
100 ml bieleho vína
600 ml zeleninového vývaru
1 šalotka
2 PL masla
4 limetkové listy
500 g tuniaka v suši kvalite
2 PL oleja z hroznových jadier
1 chemicky neošetrený citrón
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

obr_05.jpgOlúpte šalotku, najemno ju nakrájajte a speňte na horúcom masle. Pridajte ryžu a nechajte podusiť, kým nezosklovatie. Potom zalejte bielym vínom a pridajte trochu vývaru, aby bola ryža zaliata. Za občasného miešania nechajte dusiť, kým rizoto nie je krémovej konzistencie, ale ešte trochu tvrdkavé (asi 20 minút). Umyte rebarboru, očistite a nakrájajte na kocky. Po 10 minútach pridajte k ryži. Umyte tuniaka, zľahka osušte a nakrájajte na kocky. Zmiešajte s olejom z hroznových jadier, citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou, osoľte, okoreňte a nechajte podusiť. Rizoto dochuťte a naservírujte na predhriate taniere. Navrch dajte kocky tuniaka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 932
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 273
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 774
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 6 322
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 159
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 281
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 037
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 4 684
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 428
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 051

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu

Turecké orgány zablokovanie nezdôvodnili.

PRIMÁR

Desať tipov na zmiernenie prejavov sennej nádchy

Niekoľko zásad na zmiernenie alergickej nádchy.

Neprehliadnite tiež

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop