Dajte si rebarborovú siestu

Svieža chuť rebarbory z nej robí ideálnu surovinu na ľahké jarné menu.

Rebarborové čatní s pečeným kozím syrom na šalátových listoch
suroviny na 4 porcie

4 malé kozie syry
4 ČL hnedého cukru
2 ČL masla
100 g zeleného šalátu podľa vlastného výberu
3 PL octu z červeného vína
1 ČL horčice
5 PL olivového oleja
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
kvety levandule na ozdobenie
Na čatní:
2 červené cibule
750 g rebarbory
1 ČL strúhaného ďumbiera
1 ČL nahrubo pomletého bieleho korenia
1 ČL nahrubo pomletých koriandrových semiačok
1 ČL horčičných semiačok
1 bobkový list
100 ml jablčného octu
50 g hrozienok
100 g cukru

Olúpte cibuľu a pokrájajte na mesiačiky. Umytú rebarboru očistite a nakrájajte na kúsky veľké asi 3 cm. Nechajte zovrieť cibuľu, zázvor, biele korenie, koriander, horčičné semiačka, bobkový list s jablčným octom, hrozienkami a cukrom. Pridajte rebarboru a nechajte zľahka podusiť 10 minút. Dochuťte a nechajte vychladnúť. Hnedý cukor a maslo rozdeľte rovnomerne na kozí syr a nechajte do zlatohneda zapiecť pod grilom. Umyte šalátové listy, očistite ich a rozdrobte na primerané sústa. Nakoniec rozdeľte na taniere. Ocot s horčicou a olivovým olejom dochuťte soľou a korením a polejte ním šalát. Kozí syr a čatní pridajte k šalátu a servírujte posypané levanduľovými kvetmi.

Rebarborový sorbet
suroviny na 4 porcie

750 g rebarbory
250 ml ružového vína
100 g medu
4 polievkové lyžice grenadíny
1 bielok z vajíčka
lístky tymiánu na ozdobenie

obr_02.jpgUmytú rebarboru očistite a nakrájajte na malé kúsky. Víno nechajte zovrieť so 125 ml vody, pridajte rebarboru a asi 10 minút nechajte zľahka vrieť. Napokon pretlačte cez sito, primiešajte med a nechajte vychladnúť. Potom pridajte grenadínu a vyšľahajte bielok a dajte do zmrzlinovača alebo do mrazničky (tam občas premiešajte a nechajte zamraziť minimálne na 4 hodiny). Rebarborový sorbet naaranžujte do pohárov a servírujte ozdobený lístkami tymiánu.

Rebarborový kompót s mascarponovým krémom
suroviny na 4 porcie

500 g rebarbory
250 g syra mascarpone
250 g tvarohu
1 palička škorice
80 g cukru
100 g malín
2 PL pomarančového likéru
3 PL smotany
1 stonka vanilky

obr_03.jpgUmytú rebarboru očistite a nakrájajte na kúsky. Nechajte prevariť so 100 ml vody, 50 g cukru a paličkou škorice 5 minút na slabom plameni. Preberte maliny a pridajte k rebarbore. Nechajte vychladnúť. Nakoniec vyberte paličku škorice a pridajte likér. Na krém dohladka vymiešajte mascarpone s tvarohom, smotanou, zvyšným cukrom a vylúpnutou vanilkou. Naplňte 4 poháre striedavo marscarponovým krémom a rebarborovým kompótom a servírujte.

Rebarborové koláčiky s mandľovými lupienkami
suroviny na 6 porcií

200 g rebarbory
120 - 150 g briošiek
200 ml smotany
100 ml mlieka
3 vajíčka
4 PL medu
1 balíček vanilínového cukru
2 - 3 PL mandlí, posekaných na lupienky
práškový cukor na posypanie
maslo

obr_04.jpgUmyte rebarboru, očistite ju a nakrájajte na kocky. Aj briošky nakrájajte na kocky a rozdeľte spolu s rebarborou do 6 vymastených formičiek. Vymiešajte smotanu s mliekom, vajíčkami, vanilínovým cukrom a medom a natrite na rebarborovo-brioškové kocky. Posypte mandľami a pečte v teplovzdušnej rúre predhriatej na 180 °C asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Rebarborové rizoto s tuniakom
suroviny na 4 porcie

250 g ryže na rizoto
400 g rebarbory
100 ml bieleho vína
600 ml zeleninového vývaru
1 šalotka
2 PL masla
4 limetkové listy
500 g tuniaka v suši kvalite
2 PL oleja z hroznových jadier
1 chemicky neošetrený citrón
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

obr_05.jpgOlúpte šalotku, najemno ju nakrájajte a speňte na horúcom masle. Pridajte ryžu a nechajte podusiť, kým nezosklovatie. Potom zalejte bielym vínom a pridajte trochu vývaru, aby bola ryža zaliata. Za občasného miešania nechajte dusiť, kým rizoto nie je krémovej konzistencie, ale ešte trochu tvrdkavé (asi 20 minút). Umyte rebarboru, očistite a nakrájajte na kocky. Po 10 minútach pridajte k ryži. Umyte tuniaka, zľahka osušte a nakrájajte na kocky. Zmiešajte s olejom z hroznových jadier, citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou, osoľte, okoreňte a nechajte podusiť. Rizoto dochuťte a naservírujte na predhriate taniere. Navrch dajte kocky tuniaka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 616
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 135
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 062
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 331
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 024
  6. Kam do tepla v januári? 1 719
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 390
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 368
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 090
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 960

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Iste, politici ani zajtra neprestanú nepoctivo zavádzať, ale aspoň by sme im to nemali uľahčovať.

KULTÚRA

Prečo maďarský sranda pre slovenský koňha nechce vyčpieť

V žánrovej vernosti niet čo Susedom vytknúť.

DOMOV

Po streľbe v petržalskom paneláku zostali dvaja mŕtvi

Na chodbe tam našli telo ženy a muža, na mieste našli dieťa.

ŠPORT

Hantuchová: Život, ktorý žijú tenisti, nie je normálny

Australian Open prvý raz sleduje na plný úväzok spoza mikrofónu.

Neprehliadnite tiež

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.