SME

Dajte si rebarborovú siestu

Svieža chuť rebarbory z nej robí ideálnu surovinu na ľahké jarné menu.

Rebarborové čatní s pečeným kozím syrom na šalátových listoch
suroviny na 4 porcie

4 malé kozie syry
4 ČL hnedého cukru
2 ČL masla
100 g zeleného šalátu podľa vlastného výberu
3 PL octu z červeného vína
1 ČL horčice
5 PL olivového oleja
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
kvety levandule na ozdobenie
Na čatní:
2 červené cibule
750 g rebarbory
1 ČL strúhaného ďumbiera
1 ČL nahrubo pomletého bieleho korenia
1 ČL nahrubo pomletých koriandrových semiačok
1 ČL horčičných semiačok
1 bobkový list
100 ml jablčného octu
50 g hrozienok
100 g cukru

Olúpte cibuľu a pokrájajte na mesiačiky. Umytú rebarboru očistite a nakrájajte na kúsky veľké asi 3 cm. Nechajte zovrieť cibuľu, zázvor, biele korenie, koriander, horčičné semiačka, bobkový list s jablčným octom, hrozienkami a cukrom. Pridajte rebarboru a nechajte zľahka podusiť 10 minút. Dochuťte a nechajte vychladnúť. Hnedý cukor a maslo rozdeľte rovnomerne na kozí syr a nechajte do zlatohneda zapiecť pod grilom. Umyte šalátové listy, očistite ich a rozdrobte na primerané sústa. Nakoniec rozdeľte na taniere. Ocot s horčicou a olivovým olejom dochuťte soľou a korením a polejte ním šalát. Kozí syr a čatní pridajte k šalátu a servírujte posypané levanduľovými kvetmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Rebarborový sorbet
suroviny na 4 porcie

750 g rebarbory
250 ml ružového vína
100 g medu
4 polievkové lyžice grenadíny
1 bielok z vajíčka
lístky tymiánu na ozdobenie

obr_02.jpgUmytú rebarboru očistite a nakrájajte na malé kúsky. Víno nechajte zovrieť so 125 ml vody, pridajte rebarboru a asi 10 minút nechajte zľahka vrieť. Napokon pretlačte cez sito, primiešajte med a nechajte vychladnúť. Potom pridajte grenadínu a vyšľahajte bielok a dajte do zmrzlinovača alebo do mrazničky (tam občas premiešajte a nechajte zamraziť minimálne na 4 hodiny). Rebarborový sorbet naaranžujte do pohárov a servírujte ozdobený lístkami tymiánu.

Rebarborový kompót s mascarponovým krémom
suroviny na 4 porcie

500 g rebarbory
250 g syra mascarpone
250 g tvarohu
1 palička škorice
80 g cukru
100 g malín
2 PL pomarančového likéru
3 PL smotany
1 stonka vanilky

obr_03.jpgUmytú rebarboru očistite a nakrájajte na kúsky. Nechajte prevariť so 100 ml vody, 50 g cukru a paličkou škorice 5 minút na slabom plameni. Preberte maliny a pridajte k rebarbore. Nechajte vychladnúť. Nakoniec vyberte paličku škorice a pridajte likér. Na krém dohladka vymiešajte mascarpone s tvarohom, smotanou, zvyšným cukrom a vylúpnutou vanilkou. Naplňte 4 poháre striedavo marscarponovým krémom a rebarborovým kompótom a servírujte.

SkryťVypnúť reklamu

Rebarborové koláčiky s mandľovými lupienkami
suroviny na 6 porcií

200 g rebarbory
120 - 150 g briošiek
200 ml smotany
100 ml mlieka
3 vajíčka
4 PL medu
1 balíček vanilínového cukru
2 - 3 PL mandlí, posekaných na lupienky
práškový cukor na posypanie
maslo

obr_04.jpgUmyte rebarboru, očistite ju a nakrájajte na kocky. Aj briošky nakrájajte na kocky a rozdeľte spolu s rebarborou do 6 vymastených formičiek. Vymiešajte smotanu s mliekom, vajíčkami, vanilínovým cukrom a medom a natrite na rebarborovo-brioškové kocky. Posypte mandľami a pečte v teplovzdušnej rúre predhriatej na 180 °C asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Servírujte posypané práškovým cukrom.

Rebarborové rizoto s tuniakom
suroviny na 4 porcie

250 g ryže na rizoto
400 g rebarbory
100 ml bieleho vína
600 ml zeleninového vývaru
1 šalotka
2 PL masla
4 limetkové listy
500 g tuniaka v suši kvalite
2 PL oleja z hroznových jadier
1 chemicky neošetrený citrón
morská soľ
čerstvo pomleté čierne korenie

obr_05.jpgOlúpte šalotku, najemno ju nakrájajte a speňte na horúcom masle. Pridajte ryžu a nechajte podusiť, kým nezosklovatie. Potom zalejte bielym vínom a pridajte trochu vývaru, aby bola ryža zaliata. Za občasného miešania nechajte dusiť, kým rizoto nie je krémovej konzistencie, ale ešte trochu tvrdkavé (asi 20 minút). Umyte rebarboru, očistite a nakrájajte na kocky. Po 10 minútach pridajte k ryži. Umyte tuniaka, zľahka osušte a nakrájajte na kocky. Zmiešajte s olejom z hroznových jadier, citrónovou šťavou a nastrúhanou kôrou, osoľte, okoreňte a nechajte podusiť. Rizoto dochuťte a naservírujte na predhriate taniere. Navrch dajte kocky tuniaka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 032
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 629
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 879
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 679
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 827
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 247
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 146
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 325
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 291
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 169
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 889
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 801
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 580
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu