Dobroty zo záhradky...

Využite štedré jarné obdobie, bohaté na čerstvú zeleninku a pripravte si chutné jedlo plné zdravých výživných látok.


Kuskus so zmesou čerstvého hrášku a koreneného cícera
suroviny na 4 porcie

1 a 1/4 šálky kuskusu
240 g rôznych druhov hrášku
1 1/4 šálky zeleninového vývaru
1 plechovka cícera
3-4 PL olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
1 ČL koriandru
1 ČL rímskej rasce
1/2 ČL čili v prášku
morská soľ
mleté čierne korenie
lístky koriandru na ozdobu

Na koriandrovú omáčku:
25 g lístkov koriandru
1 šálka cmaru
1 strúčik podrveného cesnaku
morská soľ
mleté čierne korenie

Nasypte posolený kuskus do ohňovzdornej misy. Blanšírujte hrášok vo vriacom vývare, potom nalejte na kuskus. Prikryte a nechajte odležať 5-10 minút, kým sa tekutina nevsiakne. Poprepichujte vidličkou a okoreňte. Opláchnite cícer a sceďte. Rozohrejte olej s cesnakom a korením. Vmiešajte cícer a okoreňte podľa chuti. Pri servírovaní nakladajte cícer lyžicou na porcie kuskusu. Zmiešajte ingrediencie na koriandrovú omáčku a servírujte ju s kuskusom. Pridajte trošku koriandrových lístkov.
Tip pre milovníkov mäsa: Pridajte na panvici opražené pásiky korenistej klobásy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pirohy s roketovou omáčkou s kusmi avokáda
suroviny na 4 porcie

2 šálky varenej čiernej šošovice
1 najemno nakrájaná cibuľa
2 PL olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
100 g špenátových listov
1 rozšľahané vajíčko
3/4 šálky celozrnnej pšenice bulgur
70 g syra feta
morská soľ
mleté čierne korenie
olej na vyprážanie

Na roketovú omáčku s kusmi avokáda:
1 nahrubo potlačené avokádo
30 g nasekaných listov šalátu roketa
3 jarné cibuľky
1 zelená čili paprička
2 PL citrónovej šťavy
soľ

obr_02.jpgDôkladne opláchnite a sceďte šošovicu. Poduste cibuľu na oleji, kým nezmäkne, potom vmiešajte cesnak a posekaný špenát a duste ešte niekoľko minút. Vyšľahajte vajce, vmiešajte pšenicu bulgur, potom pridajte šošovicu a zvyšok ingrediencií. Ochuťte podľa chuti. Dajte trochu vychladnúť, potom zmiešajte dokopy. Vyvaľkajte do pirohov veľkosti golfovej loptičky (asi 16-18 kusov) a vyprážajte na horúcom oleji, kým pekne nezhnednú. Zmiešajte ingrediencie na omáčku, servírujte ju spolu s pirohmi.
Tip pre milovníkov mäsa: Namiesto šošovice použite mletú jahňacinu.

Polievka z čerstvej špargle s grilovanými brie hriankami
suroviny na 4 porcie

350 g čerstvých stoniek špargle
4 šálky zeleninového vývaru
150 g šalotiek, olúpaných a natenko nakrájaných, alebo použite natenko nakrájaný mladý pórik
2 PL masla
1 stredne veľký zemiak, olúpaný a nakrájaný
morská soľ
mleté čierne korenie
plátky chleba
1 kus syra brie
taliansky petržlen na ozdobu

obr_03.jpgOdrežte špičky špargle a zvyšok pokrájajte. Končeky blanšírujte vo vriacom zeleninovom vývare. Vyberte z vývaru a odložte. Mierne poduste šalotky v rozohriatom masle, kým nezmäknú. Vmiešajte k nim pokrájaný zemiak a okoreňte. Pridajte pokrájanú špargľu (bez končekov) a zeleninový vývar a duste asi 20 minút, kým všetko nezmäkne. Vymiešajte spolu dohladka. Skontrolujte, či je jedlo dosť korenené. Pridajte blanšírované končeky špargle a zahrejte. Na brie hrianky najprv odkrojte z chleba kôrky. Nakrájajte na kúsky podľa veľkosti syra, potom zľahka ogrilujte z oboch strán. Navrch porcií položte nakrájaný brie syr a dajte pod gril, kým hrianky nie sú horúce a vláčne. Ihneď servírujte s horúcou polievkou. Ozdobte petržlenom.
Tip pre milovníkov mäsa: Zabaľte brie pred grilovaním do plátkov prosciutta.

Pečená letná kaša s ricottou
suroviny na 4 porcie

1-1,5 kg zmesi cukiet, patizónov a mladých šalátových hlúbikov
olivový olej
zopár vetvičiek tymiánu
niekoľko strúčikov cesnaku, neolúpaného a prepoleného
1 syr ricotta (asi 300-400g)
dukka (zmes orieškov a korenia)
morská soľ
mleté čierne korenie

obr_04.jpgZmiešajte zeleninovú zmes s olivovým olejom a korením. Dajte na veľkú panvicu vystlanú papierom na pečenie, posypte tymiánom a cesnakom. Pečte na 220°C 20 minút alebo kým zmes nezmäkne a nezačne sa pripaľovať. Zároveň opražte ricottu. Obaľte v dukke a olivovom oleji a vyprážajte 10-15 minút, kým nie je zlatá a chrumkavá. Pri servírovaní dajte navrch zeleninovej zmesi plátky teplej ricotty. Pri stole posypte zvyškom dukky a polejte zvyšným olivovým olejom.
Tip pre milovníkov mäsa: Zľahka naklepte kuracie plátky. Obaľte ich v korení, olivovom oleji a dukke. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte zároveň so zmesou, asi 10 minút alebo kým nie sú upečené.

Šalát zo zmäknutej kapusty s čerstvým zázvorom a tofu tempurou
suroviny na 4 porcie

4 PL arašidového oleja
1 najemno postrúhaný strúčik cesnaku
1 pokrájaná čerstvá čili paprička
2 mladé hlávky kapusty, nakrájané na tenké pásiky
6 jarných cibuliek
125 g celých mladých hríbov
1 PL ryžového octu
1 PL sójovej omáčky
2 PL sezamového oleja
1/2 ČL medu
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
morská soľ
mleté čierne korenie
vietnamský koriander na ozdobu

Na tofu tempuru (tempura je japonská vyprážaná zelenina)
1 vajíčko
1/2 šálky ľadovej vody
3/4 šálky múky
1/4 šálky maizeny
400 g tofu, pokrájaného na kocky
arašidový olej na fritovanie
sójová omáčka na dochutenie

obr_05.jpgJemne rozohrejte olej s cesnakom a čili. Pridajte pripravenú zeleninu a za stáleho miešania pražte, kým kapusta nezmäkne. Zmiešajte s ryžovým octom, sójovou omáčkou, sezamovým olejom, medom a zázvorom a ponadhadzujte, aby sa chute spojili s teplým šalátom. Okoreňte. Tesne pred servírovaním urobte cestíčko na tempuru. Rozšľahajte vajíčko a postupne pridajte studenú vodu. Zmiešajte múku a maizenu, potom pridajte rozšľahané vajíčko. Vymiešajte spolu. Ak vám cesto pripadá príliš husté, pridajte ešte trochu vody. Ponorte kocky tofu do cestíčka, potom ho fritujte v horúcom oleji niekoľko minút, kým nebude svetlozlaté. Na dochutenie pokvapkajte sójovou omáčkou. Servírujte so šalátom a ozdobte vietnamským koriandrom.
Tip pre milovníkov garnátov: Urobte si tempuru z garnátov.

Teplý zelený šalát zo zeleniny a ryžových rezancov s omeletou
suroviny na 4 porcie

400 g zmesi zelenej fazuľky, končekov špargle a mladej brokolice
200 g ryžových paličiek alebo širokých ryžových rezancov

Na dressing zo žeruchy potočnej:
30 g žeruchy potočnej
1 šálka kokosovej smotany
2 PL čerstvej šťavy z limetky
2 PL rybej omáčky
1 ČL hnedého cukru
morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Na omeletu s jarnou cibuľkou:
2 rozšľahané vajíčka
6 jarných cibuliek, nakrájaných na tenké pásiky
1 ČL sójovej omáčky
arašidový olej na vyprážanie

obr_06.jpgPokrájajte zeleninu a uvarte nad parou, kým mierne nezmäkne. Pripravte ryžové rezance podľa návodu na balíčku. Na omeletu vymiešajte vajíčka a jarnú cibuľku so sójovou omáčkou. Upečte tenkú omeletu na troške arašidového oleja. Zviňte a krížom prekrojte. Zmiešajte dresingové ingrediencie, potom zmiešajte dressing so zeleninou a rezancami a navrch položte omeletu.
Tip pre milovníkov mäsa: Opražte za stáleho miešania pásiky mäkkej hovädziny a jarnú cibuľku na troške oleja. Vmiešajte podrvený cesnak a sójovú omáčku. Okoreňte podľa chuti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 911
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 10 131
  3. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 119
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 585
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 661
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 322
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 587
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 227
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 628
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 194

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Putin priletel do Helsínk na summit s Trumpom s oneskorením

Program summitu sa zrejme oneskorí.

ŠPORT

Aký bol šampionát v Rusku? Plný sexizmu, politiky a simulovania

Prinášame najzaujímavejšie momenty.

PLUS

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

ŠPORT

Súperi pri ňom vyzerali ako kužele. Zostavili sme ideálny tím

Najlepším hráčom bol Modrič, najužitočnejším Griezmann.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.