SME

Dobroty zo záhradky...

Využite štedré jarné obdobie, bohaté na čerstvú zeleninku a pripravte si chutné jedlo plné zdravých výživných látok.


Kuskus so zmesou čerstvého hrášku a koreneného cícera
suroviny na 4 porcie

1 a 1/4 šálky kuskusu
240 g rôznych druhov hrášku
1 1/4 šálky zeleninového vývaru
1 plechovka cícera
3-4 PL olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
1 ČL koriandru
1 ČL rímskej rasce
1/2 ČL čili v prášku
morská soľ
mleté čierne korenie
lístky koriandru na ozdobu

Na koriandrovú omáčku:
25 g lístkov koriandru
1 šálka cmaru
1 strúčik podrveného cesnaku
morská soľ
mleté čierne korenie

Nasypte posolený kuskus do ohňovzdornej misy. Blanšírujte hrášok vo vriacom vývare, potom nalejte na kuskus. Prikryte a nechajte odležať 5-10 minút, kým sa tekutina nevsiakne. Poprepichujte vidličkou a okoreňte. Opláchnite cícer a sceďte. Rozohrejte olej s cesnakom a korením. Vmiešajte cícer a okoreňte podľa chuti. Pri servírovaní nakladajte cícer lyžicou na porcie kuskusu. Zmiešajte ingrediencie na koriandrovú omáčku a servírujte ju s kuskusom. Pridajte trošku koriandrových lístkov.
Tip pre milovníkov mäsa: Pridajte na panvici opražené pásiky korenistej klobásy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pirohy s roketovou omáčkou s kusmi avokáda
suroviny na 4 porcie

2 šálky varenej čiernej šošovice
1 najemno nakrájaná cibuľa
2 PL olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
100 g špenátových listov
1 rozšľahané vajíčko
3/4 šálky celozrnnej pšenice bulgur
70 g syra feta
morská soľ
mleté čierne korenie
olej na vyprážanie

Na roketovú omáčku s kusmi avokáda:
1 nahrubo potlačené avokádo
30 g nasekaných listov šalátu roketa
3 jarné cibuľky
1 zelená čili paprička
2 PL citrónovej šťavy
soľ

obr_02.jpgDôkladne opláchnite a sceďte šošovicu. Poduste cibuľu na oleji, kým nezmäkne, potom vmiešajte cesnak a posekaný špenát a duste ešte niekoľko minút. Vyšľahajte vajce, vmiešajte pšenicu bulgur, potom pridajte šošovicu a zvyšok ingrediencií. Ochuťte podľa chuti. Dajte trochu vychladnúť, potom zmiešajte dokopy. Vyvaľkajte do pirohov veľkosti golfovej loptičky (asi 16-18 kusov) a vyprážajte na horúcom oleji, kým pekne nezhnednú. Zmiešajte ingrediencie na omáčku, servírujte ju spolu s pirohmi.
Tip pre milovníkov mäsa: Namiesto šošovice použite mletú jahňacinu.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka z čerstvej špargle s grilovanými brie hriankami
suroviny na 4 porcie

350 g čerstvých stoniek špargle
4 šálky zeleninového vývaru
150 g šalotiek, olúpaných a natenko nakrájaných, alebo použite natenko nakrájaný mladý pórik
2 PL masla
1 stredne veľký zemiak, olúpaný a nakrájaný
morská soľ
mleté čierne korenie
plátky chleba
1 kus syra brie
taliansky petržlen na ozdobu

obr_03.jpgOdrežte špičky špargle a zvyšok pokrájajte. Končeky blanšírujte vo vriacom zeleninovom vývare. Vyberte z vývaru a odložte. Mierne poduste šalotky v rozohriatom masle, kým nezmäknú. Vmiešajte k nim pokrájaný zemiak a okoreňte. Pridajte pokrájanú špargľu (bez končekov) a zeleninový vývar a duste asi 20 minút, kým všetko nezmäkne. Vymiešajte spolu dohladka. Skontrolujte, či je jedlo dosť korenené. Pridajte blanšírované končeky špargle a zahrejte. Na brie hrianky najprv odkrojte z chleba kôrky. Nakrájajte na kúsky podľa veľkosti syra, potom zľahka ogrilujte z oboch strán. Navrch porcií položte nakrájaný brie syr a dajte pod gril, kým hrianky nie sú horúce a vláčne. Ihneď servírujte s horúcou polievkou. Ozdobte petržlenom.
Tip pre milovníkov mäsa: Zabaľte brie pred grilovaním do plátkov prosciutta.

SkryťVypnúť reklamu

Pečená letná kaša s ricottou
suroviny na 4 porcie

1-1,5 kg zmesi cukiet, patizónov a mladých šalátových hlúbikov
olivový olej
zopár vetvičiek tymiánu
niekoľko strúčikov cesnaku, neolúpaného a prepoleného
1 syr ricotta (asi 300-400g)
dukka (zmes orieškov a korenia)
morská soľ
mleté čierne korenie

obr_04.jpgZmiešajte zeleninovú zmes s olivovým olejom a korením. Dajte na veľkú panvicu vystlanú papierom na pečenie, posypte tymiánom a cesnakom. Pečte na 220°C 20 minút alebo kým zmes nezmäkne a nezačne sa pripaľovať. Zároveň opražte ricottu. Obaľte v dukke a olivovom oleji a vyprážajte 10-15 minút, kým nie je zlatá a chrumkavá. Pri servírovaní dajte navrch zeleninovej zmesi plátky teplej ricotty. Pri stole posypte zvyškom dukky a polejte zvyšným olivovým olejom.
Tip pre milovníkov mäsa: Zľahka naklepte kuracie plátky. Obaľte ich v korení, olivovom oleji a dukke. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte zároveň so zmesou, asi 10 minút alebo kým nie sú upečené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šalát zo zmäknutej kapusty s čerstvým zázvorom a tofu tempurou
suroviny na 4 porcie

4 PL arašidového oleja
1 najemno postrúhaný strúčik cesnaku
1 pokrájaná čerstvá čili paprička
2 mladé hlávky kapusty, nakrájané na tenké pásiky
6 jarných cibuliek
125 g celých mladých hríbov
1 PL ryžového octu
1 PL sójovej omáčky
2 PL sezamového oleja
1/2 ČL medu
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
morská soľ
mleté čierne korenie
vietnamský koriander na ozdobu

Na tofu tempuru (tempura je japonská vyprážaná zelenina)
1 vajíčko
1/2 šálky ľadovej vody
3/4 šálky múky
1/4 šálky maizeny
400 g tofu, pokrájaného na kocky
arašidový olej na fritovanie
sójová omáčka na dochutenie

obr_05.jpgJemne rozohrejte olej s cesnakom a čili. Pridajte pripravenú zeleninu a za stáleho miešania pražte, kým kapusta nezmäkne. Zmiešajte s ryžovým octom, sójovou omáčkou, sezamovým olejom, medom a zázvorom a ponadhadzujte, aby sa chute spojili s teplým šalátom. Okoreňte. Tesne pred servírovaním urobte cestíčko na tempuru. Rozšľahajte vajíčko a postupne pridajte studenú vodu. Zmiešajte múku a maizenu, potom pridajte rozšľahané vajíčko. Vymiešajte spolu. Ak vám cesto pripadá príliš husté, pridajte ešte trochu vody. Ponorte kocky tofu do cestíčka, potom ho fritujte v horúcom oleji niekoľko minút, kým nebude svetlozlaté. Na dochutenie pokvapkajte sójovou omáčkou. Servírujte so šalátom a ozdobte vietnamským koriandrom.
Tip pre milovníkov garnátov: Urobte si tempuru z garnátov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teplý zelený šalát zo zeleniny a ryžových rezancov s omeletou
suroviny na 4 porcie

400 g zmesi zelenej fazuľky, končekov špargle a mladej brokolice
200 g ryžových paličiek alebo širokých ryžových rezancov

Na dressing zo žeruchy potočnej:
30 g žeruchy potočnej
1 šálka kokosovej smotany
2 PL čerstvej šťavy z limetky
2 PL rybej omáčky
1 ČL hnedého cukru
morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Na omeletu s jarnou cibuľkou:
2 rozšľahané vajíčka
6 jarných cibuliek, nakrájaných na tenké pásiky
1 ČL sójovej omáčky
arašidový olej na vyprážanie

obr_06.jpgPokrájajte zeleninu a uvarte nad parou, kým mierne nezmäkne. Pripravte ryžové rezance podľa návodu na balíčku. Na omeletu vymiešajte vajíčka a jarnú cibuľku so sójovou omáčkou. Upečte tenkú omeletu na troške arašidového oleja. Zviňte a krížom prekrojte. Zmiešajte dresingové ingrediencie, potom zmiešajte dressing so zeleninou a rezancami a navrch položte omeletu.
Tip pre milovníkov mäsa: Opražte za stáleho miešania pásiky mäkkej hovädziny a jarnú cibuľku na troške oleja. Vmiešajte podrvený cesnak a sójovú omáčku. Okoreňte podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 755
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 905
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 595
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 696
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 416
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 258
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 682
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


9
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší 3
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


1
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


10

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 824
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 623
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 37 175
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 24 551
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 549
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 026
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 961
  8. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 9 719
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu