Kuskus so zmesou čerstvého hrášku a koreneného cícera
suroviny na 4 porcie
1 a 1/4 šálky kuskusu
240 g rôznych druhov hrášku
1 1/4 šálky zeleninového vývaru
1 plechovka cícera
3-4 PL olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
1 ČL koriandru
1 ČL rímskej rasce
1/2 ČL čili v prášku
morská soľ
mleté čierne korenie
lístky koriandru na ozdobu
Na koriandrovú omáčku:
25 g lístkov koriandru
1 šálka cmaru
1 strúčik podrveného cesnaku
morská soľ
mleté čierne korenie
Nasypte posolený kuskus do ohňovzdornej misy. Blanšírujte hrášok vo vriacom vývare, potom nalejte na kuskus. Prikryte a nechajte odležať 5-10 minút, kým sa tekutina nevsiakne. Poprepichujte vidličkou a okoreňte. Opláchnite cícer a sceďte. Rozohrejte olej s cesnakom a korením. Vmiešajte cícer a okoreňte podľa chuti. Pri servírovaní nakladajte cícer lyžicou na porcie kuskusu. Zmiešajte ingrediencie na koriandrovú omáčku a servírujte ju s kuskusom. Pridajte trošku koriandrových lístkov.
Tip pre milovníkov mäsa: Pridajte na panvici opražené pásiky korenistej klobásy.
Pirohy s roketovou omáčkou s kusmi avokáda
suroviny na 4 porcie
2 šálky varenej čiernej šošovice
1 najemno nakrájaná cibuľa
2 PL olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
100 g špenátových listov
1 rozšľahané vajíčko
3/4 šálky celozrnnej pšenice bulgur
70 g syra feta
morská soľ
mleté čierne korenie
olej na vyprážanie
Na roketovú omáčku s kusmi avokáda:
1 nahrubo potlačené avokádo
30 g nasekaných listov šalátu roketa
3 jarné cibuľky
1 zelená čili paprička
2 PL citrónovej šťavy
soľ Dôkladne opláchnite a sceďte šošovicu. Poduste cibuľu na oleji, kým nezmäkne, potom vmiešajte cesnak a posekaný špenát a duste ešte niekoľko minút. Vyšľahajte vajce, vmiešajte pšenicu bulgur, potom pridajte šošovicu a zvyšok ingrediencií. Ochuťte podľa chuti. Dajte trochu vychladnúť, potom zmiešajte dokopy. Vyvaľkajte do pirohov veľkosti golfovej loptičky (asi 16-18 kusov) a vyprážajte na horúcom oleji, kým pekne nezhnednú. Zmiešajte ingrediencie na omáčku, servírujte ju spolu s pirohmi.
Tip pre milovníkov mäsa: Namiesto šošovice použite mletú jahňacinu.
Polievka z čerstvej špargle s grilovanými brie hriankami
suroviny na 4 porcie
350 g čerstvých stoniek špargle
4 šálky zeleninového vývaru
150 g šalotiek, olúpaných a natenko nakrájaných, alebo použite natenko nakrájaný mladý pórik
2 PL masla
1 stredne veľký zemiak, olúpaný a nakrájaný
morská soľ
mleté čierne korenie
plátky chleba
1 kus syra brie
taliansky petržlen na ozdobuOdrežte špičky špargle a zvyšok pokrájajte. Končeky blanšírujte vo vriacom zeleninovom vývare. Vyberte z vývaru a odložte. Mierne poduste šalotky v rozohriatom masle, kým nezmäknú. Vmiešajte k nim pokrájaný zemiak a okoreňte. Pridajte pokrájanú špargľu (bez končekov) a zeleninový vývar a duste asi 20 minút, kým všetko nezmäkne. Vymiešajte spolu dohladka. Skontrolujte, či je jedlo dosť korenené. Pridajte blanšírované končeky špargle a zahrejte. Na brie hrianky najprv odkrojte z chleba kôrky. Nakrájajte na kúsky podľa veľkosti syra, potom zľahka ogrilujte z oboch strán. Navrch porcií položte nakrájaný brie syr a dajte pod gril, kým hrianky nie sú horúce a vláčne. Ihneď servírujte s horúcou polievkou. Ozdobte petržlenom.
Tip pre milovníkov mäsa: Zabaľte brie pred grilovaním do plátkov prosciutta.
Pečená letná kaša s ricottou
suroviny na 4 porcie
1-1,5 kg zmesi cukiet, patizónov a mladých šalátových hlúbikov
olivový olej
zopár vetvičiek tymiánu
niekoľko strúčikov cesnaku, neolúpaného a prepoleného
1 syr ricotta (asi 300-400g)
dukka (zmes orieškov a korenia)
morská soľ
mleté čierne korenieZmiešajte zeleninovú zmes s olivovým olejom a korením. Dajte na veľkú panvicu vystlanú papierom na pečenie, posypte tymiánom a cesnakom. Pečte na 220°C 20 minút alebo kým zmes nezmäkne a nezačne sa pripaľovať. Zároveň opražte ricottu. Obaľte v dukke a olivovom oleji a vyprážajte 10-15 minút, kým nie je zlatá a chrumkavá. Pri servírovaní dajte navrch zeleninovej zmesi plátky teplej ricotty. Pri stole posypte zvyškom dukky a polejte zvyšným olivovým olejom.
Tip pre milovníkov mäsa: Zľahka naklepte kuracie plátky. Obaľte ich v korení, olivovom oleji a dukke. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte zároveň so zmesou, asi 10 minút alebo kým nie sú upečené.
Šalát zo zmäknutej kapusty s čerstvým zázvorom a tofu tempurou
suroviny na 4 porcie
4 PL arašidového oleja
1 najemno postrúhaný strúčik cesnaku
1 pokrájaná čerstvá čili paprička
2 mladé hlávky kapusty, nakrájané na tenké pásiky
6 jarných cibuliek
125 g celých mladých hríbov
1 PL ryžového octu
1 PL sójovej omáčky
2 PL sezamového oleja
1/2 ČL medu
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
morská soľ
mleté čierne korenie
vietnamský koriander na ozdobu
Na tofu tempuru (tempura je japonská vyprážaná zelenina)
1 vajíčko
1/2 šálky ľadovej vody
3/4 šálky múky
1/4 šálky maizeny
400 g tofu, pokrájaného na kocky
arašidový olej na fritovanie
sójová omáčka na dochutenieJemne rozohrejte olej s cesnakom a čili. Pridajte pripravenú zeleninu a za stáleho miešania pražte, kým kapusta nezmäkne. Zmiešajte s ryžovým octom, sójovou omáčkou, sezamovým olejom, medom a zázvorom a ponadhadzujte, aby sa chute spojili s teplým šalátom. Okoreňte. Tesne pred servírovaním urobte cestíčko na tempuru. Rozšľahajte vajíčko a postupne pridajte studenú vodu. Zmiešajte múku a maizenu, potom pridajte rozšľahané vajíčko. Vymiešajte spolu. Ak vám cesto pripadá príliš husté, pridajte ešte trochu vody. Ponorte kocky tofu do cestíčka, potom ho fritujte v horúcom oleji niekoľko minút, kým nebude svetlozlaté. Na dochutenie pokvapkajte sójovou omáčkou. Servírujte so šalátom a ozdobte vietnamským koriandrom.
Tip pre milovníkov garnátov: Urobte si tempuru z garnátov.
Teplý zelený šalát zo zeleniny a ryžových rezancov s omeletou
suroviny na 4 porcie
400 g zmesi zelenej fazuľky, končekov špargle a mladej brokolice
200 g ryžových paličiek alebo širokých ryžových rezancov
Na dressing zo žeruchy potočnej:
30 g žeruchy potočnej
1 šálka kokosovej smotany
2 PL čerstvej šťavy z limetky
2 PL rybej omáčky
1 ČL hnedého cukru
morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Na omeletu s jarnou cibuľkou:
2 rozšľahané vajíčka
6 jarných cibuliek, nakrájaných na tenké pásiky
1 ČL sójovej omáčky
arašidový olej na vyprážaniePokrájajte zeleninu a uvarte nad parou, kým mierne nezmäkne. Pripravte ryžové rezance podľa návodu na balíčku. Na omeletu vymiešajte vajíčka a jarnú cibuľku so sójovou omáčkou. Upečte tenkú omeletu na troške arašidového oleja. Zviňte a krížom prekrojte. Zmiešajte dresingové ingrediencie, potom zmiešajte dressing so zeleninou a rezancami a navrch položte omeletu.
Tip pre milovníkov mäsa: Opražte za stáleho miešania pásiky mäkkej hovädziny a jarnú cibuľku na troške oleja. Vmiešajte podrvený cesnak a sójovú omáčku. Okoreňte podľa chuti.