Dobroty zo záhradky...

Využite štedré jarné obdobie, bohaté na čerstvú zeleninku a pripravte si chutné jedlo plné zdravých výživných látok.


Kuskus so zmesou čerstvého hrášku a koreneného cícera
suroviny na 4 porcie

1 a 1/4 šálky kuskusu
240 g rôznych druhov hrášku
1 1/4 šálky zeleninového vývaru
1 plechovka cícera
3-4 PL olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
1 ČL koriandru
1 ČL rímskej rasce
1/2 ČL čili v prášku
morská soľ
mleté čierne korenie
lístky koriandru na ozdobu

Na koriandrovú omáčku:
25 g lístkov koriandru
1 šálka cmaru
1 strúčik podrveného cesnaku
morská soľ
mleté čierne korenie

Nasypte posolený kuskus do ohňovzdornej misy. Blanšírujte hrášok vo vriacom vývare, potom nalejte na kuskus. Prikryte a nechajte odležať 5-10 minút, kým sa tekutina nevsiakne. Poprepichujte vidličkou a okoreňte. Opláchnite cícer a sceďte. Rozohrejte olej s cesnakom a korením. Vmiešajte cícer a okoreňte podľa chuti. Pri servírovaní nakladajte cícer lyžicou na porcie kuskusu. Zmiešajte ingrediencie na koriandrovú omáčku a servírujte ju s kuskusom. Pridajte trošku koriandrových lístkov.
Tip pre milovníkov mäsa: Pridajte na panvici opražené pásiky korenistej klobásy.

Pirohy s roketovou omáčkou s kusmi avokáda
suroviny na 4 porcie

2 šálky varenej čiernej šošovice
1 najemno nakrájaná cibuľa
2 PL olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
100 g špenátových listov
1 rozšľahané vajíčko
3/4 šálky celozrnnej pšenice bulgur
70 g syra feta
morská soľ
mleté čierne korenie
olej na vyprážanie

Na roketovú omáčku s kusmi avokáda:
1 nahrubo potlačené avokádo
30 g nasekaných listov šalátu roketa
3 jarné cibuľky
1 zelená čili paprička
2 PL citrónovej šťavy
soľ

obr_02.jpgDôkladne opláchnite a sceďte šošovicu. Poduste cibuľu na oleji, kým nezmäkne, potom vmiešajte cesnak a posekaný špenát a duste ešte niekoľko minút. Vyšľahajte vajce, vmiešajte pšenicu bulgur, potom pridajte šošovicu a zvyšok ingrediencií. Ochuťte podľa chuti. Dajte trochu vychladnúť, potom zmiešajte dokopy. Vyvaľkajte do pirohov veľkosti golfovej loptičky (asi 16-18 kusov) a vyprážajte na horúcom oleji, kým pekne nezhnednú. Zmiešajte ingrediencie na omáčku, servírujte ju spolu s pirohmi.
Tip pre milovníkov mäsa: Namiesto šošovice použite mletú jahňacinu.

Polievka z čerstvej špargle s grilovanými brie hriankami
suroviny na 4 porcie

350 g čerstvých stoniek špargle
4 šálky zeleninového vývaru
150 g šalotiek, olúpaných a natenko nakrájaných, alebo použite natenko nakrájaný mladý pórik
2 PL masla
1 stredne veľký zemiak, olúpaný a nakrájaný
morská soľ
mleté čierne korenie
plátky chleba
1 kus syra brie
taliansky petržlen na ozdobu

obr_03.jpgOdrežte špičky špargle a zvyšok pokrájajte. Končeky blanšírujte vo vriacom zeleninovom vývare. Vyberte z vývaru a odložte. Mierne poduste šalotky v rozohriatom masle, kým nezmäknú. Vmiešajte k nim pokrájaný zemiak a okoreňte. Pridajte pokrájanú špargľu (bez končekov) a zeleninový vývar a duste asi 20 minút, kým všetko nezmäkne. Vymiešajte spolu dohladka. Skontrolujte, či je jedlo dosť korenené. Pridajte blanšírované končeky špargle a zahrejte. Na brie hrianky najprv odkrojte z chleba kôrky. Nakrájajte na kúsky podľa veľkosti syra, potom zľahka ogrilujte z oboch strán. Navrch porcií položte nakrájaný brie syr a dajte pod gril, kým hrianky nie sú horúce a vláčne. Ihneď servírujte s horúcou polievkou. Ozdobte petržlenom.
Tip pre milovníkov mäsa: Zabaľte brie pred grilovaním do plátkov prosciutta.

Pečená letná kaša s ricottou
suroviny na 4 porcie

1-1,5 kg zmesi cukiet, patizónov a mladých šalátových hlúbikov
olivový olej
zopár vetvičiek tymiánu
niekoľko strúčikov cesnaku, neolúpaného a prepoleného
1 syr ricotta (asi 300-400g)
dukka (zmes orieškov a korenia)
morská soľ
mleté čierne korenie

obr_04.jpgZmiešajte zeleninovú zmes s olivovým olejom a korením. Dajte na veľkú panvicu vystlanú papierom na pečenie, posypte tymiánom a cesnakom. Pečte na 220°C 20 minút alebo kým zmes nezmäkne a nezačne sa pripaľovať. Zároveň opražte ricottu. Obaľte v dukke a olivovom oleji a vyprážajte 10-15 minút, kým nie je zlatá a chrumkavá. Pri servírovaní dajte navrch zeleninovej zmesi plátky teplej ricotty. Pri stole posypte zvyškom dukky a polejte zvyšným olivovým olejom.
Tip pre milovníkov mäsa: Zľahka naklepte kuracie plátky. Obaľte ich v korení, olivovom oleji a dukke. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte zároveň so zmesou, asi 10 minút alebo kým nie sú upečené.

Šalát zo zmäknutej kapusty s čerstvým zázvorom a tofu tempurou
suroviny na 4 porcie

4 PL arašidového oleja
1 najemno postrúhaný strúčik cesnaku
1 pokrájaná čerstvá čili paprička
2 mladé hlávky kapusty, nakrájané na tenké pásiky
6 jarných cibuliek
125 g celých mladých hríbov
1 PL ryžového octu
1 PL sójovej omáčky
2 PL sezamového oleja
1/2 ČL medu
1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
morská soľ
mleté čierne korenie
vietnamský koriander na ozdobu

Na tofu tempuru (tempura je japonská vyprážaná zelenina)
1 vajíčko
1/2 šálky ľadovej vody
3/4 šálky múky
1/4 šálky maizeny
400 g tofu, pokrájaného na kocky
arašidový olej na fritovanie
sójová omáčka na dochutenie

obr_05.jpgJemne rozohrejte olej s cesnakom a čili. Pridajte pripravenú zeleninu a za stáleho miešania pražte, kým kapusta nezmäkne. Zmiešajte s ryžovým octom, sójovou omáčkou, sezamovým olejom, medom a zázvorom a ponadhadzujte, aby sa chute spojili s teplým šalátom. Okoreňte. Tesne pred servírovaním urobte cestíčko na tempuru. Rozšľahajte vajíčko a postupne pridajte studenú vodu. Zmiešajte múku a maizenu, potom pridajte rozšľahané vajíčko. Vymiešajte spolu. Ak vám cesto pripadá príliš husté, pridajte ešte trochu vody. Ponorte kocky tofu do cestíčka, potom ho fritujte v horúcom oleji niekoľko minút, kým nebude svetlozlaté. Na dochutenie pokvapkajte sójovou omáčkou. Servírujte so šalátom a ozdobte vietnamským koriandrom.
Tip pre milovníkov garnátov: Urobte si tempuru z garnátov.

Teplý zelený šalát zo zeleniny a ryžových rezancov s omeletou
suroviny na 4 porcie

400 g zmesi zelenej fazuľky, končekov špargle a mladej brokolice
200 g ryžových paličiek alebo širokých ryžových rezancov

Na dressing zo žeruchy potočnej:
30 g žeruchy potočnej
1 šálka kokosovej smotany
2 PL čerstvej šťavy z limetky
2 PL rybej omáčky
1 ČL hnedého cukru
morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Na omeletu s jarnou cibuľkou:
2 rozšľahané vajíčka
6 jarných cibuliek, nakrájaných na tenké pásiky
1 ČL sójovej omáčky
arašidový olej na vyprážanie

obr_06.jpgPokrájajte zeleninu a uvarte nad parou, kým mierne nezmäkne. Pripravte ryžové rezance podľa návodu na balíčku. Na omeletu vymiešajte vajíčka a jarnú cibuľku so sójovou omáčkou. Upečte tenkú omeletu na troške arašidového oleja. Zviňte a krížom prekrojte. Zmiešajte dresingové ingrediencie, potom zmiešajte dressing so zeleninou a rezancami a navrch položte omeletu.
Tip pre milovníkov mäsa: Opražte za stáleho miešania pásiky mäkkej hovädziny a jarnú cibuľku na troške oleja. Vmiešajte podrvený cesnak a sójovú omáčku. Okoreňte podľa chuti.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 922
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 449
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 362
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 105
  5. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 952
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 943
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 782
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 574
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 796
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 1 779

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Slovenka chráni Zem pred katastrofou z vesmíru

Eva Lilly je astronómka, pochádza z Piešťan a už sedem rokov žije v Honolulu na Havajských ostrovoch. Vyhľadáva nebezpečné asteroidy, ktoré by mohli ohroziť Zem.

KOMENTÁRE

Andrássyovci milovali ženy, na Gemeri dodnes žijú ich potomkovia

O Betliari hovorí Július Barczi.

Neprehliadnite tiež

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.