SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Zrolované dobroty

Zvykli ste si na rolky z fastfoodu? Ešte chutnejšie a zdravšie môžu byť tie, ktoré si pripravíte doma.

Zvykli ste si na rolky z fastfoodu? Ešte chutnejšie a zdravšie môžu byť tie, ktoré si pripravíte doma.

Tacos s hovädzím kebabom
suroviny na 4 porcie

Mäsové guľky:
85 ml slnečnicového oleja
500 g mletej hovädziny
1 najemno nakrájaná cibuľa
2 strúčiky pomletého cesnaku
1/2 šálky strúhanky
2 veľké vajíčka
1 ČL mletého čili
omáčka Tabasco
hrsť najemno nasekaného koriandra
2 PL omáčky z celých brusníc
Guacamole:
2 zrelé avokáda
šťava z 1/2 limetky
1 malá, najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik pomletého cesnaku
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
8 kúskov tacos
Ozdoba:
najemno nasekaný koriander
1 najemno nakrájanej červenej papriky

Na veľkej panvici zahrejte olej. V mise zmiešajte všetky prísady a zo zmesi vytvarujte malé guľky. Opražte na troške oleja do zlatohneda zo všetkých strán. Vyberte z panvice a nechajte vychladnúť. Potom napichnite guľky na ihlicu. V mise roztlačte avokádo, limetkovú šťavu, cibuľu a cesnak a zmiešajte dokopy. Okoreňte soľou a čiernym korením. Natrite Guacamole naspodok každého tacosu a navrch položte mäsové guľky. Pred servírovaním ozdobte koriandrom a paprikou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zeleninové rolky
suroviny na 4 porcie

obr_01.jpg100 g ružičiek brokolice
100 g mrkvy nakrájanej na dlhé tenké pásiky
100 g malej, pozdĺžne nakrájanej kukurice
100 g malej, pozdĺžne nakrájanej tekvice
4 tortilly
1 šálka olivového, bazalkového alebo paradajkového pesta
hrsť koriandra
1/2 šálky strúhaného syru čedar

V hrnci uvarte osolenú vodu. Blanšírujte v nej zeleninu 5 minút alebo kým nezmäkne. Vyberte a nechajte vychladnúť. Zohrejte tortilly podľa návodu na balíčku, potrite pastou a posypte zeleninou, koriandrom a syrom. Zabaľte a servírujte.

Morčacia a lososová roláda
suroviny na 4 porcie

2 šálky múky
2 šálky mlieka
2 rozšľahané vajcia
1/2 šálky masla
2 PL cukru
2 PL prášku do pečiva
soľ
210 g červeného lososa z plechovky
3 PL nátierkového smotanového syra
obr_02.jpg1 PL kremžskej horčice
2 ČL citrónovej šťavy
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
8 plátkov studenej morčaciny

Vo veľkej mise zmiešajte múku, mlieko, rozšľahané vajíčka, maslo, cukor, prášok do pečiva a soľ. Predhrejte vymastenú panvicu na palacinky alebo obyčajnú panvicu. Vylejte riedke cesto na panvicu a urobte z neho palacinky. V mise zmiešajte lososa, smotanový syr, horčicu a citrónovú šťavu. Ochuťte soľou a čiernym korením. Natrite zmes na palacinky a navrch dajte plátok morčaciny. Zrolujte palacinky, zrovnajte konce nožom a diagonálne rozrežte pred servírovaním.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovädzie curry v pita placke
suroviny na 4 porcie

1 PL oleja
1 veľká, najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik cesnaku, najemno nakrájaný
1 zelená a 1 červená čili paprička, zbavené semiačok a najemno nakrájané
6 klinčekov
8 zelených semiačok kardamónu
4 hviezdičky anízu
2 ČL kurkumy
4 ČL curry pasty
500 g chudého hovädzieho steaku, nakrájaného na kocky
250 ml vody
2 PL citrónovej šťavy
hrsť nasekaného koriandra
soľ
cukor
1 balenie pita placiek
lístky čerstvého koriandra na ozdobu

obr_03.jpgVo veľkom hrnci zahrejte olej a poduste cibuľu, cesnak a čili papričky, kým nezosklovitejú. Znížte plameň a pridajte korenie a curry pastu. Za stáleho miešania pražte 3 až 4 minúty. Postupne pridávajte kocky mäsa, pričom zmes dobre miešajte. Pridajte vodu, prikryte pokrievkou, stíšte plameň a duste, kým omáčka nezhustne. Pridajte citrónovú šťavu a koriander. Ochuťte soľou a cukrom. Zahrejte pita placky, dajte do stredu curry a prekryte. Ozdobte koriandrom a servírujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie rolky so špenátom
suroviny na 4 porcie

2 PL slnečnicového oleja
600 g kuracieho filé, nakrájaného na pásiky
1 cibuľa
soľ
1/3 šálky sladkej čili omáčky
lístky špenátu

obr_04.jpgVo veľkom hrnci zahrejte olej a opražte kura dohneda. Pridajte cibuľu a duste domäkka. Okoreňte soľou, pridajte čili omáčku a duste 10 až 15 minút. V inom hrnci uvarte vodu a pridajte štipku soli. Blanšírujte špenát 4 minúty a vyberte. Nechajte trochu vychladnúť. Dajte trochu kuraciny na koniec špenátového listu a zrolujte k druhému koncu. Takto naplňte všetky špenátové listy. Rolky servírujte so zemiakovými hranolčekmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 165
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 831
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 577
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 426
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 008
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 379
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 172
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 009
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 696
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

16 h
Petra Vlhová dnes ide zjazd.

Sledujte zjazdové lyžovanie s nami.

3 h
Mobilné odberové miesto v budove ružinovskej Polikliniky.

V pondelok sa začalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie, ktoré potrvá do 27. januára.

3 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

21 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt