Zvykli ste si na rolky z fastfoodu? Ešte chutnejšie a zdravšie môžu byť tie, ktoré si pripravíte doma.
Tacos s hovädzím kebabom
suroviny na 4 porcie
Mäsové guľky:
85 ml slnečnicového oleja
500 g mletej hovädziny
1 najemno nakrájaná cibuľa
2 strúčiky pomletého cesnaku
1/2 šálky strúhanky
2 veľké vajíčka
1 ČL mletého čili
omáčka Tabasco
hrsť najemno nasekaného koriandra
2 PL omáčky z celých brusníc
Guacamole:
2 zrelé avokáda
šťava z 1/2 limetky
1 malá, najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik pomletého cesnaku
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
8 kúskov tacos
Ozdoba:
najemno nasekaný koriander
1 najemno nakrájanej červenej papriky
Na veľkej panvici zahrejte olej. V mise zmiešajte všetky prísady a zo zmesi vytvarujte malé guľky. Opražte na troške oleja do zlatohneda zo všetkých strán. Vyberte z panvice a nechajte vychladnúť. Potom napichnite guľky na ihlicu. V mise roztlačte avokádo, limetkovú šťavu, cibuľu a cesnak a zmiešajte dokopy. Okoreňte soľou a čiernym korením. Natrite Guacamole naspodok každého tacosu a navrch položte mäsové guľky. Pred servírovaním ozdobte koriandrom a paprikou.
Zeleninové rolky
suroviny na 4 porcie
100 g ružičiek brokolice
100 g mrkvy nakrájanej na dlhé tenké pásiky
100 g malej, pozdĺžne nakrájanej kukurice
100 g malej, pozdĺžne nakrájanej tekvice
4 tortilly
1 šálka olivového, bazalkového alebo paradajkového pesta
hrsť koriandra
1/2 šálky strúhaného syru čedar
V hrnci uvarte osolenú vodu. Blanšírujte v nej zeleninu 5 minút alebo kým nezmäkne. Vyberte a nechajte vychladnúť. Zohrejte tortilly podľa návodu na balíčku, potrite pastou a posypte zeleninou, koriandrom a syrom. Zabaľte a servírujte.
Morčacia a lososová roláda
suroviny na 4 porcie
2 šálky múky
2 šálky mlieka
2 rozšľahané vajcia
1/2 šálky masla
2 PL cukru
2 PL prášku do pečiva
soľ
210 g červeného lososa z plechovky
3 PL nátierkového smotanového syra1 PL kremžskej horčice
2 ČL citrónovej šťavy
soľ
čerstvo pomleté čierne korenie
8 plátkov studenej morčaciny
Vo veľkej mise zmiešajte múku, mlieko, rozšľahané vajíčka, maslo, cukor, prášok do pečiva a soľ. Predhrejte vymastenú panvicu na palacinky alebo obyčajnú panvicu. Vylejte riedke cesto na panvicu a urobte z neho palacinky. V mise zmiešajte lososa, smotanový syr, horčicu a citrónovú šťavu. Ochuťte soľou a čiernym korením. Natrite zmes na palacinky a navrch dajte plátok morčaciny. Zrolujte palacinky, zrovnajte konce nožom a diagonálne rozrežte pred servírovaním.
Hovädzie curry v pita placke
suroviny na 4 porcie
1 PL oleja
1 veľká, najemno nakrájaná cibuľa
1 strúčik cesnaku, najemno nakrájaný
1 zelená a 1 červená čili paprička, zbavené semiačok a najemno nakrájané
6 klinčekov
8 zelených semiačok kardamónu
4 hviezdičky anízu
2 ČL kurkumy
4 ČL curry pasty
500 g chudého hovädzieho steaku, nakrájaného na kocky
250 ml vody
2 PL citrónovej šťavy
hrsť nasekaného koriandra
soľ
cukor
1 balenie pita placiek
lístky čerstvého koriandra na ozdobuVo veľkom hrnci zahrejte olej a poduste cibuľu, cesnak a čili papričky, kým nezosklovitejú. Znížte plameň a pridajte korenie a curry pastu. Za stáleho miešania pražte 3 až 4 minúty. Postupne pridávajte kocky mäsa, pričom zmes dobre miešajte. Pridajte vodu, prikryte pokrievkou, stíšte plameň a duste, kým omáčka nezhustne. Pridajte citrónovú šťavu a koriander. Ochuťte soľou a cukrom. Zahrejte pita placky, dajte do stredu curry a prekryte. Ozdobte koriandrom a servírujte.
Kuracie rolky so špenátom
suroviny na 4 porcie
2 PL slnečnicového oleja
600 g kuracieho filé, nakrájaného na pásiky
1 cibuľa
soľ
1/3 šálky sladkej čili omáčky
lístky špenátuVo veľkom hrnci zahrejte olej a opražte kura dohneda. Pridajte cibuľu a duste domäkka. Okoreňte soľou, pridajte čili omáčku a duste 10 až 15 minút. V inom hrnci uvarte vodu a pridajte štipku soli. Blanšírujte špenát 4 minúty a vyberte. Nechajte trochu vychladnúť. Dajte trochu kuraciny na koniec špenátového listu a zrolujte k druhému koncu. Takto naplňte všetky špenátové listy. Rolky servírujte so zemiakovými hranolčekmi.