Kuchyňa dneška už nemaskuje svoju pôvodnú úlohu

Reflexia kuchyne a varenia je v obytných interiéroch už dlhší čas výrazným fenoménom. Kuchyňa dneška už nemá svoju pôvodnú úlohu.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Uviedol to pre TASR po návšteve výstavy Eurocucina, výstavy kuchýň, ktorá bola tento rok súčasťou medzinárodného veľtrhu nábytku Salone Internazionale del Mobile v Miláne interiérový architekt Michal Lalinský.

Koncom 90. rokov bolo nielen u nás, ale aj vo svete obľúbeným trendom spájanie kuchyne s obývačkou, cez filter jedálne alebo bez neho. "Cieľom tohto trendu bolo vymanenie gazdinky z izolácie od sporáka v kuchyni a dostať ju do centra obývacieho života. Kuchyňa sa tak dostala do obývačky," pripomenul Lalinský.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aj z tohto dôvodu sa mnohé kuchyne usilovali výrazne maskovať svoju kuchynskú úlohu a vyzerať ako príjemný nábytok priestoru, ktorý sa cez jedálenský pult otvára do obývacej izby. "Varenie sa stáva obľúbenou činnosťou relaxu súčasníkov, ktorí si vedia pri tom dobre oddýchnuť. Aspoň tak by sa o varení malo uvažovať, aj keď na Slovensku je niekedy realita odlišná. Vo svete ľudia radi varia a radi sa nechávajú aj v kuchyni vystavovať na obdiv," dodal.

V poslednom období kuchynské prostredie dizajnéri usilujú prehodnotiť a priznať kuchyni jej pravý charakter. "Kuchyňa sa už nesnaží maskovať svoju pôvodnú funkciu, naopak hrdo ju priznáva," uviedol s tým, že kuchyňa sa stáva akýmsi dielenským centrom, kde je všetko podriadené funkčnosti a vareniu a čoraz viac sa podobá na profesionálnu vývarovňu.

Do kuchýň sa dnes dostáva sofistikovaná technológia v podobe kovaní, výsuvov a technickej vybavenosti. Sofistikovanosť najmä vo vybavení modernou technikou je však podľa Lalinského dvojsečnou zbraňou. Súčasná kuchyňa je množstvom vysokej a náročnej technológie často doslova prepchatá, ale koncový užívateľ ju reálne nevie plne využiť.

"To poznáme všetci aj z vlastných skúseností, keď všetky odšťavovače, parné hrnce, jogurtovače uvidíme na najvyšších poschodiach políc v komore," povedal Lalinský. Dodal, že s návratom poctivosti a jednoduchosti v dizajne v súčasnosti pribúdajú kuchyne, ktoré v sebe obsahujú len nevyhnutnú výbavu na varenie.

Význam kuchyne v chápaní interiérových dizajnérov podčiarkuje aj fakt, že sa im dnes dáva väčší priestor ako obývacím izbám alebo televízorom. "Súvisí to aj so súčasnou hyperinformatickou dobou. Tí, ktorí nasledujú a definujú trendy sú viac on-line a nepotrebujú nepružné informácie z televízie. Práve naopak, sú viac na počítači a ak radi varia, dnes existujú už aj kuchyne, ktoré v sebe majú integrované obrazovky alebo miesto na notebooky," spresnil.

V dispozícii obytného priestoru zostáva kuchyňa naďalej otvorená, ale dostáva oveľa väčší priestor. "Kuchynská linka zatlačená do úzadia, ako ju poznáme z obytných kuchýň, respektíve spojenej obývačky s kuchyňou s veľkorysým jedálenským kútom z 90. rokov minulého storočia, dnes už neexistuje," zdôraznil.

V súčasnosti má kuchyňa výraznejší charakter, čo podľa Lalinského súvisí aj s množstvom spotrebičov a technologických inovácií, ktoré sa do nej dostali. Okrem klasického plynového sporáka sa dnes používajú zabudované spotrebiče ako mikrovlnná rúra, parná rúra, kávovar, v mnohých nechýba vinotéka a pod. "Čo by však rozhodne v kuchyni nemalo chýbať, najmä pre otvorený priestor je kvalitný digestor, odsávač pár. Vhodné je pred filtračným alebo cirkulačným uprednostniť odsávač, ktorý odvádza pary a pachy z kuchyne von," odporučil Lalinský.

V súčasnej kuchyni výrobcovia a dizajnéri z materiálov stále uprednostňujú nerez, ktorý je najosvedčenejším materiálom. Treba však zdôrazniť, že nehrdzavejúca oceľ ako materiál rýchlo starne a vie sa nepekne doškriabať. "Pokiaľ však užívateľ akceptuje, že materiál drezu alebo pracovných dosiek, náradia starne do krásy, tak je to v poriadku," konštatoval Lalinský. Podľa neho estetický vzhľad kuchyni dodávajú moderné materiály ako kompozity, corian alebo umelé kamene. Návrat tradičných materiálov do kuchyne predstavuje dobre zvolený pravý masívny kameň.

V moderných kuchyniach sa uplatňuje množstvo noviniek. V budúcnosti sa možno v kuchyni budú používať aj batérie, ktoré majú v sebe zabudovanú filtračnú kartu alebo hlavicu, ktoré umožnia filtrovať vodu priamo z vodovodu. Existujú už aj batérie, ktoré rovno z vodovodu vypúšťajú horúcu stostupňovú vodu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 181
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 390
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 350
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 566
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 667
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 429
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 935
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 511
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 849
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 673

Téma: Dekor


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.