Takmer pred tristo rokmi vo francúzskej oblasti Champagne objavil dnes najznámejšie šumivé víno benediktínsky mních don Th ierry Ruinartom. Osviežujúci bublinkový zázrak nazývaný šampanské sa veľmi rýchlo začal vyvážať do celého sveta. Nie náhodou aj výrok „za všetkým hľadaj ženu“ pochádza z Francúzska a výroba šumivého vína na Slovensku by sa bez lásky k žene možno ani nezačala. Keď sa zranený napoleonský vojak J. E. Hubert vracal z ruskej vojny, zamiloval sa vo vtedajšom Prešporku do zdravotnej sestry. Okrem nej mu učarovalo aj malokarpatské víno, a tak sa rozhodol založiť v Bratislave prvý závod produkujúci šumivé víno francúzskou technológiou. Neskôr prevzal jeho vedenie Hubertov syn Heinrich a postupne až do päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia bolo založených asi pätnásť väčších či menších závodov vyrábajúcich šumivé víno.
Šampanské, šumivé, sekt ...
Naše šumivé víno nemôžeme nazývať šampanským. Champagne je víno pochádzajúce výhradne z francúzskej vínnej oblasti, pre všetky ostatné šumivé vína z Francúzska sa používa názov Crémant. Vína s obsahom bubliniek vyrobené v Nemecku, Rakúsku, na Slovensku či v Česku sa označujú názvom sekt (seco, secco). Kvalitatívne je šumivé víno porovnateľné s pravým šampanským. Metódy jeho výroby sú totožné. Slovenský sekt Hubert Club Brut bol na výstave vín v Paríži Vinalies Internationales 2005 ocenený striebornou medailou.
Spočiatku sa šumivé víno podávalo v porcelánových miskách, vo Francúzsku výhradne v keramike z manufaktúry Sévres, ktorá je hádam najznámejším dedičstvom madame Pompadour. V miskách sa však víno rýchlo zohrialo a stratilo vôňu aj perlivosť. Preto sa ujali typické sklenené kalichy v tvare tulipánu či fl auty. Iba v nich vyniknú unikátna farba, hustota peny, špecifi cká vôňa a v neposlednom rade originálna chuť každého kvalitného sektu.
Šumivá vínna cesta
Nie, toto nie je ofi ciálny názov jednej zo šiestich slovenských vínnych ciest. Ak chceme ochutnať naše najlepšie sekty, musíme si naplánovať vlastnú – teda šumivú. Začneme v hlavnom meste. Vínne pivnice, ktoré ponúkajú aj tento špecifi cký druh vína, nájdete hlavne v Rači. Od výrobcu Villa Vino Rača tu nájdete sekt s honosným názvom Château Palugyay Sekt Blanc Brut. Jeho chuť je výraznejšia ako vôňa zrelých jabĺk.
Z Rače sa presunieme do známeho malokarpatského vinárskeho mesta Pezinok. Vínoték, vinárskych domov či vinární tam nájdeme veľa, je na každom z nás, akú atmosféru pri popíjaní sektu uprednostníme. Známy a uznávaný miestny výrobca sektu je Hacaj, Pezinok, konkrétne jeho produkt Rizling rýnsky 2006 Brut. K tradičnému šampanskému má vôňou najbližšie Sekt Matyšák, tiež z Pezinka. Pri jeho popíjaní chuťové bunky určite rozoznajú kandizovanú mandarínku, nakladané jablká aj sladkú smotanu.
Prvý výrobca šumivého vína na Sovensku, Hubert, presunul svoj závod z Bratislavy do Serede. Znalci za jeho najlepší produkt považujú Johann E. Hubert Extra Dry Cuvée Exclusive. Vonia po mede a zrelom tropickom ovocí. Naša šumivá cesta za najlepšímí sektami sa skončí v Nitre, kde ochutnáme sekt Pálff y Brut. Bublinková lahôdka voňajúca po zelených limetkách a jablkách sa odporúča k zrelým smotanovým syrom alebo mastnejším rybám s krémovými omáčkami.
Členenie šumivého vína podľa obsahu cukru
Brut nature (prírodne surové) - menej ako 3 g.l−1 cukru
Extra brut (obzvlášť surové) - 0–6 g.l−1 cukru
Brut (surové) - do 15 g.l−1 cukru
Extra dry (obzvlášť suché) - 12–20 g.l−1 cukru
Sec (suché) - 17–35 g.l−1 cukru
Demi-sec (polosuché) - 33–50 g.l−1 cukru
Doux (sladké) - viac ako 50 g.l−1 cukru
Vínne stretnutia
8. 5. 2010 - Degustácia vín v hradných pivniciach na Červenom Kameni
15. 5. 2010 - Festival vín na námestí v Modre
21. 5. 2010 - Otvorené pivnice na sv. Urbana, Malokarpatská vínna cesta Bratislava - Trnava
Autor: Eva Kelley