Cesta za bublinkami

Na rozdiel od iných druhov vín, šumivým nezapíjame žiaľ, spája sa len s príjemnými udalosťami.

Takmer pred tristo rokmi vo francúzskej oblasti Champagne objavil dnes najznámejšie šumivé víno benediktínsky mních don Th ierry Ruinartom. Osviežujúci bublinkový zázrak nazývaný šampanské sa veľmi rýchlo začal vyvážať do celého sveta. Nie náhodou aj výrok „za všetkým hľadaj ženu“ pochádza z Francúzska a výroba šumivého vína na Slovensku by sa bez lásky k žene možno ani nezačala. Keď sa zranený napoleonský vojak J. E. Hubert vracal z ruskej vojny, zamiloval sa vo vtedajšom Prešporku do zdravotnej sestry. Okrem nej mu učarovalo aj malokarpatské víno, a tak sa rozhodol založiť v Bratislave prvý závod produkujúci šumivé víno francúzskou technológiou. Neskôr prevzal jeho vedenie Hubertov syn Heinrich a postupne až do päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia bolo založených asi pätnásť väčších či menších závodov vyrábajúcich šumivé víno.

Šampanské, šumivé, sekt ...

Naše šumivé víno nemôžeme nazývať šampanským. Champagne je víno pochádzajúce výhradne z francúzskej vínnej oblasti, pre všetky ostatné šumivé vína z Francúzska sa používa názov Crémant. Vína s obsahom bubliniek vyrobené v Nemecku, Rakúsku, na Slovensku či v Česku sa označujú názvom sekt (seco, secco). Kvalitatívne je šumivé víno porovnateľné s pravým šampanským. Metódy jeho výroby sú totožné. Slovenský sekt obr_01.jpgHubert Club Brut bol na výstave vín v Paríži Vinalies Internationales 2005 ocenený striebornou medailou.

Spočiatku sa šumivé víno podávalo v porcelánových miskách, vo Francúzsku výhradne v keramike z manufaktúry Sévres, ktorá je hádam najznámejším dedičstvom madame Pompadour. V miskách sa však víno rýchlo zohrialo a stratilo vôňu aj perlivosť. Preto sa ujali typické sklenené kalichy v tvare tulipánu či fl auty. Iba v nich vyniknú unikátna farba, hustota peny, špecifi cká vôňa a v neposlednom rade originálna chuť každého kvalitného sektu.

Šumivá vínna cesta

Nie, toto nie je ofi ciálny názov jednej zo šiestich slovenských vínnych ciest. Ak chceme ochutnať naše najlepšie sekty, musíme si naplánovať vlastnú – teda šumivú. Začneme v hlavnom meste. Vínne pivnice, ktoré ponúkajú aj tento špecifi cký druh vína, nájdete hlavne v Rači. Od výrobcu Villa Vino Rača tu nájdete sekt s honosným názvom Château Palugyay Sekt Blanc Brut. Jeho chuť je výraznejšia ako vôňa zrelých jabĺk.

Z Rače sa presunieme do známeho malokarpatského vinárskeho mesta Pezinok. obr_02.jpgVínoték, vinárskych domov či vinární tam nájdeme veľa, je na každom z nás, akú atmosféru pri popíjaní sektu uprednostníme. Známy a uznávaný miestny výrobca sektu je Hacaj, Pezinok, konkrétne jeho produkt Rizling rýnsky 2006 Brut. K tradičnému šampanskému má vôňou najbližšie Sekt Matyšák, tiež z Pezinka. Pri jeho popíjaní chuťové bunky určite rozoznajú kandizovanú mandarínku, nakladané jablká aj sladkú smotanu.

Prvý výrobca šumivého vína na Sovensku, Hubert, presunul svoj závod z Bratislavy do Serede. Znalci za jeho najlepší produkt považujú Johann E. Hubert Extra Dry Cuvée Exclusive. Vonia po mede a zrelom tropickom ovocí. Naša šumivá cesta za najlepšímí sektami sa skončí v Nitre, kde ochutnáme sekt Pálff y Brut. Bublinková lahôdka voňajúca po zelených limetkách a jablkách sa odporúča k zrelým smotanovým syrom alebo mastnejším rybám s krémovými omáčkami.

Členenie šumivého vína podľa obsahu cukru
  • Brut nature (prírodne surové) - menej ako 3 g.l−1 cukru
  • Extra brut (obzvlášť surové) - 0–6 g.l−1 cukru
  • Brut (surové) - do 15 g.l−1 cukru
  • Extra dry (obzvlášť suché) - 12–20 g.l−1 cukru
  • Sec (suché) - 17–35 g.l−1 cukru
  • Demi-sec (polosuché) - 33–50 g.l−1 cukru
  • Doux (sladké) - viac ako 50 g.l−1 cukru
Vínne stretnutia
  • 8. 5. 2010 - Degustácia vín v hradných pivniciach na Červenom Kameni
  • 15. 5. 2010 - Festival vín na námestí v Modre
  • 21. 5. 2010 - Otvorené pivnice na sv. Urbana, Malokarpatská vínna cesta Bratislava - Trnava

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 16 070
  2. Moskva alebo Petrohrad? 6 388
  3. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 292
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 130
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 378
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 941
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 881
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 718
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 638
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 496

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?