Čo so sebou na piknik?

Jedlo vždy chutí lepšie vonku. Stačí si urobiť výlet do lesa alebo prestrieť záhradný stôl a naservírovať naše piknikové špeciality.

Bageta s bravčovým stehnom a gruyérovou omeletou
suroviny na 1 porciu

1/3 bochníka chrumkavej bagety
celozrnná horčica
2 vajíčka
2 ČL vody
1/2 -1 ČL masla
1/2 šálky pokrájaného údeného bravčového stehna alebo údenej šunky
1/4 šálky postrúhaného syra gruyére
soľ
mleté čierne korenie
potočnica alebo žerucha

Prekrojte napoly bagetu a jednu stranu potrite horčicou. Vyšľahajte spolu vajíčka a vodu. Zahrejte maslo na teflónovej panvici nad stredným plameňom. Keď dostane zlatohnedú farbu, prilejte vajíčka. Použite drevenú varechu tak, aby sa vajíčka rovnomerne rozliali po panvici. Opečte vajíčka z oboch strán. Posypte bravčovým stehnom alebo šunkou a syrom gruyére a okoreňte. Hotovú omeletu preložte, vyberte z panvice a dajte na bagetu. Posypte žeruchou a servírujte.

Polievka z bielej fazule s bazalkou a paradajkami
suroviny na 4 - 6 porcií

2 PL olivového oleja
2 ČL podrveného cesnaku
4 plechovky bielej fazule
soľ
mleté čierne korenie
2 šálky ľahkého zeleninového alebo kuracieho vývaru
4-5 PL citrónovej šťavy
Na bazalkový olej:
15 g bazalkových lístkov
1/4 šálky olivového oleja
Na servírovanie:
4 PL nasekaných paradajok
2 PL červenej cibule
lístky bazalky

Jemne zohrejte olej na panvici, pridajte cesnak. Len čo začne naberať svetlozlatú farbu, vmiešajte fazuľu a štipku soli. Prikryte a nechajte dusiť 5 minút. Pridajte vývar a duste ďalších 5 minút. Miešajte, kým polievka nie je hladká, potom pridajte citrónovú šťavu a okoreňte soľou a korením. Nechajte vychladnúť v chladničke. Zmiešajte bazalku s olivovým olejom a trochou korenia. Na servírovanie rozdeľte polievku na taniere a ozdobte posekanými paradajkami a červenou cibuľou. Prelejte trochou bazalkového oleja a posypte bazalkovými lístkami.

Letný šalát s hriankovou pitou, fetou a olivami
suroviny na 4 - 6 porcií

obr_03.jpg2 pita placky
1 strúčik podrveného cesnaku
2 PL olivového oleja
2 ČL sušeného oregana alebo tymianu
soľ
1 dlhá uhorka
3 - 4 sladké papriky
4 paradajky
200 g nakladanej fety
1 zväzok jarnej cibuľky
1 rímsky šalát
200 g olív
1/3 šálky nahrubo posekaných bylín (zmes mäty, pertžlenovej vňate, kôpru a koriandra)
Na dresing:
3 PL citrónovej šťavy
1/2 šálky olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie

Rozdeľte pity na polovice, aby tvorili 2 kruhy. Rozrežte ich napoly, potom každú na 8 dielikov. Potrite olivovým olejom plech, posypte cesnakom, pridajte kúsky pity a posypte oreganom alebo tymianom a osoľte. Pečte pri 180°C asi 8 minút, kým nie sú zlaté a chrumkavé. Nakrájajte uhorku na kusy, osoľte a dajte do sitka odkvapkať na 20 minút. Odstráňte z paprík stopky a jadierka a spolu s paradajkami a fetou ich nakrájajte na veľké kusy. Nakrájajte jarnú cibuľku. Natrhajte šalát na veľké kusy a dajte do servírovacej misy. Zmiešajte s ostatnou zeleninou, olivami, fetou, jarnou cibuľkou, posekanými bylinkami a hriankami. Zmiešajte ingrediencie na dresing a okoreňte podľa chuti. Polejte šalát dresingom a premiešajte.

Šalát z grilovaného steaku, baklažánu a cukety
suroviny na 4 - 6 porcií

obr_05.jpg1/2 šálky olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
8 tenkých sardelových filet, pokrájaných
2 - 3 PL posekaného talianskeho petržlenu
3 PL octu
mleté čierne korenie
350 g cukiet
3 - 4 malé baklažány
olivový olej
soľ
500 g steakov z hovädzej sviečkovice
Na servírovanie:
600 g malých stredomorských zemiakov, prepolených a uvarených
140 g rokety

Zmiešajte olivový olej, cesnak, sardely, petržlen, ocot a okoreňte čiernym korením. Odložte nabok. Nakrájajte cukety pozdĺžne na 4 tenké pásiky. Odstráňte stopky a listy baklažánov a rozrežte ich pozdĺžne na rovnakú hrúbku ako cukety.
Na grilovanie: Uložte zeleninu do jednej vrstvy na zľahka naolejovanú sklápaciu mriežku. Grilujte nad horúcimi uhlíkmi niekoľko minút z každej strany, kým sa zelenina nezačne zľahka pripaľovať. Vysypte na tácku a okoreňte soľou a korením. Potrite mäso troškou oleja a grilujte 1 - 2 minúty z každej strany do polosurova. Okoreňte a nechajte odležať 5 minút, potom natenko nakrájate.
Na platňu: Zahrejte zľahka namastenú grilovaciu panvicu, kým nie je veľmi horúca. Grilujte cukety a baklažány v jednej vrstve, obráťte ich kliešťami, keď sa začnú pripaľovať. Okoreňte soľou a korením. Dogrilujte mäso domäkka.
Na servírovanie: Premiešajte uvarené zemiaky s polovicou dresingu. Premiešajte baklažány, cukety a nakrájané steaky s druhou polovicou dresingu. Dajte zemiaky na veľkú misu a posypte roketou, potom pridajte steaky a zeleninu.

Nektarinkový koláčik so škoricou a kyslou smotanou
suroviny na 6 porcií

obr_04.jpg400 g hotového odpaľovaného cesta
4 PL cukru
6 - 7 nektariniek, nakrájaných na tenké pásiky
1 PL škorice
Na servírovanie:
250 g hustej kyslej smotany

Rozbaľte cesto a rozložte ho na plech. Posypte ho 1 polievkovou lyžicou cukru. Naaranžujte nektarinky do prekrývajúcich sa radov a posypte zvyšným cukrom a škoricou. Pečte pri 180°C 30 - 45 minút alebo kým nie je cesto zlaté a chrumkavé. Servírujte pri izbovej teplote s kyslou smotanou.

Náš tip - Riad na piknik:

Najlepšie vám poslúži súprava plastového riadu vrátane príborov a téglikov na pitie. Takmer nič nevážia a ľahko sa poskladajú tak, že vám zaberú minimum miesta. Jedlo by ste mali mať v uzavretej nádobe, do ktorej sa nedostane hmyz.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  4. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  6. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  7. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  8. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  9. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  10. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 15 691
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 11 303
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 580
  4. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 950
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 276
  6. Kam do tepla v januári? 2 207
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 904
  8. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 547
  9. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 1 418
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 266

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Stretol som desiatky posadnutých, tvrdí exorcista

Exorcista problémy nevyrieši, vraví psychiater.

KULTÚRA

O smrti speváčky The Cranberries špekulujú

Záhadným spôsobom zrušila aj koncert v Bratislave.

ŠPORT

Mal Sagan bojovať o víťazstvo? Dilemu Bory rozhodla smola kolegu

Na úvod Tour Down Under skončil tretí.

SVET

Žantovský: Zeman nič nedokázal a nič po ňom neostane

Aj keby bol Babiš niečo medzi Ježišom a Havlom, ohrozuje demokraciu, hovorí.

Neprehliadnite tiež

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.

Čo si mala oblečené? V belgickom múzeu vystavujú šaty znásilnených žien

Výstava má poukázať na fakt, že príčinou násilia nie je to, čo má človek oblečené.