Bageta s bravčovým stehnom a gruyérovou omeletou
suroviny na 1 porciu
1/3 bochníka chrumkavej bagety
celozrnná horčica
2 vajíčka
2 ČL vody
1/2 -1 ČL masla
1/2 šálky pokrájaného údeného bravčového stehna alebo údenej šunky
1/4 šálky postrúhaného syra gruyére
soľ
mleté čierne korenie
potočnica alebo žerucha
Prekrojte napoly bagetu a jednu stranu potrite horčicou. Vyšľahajte spolu vajíčka a vodu. Zahrejte maslo na teflónovej panvici nad stredným plameňom. Keď dostane zlatohnedú farbu, prilejte vajíčka. Použite drevenú varechu tak, aby sa vajíčka rovnomerne rozliali po panvici. Opečte vajíčka z oboch strán. Posypte bravčovým stehnom alebo šunkou a syrom gruyére a okoreňte. Hotovú omeletu preložte, vyberte z panvice a dajte na bagetu. Posypte žeruchou a servírujte.
Polievka z bielej fazule s bazalkou a paradajkami
suroviny na 4 - 6 porcií
2 PL olivového oleja
2 ČL podrveného cesnaku
4 plechovky bielej fazule
soľ
mleté čierne korenie
2 šálky ľahkého zeleninového alebo kuracieho vývaru
4-5 PL citrónovej šťavy
Na bazalkový olej:
15 g bazalkových lístkov
1/4 šálky olivového oleja
Na servírovanie:
4 PL nasekaných paradajok
2 PL červenej cibule
lístky bazalky
Jemne zohrejte olej na panvici, pridajte cesnak. Len čo začne naberať svetlozlatú farbu, vmiešajte fazuľu a štipku soli. Prikryte a nechajte dusiť 5 minút. Pridajte vývar a duste ďalších 5 minút. Miešajte, kým polievka nie je hladká, potom pridajte citrónovú šťavu a okoreňte soľou a korením. Nechajte vychladnúť v chladničke. Zmiešajte bazalku s olivovým olejom a trochou korenia. Na servírovanie rozdeľte polievku na taniere a ozdobte posekanými paradajkami a červenou cibuľou. Prelejte trochou bazalkového oleja a posypte bazalkovými lístkami.
Letný šalát s hriankovou pitou, fetou a olivami
suroviny na 4 - 6 porcií
2 pita placky
1 strúčik podrveného cesnaku
2 PL olivového oleja
2 ČL sušeného oregana alebo tymianu
soľ
1 dlhá uhorka
3 - 4 sladké papriky
4 paradajky
200 g nakladanej fety
1 zväzok jarnej cibuľky
1 rímsky šalát
200 g olív
1/3 šálky nahrubo posekaných bylín (zmes mäty, pertžlenovej vňate, kôpru a koriandra)
Na dresing:
3 PL citrónovej šťavy
1/2 šálky olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
Rozdeľte pity na polovice, aby tvorili 2 kruhy. Rozrežte ich napoly, potom každú na 8 dielikov. Potrite olivovým olejom plech, posypte cesnakom, pridajte kúsky pity a posypte oreganom alebo tymianom a osoľte. Pečte pri 180°C asi 8 minút, kým nie sú zlaté a chrumkavé. Nakrájajte uhorku na kusy, osoľte a dajte do sitka odkvapkať na 20 minút. Odstráňte z paprík stopky a jadierka a spolu s paradajkami a fetou ich nakrájajte na veľké kusy. Nakrájajte jarnú cibuľku. Natrhajte šalát na veľké kusy a dajte do servírovacej misy. Zmiešajte s ostatnou zeleninou, olivami, fetou, jarnou cibuľkou, posekanými bylinkami a hriankami. Zmiešajte ingrediencie na dresing a okoreňte podľa chuti. Polejte šalát dresingom a premiešajte.
Šalát z grilovaného steaku, baklažánu a cukety
suroviny na 4 - 6 porcií
1/2 šálky olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
8 tenkých sardelových filet, pokrájaných
2 - 3 PL posekaného talianskeho petržlenu
3 PL octu
mleté čierne korenie
350 g cukiet
3 - 4 malé baklažány
olivový olej
soľ
500 g steakov z hovädzej sviečkovice
Na servírovanie:
600 g malých stredomorských zemiakov, prepolených a uvarených
140 g rokety
Zmiešajte olivový olej, cesnak, sardely, petržlen, ocot a okoreňte čiernym korením. Odložte nabok. Nakrájajte cukety pozdĺžne na 4 tenké pásiky. Odstráňte stopky a listy baklažánov a rozrežte ich pozdĺžne na rovnakú hrúbku ako cukety.
Na grilovanie: Uložte zeleninu do jednej vrstvy na zľahka naolejovanú sklápaciu mriežku. Grilujte nad horúcimi uhlíkmi niekoľko minút z každej strany, kým sa zelenina nezačne zľahka pripaľovať. Vysypte na tácku a okoreňte soľou a korením. Potrite mäso troškou oleja a grilujte 1 - 2 minúty z každej strany do polosurova. Okoreňte a nechajte odležať 5 minút, potom natenko nakrájate.
Na platňu: Zahrejte zľahka namastenú grilovaciu panvicu, kým nie je veľmi horúca. Grilujte cukety a baklažány v jednej vrstve, obráťte ich kliešťami, keď sa začnú pripaľovať. Okoreňte soľou a korením. Dogrilujte mäso domäkka.
Na servírovanie: Premiešajte uvarené zemiaky s polovicou dresingu. Premiešajte baklažány, cukety a nakrájané steaky s druhou polovicou dresingu. Dajte zemiaky na veľkú misu a posypte roketou, potom pridajte steaky a zeleninu.
Nektarinkový koláčik so škoricou a kyslou smotanou
suroviny na 6 porcií
400 g hotového odpaľovaného cesta
4 PL cukru
6 - 7 nektariniek, nakrájaných na tenké pásiky
1 PL škorice
Na servírovanie:
250 g hustej kyslej smotany
Rozbaľte cesto a rozložte ho na plech. Posypte ho 1 polievkovou lyžicou cukru. Naaranžujte nektarinky do prekrývajúcich sa radov a posypte zvyšným cukrom a škoricou. Pečte pri 180°C 30 - 45 minút alebo kým nie je cesto zlaté a chrumkavé. Servírujte pri izbovej teplote s kyslou smotanou.
Náš tip - Riad na piknik:
Najlepšie vám poslúži súprava plastového riadu vrátane príborov a téglikov na pitie. Takmer nič nevážia a ľahko sa poskladajú tak, že vám zaberú minimum miesta. Jedlo by ste mali mať v uzavretej nádobe, do ktorej sa nedostane hmyz.