SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Čo so sebou na piknik?

Jedlo vždy chutí lepšie vonku. Stačí si urobiť výlet do lesa alebo prestrieť záhradný stôl a naservírovať naše piknikové špeciality.

Bageta s bravčovým stehnom a gruyérovou omeletou
suroviny na 1 porciu

1/3 bochníka chrumkavej bagety
celozrnná horčica
2 vajíčka
2 ČL vody
1/2 -1 ČL masla
1/2 šálky pokrájaného údeného bravčového stehna alebo údenej šunky
1/4 šálky postrúhaného syra gruyére
soľ
mleté čierne korenie
potočnica alebo žerucha

Prekrojte napoly bagetu a jednu stranu potrite horčicou. Vyšľahajte spolu vajíčka a vodu. Zahrejte maslo na teflónovej panvici nad stredným plameňom. Keď dostane zlatohnedú farbu, prilejte vajíčka. Použite drevenú varechu tak, aby sa vajíčka rovnomerne rozliali po panvici. Opečte vajíčka z oboch strán. Posypte bravčovým stehnom alebo šunkou a syrom gruyére a okoreňte. Hotovú omeletu preložte, vyberte z panvice a dajte na bagetu. Posypte žeruchou a servírujte.

Polievka z bielej fazule s bazalkou a paradajkami
suroviny na 4 - 6 porcií

2 PL olivového oleja
2 ČL podrveného cesnaku
4 plechovky bielej fazule
soľ
mleté čierne korenie
2 šálky ľahkého zeleninového alebo kuracieho vývaru
4-5 PL citrónovej šťavy
Na bazalkový olej:
15 g bazalkových lístkov
1/4 šálky olivového oleja
Na servírovanie:
4 PL nasekaných paradajok
2 PL červenej cibule
lístky bazalky

Jemne zohrejte olej na panvici, pridajte cesnak. Len čo začne naberať svetlozlatú farbu, vmiešajte fazuľu a štipku soli. Prikryte a nechajte dusiť 5 minút. Pridajte vývar a duste ďalších 5 minút. Miešajte, kým polievka nie je hladká, potom pridajte citrónovú šťavu a okoreňte soľou a korením. Nechajte vychladnúť v chladničke. Zmiešajte bazalku s olivovým olejom a trochou korenia. Na servírovanie rozdeľte polievku na taniere a ozdobte posekanými paradajkami a červenou cibuľou. Prelejte trochou bazalkového oleja a posypte bazalkovými lístkami.

Letný šalát s hriankovou pitou, fetou a olivami
suroviny na 4 - 6 porcií

obr_03.jpg2 pita placky
1 strúčik podrveného cesnaku
2 PL olivového oleja
2 ČL sušeného oregana alebo tymianu
soľ
1 dlhá uhorka
3 - 4 sladké papriky
4 paradajky
200 g nakladanej fety
1 zväzok jarnej cibuľky
1 rímsky šalát
200 g olív
1/3 šálky nahrubo posekaných bylín (zmes mäty, pertžlenovej vňate, kôpru a koriandra)
Na dresing:
3 PL citrónovej šťavy
1/2 šálky olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie

Rozdeľte pity na polovice, aby tvorili 2 kruhy. Rozrežte ich napoly, potom každú na 8 dielikov. Potrite olivovým olejom plech, posypte cesnakom, pridajte kúsky pity a posypte oreganom alebo tymianom a osoľte. Pečte pri 180°C asi 8 minút, kým nie sú zlaté a chrumkavé. Nakrájajte uhorku na kusy, osoľte a dajte do sitka odkvapkať na 20 minút. Odstráňte z paprík stopky a jadierka a spolu s paradajkami a fetou ich nakrájajte na veľké kusy. Nakrájajte jarnú cibuľku. Natrhajte šalát na veľké kusy a dajte do servírovacej misy. Zmiešajte s ostatnou zeleninou, olivami, fetou, jarnou cibuľkou, posekanými bylinkami a hriankami. Zmiešajte ingrediencie na dresing a okoreňte podľa chuti. Polejte šalát dresingom a premiešajte.

Šalát z grilovaného steaku, baklažánu a cukety
suroviny na 4 - 6 porcií

obr_05.jpg1/2 šálky olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
8 tenkých sardelových filet, pokrájaných
2 - 3 PL posekaného talianskeho petržlenu
3 PL octu
mleté čierne korenie
350 g cukiet
3 - 4 malé baklažány
olivový olej
soľ
500 g steakov z hovädzej sviečkovice
Na servírovanie:
600 g malých stredomorských zemiakov, prepolených a uvarených
140 g rokety

Zmiešajte olivový olej, cesnak, sardely, petržlen, ocot a okoreňte čiernym korením. Odložte nabok. Nakrájajte cukety pozdĺžne na 4 tenké pásiky. Odstráňte stopky a listy baklažánov a rozrežte ich pozdĺžne na rovnakú hrúbku ako cukety.
Na grilovanie: Uložte zeleninu do jednej vrstvy na zľahka naolejovanú sklápaciu mriežku. Grilujte nad horúcimi uhlíkmi niekoľko minút z každej strany, kým sa zelenina nezačne zľahka pripaľovať. Vysypte na tácku a okoreňte soľou a korením. Potrite mäso troškou oleja a grilujte 1 - 2 minúty z každej strany do polosurova. Okoreňte a nechajte odležať 5 minút, potom natenko nakrájate.
Na platňu: Zahrejte zľahka namastenú grilovaciu panvicu, kým nie je veľmi horúca. Grilujte cukety a baklažány v jednej vrstve, obráťte ich kliešťami, keď sa začnú pripaľovať. Okoreňte soľou a korením. Dogrilujte mäso domäkka.
Na servírovanie: Premiešajte uvarené zemiaky s polovicou dresingu. Premiešajte baklažány, cukety a nakrájané steaky s druhou polovicou dresingu. Dajte zemiaky na veľkú misu a posypte roketou, potom pridajte steaky a zeleninu.

Nektarinkový koláčik so škoricou a kyslou smotanou
suroviny na 6 porcií

obr_04.jpg400 g hotového odpaľovaného cesta
4 PL cukru
6 - 7 nektariniek, nakrájaných na tenké pásiky
1 PL škorice
Na servírovanie:
250 g hustej kyslej smotany

Rozbaľte cesto a rozložte ho na plech. Posypte ho 1 polievkovou lyžicou cukru. Naaranžujte nektarinky do prekrývajúcich sa radov a posypte zvyšným cukrom a škoricou. Pečte pri 180°C 30 - 45 minút alebo kým nie je cesto zlaté a chrumkavé. Servírujte pri izbovej teplote s kyslou smotanou.

Náš tip - Riad na piknik:

Najlepšie vám poslúži súprava plastového riadu vrátane príborov a téglikov na pitie. Takmer nič nevážia a ľahko sa poskladajú tak, že vám zaberú minimum miesta. Jedlo by ste mali mať v uzavretej nádobe, do ktorej sa nedostane hmyz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 663
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 246
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 105
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 322
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 988
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 035
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 340
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 948
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 711
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Snímka z odberového miesta v športovej hale v Pezinku počas celoplošného  skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

8 h
Petra Vlhová po zjazde v Crans Montane.

Slovenka obsadila siedme miesto.

50m
Daniel Lipšic.

Poslanci zabudli neprokurátorom umožniť, aby požiadali o previerku.

18 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

20 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt