SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Čo so sebou na piknik?

Jedlo vždy chutí lepšie vonku. Stačí si urobiť výlet do lesa alebo prestrieť záhradný stôl a naservírovať naše piknikové špeciality.

Bageta s bravčovým stehnom a gruyérovou omeletou
suroviny na 1 porciu

1/3 bochníka chrumkavej bagety
celozrnná horčica
2 vajíčka
2 ČL vody
1/2 -1 ČL masla
1/2 šálky pokrájaného údeného bravčového stehna alebo údenej šunky
1/4 šálky postrúhaného syra gruyére
soľ
mleté čierne korenie
potočnica alebo žerucha

Prekrojte napoly bagetu a jednu stranu potrite horčicou. Vyšľahajte spolu vajíčka a vodu. Zahrejte maslo na teflónovej panvici nad stredným plameňom. Keď dostane zlatohnedú farbu, prilejte vajíčka. Použite drevenú varechu tak, aby sa vajíčka rovnomerne rozliali po panvici. Opečte vajíčka z oboch strán. Posypte bravčovým stehnom alebo šunkou a syrom gruyére a okoreňte. Hotovú omeletu preložte, vyberte z panvice a dajte na bagetu. Posypte žeruchou a servírujte.

Polievka z bielej fazule s bazalkou a paradajkami
suroviny na 4 - 6 porcií

2 PL olivového oleja
2 ČL podrveného cesnaku
4 plechovky bielej fazule
soľ
mleté čierne korenie
2 šálky ľahkého zeleninového alebo kuracieho vývaru
4-5 PL citrónovej šťavy
Na bazalkový olej:
15 g bazalkových lístkov
1/4 šálky olivového oleja
Na servírovanie:
4 PL nasekaných paradajok
2 PL červenej cibule
lístky bazalky

Jemne zohrejte olej na panvici, pridajte cesnak. Len čo začne naberať svetlozlatú farbu, vmiešajte fazuľu a štipku soli. Prikryte a nechajte dusiť 5 minút. Pridajte vývar a duste ďalších 5 minút. Miešajte, kým polievka nie je hladká, potom pridajte citrónovú šťavu a okoreňte soľou a korením. Nechajte vychladnúť v chladničke. Zmiešajte bazalku s olivovým olejom a trochou korenia. Na servírovanie rozdeľte polievku na taniere a ozdobte posekanými paradajkami a červenou cibuľou. Prelejte trochou bazalkového oleja a posypte bazalkovými lístkami.

Letný šalát s hriankovou pitou, fetou a olivami
suroviny na 4 - 6 porcií

obr_03.jpg2 pita placky
1 strúčik podrveného cesnaku
2 PL olivového oleja
2 ČL sušeného oregana alebo tymianu
soľ
1 dlhá uhorka
3 - 4 sladké papriky
4 paradajky
200 g nakladanej fety
1 zväzok jarnej cibuľky
1 rímsky šalát
200 g olív
1/3 šálky nahrubo posekaných bylín (zmes mäty, pertžlenovej vňate, kôpru a koriandra)
Na dresing:
3 PL citrónovej šťavy
1/2 šálky olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie

Rozdeľte pity na polovice, aby tvorili 2 kruhy. Rozrežte ich napoly, potom každú na 8 dielikov. Potrite olivovým olejom plech, posypte cesnakom, pridajte kúsky pity a posypte oreganom alebo tymianom a osoľte. Pečte pri 180°C asi 8 minút, kým nie sú zlaté a chrumkavé. Nakrájajte uhorku na kusy, osoľte a dajte do sitka odkvapkať na 20 minút. Odstráňte z paprík stopky a jadierka a spolu s paradajkami a fetou ich nakrájajte na veľké kusy. Nakrájajte jarnú cibuľku. Natrhajte šalát na veľké kusy a dajte do servírovacej misy. Zmiešajte s ostatnou zeleninou, olivami, fetou, jarnou cibuľkou, posekanými bylinkami a hriankami. Zmiešajte ingrediencie na dresing a okoreňte podľa chuti. Polejte šalát dresingom a premiešajte.

Šalát z grilovaného steaku, baklažánu a cukety
suroviny na 4 - 6 porcií

obr_05.jpg1/2 šálky olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
8 tenkých sardelových filet, pokrájaných
2 - 3 PL posekaného talianskeho petržlenu
3 PL octu
mleté čierne korenie
350 g cukiet
3 - 4 malé baklažány
olivový olej
soľ
500 g steakov z hovädzej sviečkovice
Na servírovanie:
600 g malých stredomorských zemiakov, prepolených a uvarených
140 g rokety

Zmiešajte olivový olej, cesnak, sardely, petržlen, ocot a okoreňte čiernym korením. Odložte nabok. Nakrájajte cukety pozdĺžne na 4 tenké pásiky. Odstráňte stopky a listy baklažánov a rozrežte ich pozdĺžne na rovnakú hrúbku ako cukety.
Na grilovanie: Uložte zeleninu do jednej vrstvy na zľahka naolejovanú sklápaciu mriežku. Grilujte nad horúcimi uhlíkmi niekoľko minút z každej strany, kým sa zelenina nezačne zľahka pripaľovať. Vysypte na tácku a okoreňte soľou a korením. Potrite mäso troškou oleja a grilujte 1 - 2 minúty z každej strany do polosurova. Okoreňte a nechajte odležať 5 minút, potom natenko nakrájate.
Na platňu: Zahrejte zľahka namastenú grilovaciu panvicu, kým nie je veľmi horúca. Grilujte cukety a baklažány v jednej vrstve, obráťte ich kliešťami, keď sa začnú pripaľovať. Okoreňte soľou a korením. Dogrilujte mäso domäkka.
Na servírovanie: Premiešajte uvarené zemiaky s polovicou dresingu. Premiešajte baklažány, cukety a nakrájané steaky s druhou polovicou dresingu. Dajte zemiaky na veľkú misu a posypte roketou, potom pridajte steaky a zeleninu.

Nektarinkový koláčik so škoricou a kyslou smotanou
suroviny na 6 porcií

obr_04.jpg400 g hotového odpaľovaného cesta
4 PL cukru
6 - 7 nektariniek, nakrájaných na tenké pásiky
1 PL škorice
Na servírovanie:
250 g hustej kyslej smotany

Rozbaľte cesto a rozložte ho na plech. Posypte ho 1 polievkovou lyžicou cukru. Naaranžujte nektarinky do prekrývajúcich sa radov a posypte zvyšným cukrom a škoricou. Pečte pri 180°C 30 - 45 minút alebo kým nie je cesto zlaté a chrumkavé. Servírujte pri izbovej teplote s kyslou smotanou.

Náš tip - Riad na piknik:

Najlepšie vám poslúži súprava plastového riadu vrátane príborov a téglikov na pitie. Takmer nič nevážia a ľahko sa poskladajú tak, že vám zaberú minimum miesta. Jedlo by ste mali mať v uzavretej nádobe, do ktorej sa nedostane hmyz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 934
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 720
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 225
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 475
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 500
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 463
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 217
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 176
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 146
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 507
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 477
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 009
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 514
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 467
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 710
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 810
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 732
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Zatvoriť reklamu