SME

Čo so sebou na piknik?

Jedlo vždy chutí lepšie vonku. Stačí si urobiť výlet do lesa alebo prestrieť záhradný stôl a naservírovať naše piknikové špeciality.

Bageta s bravčovým stehnom a gruyérovou omeletou
suroviny na 1 porciu

1/3 bochníka chrumkavej bagety
celozrnná horčica
2 vajíčka
2 ČL vody
1/2 -1 ČL masla
1/2 šálky pokrájaného údeného bravčového stehna alebo údenej šunky
1/4 šálky postrúhaného syra gruyére
soľ
mleté čierne korenie
potočnica alebo žerucha

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prekrojte napoly bagetu a jednu stranu potrite horčicou. Vyšľahajte spolu vajíčka a vodu. Zahrejte maslo na teflónovej panvici nad stredným plameňom. Keď dostane zlatohnedú farbu, prilejte vajíčka. Použite drevenú varechu tak, aby sa vajíčka rovnomerne rozliali po panvici. Opečte vajíčka z oboch strán. Posypte bravčovým stehnom alebo šunkou a syrom gruyére a okoreňte. Hotovú omeletu preložte, vyberte z panvice a dajte na bagetu. Posypte žeruchou a servírujte.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka z bielej fazule s bazalkou a paradajkami
suroviny na 4 - 6 porcií

2 PL olivového oleja
2 ČL podrveného cesnaku
4 plechovky bielej fazule
soľ
mleté čierne korenie
2 šálky ľahkého zeleninového alebo kuracieho vývaru
4-5 PL citrónovej šťavy
Na bazalkový olej:
15 g bazalkových lístkov
1/4 šálky olivového oleja
Na servírovanie:
4 PL nasekaných paradajok
2 PL červenej cibule
lístky bazalky

Jemne zohrejte olej na panvici, pridajte cesnak. Len čo začne naberať svetlozlatú farbu, vmiešajte fazuľu a štipku soli. Prikryte a nechajte dusiť 5 minút. Pridajte vývar a duste ďalších 5 minút. Miešajte, kým polievka nie je hladká, potom pridajte citrónovú šťavu a okoreňte soľou a korením. Nechajte vychladnúť v chladničke. Zmiešajte bazalku s olivovým olejom a trochou korenia. Na servírovanie rozdeľte polievku na taniere a ozdobte posekanými paradajkami a červenou cibuľou. Prelejte trochou bazalkového oleja a posypte bazalkovými lístkami.

SkryťVypnúť reklamu

Letný šalát s hriankovou pitou, fetou a olivami
suroviny na 4 - 6 porcií

obr_03.jpg2 pita placky
1 strúčik podrveného cesnaku
2 PL olivového oleja
2 ČL sušeného oregana alebo tymianu
soľ
1 dlhá uhorka
3 - 4 sladké papriky
4 paradajky
200 g nakladanej fety
1 zväzok jarnej cibuľky
1 rímsky šalát
200 g olív
1/3 šálky nahrubo posekaných bylín (zmes mäty, pertžlenovej vňate, kôpru a koriandra)
Na dresing:
3 PL citrónovej šťavy
1/2 šálky olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie

Rozdeľte pity na polovice, aby tvorili 2 kruhy. Rozrežte ich napoly, potom každú na 8 dielikov. Potrite olivovým olejom plech, posypte cesnakom, pridajte kúsky pity a posypte oreganom alebo tymianom a osoľte. Pečte pri 180°C asi 8 minút, kým nie sú zlaté a chrumkavé. Nakrájajte uhorku na kusy, osoľte a dajte do sitka odkvapkať na 20 minút. Odstráňte z paprík stopky a jadierka a spolu s paradajkami a fetou ich nakrájajte na veľké kusy. Nakrájajte jarnú cibuľku. Natrhajte šalát na veľké kusy a dajte do servírovacej misy. Zmiešajte s ostatnou zeleninou, olivami, fetou, jarnou cibuľkou, posekanými bylinkami a hriankami. Zmiešajte ingrediencie na dresing a okoreňte podľa chuti. Polejte šalát dresingom a premiešajte.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát z grilovaného steaku, baklažánu a cukety
suroviny na 4 - 6 porcií

obr_05.jpg1/2 šálky olivového oleja
1 strúčik podrveného cesnaku
8 tenkých sardelových filet, pokrájaných
2 - 3 PL posekaného talianskeho petržlenu
3 PL octu
mleté čierne korenie
350 g cukiet
3 - 4 malé baklažány
olivový olej
soľ
500 g steakov z hovädzej sviečkovice
Na servírovanie:
600 g malých stredomorských zemiakov, prepolených a uvarených
140 g rokety

Zmiešajte olivový olej, cesnak, sardely, petržlen, ocot a okoreňte čiernym korením. Odložte nabok. Nakrájajte cukety pozdĺžne na 4 tenké pásiky. Odstráňte stopky a listy baklažánov a rozrežte ich pozdĺžne na rovnakú hrúbku ako cukety.
Na grilovanie: Uložte zeleninu do jednej vrstvy na zľahka naolejovanú sklápaciu mriežku. Grilujte nad horúcimi uhlíkmi niekoľko minút z každej strany, kým sa zelenina nezačne zľahka pripaľovať. Vysypte na tácku a okoreňte soľou a korením. Potrite mäso troškou oleja a grilujte 1 - 2 minúty z každej strany do polosurova. Okoreňte a nechajte odležať 5 minút, potom natenko nakrájate.
Na platňu: Zahrejte zľahka namastenú grilovaciu panvicu, kým nie je veľmi horúca. Grilujte cukety a baklažány v jednej vrstve, obráťte ich kliešťami, keď sa začnú pripaľovať. Okoreňte soľou a korením. Dogrilujte mäso domäkka.
Na servírovanie: Premiešajte uvarené zemiaky s polovicou dresingu. Premiešajte baklažány, cukety a nakrájané steaky s druhou polovicou dresingu. Dajte zemiaky na veľkú misu a posypte roketou, potom pridajte steaky a zeleninu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nektarinkový koláčik so škoricou a kyslou smotanou
suroviny na 6 porcií

obr_04.jpg400 g hotového odpaľovaného cesta
4 PL cukru
6 - 7 nektariniek, nakrájaných na tenké pásiky
1 PL škorice
Na servírovanie:
250 g hustej kyslej smotany

Rozbaľte cesto a rozložte ho na plech. Posypte ho 1 polievkovou lyžicou cukru. Naaranžujte nektarinky do prekrývajúcich sa radov a posypte zvyšným cukrom a škoricou. Pečte pri 180°C 30 - 45 minút alebo kým nie je cesto zlaté a chrumkavé. Servírujte pri izbovej teplote s kyslou smotanou.

Náš tip - Riad na piknik:

Najlepšie vám poslúži súprava plastového riadu vrátane príborov a téglikov na pitie. Takmer nič nevážia a ľahko sa poskladajú tak, že vám zaberú minimum miesta. Jedlo by ste mali mať v uzavretej nádobe, do ktorej sa nedostane hmyz.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  5. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  7. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  6. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 12 274
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 5 254
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 137
  4. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 4 631
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 2 823
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 289
  7. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 2 033
  8. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins 1 616
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 58 977
  2. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 23 860
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 21 327
  4. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 8 145
  5. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 7 856
  6. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 628
  7. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 6 381
  8. Ján Bilohuščin: "Svetu vládnu starí kreténi" 5 475
  1. Radko Mačuha: Chránime Slovanov, sme Brat za Brata.
  2. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  3. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  4. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  5. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  6. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  7. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  8. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
SkryťZatvoriť reklamu