SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Tipy na rýchlu večeru

Aj vy sa sťažujete, že po práci už nemáte dosť energie, aby ste vystávali hodiny nad sporákom? Inšpirujte sa našimi chutnými rýchlovkami. Ich príprava vám zaberie maximálne dvadsať minút.

Soufflé omelety

suroviny na 2 porcie

  • 30 ml olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • zmes pokrájanej zeleniny podľa vášho výberu
  • 4 veľké vajíčka, oddelené žĺtky od bielkov
  • čerstvá petržlenová vňať alebo nasekaná pažítka
  • 1/2 hrnčeka kozieho syra, nakrájaného

Zohrejte 25 ml olivového oleja na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a krátko poduste, potom pridajte zeleninu a za stáleho miešania pražte tri až päť minút. Odstavte nabok.

Vyšľahajte žĺtky. Pridajte petržlen.

V inej mise vyšľahajte bielka a opatrne primiešajte k žĺtkom. Zohrejte zvyšný olej na stredne veľkej panvici.

Skryť Vypnúť reklamu

Opražte vajíčka na miernom plameni, kým sa nezrazia. Posypte polovicu omelety syrom a zeleninou.

Preložte napoly pomocou plochej varechy, trochu pritlačte a servírujte.

Jahňacie kotlety s pšeničným šalátom

suroviny na 4 porcie

  • 4 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml olivového oleja
  • 8 jahňacích kotliet
  • 100 g celozrnnej pšenice bulgur
  • 1 červená cibuľa, najemno nakrájaná
  • 1/2 uhorky, nakrájanej na kocky
  • 4 paradajky, nakrájané na kocky
  • čerstvo posekaná mäta


obr_04.jpgZmiešajte cesnak, 20 ml citrónovej šťavy a 20 ml olivového oleja. Polejte zmesou kotlety a marinujte 15 minút.

Šalát: Opláchnite pšenicu bulgur v studenej vode. Sceďte ju a potom prelejte vriacou vodou. Odložte nabok na 15 až 20 minút, kým nezmäkne.

Potom primiešajte zvyšnú citrónovú šťavu a olej, cibuľu, uhorku, paradajky a mätu. Okoreňte podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilujte jahňacie kotlety na platňovej panvici alebo pečte na grile dve až štyri minúty z každej strany alebo kým nie sú prepečené podľa vašej chuti. Servírujte s pšeničným šalátom.

Lososové kebaby

suroviny na 4 porcie

  • 35 ml olivového oleja
  • zmes marockého korenia na marinádu
  • 500 g lososových steakov, zbavených kože a nakrájaných
  • 4-6 cukín
  • 1 červená paprika, zbavená semiačok a pokrájaná
  • šťava z jedného citróna

obr_03.jpgZmiešajte olivový olej a zmes marinádového korenia. Polejte tým rybu tak, aby sa dobre obalila v marináde.

Nakrájajte cukety na pásiky. Poduste vo vriacej vode minútu, potom sceďte. Nastoknite kocku červenej papriky na kebabovú ihlicu, potom omotajte pásiky cukety okolo kúskov ryby a napichujte na ihlicu. Každú ihlicu zakončite kockou sladkej papriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrite kebaby zvyšným olivovým olejom a grilujte na grile alebo v grilovacej panvici, kým sa ryba neprepečie. Pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte so šalátom.

Hubová šawarma (gyros)

suroviny na 4 porcie

  • 30 ml olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 250 g rôznych húb, pokrájaných na väčšie kusy
  • 2 strúčiky rozdrveného cesnaku
  • hrsť čerstvého nasekaného oregana
  • 4 placky pita
  • šalátová zelenina na dochutenie
  • 150 ml šalátu tzatziki


obr_01.jpgZohrejte olivový olej na veľkej panvici a poduste cibuľu do zlatohneda.

Pridajte huby a cesnak a duste zmes tri až štyri minúty, kým nezmäkne. Odstavte z plameňa.

Pridajte oregano a okoreňte podľa chuti soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.

Zahrejte placky pita a rozpoľte ich. Do každej pity dajte trochu šalátových ingrediencií, prikryte hubami a polejte tzatzikmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s kurčaťom a špargľou

suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín penne
  • 4 PL masla
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 4 filety z kuracích pŕs, pokrájané na kocky
  • 2 PL múky
  • 125 ml mlieka
  • 410 g plechovka špargle
  • hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • strúhaný parmezán alebo čedar


obr_02.jpgUvarte cestoviny vo vriacej vode domäkka a sceďte.

Zohrejte polovicu masla na panvici. Pridajte cibuľu a poduste dve minúty. Pridajte kurča a opražte ho za stáleho miešania na silnom plameni tri minúty. Odstavte panvicu z plameňa.

Zohrejte zvyšné maslo. Pridajte múku a pomiešajte. Pridávajte postupne mlieko a miešajte, aby sa neurobili hrudky.

Do takto pripravenej omáčky vlejte šťavu zo špargle. Miešajte nad plameňom, kým nezhustne.

Pridajte kurča, cibuľu, špargľu a petržlen. Vmiešajte do cestovín a okoreňte podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírujte posypané strúhaným parmezánom alebo čedarom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 421
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 173
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 771
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 396
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 878
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 257
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 911
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 533
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 456
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 091
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

8 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

6 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

6 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

13 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

20 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt