SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Tipy na rýchlu večeru

Aj vy sa sťažujete, že po práci už nemáte dosť energie, aby ste vystávali hodiny nad sporákom? Inšpirujte sa našimi chutnými rýchlovkami. Ich príprava vám zaberie maximálne dvadsať minút.

Soufflé omelety

suroviny na 2 porcie

  • 30 ml olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • zmes pokrájanej zeleniny podľa vášho výberu
  • 4 veľké vajíčka, oddelené žĺtky od bielkov
  • čerstvá petržlenová vňať alebo nasekaná pažítka
  • 1/2 hrnčeka kozieho syra, nakrájaného

Zohrejte 25 ml olivového oleja na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a krátko poduste, potom pridajte zeleninu a za stáleho miešania pražte tri až päť minút. Odstavte nabok.

Vyšľahajte žĺtky. Pridajte petržlen.

V inej mise vyšľahajte bielka a opatrne primiešajte k žĺtkom. Zohrejte zvyšný olej na stredne veľkej panvici.

Skryť Vypnúť reklamu

Opražte vajíčka na miernom plameni, kým sa nezrazia. Posypte polovicu omelety syrom a zeleninou.

Preložte napoly pomocou plochej varechy, trochu pritlačte a servírujte.

Jahňacie kotlety s pšeničným šalátom

suroviny na 4 porcie

  • 4 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml olivového oleja
  • 8 jahňacích kotliet
  • 100 g celozrnnej pšenice bulgur
  • 1 červená cibuľa, najemno nakrájaná
  • 1/2 uhorky, nakrájanej na kocky
  • 4 paradajky, nakrájané na kocky
  • čerstvo posekaná mäta


obr_04.jpgZmiešajte cesnak, 20 ml citrónovej šťavy a 20 ml olivového oleja. Polejte zmesou kotlety a marinujte 15 minút.

Šalát: Opláchnite pšenicu bulgur v studenej vode. Sceďte ju a potom prelejte vriacou vodou. Odložte nabok na 15 až 20 minút, kým nezmäkne.

Potom primiešajte zvyšnú citrónovú šťavu a olej, cibuľu, uhorku, paradajky a mätu. Okoreňte podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilujte jahňacie kotlety na platňovej panvici alebo pečte na grile dve až štyri minúty z každej strany alebo kým nie sú prepečené podľa vašej chuti. Servírujte s pšeničným šalátom.

Lososové kebaby

suroviny na 4 porcie

  • 35 ml olivového oleja
  • zmes marockého korenia na marinádu
  • 500 g lososových steakov, zbavených kože a nakrájaných
  • 4-6 cukín
  • 1 červená paprika, zbavená semiačok a pokrájaná
  • šťava z jedného citróna

obr_03.jpgZmiešajte olivový olej a zmes marinádového korenia. Polejte tým rybu tak, aby sa dobre obalila v marináde.

Nakrájajte cukety na pásiky. Poduste vo vriacej vode minútu, potom sceďte. Nastoknite kocku červenej papriky na kebabovú ihlicu, potom omotajte pásiky cukety okolo kúskov ryby a napichujte na ihlicu. Každú ihlicu zakončite kockou sladkej papriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrite kebaby zvyšným olivovým olejom a grilujte na grile alebo v grilovacej panvici, kým sa ryba neprepečie. Pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte so šalátom.

Hubová šawarma (gyros)

suroviny na 4 porcie

  • 30 ml olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 250 g rôznych húb, pokrájaných na väčšie kusy
  • 2 strúčiky rozdrveného cesnaku
  • hrsť čerstvého nasekaného oregana
  • 4 placky pita
  • šalátová zelenina na dochutenie
  • 150 ml šalátu tzatziki


obr_01.jpgZohrejte olivový olej na veľkej panvici a poduste cibuľu do zlatohneda.

Pridajte huby a cesnak a duste zmes tri až štyri minúty, kým nezmäkne. Odstavte z plameňa.

Pridajte oregano a okoreňte podľa chuti soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.

Zahrejte placky pita a rozpoľte ich. Do každej pity dajte trochu šalátových ingrediencií, prikryte hubami a polejte tzatzikmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s kurčaťom a špargľou

suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín penne
  • 4 PL masla
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 4 filety z kuracích pŕs, pokrájané na kocky
  • 2 PL múky
  • 125 ml mlieka
  • 410 g plechovka špargle
  • hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • strúhaný parmezán alebo čedar


obr_02.jpgUvarte cestoviny vo vriacej vode domäkka a sceďte.

Zohrejte polovicu masla na panvici. Pridajte cibuľu a poduste dve minúty. Pridajte kurča a opražte ho za stáleho miešania na silnom plameni tri minúty. Odstavte panvicu z plameňa.

Zohrejte zvyšné maslo. Pridajte múku a pomiešajte. Pridávajte postupne mlieko a miešajte, aby sa neurobili hrudky.

Do takto pripravenej omáčky vlejte šťavu zo špargle. Miešajte nad plameňom, kým nezhustne.

Pridajte kurča, cibuľu, špargľu a petržlen. Vmiešajte do cestovín a okoreňte podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírujte posypané strúhaným parmezánom alebo čedarom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 012
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 254
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 448
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 963
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 682
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 693
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 884
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 788
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 655
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 984
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie nielen môže bolieť, ale možno sa pri čakaní naň nakaziť. Ilustračná fotografia.
Dobré ráno

Dobré ráno: Monika Jankovská sa chce dohodnúť s políciou

Štátna tajomníčka zrejme chce spolupracovať.

Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Vždy sa dá počítať s vypätím všetkých síl

Krajčí počas testovania videl "silného ducha slovenského národa".

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas návštevy odberného miesta. v obci Nižná v okrese Tvrdošín.
Minister obrany Jaroslav Naď.

Neprehliadnite tiež

Priestor len pár metrov štvorcových. Drobné domy sú veľký fenomén

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou