Soufflé omelety
suroviny na 2 porcie
- 30 ml olivového oleja
- 1 nakrájaná cibuľa
- zmes pokrájanej zeleniny podľa vášho výberu
- 4 veľké vajíčka, oddelené žĺtky od bielkov
- čerstvá petržlenová vňať alebo nasekaná pažítka
- 1/2 hrnčeka kozieho syra, nakrájaného
Zohrejte 25 ml olivového oleja na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a krátko poduste, potom pridajte zeleninu a za stáleho miešania pražte tri až päť minút. Odstavte nabok.
Vyšľahajte žĺtky. Pridajte petržlen.
V inej mise vyšľahajte bielka a opatrne primiešajte k žĺtkom. Zohrejte zvyšný olej na stredne veľkej panvici.
Opražte vajíčka na miernom plameni, kým sa nezrazia. Posypte polovicu omelety syrom a zeleninou.
Preložte napoly pomocou plochej varechy, trochu pritlačte a servírujte.
Jahňacie kotlety s pšeničným šalátom
suroviny na 4 porcie
- 4 strúčiky roztlačeného cesnaku
- 50 ml citrónovej šťavy
- 100 ml olivového oleja
- 8 jahňacích kotliet
- 100 g celozrnnej pšenice bulgur
- 1 červená cibuľa, najemno nakrájaná
- 1/2 uhorky, nakrájanej na kocky
- 4 paradajky, nakrájané na kocky
- čerstvo posekaná mäta
Zmiešajte cesnak, 20 ml citrónovej šťavy a 20 ml olivového oleja. Polejte zmesou kotlety a marinujte 15 minút.
Šalát: Opláchnite pšenicu bulgur v studenej vode. Sceďte ju a potom prelejte vriacou vodou. Odložte nabok na 15 až 20 minút, kým nezmäkne.
Potom primiešajte zvyšnú citrónovú šťavu a olej, cibuľu, uhorku, paradajky a mätu. Okoreňte podľa chuti.
Grilujte jahňacie kotlety na platňovej panvici alebo pečte na grile dve až štyri minúty z každej strany alebo kým nie sú prepečené podľa vašej chuti. Servírujte s pšeničným šalátom.
Lososové kebaby
suroviny na 4 porcie
- 35 ml olivového oleja
- zmes marockého korenia na marinádu
- 500 g lososových steakov, zbavených kože a nakrájaných
- 4-6 cukín
- 1 červená paprika, zbavená semiačok a pokrájaná
- šťava z jedného citróna
Zmiešajte olivový olej a zmes marinádového korenia. Polejte tým rybu tak, aby sa dobre obalila v marináde.
Nakrájajte cukety na pásiky. Poduste vo vriacej vode minútu, potom sceďte. Nastoknite kocku červenej papriky na kebabovú ihlicu, potom omotajte pásiky cukety okolo kúskov ryby a napichujte na ihlicu. Každú ihlicu zakončite kockou sladkej papriky.
Potrite kebaby zvyšným olivovým olejom a grilujte na grile alebo v grilovacej panvici, kým sa ryba neprepečie. Pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte so šalátom.
Hubová šawarma (gyros)
suroviny na 4 porcie
- 30 ml olivového oleja
- 1 nakrájaná cibuľa
- 250 g rôznych húb, pokrájaných na väčšie kusy
- 2 strúčiky rozdrveného cesnaku
- hrsť čerstvého nasekaného oregana
- 4 placky pita
- šalátová zelenina na dochutenie
- 150 ml šalátu tzatziki
Zohrejte olivový olej na veľkej panvici a poduste cibuľu do zlatohneda.
Pridajte huby a cesnak a duste zmes tri až štyri minúty, kým nezmäkne. Odstavte z plameňa.
Pridajte oregano a okoreňte podľa chuti soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.
Zahrejte placky pita a rozpoľte ich. Do každej pity dajte trochu šalátových ingrediencií, prikryte hubami a polejte tzatzikmi.
Cestoviny s kurčaťom a špargľou
suroviny na 4 porcie
- 400 g cestovín penne
- 4 PL masla
- 1 nakrájaná cibuľa
- 4 filety z kuracích pŕs, pokrájané na kocky
- 2 PL múky
- 125 ml mlieka
- 410 g plechovka špargle
- hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- strúhaný parmezán alebo čedar
Uvarte cestoviny vo vriacej vode domäkka a sceďte.
Zohrejte polovicu masla na panvici. Pridajte cibuľu a poduste dve minúty. Pridajte kurča a opražte ho za stáleho miešania na silnom plameni tri minúty. Odstavte panvicu z plameňa.
Zohrejte zvyšné maslo. Pridajte múku a pomiešajte. Pridávajte postupne mlieko a miešajte, aby sa neurobili hrudky.
Do takto pripravenej omáčky vlejte šťavu zo špargle. Miešajte nad plameňom, kým nezhustne.
Pridajte kurča, cibuľu, špargľu a petržlen. Vmiešajte do cestovín a okoreňte podľa chuti.
Servírujte posypané strúhaným parmezánom alebo čedarom.