SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Tipy na rýchlu večeru

Aj vy sa sťažujete, že po práci už nemáte dosť energie, aby ste vystávali hodiny nad sporákom? Inšpirujte sa našimi chutnými rýchlovkami. Ich príprava vám zaberie maximálne dvadsať minút.

Soufflé omelety

suroviny na 2 porcie

  • 30 ml olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • zmes pokrájanej zeleniny podľa vášho výberu
  • 4 veľké vajíčka, oddelené žĺtky od bielkov
  • čerstvá petržlenová vňať alebo nasekaná pažítka
  • 1/2 hrnčeka kozieho syra, nakrájaného

Zohrejte 25 ml olivového oleja na veľkej panvici. Pridajte cibuľu a krátko poduste, potom pridajte zeleninu a za stáleho miešania pražte tri až päť minút. Odstavte nabok.

Vyšľahajte žĺtky. Pridajte petržlen.

V inej mise vyšľahajte bielka a opatrne primiešajte k žĺtkom. Zohrejte zvyšný olej na stredne veľkej panvici.

Skryť Vypnúť reklamu

Opražte vajíčka na miernom plameni, kým sa nezrazia. Posypte polovicu omelety syrom a zeleninou.

Preložte napoly pomocou plochej varechy, trochu pritlačte a servírujte.

Jahňacie kotlety s pšeničným šalátom

suroviny na 4 porcie

  • 4 strúčiky roztlačeného cesnaku
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml olivového oleja
  • 8 jahňacích kotliet
  • 100 g celozrnnej pšenice bulgur
  • 1 červená cibuľa, najemno nakrájaná
  • 1/2 uhorky, nakrájanej na kocky
  • 4 paradajky, nakrájané na kocky
  • čerstvo posekaná mäta


obr_04.jpgZmiešajte cesnak, 20 ml citrónovej šťavy a 20 ml olivového oleja. Polejte zmesou kotlety a marinujte 15 minút.

Šalát: Opláchnite pšenicu bulgur v studenej vode. Sceďte ju a potom prelejte vriacou vodou. Odložte nabok na 15 až 20 minút, kým nezmäkne.

Potom primiešajte zvyšnú citrónovú šťavu a olej, cibuľu, uhorku, paradajky a mätu. Okoreňte podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilujte jahňacie kotlety na platňovej panvici alebo pečte na grile dve až štyri minúty z každej strany alebo kým nie sú prepečené podľa vašej chuti. Servírujte s pšeničným šalátom.

Lososové kebaby

suroviny na 4 porcie

  • 35 ml olivového oleja
  • zmes marockého korenia na marinádu
  • 500 g lososových steakov, zbavených kože a nakrájaných
  • 4-6 cukín
  • 1 červená paprika, zbavená semiačok a pokrájaná
  • šťava z jedného citróna

obr_03.jpgZmiešajte olivový olej a zmes marinádového korenia. Polejte tým rybu tak, aby sa dobre obalila v marináde.

Nakrájajte cukety na pásiky. Poduste vo vriacej vode minútu, potom sceďte. Nastoknite kocku červenej papriky na kebabovú ihlicu, potom omotajte pásiky cukety okolo kúskov ryby a napichujte na ihlicu. Každú ihlicu zakončite kockou sladkej papriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrite kebaby zvyšným olivovým olejom a grilujte na grile alebo v grilovacej panvici, kým sa ryba neprepečie. Pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte so šalátom.

Hubová šawarma (gyros)

suroviny na 4 porcie

  • 30 ml olivového oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 250 g rôznych húb, pokrájaných na väčšie kusy
  • 2 strúčiky rozdrveného cesnaku
  • hrsť čerstvého nasekaného oregana
  • 4 placky pita
  • šalátová zelenina na dochutenie
  • 150 ml šalátu tzatziki


obr_01.jpgZohrejte olivový olej na veľkej panvici a poduste cibuľu do zlatohneda.

Pridajte huby a cesnak a duste zmes tri až štyri minúty, kým nezmäkne. Odstavte z plameňa.

Pridajte oregano a okoreňte podľa chuti soľou a čerstvo pomletým čiernym korením.

Zahrejte placky pita a rozpoľte ich. Do každej pity dajte trochu šalátových ingrediencií, prikryte hubami a polejte tzatzikmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s kurčaťom a špargľou

suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín penne
  • 4 PL masla
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 4 filety z kuracích pŕs, pokrájané na kocky
  • 2 PL múky
  • 125 ml mlieka
  • 410 g plechovka špargle
  • hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • strúhaný parmezán alebo čedar


obr_02.jpgUvarte cestoviny vo vriacej vode domäkka a sceďte.

Zohrejte polovicu masla na panvici. Pridajte cibuľu a poduste dve minúty. Pridajte kurča a opražte ho za stáleho miešania na silnom plameni tri minúty. Odstavte panvicu z plameňa.

Zohrejte zvyšné maslo. Pridajte múku a pomiešajte. Pridávajte postupne mlieko a miešajte, aby sa neurobili hrudky.

Do takto pripravenej omáčky vlejte šťavu zo špargle. Miešajte nad plameňom, kým nezhustne.

Pridajte kurča, cibuľu, špargľu a petržlen. Vmiešajte do cestovín a okoreňte podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírujte posypané strúhaným parmezánom alebo čedarom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 173
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 697
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 181
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 472
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 595
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 495
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 234
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 197
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 129
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


4 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


2 h
Peter Kerekes, režisér a producent.

Prestížny festival sa chválil jeho príchodom.


16 h
Peter Schutz

Je nezrozumiteľné, ako sa virtuálny problém podarilo prepašovať do kampane.


8 h

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 477
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 738
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 998
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 838
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 460
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 653
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 905
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 807
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu