Užitočné baktérie

Probiotiká nám môžu pomôcť pri mnohých problémoch, a preto by sme mali o nich vedieť zopár vecí.

Ako sa v nich vyznať?

Poznáme viacero druhov probiotických baktérií. Ich jednotlivé kmene sa vo svojich účinkoch vzájomne dopĺňajú a podporujú a svojimi vlastnosťami upravujú stav imunitného systému. Pri výbere probiotík je dobré vedieť, že jednokmeňové probiotické preparáty dokážu kolonizovať tráviace ústrojenstvo oveľa menej úspešne. Je preto zdravšie a potrebnejšie zvoliť skôr prípravky s viacerými kmeňmi a druhmi baktérií, ktoré nášmu tráveniu skutočne pomôžu.

Rozlišujeme probiotiká jednokmeňové, viackmeňové, ktoré majú viac ako jeden kmeň jedného druhu, napríklad Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus casei a viacdruhové probiotiká. Tie obsahujú kmene niekoľkých probiotických druhov z jedného alebo viacerých rodov. Sem patrí okrem iných Lactococcus lactis, Bifi dobacterium longum a Enterococcus faecium.

Starneme s baktériami

Dieťa sa rodí sterilné, ale v priebehu niekoľkých dní od narodenia sa tráviace ústrojenstvo doslova zaplní miliardami zdravých baktérií. V dospelom veku sa črevný trakt zdravého človeka len tak hemží stovkami druhov dobrých baktérií, ich jednotlivé kusy počítame na milióny. Zloženie črevnej flóry sa u každého jednotlivca líši. Vekom sa mikroflóra postupne mení a počet baktérií sa znižuje.

Probiotiká v potravinách

Okrem množstva prípravkov, ktoré na nás čakajú v každej lekárni, sme si samozrejme schopní zadovážiť potrebné probiotické baktérie aj zo stravy, nie však v dostatočnom množstve. Je však dobré vedieť, na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať. Nenahraditeľným zdrojom prospešných baktérií je nepasterizovaná bryndza. Ide o jediný slovenský mliečny výrobok, ktorý sa môže vyrábať bez tepelného spracovania.

Je to práve vďaka nesmierne bohatej živej kultúre baktérií, ktorá má na zdravie človeka pozitívny účinok. Takúto pravú bryndzu však už dnes nájdeme len v ovčiarskych oblastiach. Podobne je to aj so žinčicou alebo so syrmi.obr_01.jpg Ďalším zdrojom sú aj obyčajné prirodzene skysnuté mlieko, kyslá kapusta alebo kvasené uhorky. Súčasná prax je taká, že sa obyčajne predávané mliečne výrobky pasterizujú a probiotické kultúry sa do nich dodávajú dodatočne.

Ako si vybrať?

Optimálne je, keď v jednej probiotickej tabletke sú minimálne štyri miliardy baktérií. Keď prípravok obsahuje viacero bakteriálnych druhov, jeden z nich by sa mal vyskytovať v počte aspoň jedna miliarda. Dá sa to vypočítať na základe celkového počtu baktérií v tabletke a percentuálneho zastúpenia jednotlivých kmeňov.

„Nejde teda len o to, aby bolo v tabletke čo najviac druhov baktérií, ale aby ich zloženie bolo pestré a jeden druh bol dominantný. Len tak môže byť prípravok naozaj účinný a mať vplyv na vytvorenie kvalitného prostredia na sliznici v tráviacom systéme. Okrem toho platí, že nie pre všetkých ľudí s rovnakou diagnózou alebo problémom bude vhodný rovnaký probiotický preparát. Treba si tiež uvedomiť, že niektoré druhy probiotických tabletiek treba udržiavať v chlade,“ upozorňuje Igor Bukovský. Po nasadení probiotík sa môže u niekoho objaviť zvýšené nafukovanie oproti zvyčajnému stavu. Je to však len prechodný stav, ktorý sa stratí, keď sa dá črevná mikroflóra do poriadku.

Niekoľko základných pojmov
  • Probiotické, čiže dobré a zdraviu prospešné baktérie podporujú a zabezpečujú správne fungovanie črevného traktu i celého organizmu. Baktérie osídľujú sliznicu čriev a napomáhajú správnemu tráveniu, ktoré prebieha bez škodlivých hnilobných procesov. Ide najmä o baktérie mliečneho kvasenia. Napríklad: – Lactobacillus – acidophilus, casei, reuteri, lactis, brevis a iné – Bifidobacter – bifidum, infantis, longum, adolescentis, thermophilum – Streptococcus a ďalšie grampozitívne baktérie – lactococcus lactis, – Enteroccocus faecium, salivarius a iné
  • Probiotikum je všeobecný názov pre prípravok, ktorý obsahuje živé probiotické baktérie. Ich počet je dostatočný na to, aby sa dokázali prebojovať cez kyslé prostredie žalúdka a osídlili črevnú sliznicu, kde pomáhajú s trávením.
  • Prebiotiká sú látky, ktoré podporujú rast probiotických baktérií. Ide o niektoré druhy vlákniny alebo vitamíny skupiny B.
Čo škodí probiotickým baktériám?
  • stres a alkohol
  • nadmerný príjem sladkostí
  • nadmerný príjem bielkovín
  • infekcia mikroorganizmom Helicobacter pylori a iné infekčné mikroorganizmy
  • nedostatok vitamínov B
  • potraviny obsahujúce hnilobné – proteolytické baktérie: mäso, údeniny, vnútornosti, vajíčka, majonéza alebo nesprávne skladované jedlo
Ako pôsobia?

Prospešné baktérie, ktoré sa nachádzajú v črevách, pomáhajú spracúvať cukry a škroby a produkujú energiu či vitamíny B a K. „Pomáhajú pri liečbe zápalových ochorení tráviaceho systému a ochraňujú jeho sliznicu, takže sa na nej choroboplodné zárodky nemôžu uchytiť. Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi. Znižujú škodlivé vplyvy na mikroflóru pri užívaní antibiotík a podporujú obr_02.jpgcelkovú imunitu. Upravujú trávenie, podporujú pravidelnú stolicu a odstraňujú nafukovanie čriev,“ vraví odborník.

Prispievajú k zneškodňovaniu škodlivých látok v črevách. Pôsobenie probiotických organizmov sa neobmedzuje len na tráviaci trakt, ale môže mať vplyv aj na dýchací alebo močovo-pohlavný systém. Ako zistíme, že nám chýbajú probiotické baktérie? Ich nedostatok sa prejavuje spomalením pohybov čreva, bolesťami a nepríjemnými pocitmi po konzumácii niektorých jedál, nadúvaním, nepravidelnou stolicou, priberaním, aj keď sa neprejedáme.

K téme sa vyjadruje: Igor Bukovský, autor knihy Návod na prežitie pre muža, www.akv.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 974
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 830
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 770
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 666
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 301
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 147
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 564
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 388
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 374
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Odstrihnime sa od koreňov nenávisti (píše Michal Havran)

Pri výročí reformácie dokázali francúzski protestanti odsúdiť Lutherov antisemitizmus. A čo Slováci?

KOMENTÁRE

Púť do Compostely nám pripomína stratené ideály

Všetci pocestní sa v jednu chvíľu stretli, aby sa stručne pozdravili „buen camino“, a aby sa hneď potom aj rozišli.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.