SME

Užitočné baktérie

Probiotiká nám môžu pomôcť pri mnohých problémoch, a preto by sme mali o nich vedieť zopár vecí.

Ako sa v nich vyznať?

Poznáme viacero druhov probiotických baktérií. Ich jednotlivé kmene sa vo svojich účinkoch vzájomne dopĺňajú a podporujú a svojimi vlastnosťami upravujú stav imunitného systému. Pri výbere probiotík je dobré vedieť, že jednokmeňové probiotické preparáty dokážu kolonizovať tráviace ústrojenstvo oveľa menej úspešne. Je preto zdravšie a potrebnejšie zvoliť skôr prípravky s viacerými kmeňmi a druhmi baktérií, ktoré nášmu tráveniu skutočne pomôžu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rozlišujeme probiotiká jednokmeňové, viackmeňové, ktoré majú viac ako jeden kmeň jedného druhu, napríklad Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus casei a viacdruhové probiotiká. Tie obsahujú kmene niekoľkých probiotických druhov z jedného alebo viacerých rodov. Sem patrí okrem iných Lactococcus lactis, Bifi dobacterium longum a Enterococcus faecium.

SkryťVypnúť reklamu

Starneme s baktériami

Dieťa sa rodí sterilné, ale v priebehu niekoľkých dní od narodenia sa tráviace ústrojenstvo doslova zaplní miliardami zdravých baktérií. V dospelom veku sa črevný trakt zdravého človeka len tak hemží stovkami druhov dobrých baktérií, ich jednotlivé kusy počítame na milióny. Zloženie črevnej flóry sa u každého jednotlivca líši. Vekom sa mikroflóra postupne mení a počet baktérií sa znižuje.

Probiotiká v potravinách

Okrem množstva prípravkov, ktoré na nás čakajú v každej lekárni, sme si samozrejme schopní zadovážiť potrebné probiotické baktérie aj zo stravy, nie však v dostatočnom množstve. Je však dobré vedieť, na ktoré potraviny by sme sa mali zamerať. Nenahraditeľným zdrojom prospešných baktérií je nepasterizovaná bryndza. Ide o jediný slovenský mliečny výrobok, ktorý sa môže vyrábať bez tepelného spracovania.

SkryťVypnúť reklamu

Je to práve vďaka nesmierne bohatej živej kultúre baktérií, ktorá má na zdravie človeka pozitívny účinok. Takúto pravú bryndzu však už dnes nájdeme len v ovčiarskych oblastiach. Podobne je to aj so žinčicou alebo so syrmi. Ďalším zdrojom sú aj obyčajné prirodzene skysnuté mlieko, kyslá kapusta alebo kvasené uhorky. Súčasná prax je taká, že sa obyčajne predávané mliečne výrobky pasterizujú a probiotické kultúry sa do nich dodávajú dodatočne.

Ako si vybrať?

Optimálne je, keď v jednej probiotickej tabletke sú minimálne štyri miliardy baktérií. Keď prípravok obsahuje viacero bakteriálnych druhov, jeden z nich by sa mal vyskytovať v počte aspoň jedna miliarda. Dá sa to vypočítať na základe celkového počtu baktérií v tabletke a percentuálneho zastúpenia jednotlivých kmeňov.

SkryťVypnúť reklamu

„Nejde teda len o to, aby bolo v tabletke čo najviac druhov baktérií, ale aby ich zloženie bolo pestré a jeden druh bol dominantný. Len tak môže byť prípravok naozaj účinný a mať vplyv na vytvorenie kvalitného prostredia na sliznici v tráviacom systéme. Okrem toho platí, že nie pre všetkých ľudí s rovnakou diagnózou alebo problémom bude vhodný rovnaký probiotický preparát. Treba si tiež uvedomiť, že niektoré druhy probiotických tabletiek treba udržiavať v chlade,“ upozorňuje Igor Bukovský. Po nasadení probiotík sa môže u niekoho objaviť zvýšené nafukovanie oproti zvyčajnému stavu. Je to však len prechodný stav, ktorý sa stratí, keď sa dá črevná mikroflóra do poriadku.

Niekoľko základných pojmov

  • Probiotické, čiže dobré a zdraviu prospešné baktérie podporujú a zabezpečujú správne fungovanie črevného traktu i celého organizmu. Baktérie osídľujú sliznicu čriev a napomáhajú správnemu tráveniu, ktoré prebieha bez škodlivých hnilobných procesov. Ide najmä o baktérie mliečneho kvasenia. Napríklad: – Lactobacillus – acidophilus, casei, reuteri, lactis, brevis a iné – Bifidobacter – bifidum, infantis, longum, adolescentis, thermophilum – Streptococcus a ďalšie grampozitívne baktérie – lactococcus lactis, – Enteroccocus faecium, salivarius a iné

  • Probiotikum je všeobecný názov pre prípravok, ktorý obsahuje živé probiotické baktérie. Ich počet je dostatočný na to, aby sa dokázali prebojovať cez kyslé prostredie žalúdka a osídlili črevnú sliznicu, kde pomáhajú s trávením.

  • Prebiotiká sú látky, ktoré podporujú rast probiotických baktérií. Ide o niektoré druhy vlákniny alebo vitamíny skupiny B.

Čo škodí probiotickým baktériám?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • stres a alkohol

  • nadmerný príjem sladkostí

  • nadmerný príjem bielkovín

  • infekcia mikroorganizmom Helicobacter pylori a iné infekčné mikroorganizmy

  • nedostatok vitamínov B

  • potraviny obsahujúce hnilobné – proteolytické baktérie: mäso, údeniny, vnútornosti, vajíčka, majonéza alebo nesprávne skladované jedlo

Ako pôsobia?

Prospešné baktérie, ktoré sa nachádzajú v črevách, pomáhajú spracúvať cukry a škroby a produkujú energiu či vitamíny B a K. „Pomáhajú pri liečbe zápalových ochorení tráviaceho systému a ochraňujú jeho sliznicu, takže sa na nej choroboplodné zárodky nemôžu uchytiť. Priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi. Znižujú škodlivé vplyvy na mikroflóru pri užívaní antibiotík a podporujú celkovú imunitu. Upravujú trávenie, podporujú pravidelnú stolicu a odstraňujú nafukovanie čriev,“ vraví odborník.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prispievajú k zneškodňovaniu škodlivých látok v črevách. Pôsobenie probiotických organizmov sa neobmedzuje len na tráviaci trakt, ale môže mať vplyv aj na dýchací alebo močovo-pohlavný systém. Ako zistíme, že nám chýbajú probiotické baktérie? Ich nedostatok sa prejavuje spomalením pohybov čreva, bolesťami a nepríjemnými pocitmi po konzumácii niektorých jedál, nadúvaním, nepravidelnou stolicou, priberaním, aj keď sa neprejedáme.

K téme sa vyjadruje: Igor Bukovský, autor knihy Návod na prežitie pre muža, www.akv.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 004
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 607
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 829
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 646
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 904
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 355
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 211
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 407
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 413
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 880
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 768
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 563
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu