Pesto funghi / originálne
suroviny na 1 až 2 sklenené poháre
25 g sušených húb
200 g šampiňónov, rozmixovaných na drobné kúsky
1/2 šálky vlašských orechov
2 strúčiky cesnaku
1 a 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate
3/4 šálky a 1 lyžica olivového oleja
1/2 šálky strúhaného parmezánu
soľ
mleté čierne korenie
Postup:Postup: Domovom pesta je okolie talianskeho Janova, odkiaľ vraj pochádza najlepšia bazalka na svete. Hovorí sa, že ak sú obyvatelia Ligúrie nútení cestovať, do batožiny si pre istotu pribalia aj jednu-dve vetvičky byliniek. Nemusia tak konzumovať bazalku z iných končín, ktorá je podľa nich nepožívateľná. Základom janovského zeleného pesta je bazalka, cesnak, strúhaný tvrdý syr (najčastejšie parmezán alebo ovčí syr pecorino), píniové semienka a olivový olej. Sicílske pesto má vďaka obsahu sušených paradajok červenú farbu, namiesto píniových orieškov sa často používajú mandle. V kalábrijskej variácii nájdeme grilované papriky, francúzskou obmenou je takzvané „pistou“, ktoré neobsahuje oriešky, v Nemecku doň pridávajú medvedí cesnak. Pesto priniesli talianski emigranti dokonca aj do peruánskych výšin, kde získalo vznešený názov Tallarin Verde. Namiesto bazalky obsahuje špenát a Peruánci ho servírujú so zemiakmi a steakmi z hovädzej sviečkovej. V chladničke a v sklenenej nádobe by nám malo pesto vydržať 2 týždne až mesiac. V mrazničkách skladujeme len variácie bez syra, ktorý pridáme až po rozmrazení. Aby sme zabránili častému vzniku plesne, po každom použití zalejeme zvyšné množstvo trochou olivového oleja. Taliani si pestom ochucujú cestoviny, rybie pokrmy, šaláty, polievky, prípadne si ho len tak natrú na opečený chlieb. Výborný je napríklad šalát z cestovín, ktorý ochutíme jednou až dvomi lyžicami janovského pesta a pridáme rukolu, olivy, kapary, čerešňové rajčiny a parmezán.
Sušené hríby povaríme vo vode 20 minút, aby zmäkli. Na lyžici olivového oleja upražíme šampiňónovú zmes, až pokým sa nevyparí voda a hríby nezhnednú. Do mixéra nasypeme precedené sušené hríby, šampiňóny, orechy, cesnak a petržlen. Postupne mixujeme a pridávame olivový olej. Zmes prenesieme do misy, primiešame parmezán, osolíme a okoreníme. Podávame s cestovinami alebo na zapečenej bagete.
Koriandrové pesto / orientálne
suroviny na 1 pohár
4 zväzky čerstvého koriandru
2 strúčiky cesnaku
120 g nesolených arašidov, prípadne kešu orieškov
7 lyžíc olivového alebo slnečnicového oleja
šťava z 1 limetky
čili paprička
soľ
čierne korenie
Postup:
Oriešky, nakrájaný koriander, cesnak, čili papričku a olej rozmixujeme v mažiari alebo mixéri. Ochutíme limetkovou šťavou, soľou a korením. Koriandrovým pestom najlepšie ochutíme orientálne jedlá, ryžu, kuskus, ryby, ale aj rajčiny.
Pesto Rosso / pikantné
suroviny na 2 poháre
1 pohár sušených rajčín (250 ml)
10 čiernych olív, bez kôstok
lístky zo 6 – 8 vetvičiek tymiánu
2 strúčiky cesnaku
2 – 4 čili papričky
125 ml panenského olivového oleja
soľ
čierne korenie
čerstvá bazalka
Postup:
Všetky suroviny rozmixujeme v elektrickom mixéri, olej pridávame postupne. Na záver ochutíme soľou a korením. Podávame s cestovinami alebo na hriankach.
Janovské pesto / klasické
suroviny pre 4 osoby
40 g píniových orieškov
50-60 g parmezánu
60 g čerstvej bazalky
2 strúčiky cesnaku
50-80 ml olivového oleja
soľ
čierne korenie
Píniové oriešky opražíme na sucho na panvici do zlatista. Nastrúhame parmezán. V mažiari, mixéri alebo s pomocou ručného ponorného mixéra vymiešame bazalku, očistený cesnak a píniové oriešky spolu s polovičkou oleja. Do zmesi pridáme syr a miešame ďalej. Na záver pridáme toľko zvyšného oleja, aby sme vytvorili jemné krémové pesto. Dochutíme soľou a korením a servírujeme s cestovinami alebo ako nátierku na opečený biely chlieb či bagetu.
Pesto vo svete
Skladovanie
A čo s ním?