"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Namixujeme si pesto

Pohár zaváranej alebo čerstvej talianskej pochúťky dnes zoženieme v každých potravinách. Najviac nám však bude chutiť pesto, ktoré si pripravíme doma. Stačí vytiahnuť mažiar alebo elektrický mixér – a o 10 minút si môžeme pochutnávať.

Pesto funghi / originálne
suroviny na 1 až 2 sklenené poháre

25 g sušených húb
200 g šampiňónov, rozmixovaných na drobné kúsky
1/2 šálky vlašských orechov
2 strúčiky cesnaku
1 a 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate
3/4 šálky a 1 lyžica olivového oleja
1/2 šálky strúhaného parmezánu
soľ
mleté čierne korenie

Postup:

Sušené hríby povaríme vo vode 20 minút, aby zmäkli. Na lyžici olivového oleja upražíme šampiňónovú zmes, až pokým sa nevyparí voda a hríby nezhnednú. Do mixéra nasypeme precedené sušené hríby, šampiňóny, orechy, cesnak a petržlen. Postupne mixujeme a pridávame olivový olej. Zmes prenesieme do misy, primiešame parmezán, osolíme a okoreníme. Podávame s cestovinami alebo na zapečenej bagete.

Koriandrové pesto / orientálne
suroviny na 1 pohár

4 zväzky čerstvého koriandru
2 strúčiky cesnaku
120 g nesolených arašidov, prípadne kešu orieškov
7 lyžíc olivového alebo slnečnicového oleja
šťava z 1 limetky
čili paprička
soľ
čierne korenie

Postup:

Oriešky, nakrájaný koriander, cesnak, čili papričku a olej rozmixujeme v mažiari alebo mixéri. Ochutíme limetkovou šťavou, soľou a korením. Koriandrovým pestom najlepšie ochutíme orientálne jedlá, ryžu, kuskus, ryby, ale aj rajčiny.

Pesto Rosso / pikantné
suroviny na 2 poháre

1 pohár sušených rajčín (250 ml)
10 čiernych olív, bez kôstok
lístky zo 6 – 8 vetvičiek tymiánu
2 strúčiky cesnaku
2 – 4 čili papričky
125 ml panenského olivového oleja
soľ
čierne korenie
čerstvá bazalka

Postup:

Všetky suroviny rozmixujeme v elektrickom mixéri, olej pridávame postupne. Na záver ochutíme soľou a korením. Podávame s cestovinami alebo na hriankach.

Janovské pesto / klasické
suroviny pre 4 osoby

40 g píniových orieškov
50-60 g parmezánu
60 g čerstvej bazalky
2 strúčiky cesnaku
50-80 ml olivového oleja
soľ
čierne korenie


Postup:

Píniové oriešky opražíme na sucho na panvici do zlatista. Nastrúhame parmezán. V mažiari, mixéri alebo s pomocou ručného ponorného mixéra vymiešame bazalku, očistený cesnak a píniové oriešky spolu s polovičkou oleja. Do zmesi pridáme syr a miešame ďalej. Na záver pridáme toľko zvyšného oleja, aby sme vytvorili jemné krémové pesto. Dochutíme soľou a korením a servírujeme s cestovinami alebo ako nátierku na opečený biely chlieb či bagetu.

Pesto vo svete
Domovom pesta je okolie talianskeho Janova, odkiaľ vraj pochádza najlepšia bazalka na svete. Hovorí sa, že ak sú obyvatelia Ligúrie nútení cestovať, do batožiny si pre istotu pribalia aj jednu-dve vetvičky byliniek. Nemusia tak konzumovať bazalku z iných končín, ktorá je podľa nich nepožívateľná.

Základom janovského zeleného pesta je bazalka, cesnak, strúhaný tvrdý syr (najčastejšie parmezán alebo ovčí syr pecorino), píniové semienka a olivový olej. Sicílske pesto má vďaka obsahu sušených paradajok červenú farbu, namiesto píniových orieškov sa často používajú mandle. V kalábrijskej variácii nájdeme grilované papriky, francúzskou obmenou je takzvané „pistou“, ktoré neobsahuje oriešky, v Nemecku doň pridávajú medvedí cesnak. Pesto priniesli talianski emigranti dokonca aj do peruánskych výšin, kde získalo vznešený názov Tallarin Verde. Namiesto bazalky obsahuje špenát a Peruánci ho servírujú so zemiakmi a steakmi z hovädzej sviečkovej.
Skladovanie
V chladničke a v sklenenej nádobe by nám malo pesto vydržať 2 týždne až mesiac. V mrazničkách skladujeme len variácie bez syra, ktorý pridáme až po rozmrazení. Aby sme zabránili častému vzniku plesne, po každom použití zalejeme zvyšné množstvo trochou olivového oleja.
A čo s ním?
Taliani si pestom ochucujú cestoviny, rybie pokrmy, šaláty, polievky, prípadne si ho len tak natrú na opečený chlieb. Výborný je napríklad šalát z cestovín, ktorý ochutíme jednou až dvomi lyžicami janovského pesta a pridáme rukolu, olivy, kapary, čerešňové rajčiny a parmezán.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 037
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 351
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 868
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 573
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 564
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 345
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 286
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 266
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 187
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 102

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Po kríze pokračujeme

Trauma Dankovi ale prospeje, viac bude počítať vlastné limity a „žetóny“, ktorými disponuje.

EKONOMIKA

Ak si kúpite kuracinu v Tescu, môže vás zastaviť esbéeskár

V niektorých predajniach dáva Tesco bezpečnostné prvky aj na mäso.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.