"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Namixujeme si pesto

Pohár zaváranej alebo čerstvej talianskej pochúťky dnes zoženieme v každých potravinách. Najviac nám však bude chutiť pesto, ktoré si pripravíme doma. Stačí vytiahnuť mažiar alebo elektrický mixér – a o 10 minút si môžeme pochutnávať.

Pesto funghi / originálne
suroviny na 1 až 2 sklenené poháre

25 g sušených húb
200 g šampiňónov, rozmixovaných na drobné kúsky
1/2 šálky vlašských orechov
2 strúčiky cesnaku
1 a 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate
3/4 šálky a 1 lyžica olivového oleja
1/2 šálky strúhaného parmezánu
soľ
mleté čierne korenie

Postup:

Sušené hríby povaríme vo vode 20 minút, aby zmäkli. Na lyžici olivového oleja upražíme šampiňónovú zmes, až pokým sa nevyparí voda a hríby nezhnednú. Do mixéra nasypeme precedené sušené hríby, šampiňóny, orechy, cesnak a petržlen. Postupne mixujeme a pridávame olivový olej. Zmes prenesieme do misy, primiešame parmezán, osolíme a okoreníme. Podávame s cestovinami alebo na zapečenej bagete.

Koriandrové pesto / orientálne
suroviny na 1 pohár

4 zväzky čerstvého koriandru
2 strúčiky cesnaku
120 g nesolených arašidov, prípadne kešu orieškov
7 lyžíc olivového alebo slnečnicového oleja
šťava z 1 limetky
čili paprička
soľ
čierne korenie

Postup:

Oriešky, nakrájaný koriander, cesnak, čili papričku a olej rozmixujeme v mažiari alebo mixéri. Ochutíme limetkovou šťavou, soľou a korením. Koriandrovým pestom najlepšie ochutíme orientálne jedlá, ryžu, kuskus, ryby, ale aj rajčiny.

Pesto Rosso / pikantné
suroviny na 2 poháre

1 pohár sušených rajčín (250 ml)
10 čiernych olív, bez kôstok
lístky zo 6 – 8 vetvičiek tymiánu
2 strúčiky cesnaku
2 – 4 čili papričky
125 ml panenského olivového oleja
soľ
čierne korenie
čerstvá bazalka

Postup:

Všetky suroviny rozmixujeme v elektrickom mixéri, olej pridávame postupne. Na záver ochutíme soľou a korením. Podávame s cestovinami alebo na hriankach.

Janovské pesto / klasické
suroviny pre 4 osoby

40 g píniových orieškov
50-60 g parmezánu
60 g čerstvej bazalky
2 strúčiky cesnaku
50-80 ml olivového oleja
soľ
čierne korenie


Postup:

Píniové oriešky opražíme na sucho na panvici do zlatista. Nastrúhame parmezán. V mažiari, mixéri alebo s pomocou ručného ponorného mixéra vymiešame bazalku, očistený cesnak a píniové oriešky spolu s polovičkou oleja. Do zmesi pridáme syr a miešame ďalej. Na záver pridáme toľko zvyšného oleja, aby sme vytvorili jemné krémové pesto. Dochutíme soľou a korením a servírujeme s cestovinami alebo ako nátierku na opečený biely chlieb či bagetu.

Pesto vo svete
Domovom pesta je okolie talianskeho Janova, odkiaľ vraj pochádza najlepšia bazalka na svete. Hovorí sa, že ak sú obyvatelia Ligúrie nútení cestovať, do batožiny si pre istotu pribalia aj jednu-dve vetvičky byliniek. Nemusia tak konzumovať bazalku z iných končín, ktorá je podľa nich nepožívateľná.

Základom janovského zeleného pesta je bazalka, cesnak, strúhaný tvrdý syr (najčastejšie parmezán alebo ovčí syr pecorino), píniové semienka a olivový olej. Sicílske pesto má vďaka obsahu sušených paradajok červenú farbu, namiesto píniových orieškov sa často používajú mandle. V kalábrijskej variácii nájdeme grilované papriky, francúzskou obmenou je takzvané „pistou“, ktoré neobsahuje oriešky, v Nemecku doň pridávajú medvedí cesnak. Pesto priniesli talianski emigranti dokonca aj do peruánskych výšin, kde získalo vznešený názov Tallarin Verde. Namiesto bazalky obsahuje špenát a Peruánci ho servírujú so zemiakmi a steakmi z hovädzej sviečkovej.
Skladovanie
V chladničke a v sklenenej nádobe by nám malo pesto vydržať 2 týždne až mesiac. V mrazničkách skladujeme len variácie bez syra, ktorý pridáme až po rozmrazení. Aby sme zabránili častému vzniku plesne, po každom použití zalejeme zvyšné množstvo trochou olivového oleja.
A čo s ním?
Taliani si pestom ochucujú cestoviny, rybie pokrmy, šaláty, polievky, prípadne si ho len tak natrú na opečený chlieb. Výborný je napríklad šalát z cestovín, ktorý ochutíme jednou až dvomi lyžicami janovského pesta a pridáme rukolu, olivy, kapary, čerešňové rajčiny a parmezán.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 048
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 161
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 6 093
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 5 314
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 115
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 824
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 123
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 032
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 195
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 028

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.

EKONOMIKA

Dodávateľ nemocníc dostal pokutu za biele kone z Cypru

Prvý postih za neprehľadnú vlastnícku štruktúru je právoplatný.

Neprehliadnite tiež

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.

Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

V niektorých nešťastných manželstvách sa oplatí zotrvať

Britská štúdia naznačila, že väčšina párov sa cez ťažkosti dokáže dostať.

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop