"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Korenie zo záhradky

Poradíme vám, ako si na balkóne alebo okne vyčarovať vlastnú gurmánsku záhradku, ktorú vám bude závidieť každá susedka.

Živé byliny zoženieme aj v bežných potravinách, no ich kúpa sa nemusí vždy vyplatiť. Rastlinky sú nasadené v malých nádobách a pokým sa dostanú na náš okenný parapet, prejdú ničivou, niekoľkotýždňovou tortúrou. Netreba sa preto čudovať, že približne polovica z nich sa nespamätá ani po presadení a dôkladnej starostlivosti. Neúspech s hotovou zakúpenou rastlinou nás teda nemusí odradiť. Tentoraz však radšej siahnime po semenách alebo kvalitných priesadách zo špecializovaných záhradníctiev, či z rúk skúseného trhovníka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nádoba

Na začiatok si zaobstarajme vhodné črepníky, najlepšie klasické hlinené nádoby. Neodfúkne ich prvý poryv vetra, navyše sa na slnku príjemne prehrejú a pomôžu tak rastlinke prečkať studenšie dni. Častým kameňom úrazu je malý črepník, ktorý byline neposkytuje dostatok priestoru. Nádoba s obvodom 20 centimetrov by však mala postačiť. Na záver skontrolujme, či má na dne dieru na odtekanie prebytočnej vody, a môžeme začať napĺňať...

Zemina

Dno nádoby prekryjeme drenážnou vrstvou z hlinených črepov, štrku alebo obyčajného novinového papiera. Špeciálnu zeminu na bylinky zakúpime v záhradníctvach, prípadne namiešame z obyčajného výsevného substrátu, doplneného prepraným pieskom a rašelinou. Zmes nasypeme do črepníka tak, aby navrchu zostali 2 až 3 centimetre voľné a veľmi jemne pritlačíme. Poprášime väčšou štipkou semienok, prekryjeme približne centimetrovou vrstvou zeminy a umiestnime na teplé a svetlé miesto.

Zalievanie

Prvá zálievka by mohla semienka vyplaviť na povrch. Zabránime tomu tak, že črepníky ponoríme do nádoby s vodou a vyčkáme, kým si zemina nezoberie toľko vlhkosti, koľko potrebuje. Ďalšie dni môžeme zalievať alebo rosiť zvrchu, no vždy odležanou vodou izbovej teploty. Pokým nám semienka nevyklíčia, črepníky môžeme prekryť klasickou potravinárskou fóliou alebo mikroténovými vreckami, ktoré pomôžu rastlinkám udržať vlhkosť.

Petržlen

petrzlen.jpgKorene petržlenu si v črepníku nedopestujeme, ale na vňať do polievky je vhodný aj obyčajný tanier. Najlepší je kučeravý petržlen, ktorý si zakúpime buď vo forme semienok, alebo jednoducho zrežeme vrchnú časť koreňa. Umiestnime ju do črepníka alebo taniera s trochou vody... a čoskoro nám vyrastie nová vňať. Ak sme zasiali semienka, chce to trochu trpezlivosti, no po pár týždňoch sa dočkáme malých drobných klíčkov.,

Bazalka

bazalka.jpgTejto obľúbenej pochúťky Talianov nie je nikdy dosť. A keďže nemá rada časté ošklbávanie, nezaškodí, ak máme naporúdzi rovno dve až tri rastliny. Čo má rada, je teplé stanovisko a výživná pôda s obsahom kompostu. Na balkón ju umiestnime až v máji, keď nehrozia nočné mrazy. Semienka nám vyklíčia za dva týždne, neskôr ich rozsadíme po jednej alebo dvoch rastlinách.

Žerucha

zerucha.jpgZvládnu ju aj absolútni amatéri. Žerucha je vďačná bylinka, ktorá k životu nepotrebuje dokonca ani zem. Stačí jej trochu vody a obyčajná vata. Ak ju zasievame do črepníka, prikryjeme ju niekoľkomilimetrovou vrstvou zeminy. V tanieri s vatou ju stačí vysiať na povrch a výdatne rosiť vodou. Keďže rastie veľmi rýchlo, nezaškodí, ak ju zasievame v týždenných intervaloch. Takto budeme mať poruke vždy čerstvú dávku, pripravenú na zber.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 530
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 945
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 216
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 382
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 935
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 931
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 690
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 494
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 289
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 790

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.