SME
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky
"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Korenie zo záhradky

Poradíme vám, ako si na balkóne alebo okne vyčarovať vlastnú gurmánsku záhradku, ktorú vám bude závidieť každá susedka.

Živé byliny zoženieme aj v bežných potravinách, no ich kúpa sa nemusí vždy vyplatiť. Rastlinky sú nasadené v malých nádobách a pokým sa dostanú na náš okenný parapet, prejdú ničivou, niekoľkotýždňovou tortúrou. Netreba sa preto čudovať, že približne polovica z nich sa nespamätá ani po presadení a dôkladnej starostlivosti. Neúspech s hotovou zakúpenou rastlinou nás teda nemusí odradiť. Tentoraz však radšej siahnime po semenách alebo kvalitných priesadách zo špecializovaných záhradníctiev, či z rúk skúseného trhovníka.

Skryť Vypnúť reklamu

Nádoba

Na začiatok si zaobstarajme vhodné črepníky, najlepšie klasické hlinené nádoby. Neodfúkne ich prvý poryv vetra, navyše sa na slnku príjemne prehrejú a pomôžu tak rastlinke prečkať studenšie dni. Častým kameňom úrazu je malý črepník, ktorý byline neposkytuje dostatok priestoru. Nádoba s obvodom 20 centimetrov by však mala postačiť. Na záver skontrolujme, či má na dne dieru na odtekanie prebytočnej vody, a môžeme začať napĺňať...

Zemina

Dno nádoby prekryjeme drenážnou vrstvou z hlinených črepov, štrku alebo obyčajného novinového papiera. Špeciálnu zeminu na bylinky zakúpime v záhradníctvach, prípadne namiešame z obyčajného výsevného substrátu, doplneného prepraným pieskom a rašelinou. Zmes nasypeme do črepníka tak, aby navrchu zostali 2 až 3 centimetre voľné a veľmi jemne pritlačíme. Poprášime väčšou štipkou semienok, prekryjeme približne centimetrovou vrstvou zeminy a umiestnime na teplé a svetlé miesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Zalievanie

Prvá zálievka by mohla semienka vyplaviť na povrch. Zabránime tomu tak, že črepníky ponoríme do nádoby s vodou a vyčkáme, kým si zemina nezoberie toľko vlhkosti, koľko potrebuje. Ďalšie dni môžeme zalievať alebo rosiť zvrchu, no vždy odležanou vodou izbovej teploty. Pokým nám semienka nevyklíčia, črepníky môžeme prekryť klasickou potravinárskou fóliou alebo mikroténovými vreckami, ktoré pomôžu rastlinkám udržať vlhkosť.

Petržlen

petrzlen.jpgKorene petržlenu si v črepníku nedopestujeme, ale na vňať do polievky je vhodný aj obyčajný tanier. Najlepší je kučeravý petržlen, ktorý si zakúpime buď vo forme semienok, alebo jednoducho zrežeme vrchnú časť koreňa. Umiestnime ju do črepníka alebo taniera s trochou vody... a čoskoro nám vyrastie nová vňať. Ak sme zasiali semienka, chce to trochu trpezlivosti, no po pár týždňoch sa dočkáme malých drobných klíčkov.,

Skryť Vypnúť reklamu

Bazalka

bazalka.jpgTejto obľúbenej pochúťky Talianov nie je nikdy dosť. A keďže nemá rada časté ošklbávanie, nezaškodí, ak máme naporúdzi rovno dve až tri rastliny. Čo má rada, je teplé stanovisko a výživná pôda s obsahom kompostu. Na balkón ju umiestnime až v máji, keď nehrozia nočné mrazy. Semienka nám vyklíčia za dva týždne, neskôr ich rozsadíme po jednej alebo dvoch rastlinách.

Žerucha

zerucha.jpgZvládnu ju aj absolútni amatéri. Žerucha je vďačná bylinka, ktorá k životu nepotrebuje dokonca ani zem. Stačí jej trochu vody a obyčajná vata. Ak ju zasievame do črepníka, prikryjeme ju niekoľkomilimetrovou vrstvou zeminy. V tanieri s vatou ju stačí vysiať na povrch a výdatne rosiť vodou. Keďže rastie veľmi rýchlo, nezaškodí, ak ju zasievame v týždenných intervaloch. Takto budeme mať poruke vždy čerstvú dávku, pripravenú na zber.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Behind every successful business lies a set of skilled people
  2. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  6. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  7. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 12 939
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 819
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 752
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 246
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 153
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 098
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 281
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 6 461
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 861
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 5 779
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Silné nežiadúce účinky po niektorých vakcínach a ich nedostatok otvárajú otázku možného mixu vakcín pri prvej a druhej dávke.

Nemecká štúdia naznačila väčšiu ochranu pred covidom pri mixe vakcín.


20 h
Adrián Szabó ide do väzby.

Szabóa zadržala NAKA 3. júna.


TASR 59m
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Do konca roka chce vyrobiť 150 miliónov vakcín.


2 h
Alena Zsuzsová (vpravo) a vľavo v pozadí Marian Kočner.

Najvyšší súd nemusí riešiť celý prípad.


18 h