Živé byliny zoženieme aj v bežných potravinách, no ich kúpa sa nemusí vždy vyplatiť. Rastlinky sú nasadené v malých nádobách a pokým sa dostanú na náš okenný parapet, prejdú ničivou, niekoľkotýždňovou tortúrou. Netreba sa preto čudovať, že približne polovica z nich sa nespamätá ani po presadení a dôkladnej starostlivosti. Neúspech s hotovou zakúpenou rastlinou nás teda nemusí odradiť. Tentoraz však radšej siahnime po semenách alebo kvalitných priesadách zo špecializovaných záhradníctiev, či z rúk skúseného trhovníka.
Nádoba
Na začiatok si zaobstarajme vhodné črepníky, najlepšie klasické hlinené nádoby. Neodfúkne ich prvý poryv vetra, navyše sa na slnku príjemne prehrejú a pomôžu tak rastlinke prečkať studenšie dni. Častým kameňom úrazu je malý črepník, ktorý byline neposkytuje dostatok priestoru. Nádoba s obvodom 20 centimetrov by však mala postačiť. Na záver skontrolujme, či má na dne dieru na odtekanie prebytočnej vody, a môžeme začať napĺňať...
Zemina
Dno nádoby prekryjeme drenážnou vrstvou z hlinených črepov, štrku alebo obyčajného novinového papiera. Špeciálnu zeminu na bylinky zakúpime v záhradníctvach, prípadne namiešame z obyčajného výsevného substrátu, doplneného prepraným pieskom a rašelinou. Zmes nasypeme do črepníka tak, aby navrchu zostali 2 až 3 centimetre voľné a veľmi jemne pritlačíme. Poprášime väčšou štipkou semienok, prekryjeme približne centimetrovou vrstvou zeminy a umiestnime na teplé a svetlé miesto.
Zalievanie
Prvá zálievka by mohla semienka vyplaviť na povrch. Zabránime tomu tak, že črepníky ponoríme do nádoby s vodou a vyčkáme, kým si zemina nezoberie toľko vlhkosti, koľko potrebuje. Ďalšie dni môžeme zalievať alebo rosiť zvrchu, no vždy odležanou vodou izbovej teploty. Pokým nám semienka nevyklíčia, črepníky môžeme prekryť klasickou potravinárskou fóliou alebo mikroténovými vreckami, ktoré pomôžu rastlinkám udržať vlhkosť.
Petržlen
Korene petržlenu si v črepníku nedopestujeme, ale na vňať do polievky je vhodný aj obyčajný tanier. Najlepší je kučeravý petržlen, ktorý si zakúpime buď vo forme semienok, alebo jednoducho zrežeme vrchnú časť koreňa. Umiestnime ju do črepníka alebo taniera s trochou vody... a čoskoro nám vyrastie nová vňať. Ak sme zasiali semienka, chce to trochu trpezlivosti, no po pár týždňoch sa dočkáme malých drobných klíčkov.,
Bazalka
Tejto obľúbenej pochúťky Talianov nie je nikdy dosť. A keďže nemá rada časté ošklbávanie, nezaškodí, ak máme naporúdzi rovno dve až tri rastliny. Čo má rada, je teplé stanovisko a výživná pôda s obsahom kompostu. Na balkón ju umiestnime až v máji, keď nehrozia nočné mrazy. Semienka nám vyklíčia za dva týždne, neskôr ich rozsadíme po jednej alebo dvoch rastlinách.
Žerucha
Zvládnu ju aj absolútni amatéri. Žerucha je vďačná bylinka, ktorá k životu nepotrebuje dokonca ani zem. Stačí jej trochu vody a obyčajná vata. Ak ju zasievame do črepníka, prikryjeme ju niekoľkomilimetrovou vrstvou zeminy. V tanieri s vatou ju stačí vysiať na povrch a výdatne rosiť vodou. Keďže rastie veľmi rýchlo, nezaškodí, ak ju zasievame v týždenných intervaloch. Takto budeme mať poruke vždy čerstvú dávku, pripravenú na zber.