SME

Korenie zo záhradky

Poradíme vám, ako si na balkóne alebo okne vyčarovať vlastnú gurmánsku záhradku, ktorú vám bude závidieť každá susedka.

Živé byliny zoženieme aj v bežných potravinách, no ich kúpa sa nemusí vždy vyplatiť. Rastlinky sú nasadené v malých nádobách a pokým sa dostanú na náš okenný parapet, prejdú ničivou, niekoľkotýždňovou tortúrou. Netreba sa preto čudovať, že približne polovica z nich sa nespamätá ani po presadení a dôkladnej starostlivosti. Neúspech s hotovou zakúpenou rastlinou nás teda nemusí odradiť. Tentoraz však radšej siahnime po semenách alebo kvalitných priesadách zo špecializovaných záhradníctiev, či z rúk skúseného trhovníka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nádoba

Na začiatok si zaobstarajme vhodné črepníky, najlepšie klasické hlinené nádoby. Neodfúkne ich prvý poryv vetra, navyše sa na slnku príjemne prehrejú a pomôžu tak rastlinke prečkať studenšie dni. Častým kameňom úrazu je malý črepník, ktorý byline neposkytuje dostatok priestoru. Nádoba s obvodom 20 centimetrov by však mala postačiť. Na záver skontrolujme, či má na dne dieru na odtekanie prebytočnej vody, a môžeme začať napĺňať...

Zemina

Dno nádoby prekryjeme drenážnou vrstvou z hlinených črepov, štrku alebo obyčajného novinového papiera. Špeciálnu zeminu na bylinky zakúpime v záhradníctvach, prípadne namiešame z obyčajného výsevného substrátu, doplneného prepraným pieskom a rašelinou. Zmes nasypeme do črepníka tak, aby navrchu zostali 2 až 3 centimetre voľné a veľmi jemne pritlačíme. Poprášime väčšou štipkou semienok, prekryjeme približne centimetrovou vrstvou zeminy a umiestnime na teplé a svetlé miesto.

SkryťVypnúť reklamu

Zalievanie

Prvá zálievka by mohla semienka vyplaviť na povrch. Zabránime tomu tak, že črepníky ponoríme do nádoby s vodou a vyčkáme, kým si zemina nezoberie toľko vlhkosti, koľko potrebuje. Ďalšie dni môžeme zalievať alebo rosiť zvrchu, no vždy odležanou vodou izbovej teploty. Pokým nám semienka nevyklíčia, črepníky môžeme prekryť klasickou potravinárskou fóliou alebo mikroténovými vreckami, ktoré pomôžu rastlinkám udržať vlhkosť.

Petržlen

petrzlen.jpgKorene petržlenu si v črepníku nedopestujeme, ale na vňať do polievky je vhodný aj obyčajný tanier. Najlepší je kučeravý petržlen, ktorý si zakúpime buď vo forme semienok, alebo jednoducho zrežeme vrchnú časť koreňa. Umiestnime ju do črepníka alebo taniera s trochou vody... a čoskoro nám vyrastie nová vňať. Ak sme zasiali semienka, chce to trochu trpezlivosti, no po pár týždňoch sa dočkáme malých drobných klíčkov.,

SkryťVypnúť reklamu

Bazalka

bazalka.jpgTejto obľúbenej pochúťky Talianov nie je nikdy dosť. A keďže nemá rada časté ošklbávanie, nezaškodí, ak máme naporúdzi rovno dve až tri rastliny. Čo má rada, je teplé stanovisko a výživná pôda s obsahom kompostu. Na balkón ju umiestnime až v máji, keď nehrozia nočné mrazy. Semienka nám vyklíčia za dva týždne, neskôr ich rozsadíme po jednej alebo dvoch rastlinách.

Žerucha

zerucha.jpgZvládnu ju aj absolútni amatéri. Žerucha je vďačná bylinka, ktorá k životu nepotrebuje dokonca ani zem. Stačí jej trochu vody a obyčajná vata. Ak ju zasievame do črepníka, prikryjeme ju niekoľkomilimetrovou vrstvou zeminy. V tanieri s vatou ju stačí vysiať na povrch a výdatne rosiť vodou. Keďže rastie veľmi rýchlo, nezaškodí, ak ju zasievame v týždenných intervaloch. Takto budeme mať poruke vždy čerstvú dávku, pripravenú na zber.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 479
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 593
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 366
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 265
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 574
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 257
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 516
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 495
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu