SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky
"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Jarný prídel energie...

Zabojujte s jarnou únavou výdatným jedlom výraznej chuti. A hlavne - nešetrite bylinkami!

Bylinkové kukuričné placky
suroviny na 4 porcie

2 veľké vajíčka
60 ml mlieka
1/3 hrnčeka múky s kypriacim práškom
300 g mrazenej sladkej kukurice, rozmrazenej
rôzne čerstvé nasekané bylinky
hrsť rôznych sušených byliniek
6 najemno nakrájaných jarných cibuliek
40 ml oleja

Vyšľahajte vajíčka a mlieko, vmiešajte múku a pridajte kukuricu, bylinky a jarné cibuľky. Zahrejte olej na veľkej panvici a opražte zmes po lyžiciach na strednom plameni dozlatova. Servírujte pirohy spolu so studeným mäsom, pikantným čatní a šalátom podľa sezóny.

Skryť Vypnúť reklamu

Kurča s balzamikovou, marhuľovou a rozmarínovou omáčkou
suroviny na 4 porcie

60 ml balzamikového octu
200 ml kuracieho vývaru
1 ČL kryštálového hnedého cukru
410g plechovka rozpolených marhúľ
80ml šťavy z marhúľ
6 filetov z kuracích pŕs, natenko nakrájaných
nasekaný čerstvý rozmarín

obr_05.jpgZmiešajte ocot, vývar, cukor a marhuľovú šťavu. Pridajte kurča a nechajte ho marinovať. Zahrejte veľkú panvicu na strednom plameni, pridajte kurča a marinádu. Duste šesť až desať minút, alebo kým nie je mäso dôkladne uvarené. Vyberte kurča z panvice, pridajte marhule a rozmarín a duste ďalších päť minút. Vráťte kurča na panvicu a zohrejte ho. Servírujte s kuskusom alebo s ryžou.

Údené rebierka s paradajkovým a mangovým čatní
suroviny na 4 porcie

15 ml francúzskej horčice
4 údené rebierka
45 ml paradajkovej omáčky
40 ml mangového alebo ananásového čatní
15 ml worcestrovej omáčky

obr_02.jpgPotrite rebierka horčicou. Zmiešajte paradajkovú omáčku, čatní a worcestrovú omáčku, prelejte zmesou rebierka a odložte nabok. Opražte na platni alebo na uhlíkoch asi päť minút z každej strany, alebo kým nie sú rebierka prepečené. Servírujte so sezónnym šalátom a mladými zemiakmi ochutenými bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s klobásou, olivami a citrónom
suroviny na 4 porcie

8 bravčových klobások
300 g tagliatelle alebo iných cestovín
30 ml slnečnicového oleja
1 najemno nakrájaná cibuľa
6 prepolených paradajok
100 g čiernych olív bez kôstok, nahrubo pokrájaných
kôra z jedného citróna
60 ml bazalkového pesta

obr_04.jpgGrilujte bravčové klobásky, kým nie sú zlatohnedé a prepečené. Nakrájajte na tenké plátky. Uvarte cestoviny, aby boli al dente. Zahrejte olej na veľkej panvici a poduste cibuľu dozlatova. Pridajte paradajky a poduste domäkka. Pridajte zvyšné ingrediencie a premiešajte spolu s cestovinami. Servírujte s chrumkavým chlebom alebo šalátom ako prílohou.

Rybí šalát s kayenskou príchuťou
suroviny na 4 porcie

1 hrnčeka múky
kayenské korenie
500 g filé z hejka, nakrájané na pásiky
100 ml oleja
1 balíček šalátových listov
1 pokrájané avokádo
1 červená alebo biela cibuľa, najemno nakrájaná
nastrúhaný parmezán
majonéza alebo tzatziki

Zmiešajte múku a korenie a obaľte v zmesi pásiky ryby. Zahrejte olej na veľkej panvici a opražte rybu dozlatova. Naaranžujte plátky ryby na tanier so šalátovými ingredienciami a servírujte pokvapkané majonézou alebo tzatzikmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 301
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 602
  3. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 523
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 460
  5. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 208
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 981
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 750
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 584
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 010
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 698
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.


Michal Šášky a 2 ďalší 2 h
Francis Fukuyama.

Rozhovor s politológom Fukuyamom.


10. jún
Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 439 obetí.


a 3 ďalší 11 h
Lenka Vacvalová

Lenka Vacvalová behá ultramaratóny.


10. jún