SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky
"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Jarný prídel energie...

Zabojujte s jarnou únavou výdatným jedlom výraznej chuti. A hlavne - nešetrite bylinkami!

Bylinkové kukuričné placky
suroviny na 4 porcie

2 veľké vajíčka
60 ml mlieka
1/3 hrnčeka múky s kypriacim práškom
300 g mrazenej sladkej kukurice, rozmrazenej
rôzne čerstvé nasekané bylinky
hrsť rôznych sušených byliniek
6 najemno nakrájaných jarných cibuliek
40 ml oleja

Vyšľahajte vajíčka a mlieko, vmiešajte múku a pridajte kukuricu, bylinky a jarné cibuľky. Zahrejte olej na veľkej panvici a opražte zmes po lyžiciach na strednom plameni dozlatova. Servírujte pirohy spolu so studeným mäsom, pikantným čatní a šalátom podľa sezóny.

Skryť Vypnúť reklamu

Kurča s balzamikovou, marhuľovou a rozmarínovou omáčkou
suroviny na 4 porcie

60 ml balzamikového octu
200 ml kuracieho vývaru
1 ČL kryštálového hnedého cukru
410g plechovka rozpolených marhúľ
80ml šťavy z marhúľ
6 filetov z kuracích pŕs, natenko nakrájaných
nasekaný čerstvý rozmarín

obr_05.jpgZmiešajte ocot, vývar, cukor a marhuľovú šťavu. Pridajte kurča a nechajte ho marinovať. Zahrejte veľkú panvicu na strednom plameni, pridajte kurča a marinádu. Duste šesť až desať minút, alebo kým nie je mäso dôkladne uvarené. Vyberte kurča z panvice, pridajte marhule a rozmarín a duste ďalších päť minút. Vráťte kurča na panvicu a zohrejte ho. Servírujte s kuskusom alebo s ryžou.

Údené rebierka s paradajkovým a mangovým čatní
suroviny na 4 porcie

15 ml francúzskej horčice
4 údené rebierka
45 ml paradajkovej omáčky
40 ml mangového alebo ananásového čatní
15 ml worcestrovej omáčky

obr_02.jpgPotrite rebierka horčicou. Zmiešajte paradajkovú omáčku, čatní a worcestrovú omáčku, prelejte zmesou rebierka a odložte nabok. Opražte na platni alebo na uhlíkoch asi päť minút z každej strany, alebo kým nie sú rebierka prepečené. Servírujte so sezónnym šalátom a mladými zemiakmi ochutenými bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s klobásou, olivami a citrónom
suroviny na 4 porcie

8 bravčových klobások
300 g tagliatelle alebo iných cestovín
30 ml slnečnicového oleja
1 najemno nakrájaná cibuľa
6 prepolených paradajok
100 g čiernych olív bez kôstok, nahrubo pokrájaných
kôra z jedného citróna
60 ml bazalkového pesta

obr_04.jpgGrilujte bravčové klobásky, kým nie sú zlatohnedé a prepečené. Nakrájajte na tenké plátky. Uvarte cestoviny, aby boli al dente. Zahrejte olej na veľkej panvici a poduste cibuľu dozlatova. Pridajte paradajky a poduste domäkka. Pridajte zvyšné ingrediencie a premiešajte spolu s cestovinami. Servírujte s chrumkavým chlebom alebo šalátom ako prílohou.

Rybí šalát s kayenskou príchuťou
suroviny na 4 porcie

1 hrnčeka múky
kayenské korenie
500 g filé z hejka, nakrájané na pásiky
100 ml oleja
1 balíček šalátových listov
1 pokrájané avokádo
1 červená alebo biela cibuľa, najemno nakrájaná
nastrúhaný parmezán
majonéza alebo tzatziki

Zmiešajte múku a korenie a obaľte v zmesi pásiky ryby. Zahrejte olej na veľkej panvici a opražte rybu dozlatova. Naaranžujte plátky ryby na tanier so šalátovými ingredienciami a servírujte pokvapkané majonézou alebo tzatzikmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 246
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 194
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 958
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 951
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 948
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 122
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 613
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 503
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 472
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 578
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Moldava
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila štvrtá.

Koronavírus: Vláda rokuje o celoplošnom testovaní, Za ľudí je proti (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 222-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 417 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Veronika Remišová.

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?