Levanduľa proti nespavosti
Táto voňavá rastlinka s drobnými fialovými kvietkami sa osvedčila vo francúzskej kuchyni. Tamojší kuchári ju používajú v malých množstvách na ochutenie pečeného mäsa, rybaciny a zeleninových šalátov. Už odpradávna je známy jej blahodárny účinok na nervový systém. Vďaka tomu dokáže pomôcť pri nespavosti, nervovej slabosti, návaloch krvi a bolestiach hlavy. Levaduľový kúpeľ s troškou rozmarínu zlepšuje krvný obeh.
Petržlen na zlepšenie trávenia
V našich končinách patrí k najobľúbenejším kuchynským bylinkám. Dokáže príjemne osviežiť dych a je bohatým zdrojom vitamínov A, B a C, vápnika, horčíka a železa. Do jedál sa pridáva tesne pre dovarením alebo sa jeho vňať používa na posypanie už hotových pokrmov – mäsa, polievok, zemiakov, šalátov alebo obložených chlebíčkov. Pre močopudné vlastnosti zlepšuje obličkové ochorenia. Okrem toho má blahodárny vplyv na trávenie. Čaj zo semien petržlenu sa podáva ľuďom s vysokým krvným tlakom a čaj z petržlenovej vňate dokáže utlmiť horúčku.
Rozmarín na krvný obeh
V kuchyni sa využíva čerstvý aj sušený. Jeho horkastá chuť sa hodí v malých dávkach do polievok, na ochutenie pečeného mäsa a zeleninových šalátov. Okrem toho je obľúbenou prísadou do bylinkového masla. Má upokojujúci účinok na nervový systém a zlepšuje krvný obeh. Jeho liečivé vlastnosti majú blahodárny vplyv na reumatizmus, kašeľ, astmu, búšenie srdca, pomôže proti nervozite, nespavosti a migréne.
Medovka proti zápalom
Lístky medovky s typickou citrusovou arómou sú obľúbenou ingredienciou najmä pri príprave šalátov, húb, rybacích špecialít a limonád. Má silné antivírusopvé a antibakteriálne účinky, preto dokáže tlmiť zápaly, napríklad pri nachladnutí. Pomáha utlmiť stavy úzkosti, pretože pôsobí ako sedatívum. Účinkuje aj proti nespavosti, melanchólii a depresiám.
Majorán proti stresu
Sušená kvitnúca majoránová vňať sa často pridáva do údením a gulášov. Hodí sa na dochutenie ťažšie stráviteľných jedál, ako sú napríklad tučné mäsá a strukoviny. Má totiž liečivý účinok na tráviacu sústavu, pomáha pri hnačkách, žalúdočných kŕčoch a nadúvaní. Zároveň upokojuje nervovú sústavu, pomáha tlmiť stres a pocity rozrušenia, zlepšuje nespavosť a migrénové stavy. Dlhým varením stráca svoju charakteristickú arómu, preto sa podáva až tesne pred dovarením jedla.
Tymian na nachladnutie
Je výborným korením na rôzne druhy mäsa, obľúbenou prísadou do omáčok, údením a šalátov. Chutí v kombinácii s petržlenom, cibuľou a bobkovým listom. Tymianový čaj lieči krčné a hrudné infekcie a zároveň pomáha pri trávení. Jedným z druhov tymianu je aj materina dúška, ktorá sa odborne nazýva Thymus serpyllum a odporúča sa pri nachladnutí, bolestiach hrdla a pri kašli.
Bazalka na utíšenie kŕčov
Jej šťavnaté zelené lístky majú silnú korenistú arómu, ktorá sa výborne hodí najmä do šalátov, paradajkovej omáčky, do polievok alebo na prípravu pesta. Bazalkový čaj priam zázračne uvoľňovať kŕče, podporuje trávenie a zlepšuje chuť do jedla.
Pažítka na zvýšenie apetítu
Osvedčila sa najmä v studenej kuchyni. Hodí sa do nátierok, šalátov, bylinkových masiel a polievok. Dokáže podporiť chuť do jedla, lebo podporuje tvorbu tráviacich štiav. Má vysokú výživnú hodnotu, lebo obsahuje veľké množstvo vitamínu C, draslíka, vápnika, fosforu, sodíka, železa a betakaroténu.