"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Nebojte sa byliniek!

Čerstvé bylinky dokážu povýšiť aj to najjednoduchšie jedlo na originálnu kulinársku špecialitu.

Čili paradajková polievka
suroviny na 4 porcie

15 ml slnečnicového oleja
1 veľká nakrájaná cibuľa
250 g nakrájanej slaniny
1 plechovka talianskej paradajkovej polievky
1 x 410 g plechovka pokrájaných paradajok s čili
500 ml plnotučného mlieka
čerstvý posekaný koriander

Na oleji opražte cibuľu a slaninku domäkka. Pridajte polievku, paradajky a mlieko a duste päť minút. Servírujte horúce, posypané čerstvým koriandrom, s bagetou.

Ryžovo-zeleninové pirohy
suroviny na 4 porcie

30 ml olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
1 hrnček mrazenej zeleninovej zmesi
1 a 1 hrnčeka varenej ryže
hrsť posekaného petržlenu
1 zľahka rozšľahané vajíčko
2 PL koláčovej múky
ovocné čatní
obr_02.jpg
Zahrejte polovicu oleja a opražte cibuľu a cesnak. Pridajte zeleninu a ryžu a poduste. Okoreňte a nechajte vychladnúť. Pridajte petržlen, vajíčko, múku a premiešajte. Zahrejte zvyšný olej na teflónovej panvici na strednom plameni. Po lyžiciach vkladajte zmes na panvicu a pražte do zlatohneda z oboch strán. Servírujte teplé, s čatní a s gréckym šalátom.

Kuracie kari a fettuccine
suroviny na 4 porcie

15 ml olivového oleja
6 plátkov z kuracích pŕs
2 ČL karí
400 g paradajkovo-bazalkovej omáčky na cestoviny
250 g koktailových prepolených paradajok
125 ml nízkotučného bieleho jogurtu
hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo koriandru
obr_03.jpgvarené fettuccine

Zahrejte olivový olej na panvici a opražte kuracie prsia. Posypte karí.
Pridajte omáčku na cestoviny a nechajte dusiť päť až osem minút. Vmiešajte paradajky a okoreňte podľa chuti. Pridajte jogurt a pomiešajte. Posypte čerstvými bylinkami a servírujte s uvarenými cestovinami.

Mäsové guľky a smotanová špenátová kaša
suroviny na 4 porcie

500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
1 balíček hotovej cibuľovej polievky
125g ovsenej múky
175 ml bieleho jogurtu
koláčová múka na posypanie
slnečnicový olej na vyprážanie
4 olúpané zemiaky a pokrájané na kocky
maslo
30 ml smotany alebo mlieka
1 zväzok nakrájaného a poduseného špenátu
hrsť strúhaného čedaru

obr_04.jpgZmiešajte mleté mäso, cibuľovú polievku, ovsenú múku a jogurt. Vyvaľkajte do guliek a posypte múkou. Zahrejte olej na panvici. Vypražte mäsové guľky, kým nie sú dokonale prepečené. Osušte na papierových utierkach. Uvarte zemiaky domäkka. Roztlačte ich a vymiešajte spolu s kusom masla a smotanou alebo s mliekom. Vmiešajte do nich podusený špenát a syr. Okoreňte podľa chuti. Servírujte s mäsovými guľkami.

Ľahký tuniakový koláč
suroviny na 4 porcie

4 krajce chleba bez kôrok
2 ČL masla
250 ml mlieka
1 plechovka tuniaka v slanom náleve
1 hrnček strúhaného čedaru
2 veľké vajíčka
1 veľká postrúhaná cibuľa
štipka prášku do pečiva
čerstvý tymian

obr_05.jpgRozlámte krajce chleba na malé kúsky. Odložte štvrtinu syra a potom zvyšné ingrediencie okrem prášku do pečiva zmiešajte na panvici. Zmes niekoľko minút za stáleho miešania varte na slabom stupni. Vmiešajte do nej prášok do pečiva a potom nalejte do vymastenej zapekacej misy alebo niekoľkých menších misiek. Posypte zvyšným syrom, ochuťte tymianom a zapečte 15 až 20 minút v predhriatej rúre alebo kým sa neprepečie. Servírujte s opekanými zemiakmi a so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 856
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 726
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 813
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 044
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 892
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 565
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 991
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 762
  9. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 3 667
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 471

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

ŠPORT

BBC ukázalo ruských chuligánov. Jediným pravidlom je nezabiť

Nie pre každého budú MS len o futbale.

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Realita Československej ľudovej armády.

Neprehliadnite tiež

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Svieže vydanie o tanečnici, ktorá spája modernu a folklór aj o tom, ako sa prebudiť po zime.

Budovať svalstvo bez mäsa? Dá sa to, pevné svaly môžu mať aj vegáni

Pri snahe získať svalovú hmotu platí potreba proteínov, ich zdroj však nemusíme hľadať len v mäse.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop