Čili paradajková polievka
suroviny na 4 porcie
15 ml slnečnicového oleja
1 veľká nakrájaná cibuľa
250 g nakrájanej slaniny
1 plechovka talianskej paradajkovej polievky
1 x 410 g plechovka pokrájaných paradajok s čili
500 ml plnotučného mlieka
čerstvý posekaný koriander
Na oleji opražte cibuľu a slaninku domäkka. Pridajte polievku, paradajky a mlieko a duste päť minút. Servírujte horúce, posypané čerstvým koriandrom, s bagetou.
Ryžovo-zeleninové pirohy
suroviny na 4 porcie
30 ml olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
1 hrnček mrazenej zeleninovej zmesi
1 a 1 hrnčeka varenej ryže
hrsť posekaného petržlenu
1 zľahka rozšľahané vajíčko
2 PL koláčovej múky
ovocné čatní
Zahrejte polovicu oleja a opražte cibuľu a cesnak. Pridajte zeleninu a ryžu a poduste. Okoreňte a nechajte vychladnúť. Pridajte petržlen, vajíčko, múku a premiešajte. Zahrejte zvyšný olej na teflónovej panvici na strednom plameni. Po lyžiciach vkladajte zmes na panvicu a pražte do zlatohneda z oboch strán. Servírujte teplé, s čatní a s gréckym šalátom.
Kuracie kari a fettuccine
suroviny na 4 porcie
15 ml olivového oleja
6 plátkov z kuracích pŕs
2 ČL karí
400 g paradajkovo-bazalkovej omáčky na cestoviny
250 g koktailových prepolených paradajok
125 ml nízkotučného bieleho jogurtu
hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo koriandruvarené fettuccine
Zahrejte olivový olej na panvici a opražte kuracie prsia. Posypte karí.
Pridajte omáčku na cestoviny a nechajte dusiť päť až osem minút. Vmiešajte paradajky a okoreňte podľa chuti. Pridajte jogurt a pomiešajte. Posypte čerstvými bylinkami a servírujte s uvarenými cestovinami.
Mäsové guľky a smotanová špenátová kaša
suroviny na 4 porcie
500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
1 balíček hotovej cibuľovej polievky
125g ovsenej múky
175 ml bieleho jogurtu
koláčová múka na posypanie
slnečnicový olej na vyprážanie
4 olúpané zemiaky a pokrájané na kocky
maslo
30 ml smotany alebo mlieka
1 zväzok nakrájaného a poduseného špenátu
hrsť strúhaného čedaru
Zmiešajte mleté mäso, cibuľovú polievku, ovsenú múku a jogurt. Vyvaľkajte do guliek a posypte múkou. Zahrejte olej na panvici. Vypražte mäsové guľky, kým nie sú dokonale prepečené. Osušte na papierových utierkach. Uvarte zemiaky domäkka. Roztlačte ich a vymiešajte spolu s kusom masla a smotanou alebo s mliekom. Vmiešajte do nich podusený špenát a syr. Okoreňte podľa chuti. Servírujte s mäsovými guľkami.
Ľahký tuniakový koláč
suroviny na 4 porcie
4 krajce chleba bez kôrok
2 ČL masla
250 ml mlieka
1 plechovka tuniaka v slanom náleve
1 hrnček strúhaného čedaru
2 veľké vajíčka
1 veľká postrúhaná cibuľa
štipka prášku do pečiva
čerstvý tymianRozlámte krajce chleba na malé kúsky. Odložte štvrtinu syra a potom zvyšné ingrediencie okrem prášku do pečiva zmiešajte na panvici. Zmes niekoľko minút za stáleho miešania varte na slabom stupni. Vmiešajte do nej prášok do pečiva a potom nalejte do vymastenej zapekacej misy alebo niekoľkých menších misiek. Posypte zvyšným syrom, ochuťte tymianom a zapečte 15 až 20 minút v predhriatej rúre alebo kým sa neprepečie. Servírujte s opekanými zemiakmi a so šalátom.