SME
Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky
"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Nebojte sa byliniek!

Čerstvé bylinky dokážu povýšiť aj to najjednoduchšie jedlo na originálnu kulinársku špecialitu.

Čili paradajková polievka
suroviny na 4 porcie

15 ml slnečnicového oleja
1 veľká nakrájaná cibuľa
250 g nakrájanej slaniny
1 plechovka talianskej paradajkovej polievky
1 x 410 g plechovka pokrájaných paradajok s čili
500 ml plnotučného mlieka
čerstvý posekaný koriander

Na oleji opražte cibuľu a slaninku domäkka. Pridajte polievku, paradajky a mlieko a duste päť minút. Servírujte horúce, posypané čerstvým koriandrom, s bagetou.

Ryžovo-zeleninové pirohy
suroviny na 4 porcie

30 ml olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
1 hrnček mrazenej zeleninovej zmesi
1 a 1 hrnčeka varenej ryže
hrsť posekaného petržlenu
1 zľahka rozšľahané vajíčko
2 PL koláčovej múky
ovocné čatní
obr_02.jpg
Zahrejte polovicu oleja a opražte cibuľu a cesnak. Pridajte zeleninu a ryžu a poduste. Okoreňte a nechajte vychladnúť. Pridajte petržlen, vajíčko, múku a premiešajte. Zahrejte zvyšný olej na teflónovej panvici na strednom plameni. Po lyžiciach vkladajte zmes na panvicu a pražte do zlatohneda z oboch strán. Servírujte teplé, s čatní a s gréckym šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie kari a fettuccine
suroviny na 4 porcie

15 ml olivového oleja
6 plátkov z kuracích pŕs
2 ČL karí
400 g paradajkovo-bazalkovej omáčky na cestoviny
250 g koktailových prepolených paradajok
125 ml nízkotučného bieleho jogurtu
hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo koriandru
obr_03.jpgvarené fettuccine

Zahrejte olivový olej na panvici a opražte kuracie prsia. Posypte karí.
Pridajte omáčku na cestoviny a nechajte dusiť päť až osem minút. Vmiešajte paradajky a okoreňte podľa chuti. Pridajte jogurt a pomiešajte. Posypte čerstvými bylinkami a servírujte s uvarenými cestovinami.

Mäsové guľky a smotanová špenátová kaša
suroviny na 4 porcie

500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
1 balíček hotovej cibuľovej polievky
125g ovsenej múky
175 ml bieleho jogurtu
koláčová múka na posypanie
slnečnicový olej na vyprážanie
4 olúpané zemiaky a pokrájané na kocky
maslo
30 ml smotany alebo mlieka
1 zväzok nakrájaného a poduseného špenátu
hrsť strúhaného čedaru

Skryť Vypnúť reklamu

obr_04.jpgZmiešajte mleté mäso, cibuľovú polievku, ovsenú múku a jogurt. Vyvaľkajte do guliek a posypte múkou. Zahrejte olej na panvici. Vypražte mäsové guľky, kým nie sú dokonale prepečené. Osušte na papierových utierkach. Uvarte zemiaky domäkka. Roztlačte ich a vymiešajte spolu s kusom masla a smotanou alebo s mliekom. Vmiešajte do nich podusený špenát a syr. Okoreňte podľa chuti. Servírujte s mäsovými guľkami.

Ľahký tuniakový koláč
suroviny na 4 porcie

4 krajce chleba bez kôrok
2 ČL masla
250 ml mlieka
1 plechovka tuniaka v slanom náleve
1 hrnček strúhaného čedaru
2 veľké vajíčka
1 veľká postrúhaná cibuľa
štipka prášku do pečiva
čerstvý tymian

obr_05.jpgRozlámte krajce chleba na malé kúsky. Odložte štvrtinu syra a potom zvyšné ingrediencie okrem prášku do pečiva zmiešajte na panvici. Zmes niekoľko minút za stáleho miešania varte na slabom stupni. Vmiešajte do nej prášok do pečiva a potom nalejte do vymastenej zapekacej misy alebo niekoľkých menších misiek. Posypte zvyšným syrom, ochuťte tymianom a zapečte 15 až 20 minút v predhriatej rúre alebo kým sa neprepečie. Servírujte s opekanými zemiakmi a so šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  4. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  3. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  4. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  8. Lenivý brunch s Muchom
  9. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  10. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 172
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 6 907
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 765
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 309
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 269
  6. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú 4 028
  7. Od Česka až po Jadran 3 811
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 111
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 091
  10. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu 2 126
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda parlamentu Boris Kollár a poslanecký klub Sme rodina.

Peter Pčolinský žiadal splnenie požiadaviek do konca júlovej schôdze.


a 1 ďalší 11 h
Eliška Mintálová v disciplíne K1 na OH v Tokiu 2020.

Sledujte 4. deň olympijských hier v Tokiu minútu po minúte.


Sportnet 7 h