SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
"BYLINKOVÝ ŠPECIÁL"

Nebojte sa byliniek!

Čerstvé bylinky dokážu povýšiť aj to najjednoduchšie jedlo na originálnu kulinársku špecialitu.

Čili paradajková polievka
suroviny na 4 porcie

15 ml slnečnicového oleja
1 veľká nakrájaná cibuľa
250 g nakrájanej slaniny
1 plechovka talianskej paradajkovej polievky
1 x 410 g plechovka pokrájaných paradajok s čili
500 ml plnotučného mlieka
čerstvý posekaný koriander

Na oleji opražte cibuľu a slaninku domäkka. Pridajte polievku, paradajky a mlieko a duste päť minút. Servírujte horúce, posypané čerstvým koriandrom, s bagetou.

Ryžovo-zeleninové pirohy
suroviny na 4 porcie

30 ml olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
1 strúčik podrveného cesnaku
1 hrnček mrazenej zeleninovej zmesi
1 a 1 hrnčeka varenej ryže
hrsť posekaného petržlenu
1 zľahka rozšľahané vajíčko
2 PL koláčovej múky
ovocné čatní
obr_02.jpg
Zahrejte polovicu oleja a opražte cibuľu a cesnak. Pridajte zeleninu a ryžu a poduste. Okoreňte a nechajte vychladnúť. Pridajte petržlen, vajíčko, múku a premiešajte. Zahrejte zvyšný olej na teflónovej panvici na strednom plameni. Po lyžiciach vkladajte zmes na panvicu a pražte do zlatohneda z oboch strán. Servírujte teplé, s čatní a s gréckym šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kuracie kari a fettuccine
suroviny na 4 porcie

15 ml olivového oleja
6 plátkov z kuracích pŕs
2 ČL karí
400 g paradajkovo-bazalkovej omáčky na cestoviny
250 g koktailových prepolených paradajok
125 ml nízkotučného bieleho jogurtu
hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate alebo koriandru
obr_03.jpgvarené fettuccine

Zahrejte olivový olej na panvici a opražte kuracie prsia. Posypte karí.
Pridajte omáčku na cestoviny a nechajte dusiť päť až osem minút. Vmiešajte paradajky a okoreňte podľa chuti. Pridajte jogurt a pomiešajte. Posypte čerstvými bylinkami a servírujte s uvarenými cestovinami.

Mäsové guľky a smotanová špenátová kaša
suroviny na 4 porcie

500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
1 balíček hotovej cibuľovej polievky
125g ovsenej múky
175 ml bieleho jogurtu
koláčová múka na posypanie
slnečnicový olej na vyprážanie
4 olúpané zemiaky a pokrájané na kocky
maslo
30 ml smotany alebo mlieka
1 zväzok nakrájaného a poduseného špenátu
hrsť strúhaného čedaru

Skryť Vypnúť reklamu

obr_04.jpgZmiešajte mleté mäso, cibuľovú polievku, ovsenú múku a jogurt. Vyvaľkajte do guliek a posypte múkou. Zahrejte olej na panvici. Vypražte mäsové guľky, kým nie sú dokonale prepečené. Osušte na papierových utierkach. Uvarte zemiaky domäkka. Roztlačte ich a vymiešajte spolu s kusom masla a smotanou alebo s mliekom. Vmiešajte do nich podusený špenát a syr. Okoreňte podľa chuti. Servírujte s mäsovými guľkami.

Ľahký tuniakový koláč
suroviny na 4 porcie

4 krajce chleba bez kôrok
2 ČL masla
250 ml mlieka
1 plechovka tuniaka v slanom náleve
1 hrnček strúhaného čedaru
2 veľké vajíčka
1 veľká postrúhaná cibuľa
štipka prášku do pečiva
čerstvý tymian

obr_05.jpgRozlámte krajce chleba na malé kúsky. Odložte štvrtinu syra a potom zvyšné ingrediencie okrem prášku do pečiva zmiešajte na panvici. Zmes niekoľko minút za stáleho miešania varte na slabom stupni. Vmiešajte do nej prášok do pečiva a potom nalejte do vymastenej zapekacej misy alebo niekoľkých menších misiek. Posypte zvyšným syrom, ochuťte tymianom a zapečte 15 až 20 minút v predhriatej rúre alebo kým sa neprepečie. Servírujte s opekanými zemiakmi a so šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 381
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 515
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 291
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 548
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 808
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 707
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 636
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 177
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 171
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia